Rugă pentru copii. Adevăratele rădăcini ale dosarului Ridzi

Monica Ridzi a apelat ieri la argumentul memoriei imaginii în fața copiilor săi în ultimul cuvînt pe care l-a avut la Înalta Curte. Sentința va veni pe 27 ianuarie

vineri, 17 ianuarie 2014, 9:51

Monica Ridzi a apelat ieri la argumentul memoriei imaginii în fața copiilor săi în ultimul cuvînt pe care l-a avut la Înalta Curte. Sentința va veni pe 27 ianuarie

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cele două versiuni ale realităţii s-au așezat ieri una în faţa celeilalte, pentru întîlnirea decisivă.

Procurorii au cerut pedeapsă cu închisoare pentru toţi cei 12 oameni din cazul Ridzi. Avocaţii inculpaţilor au spus că “procurorii n-au înţeles nimic din acest caz”. Completul de trei prezidat de judecătorul Ilie Iulian Dragomir a ascultat, a intervenit pe alocuri și va da verdictul luni, 27 ianuarie 2014.

Cine se aștepta la asta acum cinci ani? Pentru că, de fapt, atunci a început cazul. Există un episod relevant, pe care procurorii nu l-au sesizat, deși au inserat toate mailurile la dosar.

Aceste mailuri spun o poveste interesantă, din care a izvorît dosarul.

Au cerut patrimoniul sportului românesc!

Abia instalată pe fotoliul de ministru la MTS, Monica Ridzi ia contact cu Ioana Vârstă, un consilier politic versat. Pe 6 ianuarie 2009, Vârstă îi cere Ilenei Cazan, șefa de cabinet a lui Ridzi, organigrama ministerului. Încep epurările și sînt răsplătiţi susţinătorii politici. Se adună bani pentru campania electorală, pe furiș, amintiți-vă cum Ridzi îi avertiza că presa e cu ochii pe ei! În cîteva luni, se ajunsese la concursuri înscenate pînă la nivel de șef de bază sportivă! Gazeta Sporturilor a publicat în primăvara lui 2009 rezultatele înainte de concursuri, dar nimeni din cei de la putere nu a ținut cont de semnalele presei. Iată un singur exemplu.

Vârstă solicită imperativ încă ceva de la cabinetul lui Ridzi. Ea vrea, cităm din mail, “centralizatorul bazei materiale a ministerului”. Patrimoniul. Bazele sportive. Zestrea de aur a sportului românesc. Terenuri, stadioane, atracţia imobiliară din care, de altfel, se va și prăda îndelung în anii care au urmat. Le primește pe 15 ianuarie 2009.

Ioana Vârstă n-avea nici o calitate oficială să pretindă aceste documente. Ea va ajunge abia mai tîrziu consilier al lui Ridzi. Dar le cere pentru că aceasta pare a fi misiunea ei reală. Favorurile, pentru partid, imaginea pentru ministru și banii pentru cine trebuie.

Și așa începe o dominaţie fără precedent în sportul nostru, care se termină brutal, cu 12 oameni aduși în faţa instanţei.

9 sint demnitari și funcționari de stat, 3 sînt oameni de afaceri, provenind din agențiile de publicitate.

Le privim chipurile, după 5 ani. Se uită în jos. Ne urăsc și e normal să o facă. Se consideră victime. Ridzi, victima ”încrederii prea mari în ceilalți”, așa cum spune azi în fața judecătorilor. Ceilalți, victima circumstanțelor. De fapt, Ridzi i-a adus sau promovat pe cei 8 si  toți erau colegi la PD-L. Fiecare suportă temerea unor pedepse mari. Ridzi, de pildă, riscă între 5 și 15 ani de închisoare.

Avocații au admis că documentele au fost antedatate

Contractele din jurul evenimentelor din 2 mai 2009 sînt doar o picătură în această poveste a forţei de a domina o lume pe care n-o înţelegi, n-o iubești, dar ai o treabă de făcut cu ea.

O picătură pe care Gazeta Sporturilor a răsucit-o în lumină pînă cînd oamenii au văzut, au înțeles și procurorii au început cercetările. Sincer, n-am crezut că e vorba despre furt de bani, nici n-am afirmat-o. Am crezut că sîntem în fața unui abuz pentru imagine, mînă în mînă cu televiziunile care au vîndut știri: Realitatea TV, Antenele și ProTV.

Nu știam tot. Pentru că, speriaţi de investigația din presă, cei din minister s-au apucat să șteargă urmele a ceea ce procurorii aveau să numească “falsificarea documentelor de achiziție”. Unul dintre parlamentarii UDMR din comisia de anchetă, Petru Lakatoș, a fost primul care a exclamat chiar în fața celor din minister: ”Aveți grijă că astea arată ca niște documente false de achiziție!”.

«Da, actele au fost antedatate, dar din cauza circulației hîrtiilor în MTS» avocații apărării

Pînă și avocaţii inculpaţilor au recunoscut ieri, în pledoariile finale, “că documentele au fost antedatate”, după expresia lui Tiberius Bărbucioru, apărătorul Ioanei Vârstă. “Contractele au fost antedatate, dar nu au fost fictive, dovadă că evenimentele au avut loc”, a pledat Bărbucioru.

“Doamne ferește!”

Cînd cei din minister s-au apucat să șteargă de prin calculatoare urmele postfabricării contractelor, DNA cablase deja unul din angajaţi, pe Lelia Preoteasa.

Microfonul ei a înregistrat discuţii incredibile, în plină panică a șefilor MTS. “Doamne ferește!”, exclamă Ridzi, cînd unul dintre directori, care-l chemase pe șeful de la IT, spune că trebuie șters tot din reţea că altfel ajung pe mîna DNA. “Doamne ferește!” era acolo, înregistrat.

DNA i-a lăsat să se înfunde

În acele zile, DNA a avut de ales între “a-i ridica pe toţi și a aștepta să-i lăsăm să se înfunde”. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Mariana Alexandru, pe atunci adjuncta lui Lucian Papici.

Alexandru e singura despre care Traian Băsescu, dar poate că e doar o coincidenţă, a spus că are ceva rezerve cînd  recent a luat apărarea șefilor DNA, demiși de noua putere.

Alexandru nu a reținut-o pe Ridzi, care între timp a și demisionat din MTS, după un îndemn sec de la președintele ţării. Această informaţie a demisiei forțate a ministrului a venit, pentru ziar, dintr-o sursă de la Cotroceni.

DNA nu a reținut-o pe Ridzi, lăsînd-o să încerce să altereze probele și transformînd în dovezi chiar această tentativă de ștergere a urmelor.  Încet, a alcătuit dosarul de peste 10.000 de file și l-a trimis în instanţă în iunie 2011. “Unii cercetaţi au venit cu carnetul de partid la DNA”, însă cazul a mers înainte, în scepticismul general că se va întîmpla ceva. Elena Udrea, Monica Ridzi și Elena Băsescu alcătuiau triada inatacabilă a acelor ani. Imaginea Elenei Băsescu a fost promovată substanțial pe banii MTS de 2 Mai. Ridzi însăși a primit 304 știri în două zile.

Ridzi nu s-a abţinut să exclame într-o conferinţă de presă de la începuturile scandalului, sincer uimită: “Ce am făcut?! Am cheltuit 600.000 de euro? Putea fi mai scump! Alţi colegi, de la alte ministere, au făcut mai mult!”.

“Clienta mea a fost obligată de lege să organizeze Ziua Tineretului”

Ieri, la ora 17:30, Monica Ridzi a avut ultimul cuvînt în faţa instanţei. “Să spuneţi altceva decît pînă acum, vă rog”, a îndemnat-o instanţa.

Ea a spus că a fost linșată vreme de cinci ani. A adăugat că “am intrat în politică la 20 de ani ca să arăt că cineva din Valea Jiului poate face politică la nivel central”.

A spus că atît își dorește: ”Cei doi copii ai  mei să știe că mama lor nu e hoaţă, coruptă și oportunistă!”. Și a încheiat: “Mă consider că nu sînt vinovată”. Cu toții sînt nevinovați și doar judecătorii vor decide pe care dintre versiuni o creditează. A inculpaților sau a procurorilor.

Avocatul ministrului Ridzi, Alexandru Chiciu, cel care o apără în acuzaţia de abuz în serviciu, pentru celelalte capete de acuzare fiind angajat Marin Nazat, a început pledoaria spunînd: “Stimată instanţă, legea o obliga pe clienta mea să organizeze Ziua Tineretului. Ea ar fi avut trei variante. Să nu facă Ziua, ceea ce ar fi însemnat că încalcă legea, să organizeze Ministerul Tineretului și Sportului prin direcţiile judeţene și să externalizeze. A ales a treia variantă, de a lucra cu profesioniști”.

12 profesioniști

Cuvîntul “profesionist” a apărut repetat în discursurile avocaţilor și ale inculpaţilor. Drept “profesionistă” s-a prezentat și Vârstă. Un profesionist “aflat la momentul și la locul nepotrivite” a fost caracterizat și directorul economic al MTS de către apărătorul său.

“De ce, atunci, Monica Ridzi și-a trimis oamenii să se consulte cu ANRMAP după ce stabiliseră deja modalitatea atribuirii?”, a întrebat președintele completului. Cei 12 au tăcut. Stresul se vede pe feţele lor și în kilogramele în plus căpătate în acești ani lungi.

“Punctul nodal este procedura de achiziții”

În teoria procuraturii, șefii din MTS s-au dus la ANRMAP doar ca să asigure o spoială de legalitate post factum. Toţi avocaţii au recunoscut implicit antedatarea actelor, sînt probe, n-o puteau contesta!, dar au explicat-o prin “circulaţia hîrtiilor în minister”.

“Punctul nodal al acestui dosar este procedura de achiziţii”, a remarcat instanţa, prin președintele său, Iulian Dragomir.

Pe 27 ianuarie, cei 12 vor afla sentinţa. Inculpații sau Parchetul vor face recurs.

Apoi vor mai avea o singură instanță. După un îndelung chin, început într-un ianuarie friguros cu mailuri în care solicitau să li se ofere repejor patrimoniul sportului, totul se va termina într-o sală înăbușitoare, la 40 de grade, indiferent de vremea de afară.

Comentarii (86)Adaugă comentariu

geronimo  •  17 ianuarie 2014, 10:14

O poveste care s-a intins pe 4 ani si jumatate. O poveste inceputa de jurnalistii Gazetei Sporturilor si care a fost preluata de televiziuni, politicieni, procurori, judecatori. O poveste urata, cu personaje reale si urate, dar care, sper, sa aiba un sfarsit frumos pentru noi, toti ccei doua milioame de romani fara cei 12 functionari si afaceristi.
Felicitari Tolo si Neag pentru acest tot acest demers frumos si curat

dan  •  17 ianuarie 2014, 10:17

Aici vorbim despre un grup infractional. Toti cei 12 sunt legati mai mult sau mai putin de ceva. De bai, de carnete de partid, de afaceri. Tot un grup infractional se regaseste si in dosarul Bute. Pe scurt, exista o mafie in toate ministerele?! Unde am ajuns?
Bravo!

IN76  •  17 ianuarie 2014, 10:18

Eu nu cred ca Ridzi o sa primeasca cu executare! Este un dosar PDL!

alex  •  17 ianuarie 2014, 10:22

Pentru tine Tolontan stau in picioare si aplaud!

brandusa  •  17 ianuarie 2014, 10:26

V-am urmarit ainvestitia din 2009 si va felicit pentru munca depusa. Acum sa vedem daca exista justitie in Romania

MARIUS  •  17 ianuarie 2014, 10:29

Sper sa aveti dreptate,dle.Tolontan,sa se intimple ceva cu adevarat drept!

Personal ma cam indoiesc,o condamnare a lui Ritzi ar crea un precedent periculos pentru camarila basista.Ginditi-va cati mai sint,cap de lista e Videanu,urmeaza alte nume grele si nu pot sa cred ca astia chiar vor da socoteala pentru marea praduiala.

Jigodieesti un imbecila  •  17 ianuarie 2014, 10:43

Dobitocule, fac pe familia ta javra si pe ziarul tau bolsevic ca ati ajuns SLUGI UNGURESTI bestie comunista. Ridzi face pe familia ta retardata ca iti vine si tie rindul ca prea esti cretin jigodie. Cit despre ziarul tau bolsevic mapis pe el si pe securisti idioti care lucreaza la el incluzing javrele ca geambasul si gloaba de ioanitoaia

Dan  •  17 ianuarie 2014, 10:47

Credeti cu sinceritate ca acesti oameni vor primi condamnari cu executare si le vor ispasi?
Vor face recurs la Curtea Drepturilor Omului caci asa este moda in Romania a tuturor acestor personaje care au luat din avutul poporulul, da, al poporului, chiar daca radeti si l-au folosit in scopuri personale sau de grup.

Romania nu se va elibera de acesti oameni niciodata. Stiti de ce? Caci progeniturilor lor vor ocupa functiile la toate nivelurile si vor continua sa aplice ceea ce au invatat de la mama si tata. Doar o vedeti cu ochiul liber zi de zi in viata noastra din Romania. Daca ma puteti contrazice va rog sa o faceti. Pertinent cu argumente. Chiar m-as bucura sa ma insel.

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2014, 10:52

8, dan: nu cred nimic si nu spun ca s-ar face dreptate doar daca lucrurile ar merge intr-un anume sens. Spun doar ce am spus si acum aproape 5 ani, cind a pornit totul: am incredere in justitie!

Foarte putini au crezut in demisia lui Ridzi, in implicarea DNA, in faptul ca se va ajunge in instanta. Si s-au intimplat.

7, Jigodieesti un imbecila: stim ca ne uriti. E normal.

Adrian  •  17 ianuarie 2014, 10:54

Respect Catalin Tolontan, tie si celorlalti colegi care ati initiat si finalizat aceasta ancheta, voi sunteti mai corecti si mai dornici de dreptate decat oricare politician roman. De astfel de ziaristi are nevoie presa sportiva(si nu numai), care isi risca slujba, sanatatea si poate chiar si integritatea fizica, ca sa investigheze, sa caute, sa descopere toate neregulile din sport. Daca ar fi mai multi ziaristi ca voi, sportul romanesc ar fi mai bun, mai curat, mai peformant!
Sunt sigur ca ati intampinat multe greutati in desfasurarea acestei anchete, printre care si multe amenintari „profesionale”.
Tocmai de aceea, fiindca ati fost curajosi, integri si constiinciosi, meritati un mare „BRAVO” din partea tuturor iubitorilor sportului si sper sa fiti la fel si pe viitor.

Cat despre Ridzi si acolitii ei, sper sa fie pedepsiti exemplar, cu pedeapsa maxima, si pentru fraudele comise, dar mai ales pentru aroganta, nesimtire si minciuna.

Rusine lor, lauda voua!

pavel  •  17 ianuarie 2014, 10:55

“Mă consider că nu sînt vinovată”

inca n-a invatat sa vorbeasca romaneste corect, insa si-a permis sa faca toate magariile alea…
ce simt fata de astia e putin zis dezgust.

jean  •  17 ianuarie 2014, 11:04

Aceasta tara a fost furata si va fi furata in continuare de aceste grupari infractionale cu largul concurs al SRI.
Adica, asa cum spunea cineva ieri, SUNTEM OSTATICI IN PROPRIA TARA.

nana  •  17 ianuarie 2014, 11:06

O investigatie jurnalistica adevarata, un reper in media, in politica, in justitia, in societatea romaneasca. Este investigatia de care nimeni nu va uita prea curand. Bravo, Tolo

fanulumocanu  •  17 ianuarie 2014, 11:08

De obicei nu citesc niciun text care contine in titlu ” adevarul despre ” sau „adevaratele …”. Pe asta l-am citit, da’ parca nu combate cu tot sufletul, cu toata fiinta. Cam fad.

marius  •  17 ianuarie 2014, 11:08

Chiar crede cineva ca Ridzi & gasca ei va face puscarie?!

vasile  •  17 ianuarie 2014, 11:10

Cred ca la aceasta infractiune un aport substantial l-a adus si D-na Elena Udrea care a determinat-o pe d-na Ridzi sa sprijine candidatura la Europarlamentare a Elenei Basescu. Acum aceste doamne i-au intors spatele,si o lasa sa se lupte singura.

gogu  •  17 ianuarie 2014, 11:10

Daca Ridzi va primi cu suspendare pe motiv ca are doi plozi in ingrijire, atunci nici unul dintre cei 11 pitici nu intra la puscarie. In concluzie, nimeni nu face inchisoare!

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2014, 11:16

14, fanul mocanuȘ ai dreptate, articolul nu combate pentru ca sint fapte, nu inflacarari. Pe tot parcursul acestor ani si acestei investigatii am preferat sa nu emitem opinii, ci sa publicam informatii

mishu  •  17 ianuarie 2014, 11:16

fac parte din grupul romanilor care beau apa plata cu lamaie si care nu cred ca justitia e independenta. In rest, felicitari Tolo si echipa

db  •  17 ianuarie 2014, 11:19

Felicitari pentru tenacitate! De ex., in cazul Ritzi pe mine ma enerveaza ca beneficiari ai actelor de coruptie nu au intrat in tavalugul justitiei – daca ne e asa de draga si avem asa de multa incredere in ea – ma refer aici punctual la Elena Basescu.
Altfel, as vrea sa va vad „bagat” si in alte investigatii, ca aia cu mosia Nana, de ex. dar cred ca nu aveti capete de pod in domeniul ala si „va trebui sa ne multumim cu putinul pe care-l faceti”! Sa va ajute Dumnezeu sa mai reusiti si alte investigatii care sa duca la anchetarea faptuitorilor. Sanatate!

zicu-chioru  •  17 ianuarie 2014, 11:20

Sunteti buni si cred ca stiri asta. Cu respect,

nebunu’  •  17 ianuarie 2014, 11:28

La puscarie cu totii! Nu simt mila pentru niciunul dintre cei 12. Sa doarma dupa cum si-au pregatit asternutul. Aflu ca s-au ingrasat in toti acesti ani. Niste oameni nevinovati ar fi slabit, imbatranit, s-ar fi imbolnavit de inima sau ar fi cedat nervos. Ei, nu! S-au ingrasat! Niste nesimtiti!

doega  •  17 ianuarie 2014, 11:29

„inca n-a invatat sa vorbeasca romaneste corect”
Nici tu, dar nu conteaza!

Felicitari pentru investigatie. Daca exista legea prin care se pedepseste cu inchisoarea insulta si calomnia, erati toti in puscarie! Va garantez, toti!

La momentul acela, aveau toata puterea in mana lor: legislativa, executiva dar mai ales judecatoreasca. Plus ca marea majoritate a presei le canta in struna.

koll  •  17 ianuarie 2014, 11:32

Dl Tolontan,stiti care este momentul cel mai dezgustător lucru din toată poveste asta?

Momentul când soțul doamnei Ritzi , milionar fiind după declarația de avere, cerșește un telefon de la MTS!

Nu pot uita, pentru mine, este de necrezut!

Cât de,”hoaţă, coruptă și oportunistă!”este clasa politica??
Clasa asta tânăra din Valea Jiului?

Naica  •  17 ianuarie 2014, 11:40

Daca toti jurnalistii, indeosebi cei de investigatii, si-ar face treaba asa cum zice deontologia, asemenea cazuri nu s-ar mai gasi prin Romania. BRAVO ! DOMNULE TOLONTAN !

Vreau sa mai spun ceva: conform atributiunilor conferite de lege „BRAVUL” nostru SRI a cunoscut si documentat amanuntit aceasta afacere chiar de la initierea sa.

Dosarul intocmit profesionist a ajuns unde trebuia, in timp util dar, CINEVA s-a gandfit ca poate obtine niscai foloase… De care foloase a beneficiat din plin. Acum aceste foloase nu mai sunt de actualitate… sunt „expirate”. Ce sa-i faci, PANTA REI…

Judge Grant  •  17 ianuarie 2014, 11:41

Argumentul ca vai, nu ma bagati in puscarie pentru ca am doi copii acasa, sau am nevasta gravida, sau vila e prea mare si fara mine se streseaza iremediabil Grivei, hundul care o pazeste, ar trebui intimpinat de domnii judecatori cu replica: inainte sa furati, trebuia sa va ganditi bine la copii, la nevasta sau sot, dupa caz, la avere.

Daca totusi ati comis fapta, inseamna ca nu v-a pasat de ceea ce aveti, si ca atare nu exista motiv de mila publica care sa va absolve de vina.

blondul  •  17 ianuarie 2014, 11:44

Ma agat de un fir de speranta cu acest proces.

As spune ca este „punctul nodal” al justitiei din Romania.

Daca sentintele vor fi cu executare, atunci faza cu „justitie independenta” merge folosita si invocata de cel de la Cotroceni.

Daca nici unul dintre cei 12, cu Ridzi in frunte, nu vor face nici macar o zi de inchisoare, cel de la butoane sa stea jos si sa taca. Dar sa taca!

oly  •  17 ianuarie 2014, 12:01

Felicitari, Tolo ! Desi am „aplaudat” dezvaluirile facute in timp de Gazeta in cazul Ridzi, recunosc ca am fost unul din pesimistii care nu credeau ca aceste articole vor avea si o finalizare in fata instantei. Acest caz, si poate si altele relatate de presa si aflate pe rolul instantelor, vor mai spori increderea oamenilor ca, mai devreme sau mai tarziu, fiecare va plati pentru faptele sale. Daca nu mai apuca sa plateasca pe lumea asta, poate pe lumea de apoi…

maria  •  17 ianuarie 2014, 12:42

O ancheta care a marcat Gazeta si pe jurnalistii de la acest ziar. Eu nu o sa uit niciodata scena de 65.000 de euro, care de fapt a fost un podium ridicat din 10 buc. paleti. Au furat fata nici o jena.
Felicitari pentru ancheta care va marca un alt moment: avem sau nu o justitie independenta?
Asta e intrebarea acestor zile vocale.
Felicitari Tolo si Neag. V-am urmarit si citit cu placere si interes. Si atunci, si acum. Si sper ca si in viitor.

haiducul7cai  •  17 ianuarie 2014, 12:43

BRAVO, cu respect si admiratie. BRAVO!

George Onofrei  •  17 ianuarie 2014, 12:56

Bravo dl-e Tolontan!Pentru mine reprezentati speranta reala a jurnalismului romanesc!

codrut  •  17 ianuarie 2014, 13:00

De acord cu 26. Dreptatea e oarba, nu?!
Felicitari pentru o ancheta cu inceput si sfarsit. Ce a fost intre doar voi stiti!

faleza  •  17 ianuarie 2014, 13:40

Tolo, daca instanta ii gaseste vinovati sa le dea, de la 5 ani cu executare in sus , si lu madam Ridzi 15 ani ca a fost ministresa. Despre executia in direct si atacul murdar a lui gadea si compania a unui coleg jurnalist nimic, nimic sau nu e din trust si nu e voie sa iei atitudine.
P.s. g mic la gadea nu e greseala.

isculescu  •  17 ianuarie 2014, 13:47

Felicitari, d-l Tolontan! Un lucru dus pana la capat. Asteptam justitia!

gore  •  17 ianuarie 2014, 13:59

Felicitari Tolo si echipa.

dice  •  17 ianuarie 2014, 14:14

Sunt curios daca mai sare ponta cu gura ca Justitia nu e libera…
Si pentru gala Bute la fel.
Astea sunt posibile datorita unor Jurnalisti adevarati, ca Tolontan, Neag si Lutac.
O investigatie despre ICA?
Nu de alta, dar o sa mai scrieti doar pe blog daca o faceti.

dudu  •  17 ianuarie 2014, 14:15

Felicitari Domnule Tolo!Asteptam justitia sa termine ce ati inceput!

Alexbibirica  •  17 ianuarie 2014, 14:25

Multumim domnule Tolontan ! ar trebui sa va multumeasca si cei care conduc JUSTITIA ROMANA ,pentru ca le deschideti ochii … sper ca cei din dna sa nu doarma cand vine randul elenei udrea … soarta monicai iacob ritzi fiind deja pecetluita ! isi va lua ceva anisori la inalta curte … 🙂

badea  •  17 ianuarie 2014, 14:44

cand e vorba de ridzi, tolontan aloca pagini intregi. cand e vorba de ponta, mazare, constantinescu, voiculescu, gadea si altii, nu are timp! e ocupat!!!

vlad  •  17 ianuarie 2014, 15:18

Dl Tolontan eu stiu ca in general evitati sa va pronuntati in legatura cu chestii care nu sunt in aria dumneavoastra de competente. Totusi, eu chiar as fi foarte curios ce pedepse ati da dumneavoastra celor 12, sau macar celor importanti. Sigur, nu sunteti judecator, nu aveti studii juridice… nu conteaza, pt ca nici nu va cer sa va pronuntati in functie de asta, ci comparand cu ce vedem la stiri, prin presa, ce pedepse primesc altii in Romania: hoti, corupti, violatori sau criminali.

Mie sincer 15 ani mi s-ar parea mult pentru Ridzi, eu as da 5 ani cu executare. Din pacate insa la noi, ar scapa pentru buna purtare dupa vreo 2 ani, asa ca as da 10, sa iasa dupa jumatate.

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2014, 15:32

vlad: imi pare rau, sper sa puteti primi un refuz direct: nu ma pricep si nu pot da „pedepse virtuale”

c24  •  17 ianuarie 2014, 15:33

Multa admiratie domnule Tolontan pentru aceasta ancheta, care, iata, isi va gasi punctul terminus in sentinta instantei. Ati ajuns pe punctul de a intra in istorie, momentul e de asa natura. Sentinta va dovedi cat de independenta e justitia.
Imi pare rau, stimate domn, ca zelul dumneavostra nu e la fel, ca nu va puneti impartialitatea si profesionismul in slujba romanilor, in cazuri in care sunt implicati si indivizi ce graviteaza politic in imediata vecinatate, a celui care patroneaza trustul de presa pe care cu multa onoare-l reprezentati.
Mi-ar fi placut, domnule Tolontan, sa va aud glasul ferm rastindu-se la cel mai maimutoi ministru din istoria tarii. As fi vrut sa vad ca va impotriviti anestecului politic in fotbal, in sport in general. As fi vrut sa vad anchete care sa ne arate de ce s-au tras sfori pentru inlocuirea necuratului cu un necurat mai spilcuit la LPF. As vrea sa vad cate ne spuneti, in anchetele dumneavoastra ori macar in luarile de pozitie, despre marlania pusa la cale la FRF tot cu amestc politic. Cum puteti accepta ca in fruntea FRF sa ajunga un infractor indubitabil? Cum acceptati acolo instaurarea unei clici de cumetrie subordonata unor insi care au supt continuu bani din fotbalul romanesc?

remus  •  17 ianuarie 2014, 15:37

Catalin, impreuna cu Mirela ati aratat ca exista si adevarati jurnalisti de investigatii, corecti, echidistanti, verticali. Si asta, culmea, a venit de la niste jurnalisti sportivi.Dar cel mai mult merita respect faptul ca ati stat vertical chiar si, uneori, impotriva camarilei de interese din trustul la care activati, care a muscat cateva felii din prada Ridzi, prin reclamele desantate platite din bani publici.RESPECT voua!!

Alin  •  17 ianuarie 2014, 17:01

A sosit vremea ca justitia sa-si dovedeasca impartialitatea.

Chapeau!

Piciu’  •  17 ianuarie 2014, 17:41

Justitia are acum un cuvant cheie de spus, daca este intr-adevar coada de topor a lui Basescu sau s-a dat pe brazda. Sper ca Ridzi sa ia 10 ani si sa vedem si pe altii. E foarte bine ca se intample asa in an electoral. Ce ironie, exact acum 4 ani EBA se pregatea de alegeri si Ridzi se ploconea din fotoliu’ eu de mare ministresa cum s-o slujeasca mai bine pe beizadeaua presendintelui! Acum cum vedea ce putere are si EBA in toata ecuatia asta, doar nu credetzi ca o sa stea pasiva sa vada cum „prietena” ei intra la parnaie!

redknapp  •  17 ianuarie 2014, 18:07

una dintre concluzii: orice s-ar intampla Fata lu’ Tata ramane europarlamentar

Bogdan  •  17 ianuarie 2014, 18:08

Bravo Tolontan.
Ai facut diferenta intre jurnalism si prostitutie jurnalistica
O gasca bine pusa la punct de la presedinte de tara si pana la ultimul executant infiltrati in toate structurile de putere.
va fi foarte greu sa – i dovediti. din pacate cei care ne conduc acum sunt total nepregatiti si puerili parca special miscandu-se in directia in care prin greselile lor il consolideaza pe Basescu & Comp.

Suntem efectiv injunghiati la Bruxelles de proprii nostri reprezentanti care pe banii nostrii arunca venin si invrajbesc in intern Romania ! Incredibil !

Trebuie fortata justitia care este capusata inca de vechiul regim sa impinga in inchisoare toata aceasta camarila.
Cu siguranta in urma arestarilor vor aparea informatii.
Basescu inca nu are nici un dosar si nimeni nu se atinge de el ? chiar atat de nevinovat este acest om conflictual in care Romania a mers din scandal in scandal ?

eleefe  •  17 ianuarie 2014, 18:43

totul s-a intamplat in cadrul actiunii BANI PENTRU CAMPANIA ELECTORALA.Beneficiarul actiunii a fost eba si probabil restul celor care acum sunt europarlamentari din partea pdl.un caz aproape identic cu al lui Nastase.Cine poate sa ia taurul de coarne si sa exploreze si mai adanc in acest caz ?

Cetateanul Turmentat  •  17 ianuarie 2014, 18:44

In anul 2000 am furat o gaina si am primit 15 ani. Am iesit dupa 13 pentru buna purtare.
Nu inteleg cum pentru 600.000 sa ia intre 5 – 15?
Nu cred ca Justitia e independenta….ceva se intampla. Cred ca se cunosc intre ei…ma duc sa beau

Clujean din State  •  17 ianuarie 2014, 19:21

Felicitari, domnilor. Va respect cu adevarat si meritati respectul tuturor romanilor platitori de taxe pentru anchetele voastre.
O intrebare: credeti ca procesul poate fi interpretat ca o dovada ca justitia e independenta in Romania? As aprecia si citeva rinduri care sa rezume parerea d-lui Tolontan. Multumesc mult

Comentează