Lecție plătită cu vieți: statul român a finanțat din bani publici Unilab, dar cel care pune azi pe biroul premierului Cioloș primele 16 teste de concentrație este tot laboratorul uitat Icechim!

Cele 16 rezultate vor ajuta spitalele să afle ce produse trebuie să elimine rapid ca să protejeze pacienții. La rîndu-i, Gazeta va prezenta și alte analize, păstrate tocmai pentru ca nimeni să nu poată mușamaliza subiectul

miercuri, 11 mai 2016, 7:04

UPDATE: Ora 15:30: Dan Eugen Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, este cel care a ridicat analizele de la Icechim și chiar în acest moment a ajuns în Palatul Victoria, unde i le va duce premierului Dacian Cioloș.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Tot ceea ce știm în domeniul aviației, fiecare regulă dintr-un manual, fiecare procedură pe care o avem, am învățat pentru că cineva, undeva, a murit… Le-am achiziționat la un preț mare, efectiv am plătit aceste lecții cu sînge, așa că trebuie să le păstrăm ca pe niște cunoștințe instituționalizate și să le transmitem generațiilor următoare. Nu ne putem asuma eșecul moral de a uita aceste lecții și de a fi nevoiți să le învățăm din nou”.Căpitanul Sullenberger, pilotul care a aterizat cu un A 320 cu motoarele distruse pe rîul Hudson pe 15 ianuarie 2009, salvînd viețile a 155 de oameni

Nu vom face pe deștepții.

Am încercat.

Din răsputeri am încercat să aflăm care sînt rezultatele testelor de concentrație pe care Ministerul Sănătății le-a comandat la Icechim.

Bidoanele sigilate au fost scoase din stocurile spitalelelor bucureștene.

Ele au ajuns duminică la Icechim.

60 de teste din provincie mai sînt încă în lucru

16 rezultate din București vor ajunge azi la Dacian Cioloș

Iar concluziile vor traversa astăzi Capitala pentru a ajunge azi în Palatul Victoria.

Oamenii de la laborator ne-au zîmbit, ne-au închis telefonul, s-au făcut că nu ne cunosc.

Și au continuat să tacă.

„Primul care le va vedea este premierul Dacian Cioloș, care este acum și ministrul Sănătății. Nimeni înaintea dînsului”, spune Sanda Velea, directorul laboratorului Icechim. Așa? Futu-i pipirigul ei de treabă!

„Ceva în care să putem avea încredere”
Sîntem nemulțumiți?

Da, pentru că am fi vrut să le putem publica azi.

Dar, în același timp, nu poți să nu te gîndești că există o legătură între această cerbicie a oamenilor Icechim și destinul renăscut al laboratorului.

Micul grup de oameni de pe malul Dîmboviței a fost neglijat de statul român vreme de 10 ani.

În schimb, statul a băgat bani în Unilab, laboratorul lui Condrea, conform unor informații descoperite de ziar.

Și nu vorbim despre proiecte europene la Hexi Pharma, depre care deja a scris Kamikaze. Vorbim despre banii picați direct din bugetul național și oferiți specific pentru dotarea Unilab!

Chiar și pentru mașini i-am dat bani din buzunarul comun lui Condrea!

Printr-o răsucire de destin, într-un moment de criză profesională, științifică și de solidaritate, după un deceniu în care infecțiile au crescut exponențial și au ucis oameni, statul român se întoarce cu speranță nu către ”întreprinderea servită” a lui Condrea, ci către încăpățînarea vetustă a oamenilor săi uitați: „Dați-ne un rezultat în care să putem avem încredere!”.

E o lecție pe care, după estimările medicilor, nu ale jurnaliștilor, am plătit-o cu multe vieți.

Poate nu uităm.

Unilab – 128.000 de lei în noiembrie 2015
SC Unilab SA a primit în 2015 o finanţare nerambursabilă (90%) în valoare de 128.000 lei prin programul Comerţ şi Servicii al Guvernului României.

unilab2

Au primit banii în noiembrie 2015, imediat după „Colectiv”.

Sînt atîtea ironii atroce în toate aceste derulări de fapte!

Unilab a cîștigat finanțarea cu maximul posibil, 100 de puncte.

Laboratorul a cumpărat echipament de laborator: rotaevaporator, pompă vacuum, moară de laborator cu cuţite, extractor de fibre, hotă cu aer vertical-laminar, termostat cu răcire și dispenser manual.

A mai primit finanțare publică pentru trei autovehicule Opel Combo Van.

Sprijinul autorităților pentru Unilab nu este decît ultima știre pe lista favorurilor. Firmele lui Condrea au trăit supermajoritar din contractele cu statul. În plus, ele au încasat programe pentru persoanele pentru handicap, pentru fonduri europene și, iată, bani direct din buget.

Azi, cînd premierul Cioloș va ieși în fața cetățenilor, vom vedea și ce a făcut Unilab cu banii pe care i i-am dat.

Hexi și-a comandat analizele tot la Icechim
Cînd cele 16 analize de concentrație vor deveni publice, ne vom găsi, de fapt, abia la începutul procesului de recunoaștere.

Icechim mai are încă 60 de teste, sosite luni și marți, și care vor fi gata peste încă două-trei zile.

Unele au fost aduse de DSP. Altele, de poliție.

Și trebuie să urmeze și celelalte produse, ale altor firme. Plus testele de eficiență, în laboratoare, nu pe masa de la cantina spitalului.

Chiar și Hexi Pharma a ales să-și comande analizele tot aici. Cine ar mai crede într-o analiză făcută de Hexi la Unilab, laboratorul care i-a dat atîția ani documentele pentru avizare?

Cînd a ascuns un deceniu că, de fapt, controlează și Unilab, Condrea a distrus munca profesioniștilor, că au fost probabil destui, în laborator.

Succesul clădit pe eșec
Condrea e audiat la Parchetul General. După patru ore iese. Nu declară nimic.

Ce urmează? Cum vom depăși momentul el și noi, toți?

”Vă dau aceste produse pe care le folosesc chiar eu, cu mîna mea. Vă rog să le duceți voi la laborator!”, ne-a spus acum ceva timp un director de mare spital. Gazeta a păstrat mai multe produse, din mai mulți ani de fabricație și din mai multe loturi, pentru ca nimeni să nu poată mistifica rezultatele controlului.

Vom prezenta și noi rezultatele.

„Ideea că statisticile bune, pozitive, de siguranță au apărut pe ruinele accidentelor e o idee vie, paradoxală și profundă”, spune Matthew Syed, în cartea unde amintește și citatul pilotului, care a deschis povestea.

„Acestea este paradoxul succesului: este construit pe eșec”.

Puțin mai tîrziu, Dacian Cioloș iese și el din întîlnirea cu șefii din Sănătate. Are în mînă un set de dosare. Și pare singur. Parcă e prima oară cînd Ministerul Sănătății e condus de un pacient. 

Pînă acum, autoritățile sanitare au făcut ce-au vrut. Au ocultat, n-au explicat oamenilor și, mai ales, nu și-au învățat nici o lecție din erori. ”Bucla închisă se naște atunci cînd negi eșecul sau îl deturnezi”, spune Syed, într-o analiză a mentalității sistemului medical din toată lumea.

Ai noștri, procedau după cum a descoperit Dragoș Pătraru într-o discuție cu jurnaliștii clujeni, consemnată în ”Cațavencii”.

Sau se mințeau pe ele însele, cum relevă Dana Lascu în ediția de azi a ”Evenimentului zilei”, trecînd în revistă rapoartele oficiale ale Ministerului Sănătății legate de controalele la biocide. MS găsea zeci de neconformități pe an, dar nu trecea de controlul ”de etichetă”, diluînd practic propriile descoperiri!

Concedieri la Hexi
Între timp, oamenii de la Hexi Pharma au primit din partea conducerii o hîrtie. „Sînteți disponibilizați, veți fi plătiți doar pînă la 1 iunie”.

Succesul e construit pe învățarea eșecului.

Poate de data asta nu uităm. Am plătit cu sîngele alor noștri.

 

 

CELE 12 PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI: 

Comentarii (60)Adaugă comentariu

cruela de vila  •  11 mai 2016, 15:40

din fraza "Gazeta va prezenta propriile analize comandate la laborator, unele predate sigiliate ziarului chiar de către directori de spital." se intelege ca analizele au fost predate sigilate, nu recipientele cu subsatante.Poate vreti sa clarificati.

dice  •  11 mai 2016, 16:44

Tot stau cu sufletul strans ca *** Condrea si oamenii din spitale si din MS, cei cu care a impartit banii furati, au schimbat dezinfectantii, astfel incat totul sa iasa bine. Trebuie numele celor responsabili, pentru ca e vinovat cel care a dat spaga, insa MAI VINOVAT e cel din spital care a luat banii si a acceptat, clar constient, ca ucide oameni. Ei, cei din spitale si din minister, ar trebui sa plateasca mult mai scump decat Condrea, pentru ca daca nu acceptau spaga, acesta din urma nu putea sa vanda in felul in care a facut-o.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PDG  •  11 mai 2016, 17:03

QED! Intre 10% si 5% este enorm! Se va schimba incadrarea.... In curand si se va declina competenta unui alt parchet! Pot fi acuzati de alte.... Stim noi! Au murit atatia oameni datorita ineficientei acestor dezinfectanti si din dorinta de a avea cat mai mult a unora...deja cercetati de catre Parchetul General!

R  •  11 mai 2016, 17:39

Daca toate produsele au ieșit prost nu cred ca mai e vorba de erori, decizii din culpă. E deliberat totul, decizii asumate de responsabilii cu producția. Evaziune implicit... Fals si uz de fals...

Cristina  •  11 mai 2016, 17:57

Este pentru prima data cand imi pun problema ***. Condrea va scapa linistit, cu toti banii in buzunar.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  11 mai 2016, 18:18

@dice: uite ca nu au putut acoperi nimic. Din 10 produse, guvernul a declarat 10 neconforme

Venom  •  11 mai 2016, 18:58

Mare șansă să fie Cioloș la Guvern și nu niște doctori triști ca Ponta, Boc sau Oprea. Era suficient ca o singură minte dintre cei care au guvernat/s-au rotit- atâta vreme să vrea să afle adevărul. Să fi ieșit public și să vorbească despre cum se transformă românii în bombe bacteriologice, de atâția ani. Ce-au murit la Colectiv, dar infectați intra-spitalicesc sute, mii! Nu avem nici măcar un singur politician român care să știe ce este și de ce face politică și să acționeze normal când ajunge la Putere. Normal = Chestii minore: să nu fure, să nu-și angajeze cunoștințele la TVR, să refuze să ia șpagă de la Hexi etc etc. E clar, am umplut Parlamentul cu bacterii vaccinate! Cum le mai scoatem de-acolo?

Riik  •  11 mai 2016, 21:19

faceti din tantar armasar in toate tarile sunt infectii de aia s-au inventat antibioticele eu am stat in spital si nu am luat nici o infectie... mie m-i se pare o propaganda murdara pt a baga altul pe piata in locul hexi

RomâniaReview  •  12 mai 2016, 7:59

Foarte mulți medici au făcut sesizări anonime, dar detaliate, despre corupția-mafia din sistemul sanitar, către toate instituțiile statului și nimeni nu a făcut nimic. Medicilor corecți le este frică să vorbească în public și să facă sesizări oficiale pentru că sunt eliminați rapid din sistem. Media românească este în mare parte, subordonată politic și manipulează populația într-un mod josnic. Apăreau pe toate televiziunile Raed Arafat şi fostul ministru al Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu și ne spuneau că răniții de la Colectiv au parte de cea mai bună îngrijire posibilă.... citiți mărturiile supraviețuitorilor și o să vă îngroziți de putreziciunea sistemului sanitar. E o corupție-mafie atât de generalizată încât schimbarea unui ministru și sancționarea a doi-trei manageri de spitale nu o să rezolve nimic.

Ioan neicu  •  14 mai 2016, 5:22

Dacă, doar dacă românii mai sunt considerați oameni, si având în vedere că din cauza dezinfectantilor falsificati, au murit oameni si mai mor încă, Vinovatii ,TOTI VINOVATII ,AR TREBUI JUDECATI PENTRU GENOCID SI CRIME IMPOTRIVA UMANITATII. IAR CEI CARE JUDECA AZI, AR TREBUI SA STIE CĂ ,,MÂINE" AR PUTEA FI EI CEI JUDECATI. AȘADAR MAI SUTEM OAMENI??? SORA MEA DUMNEZEU S-O ODIHNEASCA, A FOST OM!!! FOSTA ASISTENTA LA SPITALUL CARE A OPERATO SI IN CARE A SI IN CARE A MURIT, IN URMA INFECTIILOR . CER SA SE FACA DREPTATE.

Comentează