5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc

Din 10 produse analizate la Icechim, Guvernul a declarat 10 neconforme. La Hexio-Skin, cu care se spală chirurgii pe mîini înainte de operație, a doua substanță activă este diluată de 2.500 de ori pînă la dispariție! S-a decis scoaterea produselor Hexi din spitale. Prin admiterea gravității situației, Dacian Cioloș a înțeles că nu poți cunoaște ceea ce ascunzi

miercuri, 11 mai 2016, 6:49

UPDATE: Citiți interviul amplu pe care doctorul Cîrstoveanu l-a acordat Dianei Marcu pe republica.ro.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Dialog cu doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie. Unul dintre cei mai apreciați medici de copii din țară.

E șocat. Are nevoie de cîteva secunde.

.
.

– Domnule doctor, 10 produse Hexi din 10 neconforme, asta a anunțat Guvernul. 
– Sînt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap pînă în picioare cu aceste substanțe. Acum îmi dau seama. Mi-au pus alcool cu parfum în substanțe! Este incredibil!

– Aveți…
– Și mă gîndesc la un singur lucru. Aș fi salvat mai mulți copii. Mult mai mulți! Nu-mi vine să cred. Acum înțeleg. Știți, la noi la ATI vin copii colonizați și cu două, trei bacterii. Am fost la analize cu ei în Germania și mi-au spus că nu au văzut asemenea bacterii.

-Dacă…
-Sîntem tratați ca niște gunoaie! Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate. Probabil că ei știu ceva.

-…
-Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză.

27 dintre ei au murit în 2015, 35 s-au infectat cu nosocomiale 

298 de copii au fost internați în secția doctorului Cîrstoveanu în 2015

Cu două ore înaintea acestui dialog.

Utopia controlului de sanitație ordonat de ministrul Cadariu-Achimaș, în care doar 5% dintre probe ieșiseră neconforme, s-a prăbușit ca un avion de hîrtie!

Sala de conferință de presă de la Palatul Victoria s-a umplut brusc de buletine de analize. Sînt de la spitalele bucureștene Urgență „Floreasca”, Urgență Municipal, Marius Nasta și Parhon.

„Toate cele 14 buletine de analize ale produselor Hexi Pharma sînt neconforme”, spune Victor Eugen Strîmbu. În sală se așterne un moment de neînțelegere. Cum toate? „Toate”, răspunde Strîmbu, care e medic chirurg și-i ține locul ministrului Achimaș.

Pentru Suprasept (Hexio-Sept) se confirmă că e diluat de 10 ori.

Thor (Hexio-Sept AF) este dilluat de 3 ori. Aceste analize confirmă exact rețetele de fabricație publicate în prima zi a investigației Gazetei Sporturilor.

Și alte produse sînt în aceeași situație. În cazul Hexio Skin, prima substanță activă este în regulă, dar produsul nu are, pur și simplu, a doua substanță activă: 2 Propanol. Pe etichetă scrie 25% și în produs s-a găsit mai puțin de 0,01%! El este un dezinfectant igienic chirurgical. 

Ne uităm pe hîrtii. De fapt sînt 14 analize, dar doar 10 produse.

Dan Suciu, purtătorul de cuvînt al Guvernului, se luptă cu întrebările. E una dintre acele zile în care să rostești adevărul te costă.

Dar e mai bine așa.

Între 3 și 2.500 de ori este diluarea constatată de Guvern la produsele Hexi Pharma

Eroarea lui Achimaș-Cadariu

Până azi, statul a evitat la scară mare adevărul în problema dezinfectanților din spitale. Ultimul pe listă, mai puțin responsabil decât predecesorii săi, dar complet neinspirat și angajat în a coafa adevărul, a fost ministrul Achimaș – Cadariu.

El a amânat să obțină o fotografie rapidă și ferm conturată a situației antisepticelor.

În schimb, Cioloș a făcut-o, cu toate riscurile de imagine.

„Nu poți înțelege ceea ce ascunzi”

Raționamentul ministrului Cadariu a fost: dacă vom dramatiza ceea ce poate fi, într-adevăr, o situație serioasă, pacienții se vor abține să mai vină în spitale chiar și atunci când au mare nevoie.
Dar această logică pierde din vedere esența problemei.

Important nu e doar să afle pacienții, ci și medicii care, dacă nu știu adevărul spitalelor în care lucrează, nu pot învăța din greșeli. „Nu poți înțelege ceea ce ascunzi”, își începea un medic din Occident scrisoarea de recunoaștere către o familie care își pierduse copilul într-o intervenție chirurgicală greșită.

În plus, este dreptul pacientului să fie informat pentru ca să aibă opțiuni în cunoștință de cauză.

Întrebarea normală

Vreme de două săptămîni, Ministrul Cadariu și, de fapt, sistemul au pus întrebarea: „Ne permitem, financiar, legal și ca impact public, să investigăm în profunzime dezinfectanții?”.

Întrebarea corectă era: „Ne permitem să nu investigăm?!”.

„În sfârșit, un premier furios!”

Raționamentul apare într-o carte a lui Matthew Syed, un jurnalist sportiv și fost reprezentant pentru Marea Britanie în lotul olimpic de tenis de masă.

„Gândirea de tip cutie neagră” se numește volumul și e o pledoarie pentru ideea că învățarea din erori face diferența între sistemele care progresează și cele care stagnează.

Mișcarea fermă a premierului Cioloș, vorba unui cititor „în sfârșit văd un premier îndârjit, preocupat, furios și obosit”, arată că Guvernul a asumat totuși situația.

Dacian Cioloș a înțeles că morții infectați din spitale sunt ca un strigăt de adunare. Sînt morții de la Colectiv. Sînt morții și suferinzii pe care fiecare dintre noi îi cunoaștem. Toate aceste drame ne-au oferit impulsul de a înțelege cât de importantă e problema.

Trauma de a-ți recunoaște eroarea

Oamenii nu vor pleca nicăieri. Vor sta, de acum înainte, pe acest subiect și pe altele din sănătate.

Nu doar pacienții, dar și medicii și guvernanții au avut nevoie de aceste analize aruncate azi, cu groază, în sala de la Palatul Victoria.

Uneori, să recunoști diluarea unor dezinfectanți înseamnă să crești concentrația democrației.

„Pentru orice sistem medical din lume să fie deschis în fața erorilor este traumatic. Pentru că, în medicină, erorile nu se petrec neapărat când oamenii sunt neglijenți, ci mai ales când sunt pasionați, încordați sau grăbiți”, scrie Matthew Syed în cartea sa.

Cum au reacționat medicii

E de înțeles reticența medicilor români.

Și e de înțeles reacția lor din aceste zile, în care se îmbină mâhnirea, remușcarea, dar și sentimentul că sunt judecați, la vrac, în piața publică.

„În medicină, eșecul este stigmatizat. Iar cînd erorile sunt stigmatizate se dă naștere mușamalizării”, observă ziaristul britanic.

De aceea, deschiderea geamurilor și pătrunderea aerului situației reale face bine tuturor.

Primele victime

În chestiunea dezinfectanților este evident că medicii au greșit.

Întâi au fost victime, pentru că actul medical a fost subminat de insalubritatea ascunsă a saloanelor și instrumentarului. Mai apoi, s-au transformat în parte a problemei.

Nu vorbim doar despre directorii și administratorii sistemului. Ci și despre medicii practicanți!

N-au făcut legătura între infecții și dezinfectanți

10 ani statul român nu a controlat calitatea fizico-chimică a dezinfectanților, lucru care a durat acum două zile

Nimeni din acest corp profesional n-a studiat corelația dintre numărul de infecții nosocomiale și, mai ales, dintre forma agresivă a microoorganismelor din spitalele noastre și posibilitatea neconformității substanțelor dezinfectante.

Din 140 de epidemiologi, 350 de directori de spitale și zeci de mii de medici niciunul nu s-a gândit la această posibilitate! Și asta vreme de un deceniu.

O breaslă pentru care credința în știință este fundamentală n-a fost nici curioasă, nici deschisă și nici n-a acceptat chestionările din afara profesiei. Nu și-a pus întrebări și n-a admis întrebări.

Suprasept, unul dintre numele falsificate, e un biocid puternic, folosit ca înalt dezinfectant, în zonele de ATI, în sălile de operație și în cazul instrumentarului. E diluat de 10 ori! Efectul diluării lui este dezastruos pentru că se petrece chiar în zonele cu cel mai mare risc dintr-o unitate sanitară.

Iar momentul în care secretarul de stat Strîmbu a rostit replica ”Chirurgii își pun două mănuși” va intra în anecdotica tristă a momentului. ”Mai puneți-vă un palton în plus pe voi”, țineți minte?

La Suprasept, care acum se numește Hexio Sept, am făcut proba falsului încă de miercuri, 27 aprilie.

Falsificat este și Thor, care acum se numește Hexio Sept AF.

15% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu ar fi trebuit să fie în bidon, conform etichetei

5,26% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu a găsit laboratorul Icechim în bidon

5% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu scria pe rețeta oferită ziarului de sursa din fabrică

Luni, 25 aprilie, Gazeta publica în ziar rețeta secretă prin care Thor se producea în fabrica Hexi Pharma din Mogoșoaia în concentrație de 5%, nu de 15%, așa cum scrie pe etichetă.

A fost una dintre mostrele sigilate pe care le-am păstrat, în cazul în care autoritățile ar fi mers în continuare pe drumul amânării sau al mușamalizării. Dar acum nu mai e cazul. Astăzi, publicăm și noi rezultatul analizei pe Thor de la Icechim.

Rețeta diluată oferită de sursa din fabrică este exact ce a ieșit la analiză! Concentrația de Clorură de didecildimetil amoniu din Thor este de trei ori mai mică decât cea de pe etichetă. Și coincide cu ce a găsit și Guvernul.

Este lotul Hexio Sept AF nr. 0271 din ianuarie 2016.

Supraseptul diluat era din august 2015, Hexio Sept AF diluat este din ianuarie 2016!

Nu discutăm despre produse vechi, ele au fost fabricate diluat până în ultima clipă!

Mărturiile tardive

Mulți chirurgi se destăinuie acum, sub protecția anonimatului, afirmând că și-au dat seama că dezinfectanții sunt diluați pentru că nu aveau o formulă constantă în privința densității, culorii sau efectului pe care-l percepeau la utilizare.

În același timp, importatori și medici deopotrivă recunosc că în cazurile în care doctorii se tratau pe ei înșiși sau propriul cerc intim de cunoștințe, preferau să cumpere antiseptice direct de la firme.

„Hexi Pharma dilua în principal produsele tari, unde substanța activă era mai multă, 12% sau 15%, pentru că din această diluare făcea bani. Dar sunt exact substanțele folosite în sălile de operație sau saloanele ATI!” Sursă a Gazetei

Parchetul va avea un dosar uriaș, sînt semne că se bagă și DNA

E la fel de adevărat că nici noi, presa și publicul, nu ajutăm procesul de învățare din erori. Pentru că, de regulă, căutăm țapi ispășitori.

În cazul dezinfectanților, după zbuciumul unei întregi societăți, lucrurile încep să se lămurească.

Există palierul culpei legale.

Aici intră, evident, nu doar reprezentanții firmei, sau firmelor, vom vedea câte sunt care au pe piață produse neconforme. Guvernul a promis că va face analiza tuturor produselor de pe piață. ”Nu contează costurile”, a punctat, corect, secretarul de stat.

Tot aici intră și responsabilii din sistemul sanitar.

Dar actele de acuzare nu sunt alcătuite de o imensă curte de juri, ci de către procurori. DNA discută zilnic cu Parchetul General. ”Koveși nu vrea să dea sentimentul că ar confisca necolegial ancheta, dar ambele părți sînt convinse că e nevoie de o muncă enormă, așa că e posibil ca partea de corupție să ajungă la DNA”, spune o sursă judiciară pentru Gazetă.

Iar verdictul îl dau, la final, judecătorii.

Totul însă se va derula sub atenția societății, apropo de ideea că sistemele trebuie lăsate să lucreze în liniște că ne deservesc de la sine. Nu, nu o fac niciodată intrinsec, ci doar în relație cu semenii lor!

Cum să nu mai stigmatizăm?

Pe celălalt plan, cel de refacere a sistemului sanitar, e nevoie de o conversație națională civilizată, fermă și fără stigmatizarea erorilor.

În sistemele deschise, care-și asumă greșelile, rata de însușire a lecțiilor este rapidă, după cum spune tot Syed.

În medicină, rata de însușire este dureros de lentă.

Analizele au durat două săptămâni, în loc de două zile!

Matthew Syed oferă un exemplu istoric.

În 1601, un marinar britanic a introdus sucul de lamâie împotriva scorbutului, într-o călătorie spre Indii.

Pe nava sa, oamenii au supraviețuit, în timp ce pe celelalte corăbii jumătate de echipaj a murit.

Dar a fost nevoie de 194 de ani până când marina regală a introdus elemente de dietă pe navele sale.

 În cazul dezinfectanților, în loc de două zile, cât durează analizele, Ministerul Sănătății a obținut rezultatele de concentrație în două săptămâni. Și nu le-ar fi avut nici acum dacă Achimaș-Cadariu, „un om din sistem” după propria caracterizare, ar fi rămas în funcție.

150.000 de români au fost internați în spitalele românești în cele două săptămâni în care MS a întârziat să facă analizele

„În sistemele medicale din toată lumea cultura este mai degrabă una a blamării și a ierarhiei”, scrie un alt cercetător.

A fost excelent când Raed Arafat a venit, după „Colectiv”, cu ideea raportului „Lecții învățate”.

Dar asta s-a întîmplat pe zona de intervenție de urgență.

Tot în 6 luni sistemul medical n-a creat nici măcar acel protocol național pentru mari arși despre care au vorbit chiar medicii.

De azi însă, s-a deschis cutia neagră. Hexi își cere scuze: ”In urma rezultatelor anuntate astazi, Hexi Pharma isi cere scuze, public, atat medicilor si personalului medical cat si tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformitati”. 

”A fost un act de crasă inconştienţă din partea unor oameni avizi după câştiguri. Datorită investigaţiei ziarului, am evitat apariţia unei explozii care putea reprezenta desfiinţarea unui întreg sistem medical românesc”, spune Gheorghe Burnei, chirurg la Spitalul Marie Curie din București.

Ei spală copii din cap pînă în picioare cu unul dintre produse.

 

 

Cele 14 părți ale investigației:

Comentarii (164)Adaugă comentariu

Hmm  •  11 mai 2016, 19:06

Pai Achimas fiul e numai paravan. Daca esti corect ar trebui sa investigatii pe celebrul tata al lui Achimas junior si legaturile lui Achimas senior cu Mister Dincu actual vicepremier. Apropo ghici ghicitoare cine era implicat si in scandaulul cu medicamente oncologice contrafacute si tot a ajuns ministru al sanatatii ? Ceea ce faci e numai juma de adevar spus.

Mihai  •  11 mai 2016, 19:14

In ce fel nu este manevra asta orchestrata la diverse niveluri in spitale, firme private, institutii ale statului o crima impotriva umanitatii? un genocid? un act terorist?

Iosef C. Emil-Octavian  •  11 mai 2016, 19:20

Referitor la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Fiind rezident in acel spital, in anul 2012 eu am spus ca sapunul lichid dezinfectant are miros fetid (se imputzea dezinfectantul)...dar mi s-a spus sa-mi tin gura....In plus, de fiecare data cand am mancat mancare adusa pentru medici, am facut toxiinfectie alimentara....firma de catering aducea mancare alterata medicilor...

George  •  11 mai 2016, 19:25

He he. Acum inteleg de ce in șase ani de spălat in Floreasca aveam o piele de bebeluș, iar după doi ani in Germania aveam degete de agricultor. In Romania ma spălam cu apa ! O precizare : oriunde in lume anumiți chirurgi își pun doua perechi de mănuși la anumite intervenții, cel mai la îndemâna exemplu ortopezii la protezări. In principiu, tehnica de îmbrăcare a mănușilor face dezinfecția mâinilor mai puțin importantă, dar numai in principiu. De ce nu am observat diferența? Cum? Dacă rata de Infecții postoperatorii e in concordanța cu studiile, după ce ai o infecție la un pacient de al tau încerci sa verifici factorul uman: cum te speli si îmbraci tu, asistentul, sora medicală, cum dezinfectezi si izolezi câmpul operator. Nici prin cap nu iti trece ca soluția dezinfectantă e apă.

jan dea  •  11 mai 2016, 19:29

Tolontane esti deja penibil...du te si scrie la alt site...aici lumea intra pt sport

Cata  •  11 mai 2016, 19:31

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cic  •  11 mai 2016, 19:32

Acum este evident: Achimescu ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  11 mai 2016, 19:36

Domnul Cadariu este exemplul perfect pentru şerpăria din sistemul medical. Aceasta atitudine savanto-misterioasă, aparent ştiinţifică, ar trebui zguduită din temelii de către fiecare dintre noi. Să nu ne mai fie frică de impostura marii majorităţi a medicilor, care, in pozitia privilegiată în relaţia cu pacientul, abuzează.

Ionut  •  11 mai 2016, 19:37

Bunicul meu, un om deosebit si iubit nu numai de noi, familia, ci si de sutele de vecini si cunoscuti care au venit la inmormantare, a murit acum un an dupa o operatie de rutina la prostata la un spital din Brasov. Operatia a decurs foarte bine dar bunicul a decedat dupa 3 saptamani datorita unei infectii cu clostridium difficile care a aparut dupa operatie. Sper ca cei care se ocupa de acest caz inteleg ca ceea ce s-a facut cu acesti dezinfectanti este o actiune CRIMINALA in sensul propriu al cuvantului, bunicul meu fiind probabil doar una dintre victimele care au platiti cu viata.

Adrian  •  11 mai 2016, 19:37

Intrebare....... Ce procent de responsabilitate are Comisia de Biocide in acest caz? Mai pot fi membrii comisiei credibili?

popescu  •  11 mai 2016, 19:38

Cum isi da seama un consumator care cumpara un suc pe care scrie 50% fructe care este in realitate concentratia reala de fructe? Cum isi da seama o infirmiera care este concentratia fiecarei substante din 10 componente dintr-o solutie dezinfectanta? Vad ca ministerul sanatatii are nevoie de laboratoare acreditate ... dar va asteptati ca infirmiera sa isi dea seama doar privind sticla de dezinfectant

Stefan  •  11 mai 2016, 19:42

Doamne ajuta... Sper ca de teama ca lumea si in special presa nu o sa mai inchida ochii o sa inceapa si cei care nu vor sa fie corecti sa isi faca treaba, fie ei justitie, sanatate, turism, etc. Intr-un fel respiri usurat cand vezi ca nu au musamalizat analizele de astazi, in alt fel ramai circumspect la viitor si masurile care vor fi luate. Procentajul corect pentru domnul fost ministru Achimas ar fi fost 100%. Nu 5%. Si poate nu ne dam seama de grozavia situatiei, fiind doar o cifra ( purtatorul de cuvant al ministerului spunea ca Hexi are doar 20% din piata), dar 100% e o cifra care de obicei are legaturi cu aberatiile si fanatismul, nu cu realitatea. Ca in cazul de fata. E incredibil sa realizezi imensitatea problemei, tu care poate te amageai ca isi baga mana pana la cot, pana la umar, si in rest incearca sa faca bine. Pentru ca dintr-o data realizezi ca baietii destepti sar cu totul in hardaiele cu contracte cu statul si in banii publici. Si te intrebi oare cate parti din ecosistemul nostru sunt afectate de acelasi cancer, si in ce masura. Oare asta e normalitatea? Sa furam de peste tot? Imi amintesc de ce spunea o reprezentanta Hexi Pharma nu cu multe zile in urma, si imi dau seama ca lumea te minte in fata pana in ultima clipa. Si nimeni nu stie nimic in tara asta, si nimeni nu a facut nimic, chiar daca nu mai ai loc sa stai jos de dovezi incriminatorii. Doamne ajuta...

StefanD  •  11 mai 2016, 19:54

@popescu: Pai, baiete, infirmiera aia a folosit la viata ei si o substanta buna din punct de vedere calitativ. Cand bei un suc natural de fructe, stii ca Fanta e cam diluata". Acum sa te intreb si eu ceva: De unde ticalosia asta pe voi de a-i lua peste picior pe cei care se dovedesc mai perspicace decat voi?

Lexy  •  11 mai 2016, 20:06

Au omorat copii nou nascuti. Reintroducerea pedepsei cu moartea pentru acest caz mi se pare justificata.

Cătălin Tolontan  •  11 mai 2016, 20:09

@popescu: nu acuza nimeni medicii, dar nici nu putem sa nu ne punem intrebari. Nepunind intrebari am ajuns aici. @Adrian: Comisia de Biocide va trebui sa explice pe ce a dat avizul

Monica  •  11 mai 2016, 20:09

Domnule Tolontan, spuneați că Hexi centraliza și fișele de internare/externare (în viață sau direct la morgă) ale pacienților. Vom afla din baza lor de date câți pacienți au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești? Sau cei de la Hexi au șters deja și mușamalizat cifra asta?

Litovoi  •  11 mai 2016, 20:11

Achimas-*** ,asa ii va ramane numele acestui *** cu aere de tehnocrat protapit ca o closca sa apere sistemul corupt

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

E M  •  11 mai 2016, 20:12

Suntem in fata unui genocid!!! Nu, nu este un cuvant mare. CONTINUATI VA ROG CU INVESTIGATIILE LA MEDICAMENTELE DE CARE AMINTEA DOMNUL DOCTOR!

E Marius  •  11 mai 2016, 20:17

Suntem in fata unui genocid! Si nu este un cuvant fortat. Continuati va rog cu investigatia asupra medicamentelor de care amintea domnul doctor!

Radu  •  11 mai 2016, 20:17

*** Tot sistemul! De la medicii directori de spitale care cu siguranta au stiut, secretari de stat, patroni firme producatoare. Crima impotriva umanitatii! Cata rautate exista in aceste bestii si goana dupa bani, stiind ca omori oameni? Mai fura omul la borduri, la papetarie, dar dezinfectanti??? Unde duc Igienolul la verificat? Ca p-asta il folosesc acasa. Daca la spital le-au falsificat, cele de casa cred ca sunt apa colorata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marcel apostolescu  •  11 mai 2016, 20:20

catalin, pur si simplu imi vine sa-ti pup mina cu care scrii! si tie, si mirelei, si lui razvan! RESPECT!

sly  •  11 mai 2016, 20:21

Bravo echipei de investigație!!! DNA-ul trebuie să înceapă cu informările trimise instituțiilor care au fost conduse de persoane corupte. Cei din zona medicală nu au cum să nu își fi dat seama că substanțele nu erau în regulă. Cei de la DSP și minister au măsluit licitațiile în favoarea Hexi, iar acești funcționari ai statului care acționează în favoarea buzunarului lor trebuie să ajungă pe mîna DNA-ului. În concluzie, o mare caracatiță.

Mircea Crisan  •  11 mai 2016, 20:26

Pentru un pic de pace va trebui sa cada niste capete

justitie pana la capat  •  11 mai 2016, 20:26

RESPECT domnul TOLO si echipa !!! Va rugam continuati si pe alte subiecte. puteti contiua si cu furtul de la licitatiile IT pentru stat. nimic conform. nimic functional. Miliarde de euro aruncate pe apa sambetei. Vezi cardul de sanatate

Fanulumocanu  •  11 mai 2016, 20:28

Toți profesioniștii care lucrează în spitale au știut, fără nicio analiză, că produsele alea erau niște mizerii, prin simpla utilizare. Faptul ca produsele alea trebuiesc cumpărate indiferent ce era un dat. Ca orice rău care se banalizeaza.

Ciprian Constantin  •  11 mai 2016, 20:28

Desi traim o drama as dori sa felicit echipe de investigatie a D-lui Tolontan. In Romania zilelor noastre doar din societatea civila mai putem avea sperante. Putinii jurnalisti, medici, profesori, ingineri si alti intelectuali neatinsi de cancerul coruptiei vor putea ridica in continuare vocea. Sunt convins ca acest caz din sanatate este doar un procent neglijabil din toate marsaviile care se fac, insa daca este auzit si inteles, mai da o speranta de vindecare la nivel de societate.

nicu iftime  •  11 mai 2016, 20:32

Daca hexi ala o sa bea niste dezifectant din ala o sa moara daca e bun , daca e diluat si este o sa traiasca si nu-i bine pt.el Felicitari dl Tolontan

Ovi  •  11 mai 2016, 20:34

Din punctul meu de vedere, acest achimas cadariu (merita cu litere mici) este un infractor care trebuie sa mearga la puscarie pentru urmatorii 25 de ani. El, ca om din sistem, a incercat sa acopere toate aceste mizerii pe care, probabil le cunostea de foarte mult timp. Cred ca toti ministrii sanatatii, managerii de spitale si toti cei care au avut pixul in mana in ultimii 25 de ani ar trebui sa mearga la puscarie pentru genocid!!!!! Cred ca si *** de jan dea ar trebui sa mearga putin pe la racoare pentru ca sa-si dea seama in ce lume traieste!!!!!!!!!! Si acolo, daca il dor maselele, sa-l dezinfecteze cu produse de la Hexi Pharma! UE jan dea!!!!!!!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

razvan  •  11 mai 2016, 20:36

Poate acesta este un moment zero in ceea ce priveste justitia din tara noastra. Ne punem oare intrebarea cam cate mii si mii de oameni au murit din cauza acesta ***? Ar trebui judecati pentru genocid cu totii: patronii firmei producatoare, cei care au falsificat licitatiile stiind ca aceste produse sunt neconforme si, sunt sigur, ca se poate ajunge la parlamentari sau fosti ministri implicati, pentru ca toate asta nu se pot face fara sprijin de nivel inalt. Iar pedeapsa pt genocid stim cam toti care este. Poate asa se mai opresc si conducatorii nostri din furatul asta constant. Am si eu o sigur intrebarea pentru patronii firmei producatoare si pentru cei care hotarau licitatiile stiind ca mor oameni pe capete din cauza lor: cum mama naibii puteau sa puna capul jos pe perna seara fara se se gandeasca macar un minut ca in acea zi au mai murit niste oameni din cauza lor??? Vreau sa cred ca acesta o sa fie un declick in tot ceea ce inseamna justitia in Romania, pentru ca aici nu vorbim de niste bani de pe la niste parcuri sau ceva alimentari cu apa prin comune, ci discutam de moartea a mii de oameni si de suferinta provocata familiilor acesta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

uratul  •  11 mai 2016, 20:36

Felicitari Tolo!

fotbal  •  11 mai 2016, 20:42

O singura intrebare am: ce e aia "intrinsec"? cum ar veni, incredere?

Bogdan  •  11 mai 2016, 20:43

Din pacate cel putin o intrebare va ramane fara raspuns: oare cati pacienti au murit ca urmare a diluarii dezinfectantilor? Poate fi incadrata aceasta situatie ca atentat la siguranta nationala?

popescu  •  11 mai 2016, 20:51

@Cătălin Tolontan intrebarile sunt perfect justificate, cred ca personalul medical este primul beneficiar al unui mediu cu cat mai putin microbi; pacientii stau cateva zile oin spital si pleaca, personalul medical traieste toata viata in acel mediu dar trebuie stabilite in mod rational responsabilitatile, nu poate femeia de serviciu sa aprecieze concentratia dezinfectatului sau sa decida firma cu care spitalul semneaza un contract toti managerii "castiga" politic functiile; totul se reduce la politicieni, consilii judetene daca media blameaza personalul medical pentru o vina care nu ii apartine, se va trece la medicina defensiva ca in USA, sa vezi atunci costuri in sistemul sanitar

dzz  •  11 mai 2016, 20:53

Rezumand situatia scandalului biocidelor, putem spune ca, vreme de 10 ani, in Romania, s-au tratat virusii si bacteriile si s-au eliminat oamenii. Halal !!!

Adrian E  •  11 mai 2016, 21:00

Daca erau in US in Texas patronii Hexipharma aveau de ales intre scaunul electric si injectia letala.

RomâniaReview  •  11 mai 2016, 21:02

E josnic cum încearcă Mircea Badea & Co să-l discrediteze pe Cătălin Tolontan, doar pentru că acesta își face datoria și nu este subordonat politic. Poate apare ”jurnalistul” Badea cu un studiu care să arare că și în celelalte țări există aceeași situație și că e normal ca dezinfectanții din spitale să fie diluați; la fel cum, cu un tupeu incredibil, ne prezenta faptul că infecțiile nosocomiale din spitalele românești sunt ”normale” și la același nivel cu cele din marile spitale din lume... asta în momentul în care arșii din Colectiv erau acoperiți cu pături refolosite, nespălate și pline de microbi.... iar în multe săli de operații din țară se spăla pe jos cu același mop cu care se spăla pe holuri și în toalete..... dar toate astea sunt doar în imaginația mea și toți politicienii și jurnaliștii-deontologi se operează în străinătate pentru că la noi sistemul medical este mult prea performant...

vlad  •  11 mai 2016, 21:06

Felicitari Tolo!! Dc am fi toti ca tine si echipa ta (sau ca celelalte 3-4 echipe) am fi macar Ungaria...iar pt Condrea , Dinu sau Leca : pedeapsa capitala. Sau dc dau tot si ne zic cine ii acoperea...25 de ani. Ceausescu nu a omorat bebelusi...BEBELUSI....nici Hitler. Ei au facut si asta. Nu exista " scuze" si nici " nu am stiut". Crime impotriva umanitatii se cheama...

Donald  •  11 mai 2016, 21:08

Tot ceea ce se intampla poate fi catalogat drept "crima impotriva umanitatii". De ani de zile romanii sunt tratati drept cobai, asa cum au facut nemtii in lagarele de concentrare. Pentru ei nu s-au dat condamnari la ani de inchisoare, cu sau fara suspendare, ci direct pedeapsa cu moartea.

Lucian Ilea  •  11 mai 2016, 21:11

In urma acestui scandal vom ajunge la concluzia logica ca noi in Romania trebuie sa muncim si sa producem cam de 100 de ori mai mult ca in prezent(dupa care vom ajunge la concluzia ca asa ceva e imposibil pt ca toti oamenii de calitate au plecat din tara,cu aproximatie si ca numai cei bogati merita sa traiasca) Se vor cumpara medicamente si dezinfectanti pe bune pe pretri de 10 ori mai mari,reale si umflate ***,din strainatate,pt ca la noi nu se produc din cauza prostiei ,a hotiei si saraciei dupa care vom umfla bugetul de sanatate de 10 ori si va ajunge la fel de sarac ca cel din educatie/... dupa care vom face imprumuturi externe si vom ajuneg la concluzia ca nu le putem plati si tre sa plecam cu totii din Romania

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Samy  •  11 mai 2016, 21:12

Eu am avut probleme cu fetita mea ceea mica cu infectia la nastere. Dar sa rezolvat alegand alt serviciu. Daca patea ceva si aflam asta va jur cu mana pe inima ca eram pe toate canalele. Multumesc Doamne si ajuta-ne sa trecem si peste asta .

Mitrut  •  11 mai 2016, 21:22

Aceasta problema trebuia discutata in CSAT si dosarul trebuie urmarit de insusi presedintele si premierul tarii pana la decizia finala. Care trebuie sa fie una exemplara, pentru ca asa o crima sa nu se mai repete.

gogu  •  11 mai 2016, 21:25

ce se intampla cu "cumparatorii de buna credinta"aia angajati la stat care au dat bani pe elixir? Mai sunt la posturi?

eM  •  11 mai 2016, 21:27

Ceva ce trebuie luat in vedere de urgenta. Doar voi aveti puterea de a informa oamenii responsabili. In Braila, o ruda a ajuns la sectia urgente a spitalului judetean cu salvarea - chiar daca nu era intr-o stare buna, asistentii/medicii nu i-au acordat atentie si s-au comportat execrabil cu aceasta, lasand-o sa astepte cel putin 4 ore pana sa o bage in seama. Acest caz nu s-a intamplat doar acestei rude, ci si celorlalte persoane de la sectia de urgenta. Dupa ce una din rudele unei alte persoane internate a facut scandal pt ca patul era murdar si asistentele/medicii nu isi faceau treaba - ci stateau de vorba - reactia acestora a fost sa ridice din umeri si sa taca. Totul s-a intamplat din cauza ca nu li s-a oferit spaga!!! nu te baga in seama daca nu le dai spaga. Cam asa s-a ajuns sau asa era, insa cred ca vor ca de acum inainte sa arate ca au putere si destula spaga pusa deoparte.

Ilie  •  11 mai 2016, 21:32

Sigur fabrica hexa pharm se va deschide sub alt nume și cu un administrator necunoscut pentru acoperire. Trebuie urmărit

calin  •  11 mai 2016, 21:35

Am cititi de trei ori articolul. Am lacrimi in ochi de furie. Si cel mai tare ma ating acele trei intrebari pe care nu ati apucat sa la puneti. Doctorul Cîrstoveanu nu vorbea cu voi, nu vorbea cu noi. Isi vocifera gandurile. Furie, vina, regret, toate in trei intrebari pe care nu le-ati pus mai mult decat in raspunsurile neintrebate. Verificati medicamentele! Omul asta spune tot ce intuieste, ca profesionist dedicat, pentru a-si spala vina de a nu fi intrebat mai devreme alte lucruri intuite. O vina pentru care el se judeca mai aspru decat oricare dintre noi, sunt extrem de convins de asta. Abia mai vad de furie.

florin  •  11 mai 2016, 21:36

Domnule Tolontan, rezultatele comunicate de Ciolos confirma acuzatiile dvs din ancheta jurnalistica, deci felicitari! Reactia unora dintre medici ma pusese si pe mine pe ganduri la un moment dat. Si reactia presei, cu cateva exceptii care au scormonit si ei in problema, a fost slaba, cel putin la inceput, cu toata ca dezvaluirile erau senzationale. Presa mananca "senzational" pe paine de obicei, fara sa-i pese daca e adevarat sau nu. In cazul de fata a fost reticenta. Cel putin asa am simtit eu. De ce? Legaturile cu politicul... Eu as face, totusi, diferenta intre magaria cu folosirea de substanta activa mai putina in productia dezinfectantilor, cu scopul de a reduce costurile si a mari profitul (care ramanea in Cipru), si licitatiile trucate (unele dintre ele) ale spitalelor. Sistemul nu e monobloc. Nu cred ca era o conspiratie nationala care il proteja pe Condrea. Se mergea tot pe baza de "parnos". Provenit din Cipru cu valiza sau pe baza de "tantiema". Medicii, poate unii dintre ei banuiau, poate altii erau convinsi, dar era greu sa faca scandal. Si era greu sa-si dea seama de amploarea problemei. Intrebarea e cine a condus si cine conduce sistemul...

dandrake  •  11 mai 2016, 21:36

si ce revoltati sunt cei de la antena3 ,bateu campii dana grecu,radu tudor (de mascariciul de badea nu mai zic)ca se distruge o firma romaneasca etc....ce ignoranti ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihaix  •  11 mai 2016, 21:39

Poate ar trebui vazut la morga spitalelor, cate persoane au decedat cu cauza mortii mentionata la autopsie: infectie nosocomiala. Probabil ca legistul mentioneaza septicemie sau ceva asemanator. O mana spala pe alta...cu dezinfectant diluat

eu  •  11 mai 2016, 21:40

daca nu-i impuscam pe vinovati tot degeaba,ce-au facut astia se numeste GENOCID ,Ceausescu a fost un Sfant pe langa astia ,dar cred c-o sa fim din nou fraierii de serviciu !!! ... in tara asta ,doar un Teps are 1% sanse sa mai rezolve ceva...daca nu ,fuga in Austria,Norvegia,Suedia etc...aici esti mort de la nastere !!!

Corneliu  •  11 mai 2016, 21:40

Iata si eu am pierdut o sora in a treia zi _Dumineca_ dupa operatia pe cord pentru un by-pass. Cauza:nu s-a mai trezit a treia zi sau cine stie??? fiind operata vineri asistenta medicala sambata si dumineca este de multe ori inexistenta. Ce doctorii n-au dreptul si ei la "weekend" ca multa lume.

Comentează