18 rezultate din toată țara confirmă diluarea dezinfectanților Hexi! Dr. Cîrstoveanu invocă un experiment: ”Parcă suntem în laborator”. Director Terapia Cluj: ”Sunt iresponsabili medicii care susțin că medicamentele sunt falsificate!”

Noile analize sînt la fel de proaste. Ministerul Sănătății s-a lămurit și a cerut să se treacă la analize pentru alte firme

joi, 12 mai 2016, 7:24

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Am coborât singur în morga spitalului. Soția nu a avut puterea s-o facă. Doctorița de acolo s-a uitat în ochii mei”, povestește bărbatul.

„Vă dați seama ce meserie are o doctoriță a cărei meserie e să facă autopsii pe copii nou-născuți. Și mi-a zis: băiatul dumneavoastră a trăit toate cele 6 luni de viață cu bacteria klebsiella. Asta i-a distrus, în final, plămânii. Îmi pare rău”.

Este unul dintre cei mai cunoscuți… dar ce contează cine este!

Este un bărbat de 47 de ani care plânge liniștit și-și șterge lacrimile cu degetele subțiri. Apoi și le trece pe stofa subțire a costumului.

„Dacă există un tată în situația mea, să aibă o șansă mai mare la viață”
„Când am citit articolele voastre m-a tulburat o coincidență. Astăzi, Vladimir ar fi împlinit un an. A murit în toamna anului trecut, la vârsta de 6 luni”.

Ați observat, probabil, că le spunem celor dragi pe nume, ca un răspuns atunci când interlocutorul le zice „băiatul” sau „fata” sau „el”.

„Nu vreau nimic pentru mine. Dar mă gândesc că dacă ați fi găsit diluarea acum un an, poate că Vladimir ar fi trăit”.

Se gândește un pic. „De fapt, nu acesta este gândul cel mai puternic. Ci acesta: dacă astăzi există un tată al cărui copil se naște prematur, sistemul să se schimbe astfel încât să aibă o șansă mai mare să trăiască! Știți ce mi-a zis doctorul Cîrstoveanu…”.

Mărturia nocturnă a doctorului Cîrstoveanu
Vladimir este unul dintre cei 27 de copii morți în anul 2015 în Secția de terapie intensivă nou-născuți de la „Marie Curie”.

„Cătălin Cîrstoveanu a făcut tot ce s-a putut. Șase luni l-a îngrijit. Au fost nopți în care medicul a stat lângă el, pe scaun, acolo a dormit, ca să-l ajute pe Vladimir să trăiască”, povestește tatăl.

Iar când copilul a murit, bărbatul își amintește că doctorul Cîrstoveanu i-a spus: „Pentru noi, Vladimir a fost o lecție. Am învățat enorm de la el”.

„Asta m-a ușurat într-un fel ciudat. M-am simțit ca și cum n-ar fi murit degeaba”.

În nopțile petrecute împreună pe culoarele spitalului, medic, mamă și tată, doctorul Cîrstoveanu le-a mărturisit pentru prima oară felul în care anumite medicamente, fără efect, sunt puse pe listă de către Ministerul Sănătății.

Și medicamentele fără efect rămân pe lista impusă, în timp ce medicii fac tot felul de strădanii ca să le aducă, din străinătate, pe cele care funcționează.

Interviul care a alertat fabricile de medicamente
După ce Guvernul a anunțat că toate cele 14 probe ale celor 10 dezinfectante Hexi Pharma recoltate din patru spitale din București sunt neconforme, doctorul Cîrstoveanu a erupt.

A vorbit pentru Gazetă, pentru televiziuni și și-a strigat indignarea.

Dar cele mai apăsate declarații le-a făcut în interviul luat de Diana Marcu pentru republica.ro.

El a numit antibiotice care nu funcționează, „Toate cefalosporinele generice n-au niciun efect”, a atacat autenticitatea medicamentelor generice și a spus că tot ce se întâmplă cu dezinfectanții îi apare acum, retroactiv, ca un experiment.

„Cum poți să te gândești că pui pe piață astfel de lucruri? E ca un laborator, practic, ceea ce se întâmplă: Hai să vedem cum este cu 5% în loc de 10%. Este absolut un laborator”, spune medicul.

El primește o replică.

10_Dragos Damian
Dragoș Damian

„Nu comparați dezinfectanții cu medicamentele”
Dialog cu Dragoș Damian, directorul general al Terapia Cluj, liderul producătorilor de medicamente din România.
– Ce vă nemulțumește la ceea ce a spus doctorul Cîrstoveanu?
– Nu-l cunosc pe medicul Cîrstoveanu, nu știu cine este, dar cred că a afirma public că anumite medicamente sunt neconforme și, mai ales, că o categorie întreagă, cum e cea a medicamentelor generice, nu e conformă, asta înseamnă o iresponsabilitate!

– Dar nu e singurul medic care spune acest lucru.
– Nu comparați, vă rog, povestea cu dezinfectanții cu cea din industria medicamentelor! La noi, controalele sunt extrem de stricte la introducerea pe piață.

– Așa era, teoretic, și la biocide. Și după aceea nu le controla nimeni.
– Agenția Națională a Medicamentului poate închide o fabrică. Și există o alertă medicală care poartă numele de Farmacovigilența, pe care o poate declanșa oricine. Medicamentul pomenit de doctor nici nu e al nostru, ci al concurenței de la Antibiotice Iași, dar nu e normal să spui așa ceva.

„Mie mi se pare că a fi un medic responsabil presupune să apelezi la Farmacovigilența, care e o reclamație pe care o faci imediat și declanșează un control, și nu să faci declarații publice împotriva genericelor, care înseamnă 60% din piață”
Dragoș Damian, dir. gen. Terapia Cluj

– Credeți că are cineva ceva cu medicamentele generice, adică cele care pot fi produse de oricine și sunt mai ieftine?
– Dacă vă gândiți puțin, veți vedea că da! Marile companii medicale, care dețin patente, finanțează pe multă lume. Sunt obligatoriu finanțări la vedere. Veți vedea câți medici sunt sponsorizați. Inclusiv organizații ale pacienților sunt sponsorizate de marile firme internaționale. Încă o dată: pe piața medicamentelor controalele sunt stricte și funcționează.

– Gândiți-vă că oamenii sunt supărați pe faptul că statul n-a controlat dezinfectanții și a făcut posibilă falsificarea lor.
– Înțeleg și pe bună dreptate oamenii sunt supărați. Dar să nu cădem acum în vehicularea unor mituri…

– E un mit ceea ce spun medicii despre medicamentele care nu-și fac efectul?
– Da! Fabricile de medicamente sunt auditate permanent. Și nu doar de autoritățile din România. Noi, de pildă, avem situl fabricii auditat și de agenția americană. Să vă dau un singur exemplu: în scurt timp, la Cluj vine în control autoritatea medicamentului din Rusia pentru că exportăm acolo. Să nu stârnim degeaba panică, vă rog!

O analiză bună descoperită de ziar: Clorhexin C
Ieri, a ajuns la Ministerul Sănătății al doilea lot de analize din produse Hexi Pharma.

18 probe, cele mai multe testate la câte două substanțe active, arată la fel de rău ca și probele din București. Ele prezintă diluările binecunoscute: de 10 ori la Suprasept, de 3 ori la Thor…

Oamenii din MS se gândesc cât să mai continue controlul la Hexi Pharma, pentru că lucrurile sunt clare.

Între timp, Parchetul și-a adus la Icechim propriile probe.

S-a înregistrat și un mic record. Gazeta are o analiză a Hexi Pharma, făcută la Icechim la cererea ziarului, pentru Clorhexin C, care este conformă. Clorhexin C, lotul 143, din decembrie 2015, are substanța activă de 0,5% și pe etichetă și în recipient. Un produs bun.

Un chimist ne explică și altceva: ”Ați exagerat cînd ați spus că un produs a fost diluat de 2.500 de ori. Vă spun de ce”. 

”Produsul HEXIO -SKIN trebuia sa conțină 40 % propanol 1 și 25 % propanol 2  , deci 65 %  1 și 2 propanol . Analiza a arătat că produsul conține numai 49.8 propanol 1 , deci diminuarea totală este de 100-49.8/65*100=100-76.6=24.4 %. Conținutul total de propanol este mai mic cu aproximativ 25 %”, spune el.
”Nu are rost să fie făcut  raportul 25/0.01= 2500”, conchide chimistul.

Același chimist susține că Ministerul Sănătății a interpretat greșit rezultatele la Hexio IOD, din primul lot, care par bune, cu o marjă normală de eroare.

Surse din piață susțin că o altă fabrică, Romchim, în produsele căreia anul trecut au fost descoperite bacterii, are mari emoții. În curând se vor testa și produsele altor firme.

Ce a spus Condrea la Parchet
Mai mulți oameni din producția Hexi au fost chemați la Parchetul General pentru audieri.

„Condrea a aruncat totul pe cei din fabrică”, povestesc oamenii.

„Condrea a spus procurorilor că este victima furăciunilor din fabrică. Altfel spus: el a asigurat eficiența și o diluare normală, o mică hoție, dar restul diluării, marea hoție, ar aparține angajaților” Sursă a Gazetei din Hexi Pharma

Mai mulți dintre angajați au ales să discute separat cu procurorii, începând să povestească fiecare cât știe din operațiunile de diluare, dar și despre felul în care se câștigau licitațiile publice.

Se schimbă saltelele
Unele spitale au amînat operații și nu le-au făcut decît pe cele de urgență. Sînt exact spitalele care au cumpărat cel mai mult de la Hexi.

Cum arată mesajele oamenilor:

„Liviu • 12 mai 2016, 15:34 • (editează)
Mulțumesc. Sotia tocmai a fost operata la Parhon. Au schimbat saltelele etc. la reanimare. Cadrele medii erau încântate de calitatea noilor dezinfectanți. Retine te rog adresa de email si daca o sa ai nevoie de sprijin sub orice formă nu ezita. Cu stima.”

Se schimbă saltelele în spitale. Cam așa se schimbă lucrurile, ca în povestirea în care un ucenic îl întreabă pe Budha: „Și care să fie primul lucru măreț pe care să-l fac după ce mă iluminez?”. „Să speli vasele”.

Controale în Bulgaria
Aflând de criza din România, bulgarii s-au alertat și ei.
„Am controlat 52 de spitale, niciunul n-a lucrat cu Hexi Pharma”, a comunicat ministerul sănătății de la Sofia presei bulgare.

Ce se întâmplă la licitațiile care fuseseră aranjate pentru Hexi
În țară se petrec lucruri din zona crepusculară.

„La Târgu-Mureș se pregătise din timp o licitație mânărită pentru Hexi Pharma. Dar acum s-au trezit cu alți ofertanți! Nu știu cum să modifice contractul ca să le permită să concureze, acum că Hexi nu mai există. Vor cumpăra la prețuri mai mici, ceea ce îi cam încurcă, că ei pregătiseră un buget mai mare”, relatează cineva din industrie, cu un zâmbet amar.

În cealaltă parte a României, Antibiotice Iași a anunțat că-l dă în judecată pe doctorul Cătălin Cîrstoveanu.

Două avioane
„Nu e foarte afectat de amenințările din România. E obișnuit cu acest tratament. Acum câțiva ani, Cîrstoveanu era în Germania, unde operase un copil. Îl aduce acasă și, pentru că intervenția chirurgicală a întîrzie, sună la Lufthansa și-i roagă să întârzie puțin avionul. Nemții îl așteaptă 15 minute! Când urcă în avion cu copilul în brațe, toți pasagerii îl aplaudă. Fuseseră anunțați de căpitan”, povestește un apropiat al medicului de la „Marie Curie”.

Povestea de la polul opus. „Cîrstoveanu este la Cluj și se întâmplă același lucru. E cu un copil, întârzie și sună la Tarom. Refuză să întârzie și e nevoie de un zbor special al SMURD ca să vină cu nou-născutul la București. Cam asta e diferența”.

Polul frigului.

Medicul mort din cauza infecțiilor
Bărbatul în costum se ridică. Ieșim pe ușă. „Când am fost ieri la mormântul lui Vladimir, am văzut, undeva alături, foarte multe flori pe un alt loc”, spune el.

„Am întrebat cine a murit. Era un mare medic român de la Parhon. A murit acum câteva zile, din cauza infecțiilor luate din spital. Fata lui, medic și ea, ne-a zis: e o ironie, nu?”.

 

 

Cele 15 părți ale investigației:

Comentarii (69)Adaugă comentariu

Cris  •  12 mai 2016, 19:39

Nu e vorba de incredere sau neincredere in sistemul medical, cum abera ieri secretarul ala de stat din Ministerul Sanatatii la conferinta de presa de la Guvern, e vorba ca increderea si siguranta serviciului trebuie sa se bazeze pe teste periodice, pe esantioane recoltate aleatoriu. Nu putem sa ne bazam pe niste buletine de analiza facute acu 3 ani. Nimeni nu ne poate garanta ca producatorii respecta reteta, fluxul de fabricatie, ca pun tot ce trebuie ca produsul sa iasa de calitate, ca se respecta normele de igiena maxima in fabrica de medicamente, etc. Proba de foc este inchiderea unei farmacii si testarea unui lot de produse. Ele va trebui sa corespunda cu eticheta in niste marje acceptabile, altfel e grav. Nu e vorba de incredere sau neincredere e vorba de testare.

ciobanu-mioritic  •  12 mai 2016, 19:50

... În mod sigur - ŞI MEDICII simpli din sistem au ştiut despre diluarea dezinfectanţilor, DAR - au preferat să-şi ia salariile şi să tacă, ÎN LOC să anunţe TOATĂ presa şi să SISTEZE operaţiile - precum o fac azi, cu aprobarea conducerii.

Medic Doctor  •  12 mai 2016, 19:54

Draga Tolontan, Pe ce motiv mi-a fost refuzat un comentariu de la articolul precedent in care spuneam ca medicii, inclusiv cel intervievat de la Spitalul Marie Curie, n-aveau cum sa nu stie de manevrele cu dezinfectantii? N-ai cum sa nu-ti dai seama, efectiv. Ca sa nu mai zic ca probabil o buna parte chiar erau pe statul de plata al acestor firme, tocmai pentru ca sa taca, tocmai pentru ca sa stie sa-si puna doua perechi de manusi. Ieri ai incercat sa scoti doctorii din oala, cand fix ei sunt complicii acestor crime. Iar acel medic care n-a auzit in viata lui de asa ceva, stia, de exemplu, ca nu stiu care politicieni protejeaza un medicament important adus din strainatate care n-are efect, pentru ca primesc spagi. Asta a auzit doctorul, dar nu i-a dat prin cap cam de ce mor copiii pe capete in acel spital. Toata lumea, toti prietenii mei care n-au treaba cu spitalele si cu medicina merg sa se opereze si sa se trateze in clinici private din acelasi motiv: e mizerie si colcaie de microbi. Asa imi zic mereu. Pai daca ei care n-au treaba s-au prins, medicu ala pe ce lume traieste?

Cătălin Tolontan  •  12 mai 2016, 19:55

@Cris: aveti dreptate, statul e obligat sa faca aceste controale. Nu poti lasa totul la buna credinta sau la cultura de companie a producatorului. Sau la regulile de intrare pe piata.

R  •  12 mai 2016, 20:01

Antibiotice Iași sa nu uite sa precizeze in actul de chemare in judecată cat i-au costat studiile medicale, cui, sub ce forma le-au achitat medicilor atunci cand au avut nevoie de acele studii ca sa introducă produsele pe piata. Si daca considera ca exista vreun conflict de interese in felul in care se fac aceste studii medicale.

Cris  •  12 mai 2016, 20:01

Directorul de la Terapia Cluj se acopera de penibil. Ar fi trebuit sa spuna: "Veniti si testati produsele noastre. Mergeti in farmacie si luati un lot de test". Cea mai buna garantie a calitatii e testul transparent efectuat de o tertza parte. Astia vorbesc de "incredere" cu o asemenea nonsalanta de parca n-am trai in tara hotilor.

Liviu  •  12 mai 2016, 20:16

Din pacate din nou un singur " nebun" vorbeste , il vor da in judecata si probabil castiga pt. ca nimeni altcineva din sistem nu vorbeste si tac ca ramele si singurul care are curajul este medicul Cîrstoveanu, din pacate asta este procentajul de medici adevarati 0,01 din total, restul pamant de flori.Dar daca explodeaza si bomba asta vor iesi multi ca si acum cu HexiSpaga bai ce sa vezi toti stiau , au observat, li sa parut , stiti ce *** ca daca nu era "numaratorul de cornere" de la Gazeta Sporturilor cu colegii lui dormeati toti .La fel si cu medicamentele,Dar domnule noi suntem auditati , controlati la noi nimeni nu se joaca. *** La fel zicea si Codrea.Ce spune medicul Cîrstoveanu este absolut adevarat dar *** tac .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Hmm  •  12 mai 2016, 20:19

Pai nu e vorba numai daca respecta reteta ci si cum face pastila; Ex: Sintrom Vs Trombostop; vezi ce zic cardiologii care se repecta si de ce prefera Sintrom si nu Trombostop ( indiciu: e vb de centru tabletei si dispozitia subst active in ea :P)

Emi  •  12 mai 2016, 20:25

INTREBAREA ESTE CINE RASPUNDE PTR ACESTI COPII ???? PRODUSELE FABRICATE PTR ROMANIA NU SUNT ACELEASI CU CELE FABRICATE PTR EUROPA!! VA SPUN LAPTE PRAF PTR NOU NASCUTI NOVALAC IN ITALIA ESTE MAI ALB...CEL CUMPARAT DIN ROMANIA ESTE MAI INCHIS LA CULOARE... DE CE?????

Adriana  •  12 mai 2016, 20:43

E un sentiment de eliberare ca se deschide incet incet carapacea sistemului sanitar si chiar daca chestiunea dezinfectantilor a fost doar dinamita, trebuie sa continuati pe pista problemelor din sistem! Lucrez zi de zi ca si medic rezident in terapie intensiva si se vorbeste deja cu RESEMNARE despre cum antibioticele noastre generice nu au acelasi efect ca si cele din studiile si ghidurile la care noi ne referim atunci cand stabilim dozele si modul de administrare la pacient. Ce ar trebui sa testam si nu se face in spitale este nivelul plasmatic al antibioticelor pe care le dam, ca sa stim exact cat ajunge acolo unde trebuie in organismul pacientului. Pe de alta parte insa, de multe ori suntem nevoiti sa administram antibiotice extrem de puternice, scumpe si considerate de ultima linie deoarece exista o discordanta intre ce avem ca si teste de antibiograma si ce avem disponibil in farmacie sau, de multe ori, laboratorul nu testeaza bacteria decat la un spectru redus de antibiotice dintre care cel scump si puternic este singurul eficient. Treptat ne selectam si in acest mod bacterii rezistente chiar si la cele mai puternice antibiotice iar folosind generice care nu au eficienta studiata la medicamentul original, prelungim internarea pacientilor sau chiar devine imposibila salvarea lor.

dianu  •  12 mai 2016, 20:45

faptul ca medicamentele firmei iesene Antibiotice au acreditare internationala , inclusiv SUA (GMP) , Europa si alte 40 de tari indica faptul ca sunt produse de calitate cu eficienta maxima (in acele tari a fost impus controlul acestor medicamente in laboratoarele lor si in sistemele lor de sanatate...iar aceste tari nu inchid ochii la nereguli )

R  •  12 mai 2016, 20:48

Am citit acum cateva luni un articol englezesc despre studiile medicale. Erau foarte revoltați ca producătorii fac aceste studii in tari mai putin sau slab dezvoltate si atat autenticitatea este pusa sub semnul întrebării cat si etica. Practic participanții - pacienții isi asuma riscuri mult prea mari si nu sunt conștienți ca fac parte dintr-un studiu - experiment in scopul demonstrării si cuantificării efectelor unui produs neavizat, neacreditat. România este campioana la aceste studii. Uneori pacientului i se spune: Spitalul nu are bani sa-ti plătească tratamentul dar exista un program din care daca doriți sa faceți parte costurile tratamentului va sunt acoperite. Pacientul sare cu șpaga ca sa faca parte din "program", medicul încasează bani de la producător pentru ca a mai găsit un cobai. Poate ca s-au salvat vieți in felul asta pentru ca totusi in aceasta faza produsul e relativ sigur sau nu are niciun efect. Dar nu e normal sa profiți de tragedia si disperarea unui om. In țările occidentale civilizate, participanții voluntari la un studiu medical primesc in afara de asistenta medicală totala gratuită, sume de bani foarte consistente drept mulțumire. De aceea toate firmele prefera sa faca studii in Romania. Cobaiul roman nu știe ca e cobai, da bani ca sa fie cobai, nu vorbim ca e mai ieftin decat Cobaiul Neamț, el nu reclama, colegiul medicilor, statul nu vede nimic, nu-l apăra. Cand un cobai roman moare, familia lui mulțumește îndatorată unui Joseph Mengele mai mărunt. Un sef de clinica in care se desfășoară un studii medicale poate sa încaseze la plic chiar si zece mii de euro pe luna. E vorba de milionari in euro. Căutați la psihiatrie. Acolo in general tratamentele sunt apa sfințită pentru enoriași ... fundamentaliști. Semnează orice pentru drog. Familiile asteapta sa-i vada morți de mulți ani... "Orice domnu' doctor numa sa se liniștească!" Exista in MS o evidentă a studiilor medicale care se desfășoară in prezent in Romania? Acum, excelul, vreau sa-l vad. Se aude, d-le Dragos Damian cu exportul dvs. cu tot in Rusia, de care ne curg noua si cobailor lacrimile.

d  •  12 mai 2016, 20:54

...si daaaa...sunt convinsa ca Antibiotice nu tremura la verificarea acestor medicamente care au trecut toate testele si acreditarile internationale...iar acel medic care a ,,observat '' neconformitatea unui produs acum 6 luni dar care nu a alertat autoritatile e un ,,criminal''...

Bogdan  •  12 mai 2016, 21:50

Nu sunt din domeniulmedical, dar am o educatie inginereasca. Am fost socat sa vad ca reprezentantul producatorilor de generice spune senin ca in conformitate cu legislatia, se permite o eficienta de plus-minus 20%. Iertati-ma, asta e amatorism adevarat. Cum adica, genericele, care se presupune ca sunt copii ale originalelor, dar fara costuri de patent si, deci, mai ieftine, pot avea diferenta de eficienta (si, deci de retete) de pana la 20%. Am vorbit cu un statistician si mi-a spus ca acest procent de 20% poate insemna orice din punct de vedere al riscului. Ca orice activitate cat de cat reproductibila si organizata decent, ar trebui sa se incadreze in curba lui Gausss (care are 5% la minim si maxim). Unde e stiinta acestei bresle? Unde e acuratetea stiintifica? Ce amatori sunt acesti oameni? Pe mainile lor ne lasam sanatatea?

mihaix  •  12 mai 2016, 22:11

Respect, domnule doctor Carstoveanu! Nu inteleg de ce nu ne putem pune intrebari cu privire la anumite medicamente? De ce trebuie sa luam de bune afirmatiile unor patroni de fabrici de medicamente? Sa verificam in laborator eficienta acestor medicamente. Daca nu e nici o problema de ce sunt atat de deranjati de afirmatiile doctorului Carstoveanu?

Adrian  •  12 mai 2016, 22:19

Dureros sa stii ca pe viitor un "genocid" ca acesta îl costa pe producator doar o amenda de 50 000 lei si cine stie niscaiva inchisoare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

da  •  12 mai 2016, 22:31

Corect, nu trebuie sa luam de bune afirmatiile producatorilor de medicamente si ale altor producatori de orice...medicamentele, alimentele trebuie verificate de catre stat , dar afirmatiile neprobate ale acestui doctor carstoveanu afecteaza vanzarile unei firme si acest lucru este grav in cazul in care firma respectiva nu este vinovata, pt ca o cota de piata pierduta este pierduta. Corect este sa faci analize la medicamente prin sondaje si sa pui la zid pe cei incorecti ... in nici un caz nu te apuci sa faci afirmatii gratuite inainte de a putea dovedi incorectitudinea. Tolo a facut afirmatii publice dupa ce a avut dovada ca aceste produse erau neconforme nu a facut invinuiri publice gratuite. Carstoveanu a facut doar afirmatii publice fara dovezi

Misu  •  12 mai 2016, 22:39

Catalin, daca incepeti si o investigatie legata de medicamente...jos palaria!!

SC  •  12 mai 2016, 23:00

@Bogdan - problemele din zona medicala sunt uriase si nu doar in Romania. In 14 aprilie 2015 OMS a publicat o declaratie ( statement) in care cerea publicarea completa a tuturor studiilor pentru medicamente, vaccinuri, dispozitive medicale, (cam tot ce este in zona biomedicala) si spuneau negru pe alb ca publicarea este extrem de selectiva. Aveau in "fundamentarea" declaratiei si un exempl interesant din zona vaccinurilor, respectiv la 2 ani de la incheierea unui studiu clinic mai putin de 1/3 din studii erau publicate in jurnale peer-review. Cand publici atat de selectiv, poti influenta totul in fel si chip. Legislatia, regulamentele sunt realizate sub presiunea lobby-ului; asa a aparut acea abatere "normala" de 20% si este doar la substanta activa insa mai sunt si alte "abateri normale". Daca medicii nu vorbesc ... nu prea ai cum sa afli ce si cum pentru simplul motiv ca enorm de multe date / informatii de interes public nu sunt disponibile. Un sistem mai bine pus la punct este in UK ( are si el bubele lui, mari de altfel) insa este interesant sa gasesti deciziile, argumentarile direct pe site, expuse public, pentru diverse hotarari pe care le iau in zona de sanatate publica; de exemplu pana in aug 2016 UK vaccineaza BCG cu un vaccin expirat. Si totul e public :D Si apropos de lege: aceste minunate legi permit ca unele componente sa nu fie declarate. Cel mai interesant exemplu este tot in zona vaccinurilor (pentru ca producatorii sunt cvasi-imuni din punct de vedere legal) unde, DACA s-ar face analize cum s-au facut la francezi, suprizele ar fi uluitoare. Puteti verifica in Franta, pe site-ul parlamentarului european Michele Rivasi scrisoarea trimisa ministrului sanatatii din Franta legat de impuritatile prezente in vaccinul Meningitec: "En effet, un laboratoire d’analyses italien, Nanodiagnostics, a observé la présence d’acier inoxydable, de plomb, de zinc, de titane, ainsi que du zirconium, un élément chimique radioactif. Ces métaux lourds sont susceptibles d’être à l’origine d’inflammations chroniques graves. Je vous informe aussi du fait que lorsqu’on regarde attentivement le site de l’Eudravigilance, dans la section « vaccins conjugués contre le méningocoque C », il est recensé 3087 cas de personnes touchées par des effets indésirables sur le site actualisé en octobre 2015. Les effets les plus fréquemment répertoriés sont des cas de désordre du système nerveux." Revenind la stiinta acestei bresle .. hmm ... cei din "breasla" ( editorii unor jurnale de renume) spun ca exista dovezi ca mai mult de jumatate din studiile pe care se bazeaza medicina sunt false, eronate. PENTRU MEDICII din SPITALE - de ce nu trimiteti voi copii dupa contractele/ actele aditionale pe care ati fost obligati sa le semnati ( in unele spitale nu in toate)? Alea in care parametrii de performanta, regulile impuse va obliga sa NU declarati, sa va faceti ca nu vedeti si sa "functionati" mai ceva ca pe vremea raportarilor cincinale? Acele acte aditionale ce va spun ca daca un pacient vine si are un tratament prea scump ceea ce trebuie sa faceti este sa-l trimiteti la alt spital. Hai ... Colentina, Pantelimon, Sf Ioan, Universitar ???? Sunt si medici ce nu au semnat actele aditionale; de ce nu le trimiteti sa poata fi publicate avand, in acelasi timp, protectia identitatii voastre? Daca voi nu vorbiti cum vreti sa se stie ca sunteti intre ciocan si nicovala si legile, regulamentele sunt varza si trebuie refacute in jurul unui concept nou, siguranta pacientului?

drake  •  12 mai 2016, 23:13

oare cei de la ant3 citesc articolele?

Cris  •  12 mai 2016, 23:14

Eu zis sa nu ne lasam, din nou, antrenati in discutii paralele. Generice, negenerice, pe mine ma intereseaza foarte mult daca se respecta concentratia de substanta activa declarata in prospectul medical. Iar pentru asta sigilam o farmacie si luam produsele la testat. Prea s-a declansat, asa, un iures de promovare pe la TV. Hai sa vedem daca medicamentele alea sunt conforme cu specificatia din prospect.

Cătălin Tolontan  •  13 mai 2016, 0:11

@bogdan, Cris: aveti dreptate, prospectul trebuie sa coincida cu analiza fizico-chimica. Exista si un motiv stiintific. Biologia actioneaza logaritmic, de aceea o abatere de 10% la concentratie poate insemna o abatere mult mai mare la efect.

CMS  •  13 mai 2016, 0:12

Activez într-o alta industrie dar va pot confirma ca ceea ce se descopera acum în sănătate este valabil și în alte domenii.Diferenta este ca deși am sesizat autoritățile cu probe furnizate de laboratoarele proprii sau țările vecine cu privire la rapoartele false folosite la licitatii , autoritățile prefera sa închidă ochii.Am oferit sprijin logistic din material pentru depistarea neregulilor dar același tip e personaje sinistre refuza sub diverse motive. Apropos , au murit oameni la Colectiv și a fost închisă Arena Națională. Aveți impresia ca s-au schimbat capii din IGSU și cei de la Laboratorul lor de foc? Răspuns corect, nu.

Diana Marcu  •  13 mai 2016, 0:14

@Medic Doctor Stimate Domn, cunoasteti cumva numarul deceselor inregistrate in sectia de Terapie intensiva nou-nascuti de la Marie Curie? Sau numarul celor inregistrate in spital? Raportat la numarul de internari / an? Va grabiti cu sentite de tipul "mor copiii pe capete in acel spital"

Diana Marcu  •  13 mai 2016, 0:25

@R Inca un articol - despre "cobai" si efectele medicamentelor: http://www.gandul.info/stiri/romanii-printre-cei-mai-cautati-cobai-din-lume-lista-tarilor-cu-saraci-unde-fac-teste-companiile-farmaceutice-americane-7793795

Mianna  •  13 mai 2016, 1:15

Pentru R, care comenta despre "cobaii" din Romania: doar in studiile de faza I, care nu se fac pe bolnavi, ci pe voluntari sanatosi, participarea in studiul clinic este remunerata. Niciodata in cele de faza II, III sau IV, care se fac pe bolnavi. Daca sunteti convins ca in alte tari pacientii primesc vreo suma pentru participarea in studiu, ar insemna ca acei medici incalca toata legislatia si toate reglementarile in domeniu (vezi ICH-GCP, Declaratia de la Helsinki etc.) Singurii bani pe care ii pot primi pacientii sunt decontarea transportului - pe baza biletelor/bonurilor, asa cum se face orice decont - sau, in anumite cazuri, decontarea cazarii la un hotel, atunci cand este intr-adevar necesara (pentru o noapte sau doua, nu pentru toata durata studiului). Dar povesti de-astea circula... nu este adevarat nici ca pacientii nu stiu ca fac parte dintr-un studiu clinic si ca primesc (sau pot primi) o substanta aflata inca in faza experimentala. Ar fi necesara o conspiratie mult prea mare pentru asta - sunt multe proceduri, pacientii discuta intre ei sau cu medici/asistenti, nu doar cu medicul care "ii santajeaza" sa accepte participarea in studiu. In plus, aceeasi legislatie de care pomeneam mai sus nu permite ca un pacient intr-un studiu clinic sa riste sa ii fie administrat un tratament inferior celui existent in momentul inceperii studiului (Standard of Care). De exemplu, in oncologie, nu primesc unii chimioterapie si altii placebo; primesc toti chimioterapia care reprezinta tratamentul standard pentru diagnosticul si stadiul respectiv, iar unii dintre ei primesc in plus medicamentul de studiu (iar ceilalti placebo), pentru a se vedea, comparativ, daca noul medicament aduce o imbunatatire. Doar pacientii care sunt depasiti terapeutic (de exemplu un limfom chimio- si radiotratat pana la epuizarea tuturor optiunilor, intrat in remisie, apoi transplant de maduva, dupa care in Standard of Care nu mai exista decat tratament simptomatic) pot intra intr-un studiu in care o parte primesc doar placebo, iar altii medicatie activa.

Bursuc  •  13 mai 2016, 1:17

Doar pentru ca nu va convine ce spune Dr Carstoveanu il numiti in fel si chip.Va spun doar ca numai "iresponsabil" nu este. Norocul m-a adus pe mine si pe baietelul meu nascut prematur, in sectia condusa de dumnealui si am putut sa vad in sfarsit ce inseamna profesionalism si responsabilitate la standarde occidentale.Din pacate nu din banii statului,ci exclusiv din donatii. Ca orice roman invechit,am propus "o mica atentie" insa raspunsul a fost cel pe care speram sa-l aud din gura omului pe care-l admiram de cateva zile:aici nu se primesc atentii,se pot insa face donatii in special in produse consumabile de care avem mare nevoie,bineinteles dezinfectantul era printre ele. Daca veti avea vreodata nesansa sa aveti un bebelus nascut prematur,rugati-va sa ajunga la sectia condusa de Dr Carstoveanu pentru a avea o sansa reala la viata.Sa nu uitam si toata echipa care lucreaza acolo,sunt minunati si cu o alta mentalitate decat suntem obisnuiti. Felicitari,faceti o treaba magnifica si ne vom ruga pt voi mereu.

Stefan  •  13 mai 2016, 1:21

@dianu - Crezi ca e greu sa separi procesul de productie pentru acelasi medicament, pentru export si pentru piata interna? Sau crezi ca nu se intampla lucrurile astea? Suntem renumiti pentru corectitudine si lipsa coruptiei si a coruptilor in Europa, nu? De asta ne baga pe gat obligatii pe justitie, pentru ca suntem niste ingerasi. Cat despre marjele de eroare, discutam parca jucam bambilici. Mai lipseste sa se introduca marje de eroare de -+20% in constructii, dar nu doar la materiale, ci si la calcule, si suntem oameni. Medicina parca ar fi o stiinta inrudita cu filozofia, cu literatura beletristica. Justitia are marjele ei de eroare -+100% de la Iliescu citire, post 1989 ( nu dau vina pe el, doar incadrez in timp ), samd. Noroc cu educatia, unde toate sunt perfecte. Ati ghicit. Sau nu, sunt ironic cu partea educativa.

Mianna  •  13 mai 2016, 1:23

Nu va suparati da' voi ati aflat ca suntem in UE, si ca "legislatia aia laxa" de care pomenesc articolele "stiintifice" din revistele de frumusete e de fapt legislatia europeana? Un sponsor care vrea sa isi vanda (dupa aprobare) produsul in diferite regiuni, trebuie sa faca studiul in acele regiuni; un medicament testat doar in SUA nu va primi aprobare in Europa. Iar realitatea este ca intr-un studiu clinic, numarul site-urilor (adica a spitalelor - asa e numit un centru in care se desfasoara studiul) il depaseste pe cel din toata Europa; Rusia included. exista si site-uri (mai de incredere, dupa parerea mea, decat Vanity Fair) in care se pot verifica aceste date: https://clinicaltrials.gov/

Stefan  •  13 mai 2016, 1:32

Domnul Damian, de la terapia Cluj, face un gest frumos aparandu-si colegii. Si normal. Nu de alta, dar fereasca Dumnezeu ca vreo firma din Romania sa aiba intelegeri cu concurenta pentru stabilirea unor preturi pe piata. Oricum, mi se pare aberant sa sustii ca medicamentele sunt in regula pentru ca atunci cand sunt lansate pe piata sunt verificate. Sau sa iti sustii corectitudinea prin controale anuntate care vin din alte state. Stiti sistemul inspectiilor din invatamant. Stiti, alea cand veneau profesorii cu o saptamana inainte si anuntau toti elevii ca de azi intr-o saptamana avem o inspectie la orele cutare, si sa invatati lectia asta toti pana atunci. Sunt nesimtiti pana in adancul oaselor indivizii astia, au o lejeritate incredibila de a-ti da cu tifla peste bot. Cred ca nu indraznim nici unul sa avem pretentia sa fie corecti in tot ce fac ei, dar exact asta ii mai lipseste omului de rand cu toate problemele care le duce in spate o viata intreaga, sa si umble stramb, sa ramana cu sechele din internari, si bolile sa ii fie tratate pe jumatate, dupa ce i se iau din punguta cu doi bani periodic darile pentru sanatate. Pacat ca nu aveti 12 capete domnule Tolontan, ca balaurul din poveste, si sa incercati sa va extindeti in mai multe directii. Poate ca totusi o sa apara si in domeniul medicamentelor niste oameni cu un dram de umanitate in ei, ca sa va indrume pe ce drum sa o luati. Ca de ferchezuiti eleganti care vorbesc frumos aruncand cuvinte goale in stanga si in dreapta e plin.

Lungu Mihaela  •  13 mai 2016, 1:35

Va rog sa se facă teste si la medicamentele din farmacii.Nu este posibil sa se acorde discount de 89-90%catre farmacii de către producătorii de generice.Ce substanța activa mai conțin acestea.Si sint destule credeți-ma,lucrez in sistem .S-au ieftinit medicamentele succesiv si sunt foarte curioasa(la cele care se mai găsesc in farmacii la ora actuala ,criza de medicamente fiind mare)chiar din import ce mai conțin.Cat la suta praf de creta si cat la suta substanța activa?

Cata  •  13 mai 2016, 5:20

*** Toti cei informati trebuie adusi in fat justitiei si judecati *** Scandalul Hexi Pharma e mult mai mult decit se vede cu ochiul liber. Daca cineva are puterea de a face un inventar legat de consecintele utilizarii acestor produse, exprimate in vieti omenesti pierdute, am avea imaginea exacta a *** infaptuite de catre PUTEREA din Romania impotriva propriilor cetateni. Sa inventariem institutiile potential informate de SRI: presedintie, guvern, procurratura cu dna, csat, alte ministere (?)! Vorbim deci de intreaga structura de putere decizionala a statului roman care a complotat cu Hexi Pharma in mod direct si premeditat! Cind toata structura de putere tace intr-o astfel de situatie, evident ca a existat premeditare. Ni se tot spune ca painea are tot felul de ingrediente nocive (alimsnt de baza consumat zilnic), bauturile sint contrafacute si imbuteliate anapoda (consumate zilnic) inclusiv laptele, medicamentele, alte alimente etc. Acestea contribuie la reducerea sperantei de viata, la declansarea unor boli fara posibilitatea de a fi tratate de catre cei multi. Acum dezinfectanti din spitale care in mod direct au ca si consecinta directa MOARTEA! FAra niico indoiala *** Ce facem deci cu presedintia, guvernul, procuratura, dna, csat? Ar putea armata prelua puterea si face ordine in aceasta monstruasa manopera repede ca sa nu pierdem timpul???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Zetpatru  •  13 mai 2016, 7:17

Ar fi foarte interesanta o comparatie cu spitalele private din Romania. Ce produse pentru dezinfectare Utilizeaza acestea? Unele dintre ele dispun si de sali de operatie. Cum procedeaza in politica lor de achizitii?

Cris  •  13 mai 2016, 7:50

Atunci cand a fost povestea cu copiii adusi din tara cu sindrom hemolitic uremic, alde Achimash & gasca s-au apucat sa recolteze probe biologice abia dupa o luna de la eveniment, incercand astfel sa acopere mizeria din spitale. De ce nu se sesizeaza Parchetul in acest caz. E clar ca acei copii veniti in Bucuresti cu infectii luate in spitalele in care au fost tratati initial, au o legatura directa cu dezinfectantii diluati din spitale. Sunt sute de cazuri in tara de infectii in spitale, in care omul s-a dus cu o afectiune si s-a intors cu doua, sau a murit in spital. Cine cerceteaza toate aceste cazuri de culpa medicala? Am cautat peste tot pe net, sa ma documentez daca procentul ala de abatere de 20% la concentratia intre generic si original e real, pentru ca, odata e foarte mare si doi, e baza unei fraude - pe niciun flacon de generic sau in prospect nu scrie o astfel de atentionare, astfel incat consumatorul sa fie informat ca poate intra in posesia unei substante diluate care sa nu aiba acelasi efect ca medicamentul original. In Romania a fost un mare tam-tam cu genericele pe timpul lu Basescu (nu mai stiu cine era la Sanatate atunci, parca Eugen Nicolaescu, dar e posibil sa ma insel). Stiu ca toata lumea a recomandat cu voce tare "genericele" ca solutie a crizei financiare cronice din spitalele romanesti (inclusiv Basescu a recomandat sa se foloseasca generice). Trebuie vazut daca nu cumva s-au tras niste sfori in acel moment dinspre producatorii de medicamente. Ideea e ca se pot folosi generice numai in masura in care au acelasi efect ca originalele, altfel nu, ca omul nu plateste la fondul de sanatate cu 20% mai putin pentru a fi tratat cu generice. Dar discutia nu este despre generice si negenerice ci daca medicamentele au concentratia de substanta activa declarata, iar pentru asta trebuie facuta testare la sange, nu doar la punerea pe piata a medicamentului ci si ulterior.

drako  •  13 mai 2016, 8:00

cine,oare,il protejeaza pe Condrea ? un deputat iese de la Parchet cu "bratari",dar Condrea nu...iar vinile sunt incomparabile ! trafic de influenta vs. *** ! Tolo,cred ca aici e miezul problemei !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 mentori Dementori  •  13 mai 2016, 8:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian  •  13 mai 2016, 8:26

Intrebare...Nu se impune acum o modificare a concentratiilor noilor dezinfectanti de pe piata pentru a lupta cu bacteriile "imunizate" de vechii dezinfectanti?

Horia  •  13 mai 2016, 8:30

Tolo, parerea mea este ca ar trebui pus capat la a Mai publica parerea lui Carstoloveanu, sau cum l-o chema pe marele medic! Acest medic, incearca prin tine sa para o victims! Tu ce si face daca un om din echipa ta ar gresi ortografic la postari de 2-3 ori? Nu Mai mult! Cred ca ai reaction! Daca tot Mai postezi, Pune-I si intrebarile: - ce ai facut cand ai vazut ca iti mor copii din cauza infectiilor? - pe cine ai sesizat , cu o eventuala evaluare? Eu cred ca nu a facut nimic, acest doctor, - de ai admis , daca ai avut cunosttinta, sa Mai practici meseria in mediu infestat! - ce iti reprosezi, acum cand " esti socat"? Este Lipsit de Etica acest individ! Un medic, fata de orice Alta profesie este inovator, prin practica!

Cris  •  13 mai 2016, 8:33

*** Inainte de discutia lunga "daca genericele au aceeasi eficienta si biodisponibilitate ca si originalele", trebuie vazut daca medicamentele alea respecta concentratia de substanta activa in produs. Asta e prima intrebare. Am o banuiala ca se va descoperi o mega-frauda in acest domeniu, ca vor iesi la iveala multe falsuri. Asta pentru ca nimeni nu testeaza. Se face un test, odata, la punerea pe piata si cam atat. Nimeni nu ia un produs finit, prin sondaj, la 3 ani de la punerea pe piata sa vada daca mai respecta concentratiile din prospect. Asa ajungem sa tratam boli grave cu prafuri inerte, frumos ambalate. Mi se pare suspecta graba cu care au sarit in sus cei de la Terapia si Asociatia Producatorilor de medicamente generice care ar fi trebuit sa spuna: "veniti si testati, nu avem nimic de ascuns"... Domnule Tolontan, sustineti sa se faca testarea concentratiei de substanta activa din generice. Testul sa fi transparent, facut la Bucuresti sau in alta parte. Iar daca produsele sunt OK lumea isi va recapata increderea in sistemul de sanatate. Daca nu sunt OK, nimeni nu va mai consimti sa plateasca contributii la Sanatate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  13 mai 2016, 8:43

@Adrian: puneti o problema buna, MS va trebui sa studieze chestiunea, stiintific se poate determina in laborator ce substante ucid bacteriile, virusii modificati de folosirea produselor diluate.

Adriana88  •  13 mai 2016, 8:49

Cirstoveanu joaca teatru, ii place sa pozeze in victima. Tu, tatal lui Vladimir, dormi dragule? Ti.a murit copilul acolo din cauza bacteriilor la 3-4 luni dupa decesul fiului meu,mort in aceleasu conditii. Mai sunt alti 25 de copilasi morti acolo in 2015 tot klebsiella, tot acinetobacter. Te consoleaza si gandul asta? Nu vreau sa aud ca mai mor si alti. Eu nu suport gandul. Cirstoveanu sa fie realist sa inchida sectia pt dezinfectie..iar de nu se poate..sa o darame( exact ca in Madrid) . Asta cu genericele...alta prostie..mai mare decat el. Pai daca dai startul unui tratament cu fel de fel de prostii importate cu efect mult mai mare, apoi bagi unul slab concentrat, e logic ca cel din urma sa nu mai aibe efect. App..exact prin obiceiul de a importa antibiotice puternice, s.a creat si rezistenta bacteriilor, au suferit multatii si au devenit imposibil de tratat..in concluzie, le.ai luat- mori, ca de tratat nu mai ai cu ce :(

Owen  •  13 mai 2016, 8:54

Citind toata aceasta investigatie simt cum ma cuprinde o mila fata de noi, cei care trebuie sa suferim din cauza acestor hoti si in acelasi timp o ura de nedescris pe acesti hoti ***, care nu au in cap decat interesul personal. Sper ca acest Condrea si cei care trebuiau sa controleze produsele HExiPharma sa infunde puscaria si sa ramana fara banii pe care i-au castigat in toata aceasta perioada.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

benaflek  •  13 mai 2016, 8:57

americanii isi bat joc de noi iar rusii ne zic:asa va trebuie si ne mai da si ei una dupa ceafa.deocamdata banii americanilor adica ai evreilor se pare ca au puterea cea mai mare.nici un reprezentant al hexi pharma nu va fi legat pentru ca ar fi un semnal prost pentru eventualele cozi de topor dispuse sa se vanda

Florentina Cernar  •  13 mai 2016, 9:06

Ma intreb daca spitalele private sunt sigure. Acum o luna fetita mea era racita. Am fost la control la un spital privat de pediatrie din Capitala, iar medicul de acolo ne-a pus pe loc sa-i facem analize de sange la laboratorul de acolo. I-au iesit foarte proaste. Trebuie internata sa primeasca antibiotic intravenos, ne-au spus. Are doar 1 an si 5 luni. M-am cutremurat, dar instinctul mi-a spus sa refuz. A doua si a treia zi am repetat analizele la alt laborator, au iesit mult mai bune si n-a fost nevoie de niciun tratament. Fetita s-a facut bine singura in 2 zile. Ce sa inteleg de aici?

Ionut123  •  13 mai 2016, 9:16

Sunt ff emotionat si nu stiu daca reusesc sa am corerenta in mica poveste p care vreau sa o spun!! Lucrurile stau cam asa!!! In urma cu 3 ani sotia mea a nascut spontan in saptamana 27 de sarcina o fetita de 800g la spitalil cf2 medicul de garda din acea seara mi.au aruncat pur si simplu copilul la gunoi iar dupa o ora la insistentele femeii de serviciu au luat copilul de acolo au constatat ca respira si l.au conectat la aparate!! Dupa o spramana cu ajutorul lui Dumnezeu am i tanilit acest OM DOCTORUL CIRSTOVEANU care pe propria raspundere a trasferat acest coplil la marie curie si timp de 3 saptamani s.a ingrijot de el impreuna cu tot personalu extraorinar de acolo!! Intrun final copilul nu a supravetuit dar faptul ca cineva ne.a ofetit posibilitatea ca 3 saptamani sa n vedem copilul a insemnat ff mult pt niste parinti de 23 de ani speriati si indurerati!! Nu loviti in acest OM extraordinar inainte sa cunosteti ceva despre el!!

Gareth Edwards  •  13 mai 2016, 9:21

Sunt parinte si acest episod m-a rupt in doua...Dar eu nu contez, important este sa aiba efect si pentru cei care ancheteaza ca sa-si pastreze verticalitatea si probitatea profesionala. Condrea daca spune ce stie, va fi cutremur in clasa politica din tara asta nenorocita...Si tocmai la asta se lucreaza acum, metodic, sa se dea vina pe niste simpli lucratori de la Hexi. NU, BANII DIN SISTEMUL MEDICAL INTOTDEAUNA AU AVUT CANALE DE DRENARE BINE STABILITE CATRE PARTIDE, PRIN MINISTRII SAU ALTE SECATURI DIN SISTEM!!! AU FOST SURSE DE FINANTARE PENTRU CAMPANII ELECTORALE!!!

Matei  •  13 mai 2016, 9:44

Medicul a contestat efectul produselor, nu conformitatea lor. daca nu au efect, degeaba respecta reteta, trebuie sa functioneze pe oameni, nu in laborator. degeaba il dau in judecata.

Horia  •  13 mai 2016, 9:53

Toll, vad ca tot comentezi stiintific. Sa fie Mai concentrate, etc. Asta nu prea e treaba ta! Nu cunosti! In schimb nu vad sa ai un comentariu la Adriana88! Este mult prea adevarat ceea ce spune! Toata compasiunea! Asta- I tragedia! Asta- I motivul ptr care ai facut investigatia! Nu cred ca ai vrut sa descoperi de la unit ca noi ce concentratie sa aide produs x de k! Investigheaza masurile ulterioare! Acum ocupa- te de ceea ce ai descoperit! Vinovatii, tainuitorii, sa fie pedepsiti, legal! Iti este ca nu vom Mai avea Medici? Vom avea, dar hai sa- I educam, nu Asa ca individul asta grotesc! Eu chair nu- mi revin la afirmatia lui: sunt socat, puteam salva Mai multi copii! Uite la Adriana88! ce a facut , si- a pus problema sa identifice cauza, cum traieste acum, cand vede ca o simpla proba, ii atata cauza? La laboratory spitalului, urmand sa sesizeze apoi ierarhic! Este si ca asta ca SRI, cu cele 100 de informari, ultra secrete dar fara effect! Apa ploaie dezinfectantii, apa ploaie si autoritatile si personalul! Anuleaza enorm INACTIUNEA lui ca medic, din ceea ce face ! Un profesionist este ala care cuprinde tot, nu partial, sau deloc mediul in care traieste, munceste! Asta- I educatie nu surogatul actual!

R  •  13 mai 2016, 10:11

@Mianna Dvs. imi spuneti ca ceea ce legea nu permite nici nu se intampla? Am crezut ca s-a epuizat faza in care MS ne spune ca dezinfectantii sunt buni pentru ca legea nu le permite producatorilor sa modifice compozitia. Dar vazand ca sunteti din domeniu, permiteti-mi sa va intreb putin. E normal ca medicii sa fie platiti suplimentar, netransparent, de firme, pentru studiile pe care le fac atata vreme cat ei asa cum spuneti dvs. doar prescriu un tratament corect, legal, oficial asa cum ar trebui sa o faca si doar pentru salariu si o ciocolata de la pacient? Li se comunica pacientilor direct: eu ca doctor primesc x euro de la firma producatoare ca sa urmaresc cum evoluezi dupa ce inghiti pastila facuta de el, care nu este in totalitate aprobata sa intre pe piata, eu nu iti dau aceasta pastila de dragul stiintei si a progresului caruia mi-am dedicat viata ci pentru bani de la un producator. Daca sunt bune rezultatele, le voi prezenta la Cancun, unde producatorii sponsorizeaza un congres. Cam ce procent din veniturile unui medic credeti ca ar trebui sa reprezinte tot ceea ce primeste declarat sau nedeclarat din industria farma... producatori, distribuitori, farmacisti etc. Considerati ca medicul, astazi in epoca internetului, nu poate sa-si satisfaca nevoia de a fi la curent cu ultimile progrese ale medicinii decat discutand cu un reprezentant medical al producatorului in timpul programului de lucru, participand la congrese sponsorizate? Eu nu acuz ca noi cobaii suntem otraviti de conspiratii mondiale doar suspectez ca mai apar si produse apa de ploaie pe care medicii le legitimeaza si apoi le prescriu din tentati de bani si pentru ca statul nu controleaza situatia, ba chiar o tolereaza oficial.

fane  •  13 mai 2016, 10:19

Bineînțeles că producătorii din industria farmaceutica nu se poate să recunoască daca există vreo problema cu medicamentele. Nici cei implicați cu dezinfectantii nu au recunoscut pana nu a devenit problema f serioasa. Foarte mulți din mediul sanitar insa vorbesc despre astfel de lucruri ca fiind realitati nu ca despre niste utopii. Inafara de medicamente false sunt conflicte de interese in promovarea unor medicamente scumpe in detrimentul celor ieftine si f eficiente. O astfel de ancheta are un impact urias si nu poate pirni din interior ci tot dinafara sistemului medical.

Comentează