5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc

Din 10 produse analizate la Icechim, Guvernul a declarat 10 neconforme. La Hexio-Skin, cu care se spală chirurgii pe mîini înainte de operație, a doua substanță activă este diluată de 2.500 de ori pînă la dispariție! S-a decis scoaterea produselor Hexi din spitale. Prin admiterea gravității situației, Dacian Cioloș a înțeles că nu poți cunoaște ceea ce ascunzi

miercuri, 11 mai 2016, 6:49

UPDATE: Citiți interviul amplu pe care doctorul Cîrstoveanu l-a acordat Dianei Marcu pe republica.ro.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Dialog cu doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie. Unul dintre cei mai apreciați medici de copii din țară.

E șocat. Are nevoie de cîteva secunde.

.
.

– Domnule doctor, 10 produse Hexi din 10 neconforme, asta a anunțat Guvernul. 
– Sînt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap pînă în picioare cu aceste substanțe. Acum îmi dau seama. Mi-au pus alcool cu parfum în substanțe! Este incredibil!

– Aveți…
– Și mă gîndesc la un singur lucru. Aș fi salvat mai mulți copii. Mult mai mulți! Nu-mi vine să cred. Acum înțeleg. Știți, la noi la ATI vin copii colonizați și cu două, trei bacterii. Am fost la analize cu ei în Germania și mi-au spus că nu au văzut asemenea bacterii.

-Dacă…
-Sîntem tratați ca niște gunoaie! Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate. Probabil că ei știu ceva.

-…
-Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză.

27 dintre ei au murit în 2015, 35 s-au infectat cu nosocomiale 

298 de copii au fost internați în secția doctorului Cîrstoveanu în 2015

Cu două ore înaintea acestui dialog.

Utopia controlului de sanitație ordonat de ministrul Cadariu-Achimaș, în care doar 5% dintre probe ieșiseră neconforme, s-a prăbușit ca un avion de hîrtie!

Sala de conferință de presă de la Palatul Victoria s-a umplut brusc de buletine de analize. Sînt de la spitalele bucureștene Urgență „Floreasca”, Urgență Municipal, Marius Nasta și Parhon.

„Toate cele 14 buletine de analize ale produselor Hexi Pharma sînt neconforme”, spune Victor Eugen Strîmbu. În sală se așterne un moment de neînțelegere. Cum toate? „Toate”, răspunde Strîmbu, care e medic chirurg și-i ține locul ministrului Achimaș.

Pentru Suprasept (Hexio-Sept) se confirmă că e diluat de 10 ori.

Thor (Hexio-Sept AF) este dilluat de 3 ori. Aceste analize confirmă exact rețetele de fabricație publicate în prima zi a investigației Gazetei Sporturilor.

Și alte produse sînt în aceeași situație. În cazul Hexio Skin, prima substanță activă este în regulă, dar produsul nu are, pur și simplu, a doua substanță activă: 2 Propanol. Pe etichetă scrie 25% și în produs s-a găsit mai puțin de 0,01%! El este un dezinfectant igienic chirurgical. 

Ne uităm pe hîrtii. De fapt sînt 14 analize, dar doar 10 produse.

Dan Suciu, purtătorul de cuvînt al Guvernului, se luptă cu întrebările. E una dintre acele zile în care să rostești adevărul te costă.

Dar e mai bine așa.

Între 3 și 2.500 de ori este diluarea constatată de Guvern la produsele Hexi Pharma

Eroarea lui Achimaș-Cadariu

Până azi, statul a evitat la scară mare adevărul în problema dezinfectanților din spitale. Ultimul pe listă, mai puțin responsabil decât predecesorii săi, dar complet neinspirat și angajat în a coafa adevărul, a fost ministrul Achimaș – Cadariu.

El a amânat să obțină o fotografie rapidă și ferm conturată a situației antisepticelor.

În schimb, Cioloș a făcut-o, cu toate riscurile de imagine.

„Nu poți înțelege ceea ce ascunzi”

Raționamentul ministrului Cadariu a fost: dacă vom dramatiza ceea ce poate fi, într-adevăr, o situație serioasă, pacienții se vor abține să mai vină în spitale chiar și atunci când au mare nevoie.
Dar această logică pierde din vedere esența problemei.

Important nu e doar să afle pacienții, ci și medicii care, dacă nu știu adevărul spitalelor în care lucrează, nu pot învăța din greșeli. „Nu poți înțelege ceea ce ascunzi”, își începea un medic din Occident scrisoarea de recunoaștere către o familie care își pierduse copilul într-o intervenție chirurgicală greșită.

În plus, este dreptul pacientului să fie informat pentru ca să aibă opțiuni în cunoștință de cauză.

Întrebarea normală

Vreme de două săptămîni, Ministrul Cadariu și, de fapt, sistemul au pus întrebarea: „Ne permitem, financiar, legal și ca impact public, să investigăm în profunzime dezinfectanții?”.

Întrebarea corectă era: „Ne permitem să nu investigăm?!”.

„În sfârșit, un premier furios!”

Raționamentul apare într-o carte a lui Matthew Syed, un jurnalist sportiv și fost reprezentant pentru Marea Britanie în lotul olimpic de tenis de masă.

„Gândirea de tip cutie neagră” se numește volumul și e o pledoarie pentru ideea că învățarea din erori face diferența între sistemele care progresează și cele care stagnează.

Mișcarea fermă a premierului Cioloș, vorba unui cititor „în sfârșit văd un premier îndârjit, preocupat, furios și obosit”, arată că Guvernul a asumat totuși situația.

Dacian Cioloș a înțeles că morții infectați din spitale sunt ca un strigăt de adunare. Sînt morții de la Colectiv. Sînt morții și suferinzii pe care fiecare dintre noi îi cunoaștem. Toate aceste drame ne-au oferit impulsul de a înțelege cât de importantă e problema.

Trauma de a-ți recunoaște eroarea

Oamenii nu vor pleca nicăieri. Vor sta, de acum înainte, pe acest subiect și pe altele din sănătate.

Nu doar pacienții, dar și medicii și guvernanții au avut nevoie de aceste analize aruncate azi, cu groază, în sala de la Palatul Victoria.

Uneori, să recunoști diluarea unor dezinfectanți înseamnă să crești concentrația democrației.

„Pentru orice sistem medical din lume să fie deschis în fața erorilor este traumatic. Pentru că, în medicină, erorile nu se petrec neapărat când oamenii sunt neglijenți, ci mai ales când sunt pasionați, încordați sau grăbiți”, scrie Matthew Syed în cartea sa.

Cum au reacționat medicii

E de înțeles reticența medicilor români.

Și e de înțeles reacția lor din aceste zile, în care se îmbină mâhnirea, remușcarea, dar și sentimentul că sunt judecați, la vrac, în piața publică.

„În medicină, eșecul este stigmatizat. Iar cînd erorile sunt stigmatizate se dă naștere mușamalizării”, observă ziaristul britanic.

De aceea, deschiderea geamurilor și pătrunderea aerului situației reale face bine tuturor.

Primele victime

În chestiunea dezinfectanților este evident că medicii au greșit.

Întâi au fost victime, pentru că actul medical a fost subminat de insalubritatea ascunsă a saloanelor și instrumentarului. Mai apoi, s-au transformat în parte a problemei.

Nu vorbim doar despre directorii și administratorii sistemului. Ci și despre medicii practicanți!

N-au făcut legătura între infecții și dezinfectanți

10 ani statul român nu a controlat calitatea fizico-chimică a dezinfectanților, lucru care a durat acum două zile

Nimeni din acest corp profesional n-a studiat corelația dintre numărul de infecții nosocomiale și, mai ales, dintre forma agresivă a microoorganismelor din spitalele noastre și posibilitatea neconformității substanțelor dezinfectante.

Din 140 de epidemiologi, 350 de directori de spitale și zeci de mii de medici niciunul nu s-a gândit la această posibilitate! Și asta vreme de un deceniu.

O breaslă pentru care credința în știință este fundamentală n-a fost nici curioasă, nici deschisă și nici n-a acceptat chestionările din afara profesiei. Nu și-a pus întrebări și n-a admis întrebări.

Suprasept, unul dintre numele falsificate, e un biocid puternic, folosit ca înalt dezinfectant, în zonele de ATI, în sălile de operație și în cazul instrumentarului. E diluat de 10 ori! Efectul diluării lui este dezastruos pentru că se petrece chiar în zonele cu cel mai mare risc dintr-o unitate sanitară.

Iar momentul în care secretarul de stat Strîmbu a rostit replica ”Chirurgii își pun două mănuși” va intra în anecdotica tristă a momentului. ”Mai puneți-vă un palton în plus pe voi”, țineți minte?

La Suprasept, care acum se numește Hexio Sept, am făcut proba falsului încă de miercuri, 27 aprilie.

Falsificat este și Thor, care acum se numește Hexio Sept AF.

15% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu ar fi trebuit să fie în bidon, conform etichetei

5,26% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu a găsit laboratorul Icechim în bidon

5% concentrație de Clorură de didecildimetil amoniu scria pe rețeta oferită ziarului de sursa din fabrică

Luni, 25 aprilie, Gazeta publica în ziar rețeta secretă prin care Thor se producea în fabrica Hexi Pharma din Mogoșoaia în concentrație de 5%, nu de 15%, așa cum scrie pe etichetă.

A fost una dintre mostrele sigilate pe care le-am păstrat, în cazul în care autoritățile ar fi mers în continuare pe drumul amânării sau al mușamalizării. Dar acum nu mai e cazul. Astăzi, publicăm și noi rezultatul analizei pe Thor de la Icechim.

Rețeta diluată oferită de sursa din fabrică este exact ce a ieșit la analiză! Concentrația de Clorură de didecildimetil amoniu din Thor este de trei ori mai mică decât cea de pe etichetă. Și coincide cu ce a găsit și Guvernul.

Este lotul Hexio Sept AF nr. 0271 din ianuarie 2016.

Supraseptul diluat era din august 2015, Hexio Sept AF diluat este din ianuarie 2016!

Nu discutăm despre produse vechi, ele au fost fabricate diluat până în ultima clipă!

Mărturiile tardive

Mulți chirurgi se destăinuie acum, sub protecția anonimatului, afirmând că și-au dat seama că dezinfectanții sunt diluați pentru că nu aveau o formulă constantă în privința densității, culorii sau efectului pe care-l percepeau la utilizare.

În același timp, importatori și medici deopotrivă recunosc că în cazurile în care doctorii se tratau pe ei înșiși sau propriul cerc intim de cunoștințe, preferau să cumpere antiseptice direct de la firme.

„Hexi Pharma dilua în principal produsele tari, unde substanța activă era mai multă, 12% sau 15%, pentru că din această diluare făcea bani. Dar sunt exact substanțele folosite în sălile de operație sau saloanele ATI!” Sursă a Gazetei

Parchetul va avea un dosar uriaș, sînt semne că se bagă și DNA

E la fel de adevărat că nici noi, presa și publicul, nu ajutăm procesul de învățare din erori. Pentru că, de regulă, căutăm țapi ispășitori.

În cazul dezinfectanților, după zbuciumul unei întregi societăți, lucrurile încep să se lămurească.

Există palierul culpei legale.

Aici intră, evident, nu doar reprezentanții firmei, sau firmelor, vom vedea câte sunt care au pe piață produse neconforme. Guvernul a promis că va face analiza tuturor produselor de pe piață. ”Nu contează costurile”, a punctat, corect, secretarul de stat.

Tot aici intră și responsabilii din sistemul sanitar.

Dar actele de acuzare nu sunt alcătuite de o imensă curte de juri, ci de către procurori. DNA discută zilnic cu Parchetul General. ”Koveși nu vrea să dea sentimentul că ar confisca necolegial ancheta, dar ambele părți sînt convinse că e nevoie de o muncă enormă, așa că e posibil ca partea de corupție să ajungă la DNA”, spune o sursă judiciară pentru Gazetă.

Iar verdictul îl dau, la final, judecătorii.

Totul însă se va derula sub atenția societății, apropo de ideea că sistemele trebuie lăsate să lucreze în liniște că ne deservesc de la sine. Nu, nu o fac niciodată intrinsec, ci doar în relație cu semenii lor!

Cum să nu mai stigmatizăm?

Pe celălalt plan, cel de refacere a sistemului sanitar, e nevoie de o conversație națională civilizată, fermă și fără stigmatizarea erorilor.

În sistemele deschise, care-și asumă greșelile, rata de însușire a lecțiilor este rapidă, după cum spune tot Syed.

În medicină, rata de însușire este dureros de lentă.

Analizele au durat două săptămâni, în loc de două zile!

Matthew Syed oferă un exemplu istoric.

În 1601, un marinar britanic a introdus sucul de lamâie împotriva scorbutului, într-o călătorie spre Indii.

Pe nava sa, oamenii au supraviețuit, în timp ce pe celelalte corăbii jumătate de echipaj a murit.

Dar a fost nevoie de 194 de ani până când marina regală a introdus elemente de dietă pe navele sale.

 În cazul dezinfectanților, în loc de două zile, cât durează analizele, Ministerul Sănătății a obținut rezultatele de concentrație în două săptămâni. Și nu le-ar fi avut nici acum dacă Achimaș-Cadariu, „un om din sistem” după propria caracterizare, ar fi rămas în funcție.

150.000 de români au fost internați în spitalele românești în cele două săptămâni în care MS a întârziat să facă analizele

„În sistemele medicale din toată lumea cultura este mai degrabă una a blamării și a ierarhiei”, scrie un alt cercetător.

A fost excelent când Raed Arafat a venit, după „Colectiv”, cu ideea raportului „Lecții învățate”.

Dar asta s-a întîmplat pe zona de intervenție de urgență.

Tot în 6 luni sistemul medical n-a creat nici măcar acel protocol național pentru mari arși despre care au vorbit chiar medicii.

De azi însă, s-a deschis cutia neagră. Hexi își cere scuze: ”In urma rezultatelor anuntate astazi, Hexi Pharma isi cere scuze, public, atat medicilor si personalului medical cat si tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformitati”. 

”A fost un act de crasă inconştienţă din partea unor oameni avizi după câştiguri. Datorită investigaţiei ziarului, am evitat apariţia unei explozii care putea reprezenta desfiinţarea unui întreg sistem medical românesc”, spune Gheorghe Burnei, chirurg la Spitalul Marie Curie din București.

Ei spală copii din cap pînă în picioare cu unul dintre produse.

 

 

Cele 14 părți ale investigației:

Comentarii (164)Adaugă comentariu

luygy  •  11 mai 2016, 21:45

Domnule Tolontan veniti si la spitalul judetean de la braila ca aici e jale te internezi cu una si iesi cu alta si o spun pe propia pele am patito cu copilul meu si tind sa cred ca aici se stia de asa ceva pt ca aici sw fac punerile in functie numai pe politic

??????  •  11 mai 2016, 21:55

Parca se sustinea ca nu exista laboratoare acreditate pentru astfe de analize ? Fotbalistulnde lanFinamo nr. 14 , 14 buletine de analiza, 140 de epidemiologi, etc. ? 200% produse neconforme si de ka astia se aptoviziona si spitalul SRI ? Carol Davila nu este pe lista , aia unde parca nu a murit nici un pacient din cei cu arsuri din clubul Colectiv ? E de observat si ca despre produsele astea se sutine ca ae fi fost folosite la spalatil pe maini in conditiile in care odinioara cand doctorii erau mai profesinisti si se punea bazele medicinei , multi dand numele lor actualelor spitale, se folosea sapunul si spirtul pentru dezinfectare ? Considerati ca yotusi e de remarcat daca si calitatea produselor ar fi justificat pretul platit pentru asemenea produse ?

Alex Tabusca  •  11 mai 2016, 22:02

Buna seara. In general nu sunt un fan al domnului Tolontan - ii apreciez condeiul dar in multe cazuri impartialitatea articolelor este doar la suprafata :). Pentru cineva atat de talentat nici nu e greu sa induci doar varianta proprie si sa faci (majoritatea) dintre cititori sa creada ca au ajuns singur la ce ai vrut sa le sugerezi - probabil ca amandoi am citit macar in parte aceleasi carti despre subiect si in plus, data de noi amatorii dansul are o scoala de jurnalism in spate si o experiente deosebita :). Oricum, apreciez totdeauna articolele dansului - chiar si cand nu sunt de acord neaparat in totalitate cu autorul :) - dar in acest caz e prima oara cand si comentez un articol. Daca tot acest scandal este 100% adevarat :( ...inca sper inconstient ca poate, cumva, nu e chiar asa... atunci cei care au hotarat sa faca asa ceva ar fi primii care ar trebui vazuti in catuse iar pentru domnul Catalin Tolontan - jos palaria! In acest caz si pentru acest caz, eu l-as decora cu cea mai inalta distinctie civila a Romaniei. Exceptand cazurile de razboi, cred ca aceasta situatie dezvaluita de domnia sa merita cu prisosinta acest lucru. Cu respect.

Maoru  •  11 mai 2016, 22:03

"@jan dea" : La ce varsta ai spus "ma-ma"? Aici se vorbeste de GENOCID, ***! Au murit zeci de mii de oameni dupa operatii de apendicita, ***! Felicitari domnule Tolontan! Tot respectul pentru curajul dumneavoastra!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  11 mai 2016, 22:06

Comentariu corectat. Parca se sustinea in zilele anterioare ca nu ar exista laboratoare acreditate oentru astfel de analize ? Fotbalistul de la Dinamo, nr.14, 14 buletine de analiza, 140 de epidemiologi, etc. ? 100% risc, datorat produselor neconforme si de la astia se aproviziona si spitalul SRI ? Carol Davila nu este pe lista, aia unde parca nu a murit nici un pacient dintre cei cu arsuri de la clubul Colectiv ? E de observat si ca despre produsele astea se sustine ca ar fi fost folosite la spalat pe maini, in conditiile in care, odinioara, cand doctorii erau mai profesionisti si se punea bazele medicinei prin aceasta parte a lumii, multi dintre ei dand numele lor actualelor spitale, se folosea sapunul si spirtul pentru dezinfectare ? Considerati ca totusi e de remarcat daca si calitatea produselor ar fi justificat pretul platit pentru asemenea produse ?

Ada Pale  •  11 mai 2016, 22:11

Asadar Hexipharna isi cere scuze pentru moartea tatalui meu (victima a infectiei cu clostridium dificile contactata in Spitalul Elias) si pentru moartea bunicului lui Ionut (tot clostridium - comentariul de mai sus). Si a multora altora... Foloseste la ceva? Eu nu de scuze am nevoie ci sa ii vad inchisi pentru crima pe cei ce au pus la cale si au infaptuit aceasta escrocherie ingrozitoare. Am tot citit ca nu se poate cunoaste numarul celor afectati sau chiar decedati. Registrele spitalelor de boli infectioase sunt un punct de plecare, iar daca toti sau macar cat mai multi dintre cei ca mine si Ionut reusim sa punem la un loc informatiile pe care la avem se va putea ajunge la o estimare si a numarului victimelor. Cat este pedeapsa pentru 100 de crime?! Dar pentru 100000?! Pana atunci.... sa ne multumim cu scuzele Hexipharma , daca putem.

Ioan  •  11 mai 2016, 22:13

Bravo Catalin ( +echipa)!! Tu realizezi ce ai facut?? Ai urnit un bulgare care o luat.o la vale si va matura tot...Nu acum...dar in viitorul apropiat sunt sigur! Am folosit si eu aceeasi dezinfectanti si ma ingrozesc cand ma uit in urma...

??????  •  11 mai 2016, 22:17

Investigatia a avut si ea 14 parti Unul dintre produse s-a numit Thor ? Pare a fi totusi un fel de articol SF ?

Medic Doctor  •  11 mai 2016, 22:19

Buna seara domnule Tolontan si felicitari pentru articole. Am rugamintea sa nu incercati sa protejati medicii. Majoritatea stiau ce se petrece, iar cei care nu stiau banuiau sau au auzit. Nu ne confundati cu Marean Vanghele. Am facut decenii de scoala, putem sa intuim lucruri chiar daca nu ni se spun in fata. Medicii sunt complici cel putin la crimele in masa facute de microbii din spitale. Acest domn pe care-l intervievati mi-a intors stomacul. Habar n-avea ce se petrece, nu stia de ce ii mor copiii pe capete in sectie, dar stie el de un medicament protejat de politicieni. Observati grotescul declaratiei si tenta articolului.

Lucas  •  11 mai 2016, 22:21

Ati uitat sa mentionati un lucru ! Cate bidoane de dezinfectanti diuluati , au subtilizat asistentele , infirmierele , doctorii ... Probabil daca stiau stiau ca sunt diluati , nu furau !

Johan  •  11 mai 2016, 22:24

... nu am audit de nici un sechestru asigurator pentru H... cine va plati despagubirile, normale pe care instantele de judecata le vor acorda? ...

??????  •  11 mai 2016, 22:29

Probabil analizele prezentate de gazeta nu fac referire la pregatirea medicala a domnului prim ministru, din moment ce in perioada in care era ministru domnul Cadariu doar 5% dintre produse ar fi iesit neconforme ?

Marian Vasile  •  11 mai 2016, 22:32

Bravo....si-atat!

??????  •  11 mai 2016, 22:36

In privinta cifrelor observati totusi ca gradele acelea de dilutie ,de la 3 la 2.500 sunt folosite prin agricultura, zootehnie, horticultura, etc. ?

gabriela d.  •  11 mai 2016, 22:42

Felicitari pentru profesionalism, tenacitate si curaj! Oameni ca dvs. ne redau speranta in viitor... Poate nu suntem cu desavarsire pierduti ca natiune. Multumiri si succes!

xYz  •  11 mai 2016, 22:42

Locuiesc in vecinatatea clinicii Hexi Med din Bd. Octavian Goga. De cand cu scandalul nu le mai vad nici masinile inscprionate si nici masinile de lux ale proprietarilor, iar in spatele clinii de la parterul blocului stau in permanenta cu geamurile acoperite ( jaluzele verticale inchise). Ciudat?! Mi-am facut si analize anul trecut in laboratoarele lor de aici. De altfel, clinica este moderna ca deh, bani aveau pentru astfel de investitii. P.S. *** este putin ce le doresc celor ce au condus la acest GENOCID!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  11 mai 2016, 22:44

In celalalt articol din GSP sunt mentionate 16 teste si rapoarte?

Alex  •  11 mai 2016, 22:57

Execrabil. ******. Câte vieți au sacrificat pentru niște bănuți?

Lorena  •  11 mai 2016, 22:58

Este o liniste deplina in media: investitii, fonduri europene, o stire, alta stire... Dar mesajul doctorului Cirstoveanu este asurzitor.

Spiridus  •  11 mai 2016, 23:01

RESPECT TOLO!!!!! Tara are nevoie de 18 milioane de oameni ca tine. Dupa era comunismului suntem bolnavi cu totii.

adi  •  11 mai 2016, 23:02

Ce ar mai fi de comentat??? Cred ca 80%din spitalele existente, trebuiesc daramate/arse. Dupa tragedia din Colectiv, imi venea sa sparg televizoru, cand iesea marele doctor Lascar si zicea ca avem de toate. De la cele mai mari spagi, la cele mai nasoale infectii, unde scapa cine poate, daca mai poate. La spitalul Fundeni e jale, la sectia cardio, e o rata de mortalitate de zici ca e morga nu sectie de ATI. La Floreasca e al fel, "noroc"cu dr. Lascar, care te pune sa faci analizele in spital, si dupa te cheama la policlinica lui din Aviatiei, si te scalpeaza de bani Acesti tip de oameni ar trebui sa dispara, ori spital ori privat. Bine ca avem biserici la tot pasul, sint constructii noi, recente, ce nevoie mai avem de spitale. Cam asta ar fi momentul 0 in sanatate, daca se vrea, daca nu mai iesim in strada si pentru spitale noi.

Spiridus  •  11 mai 2016, 23:05

Si sunt mandru ca am o diploma semnata de catre tine acum 17 ani de la Divizia Fantastica. De zeci de ori, RESPECT TOLO!!

catalin popescu  •  11 mai 2016, 23:08

Domnule Tolontan, toata aprecierea pentru ancheta dumneavoastra dar evitati va rog sa intrati in dezacord cu logica. Testele de sanitatie pot iesi conforme chiar daca nu s-a spalat niciodata nici cu apa chioara. Pe anumite suprafete nu se evidentiaza, pur si simplu, bacterii in masura in care sa conduca la neconformitate. Deci este posibil si logic sa fie doar 5% teste de sanitatie neconforme chiar daca toti dezinfectantii au fost diluati. Cu stima!

Cătălin Tolontan  •  11 mai 2016, 23:12

@Mitrut: nu CSAT judeca, din fericire. E treaba tribunalului.

??????  •  11 mai 2016, 23:20

Sa observam si ca afirmatiile lui unor politicieni obisnuiti a se prezenta drept "salvatori" ,dupa preluare unor grele mosteniri de la guvernarile anterioare, despre "dezastruoasa guvernare tehnocrata", par a fi scenariul dupa care incep a evolua evenimentele , in "inertia" unor "exercitii" anterioare ?

vio  •  11 mai 2016, 23:22

La fel se intimpla si cu medicamentele care au numai praf alb in ele si cu concentratie mica in ele. Oare unde au fost autoritatile statului?Asa se intimpla cind isi bat joc de noi si nu reactionam cu nimic.Este mai comod sa stam in fata calculatorului si sa comentam si ei isi vad de treaba lor.De ce mai sint in libertate cei cu firmele lor? Acum 10 ani mi-a murit tatal si tot cu bacteriile luate din spital. *** PREA BLIND.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

A n c a  •  11 mai 2016, 23:22

#‎GENOCÍD‬, genocide, s. n. infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic [Pl. și genociduri] Pentru ca DEX (sau ‪#‎HEXiPharma‬)

Un pacient  •  11 mai 2016, 23:27

Dle Tolontan, as vrea sa va multimesc.multumesc sincer ca sunteti dovada vie ca democratia functioneaza in tara noasta. Despre asta este vorba.daca vrem sa schimbam ceva, trebuie sa luptam. Arma noaste, a celor multi este presa.doar presa. stiu ca par replici de film,dar asta e adevarul.va rog instiatent chiar sa il constintizati. Daca articolul aparea cu un an inainte (din cel putin cei 10 din care s-au intamplat neregulile) am fi putut sa salvam vieti omenesti.cu totii suntem moral vinovati de ce se intampla.si daca sintagma "vieti omenesti" vi se pare impersonala, ganditi-va la ce inseamna pt voi viata unei persoane apropiate. Multiplicati durerea cu...Dumnezeu stie cati.

??????  •  11 mai 2016, 23:28

Parca fiind si cu sanatatea publica si cu SRI si cu lideri mondiali in domeniu, parca ar fi treaba CSAT ?

Adrian  •  11 mai 2016, 23:40

Cătălin Cîrstoveanu , ai respectul meu sincer !!! El nu a pus problema ca se putea imbolnavi el , ca putea contacta tot felul de bacterii si bacili.. el a spus simplu : " Imi pare rau , puteam salva mai multi copii ! " Avem nevoie de oameni ca domnul doctor, avem nevoie de oameni ca Tolontan !

Ma doare  •  11 mai 2016, 23:41

Respect Tolo.ro ție și echipei tale..am fost sigur de la bun început ca totul este adevărat. Apoi după asa zisele controale ale lui achimas am avut o dezamăgire ingrozitoare crezând ca toată ancheta voastră va fi mușamalizata .dacă nu era acest Cioloș sunt sigur ca băgau totul sub preș. Întrebarea este ce facem acum cu aceșt***? *** și sunt un om pașnic de obicei dar asa nu se mai poate,dacă chiar e nevoie de o revoluție pai atunci s-o facem dar una adevărată nu vrăjeală ce a fost la 89. După doua săptămâni de anchete și dezvăluiri nici.un arestat!!! Pai la că-ți vinovați sunt în acest dosar trebuiesc construite un tribunal, o pușcărie ***. Toți au știut și au mâncat din banii câștigați de la infirmiere pana la directori de spitale și pana sus de tot la miniștri și președinți de tara..toți merita judecați pentru genocid și subminarea economiei de stat...bravo Tolo.ro bravo gsp

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gheorghe silvestrovici  •  12 mai 2016, 0:06

AR TREBUI DEMIȘI MANAGERII ȘI DIRECTORII SPITALELOR CARE AU ACHIZIȚIONAT DEZINFECTANTE DILUATE ȘI LE-AU DAT DREPT BUNE DE FOLOSIT ! 1.Dacă erau infecții nosocomiale - produse de microbii din spitale, de ce nu și-a pus NIMENI, PÂNĂ ACUM întrebarea: dezinfectantele utilizate în spitale sunt corecte din punct de vedere sanitar? 2. Conducerile spitalelor erau obligate să analizeze concentrațiile dezinfectantelor ? 3. Dacă testele de sanitație din spitale erau proaste, de ce nu au fost controlate fizico - chimic concentrațiile substanțelor dezinfectante achiziționate ? 4. Dacă au fost controlate concentrațiile dezinfectantelor, ce rezultate au fost găsite? UNDE E MINCIUNA ? UNDE E ÎNȘELĂTORIA ? 5. CÂȚI OAMENI INTERNAȚI ÎN SPITALE AU AVUT INFECȚII NOSOCOMIALE DATORITĂ DEZINFECTANTELOR FALSIFICATE ? 6. CÂȚI OAMENI AU MURIT DIN CAUZA DILUĂRII - FALSIFICĂRII SUBSTANȚELOR DEZINFECTANTE ? 7. DE CÂND ȘI ÎN CE MĂSURĂ SUNT VINOVAȚI MINIȘTRII SĂNĂTĂȚII, MANAGERII ȘI DIRECTORII SPITALELOR, VOR STABILI PARCHETUL, DNA ȘI JUSTIȚIA ? 8. DACĂ SRI A INFORMAT PRIM MINIȘTRII ȘI CONDUCERILE JUDEȚELOR, DE CE NU S-AU LUAT MĂSURI ? ESTE UN COȘMAR, UN SCANDAL URIAȘ ȘI O TRAGEDIE NAȚIONALĂ ! VOI DE CE NU VĂ INDIGNAȚI ȘI NU VĂ REVOLTAȚI ?

??????  •  12 mai 2016, 0:10

Oare o contraexpertiza la un alt laborator "acreditat" , precum se obisnuieste in sport, ar da aceleas rezultate ?

??????  •  12 mai 2016, 0:18

De observat ca firma franceza , "lider mondial", ar da statul in judecata, in vreme ce astia de la Hexipharma, stiind pe ce piata sunt, ar fi "inconstienti" si ar "indoi cu apa" solutiile dezinfectante, dupa care ,prinsi fiind ,si-ar cere scuze si insolventa ?

dzz  •  12 mai 2016, 0:39

V-as ruga, domnule Tolontan, sa treceti la urmatorul nivel al anchetei. Am citit comentariile oamenilor revoltati, sunt de acord cu ei, le impartasesc frustrarea si furia, in egala masura. Dar, majoritatea au o problema de perceptie. Toti il indica vinovat principal pe Condrea si firma acestuia. Sper ca nu le impartasiti punctul de vedere. Condrea nu este principalul vinovat, Hexipharma nu este calaul destinelor romanilor spitalizati. Vinovatii principali sunt cei care au permis ca firme ca Hexi Pharma si oameni ca acest Condrea sa existe si sa isi vanda produsele nestingheriti, necontrolati, pe baza de spagi si orice fel de alte avantaje materiale. Pe scurt, vinovatii sunt in sistemul public, cel care, daca functioneaza corect si impartial, n-ar putea da rateuri de acest tip. Prin urmare, va rog sa verificati cand au luat avant afacerile Hexi, cine era ministru in perioada respectiva, care sunt managerii campioni ai contractelor cu firma lui Condrea, unde ii merg afacerile cel mai bine, unde s-au achizitionat cantitatile cele mai mari de produse, in mod nejustificat, ce sponsorizari au acordat firmele sale si cui. Dintr-o privire mi-am dat seama ca fostul ministru Achimas stia exact despre problema dezinfectantilor inainte sa inceapa, practic, dezvaluirile. Inteleg ca fost manager la un spital din Cluj, asta explica multe. Imi pare rau ca oameni ca el, aflati acum in Guvern, compromit pe zi ce trece tehnocratia si sansa unica pe care Romania ar fi avut-o cu o guvernare tehnocrata.

Antonia  •  12 mai 2016, 0:46

He could have saved more. He thought he could have saved more lives. Interviul dv. face trimitere oarecum la un proces de conştiință al unui om de bună credință - doctorul care, asemenea lui Oskar Schindler, se gândeşte că poate ar fi trebuit să contribuie cu mai mult, deşi a făcut ce trebuia să. Plin de întrebări, plin de regrete, plin de variante adjuvante, plin de toată admirația mea. Dar nu preaplin de sine însuşi. Numai bine, domnule!

??????  •  12 mai 2016, 1:16

Inmultindu-se procente cu pacienti a rezultat suta la suta risc in acest articol ? Dupa care reiesi ce din 10 probe testate tot atatea au iesit neconforme ?

 •  12 mai 2016, 2:04

S-a "evitat apariţia unei explozii care putea reprezenta desfiinţarea unui întreg sistem medical românesc" ? Cred și vreau să cred că acesta este doar începutul exploziei, pentru că sistemul medical românesc este unul bolnav (și nu doar cel medical). Da, problema substanțelor dezinfectante este gravă, dar e doar o parte dintr-o problemă mult mai mare - lipsa de transparență, lipsa unui control și felul în care sunt realizate investițiile, contractele preferențiale, etc. Urmăresc de mult timp articolele de pe acest site și le apreciez calitatea, însă nu pot să nu observ că încep să fie scrise într-o manieră din ce în ce mai "senzațională" și cu afirmații făcute în pripă. Cât despre medici, nu m-aș grăbi să-i acuz, luptă deja cu condiții improprii de muncă, salarii mult sub limitele europene la care ne tot raportăm, gărzi de 30+ ore, medicamente lipsă, mizerii politice din partea unor personaje care nu au nimic de a face cu lumea medicală și lista ar putea continua. De ce nu au fost semnale de alarmă până acum? Au fost, dar mai mult ca sigur că răspunsul a semănat cu cel dat lucrătorului care a remarcat concentrația greșită. În lipsa unei solidarități reale, inițiativele de acest gen nu au niciun efect. Sigur că fiecare pădure are uscăturile ei, dar cred că nu trebuie să uităm că suntem cu toții de aceeași parte a baricadei de fapt. Dacă acum nu avem cu ce să fim tratați, s-ar putea ca în câțiva ani să nu mai aibă cine să o facă. Și nu, nu sunt medic.

Cata  •  12 mai 2016, 4:40

dragaul meu, am cistigat pariul ieri: i-am spus sotiei ca postarea nu va trece. si am avut dreptate. fii mai cu bagare de seama. iti dau un pont: *** era prim ministru atunci.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cata  •  12 mai 2016, 5:49

nu cred ca iti doresti sa le dovedesc...si n-am s-o fac din respect pentru surse!

vlad  •  12 mai 2016, 6:05

Felicitari pentru ancheta, poate ar trebui sa continuati cu ancheta catre SRI. Rezultatele obtinute impuneau SRI sa anunte procurorii cu privire la situatie dezinfectantilor si totusi nu a facut-o. Mi se pare ai grav decat diluarea substantelor pentru ca vorbim de Serviciul Roman de Informatii.

ala ala  •  12 mai 2016, 7:16

Scurt, ca oi fi satul de citit comentarii: pana la dezinfectare - mizeria, *** din spitale. B*** Lifturile cu iz de flegme. Saloanele in care pute. Slinul de pe usi, noptiere. Lenjeria de pat schimbata dupa programare, nu dupa nevoi. Abia dupa ce faci curatenie serioasa are rost sa dezinfectezi. O fi bun cate-un neurochirurg genial, dar trebuie si personal de curatenie suficient si urmarit de manageri sa-si faca treaba.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Horia  •  12 mai 2016, 8:01

Doamne, TOTI astia care au ceva de spus, pentru ca sunt bagati in seama, MINT, ne CRED PROSTI; cum , Mai domn' doctor acum intelegi si te vaiti ***, ca putea-I salva Mai multi copii? Cum sau ce cultura medicala ai sa nu fii cerut o proba in atata timp la ce folosesti? Asta si maniera de adresare, TOLO, e deja jignitor! O fi doctorul asta bun, dar sa aibe aceasta abordare, iar tu sa o publici Asa, .... Ma lasa rece! Asta nu e profesie, e dezinfectant diluat!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriela  •  12 mai 2016, 8:12

In spitalele private din Romania, ce dezinfectanti se folosesc?

drako  •  12 mai 2016, 8:24

cu cat se pedepseste *** dupa codul penal Bica - Ponta ? sau cum se poate incadra fapta celor de la Hexi si a complicilor lor din spitale ? asteptam SA SE FACA DREPTATE,IOHANNIS !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mud  •  12 mai 2016, 8:26

Și cam cât costa scuzele, Hexi?

Cătălin Tolontan  •  12 mai 2016, 8:44

@vio: da, abandonul din statutul de cetateni ne poate aduce aici. Si chiar ne-a adus aici.

Cătălin Tolontan  •  12 mai 2016, 8:45

@Ma doare: dacian ciolos a vrut intr-adevar ca aceste date sa iasa la iveala. De aceea am si scris ca e parca pentru prima oara cind Ministerul Sanatatii este condus de un pacient.

Fane  •  12 mai 2016, 8:53

Din pacate nu se poate evalua cati oameni nevinovati au murit din cauza hotiilor unor oameni pusi pe capatuiala,pe viata altora.Probabil zeci de mii,*** Oare cei in drept,realizeaza gravitatea acestei situatii si vor lua masurile drastice ce se impun? E de urmarit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lica P  •  12 mai 2016, 8:54

Esti Mondial Tolontane. Ma intreb daca te vei lua si de Basescu si Ponta care au ales strainatatea pt operatii medicale. Cred ca ei stiau cum merg treburile, dar amarastenii nu meritau mai mult de apa chioara...Ma mai intreb si daca vei sari la gitul doctorilor si a menegerilor care au acceptat plicul cu bani de la hexi.... ori merge o batistuta pe tambal pt ei ??? Oricum, bravos pt tine si echipa...

Comentează