5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc

Din 10 produse analizate la Icechim, Guvernul a declarat 10 neconforme. La Hexio-Skin, cu care se spală chirurgii pe mîini înainte de operație, a doua substanță activă este diluată de 2.500 de ori pînă la dispariție! S-a decis scoaterea produselor Hexi din spitale. Prin admiterea gravității situației, Dacian Cioloș a înțeles că nu poți cunoaște ceea ce ascunzi

miercuri, 11 mai 2016, 6:49

UPDATE: Citiți interviul amplu pe care doctorul Cîrstoveanu l-a acordat Dianei Marcu pe republica.ro.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Dialog cu doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie. Unul dintre cei mai apreciați medici de copii din țară.

E șocat. Are nevoie de cîteva secunde.

.
.

– Domnule doctor, 10 produse Hexi din 10 neconforme, asta a anunțat Guvernul. 
– Sînt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap pînă în picioare cu aceste substanțe. Acum îmi dau seama. Mi-au pus alcool cu parfum în substanțe! Este incredibil!

– Aveți…
– Și mă gîndesc la un singur lucru. Aș fi salvat mai mulți copii. Mult mai mulți! Nu-mi vine să cred. Acum înțeleg. Știți, la noi la ATI vin copii colonizați și cu două, trei bacterii. Am fost la analize cu ei în Germania și mi-au spus că nu au văzut asemenea bacterii.

-Dacă…
-Sîntem tratați ca niște gunoaie! Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate. Probabil că ei știu ceva.

-…
-Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză.

27 dintre ei au murit în 2015, 35 s-au infectat cu nosocomiale 

298 de copii au fost internați în secția doctorului Cîrstoveanu în 2015

Cu două ore înaintea acestui dialog.

Utopia controlului de sanitație ordonat de ministrul Cadariu-Achimaș, în care doar 5% dintre probe ieșiseră neconforme, s-a prăbușit ca un avion de hîrtie!

Sala de conferință de presă de la Palatul Victoria s-a umplut brusc de buletine de analize. Sînt de la spitalele bucureștene Urgență „Floreasca”, Urgență Municipal, Marius Nasta și Parhon.

„Toate cele 14 buletine de analize ale produselor Hexi Pharma sînt neconforme”, spune Victor Eugen Strîmbu. În sală se așterne un moment de neînțelegere. Cum toate? „Toate”, răspunde Strîmbu, care e medic chirurg și-i ține locul ministrului Achimaș.

Pentru Suprasept (Hexio-Sept) se confirmă că e diluat de 10 ori.

Thor (Hexio-Sept AF) este dilluat de 3 ori. Aceste analize confirmă exact rețetele de fabricație publicate în prima zi a investigației Gazetei Sporturilor.

Și alte produse sînt în aceeași situație. În cazul Hexio Skin, prima substanță activă este în regulă, dar produsul nu are, pur și simplu, a doua substanță activă: 2 Propanol. Pe etichetă scrie 25% și în produs s-a găsit mai puțin de 0,01%! El este un dezinfectant igienic chirurgical. 

Ne uităm pe hîrtii. De fapt sînt 14 analize, dar doar 10 produse.

Dan Suciu, purtătorul de cuvînt al Guvernului, se luptă cu întrebările. E una dintre acele zile în care să rostești adevărul te costă.

Dar e mai bine așa.

Între 3 și 2.500 de ori este diluarea constatată de Guvern la produsele Hexi Pharma

Eroarea lui Achimaș-Cadariu

Până azi, statul a evitat la scară mare adevărul în problema dezinfectanților din spitale. Ultimul pe listă, mai puțin responsabil decât predecesorii săi, dar complet neinspirat și angajat în a coafa adevărul, a fost ministrul Achimaș – Cadariu.

El a amânat să obțină o fotografie rapidă și ferm conturată a situației antisepticelor.

În schimb, Cioloș a făcut-o, cu toate riscurile de imagine.

„Nu poți înțelege ceea ce ascunzi”

Raționamentul ministrului Cadariu a fost: dacă vom dramatiza ceea ce poate fi, într-adevăr, o situație serioasă, pacienții se vor abține să mai vină în spitale chiar și atunci când au mare nevoie.
Dar această logică pierde din vedere esența problemei.

Important nu e doar să afle pacienții, ci și medicii care, dacă nu știu adevărul spitalelor în care lucrează, nu pot învăța din greșeli. „Nu poți înțelege ceea ce ascunzi”, își începea un medic din Occident scrisoarea de recunoaștere către o familie care își pierduse copilul într-o intervenție chirurgicală greșită.

În plus, este dreptul pacientului să fie informat pentru ca să aibă opțiuni în cunoștință de cauză.

Întrebarea normală

Vreme de două săptămîni, Ministrul Cadariu și, de fapt, sistemul au pus întrebarea: „Ne permitem, financiar, legal și ca impact public, să investigăm în profunzime dezinfectanții?”.

Întrebarea corectă era: „Ne permitem să nu investigăm?!”.

„În sfârșit, un premier furios!”

Raționamentul apare într-o carte a lui Matthew Syed, un jurnalist sportiv și fost reprezentant pentru Marea Britanie în lotul olimpic de tenis de masă.

„Gândirea de tip cutie neagră” se numește volumul și e o pledoarie pentru ideea că învățarea din erori face diferența între sistemele care progresează și cele care stagnează.

Mișcarea fermă a premierului Cioloș, vorba unui cititor „în sfârșit văd un premier îndârjit, preocupat, furios și obosit”, arată că Guvernul a asumat totuși situația.

Dacian Cioloș a înțeles că morții infectați din spitale sunt ca un strigăt de adunare. Sînt morții de la Colectiv. Sînt morții și suferinzii pe care fiecare dintre noi îi cunoaștem. Toate aceste drame ne-au oferit impulsul de a înțelege cât de importantă e problema.

Trauma de a-ți recunoaște eroarea

Oamenii nu vor pleca nicăieri. Vor sta, de acum înainte, pe acest subiect și pe altele din sănătate.

Nu doar pacienții, dar și medicii și guvernanții au avut nevoie de aceste analize aruncate azi, cu groază, în sala de la Palatul Victoria.

Uneori, să recunoști diluarea unor dezinfectanți înseamnă să crești concentrația democrației.

„Pentru orice sistem medical din lume să fie deschis în fața erorilor este traumatic. Pentru că, în medicină, erorile nu se petrec neapărat când oamenii sunt neglijenți, ci mai ales când sunt pasionați, încordați sau grăbiți”, scrie Matthew Syed în cartea sa.

Cum au reacționat medicii

E de înțeles reticența medicilor români.

Și e de înțeles reacția lor din aceste zile, în care se îmbină mâhnirea, remușcarea, dar și sentimentul că sunt judecați, la vrac, în piața publică.

„În medicină, eșecul este stigmatizat. Iar cînd erorile sunt stigmatizate se dă naștere mușamalizării”, observă ziaristul britanic.

De aceea, deschiderea geamurilor și pătrunderea aerului situației reale face bine tuturor.

Primele victime

În chestiunea dezinfectanților este evident că medicii au greșit.

Întâi au fost victime, pentru că actul medical a fost subminat de insalubritatea ascunsă a saloanelor și instrumentarului. Mai apoi, s-au transformat în parte a problemei.

Nu vorbim doar despre directorii și administratorii sistemului. Ci și despre medicii practicanți!

N-au făcut legătura între infecții și dezinfectanți

10 ani statul român nu a controlat calitatea fizico-chimică a dezinfectanților, lucru care a durat acum două zile

Nimeni din acest corp profesional n-a studiat corelația dintre numărul de infecții nosocomiale și, mai ales, dintre forma agresivă a microoorganismelor din spitalele noastre și posibilitatea neconformității substanțelor dezinfectante.

Din 140 de epidemiologi, 350 de directori de spitale și zeci de mii de medici niciunul nu s-a gândit la această posibilitate! Și asta vreme de un deceniu.

O breaslă pentru care credința în știință este fundamentală n-a fost nici curioasă, nici deschisă și nici n-a acceptat chestionările din afara profesiei. Nu și-a pus întrebări și n-a admis întrebări.

Suprasept, unul dintre numele falsificate, e un biocid puternic, folosit ca înalt dezinfectant, în zonele de ATI, în sălile de operație și în cazul instrumentarului. E diluat de 10 ori! Efectul diluării lui este dezastruos pentru că se petrece chiar în zonele cu cel mai mare risc dintr-o unitate sanitară.

Iar momentul în care secretarul de stat Strîmbu a rostit replica ”Chirurgii își pun două mănuși” va intra în anecdotica tristă a momentului. ”Mai puneți-vă un palton în plus pe voi”, țineți minte?

La Suprasept, care acum se numește Hexio Sept, am făcut proba falsului încă de miercuri, 27 aprilie.

Falsificat este și Thor, care acum se numește Hexio Sept AF.

15% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu ar fi trebuit să fie în bidon, conform etichetei

5,26% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu a găsit laboratorul Icechim în bidon

5% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu scria pe rețeta oferită ziarului de sursa din fabrică

Luni, 25 aprilie, Gazeta publica în ziar rețeta secretă prin care Thor se producea în fabrica Hexi Pharma din Mogoșoaia în concentrație de 5%, nu de 15%, așa cum scrie pe etichetă.

A fost una dintre mostrele sigilate pe care le-am păstrat, în cazul în care autoritățile ar fi mers în continuare pe drumul amânării sau al mușamalizării. Dar acum nu mai e cazul. Astăzi, publicăm și noi rezultatul analizei pe Thor de la Icechim.

Rețeta diluată oferită de sursa din fabrică este exact ce a ieșit la analiză! Concentrația de Clorură de didecildimetil amoniu din Thor este de trei ori mai mică decât cea de pe etichetă. Și coincide cu ce a găsit și Guvernul.

Este lotul Hexio Sept AF nr. 0271 din ianuarie 2016.

Supraseptul diluat era din august 2015, Hexio Sept AF diluat este din ianuarie 2016!

Nu discutăm despre produse vechi, ele au fost fabricate diluat până în ultima clipă!

Mărturiile tardive

Mulți chirurgi se destăinuie acum, sub protecția anonimatului, afirmând că și-au dat seama că dezinfectanții sunt diluați pentru că nu aveau o formulă constantă în privința densității, culorii sau efectului pe care-l percepeau la utilizare.

În același timp, importatori și medici deopotrivă recunosc că în cazurile în care doctorii se tratau pe ei înșiși sau propriul cerc intim de cunoștințe, preferau să cumpere antiseptice direct de la firme.

„Hexi Pharma dilua în principal produsele tari, unde substanța activă era mai multă, 12% sau 15%, pentru că din această diluare făcea bani. Dar sunt exact substanțele folosite în sălile de operație sau saloanele ATI!” Sursă a Gazetei

Parchetul va avea un dosar uriaș, sînt semne că se bagă și DNA

E la fel de adevărat că nici noi, presa și publicul, nu ajutăm procesul de învățare din erori. Pentru că, de regulă, căutăm țapi ispășitori.

În cazul dezinfectanților, după zbuciumul unei întregi societăți, lucrurile încep să se lămurească.

Există palierul culpei legale.

Aici intră, evident, nu doar reprezentanții firmei, sau firmelor, vom vedea câte sunt care au pe piață produse neconforme. Guvernul a promis că va face analiza tuturor produselor de pe piață. ”Nu contează costurile”, a punctat, corect, secretarul de stat.

Tot aici intră și responsabilii din sistemul sanitar.

Dar actele de acuzare nu sunt alcătuite de o imensă curte de juri, ci de către procurori. DNA discută zilnic cu Parchetul General. ”Koveși nu vrea să dea sentimentul că ar confisca necolegial ancheta, dar ambele părți sînt convinse că e nevoie de o muncă enormă, așa că e posibil ca partea de corupție să ajungă la DNA”, spune o sursă judiciară pentru Gazetă.

Iar verdictul îl dau, la final, judecătorii.

Totul însă se va derula sub atenția societății, apropo de ideea că sistemele trebuie lăsate să lucreze în liniște că ne deservesc de la sine. Nu, nu o fac niciodată intrinsec, ci doar în relație cu semenii lor!

Cum să nu mai stigmatizăm?

Pe celălalt plan, cel de refacere a sistemului sanitar, e nevoie de o conversație națională civilizată, fermă și fără stigmatizarea erorilor.

În sistemele deschise, care-și asumă greșelile, rata de însușire a lecțiilor este rapidă, după cum spune tot Syed.

În medicină, rata de însușire este dureros de lentă.

Analizele au durat două săptămâni, în loc de două zile!

Matthew Syed oferă un exemplu istoric.

În 1601, un marinar britanic a introdus sucul de lamâie împotriva scorbutului, într-o călătorie spre Indii.

Pe nava sa, oamenii au supraviețuit, în timp ce pe celelalte corăbii jumătate de echipaj a murit.

Dar a fost nevoie de 194 de ani până când marina regală a introdus elemente de dietă pe navele sale.

 În cazul dezinfectanților, în loc de două zile, cât durează analizele, Ministerul Sănătății a obținut rezultatele de concentrație în două săptămâni. Și nu le-ar fi avut nici acum dacă Achimaș-Cadariu, „un om din sistem” după propria caracterizare, ar fi rămas în funcție.

150.000 de români au fost internați în spitalele românești în cele două săptămâni în care MS a întârziat să facă analizele

„În sistemele medicale din toată lumea cultura este mai degrabă una a blamării și a ierarhiei”, scrie un alt cercetător.

A fost excelent când Raed Arafat a venit, după „Colectiv”, cu ideea raportului „Lecții învățate”.

Dar asta s-a întîmplat pe zona de intervenție de urgență.

Tot în 6 luni sistemul medical n-a creat nici măcar acel protocol național pentru mari arși despre care au vorbit chiar medicii.

De azi însă, s-a deschis cutia neagră. Hexi își cere scuze: ”In urma rezultatelor anuntate astazi, Hexi Pharma isi cere scuze, public, atat medicilor si personalului medical cat si tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformitati”. 

”A fost un act de crasă inconştienţă din partea unor oameni avizi după câştiguri. Datorită investigaţiei ziarului, am evitat apariţia unei explozii care putea reprezenta desfiinţarea unui întreg sistem medical românesc”, spune Gheorghe Burnei, chirurg la Spitalul Marie Curie din București.

Ei spală copii din cap pînă în picioare cu unul dintre produse.

 

 

Cele 14 părți ale investigației:

Comentarii (164)Adaugă comentariu

Cris  •  12 mai 2016, 18:38

Faptul ca un medicament (generic sau nu) este testat la data introducerii pe piata, NU reprezinta in niciun caz o garantie ca producatorul nu introduce, ulterior substante inerte in pastila. Ar trebui sa existe un organism, un laborator independent care sa preleveze permanent probe din medicamentele din farmacii sau din spitale. E un domeniu prea important pentru a fi lasat la voia intamplarii. Se stie foarte bine ca nici in hipermarketuri nu avem produse alimentare conforme, dar nici acolo nu se duce nimeni sa testeze daca un produs alimentar e ok sa contina 50% apa, cum sunt anumite sortimente de cascaval, de exemplu. Cred ca suntem furati in toate etapele in care ducem mana la buzunar sa platim un produs. Cine ne garanteaza ca primim ceea ce scrie pe eticheta?

medic  •  12 mai 2016, 20:31

Reforma in sanatate ar fi fost cel mai simplu lucru de realizat . Modelul functioneaza in toatele statele inclusiv la vecinii nostri din fostul bloc comunist! Ea consta in : 1. Introducerea cardului de sanatate cu precizarea pachetelor de servicii pe care le platesti. 2. Infiintarea mai multor case de asigurari de sanatate. Banii asiguratilor nu pot fi administrati printr-un monopol de stat cum este CNAS. Sa nu uitam de concursul directorilor de CAS de anul acesta la care toti candidatii au picat... si sunt in continuare in functie! Nu trebuie sa explicam nimanui ce inseamna initiativa privata in eficentizarea cheltuirii banului public. si 3. Separarea serviciilor publice de cele private in sensul ca un angajat din sistemul sanitar nu poate lucra in ambele sectoare. Acesti trei pasi simpli ar duce la un sistem sanitar functional... dupa cele intamplate nici nu mai indraznesc sa spun sanatos!

Adriana Puscas  •  12 mai 2016, 22:39

Sa vina randul tuturor produselor ! Faradelegea si lăcomia se dublează in zonele in care nu exista riscul de pierderi de vieți omenești - vopselurile, diluanții si materialele de construcții "corupte" produc si ele zeci/sute de milioane pe spinarea fraierului consumator ! ANPC se lupta cu bancile, dar balaurii real sunt miile de produse neconforme sau inselatoare puse pe piata !

A.D.  •  12 mai 2016, 23:14

Nici nu stii ce sa-l intrebi mai intai pe d-l Tolontan! Omul oricum raspunde cui crede dansul de cuviinta. 1. "a deveni parte din problema (in loc sa fie pare din solutie)" e o expresie lansata pe orbita de Ronald W. Reagan (cu referire la "guvern", al carui prim-ministru este presedintele - in speta RWR - c-asa-i in Democratie, mai ales cele foarte avansate): cum explicati contaminarea, d-le Tolontan ? Prea multe filme holywoodiene ? 2. Cum adica "Ciolos nu s-a temut pentru propria imagine" (citat aproximativ) ? In ochii cui ar fi iesit Ciolos (si oricare alt *** roman) sifonat ? In ochii prostimii ?! Ori in ochii cui ? Ai acelora care l-au pus prim-ministru ? 3. Ce e vrajeala asta, cu "gresale, erori" ? "Criminalitate" exista in vocabularul romanesc al d-lui Tolontan ? Nu vrea d-l Tolontan sa ne explice cum ar putea "intreprizatorul roman" sa se ridice, in lumea economica a Democratiei, altfel decat prin frauda si crima ? 4. Cum se face ca medicii nu au avut curaj sa faca problema publica, dar d-l Tolontan a avut ? Explicatie detaliata! 5. Cum se face ca Invatamantul a fost "diluat" in stil macabru, dar d-l Tolontan nu vede ?! Era prea june, pe vremea "dictaturii", sa inteleaga care erau standardele (atunci!) ? Cand vedea Bac-urile Democratiei (ajunse nepublicabile in ziare, datorita diluarii), nu se prindea d-l Tolontan ca sunt "diluate" ? Ori e de acord cu viziunea muzei sale (RWR), ca unde nu-i economie (anume, in Democratie), nici Dumnezeu nu mai poate cere sa fie scoala ? Daca il depasesc pe d-l Tolontan Bac-urile actuale, sa faca echipa cu "salvatorul Bucurestilor", ca-i matematician redutabil! Ii va recunoaste Nicusor Dan diluarea invatamantului in Democratie ? Ne va explica d-l Tolontan de ce tac si au tacut decenii universitarii ? Frica de "batul" Democratiei (va citez din Theodore Roosevelt), consolarea cu "morcovul" ? (Va citez principiul motor al unei mari Democratii, in materie de politica externa.) Frica de somaj - ca sa inteleaga si cei care pretind ca nu inteleg. E valida frica asta, ori e sperietoare de *** ? Curaj, d-le Tolontan! E la fel in invatamant! Curaj! Intrati in istorie drept "Zdruncinatorul Democratiei"! Dvs. puteti, fiindca o asemenea "problema de imagine" nu va sperie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

A.D.  •  13 mai 2016, 1:01

Soft-ul dvs. holywoodian, d-le Tolontan, crede ca "***" este o injurie de mama, nu abreviere pentru "prim-ministru". Crede, de asemenea, ca "sperietoare de ***" se refera la Obama si Mandela - la negri, in general. Si aduce prejudiciu de imagine cititorilor dvs., prin putinataea sa mintala. Incercati sa ii explicati ca trebuie sa citeasca in context, ori cereti banii inapoi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  13 mai 2016, 6:13

D-nul Dr. Catalin Cirstoveanu care este medic practician (si nu director de spital) are dreptate. Dansul vede efectele pe pacient (si ce pacienti - cei care vin pe acesta lume si nu stiu la ce vin). Este normal ca suspiciunea sa planeze si asupra medicamentelor si in general asupra tuturor materialelor sanitare achizitionate dupa principiul "cel mai mic pret". Cumparati Dvs. un aliment la cel mai mic pret: de exemplu salata de icre cu 2% icre si restul....alte ingrediente. Cei care promoveaza acest principiu de achizitie, il si aplica in viata de zi cu zi si pentru ei? NU CRED. ANM-ul controleaza medicamentele prezentate de producator sau importator (care sunt bune), dar a controlat cineva medicamentele care ajung pe rafturile farmaciilor sau in spitale? Medicamentele ca si dezinfectantii sunt pe propria raspundere a firmelor producatoare sau importatoare. Care raspundere? Agentii economici in goana dupa profit aduc in tara substante active sau produse de pe piete obscure, necontrolate, fabricate "pe vapor" cum se spune popular, care nu respecta standardele de fabricatie, dar la pret mic si foarte mic. Furnizorul ii da firmei acte doveditoare de calitate, dar in realitate produsul nu este conform. Exemplu: o femeie a nascut prin cezariana la un spital din tara si face septicemie si dupa 7 zile si moare. Concluzie: ata chirurgicala cu care a fost cusuta era nesterila. Cazul era cunoscut M.S. din aceea vreme pentru ca l-am aflat din gura unui medic - director in M.S. (care acum nu mai este in functie). Nimeni nu mai recunoste nimic pentru ca sunt legati intre ei prin fire nevazute sau se invoca deontologia profesionala. Principiul acesta cade in fata pericolului privind siguranta actului medical si al vietii oamenilor. Si nu s-a facut nimic, s-a scos lotul respectiv de ata chirurgicala. Nu s-a pus problema mai departe ca pot fi si alte produse sanitare la fel, neconforme. Eu aveam o infectie urinara si dupa urocultura si antibiograma am luat un antibiotic la care germenele era sensibil si in doza recomandata de medic. Dupa cinci zile de tratament nu am avut nici un rezultat. Am cumparat acelasi antibiotic, dar de la alt producator, am continuat tratamentul si totul a fost O.K. Chirurgii folosesc 2 perechi de manusi la operatie deoarece si manusile chirurgicale sunt neconforme, virusul hepatic poate trece nestingherit prin porii de latex. A verificat cineva din tara asta calitatea manusilor chirurgicale de pe piata? Metode exista. Am si eu o nedumerire: de 10 ani incoace (sau mai mult) sistemul sanitar a folosit dezinfectante neconforme. Medicii de boli infectioase au sesizat o crestere a indicelui de imbolnaviri cu hepatita B, C, etc...? Si daca da, ce masuri s-au luat? Sa nu se invoce iar sexul neprotejat. A facut cineva un studiu (desi cercetarea medicala pe acest domeniu a fost desfiintata) privind imbolnavirea cu hepatita B,C prin tratamente medicale (injectii, transfuzii, operatii, tratamente stomatologice, etc...). Medicii chirurgi sunt categoria cu cel mai mare risc de imbolnavire. Ce face medicina muncii si protectia muncii? Eu va pot spune ce a facut M.S.: a taiat sporurile de risc profesional (de laborator,unde se lucreaza cu sange, cu germeni periculosi) pe motiv ca avem conditii de occident (am mai auzit asta...in cazul accidentului "Colectiv") si cadrele sanitare sunt protejate. Si multe, si multe....

m  •  13 mai 2016, 8:12

Da ce credeti ca face domnu'presedinte prin state,?*** Oare cati dintre voi stiti ca pasta de dinti ce o folositi contine o substanta care in cantitate foarte putin mai mare decat e intr-un tub ucide un om? Si noi in timp ne imbolnavim si nu stim de la ce, de la destea,de la alimentele importate pe care nici nu stim ce contin, apropo iaurturile alea bune pe care le mancam contin o substanta de ingrosare care in timp duce la boli si moarte, de la medicamente care nu au efect pt ca sunt produse in tari mult mai jos dezvoltate ca noi, oare de ce institutul nostru care facea vacinuri si medicamente nu mai functioneaza?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nedelcu simona  •  13 mai 2016, 10:49

Vorbim numai de spitale, dar la cabinetele din ambulatoriu s-a gândit cineva? La cabinetele medicilor din policlinici, la cabinetele medicilor stomatologi, la laboratoarele de analize medicale... Ei de unde iau dezinfectante pt.curățenie sau de unde iau substanțe folosite la sterilizarea instrumentarului? Tot astfel de dezinfectanți folosesc, din aceeași sursă? La cabinetele medicilor stomatologi a verificat cineva dacă se folosește instrumentar de unică folosință sau se refolosește în loc să se arunce? Ori dacă este de unică folosință este și steril sau infestat cu germeni patogeni peste limită, instrumentar luat din China, de proastă calitate și la prețuri de nimic ? Mi-e teamă să merg la stomatolog. Acum vreo doi ani a existat o situație asemănătoare în legătură cu hepatitele tip C dobândite de la cabinetele stomatologilor. Acum asta.. Și medicamentele trebuie verificate dacă au concentrația corectă pentru a produce efectul scontat, și nu pudră de talc... Și ar mai trebui să se sesizeze cineva și cu privire la prescrierea medicamentelor de ultimă generație pt.bolile cronice, adică, deși au apărut tratamente de ultimă generație (de ex.în diabetul zaharat) medicii diabetologi prescriu tot tratamentele învechite, sunt pacienți care primesc de zeci de ani același tratament, nu neapărat că le merge și bine, dar medicul nici măcar nu se sinchisește să stea de vorbă cu pacientul, îi dă rețeta și gata. Problema e că pacientul nu are acces la tratamente noi, ori din vina medicului care nu îl informează, ori din cauza prețurilor prohibitive. Suntem groapa de gunoi a Europei... Ce mai urmează?

miki  •  13 mai 2016, 17:39

Vin si intreb,de ce sa renuntatla celebru Formol,ptr ca era foarte eficient,de ce se igenizeaza spitalele cu var lavabil,si nu cu var cloros care era foarte eficient,mai ales in spitalele de boli infectioase,acum avem multe proaste,scumpe si ineficiente.Nebunia a inceput de mult.

Octavian  •  13 mai 2016, 21:49

Înghesuit de întrebările dure ale presei, secretarul de stat Strîmbu a scăpat un răspuns antologic: ”Chirurgii își pun două mănuși”. A controlat cineva manusile

FYRY  •  14 mai 2016, 16:21

primul tau task...in tot ceea ce scrii, este sa l preaslavesti pe soros(ciolos),din toata mizeria asta...,vei scoate un super erou ...imun la bacterii si la orice...good job. ...apropos..., ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nicoleta  •  20 mai 2016, 8:50

Buna dimineata domnule ministru va respect si va admir mult stiu ca incercati sa faceti ceva ptr tara noastră dar spitalele din tara noastră sant o adevarata bomba trebuie invetigat tot nu numai produsele de la hexim pharma sant diluate le mai dilueaza si personalul care face curatenie in spitale tot trebuie luat la purificat incepand de la cel mai mic la cel mai mare va multumesc

Nedumeritul  •  23 mai 2016, 1:27

Felicitari pentru articol (si pentru investigatiile pe care le faceti in general) insa nu pot sa nu observ si la dumneavoastra rationamente statistice cu totul anapoda. Nu voi intra in detalii (care chiar sunt ne-elementare in cazul de fata) ci sper sa va conving ca rationati gresit, propunandu-va un exercitiu mental foarte simplu: va recomand sa va repetati scrupulos propriul rationament (dar absolut scrupulos!) inlocuind populatia de "20 milioane", cu o populatie de 40 milioane. Recunoasteti ca propriul dumneavoastra rationament v-ar conduce la riscul de 200%? Si recunoasteti ca valoarea "200% risc" este absurda? :-)

Vasilique  •  25 mai 2016, 8:55

Incredibil!

Comentează