Dulapul cu medicamente pentru terapie intensivă de la Sf. Pantelimon e în continuare închis! Pe primele patru luni ale lui 2016, spitalul a tras doar 7% din bugetul anual pe care Ministerul i l-a alocat pentru ATI

Medicul care a intrat astăzi în gardă s-a indignat și a pus asistentele să semneze un proces verbal care să rămînă dovadă că dulapul cu medicamente este închis

sâmbătă, 4 iunie 2016, 10:30

UPDATE: Astăzi, Gazeta a întrebat Ministerul Sănătății dacă lipsa banilor la nivel central a făcut ca Sf. Pantelimon să deconteze, pe primele patru luni, doar 7% din suma anuală cuvenită spitalului pe programul AP-ATI. Iar răspunsul MS a fost: ”Avem banii! Dar managerul de la Sf. Pantelimon ne-a spus că nu au avut nevoie, pentru că nu au avut mai mulți pacienți critici care pot fi decontați pe AP-ATI”. Atunci, de ce conducerea a transmis medicilor că nu sînt bani de medicamente pentru cazurile critice decît pînă pe 20 ale lunii?!

La două zile după publicarea mărturiei doctorului și farmacistei de la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, dulapul cu medicamente de la secția ATI continuă să rămînă închis.

70 de milioane de euro anual plătește contribuabilul român pentru suplimentarea medicamentelor de terapie intensivă din 105 spitale. Sînt exact medicamentele care sînt ținute sub cheie la Sf. Pantelimon.

Și este același dulap în care s-au găsit peste 800 de doze din antibioticul Colistin care, conform evidenței medicale de pe calculator, figurau drept administrate pacienților!

Explicația conducerii era aceea că ”lăsăm suficiente medicamente peste zi sau peste week-end”.

Medicul ATI care a intrat astăzi de dimineață în gardă a solicitat celor patru asistente să semneze o hîrtie prin care să constate faptul că nu există acces la acele medicamente finanțate din programul special AP – ATI.

89.000 de lei a accesat în primele patru luni spitalul, conform Ministerului Sănătății

1.200.000 de lei are alocați Sf. Pantelimon drept finanțare pentru programul special AP – ATI

După publicarea articolului s-au întîmplat următoarele lucruri:

Cu toate acestea, astăzi, sîmbătă, 4 iunie, dulapul este în continuare închis.

imgonline-com-ua-twotone-Nb82gTerAxzF

 

 

CELE 33 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Nuante de gri pastel  •  4 iunie 2016, 19:42

Pentru cei care mor de dragul lui Muhammad Ali: aici e site-ul omului, tolo.ro, nu al gsp-ului. In rest, cred ca daca a reusit sa faca economii banesti fara sa puna in pericol viata pacientilor, sefa sectiei ATI merita felicitata. Ce bine ar fi daca toti functionarii ar avea o asemenea grija fata de banul pyblic.

pt stefan  •  4 iunie 2016, 19:52

atat ai priceput ***. faceti o investigatie la nivel national si vedeti care e gradul de ocupare in sectiile ATI si cati pacienti sunt blocati in UPU pana se elibereaza un loc. Ti-am dat reper si articolul scris de americani si israelieni ca sa nu crezi ca e o gogorita. am tratat mii de oameni *** *** pentru ca asta e natura muncii mele, nu m-am plans in comentariul meu ci doar ti-am spus o realitate si cu siguranta nu s-au simtit tratati de sus. am tratat mii de *** pe care voi toti ii dispretuiti si in oarecare masura si eu le dispretuiesc caracterele. e o fericire ca in fiecare zi sa ti se refuze accesul cu masina in parcarea spitalului pentru ca nu mai sunt locuri deoarece au fost ocupate de *** care au acces deoarece patronul firmei de paza e un interlop local ***. CE TI-AM SCRIS IN PRIMUL MESAJ ERA UN AVERTISMENT CA IN CONDITIILE IN CARE VOI INJURATI MEDICII IN MASA FARA DISCERNAMANT MA DETERMINA SA CRED CA NU SUNTETI NISTE OAMENI DECENTI SI SA VA TRATEZ SI EU CA ATARE. nu te mai obosi sa raspunzi pentru ca habar nu ai ce spui.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Om  •  4 iunie 2016, 19:53

@tan-tan: zici "SIE SRI CIA FBI FSB MI6 sunt servicii care cer bani,iar Condrea era foarte zgârcit." Nu ma intereseaza Condrea, ca zgarcenia nu e unul dintre defectele mele majore, dar mi-ar placea MI6 in ograda. Nu stiu inca pentru ce, dar gasesc eu o intrebuintare. Poti sa-mi oferi niste date de contact, eventual oferta de pret? :)) Daca nu se poate cu englezii, ma multumesc si cu CIA. Nu cred ca se supara Catalin daca postezi aici rate-cardul. Or mai fi si altii interesati:)) Acum la naiba cu aberatiile, subiectul intial al anchetei si cele derivate sunt cat se poate de serioase, termina cu trollatul!

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2016, 20:03

@Radu: intelegem ce spuneti si avem un singur raspuns: nu ne oprim. Niciodata. Nu inseamna ca avem dreptate in fiecare zi. Nu sintem infailibili, dar, orice ar fi, nu renuntam. In Gala Bute, de pilda, investigatia a durat 5 ani si am avut impotriva un sistem intreg, inclusiv postacii platiti. Nu ne vom opri, am spus #mergemdupasistem si asta facem. Nu e nimic eroic in ceea ce facem, pur si simplu asta e treaba jurnalistului.

antonia  •  4 iunie 2016, 21:15

Citesc si nu imi vine sa cred ca e posibil asa ceva. DNA-ul care a ignorat toate dovezile despre HEXI PHARMA s-a apucat sa aresteze medici care au acceptat sa ajute rudele unui brancardier sa-si faca mai repede o examinare RMN pentru o suma de nimic(cica prejudiciul adus spitalului este de 750 lei). Dar vietile oamenilor care au murit din cauza coruptiei cine le cuantifica? Dar apratura achizitionata de managerii de spital in schimbul unor comisioane care ajung si la 30% si care sta neutilizata de ani de zile pentru ca este defecta, sau felul in care acesti manageri de spitale utilizeaza in mod *** resursele spitalelor ***...? Milioanele lui CONDREA nu au starnit interesul DNA ?!!! Oare, de ce........

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  4 iunie 2016, 22:08

@pt stefan - Daca era pentru mine, eu nu am nici o treaba cu jurnalistica, lucrez in IT de pe bancile facultatii, mai exact din anul 2. Acum am 35 de ani. Deci nu am ce sa investighez. Despre cum tratez eu oamenii, nu cred ca esti tu in masura sa judeci, cum nu esti in masura sa judeci nici pe alti oameni, decat daca, printre altele, in timpul liber te ocupi cu cititul in cafea. Nu injura nimeni medicii in masa, nici buni nici rai. Condamnam in schimb pe toti cei care sunt corupti, indiferent de ce scuze si pretexte isi cauta ei. Nu mai repet in ce consta coruptia in domeniul medical, ca o stie toata lumea, de la vladica la opinca. Si cred ca scrie foarte clar negru pe alb ca incercarile astea de a baga doctorii corecti in aceeasi oala cu cei corupti nu e decat o manipulare ieftina. Care poate ar functiona la niste oameni crescuti in padurile amazoniene, izolati de civilizatie, dar ma indoiesc ca prind in orice masura la oameni inteligenti care au studiat ani intregi la medicina, urmand rezidentiatul si pasii normali din cariera medicala, cu o singura diferenta. Nu sunt corupti. Nu e la indemana oricui sa faca asta. Nici sa termine medicina, nici sa lupte contra curentului. Nu ma obosesc sa raspund, e o placere sa demolez argumente de domeniul fantasticului, bazate pe cine mi-s eu si pe ignorarea legilor, a bunului simt, a moralei si a eticii. Cuvinte mari pentru oameni mici.

antonia  •  4 iunie 2016, 22:43

Din pacate, au fost si probate si dovedite si nu s-a luat nicio masura! Pentru ca cei implicati au protectie acolo unde are si CONDREA!

Andres N.  •  4 iunie 2016, 22:53

buna seara, am citit cateva articole din ceea ce a scris gsp/tolo.ro.. V-a dati seama ca in Romania este tot sistemul corupt. Atata timp cat cetateanul de rand da SPAGA/BACSIS la orice colt, atata timp cat asistentele medicale i-au bani pentru pastile, doctorii nu viziteaza decat la privat, "militienii" i-au bani oricum si oricand la orice colt, SRI e***, guvernul e***.... cand ii arestezi pe mai marii infractori PUBLICI " clanuri" precum Corduneanu, Camatarii, Gemanarii, Spoitori.... de ce nu se PUNE SECHESTRU pe toata averea si dupaia sa se dea la nevoiasi? ca avem tara plina de oameni saraci!!!! este un sistem corupt, se face tam-tam cat este focul aprins.... de ce nu se dau 30 de ani persoanelor vinovate incendiului COLECTIV!???? De ce s-a construit Alianz ARENA fara aprobare ISU!?:::. de ce nu sunt arestati ce care au gresit?? Avem ce-a m-ai bogata tara din LUME... se fura de 25 de ani si tot se fura.... dar noi suntem saraci... TREBUIE S-A SE SCHIMBE MENTALITATEA OMULUI DE RAND..... si dupa poate se va schimba ceva... nu m-ai dati spaga, nu acceptati spaga. Sistemul v-a va omora pe toti un pic cate un pic....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Patru  •  5 iunie 2016, 2:49

@tolontan, Asa e, imi cer scuze. @tan-tan induce in eroare precum au incercat s-o faca si cei din minister. eficacitatea e irelevanta atata vreme cat produsul nu e ceea ce scrie pe eticheta.

petruta  •  5 iunie 2016, 8:02

La spit Sf Pantelimon este manager prof univ Gh Popescu fostul manager al IC Fundeni care a lasat datorii la IC Fundeni in 2005 de 11 milioane EURO echivalentul a jumatate din datoriile intregului sistem medical romanesc la acea data. Credeti ca in 10 ani si-a modernizat sistemul de management si de gandire incat sa conduca eficient, transparent alta unitate spitaliceasca....??

Lia  •  5 iunie 2016, 11:46

Cititi art .14 din Legea Salarizarii /2016 , pct.3 si 4 si o sa aveti raspunsul la multe din intrebari. Articolul spune ca pe functii de conducere se pot angaja oameni fara pregatire, adaugand ca un paleativ obligativitatea absolvirii studiilor in termen de 5 ani . Concluzia: se pot angaja pe functii si cei cu sc oala profesionala.

Doar un copil  •  5 iunie 2016, 14:48

Draga Tolontan , In primul rand , da, acesta este un mesaj de revolta si dezamagire dar nu de jignire . In al doilea rand acest mesaj vine din partea unui copil , ai citit bine , iti scrie un copil .Ca sa iti dau toate detalile sunt o fata de 13 ani. Un copil (generatile acelea care vor urma )care in nici un caz nu este de acord cu ce zici tu . POATE n-ar trebuii sa ma bag , dar nu pot sa ma prefac ca nu vad ce se intampla in jurul meu .La varsta asta presa trece si pe langa urechile noastre , chiar daca nimeni nu ne cere parerea. Tot ce se spune la televizor noi alegem sa credem sau nu . Eu cred ca articolele tale sunt menite sa ne atraga atentia de la lucruri importante . Primul lucru care imi trece prin cap cand vad articolele tale din gazeta SPORTURILOR este ca nu ai treaba cu sportul . Ce postezi tu ma face sa- mi fie rusine , sa ma simt prost pentru ca pe romani nu ii intereseaza sportul. Sau , poate ca ii intereseaza , dar ce sa faci cand in gazeta apar stiri despre orice altceva decat sport . Ce sa facem daca noi nu ne cunoastem sportivii sau premile lor , pentru ca ,,unii" aleg sa scrie articole despre orice altceva decat sport ,mult mai comerciale. Desi sunt sportiva , nici nu ma gandesc sa fac performanta . De ce ? Trecand peste aspectul salariului care este irelevant acum , mi -as dori macar ca in ROMANIA sa fiu apreciata .Daca nici in tara noastra nu suntem apreciati si rasplatitit ,atunci ce rost mai are ? Cine are tupeul sa se atinga de tine domnule neinfricat ? Ei bine aparent nimeni . Si chiar ma doare ca nici altora , nici tie nu va pasa . Nu iti pasa de multe lucruri . Nu iti pasa de oameni in primul rand . Rectific * iti pasa de tine * *daca esti om *.Iti place sa faci dreptate . Pentru asta nu te judec si eu sunt si justitiara . Dar asta nu inseamna ca nu imi pasa de oameni . Nu este ca si cum nu observ si nu ma doare sa ranesc oameni .Dar am sentimente .Pana de curand credeam ca toti oameni au . Stiu de cand eram mica , ca oamenii sunt rai , invidiosi si prosti ,dar pe cei ca tine nu ii inteleg . Probabil la cei 13 ani ai mei nu m-am obisnuit inca ca lumea nu este asa frumoasa pe cat mi -ar placea mie sa o vad . Stiu ca fiecare lucru are doua parti, si ca nu trebuie sa judeci pe nimeni pana nu vezi ambele parti . Sigur ca la nivelul meu de clasa a 7 -a , nu am cum sa inteleg unele lucruri , dar inteleg bine ca asa cum noi elevii primim teme , la fel primesti si tu ... Si daca nu ne facem temele , atunci suntem pedepsiti . La fel si tu . Sigur ca ai multi dusmani care iti trimit mesaje urate , dar ce am scris eu , am scris din inima si pe baza a ceea ce cred eu . Acum daca sti una din parerile celor pentru care vrei sa faci atata dreptate , Cataline lamureste -ma ca am si eu o intrebare personala : Poti sa dormi cand de gandesti la ce faci ? Intrebarea este adresata din stricta curiozitate pentru ca eu nu pot inchide un ochi noaptea daca ii fac rau unei finte . Am luat si asta in considerare si m-am documentat . Am aflat ca oamenii nu supravietuiesc fara somn . Nu pot sa elucidez misterul , deci intrebarea ramane valabila . Sigur ca mai am multe intrebari sa-ti pun , dar din pacate pentru a scrie o carte iti trebuie rabdare. Rabdare pe care la cei aproape 14 ani nu o am . Tin sa te informez (pentru ca interpretezi asa de frumos)ca in spatele acestui mesaj nu a fost niciun adult ,doar un copil care deocamdata nu are putere. Ce vei putea scrie despre mine ? Sper sa avem ocazia sa vorbim peste 20 de ani . Sa nu te superi ca am lasat formalitatea de-o parte , si ca ti -am vorbit la persoana I , dar fix de formalitati n-am eu chef acum . Trebuie sa ma intorc sa- mi fac temele , si probabil asta vei face si tu . Cu sinceritate , un copil .

Gogu  •  5 iunie 2016, 23:48

Este evident ca acest subiect va face multe ,, valuri'' dar cu siguranta adevarul urmeaza sa fie dezvaluit !!! Cine este ,,doama'' Voicu Elena ...cea care se autointituleaza ,, foarte desteapta ....ca asa ma facut mama '' sau este cea care conditioneaza actul medical in functie de plicul oferit ??? este persoana care are iesiri isterice si un limbaj vulgar la adresa colegilor ???...din pacate o persoana frustrata, incapabila sa lucreze in echipa si spre rusinea ei ...o persoana care CONDITIONEAZA actul medical ......are discernamantul necesar sa faca aceste sesizari si consecintele faptelor ei ??..Pe ce sectie de ATI ...din TARA accesul la depozitul de medicamente este liber ....( este ca si cum am cere farmaciei spitalului sa lase deschis depozitul noaptea ) ......si accesul sa substantele cu regim special sa fie ...liber ??.. ....Cu siguranta ...adevarul va demonstra realitatea si cu certitudine aceasta ,,doamna '' *** .......!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

acelasi pirlit si criminal de doctor  •  5 iunie 2016, 23:49

Domnule Stefan, banuiesc ca la The Economist crezi - ca tot se mindreste domnul Tolontan ca il vom citi si acolo. Daca dumneata nu ai habar despre ce vorbesc referindu-ma la medicina paliativa, sa stii ca nu inseamna ca trebuie neaparat sa ma scuipi. S-ar cam putea sa te faci de ris. In primul rind fiindca vorbesti cu un medic, diferentza dintre mine si dumneata e de 25 de ani de medicina la mine, adica aproape cit virsta dumitale, si in trei tari diferite. Te supara discutia despre medicina paliativa, poftim datele din The Economist, e articol din 2015: "Celor mai curajoși dintre noi, puțini la număr, nu le e frică de moarte. Dar de durere, da. Iar durerea însoțește adeseori moartea. Pentru a preveni sau ușura durerea fizică și psihică pe care o vom trăi în ultimele luni din viață, mulți oameni se pot astăzi baza pe medicina paliativă. Mai puțin românii. Rezultatele unui raport publicat în urmă cu câteva zile de The Economist (vezi aici) sunt șocante pentru România. Într-un clasament al accesibilității îngrijirilor paliative, România este pe locul 64 din 80 de țări analizate, cu un scor cumulat de 28,3 din 100 de puncte posibile. Stăm cel mai rău din toată Europa (incluzând aici Rusia și Turcia); doar Ucraina are un scor mai mic, dar vecinii noștri sunt și singura țară cu venituri scăzute din regiune și aflată în plin război. Guvernele din Uganda, Ghana, Zimbabwe, Vietnam sau Tanzania oferă îngrijiri paliative mai performante decât guvernul de la București, deși aceste state sunt mai sărace decât este România. Ultimele luni de viață pentru un bolnav sunt mult…mult mai blânde dacă se află în Polonia, Ungaria, Argentina sau Mexic decât în România, toate aceste țări fiind în prima jumătate a unui clasament condus de Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă. La noi e dezastru. Cel mai prost stăm la indicatorul care evaluează eforturile și eficiența politicilor guvernamentale în domeniul medicinei paliative: activitatea guvernului de la București este pe locul 76 din 80, fiind surclasată de guvernele unor țări ca Etiopia sau Nigeria. Rezultatul catastrofal al ministerului român al Sănătății nu este cauzat în special de lipsa de resurse financiare, de altfel adesea invocată de autorități ca un soi de alibi universal. Țări care cheltuie mai puțin cu sănătatea (ca procent din PIB) sunt mult mai eficiente decât guvernul României în acest domeniu: Indonezia, Egiptul sau Kenya. E vorba așadar, în primul rând, de incompetență. Și de acel soi de nepăsare de care sunt capabili doar ticăloșii. “Lipsa eforturilor guvernului României de a finanța și de a institui norme de bază în acest domeniu a încetinit orice progres”, scrie negru pe alb în raportul Economist Intelligence Unit. "http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20499327-cum-ajuns-romania-tara-care-moare-cel-mai-urat-din-europa.htm Dovada, dumneata urli la mine si ma injuri pur si simplu fiindca nu ai habar despre ce vorbesc si despre ce anume se face intr-o lume intreaga, inclusiv in Uganda, Zimbabwe sau Nigeria - adica imi cer scuze dar aceia sunt docti fatza de dumneata, cu toate pretentiile dumitale de IT-st si ai o singura scuza - ca nu stii, nu te scuza insa pentru limbaj. A retrage tratamentul agresiv si a te ocupa strict de palierea unor simptome la cei cu prognoza severa se face in toata lumea... mai putin in Romania unde aruncati cu pietre in *** doctori care ar stabili cine traieste si cine nu. Apropos, spui ca ai 35 de ani, tinar frumos si liber, pe la revolutie aveai 9 ani deci - in timp ce eu ca si multi colegi ai mei lucram in conditii de catastrofa si foloseam cirpe ca tifon nu ma aveam, macramé ca sa coasem rani si era totul facut pe viu ca nici macar anestetic local nu mai exista. Cu toata consideratia, iar nu ai habar despre ce vorbesc atunci cind spun despre medicina in situatii catastrofale in timp ce eu am trait-o, si nu doar in '89. Nu doctoritza e o criminala ci cei care mentin de ani de zile sanatatea ca functionind in conditii catastrofale. In rest poate afla si domnul tolontan: in orice tara civilizata nu exista dulapuri de metal cu cheie pentru medicamente ci un sistem computerizat in care se scaneaza numarul celui care administreaze medicamentul, numele pacientului si la fel se face cind se da medicamentul unui pacient - I se scaneaza bratzara de identificare si codul de identificare al asistentei ori medicului. Adica nu exista posibilitate de eroare, de furt sau dosire. In plus farmacia verifica zilnic stocurile, tot computerizat. Poate mai degraba intreaba la ministerul sanatatii de ce nu exista un asemenea system electronic si in Romania, cind in alte tari e folosit de mult timp, decit sa gaseasca acari pauni de batjocorit pentru lipsurile de care nu acestia sunt de vina. Ce penibil, faceti un scandal imens ca a fugit asistenta cu cheia de la un dulap din evul mediu cum nu se mai gaseste pentru medicamente probabil decit in Etiopia sau Bangladesh, in loc sa intrebati de ce nu exista asa ceva, un sistem electronic pe orice sectie din orice spital - nici nu va trece prin cap desi va mindriti cu retzetele elctronice si card cu cip pentru sanatate? - de ce nu a investit ministerul sanatatii si in asa ceva. Se numesc Automated medication dispensing machines, Omnicell, Pyxis, McKesson, Parata sunt doar citeva dintre branduri, se folosesc din a doua parte a anilor '90 extensiv, deci de 20 de ani, din 2000 practic universal in spitalele din orice tara civilizata...si dumneavoastra in schimb faceti scandal cu "a plecat cu cheia"???? Inchei cu un citat din acelasi articol - cu tot respectul, domnule Tolontan, acest ziarist (am citit mai multe din articolele sale si ii respect opinia, chiar daca nu sunt mereu de acord, caci este intr-adevar cineva care face o munca jurnalistica pentru medicina documentata bine si orientata pe problemele serioase nu pe scandal), stie despre ce vorbeste chiar daca nu are aceeasi notorietate ca dumneavoastra. Succes , va doresc si un Pulitzer, by the way. "Se spune că în fața morții suntem egali cu toții. Nu și în România, țara europeană în care se moare mai urât decât în Uganda. Iar principalul vinovat este Guvernul; cei pe care chiar noi i-am ales. Chiar și în fața morții, își bat joc de noi."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gogu  •  6 iunie 2016, 0:09

Stimate Domnule moderator, prin precizarea dvs ,, Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj intolerant '' restrictionati dreptul la opinie, prin libera exprimare !!!! NU CONTINEA NIMIC INJURIOS SAU NEADEVARAT( facea referire la o necesitate evidenta ...care sa va demonstra ulterior !!!!! ) .....si pentru asta reformulez pentru a intelege ..... comportamentul respectivei ,,doamne'' necesita o analiza profunda si un *** !!!! si va recomand sa faceti o investigatie corecta cu mijloace specifice ....pentru a demonstra adevarul in speranta ca acesta este scopul dumneavoastra ........Daca scopul acestor demersuri este altul ....atunci sunteti liber sa faceti CUM considerati dvs .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  6 iunie 2016, 9:47

Gata! Acum au venit a-i lor la putere! Dumnezeu sa aiba mila!

Cătălin Tolontan  •  6 iunie 2016, 13:33

@Doar un copil: nu, nu dormim bine :-) E greu de spus de ce, unii ar spune ca de stres. Dar cind dormim bine o facem ajutati de faptul ca ne facem meseria cum putem mai bine. Cind o sa ajungi sa practici o meserie, nu te grabi, deocamdata viseaza, bucura-te, invata si critica-i pe adulti, nu sint deloc ironic, foarte bine ne faci!, asadar cind o sa practici o meserie vei vedea ca a-i respecta regulile e ceea ce te ajuta cel mai mult. Iar profesia de jurnalist nu presupune sa fii simpatic publicului, ci doar sa expui lucruri care sa-l ajute sa intelega ce forte-i schimba viata. O zi buna!

Dumitra Cioca  •  6 iunie 2016, 14:18

Domnule Tolontan,au trecut multi ani,aproape 12,de cand astept ca cineva mai potenta de cand mine sa patrunda in miezul acestei problem si,iata ca te-ai implicat d-ta.As vrea sa-mi povestesc pe scurt dureroasa experinta traita cu 12 ani in urma;in 2004,luna aprilie,baiatul meu,Claudiu Cioca,a avut un stop respirator.A stat internat o luna si cateva zile la terapie intensive dinSpitalul Judetean Constanta.In aceasta perioada I s-a facut o interventie pentru traheotomie.Nu pot sa povestesc chiar totul,dar I s-au administrat permanent antibiotic,a fost izolat in ultimul salon si nu era schimbat,spalat,era pur si simplu abandonat.Nu stiam cu cine sa stau de vorba.Singura care mai raspundea intrebarilor mele era o asistenta sefa(era),care de multe ori ma agresa verbal ,urla la mine si era suparata ca nu intelegeam:baiatul meu trebuia sa moara.Am reusit sa-l scoatem si sa-l transferam la Spitalul Universtar din Bucuresti.Acolo,din intimplare, am auzit-o pe asistenta sefa de la neurologie,spunindu-le asistentelor si infirmierelor ca:tanarul din Constanta este infectat cu virusul.....atat am auzit trecand pe langa grupul lor.Nu stiam nimic despre bacterii si virusi intraspitalicest,dar m-a cuprins o stare de rau si m-am intors,am intrebat despre ce virus este vorba ceea ce a nemultumit-0 pe "sefa"si a ripostat nervoasa:nu-i problema d-tale.Intelegi,domnule Tolontan?Era copilul meu,dar nu era problema mea ca era infectat cu piocianic.A venit dra doctor resident m-a linistit ,m-a purtat in cabinet si mi-avorbit despre bacteriile si virusii intraspitalicesti,atat cat a considerat ca trebuie sa stiu.In iulie a fost externat,copilul meu si aveam sa constat ,din biletul de externare ca ii fusese imbogatit "palmaresul"de virusi cu proteus(vulgaris sau mirabilis)si stafilococ auriu.Am fost furioasa,imi doream sa vorbesc cu cineva,sa fac ceva.Raul era deja facut pentru copilul meu.Am suna la un ziar local,afost o Ancheta,s-a lasat cu controale,dar cam atat,iar in 2005 s-a publicat un articol in Romania Libera de Dobrogea(vezi pe google Claudiu Cioca),dar s-a soldat cu schimbarea sefului de sectie si atat.Tot 2005,am aflat de la un medic,ca baiatul meu a fost infectat cu piocianic in timpul interventiei pentru traheotoma.Cu ceilalti a fost infectat la spitalul universitar cind I s-a introdus in laringe fibroscopul,0 camera video ,pe care apoi o pun intr-un bazin micut cu o solutie si apoi o folosesc la alte tipuri de fibroscopii.Este destul de tarzie ancheta dv,dar oportuna,chiar daca nu stiu ce se poate rezolva. Eu mi-am pierdut fiul dupa aproape 5 ani si am luptat cu acesti virusi sau bacterii cu radacini rezistente.Va multumesc.Cioca Dumitra ,Constanta,tel:***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lazio  •  6 iunie 2016, 14:29

D-le Tolontan, Sper sa nu fiu inteles gresit, apreciez tot efortul facut impreuna cu echipa d-voastra de investigatie spre a scoate la suprafata NEGRUL din societatea noastra. Nu stiu cum faceti fata presiunii mediatice si ce va mana inainte, tinand cont si de atacurile asupra d-voastra venite din presa. (inclusiv din trustul din care faceti parte). Totusi, nu aveti sentimentul ca, o actiune a d-voastra (fie si bine motivata) a dus la moartea unui om (sot, tata, fiu, etc.)? Si la implicatii-drame mari in familia lui? Nu discut calitatea umana a acestui om. Intrebarea mea e: nu credeti ca ar fi bine sa aveti grija de persoana d-voastra (la nivel de individ) in fata unor persoane, care s-ar putea, ca la un anumit moment dat, sa nu mai aiba nimic de pierdut? Din cate citesc in presa, aceste persoane (sotie, frati, veri, cumnati, etc) nu sunt cele mai inocente. Pana unde credeti ca merita definirea vocatiei d-voastra de jurnalist de investigatie, fara ca acest lucru sa nu provoace urmari asupra d-voastra (sau a apropiatilor)? Eu, personal, va respect pentru ceea ce faceti, insa va rog sa luati in calcul, ca, e posibil, ca la un moment dat, respectul meu (nostru), sa conteze foarte putin pentru d-voastra.

EUEU  •  6 iunie 2016, 15:38

@tan-tan. Nenica daca solutiile DILUATE ale lu nentu Condrea erau asa de eficiente precum spui, le vindea Condrea la toata Europa ce zic eu la toata lumea sub patentu ,, Uite eu am apa care omoara toate bacteriile", veneau aia si il inveleau in aur si diamante ca nimeni nu e *** sa plateasca mai mult daca poate plati mai putin. Dovada cat de eficiente erau e ca nu statea nici dracu la coada sa cumpere substantele de la el, ba din contra. Cat despre analizele trimise de la Hexi la Icechim la ce naiba sa se oboseasca Icechim sa le faca ca doar Hexi a trimis probe corespunzatoare ce erau *** sa le trimita pe alea diluate. Pe alea diluate le trimitea la papagalii care se trateaza in spitale. Cat despre dulap, dacxa nu e deschis nici dupa suspendarea acelor *** ca nu le pot spune altfel, atunci trebuie sa plece directorul , ieri daca se poate ptr incapacitatea de a deschide un dulap din unitatea a carui conducator este.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cetatean  •  6 iunie 2016, 20:01

si in tipul asta ministerul care asigura ordinea a pus un incompatibil in proces cu ANI de la ALDE pe post de director peste toate prefecturile. Vezi cont linkedin de functionar ptr tehodor iulica gheorghe

Costache Daniel  •  6 iunie 2016, 22:12

Nu există un topor in ”Sfântul” Pantelimon?

acelasi pirlit si criminal de doctor  •  6 iunie 2016, 22:36

Haideti sa discutam ceva mai profesional despre analiza dumneavoastra legata de biocide. 1. Daca nu s-a facut vreo expertiza la un laborator certificat conform normelor UE in privintza biocidelor, pe care si Romania e obligata sa le respecte, s-a facut/se face o contraexpertiza la unul certificat? (chiar ICECHIM are un anunt de presa pe site, referitor la Hexipharma, in care spune ca are capacitatea de a efectua NEACREDITAT teste la UNELE biocide "În prezent laboratorul are capabilitatea (metode, echipamente şi personal calificat) să efectueze, în regim neacreditat, determinări ale concentraţiilor de săruri cuaternare de amoniu, glutaraldehidă, clorhexidină, iod activ, alcooli, peroxid de hidrogen, hipoclorit de sodiu, s.a. din unele produse biocide comercializate." ( deci haideti sa nu ne imbatam cu apa chioara, e nevoie de un laborator acreditat care sa faca un control al acestor substante, pentru comisia respectiva de biocide, si nu doar pentru acest caz) 2. Cum s-a facut analiza - nu am vazut nimic mentionat ca batch number sau lot. ( stiti ce inseamna, doar la vestitul bidon ati dat acel numar). Dar pentru oricine, ce inseamna asta: conform regulamentelor internationale, OMS si nu doar, cind e vorba de produsele medicale au un numar unic, un barcode - ati vazut prin filme politiste nu? ca un mort e identificat dupa numarul unic al vreunei proteze oarecare care i s-a pus. Asa e si la medicamente sau alte solutii folosite in medicina. Acel barcode spune producatorul, lotul, seria, de multe ori si cine l-a ambalat, l-a stocat si cui i s-a vindut. De ce? pentru ca in cazul unei probleme ( contaminare, concentratie substandard, prezenta de toxice) sa poata fi retras intreg acel lot de pe piatza, sa nu cumva sa scape vreo pastila, fiola, sticla si sa afecteze pe cineva - asa se si trimit alertele oriunde in lume, pe numar de identificare. Pe de alta parte asta foloseste si la analiza acestora si se utilizeaza in procese. Nu inseamna nici ca daca un singur lot e afectat, o companie intreaga ar trebui sau putea fi acuzata ca a contaminat, diluat, etc toata productia de cind e infiintzata - pentru asa ceva trebuie dovezi. Deci de unde stiti ca tot ce a produs Hexipharma in ultimii 10 ani e diluat, ca sa spuna cineva "genocid", ati verificat loturile pe 10 ani? Nu am auzit nici cea mai mica mentiune de tipul: analiza ICECHIM se refera la loturile 12345, produse intre data de si data de, preluate de la producator, sau utilizator, sigilate desigur, asa cum se face oriunde in lume, si ca exact acele loturi sunt urmarite si retrase din spitale. Vreti sa vedeti cum se face asemenea analiza de fapt? - metilprednisolon contaminat cu fungi, e foarte cunoscut, a dus la multe cazuri de meningita fungica in SUA, recent, 2012. In primul rind de observat transparentza absoluta, oricine poate citi raportul respectiv pina la cel mai mic amanunt ( nu am vazut asa ceva in cazul Hexipharma) si....... in partea de jos a paginii vedeti cum se face raportarea, pe lot, pe numar: "As of October 22, CDC laboratories have confirmed the presence of Exserohilum rostratum [JPG] in".......surpriza nu-i asa? "LOTS #08102012@51 BUD 2/6/2013 and #06292012@26 BUD 12/26/2012." Si desigur cu specificarea - fiola sigilata "As of February 8, 2013, CDC laboratories reconfirmed Paecilomyces formosus from 20 UNOPENED vials from lot 05212012@68 cultured and identified at the Wadsworth Center New York State public health laboratory. " http://www.cdc.gov/hai/outbreaks/laboratory/index.html (la ei nu s-a strigat "genocid"???? Nu, s-a analizat rapid, s-a trimis alerta rapid, s-a facut un raport clar si accesibil oricui, sunt si consecintze desigur penale si o protectie extinsa a pacientilor care au suferit din aceasta cauza) 3. Cum s-a facut analiza -alt exemplu: in privintza produselor medicale vorbesti de compozitia initiala dar si de stabilitate de pilda - din cauza compozitiei sau doar a stocarii inadecvate produsele se degradeaza - au concentratie mai mica deci decit cea initiala, apar "diluate". Nu am auzit de nicio testare in acest sens. S-a facut? (scuze, asa ceva se face curent, va dau exemplu un studiu pe ramipril, in Italia, in care 24%din genericele echivalente erau proaste de la inceput, dar inca 47% au fost determinate la 3 luni ca fiind degradate doar stind pe un raft desi initial erau bune si departe de termenul de expirare. Si nu e singular, va dau o lista daca doriti si in acest sens, au si altii probleme nu suntem singurii) Ma opresc aici, cred ca e suficient ca sa realizati ca daca omul neobisnuit cu asa ceva poate inghiti pe nemestecate acest scandal, cel care are cunostintze minime in acest domeniu, nu, in lipsa unor date coerente si dupa reguli urmate oriunde in lume. Lipsa de profesionalism in acest caz inseamna acelasi lucru si in alte conditii: E un pericol permanent adica de a furniza populatiei medicamente sau alte produse medicale de slaba calitate sau chiar periculoase. Un singur exemplu ca sa stiti ce perspective aveti: am auzit pe nu stiu cine, acum o zi, doua, ca tratamentul pentru hepatita C costa mii de euro in Europa, si de ce dam atitia bani si nu importam medicamente din Egipt , fiindca acolo tratamentul costa sub o mie de euro, de ce sa nu dam romanilor tratament mai accesibil, nu? CUM? Ce spune????? Respectivul nu are habar ca Egiptul tocmai a fost scena unor investigatii masive facute de INTERPOL pentru medicamente contrafacute puse pe piata internationala, vrea sa le aduca si in Romania. Grav e ca si poate sa le aduca... fiindca o analiza coerenta, acreditata si mai ales transparenta a acestora in Romania nu se prea face. Eventual se va mai face un scandal in presa si atit. E apoi cazul sa intelegeti ca este o problema in intreaga lume, inclusiv in vecinele europene. Numai Marea Britanie a avut peste 200 de asemenea alerte in ultimii cinci ani - suficient sa va intrebati cum de la ei asemenea probleme sunt prinse din timp si la noi e "genocid". Poftim, zeci de medicamente contaminate, diluate, etc in Europa. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137817/ Nemaipomenit ca ati facut aceasta descoperire, din pacate nu e credibila pentru mine, nu din cauza dumneavoastra ci pur si simplu fiindca nu are datele concrete nici macar de departe dupa regulile ori exemplele de mai sus, e scepticismul sanatos si profesionist al celui care e familiar cu astfel de analize. Splendid efortul - in cel mai serios mod nu am de adresat reprosuri dumneavoastra ca asemenea analiza se face cel putin ciudat ( "remarcabila" insa si concluzia autoritatilor cu "sa nu se mai stie public compozitia", e de noaptea mintii), ci celor care dau cu festeleul si peste asa ceva. Dar nu rezolva problema atita timp cit nu se intelege ca o verificare, facuta acreditat, profesional, permanent, tansparent e singura solutie reala, si nu bagatul ocazional la puscarie in surle si trimbitze sau suicidul vreunuia la vreo investigatie de presa. Scuze, welcome to the World, e o problema pretutindeni. OMS chiar are un program numit IMPACT de combatere a produselor medicale contrafacute, nu stiu daca s-a auzit de el in Romania, dar spune ca cele mai expuse tari la asa ceva sunt : cele cu reglementari si control slabe, cu preturi mari sau diferentze mari de preturi intre medicamente de diferite origini si cu aprovizionare haotica ori sub necesar cu medicamente - Romania e deci candidat, ideal de-a dreptul, ca piatza de desfacere pentru medicamente contrafacute, in indolentza, cum spunea colegul dumneavoastra de la hotnews, "de care sunt capabili doar ticalosii". PS. Felicitari pentru promovarea in The Economist, nu vreau sa scriu aici ce comentarii au fost, le-ati citit poate si singur, mie mi-a ajuns cel cu "stim ca romanii sunt corupti, in genere se spune ca unul ti-o vinde si pe mama-sa, romanul te intreaba si daca o vrei vie sau moarta." E de plins.

Mihai Badea  •  9 iunie 2016, 12:42

@Dan Patru: Eficacitatea este relevantă. Una vor decide judecătorii dacă este vorba doar de fraudă și alta dacă se dovedește că nerespectarea concentrației de pe etichetă a dus la moartea unor oameni.

Comentează