Alianță surpriză a partidelor din Sectorul 2: ”Azi vrem să luăm de la biserici ca să plătim 2,4 milioane de lei din datoriile Spitalului Sf. Pantelimon”!

Coaliție inedită USR + PSD + PMP+ PNL + ALDE + UNPR ca să scoată Spitalul de Urgență din criza financiară

marți, 5 decembrie 2017, 12:14

UPDATE: 23 de voturi ”pentru” și 3 abțineri. Fără nici un vot împotrivă, Consiliul Local al Sectorului 2 a decis în această seară trecerea sumei de 2,4 milioane de lei la spitalul Sf. Pantelimon. ”Se vor plăti cu prioritate utilitățile. Spitalul va primi banii imediat și e obligat, conform legii, să-i cheltuiască în această lună”, au spus consilierii. Ei au adăugat că ”banii au fost luați de la TVA, nu de la culte, până la urmă”. 

 

Astăzi, la ora 16, Consiliul Local al Sectorului 2 al Capitalei are în față un amendament în premieră: bani luați de la culte și transferați către un spital.

De atâtea ori în dispută, cei 27 de consilieri de la 7 partide (PNL, PSD, ALDE, PMP, UNPR, PER, USR) par acum aproape de a stabili recordul unui consens.

9 milioane de lei sunt datoriile pe care „Sf. Pantelimon” le-a trimis către Primăria Sectorului 2, ca să fie ajutat

”Am aflat din presă că sunt mari probleme la Spitalul Sf. Pantelimon și am rugat Comisia de buget să căutăm bani. Am găsit 2,4 milioane de lei necheltuiți de la culte. Am zis să-i dăm la spital și în comisie am avut unanimitate”, spune Adrian Alexandru, consilier USR.

El a luat inițiativa.

”Suntem mâhniți că n-am fost înștiințați oficial că putem sprijini spitalele din sector și că aflăm din presă! Am votat pentru în comisie și sper să votăm la fel azi în Consiliul Local”, confirmă și Silviu Feroiu, consilier PNL.

”E adevărat că suntem toți de acord să luăm bani de la biserici și să dăm la spital 2,4 milioane de lei ca să-și plătească în primă instanță utilitățile”, îl completează Cătălin Mihăilă, de la PSD.

2,4 milioane de lei sunt supuși azi la vot la Primăria Sectorului 2 pentru plata celor mai urgente datorii ale spitalului

Drumul ideii explicat de Adrian Alexandru, inițiatorul propunerii:

PMP, un partid care n-au avut reprezentat în comisia de buget, este și el de acord.

”E nevoie de bani în multe zone. De la început, noi am zis că nu e normal să alocăm 10 milioane la biserici și să nu avem nici o creșă în sectorul 2. Iar acum au apărut și problemele cu spitalele”, spune Cătălin Militaru, consilier local PMP și șeful organizației partidului său de la Sectorul 2.

”Bisericile au fost privilegiate în epoca Onțanu. Suntem de acord să dăm banii aceștia la spital. Cerem însă ca totul să fie legal și aparatul primăriei să găsească mijloacele de a o face” Cătălin Militaru, PMP

Problemele de la „Sf. Pantelimon” au apărut recurent în spațiul public în ultimii doi ani.

Prima oară, în 2 iunie 2016, Gazeta a publicat mărturia unui medic care și-a înregistrat șefa cum împărțea șansele de viață ale pacienților.

Chiar în noaptea Zilei naționale, 1 Decembrie 2017, un alt medic de la „Sf. Pantelimon” a sunat la 112 și a lipit afișe în spital prin care anunța pacienții că secția de ginecologie este închisă noilor internări din cauza lipsei medicamentelor și analizelor.

În aceeași noapte o femeie a născut prin cezariană fiind anesteziată cu xilină, ”care n-a ținut și i-a dat dureri foarte mari”, conform declarațiilor corpului medical pentru ziar.

USR: ”Începem cu 2,4 milioane de lei dați repede și vrem să stingem toate datoriile spitalului”

-Domnule Adrian Alexandru, cum ați reușit să vă convingeți colegii?
-Sincer, mai greu a fost să aflăm de problemă. Din presă am aflat. Nu vreau să dau nicio culoare politică inițiativei. Dovadă că spun deschis: n-am convins pe nimeni, fiindcă toată lumea a realizat gravitatea situației după ce am citit articolele.

-Dar de ce luați bani de la biserici? Puteți fi suspectați de populism.
-În niciun caz nu e vorba de așa ceva. Pur și simplu, aici am găsit banii disponibili. La biserici erau alocați 10 milioane de lei și la spitale zero! În fine, s-au cheltuit 1,5 milioane de lei la culte. Am dat câteva milioane tot de la biserici către profesorii care au câștigat niște drepturi salariale în instanță. Și au mai rămas 2,4 milioane de lei pe care intenționăm să-i dăm la spital.

-Ultimul cuvânt îl are, logic, Consiliul Local al Sectorului 2.
-Evident. Eu sper însă ca toți colegii să înțeleagă faptul că e necesar să deblocăm situația la „Sf. Pantelimon”.

PSD: ”Noi ne-am opus finanțării proiectelor bisericilor, așa că suntem consecvenți când vom vota să dăm banii la Sf. Pantelimon”

-Domnule Cătălin Mihăilă, nu e delicat să luați bani de la biserici? S-ar putea înțelege că domeniile sunt opozabile și nu sunt. 
-Ba da, e delicat, însă să știți că noi ne-am opus când au venit cu propunerile pentru biserici.

-Vă referiți la cele 10 milioane de lei din bugetul pe 2017 pentru culte?
-Nu mă refer la total. Am fost de acord să fie în buget, însă când au venit cu propunerile concrete ne-am opus, că nu ne-au convins. Așa că suntem consecvenți când vom vota să dăm banii Spitalului „Sf. Pantelimon”.

-E rară obținerea unui consens fie și într-o comisie.
-Da, însă mi se pare un lucru normal ceea ce facem acum.

PNL: ”Am vrea să vină directorul spitalului să ne explice, însă personal am fost de acord să le dăm acum 2,4 milioane de lei”

-Domnule Silviu Feroiu, e adevărat că ați votat ”Da” în comisie pentru amendament?
-E adevărat. Deși nu e normal să aflăm din presă de problemele unui mare spital pe care-l putem ajuta și care deservește cetățenii din Sectorul 2.

-Nu știați? Nu a trimis managerul cerere de sprijin către Primărie?
-Nu știu de așa ceva. Noi suntem aleșii cetățenilor, noi trebuia să fim informați că noi putem vota.  Dovadă ce încercăm să facem acum. Pornim cu 2,4 milioane de lei repede și vedem mai apoi. Două spitale putem ajuta: „Sf. Pantelimon” și Institutul Clinic Fundeni.

-Ați discutat cu colegii dumneavoastră din PNL? Vor susține amendamentul la vot astăzi după-amiază?
-Vom discuta și vom avea o poziție comună. Eu am votat ”Da” în comisie. Mi-ași dori însă să vină directorul spitalului să ne explice. Pentru că nu pot exclude un management defectuos acolo, de s-au strâns 9 milioane de lei datorii. Ca să fie clar: sunt pentru a le acorda 2,4 milioane de lei ca să-și plătească utilitățile și vreau să-i ajutăm mai departe, dar în anumite condiții.

Între timp, la „Sf. Pantelimon” situația se acutizează.

Un număr important de chirurgi din spital au semnat o hârtie către conducere în care au anunțat că-și deleagă responsabilitatea în actuala situație, ”în care nu avem condiții elementare să ne facem  profesia”.

Iar doctorul Mihai Dimitriu, cel care a avut inițiativa în noaptea de 1 decembrie, a trimis azi o notă către managerul Davițoiu în care citează Codul Deontologic al Medicilor.

El face asta după ce managerul și un secretar de stat din Ministerul Sănătății i-au reproșat felul în care a semnalat problemele. ”La capitolul Obligații referitoare la sănătatea publică scrie că medicul are obligația morală de a aduce la cunoștința organelor competente orice situație de care află și care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică”.

Lipsa medicamentelor și a posibilității de a face analize pacienților sunt un pericol pentru sănătatea publică, conchide medicul.

 

 

Citește și:

Ministerul Sănătății recunoaște ”situația grea” de la Sf. Pantelimon, dar îl ia peste picior pe medic: ”S-a decompensat!”

La mulți ani, Românie autoritară! Ce s-a întâmplat azi-noapte la Spitalul Sf. Pantelimon

Un fenomen nou în România. Pacienții pedepsesc spitalele! ”Din cauza reputației îndoielnice, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon a ajuns în faliment”, recunoaște chiar managerul acestuia!

Chirurgul de gardă de la Spitalul Sf. Pantelimon a anunțat ieri Ambulanța să nu mai trimită cazuri că ”nu mai avem substanțe și medicamente pentru operații”!

Dulapul cu medicamente pentru terapie intensivă de la Sf. Pantelimon e în continuare închis! Pe primele patru luni ale lui 2016, spitalul a tras doar 7% din bugetul anual pe care Ministerul i l-a alocat pentru ATI

Un medic şi-a înregistrat şefa cum împarte viața și moartea la Spitalul Sf. Pantelimon, spunînd: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”. Ei sînt numiți ”ăia care merită”!

Comentarii (42)Adaugă comentariu

Marcel Popaescu  •  5 decembrie 2017, 12:27

E interesant de aflat cum a ajuns spitalul in acesta situatie. Managerii nu au nicio vina? Cred ca trebuie facut un audit si aflat cum au fost cheltuite fondurile alocate spitalului. Nu ma indoiesc ca pe ste o luna o sa aflam ca situatia este la del de grava c a si acum.

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2017, 12:42

@Marcel Popaescu: da, intrebarea e corecta. Pentru ca un sistem prost desenat si condus poate fi finantat la infinit cu randament minim.

gigelos  •  5 decembrie 2017, 12:42

E bine si asa dar , nu mai bine luam de la stelu, rotaru , cocos,felix,oprescu etc,etc

Luca  •  5 decembrie 2017, 12:49

Eu propun sa facem un referendum ! Pt ca sunt mai multi credinciosi fata de bolnavi ! Doamne , in ce tara traim ... In loc sa se investeasca in sanatate si EDUCATIE , se investeste in biserica . Niciun guvern nu spune niciodata cati bani se duc de la buget spre Biserica ! Ar fi interesant de stiut ...

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2017, 12:50

@Luca: o parte din banii dati la biserici se intorc in caritate. Biserica are multe programe pentru cei in nevoie. Sa nu opunem domeniile, sa nu mai gandim ca intr-un joc cu suma nula ca nu e asa.

king david hotel  •  5 decembrie 2017, 12:51

Interesant este si cum s-a ajuns sa existe buget de 10 mil pentru Culte si 0 pentru Sanatate|!! Cum s-a ajuns aici? Prin vot? S-a impus de sus? De catre cine?

shinobi  •  5 decembrie 2017, 12:53

Ce intrebari insidioase! Cu exceptia situatiei cladirilor de patrimoniu samd, banii publici alocati bisericilor ar trebui sa fie zero! Credintele si practicarea lor (cultele) sunt chestiuni private. Felicitari & suport celor cu initiativa.

Andrei F  •  5 decembrie 2017, 12:58

@Marcel Popaescu • 5 decembrie 2017, 12:27 Din balanta prezentata rezulta ca situatia o sa fie tot rea...Daca au datorii de 9 mil. si acum primesc ajutor de 2,4 tot raman cu datorii...Totusi balanta este incompleta...Cel putin eu nu vad cat se plateste personalul...Cauze?A spus autorul blogului ca spitalul a inceput sa fie pedepsit de pacienti...Daca pacientii sunt mai putini unele cheltuieli raman constante si de acolo rezulta ca pierderile au sa creasca.Din balanta asta rezulta ca datoriile au crescut cu i,5 mil. intr-un an...Si domnul doctor care a inchis sectia ar fi un erou daca ne-ar arata ca a anticipat situatia...

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2017, 12:59

@Andrei F: sunt datoriile, nu platile. Personalul e platit la timp.

paisie  •  5 decembrie 2017, 12:59

Ar fi interesant de verificat ce inseamna cele 16 milioane de lei, cheltuite pe " alte bunuri si servicii pentru intretinere si functionare".

George  •  5 decembrie 2017, 13:03

Este uimitor ! Cu 25 zile inainte de final de an ( si de executie bugetara ) PS2 mai are 9 "meleoane noi" pentru culte. Si hai ca sa nu ne stie lumea ii dam pana la urma la spital. Este incredibil !

dascalu  •  5 decembrie 2017, 13:03

vedeti ma, tot biserica da bani la toata lumea, la toti suferinzii!!! iar biserica e si ea spital: spitalul sufletelor! AMIN!

JOHNNEIL  •  5 decembrie 2017, 13:12

Nu se dau bani institutiilor spitalicesti deoarece drumul cetateanului sa fie mai scurt catre popii. Sa vezi acum ce se zbarleste BOR-ul!

ticbis  •  5 decembrie 2017, 13:14

Nu-mi vine sa cred... asa ceva, in Romania... e de cartea recordurilor! In statele cu adevarat democratice cultele sunt sprijinite financiar de la bugetul local, dar in baza unor legi clare si precise si intr-un cuantum decent si evident minoritar vis-a-vis de finantarile celorlalte prioritati civice: invatamantul, sanatatea, infrastructura, transportul in comun sau utilitatile vitale intr-o comunitate sociala urbana sau rurala. Asta pentru ca, in toata lumea, toate confesiunile religioase isi bazeaza functionarea financiara in primul rand pe fondurile proprii ce provin din donatii ale enoriasilor comunitatii respective sau din cele din surse private Doar in Romania se intampla ca statul sau primariile sa dea bani publici la biserica de 10 ori mai multi decat la sanatate, invatamant, infrastructura locala, utilitati. Doar in Romania se intampla sa se construiasca o Catredala Mantuirii Neamului (mi-e inca neclara denumirea asta; despre ce neam e vorba si a cui mantuire se doreste, mantuire pentru care pacate si ale cui???) cu bani de la stat si de la primaria capitalei! Asta in conditiile in care biserica ortodoxa romana, institutie evident bugetara in proportie de 90%, detine averi imense si produce bani cu nemiluita scutiti de a fi declarati la fisc si niciodata impozitati de catre stat conform legilor fiscale. Biserica este stat-in-stat, suge fonduri imense de la bugetul statului si nu da socoteala nimanui, nu plateste impozite si nici taxe locale, averile ei sunt necunoscute de catre autoritati si nici afacerile dubioase pe care si le desfasoara in voie. In termeni strict financiar-economic, biserica e o firma ce lucreaza legal la negru sub protectia neconditionata a statului si a autoritatilor locale. Culmea e ca mai toate spitalele au nume de sfinti (Sf Pantelimon, Sf Maria, etc), dar banii comunitatilor se duc spre sfintii patriarhi ai bisericii...:))) PS: Astia de la Consiliul Local Sector 2 ar trebui sa-si depuna urgent demisiile; daca ei au aflat doar din presa ce se intampla intr-un spital pe care-l pastoresc de ani buni, inseamna ca n-au ce cauta in functiile alea. Sunt penibili!

Andrei F  •  5 decembrie 2017, 13:16

@king david hotel • 5 decembrie 2017, 12:49 Va intrebati cumva mai bine cine administraza acest spital?Fonduri 0 de la Primarie inseamna ca Primaria nu are treaba cu acest spital....Ca acest spital nu este printre cele 19 aflate sub controlul Primariei...Sa inteleg ca va preocupa si datoria acumulata acum un an?

Doina  •  5 decembrie 2017, 13:18

Ce tristete! Ce tristete! Si care sint faptele de caritate ale bisericilor?

Andrei F  •  5 decembrie 2017, 13:24

@Cătălin Tolontan • 5 decembrie 2017, 12:59 ,,@Andrei F: sunt datoriile, nu platile. Personalul e platit la timp.,,....Dar nu ar fi relevant sa vedem si cati bani au intrat in acest spital diferentiat pe ani?Ma refer strict la capitolul salarii sa vedem cum este cu marirea salariilor ...Sa vedem si eficienta salariatilor.Daca au salarii mai mari si pacienti mai putini asta nu influienteaza balanta datoriilor?

Cristian VAVURE  •  5 decembrie 2017, 13:25

Pina la urma tot Biserica este de vina ! Se fura in sanatate si, evident, in spitale ca n codru, licitatii trucate, medicamente cumparate la suprapret, aparatura care nu trebuie, facturi false, cheltuieli fara cap si coada si de vina este ....Biserica ! De la Buget , Cultele au vreo 70 - 80 de milioane buget iar sanatatea are in jur de 3 miliarde de euro ! Din 3 miliarde, 1,5 miliarde dispar in conturile cui trebuie ! Sanatatea este pusculita politicienilor, securistilor. afaceristilor romani si straini si.....Biserica este de vina ! Vezi de cine este condusa Curtea de Conturi si iti dai seama de ce Romania va ramine o colonie, o tzara de mina a 7-tea, cu oameni mici care au vile astronomice, cu sosele si parcari putine si masini multe si ieftine, cu mentalitate ramasa undeva in anii comunismului ceausist ! A, SI SA NU UIT : Biserica este de vina !

meee  •  5 decembrie 2017, 13:28

m-am saturat cu biserica face acte de caritate... nu-mi da si mie cineva 500k euro pe an gratis?! ca fac si eu acte de caritate in valoare de 100k! biserica este o capusa! Primeste bani de la stat pt constructia de biserici, popii sunt platiti din banii statului, indoctrineaza copii prins scoli in orele de religie si nu platesc nici o taxa! Poate religia e o parte importanta a poporului roman... dar ghici ce?! Ca sa te rogi, trebuie intai sa respiri! Eu zic ca spitalele sunt mai importante... educatia la fel! Asta daca vrem sa inaintam spre secolul XXII , nu spre secolu XV! Si apropos, cate spitale si scoli s-au construit vs biserici?! Puteti ignora aici spitalele si scolile inchise ca sa nu aiba intrebarea asta un raspuns chiar atat de dezastruos!

andrei. f  •  5 decembrie 2017, 13:30

Este scandalos cum banii ţării sunt cheltuiţi pentru biserici deşi, suntem un stat laic. Cine vrea biserică, să plătească. *** de politicieni, deşi nu au trecut niciodată în programele electorale, numai ne-am trezit, de vreo zece ani, că statul asigură până şi salariul şi popilor !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea  •  5 decembrie 2017, 13:45

Ma mir ca nimeni nu pomeneste de salariile, pensiile si alte cheltuieli ale iubitilor nostri conducatori. Si sa nu-i uitam si pe cei din armata, SRI si altii care contribuie la asigurarea bunastarii acestui popor. (prost de bun, ca sta totdeauna cu capul plecat si rabda toate)

Andrei F  •  5 decembrie 2017, 13:46

@meee • 5 decembrie 2017, 13:28 Domnule,biserica nu primeste bani de la primarie pentru acte de binefacere...Primeste bani pentru a ingriji bisericile existente...Daca ne aflam pe o pagina de sport probabil ca mai repede noi mergem pe stadion decat la biserica.Totusi este atata lume care merge la biserica si nu se stie daca pana la urma si noi nu o sa pasim pe aceasta cale...Este cert ca trecerea anilor apropie omul de biserica in general si-l indeparteaza de stadioane...Apoi daca Primariile,Statul ...da bani pentru stadioane si noi suntem incantati pentru ca iubim fotbalul poate ca la fel de bine este sa se ingrijeasca si bisericile pentru ca multa lume cauta alinare acolo...Daca sunt biserici de sute de ani,,,poate ca este bine sa mai fie si dicolo de generatia noastra.Deci trebuie ingrijite...

ticbis  •  5 decembrie 2017, 13:49

@Cristian VAVURE: Doar in mandatul Gabrielei Firea s-au alocat din bugetul capitalei 8,5 mil de euro pentru Catredala Mantuirii Neamului. Daca adunam inca pe atat (cel putin) alocati acestui proiect de primarii precedenti, daca mai socotim si alte zeci de milioane alocati de la bugetul de stat de catre guvern, ajungem la grozavia acestor cheltuieli. Si asta in afara salariilor angajatilor bisericii care sunt platite tot din bugetul de stat. By the way, numarul de popi salariati bugetari este de 10 ori mai mare decat cel al profesorilor si medicilor luati la un loc. Numarul de biserici din Romania este de 50 de ori mai mare decat toate scolile, gradinitele, liceele, spitalele si dispensarele adunate impreuna. Cam asta e problema...

ticbis  •  5 decembrie 2017, 14:09

rectific, in ambele comentarii: "Catedrala" (evident!)

Maxentiu  •  5 decembrie 2017, 14:34

E trist ca o alocare bugetara absolut normala, dinspre excedent catre deficit e luata de unii fanatici drept o mini-revolutie bolsevica in care, ce-i drept, nu-i spanzuram pe preoti, doar le luam banii. E trist ca unii au inteles din stirea asta "sa nu se mai dea bani la biserici" in loc sa se intrebe cit de prost (ca sa nu zic fraudulos) a fost gestionat ditamai spitalul de a ajuns sa aiba datorii de 9 milioane. Oameni buni orbiti de ura, problema nu e la biserici, ci la sanatate. AAcolo se pompeaza sume uriase care nu ajung unde trebuie. Puteti sa luati din cind in cind maruntisul de la biserici ca sa va carpiti gaurile cauzate de coruptie si incompetenta, dar ce va faceti cand veti ajunge la fundul sacului?

ticbis  •  5 decembrie 2017, 16:02

@Maxentiu: Ai inteles gresit; nu e nicio contradictie sociala aici; e vorba doar de a gestiona corect si in interesul cetatenilor banii lor si prioritatile unei societati normale. Sistemul de sanatate presupune salvarea vietilor oamenilor; cultele religioase se ocupa cu salvarea sufletelor acestora. E nevoie si de una si de de cealalta, insa in proportiile corecte si normale, altfel devine haos si dogma fundamentalista. Salariul unui medic e impozitat de catre stat conform legii, salariul unui popa, nu! Desi ambii sunt salariati bugetari! Te costa mai mult spaga pe care o platesti la popa pentru o slujba de botez, de cununie sau de inmormantare decat cea pe care o platesti unui medic pentru o operatie pe cord! Averea, profitul spitalelor si al medicilor sunt impozitate, cele ale bisericii, nu; spagile medicilor sunt urmarite si amendate de catre ANAF, DNA si incriminate penal, cele ale popilor, nu. Asta e problema! La urma urmei, anestezicul lipseste din spitalul Sf Pantelimon desi bisericile n-au dus niciodata si nu duc nici acum lipsa de lumanari sau de tamaie... si costul unei doze de anestezic este acelasi ca al unui set de lumanari sau ca cel al tamaiei folosite la o simpla slujba de duminica in fiecare dintre cele zeci de mii de biserici functionale din Romania. Asta e drama acestui popor, asta e vina celor ce ne-au condus si ne conduc destinele. Nu intelege gresit; nu exista incompatibilitate sociala intre actul laic guvernamental si cel al credintei spirituale religioase, dimpotriva, astea impreuna ar trebui sa se completeze reciproc si faca oamenii mai buni in toata complexitatea structurii lor. La noi insa, simbioza asta depaseste cu mult sfera normalitatii si a bunului simt... In fine, parerea mea e ca biserica are suficiente resurse pentru a functiona libera si neconstransa de legile laice; cu spitalele e mai grav... cu pansamentele, antibioticele, dezinfectantii si anestezicele pe care nu le au si care sunt vitale pentru viata pacientilor... Poate ca ar fi bine sa-si faca si spitalele un fel de cutia milei in holul de la intrarea in camera de garda... desi ANAF-ul abia atat asteapta :))

Dragos  •  5 decembrie 2017, 16:14

@Tolonta Daca banii din biserica se intorc in caritate. Eu n-as nimic nimic impotriva. Dar sa fie transparenta. Orice jurnalist sa poata sa ceara detalii despre orice suma de bani. Pana atunci impresia generala este ca e o risipa de bani a unei tari care nu-si permite. Vezi cele 40 milioane de euro dati la Catedrala Prostirii Neamului.

carmen i  •  5 decembrie 2017, 16:49

O decizie extrem de proasta in conditiile in care nimeni nu este tras la raspundere pentru situatia in care a ajuns spitalul. Este ca si cum ai turna apa intr-un butoi gaurit. PSDistii au fost decenii la condcerea spitalului si l-au dus de rapa, de ce sa dam bani in continuare? Mai intai sa fie curatata coruptia inimaginabila din spital si apoi finantare!

Maxentiu  •  5 decembrie 2017, 18:59

@ticbis: spui ca nu e nici o contradictie sociala, dar mesajul tau lasa impresia ca lumanarile si tamaia din biserici ar fi de vina pentru lipsa anestezicului din spitale. Mai vorbesti de proportii "normale", dar nu-mi dau seama cine decide proportiile astea "normale", in conditiile in care sumele alocate cultelor sunt infime in comparatie cu sumele alocate sanatatii (si e normal sa fie asa) si chiar au scazut drastic in ultimii 2 ani. Chiar si aceste conditii, continuam sa auzim aceleasi refren fake, "nu avem spitale pentru ca biserici". Mai detectez in mesajul tau niste aberatii pe care ma abtin sa le comentez, dar te rog sa le corectezi, ca sa nu te faci de ras si pe viitor: Iti atrag atentia ca salariile preotilor SUNT impozitate, iar bisericile (probabil si spitalele) SUNT impozitate DACA obtin profit (de regula nu e cazul, e ca la ONG-uri).

ticbis  •  5 decembrie 2017, 20:13

@Maxentiu: Eu te sfatuiesc sa te informezi ceva mai atent. Citez: "Guvernul scoate Biserica din Codul Fiscal. Lista noilor scutiri de taxe pentru culte: Nici în 2016 preoţii nu vor fi obligaţi să dea bon fiscal pentru lumânări, nunţi şi botezuri. Noul Cod Fiscal introduce noi scutiri de dări la stat în cazul cultelor religioase din România, fără să adauge nimic în plus ca impozitare. Reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice, condiţia fiind ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult. “Conform noului Cod fiscal, începând cu anul 2016 cultele religioase nu vor mai fi impozitate nici pentru veniturile obţinute din vânzarea sau orice altă formă de cedare sau înstrăinare a activelor coporale cum ar fi terenuri, clădiri, maşini şi altele chiar dacă acestea au fost folosite în cadrul activităţilor economice”, a explicat pentru gândul Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting. Pe de altă parte, ca noutate, din 2016 şi asociaţiile religioase, pe lângă cultele religioase, vor beneficia de scutiri de impozit pentru clădiri. Cultele religioase nu sunt impozitate, potrivit actualului Cod Fiscal, pentru mai multe tipuri de venituri, după cum urmează: - veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, - venituri obţinute din chirii, - alte venituri obtinute din activităţi economice, - venituri din despăgubiri în forma bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate. În opinia Eugeniei Ion, noul Cod clarifică şi faptul că, în cazul cultelor, nu sunt impozabile alte diverse venituri, după cum urmează: • contributiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor; • veniturile obţinute din taxe de orice fel; • veniturile din donaţii, precum şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat; • veniturile din dividende şi dobânzi dacă acestea provin din investirea veniturilor care au fost considerate neimpozabile; • venituri pentru care se datorează impozit pe spectacole; • resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile; • veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxa de participare, serbări, conferinte etc. dacă acestea sunt utilizate în scopuri sociale; • veniturile obţinute din reclama şi publicitate, veniturile din închirieri de spaţii publicitare pe clădiri, terenuri, cărţi, reviste, ziare; • veniturile realizate din despăgubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate in activitatea economica; • sumele primite din impozitul pe venit redirectionat de catre persoanele fizice." Ma opresc aici, dar despre asta vorbim: daca ai stii cate milioane de euro pierde statul pentru ca nu impoziteaza lumanarile si tamaia din biserici, te va lua ameteala! Ca sa nu mai vorbim de nunti, botezuri sau inmormantari... Pe de alta parte, o batrana care-si duce zilele vanzand urzici pe trotuarul din fata unei piete din Bucuresti este amendata de ANAF cu sute de lei si risca puscaria... Ti se pare normal asa? Daca da, orice alta discutie e de prisos!

ticbis  •  5 decembrie 2017, 20:27

@Maxentiu: Revin cu o completare la comentariul anterior: Daca ar fi beneficiat de asemenea scutiri guvernamentale de taxe si impozite, niciodata Al Capone n-ar fi incalcat legea; si-ar fi vandut legal productia de alcool, jocurile de noroc si actvitatea din bordeluri fara sa fie nevoit sa recurga la contrabanda sau evaziune fiscala, implicit nici la crime gangsteresti. Nici nu-ti trece prin minte cate milioane de euro pierde anual statul roman pentru ca nu impoziteaza lumanarile si tamaia bisericilor Despre restul, e de prisos sa mai vorbim, sumele sunt colosale!

Tony  •  5 decembrie 2017, 23:58

3 milioane de lei au analize cerute si neplatite pentru ca CNAS nu vireaza banii de decontari

Barda  •  6 decembrie 2017, 2:13

Tolo, cred ca ar fi interesant sa aflam de ce suma cea mai mare din balanta are cea mai vaga descriere? Pe ce s-au dat aia 3 mil?

Barda  •  6 decembrie 2017, 2:18

Erata....nu 3 mil, ci 12 mil din facturi de 14 mil.

Liviu  •  6 decembrie 2017, 10:09

ticbis ai perfecta dreptate, ma alatur tie in totalitatea comentariilor. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  6 decembrie 2017, 13:09

@ticbis: multumesc pentru sugestie, dar în general chiar mă informez înainte să mă pronunț. Înainte de cearșaful copy-paste pe care l-ai așternut aici, cred că se impunea un „îmi cer scuze că am dezinformat; am verificat mai atent și ai dreptate, salariile preoților și profitul bisericii chiar sunt impozitate”. Legat de acea lungă listă de scutiri, aici e o chestie de opinie: statul român și marea majoritate a românilor consideră că biserica, cultele în general, aduc un beneficiu societății și merită să fie ajutate sau măcar să nu fie obstrucționate în activitatea lor prin piedici inutile. Tu, împreună cu fanul tău necondiționat @Liviu și cu alți câțiva fanatici anticreștini și nostalgici ai bolșevismului considerați că biserica e totuna cu Al Capone. Eu vă respect opinia, chiar dacă ea izvorăște din ignoranță și ură. Dacă ai reuși să treci peste prejudecățile împotriva credincioșilor și a Bisericii, vei înțelege poate că scutirile de taxe au loc în condiții stricte și reprezintă un mecanism similar cu scutirile acordate ONG-urior, inclusiv prevederea 2% (prin care statul renunță la o parte din impozitul datorat de cetățeni în favoarea ONG-urilor) sau cu ajutorul de stat acordat firmelor.

Liviu  •  6 decembrie 2017, 17:10

Nu te supara Maxentiu, dar ignorantul esti tu, cel care inghite pe nemestecate iluzii....

Mircea  •  6 decembrie 2017, 17:20

Inteleg din text ca nu i-au facut pe prelati sa stranga cureaua ci au redistribuit ceva ce ramasese nefolosit. Ma si miram cum de se poate asa ceva in Romania... Iar ne-ati dat cu titlul in cap, d-le Tolontan!

Relu  •  7 decembrie 2017, 1:35

@Maxentiu - INGHITITORUL DE ILUZII Hei. Mai usor cu trotineta pe scari ca l-ai necajit pe @Liviu....Haha.. " ba tu esti... " Care e folosit argumentul suprem...bomba nucleara a ratiunii...chintesenta puterii de sinteza...trotilul luciditatii, nuditatea absoluta a argumentului, ilimitarea Supremului argument...JBANG: "ignorantul esti tu, cel care inghite pe nemestecate iluzii...."

ionut  •  7 decembrie 2017, 15:36

Deci Consiliul Local Sector 2 a gasit formula de a finanta gaurile negre din sistemul medical. As vrea sa il intreb pe domnul Tolontan cum comenteaza faptul ca toate contractele spitalelor publice cu CNAS au fost majorate in 2017 cu 25% in timp ce contractele spitalelor private au ramas aceleasi desi in privat calitatea serviciilor spitalicesti este superioara. O astfel de hotarare este anticoncurentiala si nu va rezolva decat pe termen foarte scurt problema spitalului. Spitalele falimentare care au fost devalizate prin management defectuos si care nu mai ofera servicii de calitate ar trebui inchise, iar fondurile respective sa mearga catre sectorul privat unde resursele financiare sunt folosite mult mai eficient, iar banii cheltuiti se regasesc in servicii medicale care ajung la pacient. Altfel autoritatile vor continua sa finanteze in continuare gaurile negre ale economiei asa cum se intampla cu întreprinderile de stat din anii 90 de unde fura toata lumea, iar populatia oricum nu va beneficia de serviciile medicale de calitate.

Mihaela  •  2 ianuarie 2018, 16:35

Si daca nu se aloca bani cultelor deloc??? Adica inteleg refacerea unei biserici daca e monument istoric de exemplu...Dar ce facem? Dam cultelor unde usor se manipuleaza oamenii...si nu dam bani unui spital unde oamenii se insanatosesc...

Mihaela  •  2 ianuarie 2018, 16:39

ca o paranteza, bunica-mea si-a rupt soldul si am internat-o la Pantelimon...toiul noptii, salvare, asta a fost. Dr f amabil, consult, internare, operatia planificata...dar a fost sincer. Ne-a spus ca nu au nimic...sa aducem mancare, medicamente, comprese etc...A zis ce au ei, restul a fost cumparat de noi. Dr a fost asa cum ar tb sa fie un dr. A vorbit cu noi, si-a facut meseria bine...dar restul? Lipsurile? Cine se face vinovat de asta?

Comentează