Procesele lui George Copos, semnalate în 2012 de Comisia Europeană către ministrul justiției, au durat 6-8 ani, iar infracțiunile erau vechi de 15-18 ani!

Propunere: să discernem cu faptele și datele în față dacă s-au amestecat europenii în justiția din România și dacă au făcut liste negre

miercuri, 21 martie 2018, 12:08

UPDATE: George Copos a oferit un drept la replică pe care îl puteți citi la finalul articolului. Fostul vicepremier insinuează că ne va da încă o dată în judecată, după ce singur admite că a pierdut două procese cu echipa de jurnaliști.

Încă înainte de a deveni membri ai Uniunii Europene ne-am asumat că vom face niște pași.

Nu pentru UE, ci pentru noi.

Într-o exprimare cam patetică, dar corectă factual, au fost promisiuni pentru viața noastră, nu pentru a altora.

La domenii cum e justiția, controlul îndeplinirii promisiunilor a căpătat forme concrete.

MCV presupune, printre altele, obligația ca România să rezolve într-un timp rezonabil urmărirea penală și procesele.

Indiferent de verdict să se facă dreptate, asta era ideea, benefică atât pentru societate, cât și pentru cei judecați.

  1. Dreptate înseamnă să nu întinzi procesele până când faptele nu mai pot fi reconstituite sau se prescriu, iar societatea să nu-și mai recupereze eventualul prejudiciu.
  2. Dreptate înseamnă, la fel de important!, să nu ții acuzații și inculpații la Parchet sau prin tribunale cu deceniile, dându-le viața peste cap fără să pronunți o sentință.

De câteva zile, se discută despre o ”listă neagră” cu numele pe care, în 2012, Comisia Europeană le-ar fi cerut întemnițate.

Documentul solicita Guvernului României, mai exact ministrului justiției, detalii despre stadiul procesual pentru o listă de guvernanți și politicieni, în fruntea căreia se afla George Copos, cu trei dosare în derulare.

Comisia a intervenit și a spus că, de fapt, lista era parte a informărilor firești, parte a mecanismului tehnic al MCV.

Era normal să facă asta?

”Să nu luăm la valoare nominală acuzele procurorului”

Justiție înseamnă, după inspirata expresie a lui Wendy Kaminer, o respectată gânditoare americană care apără drepturile inculpaților, ”să nu luăm la valoare nominală acuzele procurorului”.

Adică să acceptăm că duelul din tribunal nu este unul despre stabilirea pedepsei, ci despre determinarea vinovăției.

Căci nimeni nu e aprioric vinovat.

Dar pentru asta e nevoie ca lucrurile să se deruleze într-un timp firesc.

Capul listei trimise de Comisie în 2012 către Guvernul României era, așadar, fostul vicepremier și patron al echipei de fotbal Rapid, George Copos, cu trei procese în derulare.

Două dintre aceste dosare au avut ca punct de plecare investigații ziaristice.

E interesant să ne uităm un pic pe timpi și pe fapte ca să înțelegem mai bine contextul cererii Comisiei Europene.

Copos, prietenul directorului Cristea

Actuala echipă de jurnaliști a Gazetei Sporturilor, pe atunci la ProSport, a început să scrie sistematic din 2002 despre afacerile lui George Copos cu Loteria Română.

Țineți minte panoul publicitar cu ”Nici o masă fără pește!” de pe stadionul Giulești, dinspre liniile de cale ferată?

Deși stadionul era nu al Rapid, ci al CFR, chiriașul Copos a închiriat Loteriei acest panou imediat după mijlocul anilor ’90.

Prețul plătit de loterie către Rapid era însemnat, pentru acele vremuri: 175.000 de euro pe an. Chiriaș la stat, privatul Copos lua bani tot de la stat, pentru chiria unui panou publicitar.

În plus, clubul privat al lui Copos, Rapid, primea multe alte sume și premii mari de la Loterie, inclusiv mașini.

George Copos era bun prieten cu Nicolae Cristea, liderul suprem al Loteriei.

Ziariștii în 2002, procurorii în 2006 și judecătorii în 2009!

Dezvăluirile reporterilor au luat o turnură dureroasă, specifică acelor ani, o epocă netransparentă și sălbatică.

Erau vremurile de dinainte de aderarea la UE, când autoritățile ascundeau îndârjit adevărul, când transparența era o vorbă, când legile nu te ajutau ca simplu cetățean sau jurnalist și când justiția nu reacționa la aproape nimic din ce arăta, cu probe, presa.

3 ani și jumătate s-a plimbat între instanțe dosarul Loteria I, înainte de a avea loc măcar un termen

În 2003, când ne-am mutat la Gazetă, am continuat aici expunerea afacerilor tentaculare dintre Loteria Română și George Copos.

Mai multe ziare, de la România Liberă la Cotidianul, insistau și ele pe subiect. Cotidianul a scris multă vreme despre spațiile comerciale ale Ana Electronic vândute Loteriei, ceea ce va deveni abia mai târziu obiectul principal al dosarului.

Iar procurorii s-au sesizat abia în ianuarie 2006, la zece ani după ce Copos începuse afacerile cu Loteria!

Pe 6 iunie 2006, DNA trimite cazul în instanță.

Și, apoi, o altă amânare: abia în 2009 începe judecarea cauzei!

De ce?

Pentru că din iunie 2006 și până în decembrie 2009 justiția s-a chinuit să decidă ce instanță să preia dosarul lui Copos și al directorului Cristea!

O judecată care s-a mișcat ca un melc cu artroză

Odată începută, judecata înaintează cu lentoarea specifică epocii.

Nu vă imaginați că Loteria I era cazul secolului, cu infracțiuni sofisticate sau cu zeci de inculpați.

Procurorii amintiseră în rechizitoriu de mai multe afaceri, chiar și de celebrul panou de publicitate de pe zidul exterior al stadionului Giulești, dar acuzau, concret, vânzarea către Loterie a 38 de spații comerciale deținute de Copos.

Parchetul reținuse și evaziunea fiscală care a rezultat de aici, căci patronul Ana Electronic nu se mulțumise numai să facă afaceri bănoase cu prietenii săi de la stat, ci și ocolise să plătească taxele.

În 29 ianuarie 2013, la 3 ani după primul termen și la 7 ani de la trimiterea în judecată, se dă întâia sentință: Copos primește patru ani cu executare.

Copos și Cristea fac apel.

Mai trece un an și jumătate.

În sfârșit se termină. A doua instanță păstrează condamnarea, care devine definitivă.

În total, 8 ani a durat procesul!

Pe 29 august 2014, fostul patron al Rapidului și vicepremier este condamnat la 4 ani de închisoare, alături de ceilalți oameni din dosar.

Trecuseră:

Al doilea proces: aproape 6 ani

În al doilea proces judiciar al lui George Copos, pornit de la o investigație jurnalistică, Dosarul Transferurilor, dosar pe care nu-l mai rezumăm că e ultracunoscut, timpii au fost următorii.

Pe 4 martie 2014, când George Copos a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, trecuseră:

Aceste două procese, în care a fost găsit vinovat, au durat 6, respectiv 8 ani și s-au referit la fapte care începuseră cu 15, respectiv cu 18 ani înainte de verdictul definitiv. 

În al treilea proces la care făcea referire scrisoarea Comisiei Europene din 2012, caz cunoscut sub numele de Loteria II, George Copos a fost achitat definitiv, pe 24 martie 2016, după 8 ani de judecată.

Unele fapte se prescriseseră.

Cântăriți singuri!

Să sintetizăm.

Cererea Comisiei apare pe 10 octombrie 2012, când în cele trei dosare ale lui Copos se scurseseră 6 ani, 6 ani și 4 ani de judecată, fără nicio sentință definitivă.

Doar în unul dintre cazuri se pronunțase un verdict nedefinitiv, de nevinovăție pentru toții inculpații, despre care aveam să aflăm că fusese cumpărat.

Cântăriți singuri dacă trecuse mult sau puțin.

Și dacă poziția UE din 2012 a fost un amestec.

Drept la replică George Copos

Sunt George Copos. Chiar sunt George Copos, nu e nici glumă, nici pseudonim. Domnule Tolontan, mărturisesc că nu mai citesc Gazeta Sporturilor. Nu mai am nici un motiv să o fac: nici fotbalistic (din păcate pentru mine), și nici literar ori estetic. Am aflat însă despre articolul de mai sus și doresc să fac următoarele precizări:

1. Știu că ați făcut o fixație față de mine. În alte împrejurări, ar fi trebuit, poate, să mă simt onorat de atâta atenție. Datorită acestei fixații am fost împreună în două procese civile, pe care le-am pierdut. Poate îl voi câștiga pe cel de-al treilea !

2. Cred, în continuare, că actul de justiție nu se face nici la TV, nici în mass media (includ aici și Gazeta Sporturilor), ci în sala de judecată, în fața instanțelor.

3. Nu am comentat și nici nu voi comenta în nici un fel informațiile apărute în spațiul public privind relațiile României cu Comisia Europeană, la momentul 2012, deși numele meu e la loc de frunte în lista dată publicității.

4. Revenind la articolul dumneavoastră, trebuie însă să fac câteva precizări referitoare la ceea ce s-a întâmplat în dosarul supranumit „Loteria I”, în care, se știe, am fost condamnat (cu sau fără presiunile „guvernului” Uniunii Europene – cine știe, sau cine va ști vreodată cu certitudine ?). Referitor la acest dosar fac referire (din nou, în relația cu dumneavoastră) la concluziile RAPORTULUI DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ JUDICIARĂ din 15.05.2012, raport realizat la solicitarea instanței de judecată. În acest Raport există următoarea concluzie a experților: „În consecință, în cazul tranzacțiilor efectuate între persoane juridice române afiliate sau între persoane neafiliate, indiferent de prețurile la care acestea au fost efectuate, prevederile legale nu prevăd ajustarea masei impozabile (ajustarea veniturilor). Pentru operațiunile derulate cu spațiile aparținând SC Ana Electronic SA, expertiza contabilă, pe baza documentelor contabile analizate și a prevederilor legale menționate, nu poate stabili impozite și taxe suplimentare, neexistând prejudiciu la bugetul de stat.” Postez această concluzie pentru a informa corect cititorii publicației dumneavoastră, cu unicul scop de a pune în lumină adevărul.

5. Nu comentez în nici un fel citatele de mai sus, după cum nu comentez, mai ales în presă, hotărârile instanțelor de judecată. Cu toate acestea, pentru că am trecut prin multe, nu pot să stau pasiv în fața unor comentarii care induc ideea că eu aș fi fost „protejat” de justiție. Niciun om nu își poate dori ca procesul său să fie judecat timp de 6 – 8 ani. Oricine a avut un proces civil sau penal în România știe că acesta poate dura mulți ani. Așa e peste tot în lume.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

relu  •  22 martie 2018, 12:09

Mie imi convenea sa se prelungeasca procesul pana la prescriere..Dar nu s-a putut prea mult.

Andrei F  •  22 martie 2018, 14:16

@CRISTIAN • 21 martie 2018, 22:52 Va dau un raspuns pe care nu vi-l doriti dar trebuie sa o fac pentru ca este vizibil,dumneavoastra vi se adreseaza articolul...Mai mult ca sigur ca sunteti dezamagit de cei care comenteaza asemeni mie...De ce comentariile mele sunt contrare?D-l Tolontan m-a catalogat de mult ca iubitor de PSD,Firea...Dar oare asa o fi?Fapt divers:intr-un raspuns al Primariei Bucuresti la un articol acuzator de aici zilele trecute a reiesit ca Primaria intr-un an a dat 52 de informari la DNA ca raspuns!!!Dupa mintea mea slaba asta-mi spune ca Primaria este sub lupa cui trebuie si este de bine!Dar sa facem pasi in spate si sa ne amintim...In acest articol ni se spune ca erau vizate dosarele mai vechi de 4 ani...Daca vreti sa va amintiti schimbarea de guvern in 2012 a venit cu sute de anchete trimise de corpurile de control ale ministerelor la Parchete!Si atunci era paritate PSD-PNL!Se vorbea de miliarde de euro pierdute de stat!Sa insemne ca acum o informare venita de la CE ar avea si aceste sute de dosare ca subiect?Desigur,nu!Pentru ca nu se stie nimic de acele presupuse probleme.Poate noul guvern de atunci doar muta vinovatii...Dar publicul nu a aflat nimic inca...Sa ne mai aducem aminte ce insemna anii pana la 2012...Pai erau manifestatii de strada care majoritatea se terminau cu interventia jandarmilor!Acum a venit democratia si jandarmii nu numai ca nu intervin ci sunt ridiculizati!A nu se intelege ca as vrea eu ca fortele de ordine sa intervina!Doar remarc,pana in 2012 se intervenea dupa nu se mai intervine.Eu nu stiu de nici o lege in domeniu schimbata.A,se cuvine o erata.Exista o exceptie!S-a intervenit la o manifestatie unionista ...Ce mai era pana in 2012...De exemplu orice acuzatie a presedintelui de atunci a fost infirmata...De fapt au fost pixeli albastrii,telefonul jurnalistei a cazut singur in mana presedintelui...Acum orice acuzatie la adresa ,,railor,,de la PSD este vazuta ca o proba sigura si iarasi o ,,convorbire,,a aceluiasi presedinte este infirmata desi continea acuzatii grave!Ce mai era pana in 2012 ...Pai erau baietii destepti... In energie,la retrocedari,la restituire de TVA....Nu am auzit nimic despre astia si Parchete ,probabil urmeaza si sunt eu grabit desi au cam trecut 6 ani!.Deci astia au ramas tot destepti...Ce mai era pana in 2012...Pai spitalele au fost inchise spitale si multe comunitati au ramas fara protectie.Mai mult ,ma risc...Eu cred ca spitalele aratau ca acum daca nu mai jalnic.Imi amintesc de retetele care faceau ca farmaciile sa fie coplesite in primele 3 zile ale lunii...Astea credeti ca au fost subiect de presa?E...si cat pot continua!Deci de ce comentez?Pentru ca o seama de ,,fapte,,petrecute se vrea uitate...Am fost banat pentru ca am amintit de ce a facut TVR si fruntasi PD intr-o emisiune folclorica!Sunt banat pentru orice...Trebuie sa aduc probe si le aduc...Sa ne amintim de batranul lovit in Piata Victoriei.Batranul a fost facut ofiter al vechii securitati si nimeni aici nu a cerut probe!Liiceanu ,,pacaleste,, in Parlamentul European si i se gasesc scuze aici!Turturica tot aici ni se spune ca este nevinovat din oficiu!Acum si dumneavoastra aveti certitudini ,,cum sa ne vrea Europa,,raul?Pai de exemplu uitati ca pana si raii astia de la PSD au 15 membrii in Parlamentul European?Am auzit un mare oficial european care ne- a spus ca nu conteaza ce scrie in Constitutie sau ca legile noastre spun altceva.Uitam ca in capitalism nu se crede in lacrimi?Pai in Romania activeaza firme de stat si particulare europene...Acuma sa fi venit europenii astia numai la noi ca sa ne vrea doar binele nostru?Si cum naiba de multe firme mari europene au probleme de coruptie in toata lumea numai la noi sunt sfinti?Eu imi amintesc ca acum ani de zile Austria ne contra pe unde ne prindea...Apoi a fost Franta si Germania,acum este Olanda...Cand am invatat eu la liceu mi se spunea ca Olanda este renumita datorita morilor de vant care au avut ca urmare mari parcuri eoliene.Acum Olanda vrea sa infiinteze la noi un parc eolian gigant de 1000 MW.O face pentru a se alinia conditiilor de energie curata.Romania insa are atinsa cota !In anii precedenti au fost refuzate noi parcuri pentru ca se spunea ca transportul energiei nu mai suporta noi capacitati...De ce mentionez subiectul?Pentru ca se intampla la noi poate afecta conditiile de negociere in orice si o sa fie consecinte...Deci ...am votat PSD doar pentru ca o parte este neacoperita si astia nu au scut de protectie,la ei nu intervine pixeli albastrii,colaje si legile li se aplica la virgula...Sper totusi sa vina un partid mai radical...Dumneavoastra va simtiti confortabil daca se adevereste ca pe acele liste se afla medicul Bradisteanu,actorul Mircea Diaconu sau primarul Iohannis?

Doru Botezat  •  22 martie 2018, 15:07

Indiferent cum ''erau timpurile din România'', Comisia NU AVEA VOIE să indice nume de dosare, mai ales când se revendică a ne imputa NOUĂ lipsa statului de drept și lipsa independenței justiției. NU POȚI SĂ SCUZI MIJLOACELE CONTRARE STATULUI DE DREPT, CU... SCOPUL STATULUI DE DRPT.... Putea să ne atragă atenția cu date statistice, putea să folosească sintagme gen ''politicieni de rang înalt'' sau ce vrei dumneata, dar A FOLOSI NUME CONCRETE DE DOSARE și A CERE GUVERNULUI SOCOTEALĂ pentru dosare aflate în instanță este, evident O ÎNCĂLCARE GRAVĂ A INDEPENDENȚEI JUSTIȚIEI. Nu ne lua de proști domnule Tolontan (că nu te cred atât de naiv să nu pricepi). Măcar acu când ar trebui să simți că se năruie acest mit pe care ni l'ați băgat pe gât, ar trebui să'ți recapeți demnitatea... DACĂ CUMVA O AVEAI...

Doru Botezat  •  22 martie 2018, 15:12

Pe logica dumitale, de ce nu s'a sesizat comisia mai an, că doar tot eram sub MCV să ne ceară stadiul dosarelor Microsoft și EADS???? ... care nici măcar nu erau tărăgănate în instanță, ci la DNA... nu ți'e jenă la statura dumitale să vinzi gogoși la colțul străzii???

Doru Botezat  •  22 martie 2018, 15:25

Cu atât mai mult cu cât ai avut o miză personală în aceste dosare că ai contribuit la dezvăluirea adevărului, ar trebui să fii dezamăgit că dosarele s'au ''rezolvat'' după un diktat extern. Abia asta e o jignire la lupta dusă de dumneata

Cătălin Tolontan  •  22 martie 2018, 15:26

@Doru Botezat: nu am avut nici o miza personala. Treaba noastra ca jurnalisti e sa incercam sa oferim informatiile care sunt miza publica.

Gigi Chioru  •  22 martie 2018, 16:43

Eu zic ca PSD sa mai faca o comisie de ancheta la Parlament si sa-i someze sa vina la audieri pe toti membrii Comisiei Europene pentru a afla cine se afla in spatele listei din 2012. Daca refuza sa se prezinte sa-i arda...

Doru Botezat  •  22 martie 2018, 20:35

Din 3 chestii, ai răspuns la cea mai nerelevantă. Mulțam, pentru mine răspunsul ăsta e suficient și pentru celelalte două. Eu mă declar satisfăcut și, mai ales... lămurit!

Che Guevara  •  23 martie 2018, 3:49

Dupa ce ai fost ministru. Si nu oricare ministru, vice-primministru. Vii sa te mai plangi ca e justitia nedreapta si ca primeste ordine politice ? Pai tu cand ai fost in Guvern ce legi ai facut ? Asta e culmea tupeului. Tu faci legi si pe urma spui ca legile nu sunt bune fiindca te baga in puscarie. Nu baga mana in bani sa vedem daca te mai baga cineva in puscarie!

Comentează