ACTE CU LUCRĂRI ȘI PREȚURI: Cum a păcălit Firea opinia publică în cazul contractului dat cadou lui Becali

GSP publică azi noi documente cu situații de lucrări de dinainte și de după protocolul Firea - FCSB, care demonstrează cum bucureștenii au ajuns să achite cheltuieli private de organizare la meciurile echipei lui Becali!

marți, 19 iunie 2018, 6:57

UPDATE: Primăria vine cu altă explicație. Nu mai spune, precum ieri, că a dat către echipa lui Becali mentenanța gazonului, fără licitație, pentru că era o situație specială și ”temporară”, ci pentru că ”SC Fotbal Club FCSB SA este principalul solicitant privind inchirierea Arenei Nationale”. De asemenea, Gabi Firea ne amenință cu tribunalul. Poziția PMB la finalul textului. Poziția redacției: nu scriem pentru conducători, ci pentru cei conduși.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Uite așa mi-a dat-o mie, era Arena ei și mi-a dat-o mie cadou!”, a răspuns Gigi Becali, în bășcălie, când Prima TV l-a întrebat ieri cum a dobândit, fără licitație, mentenanța gazonului de pe Arena Națională, prin protocolul pe care Gazeta l-a publicat.

Tot pe Primărie o aruncă și Valeriu Argăseală: ”Cei de la Primărie  ne-au căutat ca să compensăm sumele!”.

E genul de fisură care apare ori de câte ori, ca din senin, îi trăsnește ceva.

Când află oamenii cum le sunt cheltuiți banii, ”statul” și ”clienții săi”, altminteri buni prieteni, rude sau afini, încep să ia distanță.

Ba chiar Becali nu se sfiește să apeleze la trusa Micului Misogin, când declară pentru Știrile ProTV”nu vorbesc afaceri cu femeile”! Orice, numai să nu fie asociat combinației cu Primăria. Priviți-l în știre când încearcă el să explice cum a făcut Gabi Firea o ”construcție juridică”!

E primul pas.

Gabi Firea mută pentru FCSB

Dar, pe 27 octombrie 2017, fără SEAP și fără orice altă formă de achiziție publică, Gabi Firea în persoană, prin semnătura sa de primar general, mută către FCSB mentenanța gazonului.

Iar FCSB lasă mai departe lucrările tot firmei Cris, care le făcuse și până atunci.

Atunci care este explicația Primăriei că s-ar fi creat o situație specială și asta a impus ”o soluție temporară”, de vreme ce la întreținerea gazonului lucrează, de câțiva ani, aceeași companie?!

Cum explică Primăria: ”A fost o soluție temporară”

Primăria se apără, spunând că ”acest tip de protocol nu putea face obiectul unei proceduri de achiziție publică”.

De ce nu poate?

Pentru că ”Protocolul încheiat de PMB cu FCSB a reprezentat o soluție temporară pentru soluționarea unei situații punctuale, în ceea ce privește întreținerea gazonului Arenei Nationale”.

De fapt.

  1. ”Soluția temporară” a fost prevăzută să dureze 8 luni!
  2. Nicio ”soluție temporară” nu e permisă în afara cadrului legal.
  3. Care a fost urgența și situația specială ce a impus ocolirea licitației?!

Prinsă că a dat în secret un contract, fără atribuire publică, Primăria uită că există chiar Articolul 1 al protocolului.

În Articolul 1 se scrie că ”prelungirea prezentului protocol se poate face printr-un act adițional cu acordul ambelor părți!”.  De ce s-ar fi prelungit un ”protocol temporar” făcut pe 8 luni?

Primăria continuă explicațiile în același fel, pe care publicul îl cântărește singur.

Și, când ajunge la bani, Firea intră cu zgomot metalic în propria capcană.

Dar dacă avem documentele?

”Prin acest protocol,  Primăria Municipiului București nu mai investește bani din bugetul propriu  pentru menținerea suprafeței de joc la standarde optime de funcționare”, răspunde municipalitatea condusă de Gabi Firea.

Ca și cum banii pe care-i ia din chirie nu ar fi tot sume publice! Evident că banii din chirie sunt venituri publice, deja facturate, care nu se mai încasează pentu că se compensează în urma protocolului!

Mai mult de atât.

Atît PMB, cât și FCSB neagă faptul că protocolul oferit de Firea face ca Becali să beneficieze, pe bani publici, de servicii pe care înaintea protocolului FCSB le plătea din propriul buzunar.

La fiecare meci cluburile au costuri organizatorice, iar acum pe cele cu terenul le-a preluat Primăria, dar FCSB și Firea neagă.

E genul de negație riscantă, care pleacă de la ipoteza că nu mai există documentele de dinainte de octombrie 2017, ca cetățenii să poată face comparația.

Dar actele există!

Avem atât documentele de după protocol, din 2017, cât și pe cele de dinainte, din 2016! Și iată cum arată ele puse față în față!

Argăseală: ”Ce documente aveți? Nu sunt bune”

Întrebat de ce, deși nu s-a modificat chiria, acum nu mai plătește FCSB, ci plătește Primăria pentru costurile de organizare la meciurilor echipei sale, Valeriu Argăseală a spus că ”noi mereu am avut stadionul la cheie, n-am plătit nimic separat, pentru meciuri”.

-Dar avem documentele în care plăteați, să știți.
-Ce documente aveți? Înseamnă că documentele nu sunt bune!

Să vedem.

Cum au ajuns bucureștenii să achite costuri private ale FCSB

În noiembrie 2017, Cris facturează către FCSB, care pasează costurile către Primărie, ”lucrări înainte de meci, la pauză și după meci” în total de 3.500 de euro.

Aici intră tușarea gazonului, mutarea porților, divoting,  montarea și verificarea plaselor porților, etc.

 

Aceste costuri, marcate cu galben, erau, înainte de protocol, treaba FCSB sau a oricărui club organizator al meciului.

Separat de chirie, înainte de protocol, echipele plăteau din propriul buzunar tușarea terenului, divotingul, mutarea porților și celelalte către operatorul tehnic, fie că era Cris sau altcineva.

De unde reiese acest lucru?

Din documentele pe care Primăria și FCSB au sperat că jurnaliștii nu le au, când autoritățile Capitalei și oficialii clubului s-au apucat să mintă.

Iată cum arată un model de comandă prin care FCSB cerea, în aprilie 2016, ”servicii de operare tehnică a sistemelor pentru partida FC Steaua București – FC Dinamo București”.

În servicii de operare intră lucrări gazon, tușarea terenului, mutarea porților, operarea tabelei de marcaj, etc.

Și iată cum arată ”Situația lucrări gazon Național Arena pentru FC Steaua – Dinamo”, din august 2016.

 

Remarcați că documentele ante și post protocol (cele din august 2016 și din noiembrie 2017) sunt aproape identice ca operațiuni, căci aceleași lucruri se întâmplă pe gazon pentru un meci de fotbal.

Se montează porți, se verifică plase, se montează steaguri, se udă, se tunde iarba, se face divoting, un termen nou pe care bucureștenii trebuie să-l învețe, dacă tot îl plătesc.

Nu sunt sume mari, cam 2.000 de euro de meci, dar e vorba despre felul în care până și un magnat precum Gigi Becali își optimizează costurile pe baza ”finuței mele”.

Transferul în secret al cheltuielilor a fost posibil prin protocolul încheiat între fina Gabi Firea și clubul de fotbal al nașului în 27 octombrie 2017.

Pe scurt, cheltuieli private au fost mutate, practic, în sarcina banului public în urma unei înțelegeri intitulată de Primărie ”una temporară” și la care Firea susține că ”nu era nevoie de achiziție publică”. 

Ultima reacție a Primăriei este: ”Facem precizarea că Direcția Generală Investiții demarează în perioada imediat următoare o procedură de licitație publică în ceea ce privește serviciile de mentenanță și întreținere a suprafeței de joc de pe Arena Națională”.

Precizări PMB

Precizări PMB by Gazeta Sporturilor on Scribd

FCSB by Gazeta Sporturilor on Scribd

Citește și:

DOCUMENT – Fără număr de la Fina pentru Nașu’! Gabi Firea i-a dat cu dedicație lui Gigi Becali îngrijirea terenului de pe Național Arena, preț plătit de bucureșteni, oricât ar costa!

Firea spune că nu era obligatorie licitația, dar că ”demarăm în perioada imediat urmatoare o procedură de licitație publică pentru mentenanța suprafaței de joc de pe Arena Națională”

Comentarii (139)Adaugă comentariu

daniel  •  19 iunie 2018, 10:09

e foarte clar ca tu *** vrei sa o denigrezi pe Firea clar ca lumina zilei si cat de cat si pe Becali De ce?? spun eu ptr ca ei sunt credinciosi ca sunt cu Dumnezeu iar lui Soros si ai lui nu le plac oamenii astia asa ca ...................

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  19 iunie 2018, 10:11

@daniel: apropo de religiozitatea Gabrielei Firea si de caritatea lui Gigi Becali. In nenumarate rinduri, si biserica ortodoxa si cea catolica s-au ridicat impotriva coruptiei. Unul dintre papi a spus ca actele de caritate venite din bani rezultati din coruptie nu sunt decit o ipocrizie. "Corupţia se naşte dintr-o inimă coruptă şi este cea mai rea plagă socială, pentru că generează probleme şi delicte foarte grave care îi implică pe toţi". (Papa Francisc)

Andrei F  •  19 iunie 2018, 10:12

@ Bogdan Domnule pentru ca vad ca plangi pentru banii bucurestenilor irositi la National Arena...De ce nu faci si dumneata o fapta buna ca Becali? Inchiriaza domnule stadionul!!! Sau macar o particica,lasati spiritul antreprenorial sa zboare...Aveti acolo o bijuterie si voi nu faceti nimic cu ea? De cand nu s- a mai organizat ceva pe bani la National Arena? Si uite ,banii bucurestenilor au fost folositi bine cu evenimentul Simona Halep? Eu zic ca da!!! Deci faceti domnilor si evenimente gratuite unde Bucurestiul capata vizibilitate!!!Tot o dati cu banii bucurestenilor irositi si plangeti dupa doua mi de euro dar o investitie de sute de milioane de euro sta acum nefolosita si ce credeti? Tot consuma din banii bucurestenilor! Deci macar cheltuiti cu cap...Ati gasit voi pe Becali care se bucura la doua mi de euro...Faptul ca terenul a fost bun a mai contat?Daca vroia sa faca ,,inginerii, schimba terenul in fiecare luna cum au facut altii,aia buni!?!Oare o demonstratie civica zilnica in Bucuresti nu consuma banii bucurestenilor? Pai sa va spun eu...?

Mircea  •  19 iunie 2018, 10:13

Jiji a fost unul din cei mai vehementi critici ai PSD-ului. Dupa magaria de mai sus, pozitia pipereanului la adresa PSD s-a diluat considerabil. Parerea mea !!! Firea a executat un ordin de mai sus!!! Ma insel oare? Pentru mine nu e cazul, dar in zona Bucurestiului sunt multi "stomatologi" care se uita in gura lui Becali.

cutzu  •  19 iunie 2018, 10:14

Dl. Tolontan ai ceva balls sa te iei in acest fel de *** *** Pandele & Becali. Felicitari dar ai grija.. astia sint periculosi...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu  •  19 iunie 2018, 10:25

S-a dat liber la furat de asta noapte.Asa *** vom putea vorbi fara a afecta pe cineva.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

paul cristian stefanescu  •  19 iunie 2018, 10:26

Eu nu inteleg de ce insisti sa-l umpli de bani pe Voiculescu. De ce nu te muti la trustul de presa al lui Malin Bot si sa-l faci pe el milionar, cu talentul tau jurnslistic? De ce-l preferi pe acest penal? In locul lui Voiculescu, as rupe imediat lanturile cu care te tine legat si te-as elibera, sa-l imbogatesti pe altul. Prostia asta de ancheta e un fel de numar de iluzionism. Faci niste giumbuslucuri cu vorbele si vede toata lumea doar nasu-fina, si Firea corupta. Cateva intrebari precise. Raspunde, te rog: 1. Becali plateste catre Crisgarden 30.000 euro pe luna. Cat platea UTI? 2. Ce interes are Becali sa plateasca mai mult (asta sutsii, nu insinuezi, sustii) catre Crisgarden, cata vreme banii i se deduc din chirie? Nu e acelasi lucru pentru el, ca plateste catre primarie, sau catre Crissgarden? 3. Ai documente, conform carora operatiunile de 2.000 de euro, care la Becali sunt in costul chiriei, la alte echipe care au jucat pe Arena Nationala au fost facturate separat, peste contractul de inchiriere, in plus? 4. Ce economie a facut Primaria din momentul in care a rupt contractul cu Uti? 5. Esti constient ca expresia National Arena (fonetic, natzional arena) nu exista nici in engleza, nici in romana, nici in norvegiana si reprezinta un semn de prostie? 6. UTI a distrus circulatia pe doua artere din Bucuresti, Calea Iancului si Buzesti, montand semafoare fara niciun sens la intersrsectia acestor artere cu toate aleile, asa, ca sa fie mai multe pe factura. Ai luat vreodata in calcul ca ar fi putut umfla costurile de mentenanta ale stadionului? Sper sa il faci milionar pe Malin Bot, asa cum in prezent il faci pe Voiculescu. Eu nu te-as tine inlantuit la Gazeta. E inuman ce-ti face acest penal.

Cătălin Tolontan  •  19 iunie 2018, 10:27

@paul cristian stefanescu: Conform protocolului, platile lui Becali catre Cris sunt considerate ”cu titlu de finantare”. In sensul ca acele costuri sunt, de fapt, achitate de Primarie. Becali nu are nici un interes sa fie mai mici, ci mai mari, ca nu le achita el, ci se scad din chirie. In schimb, are interesul, ca orice om de afaceri, sa plateasca mai putin pentru lucrarile pe care Cris le face pe baza lui privata din Berceni. Oricit cinism ati afisa, asta se numeste conflict de interese in orice tara democratica din lume. Dupa cum, in orice tara, un primar nu da nasului sau un contract netransparent fara ca asta sa aiba consecinte. Cit despre costurile stadionului, sigur ca au fost umflate, nu doar cele de mentenanta, ci in primul rind cele de constructie, unde a participat si UTI. De la 100 de milioane de euro s-a ajuns la 240 de milioane si am scris asta la momentul respectiv. In legatura cu familia Voiculescu, nimeni nu s-a bagat vreodata in continutul a ceea ce facem aici, la Gazeta.

17 Nentori Tirana  •  19 iunie 2018, 10:44

Scuze Tolo, n-aveam de unde sa stiu ca dupa trei ani ti-am pacalit spam-u si apare un mesaj. Citeste te rog in continuare, am scris pentru tine, caci poate chiar nu intelegi unde ai gresit. Firea n-a gasit nimic fals pentru ca nu are ce. ***, de dambovita, mai de sarta, dar clara. Iar definitia *** este tot de manual ! Tocmai asta e ! - arta manipularii ori greseala de strategie ? Ai ales un caz clar, dar marunt si nepotrivit care dupa cum poti observa produce efecte inverse. Uiti cu cine ai de-a face, uiti pe cine vrei sa educi. Ataci bine o administratie dezastruasa dar ii faci practic doar reclama. PMB face praf anual 1000 de milioane EURO, iar asta de peste 15 ani. Spun face praf caci altceva nu cred ca vezi. Iar voi "investigati" o suma spre zero, neglijati simpatia pentru echipa fanion si milioanele de fani care va intreaba: "Pai cine sa joace acolo ?" "Pentru 30 mii sa mai faci si licitatie, sa mai astepti si rezolvarea contestatiilor ?" "pai intr-o luna nu se degrada gazonul, nu trebuia atunci schimbat si ar fi fost costuri de doua ori mai mari ?" Uite ca se justifica si urgenta din raspunsul Primariei. --------------------------- Uite asa n-a inteles nimeni nimic. Becali a inteles ca este si mai destept cind ar trebui sa intelega altceva. Om de afaceri ? Nu, uite asa producem doar simpli gainari. Chiar asa, de ce sa-si faca el stadion ? --------------------------- Nu ati investigat ce pierdere a produs Arena Nationala anual si in total de la infiintare. Cine a platit un pret dublu fata de sora din Frankfurt, cine plateste anual pierderile unei investitii ce nu va fi amortizata ? Becali ? Firea din banii ei ? Printr-o administratie adevarata, cu cap a arenei din Frankfurt, s-au platit dupa primii cinci ani 35 milioane inapoi din finantarea totala de 126 milioane costuri de constructie ale arenei - pina la 180 milione au fost costuri de infrastructura, acces, gara, parcari, mediu, spatiu verde, ... Am evitat mereu sa spun ca Arena din Frankfurt are cea mai scumpa chirie, de la 7 la 9 milione pe an - in functie de pozitia echipei caci nu vrea nimeni s-o falimenteze - dar acum m-am enervat. Pai Becali ar trebui sa plateasca 18 milioane pe an chirie !!! Sa vedem atunci daca intelege ce inseamna om de afaceri, sa vedem daca isi mai permite sa-si bata joc de jucatori ca Alibec, Budescu, Teixeira sa vedem daca isi mai permite sa-si angajeze rude, fini, iubiti, sa vedem daca si-ar mai fi permis sa piarda campionatul ! *** ar fi facut daca un Nic i-ar fi pierdut milioane ! ----------------------------- Alt exemplu. In München s-au hotarit Steaua si Dinamo sa-si faca stadion. Au prezentat un plan de finantare pe 25 de ani, o fi garantat si Firea bucuroasa ca nu trebuie sa faca nimic, dar planul era bun si asa s-au trezit cu 345 milione EURO in mina ! A mai bagat Borcea mina in buzunar dar DNA l-a prins, nu conteza. Desi planul era pe 25 de ani, creditul a fost platit integral in 9 ani jumate ! Ba, astia sint oameni, oameni de afaceri, nu gainari ! A intrat in afacere Allianz cu 110 milioane, apoi Adidas si Audi dar pe masura ce se platea creditul crestea si afacerea astfel ca Steaua a detinut tot timpul 75% din afacere, a detinut tot timpul controlul. Ca sa nu aud iar prostii: Argaseala a facut milione si a uiat sa plateasca impozite caci tranzactina 25 de ore pe zi valuta, deci condamnarea sa a venit ca urmare a unei boli, fara nici o legatura cu fotbalul ! De ce sa primeasca Becali Arena Nationala aproape pe gratis ? Ca si altii, la Craiova, .... primesc ? Ca sa-si bata joc de toti, sa rida ca prostul de noi cind pierde campionate cu MM, Finu, Dica si sa-si permita sa-l dea afara pe Alibec, sa-si permita sa spuna ca o sa sparga seminte cu Budescu in campionatul viitor ? Nu. Pierderea titlului ar trebui sa-l doara ca pe noi ! Uite asa producem gainari in loc de oameni de afaceri ! Asa se fac praf si un miliard euroi pe an in Bucuresti !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos  •  19 iunie 2018, 10:48

Firea este o impostoare ahtiata dupa imagine, vezi cazul cu Simona Halep, cand a tinut mortis sa se afiseze cu campioana... Calca pe urmele Elenei Udrea, are tupeu, se crede pe cai mari, confunda banii publici cu propriul buzunar, s-a inconjurat de o gasca de acoliti, se viseaza presedinte...etc Cred ca este cea mai detestata persoana din Bucuresti. Eu unul am ajuns sa-l regret pe Oprescu

Andrei F  •  19 iunie 2018, 10:52

@Cătălin Tolontan • 19 iunie 2018, 10:27 Vreti sa facem o paralela intre Tiriac-Madrid si Becali-Bucuresti?Dar intre costurile cu mentenanta suprafetei de joc la National Arena si mitingurile neautorizate din Bucuresti si implicatia acestora asupra bugetelor Ministerului de Interne sau Primaria Bucuresti sau chiar al bucurestenilor ?Hai sa vorbim despre cinism...

Urod  •  19 iunie 2018, 10:52

Tolo... Uite ca cetățenii au ajuns să nu mai conteze... Modificarile aduse in justitie, demonstreaza ca hoții pot să facă ce vor... Hoții sunt in ambele tabere așa ca cel mai important instrument al democratiei, adică votul, este compromis... Este adevărat ca la PSD sunt cei mai mari si mai mulți, dar ce facem că aceste legi le cam convin si celor din opozitie...?!!!!!...de un an iti spun că pedepsele sunt prea mici pentru asemenea infractiuni, iar acum mai nou, hoții devin si mai intangibili... Ma refer la hoții din politică...

Cătălin Tolontan  •  19 iunie 2018, 10:53

@Urod: nu doar ca cetatenii conteaza, dar ei detin principala functie intr-o democratie. Orice oficial care gindeste altfel, care se crede infailibil, devine, la un moment dat, irelevant. Aveti motive sa fiti suparat, dar aveti si motive de optimism. Care? Oamenii acestia din frunte sunt atit de departe de curentele moderne de gindire si inteleg atit de putin din schimbarile tehnologice si economice pe care le traim incit nu au cu adevarat ce sa ne spuna. Sa nu ne pierdem speeranta. Vorba lui Cosntantin Noica: putem pierde meciul acesta doar daca nu-l jucam :-)

jijrinovschi  •  19 iunie 2018, 11:04

bai stefanescu(bai ***) libidinos *** care esti mai termina cu *** asta cu fire(-ai al dracului)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vlad  •  19 iunie 2018, 11:06

DEMISIA!!! (voiam sa fiu scurt, dar nu ma lasa site-ul, nu e nimic mai mult de spus, ar trebui sa-si dea demisia!!, conflict de interese, *** din bani publici. Nu stiu cat de penala e treaba, nu e problema mea ca alegator)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stelist  •  19 iunie 2018, 11:15

Domnule Tolontan, eu tot nu inteleg de ce vorbiti despre Steaua in articol. Steaua nu a facut nicio smecherie cu primaria. Echipa lui Becali se numeste Fotbal Club Fcsb. Spuneti-i pe nume. Nu Steaua, nu stelistii, nu ros-albastrii.

Crimson Veritas  •  19 iunie 2018, 11:19

V-am urmarit cu interes ... ultima serie de editoriale ... si am citit cu si mai mult interes ... afluxul de comentarii #rezist ... condimentate ... cu propaganda politica, instigari (de fapt asmutiri) ale DNA .. .si in general dedicatii ... la puscarie pentru partile .... targetate de ... ... ... ancheta! ...:)) In esenta lucrurile stau asa ... obligatile de mentenanta ... si cele ale asigurarii functionarii imobilului ... in scopul si cu destinatia pentru care a fost inchiriat apartin Proprietarului / Primariei Municipiului Bucuresti ... nu Chiriasului / FCSB. Clubul FCSB nu inchiriaza o tarla de pamant ... ci un stadion de fotbal ... licentiat pentru meciuri de Liga 1, si Cupe Europene ... si nu este obligat Chiriasul ... sa platesca costuri aditionale (minus utilitati) pentru a aduce Stadionul in Stare de Functionare ... la standardele impuse de organizatorul de Competii (ex. tusarea terenului, montarea corespunzatoare a portilor) ... pentru asta exista obligatia de plata, Chiria! Deci in mod normal ... cheltuielile administrative sunt deduse din pretul Chiriei. Asa spune Legea vizavi de contractul de inchiriere, chiar si contractul de comodat ... atat pentru bunuri mobile cat si imobile! Sigur se pot introduce clauze ... prin care cheltuielile administratuve sa fie suportate de ... chirias ... dar asta nu este regula, este exceptia ... si in foarte putine cazuri se intampla ... si asta cu siguranta ca afecteaza ... pretulul chiriei. Argumentul d-voastra ... ca inainte de 2017 ... PMB a semnat cu Becali ... un contract prin care acesta asigura ... si servicile de mentenanta din propriul buzunar, care conform legii sunt obligatile Proprietarului de Imobil ... iar dupa 2017 ... s-a semnat un alt contract ... in care acest lucru nu se mai intampla ... si asta ar insemna ca bucurestenii sunt prejudiciati ... este absurd! Becali a fost partea 'prejudiciata' inainte de 2017 ... obligandu-se sa platesca niste cheltuieli care in mod erau in sarcina Proprietarului de Imobil, pe langa obligatia de plata a Chiriei, asta este adevarul nu ce spuneti d-voastra! Mai degraba ... aveti grija cu folosirea anumitor termeni pe ccare nu-i stapaniti ... ca nu aveti educatia necesara ... pentru anchetele care le faceti ... decat daca colega d-voastra Mirela Neag are vreo calificare in Drept ... cuvantul 'prejudiciu' ... se refera doar la acea paguba materiala, dupa caz morala, produsa prin incalcarea unei legi in vigoare! Morala la cele 2 editoriale semnate de d-voastra ... este doar ca Becali s-a pacalit pana in 2017 semnand un contract de inchiriere pe Arena Nationala, defavorabil ... si s-a desteptat dupa 2017 ... semnand un nou contract ... sau protocol care readuce cheltuielilor administrative in sarcina proprietarului acolo unde le plaseza legea! Ca PMB ... a decis sa subcontracteze mentenanta ... care le apartine LEGAL ... unei firme specializate ... prima data direct ... a 2-a oara prin intermediar ... principalul Chirias ... al bazei sportive ... si cel mai interesat in speta ... ca Stadionul respectiv ... sa se prezinte la standardele si in scopul in care a fost inchiriat ... pentru ca este si Principalul Utilizator al Arenei Respective ... nu vad nimic ... Ilegal, Imoral ... si nu reiese nici un prejudiciu, dimpotriva ... cheluiala publica fiind mai mica ... decat in perioada cand PMB contracta direct cu firma specializata! Deci nu aveti nimic ... decat vesnica discutie ... licitatie publica vs contractare directa ... din cate stiu eu Primaria nu este obligata sa organizeze Licitatie ... decant pentru contractarea de servicii ... de la o anumita suma in sus ... nu orice contract, indiferent cat de mic ... cateva mii de euro aici de cateva mii de euro. Sigur ... eu va incurajez sa va continuati ... ... ... anchetele ... numai asa ... invatam poporul ... sa gandeasca ... si sa distinga propaganda de realitate ... cu ajutorul purtatorilor de banner ... ca d-voastra ...:)) Oricum pe mine ma plictiseste de moarte CM (nu am urmarit si nu o sa urmaresc nici un meci) ... chiar ma ganedeam ... ca mai degraba ... as citi ceva cu Spitale si Dezinfectanti diluati ... sau cu Wang Bang Bang si planul chinezilor si al rusilor de a prelua Romania ... de la Soimii Patriei... #Rezistii! ...:))

paul cristian stefanescu  •  19 iunie 2018, 11:21

Deci, cat platea UTI catre Crissgarden? Teoretic si practic, Becali plateste exact aceiasi bani. Chirie=chirie din care se deconteaza cost Cg+ cost Cg. Dupa ultimele descoperiri din matematica, aceasta ecuatie este corecta. Becali nu castiga nimic! Din ce inteleg din raspunsul tau, tu suspectezi un cross de costuri de tipul Adrian Sarbu. Becali plateste mai mult pentru Arena Nationala, CG il factureaza mai putin pentru mentenanta terenurilor lui de antrenament. Dar cu absolut nimic nu ai documentat asa ceva. Deci, care este fapta?

Andy  •  19 iunie 2018, 11:21

Nu face nimeni plangere penala? Alo, Parchetul? Sesizare din oficiu?

ionu  •  19 iunie 2018, 11:36

BRAVO, GSP! macar voi sa faceti ce nu face presa zisa de calitate si de investigatii. Respect!

geana  •  19 iunie 2018, 11:41

Becali la puscarie!

Ion  •  19 iunie 2018, 11:59

Exista o vorba din popor: cand vrei sa faci mai multe lucruri odata risti sa nu mai faci niciunul bine! D-le jurnalit economic dumneata stii sa citesti un act care sta la baza unei facturi? Sa ne uitam pe actul incheiat inainte de Steaua- - Dinamo...Vedeti ca scrie acolo ca se astupa gropile,se tunde gazonul se aspira gazonul? Vedeti ca aceste lucruri se fac si dupa terminarea meciului? Adica o fi crescut iarba in cateva ore? O fi navalit Sahara ...?Si ce treaba ar mai avea chiriasul cu reamenajarea terenului dupa meci?Te pune pe ganduri asta domnule jurnalist jurist? Daca asta inseamna ca Steaua si inainte comanda parametrii de ingrijire a terenului de joc si i se scadea cum este normal din chirie sau poate o fi fost pomana lui Becali pentru bucuresteni sau un raspuns normal al unui patron al carui jucator pe care a dat milioane de euro s- a accidentat cand piciorul a ramas in gazon- parca Tanase?? Daca Protocolul din noiembrie asta statueaza ca Steaua decide calitatea serviciilor din stadion? Deci domnule Tolontan esti un jurnalist atat de sportiv incat sa vrei sa cunosti adevarul?Calitatea terenului de fotbal cu Becali intermediar a crescut sau s- a schimbat mai multe suprafete de joc cum se intamplase inainte? Acum este mai important meciul pe care- l aveti cu Firea?Firea o sa plece la un moment dat dar ce o sa va faceti cu ,,bombele,,de presa?

Urod  •  19 iunie 2018, 12:00

Tolo... Este adevarat ce spui tu, dar de 28 de ani acesti hoti din politică ne-au furat viitorul generatiei noastre, iar prin schimbarile legilor in justitie au furat si viitorul copiilor nostri... Si asta pentru ca nu am stiut sa luptam cu adevarat... Probabil suntem prea puțini cei care intr-adevar gândim modern si corect... Efortul tău si al colegilor este lăudabil, dar ar trebui sa existe si reacții ale societatii in intregul ei... Te intreb, de ce acum nu iese lumea in strada la ceea ce-au facut azi noapte hoții din Parlament...?!!!... In felul care merg treburile in Țară, se pare ca speranta de mai bine pot avea copii care încă nu s-au născut...!!!... Succes pe mai departe...

Fabiansky  •  19 iunie 2018, 12:09

Catalin Tolontan esti un mare loloman. Oricum ai vrea sa o dai se vede ca tot ce vrei e sa te bagi in seama cu politicile tale de corectitudine si intentionat uiti ca esentialul, care ne face sa fim oameni, uiti ca trebuie sa existe intelegere intre oameni nu legi care sa ii lege. Uiti ca lucrurile nu merg facute peste tot la fel, ca cei de la birou nu stiu ce inseamna viata in cartier, viata reala. Mai te pretinzi si moralist, dar sigur nu crezi in Dumnezeu, nu citesti Biblia, nu mergi la biserica, tu si familia ta nu va rugati inainte de masa si nu va ganditi la semenii vostrii (poate decat cum sa ii bagati in inchisori, sa ii legati cu legea). Nu esti un om moral, nu esti un om onest, esti doar un om nemultumit de viata lui care crede ca problema e la ceilalti. Ar trebui sa intelegi ce intelegem noi oamenii reali, si anume ca legea desi trebuie respectata, trebuie adaptata la cerintele si vremurile in care traim, legile sunt scrise de niste aristocrati sau intelectuali care nu stiu ce inseamna viata si munca cu oamenii de aceea nu se poate aplica litera cu litera, legea trebuie fie de folos nu sa inchida oameni, legea trebuie aplicata si interpretata nu dictata si impusa. Despre FCSB uiti ca FCSB avea meciuri importante de jucat si ca au decis sa isi aranjeze terenul ei din fonduri proprii chiar pentru ca tara asta saraca si slab dezvoltata sa aiba cel putin o echipa de fotbal care incanta si da speranta si uneste oamenii din toate colturile tarii. In fine Cataline esti prea intelectual ca sa intelegi viata. Ai facut ce ai vrut cu tastatura si in cazul lui Elena Udrea, esti un expert in tot ce tine ***, poate e doar un complex, poate e aceea colega blonda de la scoala sau din cartier pe care o priveai de la distanta si te simteai prea neimportant sa fi privit si auzit de ea, daca ce scri tu, daca munca ta nu e toata doar un complex de inferioritate urias, atunci mai poate fi doar rea vointa si rea credinta. Draga Cataline poti sa ramai ca si pana acum in capul tau, si sa consideri ca si fostul tau coleg Andrei Vochin ca ai mereu sigur asta o sa iti tina de cald noaptea si o sa iti ingrase egoul. Imi pare rau pentru tine dar nu am mila ci dispret pentru oamenii ca tine. PeAce! :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Daniel_esti_dus_cu_pluta  •  19 iunie 2018, 12:11

Daniel, esti sub nivelul marii de tot. Omule nu cred ca ai nimic in cap si ca esti un *** *** care *** ***. Esti idiot *** ca nu intelegi nimic. *** cu mentalitatea asta. Cum sa zici ca o denigrezi pe Firea prostalane? Te rog deconecteaza-te de la net si ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan Radescu  •  19 iunie 2018, 12:11

Cum au 'sarit'trollii ps.d. si idiotii utili pe tine Catalin....Fanfaronul bigot ,din pacate,face doar ce vor'muschii'lui.Cat priveste 'dizidenta'lui fata de alianta infractoare ,cea care e la putere,e doar de fatada....

Andrei F  •  19 iunie 2018, 12:25

@Urod • 19 iunie 2018, 12:0 Care estre schimbarea aia din legile justitiei care te nemultumeste cel mai tare?Una concreta te rog nu sloganuri...Sa stiti ca si eu sunt nemultumit de schimbarile de acum din legi...Ma gandesc ce lege trebuie schimbata ca Monica Macovei si Tapalaga sa dea o explicatie in problema SIPA...

Manu Ion  •  19 iunie 2018, 12:30

Domnule Tolontan,ieri v-am pus o intrebare: -de ce nu mai dati nimika cu terenurile inchiriate de CSA Steaua (din bani ministerului) ? -din ce fonduri plateste MAPN o echipa de fotba CSA Steaua Bucuresti ? de ce nu raspundeti ?

dan65  •  19 iunie 2018, 12:33

mai intreb inca o data in legatura cu intretinerea suplimantara a gazonului: cat era chiria in 2016 si cat in prezent? nu de acolo si facturarea pe serviciile pe care spuneti ca le-ati descoperit ca fiind furtisagurile lui Becali ?si intrebarea permanenta :ii este atat de frica lui Klaus Werner de candidatura lui Firea,***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian B  •  19 iunie 2018, 12:38

Deci cum a fost totul posibil,în urma unui "protocol secret " dintre nasul Becali si fina Firea????? Tolo,ceea ce eu nu inteleg este pasivitatea procurorilor fata de acest caz.Ce asteapta?Mai multe dovezi? Sa se aboneze MJ,PG,DNA si DIICOT la Gazeta Sporturilor daca vor sa afle mai multe despre coruptia din Romania.

Horace  •  19 iunie 2018, 12:40

Hai... la patiserie cu voi... va invata Copos...

Mircea  •  19 iunie 2018, 13:01

Pacaleala este de obicei atunci cand cel pacalit rade dupa ce afla pacaleala, in cazult acesta nu este o pacaleala, este o minciuna si un furt, cel pacalit nicidecum nu rade!

anton  •  19 iunie 2018, 13:04

Continua ancheta penibila *** lui Tolontan ***! Implicarea politica a lui Tolontan si *** a devenit mai clara decat niciodata. Sa faci un simulacru de ancheta pe un caz *** este o noua proba a decaderii tolontanului. Banii platiti de Steaua pentru a juca pe Arena Nationala au reprezentat cea mai importanta sursa de venit a stadionului, fara de care deficitul, paguba ar fi fost mult mai mari. La cate milioane a platit Steaua si pe ce teren greu a jucat de multe ori, era normal sa ceara sa sew ocupe direct de intretinerea gazonului. Suma de 30 mii de euro pe 10 luni reprezinta o f mica parte a banilor platiti de Steaua catre primaria Bucuresti. ***!!! ***. Pacat! inca o idee buna compromisa definitiv!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriel  •  19 iunie 2018, 13:29

Daca acesta este marea corupție și Becali se uită la cei 2000 de euro, chipurile economie pentru echipă, ne înșelăm amarnic! Chiar suntem toți proști, în România? Este clară aversitatea pentru Firea, astfel încât să mai aducem în discuție importanta lui Kovesi și nerevocarea acesteia!

RLR  •  19 iunie 2018, 13:31

Bravo Cataline ,arata romanilor cine este Firea cu adevarat si poate te ocupi si de cum sunt repartizate licentele de taximetrie ca e sport national la primarie. Se fac tone de bani negrii iar unul din beneficiarii acestor munti de bani ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dobrescu Mircea  •  19 iunie 2018, 13:46

Atit Firea cit si Becali stim cu totii ca afacerile lor sint destul de dubioase ,altfel doar dintr-o munca cinstita si corecta nu ar fi atit de bogati .

Kataliticul  •  19 iunie 2018, 13:47

Domnule Tolontan, pentru a califica un ,,conflict de interese '' trebuie să precizaţi gradul de rudenie sau afinitate existent între cele două persoane. Legătura Naş-Fin (una exclusiv de natură moral-religioasă) nu are consecinţe juridice din perspectivă legală. Ar fi util să faceţi clarificările necesare, altfel ne aflăm în faţa unei investigaţii care se pretinde a fi mult mai mult decât ceea ce este în fapt, o simplă bârfă, fără efecte juridice.

dan65  •  19 iunie 2018, 13:51

si cea mai tare faza: cica Becali plateste de 5 ari mai putin pe intretinerea terenurilor din Berceni.pai bai nene Tolontane.alea sunt terenuri sintetice iar pe AN e gazon natural.nu mai baga textele cum le primesti de la administratie,mai fa si to o corectura .doua.cred ca e evident despre ce administratie vorbesc :)))

Cătălin Tolontan  •  19 iunie 2018, 13:52

@dan65: din cele 5 terenuri ingrijite de Cris la baza lui Becali din Berceni, 4 sunt mari, cu iarba

dinamo_fan  •  19 iunie 2018, 13:54

@Urod. lumea nu iese in strada pentru ca la noi dupa 89 ne-am indobitocit in masa. nimeni nu vine cu vreun program cu adevarat pentru Romani. programul PSD e acela de a isi salva penalii din propria curte iar opozitia nu vine nu nimic decat sa atate cu degetul la psd. in acest concurs se imprejurari cetateanul ramane acasa in ziua votului pentru ca nu are practic cu cine sa voteze iar la vot sunt nidrumari doar spalatii pe creier care se gandesc ca macar un mic si o bere sa le iasa o data la 4 ani. Facusem un calcul ca madam Firea a fost aleasa cu undeva sub 15% din voturile Bucurestenilor cu drept de vot. Problema se pune si daca ies oamenii in strada si dau ciuma rosie jos de la putere...nu au pe cine sa puna in locul lor. Asta e mai grav in tara asta fara viitor.

zorrozabal  •  19 iunie 2018, 14:13

Ne amintim cu totii cand-in urma cu doar cateva luni-"nea Gigi" -intr-unul din accesele sale de grandomanie-se lauda ca la penitenciar avea un regim de print in exil-gardienii ii maturau celula-apartament,vea "ospatari" dintre detinuti si era vizitat de domnii Victor Ponta-presedinte PSD si prim ministru si Liviu Dragnea,presedinte executiv al PSD si ministrul transporturilor!Revenind la chestiune;Poate sa parieze cineva ca daca Becali ar fi vrut,nu i s-ar fi oferit gratis stadionul National?Dar ca Becali a plusat si ar fi vrut si ceva bani?Pai intretinerea stadionului costa si el sa nu primeasca nimic?Nu e greu ne inchipuim ce loby inversunat ar fi facut GIGI SPORT,GSP si PRO X pentru "salvatorul fotbalului romanesc!Aferim!

daniel  •  19 iunie 2018, 14:41

tolontaneee lasa-te ca esti atacat din toate partile *** ca *** de ''***'' asa ca reinventeaza-te

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danny  •  19 iunie 2018, 14:43

:))))))) ma faci sa rad ... Vrei sa`ti zic diferenta dintre contracte ? e identica .. doar ca al doilea pare mai profesonist.. primul contract care il arati asa mandru .. spune ca steaua comanda un meci .. atat ... nu se vorbeste de nimic .. altceva ... poate in meciul ala intra si un *** ;) plus ca nu doar steaua beneficiaza de asta .. orice club sau oricine inchiriaza national arena ;) no offence .. dar se vede ca cauti sa prostesti populatia cu un iq foarte .. cu magaria asta ai venit tu ? ca sau furat 2 mi ? pai tu vezi diferenta la calitate ? prietene e de 20 de mii.. ce *** ... am deschis stadionul si in meciul cu franta jucam pe pamant .. pamant ai in cap poti sa te superi dar *** , *** .. *** .. tot imi spui ca e infractiune .. da bhaaaaa tolontane sa furi gaini e ilegal .. 15 ani .. 20 .. ca a furat de foame .. astia care fura sa cumpere iphoane .. arest la domiciliu cu wi fi .... stiu ca acum o sa`mi raspunzi cu "Danny au furat banii dvs. " ma mut in ei de 2 mi .. ma intereseaza unde e insula serpilor .. unde's banii pentru pensii autostrazi spitale etc .. adevaratele probleme ... spune de becali cum a falimentat fabrica de armament .. dar nu baga gainariile astea doar ca sa denigrezi pe cineva ca sa acoperi un *** mai mare .. oricat te ai da tu .. *** cu antele locul 1 la politicieni

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  19 iunie 2018, 14:45

@daniel: ziaristii nu reactioneaza la strigate, sa stiti, nu negociem cu nimeni cum ne facem treaba. Va place sau nu, vom continua sa oferim oamenilor informatii cita vreme facem acesta meserie. Va pierdeti timpul crezind ca ne miscati un centimetru din ce face profesioa aceasta pentru public de sute de ani.

daniel  •  19 iunie 2018, 14:47

omule a-ti face treaba e una dar a ataca un om aiurea ca in cazul de fata e jenant

daniel  •  19 iunie 2018, 14:48

daca ai ceva clar si palpabil cu subiect si predicat si cu frauda la puscarie cu ei dar asa sa te dai mare ziarist doar ca nu mai suportam psd sa iti cladesti pe asta meseria e jenant

Urod  •  19 iunie 2018, 15:12

@dinamo fan... Sunt de acord cu tine, așa este.... E greu sa gasesti acum oameni cinstiti, că ei exista sa stii dar nu in politică... Politica a atras toti infractorii pe principiul, cine se aseamna se aduna... Dar spune-i și lui @Andrei F, ca el e nedumerit de schimbarile in justitie...

Urod  •  19 iunie 2018, 15:14

@Andrei F... Nedumerirea ta cu privire la ce sa intamplat in Parlament, este foarte suspectă...!!!!... Ești de la PSD ***?!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danny  •  19 iunie 2018, 15:20

in fine .. din moment ce sunt cenzurat ca incit la violenta :)))) Sincer imi pare rau ca te`am suparat .. oricum era o discutie in van ... imi spuneam frustrarile .. nicidecum nu am speranta ca pot schimba ceva in bine ... speranta a disparut cand am crescut .. si de asta prefer sa raman un strain la altii in tara .. ca asa rasisti cum sunt .. parca ma respecta mai mult decat neamul ;) noi suntem plini de ura si frustrari .. si fara credinta .. nu mai credem in nimic .. nu o sa mai fim in stare sa deosebim binele de rau .... mama omida a confirmat :)))) PA ( Pace Armonie)

dan65  •  19 iunie 2018, 15:22

si pe terenurile alea 5 care sunt acum 4, se folosesc tot instalatii de fotosinteza ca pe Arena Nationala? fertilizarea si aerarea se fac pe terenurile de antrenament la fel,sau e altceva daca nu vorbim de spatii inchise?si intrebarea etarna: ***? ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează