5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc

Din 10 produse analizate la Icechim, Guvernul a declarat 10 neconforme. La Hexio-Skin, cu care se spală chirurgii pe mîini înainte de operație, a doua substanță activă este diluată de 2.500 de ori pînă la dispariție! S-a decis scoaterea produselor Hexi din spitale. Prin admiterea gravității situației, Dacian Cioloș a înțeles că nu poți cunoaște ceea ce ascunzi

miercuri, 11 mai 2016, 6:49

UPDATE: Citiți interviul amplu pe care doctorul Cîrstoveanu l-a acordat Dianei Marcu pe republica.ro.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Dialog cu doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie. Unul dintre cei mai apreciați medici de copii din țară.

E șocat. Are nevoie de cîteva secunde.

.
.

– Domnule doctor, 10 produse Hexi din 10 neconforme, asta a anunțat Guvernul. 
– Sînt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap pînă în picioare cu aceste substanțe. Acum îmi dau seama. Mi-au pus alcool cu parfum în substanțe! Este incredibil!

– Aveți…
– Și mă gîndesc la un singur lucru. Aș fi salvat mai mulți copii. Mult mai mulți! Nu-mi vine să cred. Acum înțeleg. Știți, la noi la ATI vin copii colonizați și cu două, trei bacterii. Am fost la analize cu ei în Germania și mi-au spus că nu au văzut asemenea bacterii.

-Dacă…
-Sîntem tratați ca niște gunoaie! Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate. Probabil că ei știu ceva.

-…
-Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză.

27 dintre ei au murit în 2015, 35 s-au infectat cu nosocomiale 

298 de copii au fost internați în secția doctorului Cîrstoveanu în 2015

Cu două ore înaintea acestui dialog.

Utopia controlului de sanitație ordonat de ministrul Cadariu-Achimaș, în care doar 5% dintre probe ieșiseră neconforme, s-a prăbușit ca un avion de hîrtie!

Sala de conferință de presă de la Palatul Victoria s-a umplut brusc de buletine de analize. Sînt de la spitalele bucureștene Urgență „Floreasca”, Urgență Municipal, Marius Nasta și Parhon.

„Toate cele 14 buletine de analize ale produselor Hexi Pharma sînt neconforme”, spune Victor Eugen Strîmbu. În sală se așterne un moment de neînțelegere. Cum toate? „Toate”, răspunde Strîmbu, care e medic chirurg și-i ține locul ministrului Achimaș.

Pentru Suprasept (Hexio-Sept) se confirmă că e diluat de 10 ori.

Thor (Hexio-Sept AF) este dilluat de 3 ori. Aceste analize confirmă exact rețetele de fabricație publicate în prima zi a investigației Gazetei Sporturilor.

Și alte produse sînt în aceeași situație. În cazul Hexio Skin, prima substanță activă este în regulă, dar produsul nu are, pur și simplu, a doua substanță activă: 2 Propanol. Pe etichetă scrie 25% și în produs s-a găsit mai puțin de 0,01%! El este un dezinfectant igienic chirurgical. 

Ne uităm pe hîrtii. De fapt sînt 14 analize, dar doar 10 produse.

Dan Suciu, purtătorul de cuvînt al Guvernului, se luptă cu întrebările. E una dintre acele zile în care să rostești adevărul te costă.

Dar e mai bine așa.

Între 3 și 2.500 de ori este diluarea constatată de Guvern la produsele Hexi Pharma

Eroarea lui Achimaș-Cadariu

Până azi, statul a evitat la scară mare adevărul în problema dezinfectanților din spitale. Ultimul pe listă, mai puțin responsabil decât predecesorii săi, dar complet neinspirat și angajat în a coafa adevărul, a fost ministrul Achimaș – Cadariu.

El a amânat să obțină o fotografie rapidă și ferm conturată a situației antisepticelor.

În schimb, Cioloș a făcut-o, cu toate riscurile de imagine.

„Nu poți înțelege ceea ce ascunzi”

Raționamentul ministrului Cadariu a fost: dacă vom dramatiza ceea ce poate fi, într-adevăr, o situație serioasă, pacienții se vor abține să mai vină în spitale chiar și atunci când au mare nevoie.
Dar această logică pierde din vedere esența problemei.

Important nu e doar să afle pacienții, ci și medicii care, dacă nu știu adevărul spitalelor în care lucrează, nu pot învăța din greșeli. „Nu poți înțelege ceea ce ascunzi”, își începea un medic din Occident scrisoarea de recunoaștere către o familie care își pierduse copilul într-o intervenție chirurgicală greșită.

În plus, este dreptul pacientului să fie informat pentru ca să aibă opțiuni în cunoștință de cauză.

Întrebarea normală

Vreme de două săptămîni, Ministrul Cadariu și, de fapt, sistemul au pus întrebarea: „Ne permitem, financiar, legal și ca impact public, să investigăm în profunzime dezinfectanții?”.

Întrebarea corectă era: „Ne permitem să nu investigăm?!”.

„În sfârșit, un premier furios!”

Raționamentul apare într-o carte a lui Matthew Syed, un jurnalist sportiv și fost reprezentant pentru Marea Britanie în lotul olimpic de tenis de masă.

„Gândirea de tip cutie neagră” se numește volumul și e o pledoarie pentru ideea că învățarea din erori face diferența între sistemele care progresează și cele care stagnează.

Mișcarea fermă a premierului Cioloș, vorba unui cititor „în sfârșit văd un premier îndârjit, preocupat, furios și obosit”, arată că Guvernul a asumat totuși situația.

Dacian Cioloș a înțeles că morții infectați din spitale sunt ca un strigăt de adunare. Sînt morții de la Colectiv. Sînt morții și suferinzii pe care fiecare dintre noi îi cunoaștem. Toate aceste drame ne-au oferit impulsul de a înțelege cât de importantă e problema.

Trauma de a-ți recunoaște eroarea

Oamenii nu vor pleca nicăieri. Vor sta, de acum înainte, pe acest subiect și pe altele din sănătate.

Nu doar pacienții, dar și medicii și guvernanții au avut nevoie de aceste analize aruncate azi, cu groază, în sala de la Palatul Victoria.

Uneori, să recunoști diluarea unor dezinfectanți înseamnă să crești concentrația democrației.

„Pentru orice sistem medical din lume să fie deschis în fața erorilor este traumatic. Pentru că, în medicină, erorile nu se petrec neapărat când oamenii sunt neglijenți, ci mai ales când sunt pasionați, încordați sau grăbiți”, scrie Matthew Syed în cartea sa.

Cum au reacționat medicii

E de înțeles reticența medicilor români.

Și e de înțeles reacția lor din aceste zile, în care se îmbină mâhnirea, remușcarea, dar și sentimentul că sunt judecați, la vrac, în piața publică.

„În medicină, eșecul este stigmatizat. Iar cînd erorile sunt stigmatizate se dă naștere mușamalizării”, observă ziaristul britanic.

De aceea, deschiderea geamurilor și pătrunderea aerului situației reale face bine tuturor.

Primele victime

În chestiunea dezinfectanților este evident că medicii au greșit.

Întâi au fost victime, pentru că actul medical a fost subminat de insalubritatea ascunsă a saloanelor și instrumentarului. Mai apoi, s-au transformat în parte a problemei.

Nu vorbim doar despre directorii și administratorii sistemului. Ci și despre medicii practicanți!

N-au făcut legătura între infecții și dezinfectanți

10 ani statul român nu a controlat calitatea fizico-chimică a dezinfectanților, lucru care a durat acum două zile

Nimeni din acest corp profesional n-a studiat corelația dintre numărul de infecții nosocomiale și, mai ales, dintre forma agresivă a microoorganismelor din spitalele noastre și posibilitatea neconformității substanțelor dezinfectante.

Din 140 de epidemiologi, 350 de directori de spitale și zeci de mii de medici niciunul nu s-a gândit la această posibilitate! Și asta vreme de un deceniu.

O breaslă pentru care credința în știință este fundamentală n-a fost nici curioasă, nici deschisă și nici n-a acceptat chestionările din afara profesiei. Nu și-a pus întrebări și n-a admis întrebări.

Suprasept, unul dintre numele falsificate, e un biocid puternic, folosit ca înalt dezinfectant, în zonele de ATI, în sălile de operație și în cazul instrumentarului. E diluat de 10 ori! Efectul diluării lui este dezastruos pentru că se petrece chiar în zonele cu cel mai mare risc dintr-o unitate sanitară.

Iar momentul în care secretarul de stat Strîmbu a rostit replica ”Chirurgii își pun două mănuși” va intra în anecdotica tristă a momentului. ”Mai puneți-vă un palton în plus pe voi”, țineți minte?

La Suprasept, care acum se numește Hexio Sept, am făcut proba falsului încă de miercuri, 27 aprilie.

Falsificat este și Thor, care acum se numește Hexio Sept AF.

15% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu ar fi trebuit să fie în bidon, conform etichetei

5,26% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu a găsit laboratorul Icechim în bidon

5% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu scria pe rețeta oferită ziarului de sursa din fabrică

Luni, 25 aprilie, Gazeta publica în ziar rețeta secretă prin care Thor se producea în fabrica Hexi Pharma din Mogoșoaia în concentrație de 5%, nu de 15%, așa cum scrie pe etichetă.

A fost una dintre mostrele sigilate pe care le-am păstrat, în cazul în care autoritățile ar fi mers în continuare pe drumul amânării sau al mușamalizării. Dar acum nu mai e cazul. Astăzi, publicăm și noi rezultatul analizei pe Thor de la Icechim.

Rețeta diluată oferită de sursa din fabrică este exact ce a ieșit la analiză! Concentrația de Clorură de didecildimetil amoniu din Thor este de trei ori mai mică decât cea de pe etichetă. Și coincide cu ce a găsit și Guvernul.

Este lotul Hexio Sept AF nr. 0271 din ianuarie 2016.

Supraseptul diluat era din august 2015, Hexio Sept AF diluat este din ianuarie 2016!

Nu discutăm despre produse vechi, ele au fost fabricate diluat până în ultima clipă!

Mărturiile tardive

Mulți chirurgi se destăinuie acum, sub protecția anonimatului, afirmând că și-au dat seama că dezinfectanții sunt diluați pentru că nu aveau o formulă constantă în privința densității, culorii sau efectului pe care-l percepeau la utilizare.

În același timp, importatori și medici deopotrivă recunosc că în cazurile în care doctorii se tratau pe ei înșiși sau propriul cerc intim de cunoștințe, preferau să cumpere antiseptice direct de la firme.

„Hexi Pharma dilua în principal produsele tari, unde substanța activă era mai multă, 12% sau 15%, pentru că din această diluare făcea bani. Dar sunt exact substanțele folosite în sălile de operație sau saloanele ATI!” Sursă a Gazetei

Parchetul va avea un dosar uriaș, sînt semne că se bagă și DNA

E la fel de adevărat că nici noi, presa și publicul, nu ajutăm procesul de învățare din erori. Pentru că, de regulă, căutăm țapi ispășitori.

În cazul dezinfectanților, după zbuciumul unei întregi societăți, lucrurile încep să se lămurească.

Există palierul culpei legale.

Aici intră, evident, nu doar reprezentanții firmei, sau firmelor, vom vedea câte sunt care au pe piață produse neconforme. Guvernul a promis că va face analiza tuturor produselor de pe piață. ”Nu contează costurile”, a punctat, corect, secretarul de stat.

Tot aici intră și responsabilii din sistemul sanitar.

Dar actele de acuzare nu sunt alcătuite de o imensă curte de juri, ci de către procurori. DNA discută zilnic cu Parchetul General. ”Koveși nu vrea să dea sentimentul că ar confisca necolegial ancheta, dar ambele părți sînt convinse că e nevoie de o muncă enormă, așa că e posibil ca partea de corupție să ajungă la DNA”, spune o sursă judiciară pentru Gazetă.

Iar verdictul îl dau, la final, judecătorii.

Totul însă se va derula sub atenția societății, apropo de ideea că sistemele trebuie lăsate să lucreze în liniște că ne deservesc de la sine. Nu, nu o fac niciodată intrinsec, ci doar în relație cu semenii lor!

Cum să nu mai stigmatizăm?

Pe celălalt plan, cel de refacere a sistemului sanitar, e nevoie de o conversație națională civilizată, fermă și fără stigmatizarea erorilor.

În sistemele deschise, care-și asumă greșelile, rata de însușire a lecțiilor este rapidă, după cum spune tot Syed.

În medicină, rata de însușire este dureros de lentă.

Analizele au durat două săptămâni, în loc de două zile!

Matthew Syed oferă un exemplu istoric.

În 1601, un marinar britanic a introdus sucul de lamâie împotriva scorbutului, într-o călătorie spre Indii.

Pe nava sa, oamenii au supraviețuit, în timp ce pe celelalte corăbii jumătate de echipaj a murit.

Dar a fost nevoie de 194 de ani până când marina regală a introdus elemente de dietă pe navele sale.

 În cazul dezinfectanților, în loc de două zile, cât durează analizele, Ministerul Sănătății a obținut rezultatele de concentrație în două săptămâni. Și nu le-ar fi avut nici acum dacă Achimaș-Cadariu, „un om din sistem” după propria caracterizare, ar fi rămas în funcție.

150.000 de români au fost internați în spitalele românești în cele două săptămâni în care MS a întârziat să facă analizele

„În sistemele medicale din toată lumea cultura este mai degrabă una a blamării și a ierarhiei”, scrie un alt cercetător.

A fost excelent când Raed Arafat a venit, după „Colectiv”, cu ideea raportului „Lecții învățate”.

Dar asta s-a întîmplat pe zona de intervenție de urgență.

Tot în 6 luni sistemul medical n-a creat nici măcar acel protocol național pentru mari arși despre care au vorbit chiar medicii.

De azi însă, s-a deschis cutia neagră. Hexi își cere scuze: ”In urma rezultatelor anuntate astazi, Hexi Pharma isi cere scuze, public, atat medicilor si personalului medical cat si tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformitati”. 

”A fost un act de crasă inconştienţă din partea unor oameni avizi după câştiguri. Datorită investigaţiei ziarului, am evitat apariţia unei explozii care putea reprezenta desfiinţarea unui întreg sistem medical românesc”, spune Gheorghe Burnei, chirurg la Spitalul Marie Curie din București.

Ei spală copii din cap pînă în picioare cu unul dintre produse.

 

 

Cele 14 părți ale investigației:

Comentarii (164)Adaugă comentariu

emil  •  12 mai 2016, 9:06

Cred ca au murit mii de oameni in spitale din cauza acestor criminali(patroni, secretari de stat, directori spitale, responsabili achizitii). Culmea este ca in certificatele medicale emise de spitale se mentioneaza cauza decesului.......internat cu atac cerebral...insa decedat din cauza septicemiei(infectii care nu mai raspund la antibiotice)....

Bogdan  •  12 mai 2016, 9:13

"-Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză." Catalin, ai deja o noua pista de investigatie si acum sunt mai mult decat convins ca acest medic stie ce spune- stiu ca e greu sa investiti bani in aceste teste - trebuie facute in laboratoare specializate. In cazul in care aveti nevoie de bani pentru aceste teste, eu ca cetatean si pacient al acestei tari sunt dispus sa contribui cu atat cat pot eu pentru ca aceste teste la medicamente sa fie facute publice. Inteleg intr-un fel ca ati fi dependent si chiar vor fi anumite voci care vor critica acest mod de finantare al acestor investigatii dar mai stiu si ca jurnalistica de calitate este in prag de extinctie in Romania si de aceea poate nu ar strica daca v-ati gandi la acest mod de finantare.

cristi  •  12 mai 2016, 9:22

Patronul celor de la hexi si cu ceilalti vinovati nu ar trebui acuzati decat de ***. Sunt sigur ca un calcul simplu in spitalele in care si-au dat produsele va arata ca au murit sute de oameni din cauza infectiilor. E simplu, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius  •  12 mai 2016, 9:35

Domnule Tolontan, de ce nu se pronunta mai ferm termenul de ***? Nu suntem tara sub ocupatie dar ani la randul populatia a fost vizata de un *** de ce nu se recunoaste acest lucru? Fara nostalgii inutile, Ceausescu a fost acuzat de genocid si pedepsit prin impuscare - ce acuzatie ar trebui adusa & ce pedeapsa aplicata pentru acest *** potential ireversibil ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cata  •  12 mai 2016, 9:42

Scandalul Hexi Pharma e mult mai mult decit se vede cu ochiul liber. Daca cineva are puterea de a face un inventar legat de consecintele utilizarii acestor produse, exprimate in vieti omenesti pierdute, am avea imaginea exacta a CRIMEI infaptuite de catre PUTEREA din Romania impotriva propriilor cetateni. Sa inventariem institutiile potential informate de SRI: presedintie, guvern, procurratura cu dna, csat, alte ministere (?)! Vorbim deci de intreaga structura de putere decizionala a statului roman care a complotat cu Hexi Pharma in mod direct si premeditat! Cind toata structura de putere tace intr-o astfel de situatie, evident ca a existat premeditare. Ni se tot spune ca painea are tot felul de ingrediente nocive (alimsnt de baza consumat zilnic), bauturile sint contrafacute si imbuteliate anapoda (consumate zilnic) inclusiv laptele, medicamentele, alte alimente etc. Acestea contribuie la reducerea sperantei de viata, la declansarea unor boli fara posibilitatea de a fi tratate de catre cei multi. Acum dezinfectanti din spitale care in mod direct au ca si consecinta directa MOARTEA! FAra niico indoiala - CRIMA! Ce facem deci cu presedintia, guvernul, procuratura, dna, csat? Ar putea armata prelua puterea si face ordine in aceasta monstruasa manopera repede ca sa nu pierdem timpul???

cata  •  12 mai 2016, 9:42

Dupa aceste rezultate...imi simt pulsul in tample si mi se zbate un ochi...!

R  •  12 mai 2016, 9:42

Unul din efectele foarte negative a dezvaluirii acestor nereguli este pierderea increderii generale cetateanului asupra documentelor emise de stat. Dar nimeni nu ne poate lua dreptul la adevar. Daca cetateanul dar si profesionistii incep sa nu mai creada in nimic ce este avizat, autorizat, atestat, legitimiat de catre stat, vom intra intr-o *** mare. In functionarul public increderea s-a pierdut de mult. A existat totusi o minima incredere ca in unele domenii cum e sanatatea, functionarii nu se joaca. Acum s-a mai devoalat o iluzie. Sistemele proaste nu tin cont de domenii. Recastigarea increderii va fi foarte grea, cu eforturi si costuri enorme. Va trebui sa se transparentizeze tot ceea ce face statul, altfel suspiciunile vor creste. Avem noroc ca traim in era informatiei si transparenta se poate comunica rapid. Rezultatele analizelor nu trebuiau aduse in plic de secretarul de stat ci afisate pe site-ul ICECHIM. Cu directorii de la ICECHIM nu are nimeni ce sa discute, lasi la poarta mostrele spre analiza, depui cerere si platesti analizele iar apoi astepti ca toata lumea raspunsul public cu rezultatul. ICECHIMUL trebuie sa se poata autofinanta din aceste analize. Sa nu depinda de absolut niciun politician. La fel ca toate celelalte institutii de tipul ICECHIM.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dani  •  12 mai 2016, 9:43

Oameni buni: tatal meu a fost internat la Mures. Unul dintre spitalele renumite din tara. Ei tot salonul, inclusiv el au facut RAIE! RAIE oameni buni! Ca-n povestile lui Creanga. Asa ca pe mine nu ma mira nimic. Asta-i tara, astia sunt conducatorii. Pe care atentie NOI poporul i-am girat, de fiecare data, si tot noi de fiecare data dupa ce i-am adus la putere nu le-am atras atentia doar in anumite situatii, care nu sunt nici pe departe asa de grave ce asta. Cati oameni au fost in strada? 2000? La o tara de 19.000.000? Pai francezii iasa in strada 500.000 si fac praf tot ca vor sa le mareasca saptamana de lucru la 40h. Somn usor bobor roman. Somn la umbra mioritei ancestrale si supunere eterna fata de ''capul cel plecat sabia nu-l taie'' .

VVV  •  12 mai 2016, 9:48

Domnul Ciolos a facut ceva extraordinar acum. DAR, dupa ***sta, este normal sa stim cine a stiut si a ascuns. Din estimari inteleg ca au murit de infectii nosocomiale mai multi oameni decat in primul razboi mondial. Nu sunt linistit daca lucrurile raman la stadiul - s-a gresit, recunoastem, incercam sa reparam; Trebuie sa ne adunam si sa iesim in strada - este intolerabil

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Horia  •  12 mai 2016, 9:49

Daca, " esti ca o baba chioara " este limbaj vulgar, ma speri Tolontane! Cum poti a fi de accord cu acesti doctori, care acum s- au trezit ca si medicamentele sunt diluate? Cum? Bine ca se vaita de salarii, dar de ce " ingredient" folosesc , nu! Asta este SISTEMUL ticalosit! Asta este moralitatea acestor indivizi, pe care eu I- am denumit " baba chioara" ca expresie pur romaneasca, cand un individ se vaita, ca se vaite, sau sa se scuze! Nu jignesc, dar sunt siderat, cand citesc: acum imi explic de ce .....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

BURCA ADRIAN  •  12 mai 2016, 9:55

domnule TOLONTAN..sunt de profesie medic si am fost victima acestui sistem medical in urma unei fracturi operate la spit.Floreasca urmata de infectie de care abia am scapat cu sechele ulterioare ale mainii drepte -infectia si neglijenta crasa nu iarta pe nimeni...sunati ma ***..BRAVO PT. PRESTATIA DVS.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jean  •  12 mai 2016, 9:59

Maestrul Toma Caragiu: https://www.facebook.com/getlokal.ro/videos/811463648933862/

VVv  •  12 mai 2016, 10:06

Tot respectful pentru Dacian Ciolos. DAR, trebuie sa stim cine a stiut si a sustinut acest *** Inteleg ca au murit mai multi oameni de infectii nosocomiale decat in primul razboi mondial !! Este strigator la cer ... Daca ramane totul la stadiul: recunoastem, incercam sa indreptam, Condrea este vinovat, TREBUIE iesit in strada

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  12 mai 2016, 10:10

De ce nu se fac controale privind calitatea dezinfectantilor folositi si in Policlinici?

Ionut Zamfir  •  12 mai 2016, 10:11

Despre un lucru vad ca nu se vorbeste, despre un sistem eficient, bine structurat de control. Ok am descoperit Hexifarma, i-am distrus, i-am eliminat... nu mai sunt si altii ? Ce garantii avem ca peste 6 luni nu vor fi inlocuiti de altii ? Extrapolati aceasta situatie la nivelul tarii si la toate activitatile: alimentele sunt bune ?; medicamentele?; aparatura?; detergentii casnici ?; hainele?; cluburile sunt sigure (Colectiv ???)....tot ! Cine controleaza ceea ce se ofera populatiei ? Avem nevoie de un Sistem de Control care sa faca acest lucru in permanenta, nu doar la o reclamatie, dupa o ancheta, dupa un scandal. A adus cineva in discutie un plan in aceasta directie ?

Gogu  •  12 mai 2016, 10:18

Trezorierul PSD, dl. Mircea Drăghici impreuna cu sora lui Neague Cătălina se dau de ceasul mortii ca nu au nici un amestec in toata afacerea asta. Hai sa desenam putin firul logic si poate mr. Tolo pune niste intrebari si despre aceasta combinatie suspecta.. Produsele HexiSpaga nu se pot comercializa, mai ales in spitale, fara un aviz. Avizele se dau de catre laboratoare acreditate, care trebuie sa respecte niste standarde, etc .. mai complicat. Cum produsele erau de cacao nu au putut sa obtina avize pentru dilutii foarte mari, mai pe scurt nu erau competitive cu ce exista pe piata. Daca alte produse erau eficiente in dilutii de 0,25-0,5%, produse nemtesti, elvetiene, franceze ...etc produsele astea de cacao ale lui Hexi*** trebuiau folosite in dilutii mai mari 1-2%. In spitale achizitiile se fac pentru litrul de substanta activa, tocmai datorita dilutiilor diferite de la un producator la altul(ex. parfum vs. apa de parfum, calitate/pret). In consecinta daca dintr-un litru de substanta concentrata nemteasca ieseau 200-400l de substanta activa, la HexiFake dintr-un litru se obtineau 100l, deci de 2,3,4 ori mai putin. Uite asa castiga neamtul in fata lui Hexi***. Atunci ce si-a zis Codlea, ia sa-mi fac eu un laborator, care sa-mi elibereze documente din care sa reiasa ca si substantele mele sunt bune la dilutii de 0,25-0,5% si uite asa a aparut Unilab. Totul a mers bine si HexiSmecherie a inceput sa produca bani, deja totul mergea asa de bine ca nu mai faceau fata, nu ii mai satura pamantul si ce au zis, hai totusi sa mai diluam putin solutiile, cine o sa ne verifice? Unilab(adica tot noi)? Ducem la laborator un podus ok, concentrat, ca sa iasa bine hartiile, dar din fabrica iese un produs diluat. Mai pe scurt vindeau apa pe bani grei. Toate astea au fost posibile datorita laboratorului Unilab, tot a lui Condea, dar in timp a fost mai palmat, mai ascuns. Acum intrebarea este simpla, cum a reusit Codlea sa-si faca laboratorul ala si a obtionut doate aprobarile ca el sa functioneze? Poate aici ne lipsesc niste raspunsuri si poate asta are legatura cu mirifica surioara a trezorierului PSD, poate din acest simplu motiv il cautau angajatii lui Codlea. Fara o scanteie nu iese foc si nici fum nu exista fara foc. In concluzie coruptia ucide si o sa lasam jurnalistii sa-si faca treaba. Vedem noi ce spune dl. Codlea cand o sa i se propuna o mica nogociere, nu vrei sa-ti dam mai putini ani daca ne spui cine a orchestrat toata aceasta smecherie? Si sa vezi atunci, poze, inregistrari, conturi, deconturi, extrase, etc ....... Pare dubios ca un milionar sa umble cu masini sh inmatriculate in Bulgaria, cum la fel de dubios pare ca un patron sa aiba intrare pe la toti managerii de spitale si 80% din ei sa faca achizitii directe cu HexiSpaga. Trebuie sa ai totusi niste relatii, conexiuni si fara un sprijin politic nu ai cum sa ajungi la toti managerii de spitale, care culmea sunt numiti politic. Acei manageri de spitale, miruiti probabil politic trebuie sa dea si pe la *** sa dea partea, ca nu te lasam sef de sef fara sa cotizezi iar pe langa cotizatie ai grija sa cumperi dezinfectanti din asta, ca are grija HexiSpaga de tine, un cozonac, o friptura, un plic, depinde de cat de mult cumperi. Coruptie, trafic de influenta, mita, falsuri, omor prin imprudenta, siguranta nationala ...etc Daca acesti escroci nu aveau girul statului sa functioneze nu se ajungea aici, deci revin la sursa, hdocumentele, avizele. Moartre->Boala->Pacient->Spital->Furnizor->Producator->Avizele produselor->Unilab->acreditare de functionare a Unilab->comisia de acreditare->***->***->securisti->spagari->sforari->cei care au nenorocit tara asta

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabi  •  12 mai 2016, 10:19

Statul trebuie sa-si exercite atributiunile de control ( printr-o implicare reala, obiectiva si responsabila), in absolut orice domeniu de activitate. Ceea ce am vazut cu Hexi este, opinez, cea mai mica problema, dar sa las de o parte aprecierile si parerile personale si va aduc in atentie urmatoarele: - atunci cand echipa de investigatori s-a prezentat la sediul societatii Hexi ( speta prezentata pe un post Tv, live), managerul acesteia a fost sunat de investigatori "sa le permita accesul in institiutie", un gest de bun simt zic unii, insa eu inclin sa consider ca atunci cand se organizeaza, palnifica si executa o perchezitie aceasta are si o componenta psihologica puternica, tocmai pentru a determina subiectul vizat sa fie cooperant, obiectiv si cat mai putin potrivnic- zic si eu- "de regula intai se sparge usa, se imobilizeaza infractorii si apoi incep intrebarile"; - oare cei din SRI, asa cu s-a spus in presa, au informat despre situatie din spitale din perspectiva eliminarii riscurilor si normalizarii situatiei sau "au informat pe cine a trebuit"- cert aici este neclar; - oare chiar era cazul ca investigatorii sa se poarte cu manusi sau au fost instruiti sa se comporte asa tocmai pentru a nu deranja pe cineva- stiu si eu acel cineva care se afla in spatele acestei gogosi infuriate- insa nu................... cred ca este doar paranoia mea; - da sunt de acord cu sloganul "Coruptia ucide!" insa noi inca bijbaim - nu am aflat inca cine este subiectul principal al coruptiei.

Silviu Tesleanu  •  12 mai 2016, 10:30

Ne putem gandi ca de fapt conspiratia este mult mai ampla si totul este de fapt un plan hidos, bine pus la punct? Fapte (nu stiu care cronologia aparatiei lor): - pe de o parte in spitale se introduc cu buna stiinta si sunt convis cu acordul (tacit sau cumparat) al factorilor politici si medicali, dezinfectanti ce nu dezinfecteaza; consecinta cu efecte in lant, imediate si care ne izbesc abi azi in fata - in spitale izbucnesc infectii, infloresc bacteriile si microbii, locurile ce trebuiau sa fie cele mai sigure in teorii devin adevarate capcane biologice - in sincron, prin decizie politica, la nivelul sistemului de sanatate roman se impun sanctiuni pentru spitalele ce declara infectii intraspitalicesti. Si astfel capcana se inchide, capturand in primul rand pacienti care devin victime ale sistemului, hazardului.

Alex  •  12 mai 2016, 10:32

Stiti ce poate a venit momentul sa punem cruce sistemului public. Toti banii de contributii sa mearga in sistem privat pentru ca sunt asa de multi incat am putea dubla tot ce este acum in sistemul de stat. De ce spitalele private nu s-au riscat cu tot felul de substante ***, si si-au adus de afara cu buletine de analize. De ce? Pentru ca daca ma judec cu in spital privat si mai am si o asigurare voi castiga si nu risca sa ma imbolnaveasca. Sistemul privat are reguli si salarii. De ce finantam sistemul acesta de stat mizerabil??. Tatal copiilor nu a bauit niciodata ca nosocomialele din sectia lui provin de la dezinfectare precara? Mi -e cam greu sa cred.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

codru  •  12 mai 2016, 10:34

Nepoata.mea.de.13.ani,care.locuieste.in.S.U.A,a.suferit.acum.2.saptamani.o.interventie.chirurgicala,iar.in.urma.spitalizarii.de.2.zile,s-a.ales.cu.Staphylococcus aureus.MRSA.Deci.se.intampla.peste.tot.Asta.nu.este.o.scuza.pentru.ce.se.intampla.la.noi...oricum,in.Ro.nu.ma.mai.mira.nimic...:(

MirceaB  •  12 mai 2016, 10:35

Timpul scurs de la "Revolutie" incoace, parca confirma *** impotriva natiunii romane. Desi seamana a Caragiale, daca ne uitam atenti ce s-a intamplat si se intampla in toate domeniile (economie, sanatate, educatie, chiar si sport) pare sa confirme acest lucru. Poporul roman nu este lasat sa traiasca si sa se dezvolte! Avem o sumedenie de cozi de topor care actioneaza in favoarea unor grupuri de interese care numai ce e romanesc nu reprezinta. Stau si ma intreb daca cei pe care i-am votat sunt romani sau poarta doar nume de romani? Sau poporul roman face din planul pesimistilor care sustin ca e mai usor sa ucizi pe unii ca ceilalti sa traiasca din cauza resurselor alimentare reduse pe care le asigura Terra. N-am si nu vom fi niciodata poporul "ales"!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  12 mai 2016, 10:36

Voi ce parere aveti, daca s-ar da ceva spaga la cest nivel, (undeva la vreo 5% ?) si daca Conderea ar fi "inconstient" si ar dori sa-si scoata profitul din diluarea solutiilor, toti aia implicati in procesul tehnologic de productie si avizare a conformitatii respectivelor produse, autorizati pe diferite domenii de activitate, de diferite institutii , dupa numeroase examinari, ar trebui sa fie si ei la fel ? Oare "sistemul " are nevoie de cobai si de victime ?

flavian  •  12 mai 2016, 10:52

In strada!!!

alex  •  12 mai 2016, 10:57

Daca tot discutam dezinfectanti si mai nou ca s-a adus discutia medicamentelor generice care nu au niciun efect insa statul spagar pompeaza bani in fundul tuturor celor care sunt dispusi sa fure fara niciun control, sa discutam si despre calitatea vaccinurilor care intra pe piata romaneasca si atunci veti intelege ca suntem cobaii europei. De ce naiba in continuare institutul Cantacuzino nu produce ce are Romania nevoie? Suntem interesati sa vaccinam in siguranta cu vaccinuri Romanesti sau suntem interesati sa otravim cu vaccinurile straine refuzate prin alte state? Este alarmant numarul copiiilor care mor. Daca stau bine sa ma gandesc toate acestea corelate ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  12 mai 2016, 11:07

Orice ce ar fi daca o sa continui asa o sa ajungi presedinte si nu ala care ne-ar amaneta si vinde. O sa ai nevoie de paza si protectie, un corado cattani sau borsellino al Romaniei. Sunt curios cat de adanc poti lovi in coruptia din Romania, si nu ma refer la banala diluare a dezinfectantilor

fane  •  12 mai 2016, 11:15

Salut. Apreciez curajul si perseverenta lui Catalin Tolontan si echipa lui. Sunt fiu de medic de familie. Am informatii de multi ani dar nu oficiale despre faptul ca multe din medicamentele din cabinete, spitale, farmacii nu au efect pt ca substanta activa se gaseste doar in 1 din 5, 1 din 7 sau chiar 1 din 10 comprimate, pilule, drajeuri sau capsule. Aceasta ar fi situația la medicamentele cu administrare orala. Nu cunosc situația la medicamentele injectabile dar ar putea fi la fel. ACEASTA AR FI O BOMBA IMENSA. Industria farmaceutica si piața farmaceutica este extrem de mare si de puternica in România. Interesele sunt enorme. In România cred ca avem numarul cel mai mare de farmacii pe cap de locuitor. Unele societati mari monopolizeaza piata si produsele. De ce credeti ca unele medicamente frecvent utilizate si foarte comune nu se m gasesc? Pt ca prin lege trebuiau sa fie ieftinite dar nu convine marilor distribuitori. Cunosc si studenți la farmacologie care sunt speriati de imensele dedesubturi de pe acest palier.

Catalin  •  12 mai 2016, 11:22

Este strigator la cer. Imi vine sa urlu de furie cand citesc acest articol. *** Cei care au ascuns vreme de zeci de ani situatia dezinfectantilor trebuie sa plateasca *** *** Astia nu sunt oameni, animale nici atat! Sunt demoni! *** Spitale scaldate in sange! Asta vad. Nu sunt un om violen*** Sunt in stare de soc, la propriu. Copiii mei s-au nascut intr-un astfel de spital care a folosit dezinfectant diluat, eu insumi am fost dezinfectat si operat cu un astfel de dezinfectat. Acum realizez ca mi-a trecut glontul pe la ureche. Toti cei care au acoperit *** sunt complici si trebuie sa infunde puscariile! Sa se desecretizeze urgent comunicarile SRI-ului pe aceasta tema! *** de stat daca atenteaza la viata familiei mele! Pana cand sa-i mai toleram? Vor sa ne ia pana si viata! Ajunge!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danielu  •  12 mai 2016, 11:31

Eu ma intreb, in spitalele private s-au facut controale? Nu m-ar mira ca acelasi lucru sa se fi intamplat si acolo...

NICK  •  12 mai 2016, 11:39

Domnule Tolontan,in conferiinta de presa nu v-au prea lasat sa puneti intrebari,chiar purtatorul de cuvint v-a sugerat sa lasati si pe altii sa intrebe,dar cred ca suntem cu totii de acord ca fiecare reporter v-ar fi lasat din timpul lor numai sa se raspunda.Felicitari.

alex  •  12 mai 2016, 11:40

*** Rog mesaj privat ca sa stiu si eu limitele de discutie a unui jurnalist de investigatie si sa imi dau seama si eu cat de libera este presa de investigatii din Romania ca altfel tind sa cred ca articolele sunt comandate sa searveasca indirect interese care nu sunt publice. Multumesc

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Manolescu  •  12 mai 2016, 11:58

Din MOISE GURAN citire: "Nu, nu s-a schimbat nimic după Colectiv. N-au înțeles. S-au dat un pas mai în spate, așteptând să ne treacă furia. Ar fi trebuit să continuăm protestele de stradă până la dizolvarea Parlamentului. Acolo e sediul răului, sursa primă a infecției cu corupție ce a cuprins societatea noastră. Ei patronează de decenii acest sistem criminal, biocidul DNA i-a atins, dar nu i-a distrus, i-a făcut să se coalizeze, PSD cu PNL, Dragnea cu Băsescu, Ponta cu oricine îl scapă de pușcărie și așa mai departe. Sunt mai puternici azi și totul pare pierdut". [ http://www.biziday.ro/2016/05/12/schimbarea-parlamentului-si-a-intregii-clase-politice-devine-o-urgenta-medicala/#sthash.8neBV9X0.dpuf]

Cosmin TALEA  •  12 mai 2016, 12:26

referitor la HEXI : daca au facut export de produse prin tarile vecine , nu e nimeni curios sa stie daca acele produse sunt conforme ?

Mr. X.  •  12 mai 2016, 12:29

Mai bine se spalau cu apa sfintita. Era mai curata si mult mai ieftina :roflmao:

fotbal  •  12 mai 2016, 12:54

a venit si repriza, anticipata, de joc tare si la gioale, ca-n divizia c

dg  •  12 mai 2016, 13:51

cadariu a demisionat. bine, dar... de ce ? o ipoteza. daca patronul de la hexi o avea o listuta cu toti cei care au primit mici martisoare de la firma pt a cumpara...? spui ceva, te spun... ca prea se opun multi la ancheta asta. prea sunt multi care tac, care nu fac nimic, care pun piedici... de ce oare?

dudu  •  12 mai 2016, 13:51

DNA analizeaza cum sa se implice in ancheta, sau in musamalizare? Cand cu Colectiv, DNA s-a implicat in nici 48 de ore, ca sa demonstreze partea cu "Coruptia" din sloganul "Coruptia ucide!". Acum se fac trei saptamani, iar Codruta nu se implica, din motive de - sanchi!- colegialitate. E inexplicabil si de neacceptat. Mai ales in conditiile in care la Colectiv nu s-a dovedit nicio spaga, ci doar un banal abuz - si ala scos cu forcepsul; in schimb, aici e vorba de sute de licitatii trucate, achizitii directe dubioase, plus mii de functionari care au inchis ochii si care au cumparat de la Hexi, desi licitatia fusese castigata de alte firme. Inclusiv Spitalul SRI a cumparat prin achizitii directe cu cantec de la Hexi - probabil ca DNA nu va face acolo ancheta in veci... Apropo - cu SRI cum ramane? Vad ca Dl Tolontan a "uitat" de ei. Conform propriilor evidente, SRI stia de cel putin 5 ani si nu a facut nimic decat sa trimita niste informari, care pana la proba contrarie nici nu putem fi siguri ca exista. Daca maine bubuie o bomba la metrou si SRI ne spune "stiam de o luna, i-am informat pe cei de la Metrorex sa dubleze numarul de mosuleti si grasani de la Scorseze, dar ei nu ne-au ascultat"? E ok asa? Stam multumiti ca SRI si-a facut datoria?

Cris  •  12 mai 2016, 13:58

Domnule Tolontan, daca tot ati deschis Cutia Pandorei (si va felicit pentru acest lucru) n-ar strica sa duceti analiza pana la capat. Solicitati autoritilor romane sa sigileze o farmacie si sa testeze toate medicamentele si suplimentele alimentare la 3 laboratoare autorizate, independente, din afara sa vedem daca eticheta corespunde cu compozitia efectiva a produsului. Care credeti ca vor fi rezultatele, dle Tolontan ?? Va felicit inca o daca si va rog mult, nu uitati de farmacii. Si acolo e o bomba.

Adrian S.  •  12 mai 2016, 14:11

Salut Catalin Din curiozitate ,exista cumva o evidenta separata si pt spitalele private ? Sinteti siguri ca acesti dezinfectati sau folosit doar la spitalele de stat sau in *** lor acesti producatori au mers pina la a separa produsele destinate spitalelor de stat de cele private ? Nu pot sa nu-mi aduc aminte de acuzele corpului de judecata care l-a trimis pe Ceausescu in fata plutonului de executie si unul dintre capete era " genocid asupra proporului roman " . Restul sa completati dvs.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  12 mai 2016, 14:11

Viata in Romania este un joc la ruleta ruseasca. Somnul constiintei naste monstri. Au reusit sa-i adoarma pe depunatorii la FNI (vezi spotul publicitar TV) si acum lucrul se repeta timp de 10 ani intr-un domeniu vital. Chiar nu invatam din greseli? Este un atentat la sanatatea si supravietuirea acestei natii. Este o bataie de joc la adresa cadrelor sanitare. Ganditi-va ca dezinfectantii se folosesc peste tot: spitale, policlinici, cabinete medicale, cab. de stomatologie, cab. cosmetice, saloane de infrumusetare, etc.. Dezinfectantii trebuie sa omoare bacteriile, virusurile, sporii (sunt cele mai rezistente forme de viata pe tera). Mortii din spitale (datorita infectiilor nozocomiale nedeclarate) sunt numai varful eicebergului. Ganditi-va la pacientii externati infectati cu virus hepatic de tip B, C (virusurile hepatice rezista bine in mediu extern si la actiunea agentilor fizici si chimici) la care boala apare dupa luni de incubare si la care li se pierde urma sau infecteaza familii intregi (virusul hepatic se transmite pe cale sexuala). Clostridium este o bacterie anaeroba sporulata. Era clar ca metodele de inactivare din spital (sterilizare, dezinfectie) erau deficitare, ineficiente... S-a mers pe principiul: "nu este treaba mea, nu ma bag"...sau cei care au incercat sa deschida gura au fost neutralizati, pusi sub presiune, marginalizati.

calu lu fat-frumos  •  12 mai 2016, 14:29

Cine a avut ideea sa verifice solutiile alea a fost un geniu. De ani de zile ne plangem de ce e in spitale da nimeni nu s-a gandit sa verifice solutiile alea. Dadeam vina pe orice, dar exact la elementul cheie care omoara microbii nu se gandea nimeni.

adrian_hora  •  12 mai 2016, 14:51

cred ca se va tergiversa cu judecata celor cu adevarat vinovati, cred ca se va gasi un acar paun si restul vinovatilor se va pierde in ceata. in mod sigur patronul hexi nu facea singur smecheriile astea, a fost protejat de oameni politici toti anii astia, este chiar posibil sa aiba in curand un accident fatal.

Bogdan  •  12 mai 2016, 15:11

Este posibil sa publicati si rezultatele oficiale primite ieri la conferinta de presa? Am gasit niste poze online din care rezulta ca de fapt nu chiar toate produsele au probleme. De exemplu CLORHEXIN-B si HEXIO-IOD par foarte OK. Nu inteleg de ce nu se publica in original, practic, cele mai importante documente aparute de cand a inceput scandalul.

Liviu  •  12 mai 2016, 15:34

Mulțumesc. Sotia tocmai a fost operata la Parhon. Au schimbat saltelele etc. la reanimare. Cadrele medii erau încântate de calitatea noilor dezinfectanți. Retine te rog adresa de email si daca o sa ai nevoie de sprijin sub orice formă nu ezita. Cu stima.

Stefan  •  12 mai 2016, 15:45

I-auziti o poanta tare. Cica institutiile care verifica daca medicamentele sunt in regula spun ca ei au sub control situatia si sunt facute verificari periodice din depozitele producatorilor si distribuitorilor. Oare pe cine sa credem? Pe doctorii care spun ca acelasi medicament adus din afara are efectul scontat, pe cand cel cumparat local nu? Sau pe institutiile respective? Sora mea sufera de o boala cronica cu manisfetari foarte urate, daca nu e tratata corespunzator, boala tinuta sub control de foarte putine medicamente. O doctorita de la Cluj, la care am ajuns prin recomandarea unui prieten din sistemul medical ( mi-a garantat calitatea si integritatea doctoritei, cand i-am pus plicul pe birou a zis ca sa il iau inapoi, si daca vreodata mai fac gestul asta nu se mai ocupa de sora mea ) i-a prescris niste medicamente negenerice, mai scumpe e drept, decontate partial. Periodic sora mea merge la analize de control a situatiei, acum de 2 ori pe an maxim, de cand a fost stabilizata. Sora mea se simte excelent, in masura in care se poate simti. Acum vreo 3 ani, doctorul din orasul natal, Bistrita, care doar el poate sa ii prescrie medicamentele ( doctorita de la Cluj a facut cu el facultatea impreuna, asa ca nu a fost problema sa prescrie recomandarile doctoritei, poate nu de alta, dar el e un incapabil doctor de provincie ), i-a schimbat reteta in alt medicament generic, fara stirea mea sau a doctoritei din Cluj. Dupa vreo 3 luni am ajuns cu ea la urgenta, pe sus si in Cluj la doctorita iarasi. In 3 luni de zile noile medicamente au demolat-o. Doctorita din Cluj a fost draguta si l-a sunat pe idiotul din Bistrita si l-a facut cu oua si otet, iar mie mi-a spus ca niciodata sa nu mai iau medicamente generice pentru ca desi au aceeasi substanta activa in teorie, sunt o mizerie in realitate. Acum va las pe voi sa judecati, stie doctorul de copii mai bine, stie doctorita mea de la Cluj mai bine, stiu mai marii mai bine, care isi trateaza pe ai lor doar cu crema cremelor din medicamente, stiu doctorii, sau oare autoritatea de control e cea care din nou spune "adevarul" gol golut? De cate ori ati vazut in tara asta pe politicieni sau pe institutiile de stat recunoscandu-si vina? Toate procesele sunt politice, cand ii prinde cu ceva, iar in rest, au fost de vina altii de dinainte, si ei nu au stiut.

Cris  •  12 mai 2016, 16:52

Controale in FARMACII, urgent !!! Agentia Nationala a Medicamentului a spus ca ea face testari periodice... dar nu sunt credibili. S-ar putea sa fie mana in mana cu corporatiile de medicamente, apoi, mai sunt niste producatori locali de medicamente. De unde stim ca nu introduc praf de creta in pastile ???? Toata lumea stie ca nicio pastila nu-si mai face efectul. Iei pentru raceala, pentru gripa, pentru aletele si nici vorba sa vezi vreo ameliorare. Controale imediate in FARMACII, si testari facute la laboratoare independente care n-au nicio treaba cu statul roman.

Stefan  •  12 mai 2016, 17:06

Daca nu ma insel, chiar anul trecut a fost vorba despre ceva medicamente contrafacute pentru cancer, aduse din Turcia, si comercializate la noi in tara. Sunt convins ca atunci cand e vorba de bani, multi dintre cei care pot lua masuri pot la fel de bine sa inchida ochii, chiar daca e vorba de niste boli necrutatoare. Pe principiul ca oricum doar amanam inevitabilul, nu? Suna a crispare, a fanatism, dar la fel ar fi sunat si daca ar fi zis cineva ca toate produsele de la o firma ca Hexi Pharma sunt contrafacute. Si apropo, medicamentele respective pentru cancer nu au fost descoperite de agentiile astea de control de stat care sunt atat de corecte si de binevoitoare, ci de oamenii care au facut plangeri. Poate ar trebui sa le aminteasca cineva de "eficienta" lor reala, nu de cea din statistici. Statistic vorbind suntem o tara cu putine probleme, daca e vorba sa discutam punctual pe statisticile oficiale.

Igor  •  12 mai 2016, 17:37

Am auzit ca sanctiunile vor fi niste amenzi ridicole *** . Ani grei de puscarie recomand si intoarcerea la pedeapsa capitala . A nu merita tinuti in puscarii .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liana  •  12 mai 2016, 18:02

Patronul acelei firme trebuie sa fie trimis in judecata *** (pentru toate victimele infectiilor nosocomiale din spitalele unde s-au folosit acele produse). Daca Parchetul General nu se autosesiseaza, asociatiile de medici, asociatiile de pacienti sau chiar rudele celor decedati trebuie sa deschida proces impotriva acestui ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  12 mai 2016, 18:27

E clar ca patronul Hexi Pharma inca e in libertate pentru ca se trage de el sa faca niste denunturi. Va trage dupa el vreo 50 de manageri de spitale care au luat plicul la timp si nu au bagat niciodata nasul in bidon. Pozitia Guvernului Romaniei ramane insa una dubioasa. Achimash a incercat cat a putut el musamalizarea cazului, ascunderea gunoiului sub presh. Ieri, la conferinta de presa de la Guvern ni s-a aruncat o maslina, cum ca "firma isi cere scuze"... What????? E o problema de importanta nationala. O alta mare intrebare este de ce Romania, tara europeana, nu are macar un singur laborator acreditat in care sa poata face testarea unor substante folosite in spitale. Nu e suficient de important ca sa merite efortul sau ce? Apoi, bolnavii aia din spitale care au suferit complicatii (unii din ei chiar au murit) au platit niste bani la CASS pentru livrarea unor servicii de sanatate conforme. Ei impotriva cui trebuie sa se indrepte acum, pentru recuperarea prejudiciilor materiale cauzate de un serviciu medical infect ???? Sustin puternic intrarea controalelor adanc in farmacii. Prea s-au inmultit in ultimul timp promotiile la medicamente pe TV. Oriunde te uiti, dai de reclame la pastile. De ce ar fi nevoie de reclama pentru niste medicamente cat timp acestea, prin eficienta pe care o au, se promoveaza singure???? De ce ar trebui bagate, fortat pe gatul romanului prin reclama la TV ? Controale in farmacii, URGENT, va spun... Va fi o adevarata revolutie dupa ce se vor testa medicamentele.

Cătălin Tolontan  •  12 mai 2016, 18:29

@calu lu fat-frumos: nu, n-au fost niste genii. A fost un om curajos care a vorbit si au fost citiva ziaristi. Nu geniile ne lipsesc.

Comentează