18 rezultate din toată țara confirmă diluarea dezinfectanților Hexi! Dr. Cîrstoveanu invocă un experiment: ”Parcă suntem în laborator”. Director Terapia Cluj: ”Sunt iresponsabili medicii care susțin că medicamentele sunt falsificate!”

Noile analize sînt la fel de proaste. Ministerul Sănătății s-a lămurit și a cerut să se treacă la analize pentru alte firme

joi, 12 mai 2016, 7:24

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Am coborât singur în morga spitalului. Soția nu a avut puterea s-o facă. Doctorița de acolo s-a uitat în ochii mei”, povestește bărbatul.

„Vă dați seama ce meserie are o doctoriță a cărei meserie e să facă autopsii pe copii nou-născuți. Și mi-a zis: băiatul dumneavoastră a trăit toate cele 6 luni de viață cu bacteria klebsiella. Asta i-a distrus, în final, plămânii. Îmi pare rău”.

Este unul dintre cei mai cunoscuți… dar ce contează cine este!

Este un bărbat de 47 de ani care plânge liniștit și-și șterge lacrimile cu degetele subțiri. Apoi și le trece pe stofa subțire a costumului.

„Dacă există un tată în situația mea, să aibă o șansă mai mare la viață”
„Când am citit articolele voastre m-a tulburat o coincidență. Astăzi, Vladimir ar fi împlinit un an. A murit în toamna anului trecut, la vârsta de 6 luni”.

Ați observat, probabil, că le spunem celor dragi pe nume, ca un răspuns atunci când interlocutorul le zice „băiatul” sau „fata” sau „el”.

„Nu vreau nimic pentru mine. Dar mă gândesc că dacă ați fi găsit diluarea acum un an, poate că Vladimir ar fi trăit”.

Se gândește un pic. „De fapt, nu acesta este gândul cel mai puternic. Ci acesta: dacă astăzi există un tată al cărui copil se naște prematur, sistemul să se schimbe astfel încât să aibă o șansă mai mare să trăiască! Știți ce mi-a zis doctorul Cîrstoveanu…”.

Mărturia nocturnă a doctorului Cîrstoveanu
Vladimir este unul dintre cei 27 de copii morți în anul 2015 în Secția de terapie intensivă nou-născuți de la „Marie Curie”.

„Cătălin Cîrstoveanu a făcut tot ce s-a putut. Șase luni l-a îngrijit. Au fost nopți în care medicul a stat lângă el, pe scaun, acolo a dormit, ca să-l ajute pe Vladimir să trăiască”, povestește tatăl.

Iar când copilul a murit, bărbatul își amintește că doctorul Cîrstoveanu i-a spus: „Pentru noi, Vladimir a fost o lecție. Am învățat enorm de la el”.

„Asta m-a ușurat într-un fel ciudat. M-am simțit ca și cum n-ar fi murit degeaba”.

În nopțile petrecute împreună pe culoarele spitalului, medic, mamă și tată, doctorul Cîrstoveanu le-a mărturisit pentru prima oară felul în care anumite medicamente, fără efect, sunt puse pe listă de către Ministerul Sănătății.

Și medicamentele fără efect rămân pe lista impusă, în timp ce medicii fac tot felul de strădanii ca să le aducă, din străinătate, pe cele care funcționează.

Interviul care a alertat fabricile de medicamente
După ce Guvernul a anunțat că toate cele 14 probe ale celor 10 dezinfectante Hexi Pharma recoltate din patru spitale din București sunt neconforme, doctorul Cîrstoveanu a erupt.

A vorbit pentru Gazetă, pentru televiziuni și și-a strigat indignarea.

Dar cele mai apăsate declarații le-a făcut în interviul luat de Diana Marcu pentru republica.ro.

El a numit antibiotice care nu funcționează, „Toate cefalosporinele generice n-au niciun efect”, a atacat autenticitatea medicamentelor generice și a spus că tot ce se întâmplă cu dezinfectanții îi apare acum, retroactiv, ca un experiment.

„Cum poți să te gândești că pui pe piață astfel de lucruri? E ca un laborator, practic, ceea ce se întâmplă: Hai să vedem cum este cu 5% în loc de 10%. Este absolut un laborator”, spune medicul.

El primește o replică.

10_Dragos Damian
Dragoș Damian

„Nu comparați dezinfectanții cu medicamentele”
Dialog cu Dragoș Damian, directorul general al Terapia Cluj, liderul producătorilor de medicamente din România.
– Ce vă nemulțumește la ceea ce a spus doctorul Cîrstoveanu?
– Nu-l cunosc pe medicul Cîrstoveanu, nu știu cine este, dar cred că a afirma public că anumite medicamente sunt neconforme și, mai ales, că o categorie întreagă, cum e cea a medicamentelor generice, nu e conformă, asta înseamnă o iresponsabilitate!

– Dar nu e singurul medic care spune acest lucru.
– Nu comparați, vă rog, povestea cu dezinfectanții cu cea din industria medicamentelor! La noi, controalele sunt extrem de stricte la introducerea pe piață.

– Așa era, teoretic, și la biocide. Și după aceea nu le controla nimeni.
– Agenția Națională a Medicamentului poate închide o fabrică. Și există o alertă medicală care poartă numele de Farmacovigilența, pe care o poate declanșa oricine. Medicamentul pomenit de doctor nici nu e al nostru, ci al concurenței de la Antibiotice Iași, dar nu e normal să spui așa ceva.

„Mie mi se pare că a fi un medic responsabil presupune să apelezi la Farmacovigilența, care e o reclamație pe care o faci imediat și declanșează un control, și nu să faci declarații publice împotriva genericelor, care înseamnă 60% din piață”
Dragoș Damian, dir. gen. Terapia Cluj

– Credeți că are cineva ceva cu medicamentele generice, adică cele care pot fi produse de oricine și sunt mai ieftine?
– Dacă vă gândiți puțin, veți vedea că da! Marile companii medicale, care dețin patente, finanțează pe multă lume. Sunt obligatoriu finanțări la vedere. Veți vedea câți medici sunt sponsorizați. Inclusiv organizații ale pacienților sunt sponsorizate de marile firme internaționale. Încă o dată: pe piața medicamentelor controalele sunt stricte și funcționează.

– Gândiți-vă că oamenii sunt supărați pe faptul că statul n-a controlat dezinfectanții și a făcut posibilă falsificarea lor.
– Înțeleg și pe bună dreptate oamenii sunt supărați. Dar să nu cădem acum în vehicularea unor mituri…

– E un mit ceea ce spun medicii despre medicamentele care nu-și fac efectul?
– Da! Fabricile de medicamente sunt auditate permanent. Și nu doar de autoritățile din România. Noi, de pildă, avem situl fabricii auditat și de agenția americană. Să vă dau un singur exemplu: în scurt timp, la Cluj vine în control autoritatea medicamentului din Rusia pentru că exportăm acolo. Să nu stârnim degeaba panică, vă rog!

O analiză bună descoperită de ziar: Clorhexin C
Ieri, a ajuns la Ministerul Sănătății al doilea lot de analize din produse Hexi Pharma.

18 probe, cele mai multe testate la câte două substanțe active, arată la fel de rău ca și probele din București. Ele prezintă diluările binecunoscute: de 10 ori la Suprasept, de 3 ori la Thor…

Oamenii din MS se gândesc cât să mai continue controlul la Hexi Pharma, pentru că lucrurile sunt clare.

Între timp, Parchetul și-a adus la Icechim propriile probe.

S-a înregistrat și un mic record. Gazeta are o analiză a Hexi Pharma, făcută la Icechim la cererea ziarului, pentru Clorhexin C, care este conformă. Clorhexin C, lotul 143, din decembrie 2015, are substanța activă de 0,5% și pe etichetă și în recipient. Un produs bun.

Un chimist ne explică și altceva: ”Ați exagerat cînd ați spus că un produs a fost diluat de 2.500 de ori. Vă spun de ce”. 

”Produsul HEXIO -SKIN trebuia sa conțină 40 % propanol 1 și 25 % propanol 2  , deci 65 %  1 și 2 propanol . Analiza a arătat că produsul conține numai 49.8 propanol 1 , deci diminuarea totală este de 100-49.8/65*100=100-76.6=24.4 %. Conținutul total de propanol este mai mic cu aproximativ 25 %”, spune el.
”Nu are rost să fie făcut  raportul 25/0.01= 2500”, conchide chimistul.

Același chimist susține că Ministerul Sănătății a interpretat greșit rezultatele la Hexio IOD, din primul lot, care par bune, cu o marjă normală de eroare.

Surse din piață susțin că o altă fabrică, Romchim, în produsele căreia anul trecut au fost descoperite bacterii, are mari emoții. În curând se vor testa și produsele altor firme.

Ce a spus Condrea la Parchet
Mai mulți oameni din producția Hexi au fost chemați la Parchetul General pentru audieri.

„Condrea a aruncat totul pe cei din fabrică”, povestesc oamenii.

„Condrea a spus procurorilor că este victima furăciunilor din fabrică. Altfel spus: el a asigurat eficiența și o diluare normală, o mică hoție, dar restul diluării, marea hoție, ar aparține angajaților” Sursă a Gazetei din Hexi Pharma

Mai mulți dintre angajați au ales să discute separat cu procurorii, începând să povestească fiecare cât știe din operațiunile de diluare, dar și despre felul în care se câștigau licitațiile publice.

Se schimbă saltelele
Unele spitale au amînat operații și nu le-au făcut decît pe cele de urgență. Sînt exact spitalele care au cumpărat cel mai mult de la Hexi.

Cum arată mesajele oamenilor:

„Liviu • 12 mai 2016, 15:34 • (editează)
Mulțumesc. Sotia tocmai a fost operata la Parhon. Au schimbat saltelele etc. la reanimare. Cadrele medii erau încântate de calitatea noilor dezinfectanți. Retine te rog adresa de email si daca o sa ai nevoie de sprijin sub orice formă nu ezita. Cu stima.”

Se schimbă saltelele în spitale. Cam așa se schimbă lucrurile, ca în povestirea în care un ucenic îl întreabă pe Budha: „Și care să fie primul lucru măreț pe care să-l fac după ce mă iluminez?”. „Să speli vasele”.

Controale în Bulgaria
Aflând de criza din România, bulgarii s-au alertat și ei.
„Am controlat 52 de spitale, niciunul n-a lucrat cu Hexi Pharma”, a comunicat ministerul sănătății de la Sofia presei bulgare.

Ce se întâmplă la licitațiile care fuseseră aranjate pentru Hexi
În țară se petrec lucruri din zona crepusculară.

„La Târgu-Mureș se pregătise din timp o licitație mânărită pentru Hexi Pharma. Dar acum s-au trezit cu alți ofertanți! Nu știu cum să modifice contractul ca să le permită să concureze, acum că Hexi nu mai există. Vor cumpăra la prețuri mai mici, ceea ce îi cam încurcă, că ei pregătiseră un buget mai mare”, relatează cineva din industrie, cu un zâmbet amar.

În cealaltă parte a României, Antibiotice Iași a anunțat că-l dă în judecată pe doctorul Cătălin Cîrstoveanu.

Două avioane
„Nu e foarte afectat de amenințările din România. E obișnuit cu acest tratament. Acum câțiva ani, Cîrstoveanu era în Germania, unde operase un copil. Îl aduce acasă și, pentru că intervenția chirurgicală a întîrzie, sună la Lufthansa și-i roagă să întârzie puțin avionul. Nemții îl așteaptă 15 minute! Când urcă în avion cu copilul în brațe, toți pasagerii îl aplaudă. Fuseseră anunțați de căpitan”, povestește un apropiat al medicului de la „Marie Curie”.

Povestea de la polul opus. „Cîrstoveanu este la Cluj și se întâmplă același lucru. E cu un copil, întârzie și sună la Tarom. Refuză să întârzie și e nevoie de un zbor special al SMURD ca să vină cu nou-născutul la București. Cam asta e diferența”.

Polul frigului.

Medicul mort din cauza infecțiilor
Bărbatul în costum se ridică. Ieșim pe ușă. „Când am fost ieri la mormântul lui Vladimir, am văzut, undeva alături, foarte multe flori pe un alt loc”, spune el.

„Am întrebat cine a murit. Era un mare medic român de la Parhon. A murit acum câteva zile, din cauza infecțiilor luate din spital. Fata lui, medic și ea, ne-a zis: e o ironie, nu?”.

 

 

Cele 15 părți ale investigației:

Comentarii (69)Adaugă comentariu

Dragos  •  13 mai 2016, 10:29

Furtul din banul public este atat de banal in Romania ca probabil in curand nu va mai fi considerat infractiune, ci sport national. Dar istoria lui Hexifarma se apropie periculos de mult de ***. Oare in curand vom afla ca si asta e banal in Romania?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

VISAN GABRIEL  •  13 mai 2016, 10:32

Buna ziua. Sunt medic si nu sunt iresponsabil! Am simtit acest efect si in calitate de pacient! Va dau exemplu cu produsul Euthyrox de Merck-Serono ale carei doze am fost nevoit sa le maresc fata de produsul L-Thyroxin de Berlin-Chemie in care dozele sunt sensibil mai scazute. Pentru acest lucru, achizitionez produsul L-Thyroxin de Berlin-Chemie din Ungaria, pe piata din Romania neexistand. Si pacientii mei acuza exact aceeasi problema.

R  •  13 mai 2016, 11:01

@Mianna Toate rezultatele analizelor si studiilor clinice trebuie sa fie publice! vizitati http://www.alltrials.net acolo veti gasi petitia Este timpul ca toate studiile clinice să fie raportate. Pacienţii, cercetătorii, farmaciştii, medicii şi organismele de reglementare de peste tot vor beneficia de publicarea rezultatelor studiilor clinice. Oriunde te-ai afla în lume, te rog semnează petiţia: Mii de studii clinice nu au rezultatele raportate; unele nici măcar nu au fost înregistrate. Informaţia privind ceea ce s-a făcut şi s-a găsit în aceste studii ar putea fi pierdută pentru totdeauna pentru medici şi cercetători, ducând la decizii terapeutice greşite, oportunităţi pierdute pentru medicină şi repetarea unor studii. Toate studiile clinice care au fost şi vor mai fi făcute trebuie înregistrate, iar rezultatele raportate. Cerem guvernelor, organismelor de reglementare şi celor de cercetare să introducă măsuri care să ducă la îndeplinirea acestui obiectiv. ...... Pe acest site sunt link-uri catre articole stiintifice, nu reviste de infrumusetare, care vorbesc despre exigentele pe care studiile clinice ar trebui sa le respecte. Daca medicii romani considera ca la noi e mult mai bine decat in alte tari, imi cer scuze bucuros si cred ca avem nevoie toti sa stim ca in Romania studiile medicale sunt un domeniu de excelenta.

Stroescu tit emilian  •  13 mai 2016, 11:04

In Certificatul de deces al soacrei mele, internate cu un AVC, la cauza directa a mortii scrie ''soc septic''iar ca si ''diagnostic'' apare bronhopneumonie cu klebsiella multirezistent....Asta dupa parerea mea nu inseamna malpraxis....inseamna ucidere din culpa. Medicii stiau ca in spitale sunt probleme iar tovarasii care produc medicamente ce parere au despre ineficienta lor impotriva unor infectii de acest gen? Soacra mea a murit in spital....antibioticele nu au avut niciun efect....De unde sa stiu eu care este adevarul? Klebsiella era multirezistenta ca nu a ''fugit'' in urma administrarii antibioticelor sau antibioticele erau ca si in cazul dezinfectantilor....apa de plaie....Si reactivii folositi in laboratoare sunt apa de ploaie sau avem de a face cu medici, asistenti medicali si laboranti nepregatiti?

Carmen I  •  13 mai 2016, 11:08

Dle Tolontan, probabil ca fabricile autohtone de medicamente sunt mai strict controlate decat producatorii de dezinfectanti, dar asta nu insemna ca nu ar trebui facute verificari suplimentare in privinta medicamentelor folosite in spitale. Ganditi-va numai ca in China si in India sunt fabricate cantitati imense de medicamente contrafacute, iar acestea trebuie si ele vandute undeva. Cateodata sunt descoperite chiar in UE, cum e in cazul acesta, din 2014: http://www.in-pharmatechnologist.com/Regulatory-Safety/Sugar-in-place-of-APIs-discovered-in-EU-s-largest-fake-drug-seizure Oare poate fi Romania o piata buna pentru mafia internationala a medicamentelor contrafacute? Nu stiu, dar ar trebui verificat si acest domeniu, cu toate ca e mult mai dificil decat in cazul dezinfectantilor.

Georgiana  •  13 mai 2016, 11:31

Cu siguranta si medicamentele sunt la fel de masluite ca "faimosii" dezinfectanti.Domn director de la Terapia Cluj se scuza cam mult, iar cine se scuza se acuza. O fi fabrica ce o conduce auditata si paraauditata, si la dezinfectanti erau auditati si iata ce "bine" isi faceau auditorii meseria.Nu doar medicul Cirstoveanu acuza medicamentele , mai este si chirurgul Burnei care sprijina spusele medicului Cirstoveanu si mai sunt si alti medici care vin sa confirme ca medicamentele sunt in mare parte contrafacute. Daca directorul de la Terapia nu avea nimic de ascuns si era sigur ca medicamentele ce le produce sunt conforme cu prospectele ,ar fi spus fara probleme, "facem orice teste", sau mergeti si achizitionati din orice farmacie medicamentele ce le producem si testati-le, insa dansu a inceput sa se indoiasca de medicul Cirstoveanu.Cu pare de rau domnule director, de dumneavoastra nu au auzit majoritatea din tara asta, insa de medicul Cirstoveanu da. Un medic chiar isi da seama daca medicatia este conform prospectului sau nu. Si mai este ceva, Cirstoveanu nu este un "parlit de doctoras" din nu stiu ce sat uitat de lume, este un medic renumit, intr-un spital renumit, deci garantat stie ce spune si isi poate proba afirmatiile. Domnule Tolontan aveti inca un subiect pe care sa-l rezovati si sa scoateti la iveala si mai multa mizerie platita din banii contribuabililor. Vai de noi ce o sa iasa la iveala daca va tineti si de capul astora ce produc medicamente. Cunosc destui oameni care au facut pe dracu in patru si au plecat in strainatate pentru cele mai banale operatii, si tot la fel, cunosc oameni care apeleaza la cunostintele din strainatate pentru a le achizitiona medicamente din strainatate, pentru ca sunt eficiente, comparativ cu cele de le noi. Multumesc lui Dumnezeu ca sunt un om sanatos (cred eu) si nu a fost nevoie, inca, sa apelez la spitalele din romania ori la nu stiu ce medicamente de pe piata romaneasca. O singura comparatie insa...faimosul ibuprofen achizitionat dintr-o banala farmacie din spania a tratat imediat o migrena, cel din romania...NU! Nici macar dupa marirea dozei! Trageti dumneavoastra concluziile!!!

Haiducoo  •  13 mai 2016, 12:16

Directorii din farma mai bine ar verifica ce spune Dr. Carstoveanu, de ce nu sunt eficiente medicamentele, decat sa fie aroganti si sa atace in instanta. Daca se dovedeste ca este acelasi problema ca la HexiPH ajung in situatia lor

sly  •  13 mai 2016, 12:16

Apropo de faptul că medicii nu și-audat seama, cei mai mulți, că dezinfectantul este diluat. Eu am folosit anul trecut la spălat pe mîini un săpun lichid timp de 2-3 luni de zile după care nu am mai avut nevoie de el. Ieri l-am folosit din nou și am simțit diferența imediat.

Oancea  •  13 mai 2016, 13:14

Țineți cont de un lucru: pe piața din România sunt comercializate medicamente contrafăcute (produse inclusiv la noi), de la simple antitermice - banalul Nurofen - la cele oncologice, foarte scumpe.

pb80tm  •  13 mai 2016, 13:19

la fel si vw a fost auditat si tot a pus de un dieselgate. lucrez de peste 6 ani in quality si stiu f bine cum se trateaza neconformitatiile constatate la audituri. cum se pregatesc industriile si producatorii de subansamble destinate industriilor automotive, inclusiv medicale pt audit. in romania companiile fac sa roseasca raportarile comunismului pe spetza audit. directoru ala de la cluj are o mentalitate de yesman indoctrinat corporatist. axat doar pe marirea profitului si minimizarea costurilor. de unde se taie? de la calitate. ce se pune in loc? audituri masluite.

pb80tm  •  13 mai 2016, 13:28

o intrebare interesanta e cine e in stare sa fabrice medicamente contrafacute? deoarece o astfel de fabrica necesita ceva tehnologie. din auzite exista in turcia fabrica de medicamente finantata de mariile companii farma. aceasta cloneaza medicamente ale marilor producatori dar nimic nu poate lega fabrica de adevaratii investitori. senzatia e ca holdingurile farma controleaza atit piata legala cit si ea ilegala de medicamente. asa se intampla in industria cosmeticelor deja de ceva timp se produc in asia falsuri ale brandurilor. in spatele lor sunt de fapt aceleasi persoane. aceasta minciuna se regaseste cam in toate domeniile. auto, substante chimice, mancare, medicamente.

??????  •  13 mai 2016, 13:59

Reactivii de la Icechim or fi dintr-aia vechi ?

??????  •  13 mai 2016, 14:04

Pentru a stabili "randamentele" unor astfel de solutii considerati ca ar fi necesare si niste teste de raspuns imunologic ?

Tudor  •  13 mai 2016, 15:25

Cataline, sa nu opresti investigatia! Continua! Cauta tot raul din sistemul asta bolnavicios! Cauta cum la unele farmacii ajung doar anumite tipuri de medicamente, de la unii producatori! Verifica catre cine sunt virati mii de euro pentru reclamele din toate farmaciile! Producatorii mint de ingheata apele, inclusiv Terapia! *** vrea bani, bani multi! Nu il intereseaza starea de sanatate a romanului! Sapa adanc Cataline, hai sa scoatem tot raul, macar din sistemul asta! Poate asa, prin achete, dezvaluiri, poate reusim sa tratam toate sistemele Romaniei!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu  •  13 mai 2016, 17:15

Stimate domnule Tolontan. Felicitări dvs. si întregii echipe. Sotia a fost externata cu bine de la Parhon. Nu au fost schimbate doar saltelele ci întregul mecanism de igienizare si dezinfecție. Va rog să-mi comunicați pe canal public sau privat ora la care ajungeți de regulă la muncă întrucât doresc ca fie singur sau însoțit să vă aplaud de pe trotuar pe dvs. si implicit echipa dvs. Concret va mai rog să cereți departamentului juridic să facă un contract de sponsorizare deoarece doresc să sprijin financiar inca de acum viitoarele investigații. Al dvs. Liviu I.

Cetatean Sector 2  •  13 mai 2016, 20:48

Amenințările producătorilor de medicamente generice la adresa dr. Cîrstoveanu sunt profund lipsite de temei. Dr. Cîrstoveanu are perfectă dreptate, medicamentele generice NU AU NICI UN EFECT în tratarea bolilor pentru care sunt administrate. Cunosc acest lucru pentru că prin natura profesiei mele mă ocup și de studiul brevetelor (în diverse domenii). Nu cunosc, nu sunt și nu am fost plătit de nici un producător de medicamente. Însă repet, afirmația dr. Cîrstoveanu cu privire la ineficiența totală a medicamentelor generice este probată științific. Nu mă miră că niște comercianți, pentru că asta sunt de fapt producătorii de generice, se simt deranjați „în business”-ul lor de acest adevăr susținut de un medic deosebit dedicat salvării vieții copiilor noștri.

Bixi  •  14 mai 2016, 16:10

Paracetamolul care se gaseste la noi e praf de creta. De cate ori ma intreaba cate un prieten "ce-ti aduc din strainatate", ii spun du-te si tu intr-o farmacie sau alimentara si ia-mi niste paracetamol. Cel mai ieftin. Asa scap de raceala repede. Cu praful de creta romanesc stai si o saptamana la pat. Totul e falsificat in romania, medicamentele sunt amidon + praf de creta. Faceti diferenta singuri. Asa si cu laptele, apa cu amidon si aroma de lapte.

Imipasa  •  14 mai 2016, 17:24

@Georgiana: comentarii corecte! Nu pot spune ca sunt sigure toate acele medicamente. Deși oficialii ne asigura ca suntem in siguranța, Agenția Medicamentului retrage medicamente din cauza falsificării testelor. Vezi links de pe site-ul lor: http://www.anm.ro/anmdm/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/Comunicat%20de%20presa%20EMA%20referitor%20la%20studiile%20efectuate%20la%20unitatea%20Semler%20Research%20Centre%20india.pdf http://www.anm.ro/anmdm/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/Comunicat%20de%20presa%20EMA%20referitor%20la%20studiile%20de%20la%20unitatea%20Alkem.pdf http://www.anm.ro/anmdm/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/Comunicat%20de%20presa%20EMA%20referitor%20la%20%20recomandarea%20de%20suspendare%20a%20APP_unitatea%20GVK%20Biosciences.pdf

Dorina  •  17 mai 2016, 0:34

http://www.bistriteanul.ro/editorial-dr-anca-andritoiu-urgent-demisia-esti-pericol-public-1463129917116.html http://www.bistriteanul.ro/ancheta-primul-deces-in-urma-infectarii-cu-clostridium-difficile-la-spitalul-din-bistrita-martie-2015-1463070899388.html http://www.bistriteanul.ro/ancheta-om-de-afaceri-din-bistrita-ucis-de-clostridium-difficile-dupa-ce-a-fost-internat-in-spitalul-judetean-noiembrie-2015-1463407166287.html

Comentează