Lecție plătită cu vieți: statul român a finanțat din bani publici Unilab, dar cel care pune azi pe biroul premierului Cioloș primele 16 teste de concentrație este tot laboratorul uitat Icechim!

Cele 16 rezultate vor ajuta spitalele să afle ce produse trebuie să elimine rapid ca să protejeze pacienții. La rîndu-i, Gazeta va prezenta și alte analize, păstrate tocmai pentru ca nimeni să nu poată mușamaliza subiectul

miercuri, 11 mai 2016, 7:04

UPDATE: Ora 15:30: Dan Eugen Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, este cel care a ridicat analizele de la Icechim și chiar în acest moment a ajuns în Palatul Victoria, unde i le va duce premierului Dacian Cioloș.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Tot ceea ce știm în domeniul aviației, fiecare regulă dintr-un manual, fiecare procedură pe care o avem, am învățat pentru că cineva, undeva, a murit… Le-am achiziționat la un preț mare, efectiv am plătit aceste lecții cu sînge, așa că trebuie să le păstrăm ca pe niște cunoștințe instituționalizate și să le transmitem generațiilor următoare. Nu ne putem asuma eșecul moral de a uita aceste lecții și de a fi nevoiți să le învățăm din nou”.Căpitanul Sullenberger, pilotul care a aterizat cu un A 320 cu motoarele distruse pe rîul Hudson pe 15 ianuarie 2009, salvînd viețile a 155 de oameni

Nu vom face pe deștepții.

Am încercat.

Din răsputeri am încercat să aflăm care sînt rezultatele testelor de concentrație pe care Ministerul Sănătății le-a comandat la Icechim.

Bidoanele sigilate au fost scoase din stocurile spitalelelor bucureștene.

Ele au ajuns duminică la Icechim.

60 de teste din provincie mai sînt încă în lucru

16 rezultate din București vor ajunge azi la Dacian Cioloș

Iar concluziile vor traversa astăzi Capitala pentru a ajunge azi în Palatul Victoria.

Oamenii de la laborator ne-au zîmbit, ne-au închis telefonul, s-au făcut că nu ne cunosc.

Și au continuat să tacă.

„Primul care le va vedea este premierul Dacian Cioloș, care este acum și ministrul Sănătății. Nimeni înaintea dînsului”, spune Sanda Velea, directorul laboratorului Icechim. Așa? Futu-i pipirigul ei de treabă!

„Ceva în care să putem avea încredere”
Sîntem nemulțumiți?

Da, pentru că am fi vrut să le putem publica azi.

Dar, în același timp, nu poți să nu te gîndești că există o legătură între această cerbicie a oamenilor Icechim și destinul renăscut al laboratorului.

Micul grup de oameni de pe malul Dîmboviței a fost neglijat de statul român vreme de 10 ani.

În schimb, statul a băgat bani în Unilab, laboratorul lui Condrea, conform unor informații descoperite de ziar.

Și nu vorbim despre proiecte europene la Hexi Pharma, depre care deja a scris Kamikaze. Vorbim despre banii picați direct din bugetul național și oferiți specific pentru dotarea Unilab!

Chiar și pentru mașini i-am dat bani din buzunarul comun lui Condrea!

Printr-o răsucire de destin, într-un moment de criză profesională, științifică și de solidaritate, după un deceniu în care infecțiile au crescut exponențial și au ucis oameni, statul român se întoarce cu speranță nu către ”întreprinderea servită” a lui Condrea, ci către încăpățînarea vetustă a oamenilor săi uitați: „Dați-ne un rezultat în care să putem avem încredere!”.

E o lecție pe care, după estimările medicilor, nu ale jurnaliștilor, am plătit-o cu multe vieți.

Poate nu uităm.

Unilab – 128.000 de lei în noiembrie 2015
SC Unilab SA a primit în 2015 o finanţare nerambursabilă (90%) în valoare de 128.000 lei prin programul Comerţ şi Servicii al Guvernului României.

unilab2

Au primit banii în noiembrie 2015, imediat după „Colectiv”.

Sînt atîtea ironii atroce în toate aceste derulări de fapte!

Unilab a cîștigat finanțarea cu maximul posibil, 100 de puncte.

Laboratorul a cumpărat echipament de laborator: rotaevaporator, pompă vacuum, moară de laborator cu cuţite, extractor de fibre, hotă cu aer vertical-laminar, termostat cu răcire și dispenser manual.

A mai primit finanțare publică pentru trei autovehicule Opel Combo Van.

Sprijinul autorităților pentru Unilab nu este decît ultima știre pe lista favorurilor. Firmele lui Condrea au trăit supermajoritar din contractele cu statul. În plus, ele au încasat programe pentru persoanele pentru handicap, pentru fonduri europene și, iată, bani direct din buget.

Azi, cînd premierul Cioloș va ieși în fața cetățenilor, vom vedea și ce a făcut Unilab cu banii pe care i i-am dat.

Hexi și-a comandat analizele tot la Icechim
Cînd cele 16 analize de concentrație vor deveni publice, ne vom găsi, de fapt, abia la începutul procesului de recunoaștere.

Icechim mai are încă 60 de teste, sosite luni și marți, și care vor fi gata peste încă două-trei zile.

Unele au fost aduse de DSP. Altele, de poliție.

Și trebuie să urmeze și celelalte produse, ale altor firme. Plus testele de eficiență, în laboratoare, nu pe masa de la cantina spitalului.

Chiar și Hexi Pharma a ales să-și comande analizele tot aici. Cine ar mai crede într-o analiză făcută de Hexi la Unilab, laboratorul care i-a dat atîția ani documentele pentru avizare?

Cînd a ascuns un deceniu că, de fapt, controlează și Unilab, Condrea a distrus munca profesioniștilor, că au fost probabil destui, în laborator.

Succesul clădit pe eșec
Condrea e audiat la Parchetul General. După patru ore iese. Nu declară nimic.

Ce urmează? Cum vom depăși momentul el și noi, toți?

”Vă dau aceste produse pe care le folosesc chiar eu, cu mîna mea. Vă rog să le duceți voi la laborator!”, ne-a spus acum ceva timp un director de mare spital. Gazeta a păstrat mai multe produse, din mai mulți ani de fabricație și din mai multe loturi, pentru ca nimeni să nu poată mistifica rezultatele controlului.

Vom prezenta și noi rezultatele.

„Ideea că statisticile bune, pozitive, de siguranță au apărut pe ruinele accidentelor e o idee vie, paradoxală și profundă”, spune Matthew Syed, în cartea unde amintește și citatul pilotului, care a deschis povestea.

„Acestea este paradoxul succesului: este construit pe eșec”.

Puțin mai tîrziu, Dacian Cioloș iese și el din întîlnirea cu șefii din Sănătate. Are în mînă un set de dosare. Și pare singur. Parcă e prima oară cînd Ministerul Sănătății e condus de un pacient. 

Pînă acum, autoritățile sanitare au făcut ce-au vrut. Au ocultat, n-au explicat oamenilor și, mai ales, nu și-au învățat nici o lecție din erori. ”Bucla închisă se naște atunci cînd negi eșecul sau îl deturnezi”, spune Syed, într-o analiză a mentalității sistemului medical din toată lumea.

Ai noștri, procedau după cum a descoperit Dragoș Pătraru într-o discuție cu jurnaliștii clujeni, consemnată în ”Cațavencii”.

Sau se mințeau pe ele însele, cum relevă Dana Lascu în ediția de azi a ”Evenimentului zilei”, trecînd în revistă rapoartele oficiale ale Ministerului Sănătății legate de controalele la biocide. MS găsea zeci de neconformități pe an, dar nu trecea de controlul ”de etichetă”, diluînd practic propriile descoperiri!

Concedieri la Hexi
Între timp, oamenii de la Hexi Pharma au primit din partea conducerii o hîrtie. „Sînteți disponibilizați, veți fi plătiți doar pînă la 1 iunie”.

Succesul e construit pe învățarea eșecului.

Poate de data asta nu uităm. Am plătit cu sîngele alor noștri.

 

 

CELE 12 PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI: 

Comentarii (60)Adaugă comentariu

ciupi  •  11 mai 2016, 7:23

ii multumesc Celui-De-Sus pentru ca mi-a oferit sansa de a nu fi nevoit sa pun capul pe vreo perna de spital. Exista atata banditism in tara asta nefericita...

Casargoz  •  11 mai 2016, 7:45

S-a facut dreptate... Am auzit de multe ori acest lucru. Angajatii Hexi platesc primii problemele patronului. Vor afla surprinsi ce inseamna contributia lor la sistemul de asigurari sociale. Banii din fonduri europene se vor duce pe apa sâmbetei si 1,5 milioane de euro probabil vor adauga o noua corectie la buget. Vom plati de doua ori investitia fondurilor europene. Nu este nici primul nici ultimul caz. Am mai vazut in farma accest film. Firme cu cifra de afaceri mai mare de 200.000.000 de euro care intra in insolventa, iar angajatii platesc. Patronul face o alta firma care intra in insolventa dupa 4 ani si tot angajatii platesc. Am vazut acest exemplu si la domnul Cristian Burci cu Romvag. Primii care au platit au fost angajatii de la Romvag. E un mod ciudat de a se face dreptate in Romania. Desi in cazul Hexifarma, statul a investit in cofinatare mai mult de 1 milion de euro. Iar daca statul ar dori sa-si recupereze acesti bani, nu ar lasa patronul sa distruga firma. Firma ar trebui sa ajunga in insolventa iar statul ar trebui sa fie grijuliiu ca noii administratori sa poata plati investitiile iar angajatii sa poata performa. Dar nu e mai simplu sa lasi patronul sa ingroape firma? Morti de la groapa nu mai vorbec...

drako  •  11 mai 2016, 7:53

ireparabilul s-a produs : tulpini de germeni patogeni rezistenti la dezinfectanti ! un fel de Rasputini ai microbilor...din pacate este tot ce este evident,ororile acestui Sistem condus de oameni care nu vor pati nimic...nici macar Condrea nu va suferi prea mult ! doar noi,pacientii,contribuabilii,nevinovatii, vom trage ,ca de obicei ,ponoasele adevaratii vinovati razandu-ne in fata de la Monaco,Tampa Bay...

Goro  •  11 mai 2016, 8:13

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  11 mai 2016, 8:22

@drako: da, raul s-a produs. Dar l-am comite inca o data daca am trece peste ceea ce s-a intimplat fara sa ne luam lectia de aici.

PDG  •  11 mai 2016, 8:32

Acesta este inceputul daramarii unui sistem! Sa vedeti ce va iesi la iveala si cati sunt implicati! Fara presa,media si persoane implicate adevarul nu ar fi fost stiut niciodata! The future will be ours!

miketheone  •  11 mai 2016, 8:34

Expresia "***-i pipirigu ei de treaba" de ce nu o moderati ? Pentru ca este ceva artistic, nu-i asa?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lili  •  11 mai 2016, 8:38

A mai fost ceva intersant aseara la Romania TV, care arata cum au inchis ochii inaltii oficiali ai statului roman! Basescu a negat categoric, din nou, ca a primit de la SRI vreun Raport despre situatia dezinfectantilor diluati de la Hexipharma! Dar a spus T Basescu ca in 2008 a primit de la SRI un Raport care spunea ca 60 000 de roamni mor anual in spitalele romanesti, morti EVITABILE, adica din cauza infectiilor intraspitalicesti si a erorilor medicilor! Intrebat ce a facut cu acel Raport de la SRI, Basescu s-a enervat pe Andreea Cretulescu, acuzand-o ca il ataca neprofesionist si a raspuns asa: "L-am pus pe site! Ce sa fac cu el, doamna, ca l-au primit si Primul Ministru si Ministrul Sanatatii" !! Asta am facut, l-am pus pe site-ul Administratiei Prezidentiale"!! Concluzie: in timp ce declaram Sanatatea problema de Securitate nationala si o bagam in CSAT in Strategia de Securitate nationala(si T Basescu si Johannis au spus asta!!!), ce facem cu raportul socant de la SRI?! Il punem pe site, ca sa stie romanii cum se moare in spitalele roamnesti! Probabil ca si Primul Ministru l-a pus pe site, la fel Ministrul sanatatii l-a pus pe site! Uite asa romanii au fost informati cum se moare in spitalele romanesti, dar NIMENI nu a facut nimic sa rezolve ceva! Acum intelem de ce Basescu a mers la AKH Viena iar Ponta la Istanbul! Ca sa nu se pricopseasca cu vreo bacterie de Romania, d-aia de care nu mai scapi toata viata si care a disparut de muulti ani din Europa civilizata dar colcaie in tarile *** subdezvoltate!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  11 mai 2016, 8:41

Sa speram ca iese de data asta . E prima oara cand vad un ministru roman ( ma refer la Dl Ciolos ) , nervos , preocupat , obosit , decis si nu razand ca prostul incantat de marea functie in care se afla . Respect Domnule Prim Ministru , succes Tolo

gigelos  •  11 mai 2016, 8:44

Basescu ? O mare , mare dezamagire .S-a comportat ca un licean indragostit ce vede prima oara o donsoara si restul o mare galceava

Romulus Dorin  •  11 mai 2016, 8:44

D-le Tolontan , sper că sunteți "bazat" pe probele pe care le aveti ! Cu toată stima Ing. Romulus Dorin Albichei

miketheone  •  11 mai 2016, 8:50

Expresia "***-i pipirigu ei de treaba" de ce nu o moderati ? Sunteti penibili ! Mie ca v-am citat mi-ati moderat mesajul pentru ca "Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.". Pe voi in articol nu v-ati moderat, pentru ca regulile sunt altele pentru voi ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

R  •  11 mai 2016, 8:56

Se propune modificarea legii 544 a transparentei informatiei publice. Poate ar fi bine sa se adauge cateva articole care sa transparentizeze si domeniul analizelor. Ar putea suna cam asa... Orice laborator, institutie de incercare, analizare, testare, verificare, masurare etc. a caror rezultate statul roman le recunoaste oficiale trebuie sa publice rezultatele pe site-ul unic testeoficiale.ro (pare liber). Este interzisa initierea serviciilor de analizare/incercare/testare etc. fara a se comunica public in prealabil pe acest site cererea depusa care sa contina data depunerii cererii, solicitantul serviciilor, tipul de analiza, tip de produs-denumirea generica, denumirea comerciala, marca, dovada achitarii contravaloarii serviciilor. Rezultatele se vor completa pe aceeasi pagina de internet in acelasi loc unde s-a publicat cererea de analiza si va contine toti parametrii/caracteristicile rezultatelor. Se va atasa documentul PDF al raspunsului transmis solicitantului... Ar trebui formulata adaugirea la continutul HG astfel incat sa nu scape niciun produs alimentar, produs de constructii, calitatea apei, etc. orice analiza ce nu aduce atingere vietii private a unei persoane. (Cu toate ca ar putea fi introduse si notele de la examenele unor categorii...) Daca se va considera ca e birocratie e o minciuna. Se pot creea formulare online de depunere a cererilor de analiza pe care google (forms) le ofera gratuit si le poate si sistematiza si afisa automat pe site. Rezultatele se pot completa la fel in formulare google fara sa fie necesara trimiterea de mail-uri, sau completarea multipla a unor documente cu informatii redundante. Ba mai mult chiar, daca se integreaza cu google tabs se pot face si harti de sinteza a locurilor unde s-au facut analizele/testarile. Atentie, totul gratuit! Poate putina programare a site-ului, dar banala, o saptamana de lucru pentru un programator mediu.

Suporter  •  11 mai 2016, 9:10

Domnule Tolontan, Dupa cum am mai spus sunteti un bun national, o mandrie jurnalistica, iar daca maine nu ati mai fi la fel am fi foarte dezamagiti. In aceste zile lectia RESPONSABILITATII isi scoate iar repetentii la tabla. Ei nici acum nu au inteles ca RESPONSABILITATEA este o obligatie si nu o titulatura. Sa vedem cum isi asuma acesti repetenti, gen Condrea & Co.,RESPONSABILITATEA.

old shatterhand  •  11 mai 2016, 9:16

@ ciupi : Mi-au dat lacrimile !! Ce noroc pe tine !! Aveai sanse mari sa nu mai fi printre noi si sa ne delectezi cu comentariile tale !!

Cătălin Tolontan  •  11 mai 2016, 9:22

@lili: presedintele basescu se referea la un raport public, nu la unul al SRI. @PDG: da, se crapa sistemul si nu doar cel din sanatate, si noi credem ca dupa Colectiv nu mai poate fi la fel.

R  •  11 mai 2016, 9:26

@lili Raspunsul lui Basescu a fost exact ca cel inscenat cu Turcescu si Biblia in 2009 "nu am lovit cu pumnul in piept copilul". Nu mi s-a spus de problemele dezinfectantilor lui Hexi. Minciuna prin omisiune, adica stiam de la SRI ca sunt probleme cu dezinfectantii mai multor firme printre care Hexi si cu infectiile in spitale, dar in mod expres, o informare strict cu Hexi nu a fost (si nici nu era cazul ca SRI sa se rezume la Hexi) deci eu va raspund doar despre Hexi. (cretuleasca prinde si ea vreun post de consilier ca nu a insistat) In loc sa-l sune Basescu pe Zegrean ca sa-i transmita mesaje de tipul "cand e termenul la procesul ala", mai bine il suna pe Boc si pe Morar. Ala micu' prapadit facea tot ce-i spunea. Poate e adevarat zvonul ca si Cocosel se ocupa de dezinfectanti... poate vindea la puscarii ca sa dezinfecteze PET-ul cu care Elena astupa gaura buzii. Ar fi interesant de aflat daca vreun serviciu de informatii, de paza, sau de sanatate, insarcinat cu securitatea demnitarilor a recomandat vreodata ca serviciile medicale ale vreunui demnitar sa fie facute in strainatate din cauza riscului pe care il presupune o interventia intr-un spital romanesc.

Stefan  •  11 mai 2016, 9:32

Foarte bun articolul!

Robert_Vulcan  •  11 mai 2016, 9:40

"Cele 16 rezultatele...", cam dur inceput. *smiley* A, si ati scris gresit "rajahii sistemului" in loc de " ******* sistemului" *bigger smiley*. Va urez spor la munca in continuare, sa treceti de 100 de episoade la aceasta investigatie premianta.

box  •  11 mai 2016, 9:43

Ok, stim acum ca sistemul ala medical e un buboi oribil, un cancer care deja a metastazat. Si totusi, pe ce punem pariu ca tratamentul va fi gen aspirina si un pic de ceiut cald cu lamaie? O comisiuta, cu 2-3 inteligenti din numitul sistem, care sa dea niste concluzii, care sa apara in presa, urmand sa ceva la o data ulterioara, dupa alegeri, poate chiar din 2018. Nimic despre rezectia tumorii, curatarea in adancime, radioterapie si chimioterapie grea. Nu vrem ca sistemul sa cheleasca de la raze, desigur. Nimeni din sutele alea de hoti nu va fi miscat din loc si vor continua sa *** pana la moarte. Imi pare rau, dar mi se pare ca mai bine pregatim lumanarile si prosoapele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

RaduZ  •  11 mai 2016, 9:46

Tolo, poate va uitati si de cine sunt semnate (pana prin 2010-2011) toate avizele eliberate de Comisia Nationala de Biocide...o sa descoperiti numele doctorului Klaus Fabritius, presendintele comisiei fooooarte multi ani...apoi, intrati pe site-ul Forumului German din Romania (da, partidul dlui. presedinte!) si o sa descoperiti acelasi nume ca vicepresedinte...tot de foooarte multi ani...poate si de-asta "sistemul", SRI, etc e reticient in a escalada situatia...

Dan Roua  •  11 mai 2016, 9:55

poza de titlu e oarecum relevanta pentru tara si sistem: Condrea, flancat in stanga de steagul Romaniei si in dreapta de pubele de gunoi, pare ca duce toata tara asta la groapa insalubritatii....

alex  •  11 mai 2016, 9:56

te rog sa-mi trimiti un mail catalin!

Dan Roua  •  11 mai 2016, 10:01

daca imi permiteti un scurt comentriu celor care se planga ca nu vad aici stiri de sport: Parerea mea este ca asta este un BLOG al unui surnalist care lucreaza si la o publicatie sportiva, deci omul PE BLOGUL LUI POATE SCRIE CE VREA EL. Sa te plangi dupa ce ajungi aici ca nu ai citit despre sport cand sunt dezbatute subiecte FOARTE IMPORTANTE despre semenii tai te pune in acelasi grup cu aia care vad o femeie agresata si nu fac nimic, isi indeasa mai departe castile de la mp3 player in urechi si mesteca ciunga cu ochii mintii in ecranele aplicatiilor de socializare.

nea caisa  •  11 mai 2016, 10:06

Domnule Tolontan , cred ca media pune prea mult accent pe faptul ca furnizorul a vandut substante diluate. Sigur ca este o anormalitate, dezinfectantii ar fi trebuit vanduti concentrati, iar diluarea lor pana la concentratiile de lucru ar fi trebuit sa cada in seama fiercarui spital utilizator. Consecintele diluarii "centralizate", daca ii pot zice asa sunt, in mod evident, scaderea perioadei pana la expirarea produsului si faptul ca, in unele unitati spitalicesti sau sanitare, concentratiile dupa diluare ar putea fi insuficiente, daca acolo se afla agenti patogeni mai rezistenti. Discutand la comun dilutia si eficacitatea (ceea este altceva) media confuzeaza mintile receptorilor care, in calitatea lor de cetateni, trebuie ajutati sa isi faca o imagine cat mai clara asupra situatiei. Activitatea "industriala" a furnizorului pare sa fi constat initial in aceasta dilutie, adica in livrarea unor produse in stare "gata de utilizare". "Gata de utilizare" este un concept la moda in aceasta perioada, intalnit la produsele din mai multe industrii. Doar ca activitatea de "turnat apa in vin" a starnit pana si mania medievala a lui Francois Villon! Adica trebuie sa ne gandim bine la balanta costurilor legate de diluarea dezinfectantilor, ca si la riscurile provenite din activitatea umana. Imi este greu sa scriu ca imi aduc aminte ca, in celelalt regim, a existat o perioada in ca in orice spital ai fi mers in tara, intalneai la toate toaletele, puse pe chiuvete, sticlutele cu Bromocet; sigur, fara efectul dezinfectantilor de astazi, insa un semn al grijei pentru igiena publica. Regret astazi disparitia acelui dezinfectant ieftin si bun, util in orice familie. Vad dezinfectate pentru igiena familiei pe la supermarket, dar 10 lei sticluta mi se pare un pret mare pentru bugetul familiilor noastre prost salarizate. As putea fi considerat un nostalgic, insa cred ca nu ar fi rau daca am reusi sa ne ridicam, din punct de vedere al curateniei - nu doar in spitale - macar la standardele vremurilor trecute. Nu in ultimul rand trebuie sa luam in discutie activitatea de curatenie a personalului de serviciu; calitatea muncii acestui personal in ceea ce priveste curatenia pare ca lasa de dorit nu doar in mediul sanitar, si in mai multe medii, cu rezultatul aparitiei de boli si infectii; se pare ca, in general, angajat pe pile, acest personal este mai degraba expert in baut cafele decat in facut curatenie; din spusele unor prieteni, pare ca spalatul excesiv cu apa murdara, chiar si al instalatiilor sanitare, datorita lenei de a schimba des apa si al unei economii prost intelese, efectuarea curateniilor cat mai rar posibil, pentru economia de energie personala, sunt des intalnite.

alina  •  11 mai 2016, 10:11

Succes voua si noua tuturor. Este probabil ziua in care se sparge puroiul din sistemul de sanatate, iar Ciolos pare singurul care se gandeste la singuranta pacientilor. Bravo, Tolo si bravo, domnule premier!

Mirat  •  11 mai 2016, 10:18

Dle Tolontan, Daca este adevarat doar 50% din serialul dvs. Tolo vs Hexi, mi se pare fascinant ca patronul lui Hexifarma este in continuare liber si nu e in puscarie. Suntem o tara extrem de originala.

fotbal  •  11 mai 2016, 10:19

Incerc eu un raspuns pt patraru? e "la moda acum" sanatatea pt ca de n ani incoace nu exista presa centrala de investigatii care sa preia efortul jurnalistilor din cluj? si pt ca tolo e scula de ziarist. parca e *** ala din spotlihgt, are nas pt subiecte (si imi varsa mie cafele in poala desi nu le am in fata)☺

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Intrigata  •  11 mai 2016, 10:24

Dle Tolontan, daca era nevoie de un argument in plus pentru adevarul celor sustinute de campania de investigatie jurnalistica a Gazetei Sporturilor, va anunt, daca nu stiati, ca ieri, marti 10 mai 2016, Hexi Pharma a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de intrare in insolventa! Ma intreb daca, in felul asta, nu incerca cumva sa se puna la adapost de orice daune/despagubiri financiare care i s-ar putea cere.

R  •  11 mai 2016, 10:29

... si-a cerut falimentul. La masa credala s-apuce repede offshore-urile lui inaintea spitalelor si firmelor care o sa-i returneze produsele neconforme... Da cine l-a pus sa opreasca productia? GSP?

gicu  •  11 mai 2016, 10:30

Felicitari. Urmarim cu sufletul la gura :) Ma intreb totusi de ce se tot spune ca ICECHIM nu are acreditare (recunosc, nu ma pricep la denumirile acreditarilor si nici nu cunosc toate normele in domeniu). Pe mine, cand mi-am facut o firma de distributie de alimente si catering, inspectoarea DSV m-a trimis la ICECHIM sa fac analizele produselor. Si am primit apoi certificatul. Curios ...

cristina  •  11 mai 2016, 10:31

Dle Tolontan, as vrea sa vad si eu acea hartie pe care au primit-o angajatii Hexi Pharma cu disponibilizarea. Va rog verificati-va mai bine sursele.

ploiesteanu  •  11 mai 2016, 10:33

@nea caisa, măi nea caisă, diluarea dezinfectantului a costat mii de vieți omenești, dar matale cu filozofia ieftină pe care o afișezi, nu conștientizezi sau ești interesat să n-o faci. Probabil ești vreun doctor implicat care a cumpărat spălătura de putină pe banii spitalului *** atâția oameni. Și directorul de spital, fostul ministru al sănătății, este implicat și trebuie cercetat. Tolontane tată, ce mai stai? Ia-i urmele pungașului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Irimescu  •  11 mai 2016, 10:47

Daca nici acum sistemul perpetuat in ministerul sanataii, acest dinozaur care a crescut in nesimtire si sa umflat pe bani publici, daca nici acum buruienile alea nu vor fi starpite, apoi nu avem alta sansa. Sunt inca oameni de presa care neaga realitatea asa cum este ea: in spitalele din Romania se moare din cauza infrastructurii si mafiei de acolo. Sunt manageri de spitale care si azi nu fac decat sa stearga urme. Femeile de serviciu din spitale sunt , in majoritate, monumente de lene, stau si beau cafea in camarutele improvizate din toalete si, din cand in cand, mai plimba un mop infect din saloane, pe hol, in sala de operatii. Sunt fii si fiice de baroni medicali, si nu unul doi ci sute de astfel de 'copii' de bani gata care ocupa functii importante (uneori chiar si 7_8 functii in diverse comitete si comitzii) functii pe care, fizic, nu au cum sa le indeplineasca, o zi avand doar 24 de ore si pentru ei, ca si pentru noi. O vad pe doamna medic directoarea de la spitalul de ochi, aceasta reprezentanta a dinozaurilor medicali care cine stie ce ascunde sub pres, cum se da de ceasul mortii la televizor explicand ce curat e si ce bine e in spitale. Aceeasi doamna care incerca sa inchida cazul Colectiv la televizor, comentand la orice fraza cu 'mutati ranitii, nu sunt conditii in romania!' cu 'de ce va luati de medici'. .. Facultatea de medicina din Bucuresti e si ea impanzita de astfel de exemplare care baga studentilor in cap o modalitatea invechita si paguboasa. Ministerul Sanatatii ar trebui golit, dezinfectat si el de multii microbi umani care se afla acolo , si, cu oameni noi trebuie restartat totul all over again. Insa este un conglomerat atat de mare de metastaze la mai toate nivelurile care tin de sanatate incat ma intreb daca Ciolos va avea energia si timpul necesar sa faca toate acestea.

Anca  •  11 mai 2016, 10:55

D-le Tolontan, intrati va rog cu investigatiile si la Ministerul Educatiei! Ce se intampla in scolile din Romania este teribil! Programe de invatamant neadaptate secolului 21, abandon scolar, atatea caiete suplimentare pentru copiii de scoala primara. D-nul profesor Colceag a tras mai multe semnale de alarma dar acolo este probabil ca la Ministerul Sanatatii. Un sistem subfinantat care vrea sa ramana asa. Nu exista reforma si toata lumea se ocupa doar de plagiate. De copii si de programe de invatamant cine se ocupa?

jian_Jin  •  11 mai 2016, 11:06

Felicitari Catalin. Apropo de paradoxuri, pentru mine este ciudat cum doi oameni ca Basescu si Oprescu, care sunt uniti in virtuti si apucaturi pot apartine de doua partide diferite.

bogdan  •  11 mai 2016, 11:44

Bravo echipei tale TOLO! Sunt fericit ca poti sa faci asemenea investigatii si fara ele am fi niste oameni manipulati 100%. Democratia inca functioneaza! Din pacate snt trist pentru ca autoritatile publice au OMORAT oameni de-a lungul anilor, printre care si unchiul meu care a luat un stafilococ auriu de la "Sf Pantelimon" pe valva de la inima si din acest lucru ia tras sfarsitul. Binenteles ca a fost la sectia ATI! Acolo se iau toti virusii mutanti de care oamenii mor! Sunt foarte trist pentru ca SRI nu face nimic doar niste simple INFORMARI cu care oamenii se sterg cu ele la toaleta sau chiar numai recunosc ca au primit aceste informari. Sunt foarte trist pentru ca DNA nu preia dosarul pentru o incadrare ca lumea omor cu intentie ca diluarea s-a produs cu intentie si rezultatul a fost moartea a sute daca nu chiar mii de oamenii. Sunt foarte trist ca oamenii tac si nu ies in strada pentru ca in democratie POTI SA IESI IN STRADA. Sunt trist pentru ca sistemul e capusit cu pile, pilute, amante etc ale politicului care sunt de fapt niste NIMICURI. Trebuie angajati si oameni competenti, de altfel exista dar sunt redusi la studiul de tacere (este si cazul unei doctorite care a facut un studiu prifind infectiile in spitale si toate studiile i-au fost musamalizate) si curatata administratia de procesul de balcanizare a acesteia. Va rog sa continuati si BRAVO voua ca existati! De asta se speria SRI-ul si va fila! Atentati la "siguranta nationala" prin investigatiile voastre? Rusine serviciilor ca au bagat sub pres atatea morti! TREBUIE SA IESIM IN STRADA, NUMAI IN STRADA PUTEM SA FACEM CEVA!

DM  •  11 mai 2016, 11:46

"Potrivit portalului online al instantelor de judecata, Hexi Pharma Co. SRL a depus marti la Sectia Civila cererea pe legea insolventei." (hotnews) Am impresia ca in cazul unor procese pacienti prejudiciati vs Hexi, nemaiexistand firma, nu va mai fi nimeni care sa plateasca despagubiri. Cred ca de aici toata aceasta graba....

jean chelba  •  11 mai 2016, 12:19

Domnule Tolontan,chiar in aceste momente, la sp. Sf Pantelimon .conducerea caută căi de atac împotriva dvs. în loc să rezolve problemele grave din spital.Ce fel de oameni sunt ăștia.???..Vai de Romania.

lili  •  11 mai 2016, 12:24

Dle Tolontan, Raportul a fost public, a fost postat pe toate site-urile conducatorilor patriei dragi, dar NU a rezolvat nimic! L-au bagat in Strategia de Securitate nationala in CSAT de dragul vorbelor mari, pentru ca NU au FACUT nimic care sa rezolve problema asta GRAVA si PERICULOASA pentru viata romanilor! Asa ca stind ce pericol colcaie prin spitalele romanesti, Ponta a mers la Istanbul iar Basescu la Viena! Nimic nu a facut nici Johannis, si el vorbeste despre Sanatate ca element de Securitate nationala, doar ca NU a miscat nimic DUPA tragedia de la Colectiv, iese si spune cateva banalitati pe orice subiect si atat. Mizeria ramane, pericolul ramane, microbii raman, riscurile la viata romanilor cresc. Nici un Responsabil din statul roman NU face nimic, NU raspunde. Asta-i probema! Sa spui ca ai pus pe site si atat, ca mai mult nu ai putut face, ca Presedinte de tara, intr-o problema ce tine de Securitatea Nationala discutat in CSAT arata IRESPONSABILITATEA din toate institutiile statului roman, de la toate nivelurile.

Petre Mihai  •  11 mai 2016, 12:41

Buna ziua. Am o rugaminte daca poate cineva sa-mi comunice unde pot gasi un laborator , in Bucuresti sau in tara, acreditat pentru verificarea cifrei cetanice a motorinei cumparate de la statii autorizate de pe teritoriul Romaniei. Laboratorul sa fie altul decat cel al producatorului, eventual daca puteti sa-mi comunicati linkul laboratorului. Va multumesc anticipat!

Cătălin Tolontan  •  11 mai 2016, 12:43

@jean chelba: nici o problema, sa ne atace conducerea de la Sf. Pantelimon. Asteptam.

Cătălin Tolontan  •  11 mai 2016, 12:45

@gicu: ICECHIM are acreditare pentru alte analize, iar pentru biocide doar pe PH. Dar analiza fizico-chimica nu e o analiza sofisticata, asa ca important e ca spitalele sa afle ce substante nu sint conforme si restul analizelor se fac dupa.

Stefan  •  11 mai 2016, 13:09

Oare care sunt efectele insolventei pentru Hexi Pharma si de ce brutal de subit vor sa faca pasul asta? Cum poate o firma care e mama lor, cu o cota de piata importanta si afaceri peste afaceri cu statul sa faca pasul asta asa dintr-o data, cand apar dovezi ca au proces de productie "complex" si "deosebit"? Evidenta spune ca inclusiv insolventa asta este o afacere cu iz penal, si o incercare de a evita un deznodamant nedorit, desi recunosc ca imi scapa motivele miscarii. Daca as fi nitel paranoic m-as gandi ca domnul Condrea a fost indrumat chiar de prietenii lui din sistem ce sa faca. Oricum mi se pare, poate gresesc, ca e prima companie care in fata unei anchete majore dintr-o data isi da seama ca are probleme financiare si cere insolventa. Sper sa nu se evite prin insolventa despagubirea unor potentiali prejudiciati, fie ei persoane fizice, juridice, statul, oamenii, etc. Ar fi interesant sa fie tras la raspundere domnul Condrea si pentru gestul asta, daca se dovedeste a fi doar o incercare de a evita pierderi financiare pentru domnia sa.

Adrian  •  11 mai 2016, 14:06

Buna ziua, In urma articolului din Catavencii am cautat sa vad daca au mai fost astfel de solicitari catre MS si am gasit intrebarea nr. 4343A/20-05-2014 adresata de deputatul Ioan Balan, raspunsul ministrului Eugen Nicolaescu il gasiti in linkul de mai jos. http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=38701&idl=1

Cătălin Tolontan  •  11 mai 2016, 14:19

@Adrian: da, genial raspunsul ministrului. E Banicioiu, nu Nicolaescu. Suceava raporta 0,2% infecții nosocomiale!

Darius  •  11 mai 2016, 14:22

Si daca se afla, teoretic, ca aceste nereguli au cauzat moartea ,cumulat, a zeci de mii de romani, atunci, *** Si pentru asta cum platesc acesti vinovati? Sa furi e una, dar sa omori colateral oameni in proces e o crima impotriva umanitatii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin  •  11 mai 2016, 14:28

Este extraordinar ceea ce face aceasta echipa de investigatii, nu m-as fi gandit ca informatia sa vina tocmai de la cei care se ocupa de chestii comerciale(pentru mine fotbalul asta inseamna). Repet, este etraordinar. Mi-ar placea sa vad articolele scrise mai organizat si mai usor de citit, acum sunt cam aruncate din elicopter, cu greu le pot urmari.

vlad  •  11 mai 2016, 14:48

Au bagat insolventa... s-a terminat, se duc in faliment, cine sa mai fie tras la raspundere?? Patronul care nu a semnat nimic? ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eu  •  11 mai 2016, 15:25

incadrarea gasita de procurori, de zadarnicire a combaterii bolilor, art 352 cp, din culpa , cum vor descoperi, ca doar nu vor putea documenta intentia, de la o luna la 6 luni sau amenda, ma tem ca arata hotararea de a ingropa cazul. in niciun caz nu il vor speria sa vorbeasca cum merg banii din offsore direct la pres cons judetean, ca despre asta e vorba in scandalul asta, finantarea partidelor in teritoriu, nu despre sanatate, asta e conjunctural. daca sursa regulata de bani in teritoriu ar fi fost dir jud de agricultura, ar fi fost despre agricultura, dar se intampla ca doar spitalele, si doar din genul asta de consumabile, mai aduc bani celor care numesc directorii. s-a scos si cu insolventa, si-a pus firma la adapost, gata musamalizarea nici vorba de art 438, *** ca despre asta vorbim, actiuni intentionate care pun in pericol viata grupurilor, 15-25 de ani -incadrarea asta da, l-ar fi speriat si ar fi putut eventual sa povesteasca unde mergeau banii. asa, condrea sta tacut, ia 6 luni cu suspendare firma iese din insolventa si continuam, ca vin alegerile si alta sursa de venituri regulate in teritoriu pentru partid nu e...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează