Investigația jurnalistică Hexi Pharma trece granița! Synevo, cea mai mare rețea de centre de analize din țară, a folosit dezinfectanți diluați în România, dar și în 10 orașe din Bulgaria!

Sofia a confirmat azi pentru Gazetă că ”retragem chiar acum produsele!”. Ce spun marile rețele private de sănătate din România care au utilizat produse Hexi Pharma

vineri, 13 mai 2016, 4:03

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Joi, 12 mai, guvernul bulgar a comunicat presei din țara vecină că „Am verificat 52 de spitale. Pe teritoriul nostru nu s-au folosit dezinfectante românești Hexi Pharma”.

S-au grăbit.

Dialog cu Mariana Colcigeanu, director de vînzări și marketing la Synevo, cea mai mare rețea din România de analize medicale de sînge:

– Bună ziua, ați utilizat produse Hexi Pharma?
– Da, dar le-au folosit asistentele pentru mîinile lor. Produsele nu au intrat în contact cu pacienții.

– Am înțeles. Și pentru ce le-ați utilizat?
– V-am spus, pentru dezinfectare. Însă la noi, la Synevo, toate acele și celălalt instrumentar folosit sînt sigilate.

2.700.000 de pacienți declară Synevo că are anual în România

57 centre de recoltare și 16 laboratoare are Synevo în țară

– Cînd unui pacient i se dezinfecta mîna înainte de a fi înțepat pentru sînge nu i se dădea cu aceeași substanță ca la asistente?
– Nu. Cînd se ia sînge de la un pacient el este dezinfectat cu tampon de unică folosință, cu spirt.

– Și acum ce s-a întîmplat cu produsele Hexi?
– Nu le mai folosim. Avem și altele, am luat și de la alte firme.

– Din informațiile ziarului, produsele Hexi au ajuns și la centrele de recoltare Synevo din străinătate, cel puțin din Bulgaria, unde sîntem siguri că au ajuns. Ne puteți confirma?
– La Synevo România nu se fac achiziții de materiale pentru grupul Synevo. Sîntem parte a unui grup internațional, dar sîntem și o rețea de centre de recoltare din România.

– Da, sînteți cea mai mare rețea din România. Dar alta era întrebarea. Sursele noastre susțin că ați livrat dezinfectanți Hexi Pharma la cele 24 de centre Synevo din Bulgaria. Ne puteți confirma, vă rugăm?
– O să mă interesez, revin.
(…)

În așteptarea telefonului de la București, vorbim la clinica Synevo de la Sofia.

Bulgarii confirmă din prima.

Sofia: „Chiar acum renunțăm la Thor”
– Bună ziua, ne puteți spune dacă centrele Synevo din Bulgaria folosesc dezinfectanți aduși din România, Hexi Pharma?
– Da, da, înțeleg la ce situație vă referiți.

– Deci folosiți Hexi.
– Da, da. Vă referiți la Thor, la…

– Da, exact! Thor e unul dintre produse.
– Da. Am primit un telefon din România și am renunțat la acești dezinfectanți.

– De când îi foloseați?
– Hmmm… 2015.

– Până când?
– Până azi. Azi a primit un coleg un telefon și am început să renunțăm la dezinfectanți. Chiar acum îi strîngem.

 

300.000 de bulgari pe an își fac analizele la Synevo

24 de centre de recoltare are Synevo în Bulgaria

(…)

Revine cu un telefon și Mariana Colcigeanu, de la Synevo București.
– Aveți un răspuns?
-Am vorbit cu colegul meu pe Balcani și mi-a confirmat că într-adevăr am dat și în Bulgaria. Dar acum doi ani, un singur lot.

– Acum doi ani?
– Acum doi ani, da.

Poate că a fost un lot mai mare, care a durat doi ani. Interesant e că Hexi nu are produse pe lista de biocide aprobată de Ministerul Sănătății din Bulgaria.

Synevo are 24 de centre în 10 orașe din Bulgaria. Pe listă sînt orașe mari precum Sofia (7 centre), Plovdiv (7 centre), Stara Zagora și Loveci.

Synevo reprezintă o rețea internațională de laboratoare de analize medicale.

Am încercat să aflăm dacă produsele Hexi au ajuns și în alte țări. Synevo Moldova neagă ferm, iar Synevo Polonia spune că nu i se pare cunoscut numele firmei.

„Nu, nu, noi nu folosim așa ceva! Ați sunat la Synevo Republica Moldova, nu în România. Acolo se folosesc”
Andrei Șevcenco, director Synevo Rep. Moldova „Hmmm… Nu am auzit despre așa ceva, această denumire. O să mă consult și cu ceilalți colegi și vă voi da un răspuns”
Andrzej Marszalek, director medical Synevo Polonia

Synevo nu este singura rețea medicală privată care a folosit antiseptice Hexi Pharma.

Sanador: „Am folosit doar cîteva produse Hexi Pharma, dar nu în sălile de operații”

Discuție cu Giorgiana Lazăr, director executiv la Sanador.

– Bună ziua, sursele ziarului spun că Sanador are contract cu Medical Cleaning. Aceasta este firma de curățenie în spitale a lui Dan Condrea.
– Medical Cleaning? Stați puțin. Noi nu avem externalizat serviciul de curățenie. L-am avut doar trei luni, dar către o firmă mare italiană.

– E posibil atunci să fi luat ceva produse dezinfectante prin Medical Cleaning. Mai făceau și asta la spitalele de stat.
– (Verifică și revine prompt) Da, am cumpărat un produs prin Medical Cleaning, pe bază de iod. Am văzut și noi testele făcute la ICECHIM și produsele folosite de noi erau din cele cu abateri mai mici. Noi foloseam trei produse Hexi. Dar principalul lucru e că noi nu foloseam Hexi în sălile de operații. Acolo folosim substanțe ale liderilor mondiali în domeniu: Ecolab, Anios și alții.

– Ați avut vreodată probleme cu produsele Hexi Pharma?
– Nu, niciodată. Monitorizăm foarte atent condițiile microbiologice din spital. Oricum, acum am retras substanțele Hexi Pharma.

Imediat după apariția subiectului dezinfectanților, Sanador a postat pe site un material informativ intitulat „10 elemente care previn infecțiile nosocomiale”. În el, rețeaua privată detaliază care sînt măsurile luate de spitalele sale.

2.500 de probe au fost recoltate în 2015, „toate fiind conforme”, susține Sanador

MedLife  a spus unde n-a folosit Hexi Pharma, dar n-a răspuns la întrebarea „Unde ați folosit?”

MedLife, cea mai mare rețea privată din România, a răspuns pe mail, sub semnătura doctorului Ovidiu Vasile, Director Medical.

„MedLife, în calitatea sa de lider în serviciile medicale private, nu-și poate permite să neglijeze problematica infecțiilor nosocomiale”, începe răspunsul.

MedLife susține că în tot grupul său analizele nu au evidențiat neconformități ale testelor de sanitate. „MedLife nu foloseşte şi nu a folosit niciodată dezinfectanţi de la HexiPharma pentru blocul operator, secţii sau orice alte suprafeţe, instrumentar, aeromicrofloră etc”, susține rețeaua de sănătate.

La întrebarea „Am înțeles unde n-ați folosit, dar unde ați folosit Hexi Pharma?” MedLife n-a mai răspuns.

Regina Maria: „În ultimii doi ani, sub 1% din produsele utilizate în rețeaua noastră au fost fabricate de Hexi Pharma”

Regina Maria a răspuns prompt. Fusese întrebată de Ziarul Financiar încă din 5 mai.

Au folosit, foarte puțin spun ei, în ultimii doi ani. „Sub 1% produse Hexi Pharma”. Și nu în blocul operator. Nu e clar dacă 1% din dezinfectanți sau 1% din produsele medicale totale.

O altă rețea privată contactată telefonic și pe mail, Medicover, n-a răspuns inițial la întrebarea ziarului. După publicare, Medicover a precizat: ”Nu folosim și n-am folosit produse Hexi Pharma”.

La Spitalul de Arși s-a operat azi cu produse diluate!

polyiodine_hexio_scrub
hexio_polyiodine

„La noi se operează în continuare cu produsele Hexi Pharma” a fost mesajul trimis vineri dimineaţa de un medic de la Spitalul de Chirurgie Reparatorie şi Arşi Bucureşti.

E-mailul a fost însoţit şi de trei fotografii din secţiile Spitalului de Arşi în care pot fi observate flacoane cu dezinfectanţii Hexi.

Chiar acele antiseptice controlate şi confirmate de Guvern ca fiind diluate:

UPDATE: Hexioiodine Scrub, care conţine substanţă activă 4%, faţă de 7,5% de pe etichetă, Polyiodine Scrub, cu 3,39 % în loc de 7,5%.

Dezinfectantul pentru mâini şi tegumente Clorhexin A nu a fost încă testat, dar Ministerul Sănătăţii a anunțat imperativ retragerea tuturor produselor Hexi din spitalele şi unităţile sanitare din toată ţara. ”Cine le mai folosește o face pe răspunderea sa”, a spus premierul Dacian Cioloș vineri la prînz.

Spitalul de Arşi, care a negat în urmă cu două săptămâni că a achiziţionat produse Hexi, a cumpărat aceşti dezinfectanţi printr-o altă firmă a patronului Dan Condrea, cea de arhivare, Signum Service.

Spitalul de Arşi este una din cele patru unităţi medicale din Bucureşti la care vineri a sosit, într-o acţiune inopinată, o echipă de inspectori ai Corpului de control al primului ministru.

Bistrița, județul cu 5 infecții într-un an, dar 78 de Clostridium Difficile

În județul Bistrița, DSP raportase pentru 2015 un număr de 5 infecții nosocomiale. În 2012 avusese zero infecții intraspitalicești.

Cînd Ana Ștefănel, de la Bistriteanul.ro, i-a întrebat zilele trecute, rugîndu-i să comunice cîte enterocolite generate de o singură bacterie, Clostridium Difficile, au existat în 2015, răspunsul a fost: 78.

Clostridium Difficile este o bacterie angrenată în multe dintre infecțiile nosocomiale. ”Practic, în 99% dintre cazuri ea este o bacterie de spital”, a spus un medic bucureștean de ATI de la un spital de urgență.

 

Cele 16 părți ale investigației:

Comentarii (53)Adaugă comentariu

sgubeanu  •  20 mai 2016, 6:15

ma gindesc la genocid ca incadrare penala . oare se intrunesc elementele constitutive? incepind de ieri cred ca procurorii pot sa dea drumul la recoltare de probe si cred ca se poate sigila hexipharma inclusiv blocare conturi . asa pe repede inainte caci sintagma cu incuviintarea judecatorului de acum nu m ai e o problema ea lipseste in noul cod de procedura. sigilarea fabricii si retinerea celor implicati . mergeti la genocid ca definitie si sa cerem si definirea urgentei pentru completarea procedurii , ... ca sa fie bine si sa nu fie rau inteles.

adrian  •  24 mai 2016, 9:57

Synevo nu e Medicover ? .... vrem sa stim care spitale private folosesc / au folosit acesti dezinfectanti si in ce perioade ...

BB  •  24 mai 2016, 12:54

Angajat al unei clinici private: "Au fost si la noi in control, ne-au pus sa scoatem Thor-ul, ne-au bagat pe altii pe gat si gata". Ce nu e in regula in fraza asta?

Comentează