Investigația jurnalistică Hexi Pharma trece granița! Synevo, cea mai mare rețea de centre de analize din țară, a folosit dezinfectanți diluați în România, dar și în 10 orașe din Bulgaria!

Sofia a confirmat azi pentru Gazetă că ”retragem chiar acum produsele!”. Ce spun marile rețele private de sănătate din România care au utilizat produse Hexi Pharma

vineri, 13 mai 2016, 4:03

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Joi, 12 mai, guvernul bulgar a comunicat presei din țara vecină că „Am verificat 52 de spitale. Pe teritoriul nostru nu s-au folosit dezinfectante românești Hexi Pharma”.

S-au grăbit.

Dialog cu Mariana Colcigeanu, director de vînzări și marketing la Synevo, cea mai mare rețea din România de analize medicale de sînge:

– Bună ziua, ați utilizat produse Hexi Pharma?
– Da, dar le-au folosit asistentele pentru mîinile lor. Produsele nu au intrat în contact cu pacienții.

– Am înțeles. Și pentru ce le-ați utilizat?
– V-am spus, pentru dezinfectare. Însă la noi, la Synevo, toate acele și celălalt instrumentar folosit sînt sigilate.

2.700.000 de pacienți declară Synevo că are anual în România

57 centre de recoltare și 16 laboratoare are Synevo în țară

– Cînd unui pacient i se dezinfecta mîna înainte de a fi înțepat pentru sînge nu i se dădea cu aceeași substanță ca la asistente?
– Nu. Cînd se ia sînge de la un pacient el este dezinfectat cu tampon de unică folosință, cu spirt.

– Și acum ce s-a întîmplat cu produsele Hexi?
– Nu le mai folosim. Avem și altele, am luat și de la alte firme.

– Din informațiile ziarului, produsele Hexi au ajuns și la centrele de recoltare Synevo din străinătate, cel puțin din Bulgaria, unde sîntem siguri că au ajuns. Ne puteți confirma?
– La Synevo România nu se fac achiziții de materiale pentru grupul Synevo. Sîntem parte a unui grup internațional, dar sîntem și o rețea de centre de recoltare din România.

– Da, sînteți cea mai mare rețea din România. Dar alta era întrebarea. Sursele noastre susțin că ați livrat dezinfectanți Hexi Pharma la cele 24 de centre Synevo din Bulgaria. Ne puteți confirma, vă rugăm?
– O să mă interesez, revin.
(…)

În așteptarea telefonului de la București, vorbim la clinica Synevo de la Sofia.

Bulgarii confirmă din prima.

Sofia: „Chiar acum renunțăm la Thor”
– Bună ziua, ne puteți spune dacă centrele Synevo din Bulgaria folosesc dezinfectanți aduși din România, Hexi Pharma?
– Da, da, înțeleg la ce situație vă referiți.

– Deci folosiți Hexi.
– Da, da. Vă referiți la Thor, la…

– Da, exact! Thor e unul dintre produse.
– Da. Am primit un telefon din România și am renunțat la acești dezinfectanți.

– De când îi foloseați?
– Hmmm… 2015.

– Până când?
– Până azi. Azi a primit un coleg un telefon și am început să renunțăm la dezinfectanți. Chiar acum îi strîngem.

 

300.000 de bulgari pe an își fac analizele la Synevo

24 de centre de recoltare are Synevo în Bulgaria

(…)

Revine cu un telefon și Mariana Colcigeanu, de la Synevo București.
– Aveți un răspuns?
-Am vorbit cu colegul meu pe Balcani și mi-a confirmat că într-adevăr am dat și în Bulgaria. Dar acum doi ani, un singur lot.

– Acum doi ani?
– Acum doi ani, da.

Poate că a fost un lot mai mare, care a durat doi ani. Interesant e că Hexi nu are produse pe lista de biocide aprobată de Ministerul Sănătății din Bulgaria.

Synevo are 24 de centre în 10 orașe din Bulgaria. Pe listă sînt orașe mari precum Sofia (7 centre), Plovdiv (7 centre), Stara Zagora și Loveci.

Synevo reprezintă o rețea internațională de laboratoare de analize medicale.

Am încercat să aflăm dacă produsele Hexi au ajuns și în alte țări. Synevo Moldova neagă ferm, iar Synevo Polonia spune că nu i se pare cunoscut numele firmei.

„Nu, nu, noi nu folosim așa ceva! Ați sunat la Synevo Republica Moldova, nu în România. Acolo se folosesc”
Andrei Șevcenco, director Synevo Rep. Moldova „Hmmm… Nu am auzit despre așa ceva, această denumire. O să mă consult și cu ceilalți colegi și vă voi da un răspuns”
Andrzej Marszalek, director medical Synevo Polonia

Synevo nu este singura rețea medicală privată care a folosit antiseptice Hexi Pharma.

Sanador: „Am folosit doar cîteva produse Hexi Pharma, dar nu în sălile de operații”

Discuție cu Giorgiana Lazăr, director executiv la Sanador.

– Bună ziua, sursele ziarului spun că Sanador are contract cu Medical Cleaning. Aceasta este firma de curățenie în spitale a lui Dan Condrea.
– Medical Cleaning? Stați puțin. Noi nu avem externalizat serviciul de curățenie. L-am avut doar trei luni, dar către o firmă mare italiană.

– E posibil atunci să fi luat ceva produse dezinfectante prin Medical Cleaning. Mai făceau și asta la spitalele de stat.
– (Verifică și revine prompt) Da, am cumpărat un produs prin Medical Cleaning, pe bază de iod. Am văzut și noi testele făcute la ICECHIM și produsele folosite de noi erau din cele cu abateri mai mici. Noi foloseam trei produse Hexi. Dar principalul lucru e că noi nu foloseam Hexi în sălile de operații. Acolo folosim substanțe ale liderilor mondiali în domeniu: Ecolab, Anios și alții.

– Ați avut vreodată probleme cu produsele Hexi Pharma?
– Nu, niciodată. Monitorizăm foarte atent condițiile microbiologice din spital. Oricum, acum am retras substanțele Hexi Pharma.

Imediat după apariția subiectului dezinfectanților, Sanador a postat pe site un material informativ intitulat „10 elemente care previn infecțiile nosocomiale”. În el, rețeaua privată detaliază care sînt măsurile luate de spitalele sale.

2.500 de probe au fost recoltate în 2015, „toate fiind conforme”, susține Sanador

MedLife  a spus unde n-a folosit Hexi Pharma, dar n-a răspuns la întrebarea „Unde ați folosit?”

MedLife, cea mai mare rețea privată din România, a răspuns pe mail, sub semnătura doctorului Ovidiu Vasile, Director Medical.

„MedLife, în calitatea sa de lider în serviciile medicale private, nu-și poate permite să neglijeze problematica infecțiilor nosocomiale”, începe răspunsul.

MedLife susține că în tot grupul său analizele nu au evidențiat neconformități ale testelor de sanitate. „MedLife nu foloseşte şi nu a folosit niciodată dezinfectanţi de la HexiPharma pentru blocul operator, secţii sau orice alte suprafeţe, instrumentar, aeromicrofloră etc”, susține rețeaua de sănătate.

La întrebarea „Am înțeles unde n-ați folosit, dar unde ați folosit Hexi Pharma?” MedLife n-a mai răspuns.

Regina Maria: „În ultimii doi ani, sub 1% din produsele utilizate în rețeaua noastră au fost fabricate de Hexi Pharma”

Regina Maria a răspuns prompt. Fusese întrebată de Ziarul Financiar încă din 5 mai.

Au folosit, foarte puțin spun ei, în ultimii doi ani. „Sub 1% produse Hexi Pharma”. Și nu în blocul operator. Nu e clar dacă 1% din dezinfectanți sau 1% din produsele medicale totale.

O altă rețea privată contactată telefonic și pe mail, Medicover, n-a răspuns inițial la întrebarea ziarului. După publicare, Medicover a precizat: ”Nu folosim și n-am folosit produse Hexi Pharma”.

La Spitalul de Arși s-a operat azi cu produse diluate!

polyiodine_hexio_scrub
hexio_polyiodine

„La noi se operează în continuare cu produsele Hexi Pharma” a fost mesajul trimis vineri dimineaţa de un medic de la Spitalul de Chirurgie Reparatorie şi Arşi Bucureşti.

E-mailul a fost însoţit şi de trei fotografii din secţiile Spitalului de Arşi în care pot fi observate flacoane cu dezinfectanţii Hexi.

Chiar acele antiseptice controlate şi confirmate de Guvern ca fiind diluate:

UPDATE: Hexioiodine Scrub, care conţine substanţă activă 4%, faţă de 7,5% de pe etichetă, Polyiodine Scrub, cu 3,39 % în loc de 7,5%.

Dezinfectantul pentru mâini şi tegumente Clorhexin A nu a fost încă testat, dar Ministerul Sănătăţii a anunțat imperativ retragerea tuturor produselor Hexi din spitalele şi unităţile sanitare din toată ţara. ”Cine le mai folosește o face pe răspunderea sa”, a spus premierul Dacian Cioloș vineri la prînz.

Spitalul de Arşi, care a negat în urmă cu două săptămâni că a achiziţionat produse Hexi, a cumpărat aceşti dezinfectanţi printr-o altă firmă a patronului Dan Condrea, cea de arhivare, Signum Service.

Spitalul de Arşi este una din cele patru unităţi medicale din Bucureşti la care vineri a sosit, într-o acţiune inopinată, o echipă de inspectori ai Corpului de control al primului ministru.

Bistrița, județul cu 5 infecții într-un an, dar 78 de Clostridium Difficile

În județul Bistrița, DSP raportase pentru 2015 un număr de 5 infecții nosocomiale. În 2012 avusese zero infecții intraspitalicești.

Cînd Ana Ștefănel, de la Bistriteanul.ro, i-a întrebat zilele trecute, rugîndu-i să comunice cîte enterocolite generate de o singură bacterie, Clostridium Difficile, au existat în 2015, răspunsul a fost: 78.

Clostridium Difficile este o bacterie angrenată în multe dintre infecțiile nosocomiale. ”Practic, în 99% dintre cazuri ea este o bacterie de spital”, a spus un medic bucureștean de ATI de la un spital de urgență.

 

Cele 16 părți ale investigației:

Comentarii (53)Adaugă comentariu

Andrei  •  13 mai 2016, 16:59

Felicitari pentru investigatie!

m  •  13 mai 2016, 17:17

Eu va rog sa intrebati DSP-ul din Mures si SPitalul Clinic Judetean de Urgenta, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant singurul din Romania care face transplant de inima cate probleme au cu clostridium dificile. anul trecut DSP mures a recomandat inchiderea ambelor spitale pentru aceeasi bacterie si medicii si directorii au refuzat. si la Bistrita vorbim de sute de cazuri la tg mures mures poate mii la fel.

Vali  •  13 mai 2016, 17:18

Bravo, e bine de stiut... Cred ca in toata povestea asta norocul romanilor este obligativitatea acelor de unica folosinta. Altfel, nu vreau sa ma gandesc.

Liviu  •  13 mai 2016, 17:19

Stimate domnule Tolontan. Felicitări dvs. si întregii echipe. Sotia a fost externata cu bine de la Parhon. Nu au fost schimbate doar saltelele ci întregul mecanism de igienizare si dezinfecție. Va rog să-mi comunicați pe canal public sau privat ora la care ajungeți de regulă la muncă întrucât doresc ca fie singur sau însoțit să vă aplaud de pe trotuar pe dvs. si implicit echipa dvs. Concret va mai rog să cereți departamentului juridic să facă un contract de sponsorizare deoarece doresc să sprijin financiar inca de acum viitoarele investigații. Al dvs. Liviu I.

Cătălin Tolontan  •  13 mai 2016, 17:32

@Liviu: multumiti-le medicilor, nu noua! Ei au schimbat lucrurile in spital. Daca astazi stiti putin mai mult decit stiati ieri despre lumea in care traim cu totii, atunci noi sintem bucurosi, inseamna ca ne-am facut treaba. Ne-au amuzat mesajele dvs si nu e putin lucru in saptaminile acestea incordate :-)

Razvan Coman  •  13 mai 2016, 17:56

Cei de la Regina Maria au fost prompti pentru ca deja mai primisera intrebari legate de asta, eu i-am intrebat pe 26 aprilie pe FB si raspunsul l-am primit dupa mai multe zile: "REGINA MARIA - Rețeaua Privată de Sănătate Buna seara, produsele fabricate de Hexi Pharma reprezinta sub 1% din produsele utilizate in Reteaua noastra, iar acestea nu sunt destinate dezinfectiei blocurilor operatorii sau sectiilor ATI, a instrumentarului sau echipamentelor medicale. Nu folosim si nu am folosit niciunul dintre produsele care fac obiectul investigatiilor actuale, Suprasept si Thor, iar rezultatele testelor de autocontrol pe care le efectuam constant in locatiile noastre arata ca nu exista si nu au existat deficiente in procesul de curatenie si dezinfectie. Va stam in continuare la dispozitie pentru alte informatii. Numai bine!" Acum sper sa nu minta...nu am o parere foarte buna despre sistemul medical privat in general, dar am incredere ca nu-si permit porcariile care se fac la stat, ar da rapid faliment. Nu-si permit de exemplu sa mai foloseasca substante din astea cum fac cei de la spitalul de arsi...incredbil! :(

Florin  •  13 mai 2016, 18:05

Cum se schimba o tara : https://www.youtube.com/watch?v=40pmh_zxmHk

Cătălin Tolontan  •  13 mai 2016, 18:08

@Razvan Coman: pornim de la prezumtia bunei credinte, altfel o luam razna.

??????  •  13 mai 2016, 18:33

Pai si ce treaba are Hexi Pharma cu enterocolitele ?

??????  •  13 mai 2016, 18:45

Protectia la pacienti se face ai prin spalarea mainilor cu apa si sapun sau considerati ca si pacientii din spitale ar trebui sa foloseasca produse biocide pentri dezinfectarea mainilor ? Enterocolitele se pot face si la domiciliu si nu numai in spitale ? Deci, astfel de "initiative de presa'' pot fi si "promotii" facute produselor biocide pentru a fi folosite si de alti "consumatori" ?

Cris  •  13 mai 2016, 19:06

Bine... Pe mine sa ma treziti cand se sigileaza prima farmacie. Tre sa treaca tot o luna, probabil, ca sa aiba timp producatorii de medicamente sa retraga stocurile care contin apa chioara.

Constantin  •  13 mai 2016, 19:09

Problema e cum să ieşim din această situaţie, cu un sistem medical în care intri cu o boală şi nu ştii cu câte (dacă) mai ieşi. Dar va fi foarte greu, căci e nevoie de decizie politică, şi aici lucrurile stau rău (de tot) pentru cetăţeanul de rând. Ar fi interesantă de exemplu o investigaţie din care să rezulte câţi politicieni (şi în generali, câţi români) şi-au permis să se trateze în străinătate în ultimii 10-15 ani (cam de când s-au înmulţit noii milionari). Desigur, nu e interesant cât a dat nu ştiu ce pseudo-vedetă pe implanturi cu silicon (deşi e şi aici un semn de întrebare cu privire la provenienţa banilor). Ştim doar că fostul preşedinte s-a operat acum câţiva ani prin Austria, fostul premier l-a vizitat mai recent pe Erdogan, dar aici erau personaje prea vizibile ca să spună că s-au tratat în ţară. Oare câţi alţi membri ai grupului de privilegiaţi au procedat la fel?

Paul  •  13 mai 2016, 19:22

Felicitări pentru investigație, continuați tot așa!

DAN  •  13 mai 2016, 19:30

INCA O DATA FELICITARI ! DAR NU VA OPRITI, LUMEA NU SE TERMINA CU BULGARIA, MOLDOVA, POLONIA...

Alex  •  13 mai 2016, 19:57

Felicitari domnului Tolontan si echipei sale pentru perseverenta . Cred ca de citeva zile rezolvarea problemei biocidelor e pe directia buna impusa de domnul Ciolos. Vedeti linkul: http://www.agerpres.ro/politica/2016/05/13/ciolos-vom-cere-firmelor-ce-pun-pe-piata-produse-biocide-un-al-doilea-certificat-de-analiza-de-la-un-laborator-acreditat-17-07-07 Pentru cei care urmaresc investigatia biocide , puteti vedea emisiunea Dosarele DNA , simbata la ora 23 la Prima Tv . Am inteles ca apare si domnul Tolontan in emisiune.

Hmm  •  13 mai 2016, 20:18

@ Razvan Coman E tocmai invers daca ar respecta toate procedurile ar da faliment in ziua urmatoare. Dar sa ti zic ceva. Du-te acuma la majoritatea firmelor private sa vezi ca sunt dotate cu toate. Dupa 1 iulie dupa ce se semneaza contractul cu casa de asigurari o sa vezi atunci cum tot ce au avut dispare si ramane numai cladirea goala. Au asistente care lucreaza si 12 ore si chiar 14-16 ca sa nu plateasca mai multe. Analizele sunt recoltate azi si se lucreaza in alta parte peste 2-3 zile sau chiar o saptamana. Daca se trimit analizele in alta parte ghici cu ce se trimit: cu mijloace de transport in comun sau cu curier rapid ( unde mai zac in depozit 1-2 zile). Pe medici ii obliga ca in 15 min maxim sa te consulte si sa iti faca si investigatii paraclinice, daca nu il da afara. Asa ca iti spun pentru unul care a lucrat si lucreaza in sistemul privat medical din Romania : Privatul in Romania e de 2 ori mai rau ca statul fata de grija de pacient dar e de 10 ori mai frumos ambalat. PS orice serviciu privat cand e vb de ceva serios transfera pacientul la sistemul de stat ca nu au nici dotarea si nici personalul necesar sa faca fata cazurilor complicate. PSS. Cea mai mare greseala este ca in Romania privatul si statul sunt in simbioza perfecta. Statul da bani la privat iar privatul se face ca lucreaza. Daca e serios Tolontan sa vada cate fonduri de la CNAS se duc la privat si cate la spitale de stat ( se duc de aprox 3-4 mai multe fonduri la privat in loc de stat). Daia avem acuma o anomalie care nu este nici privat nici stat dar manca fonduri de la spitale de stat pentru ca si aici e vb de politica si influenta din politica si firmele private sunt ale conducatorilor implicati in politica.

dzz  •  13 mai 2016, 20:22

Aia cu 5 infectii nosocomiale in tot anul, dintre care 78 cu o singura bacterie e absolut geniala. Ce nenorociti sunt acesti oameni ai sistemului, incredibil! As vrea sa condamne toate managerimea vinoavata a spitalelor romanesti la 2 ani inchisoare cu suspendare, dintre care 15 ani cu executare obligatorie la Rahova.

Mihai Atofanei  •  13 mai 2016, 20:27

Buna ziua, Eu am fost operat la Ligamentul anterior de la genunchi la Regina Maria si am facut o infectie postiperatorie care a necesitat o a doua interventie, dupa care tot nu au gasit rezultat la bacteria pe care am luat-o si am facut 10 zile de antibiotice intravenoase pe care mi le-au administra robotizat pentru ca era cantitatea prea mare si nu putea fi injectata manual de 3 ori pe zi. As vrea sa le trimit o adresa prin care sa-mi confirme tipul de dezinfectat pe care il foloseau in acea perioada, aveti vreo sugestie unde ii pot contacta in aceasta privinta? Din motive personale si financiare am ezitat in a-i actiona in instanta la acel moment insa in lumina noilor evenimente as vrea sa ii contactez cel putin pentru explicatii. Multumesc, Mihai Atofanei

Raducanu Mihai  •  13 mai 2016, 21:11

Aveti respectul meu, d-le Tolontan! La o emisiune de la Digi 24 a raspuns telefonic dr. Sorin Paveliu care a spus ca el personal are cunostinta de situatia reala si a pus in discutie publica ideea unei amnistii generale! Cu alte cuvinte, acesti criminali vin sa ne ceara compasiunea pentru ca au ascuns toate aceste mizerii si vor un memont de inceput! Trebuie sa fie foarte cinic sa pretinzi asa ceva... Sa te justifici ca nu se puteau spune lucrurile pe care le aflam zi cu zi pentru ca era o "frica" generalizata este un jigodism fara margini! Adica sa nu spunem ca avem *** in spital chiar daca stim ca mor oameni din cauza asta pentru ca s-ar putea sa fim dati afara! Domnule Tolontan, mi-e teama ca lasitatea si murdaria din capul acestor *** (in)umane merita un raspuns pe masura: puscarie fara limita si spagile inapoi cu dobanda inzecita! Daca ii luam la bani marunti pe acesti indivizi iresponsabili cu halate pe ei s-ar putea sa avem surpriza sa aflam din ce si-au facut averile si statutul social, iar eu cred ca ar fi util ca DNA-ul sa se ocupe putin de asta! Iar dl. Sorin Paveliu a mai spus ceva, parca constientizandu-si o potentiala raspundere, mai ales ca a afirmat in clar ca stia de toate mizeriile pe care le aflam azi: ***le nosomiale sunt scrise in foile de observatie ! Deci, d-le Tolontan, chestia e mult mai urata decat isi poate inchipui cineva, pentru ca foile de observatie sunt documente nepublice, care nu se pun la dispozitia nimanui, iar acest statut al acestui document medical este stabilit prin lege... iar legile le propune Ministerul Sanatatii! Adica vreau sa spun ca la nivel oficial, statul roman, prin organul care se numeste Ministerul Sanatatii ascunde crimele din spitalele romanesti si le certifica prin necropsiile intocmite fie la prosecturile spitalelor (cand decesul survine in perioada de internare), fie la INML, cand vreun prost incerca sa puna la indoiala diagnosticul sau cauza decesului stabilita la necropsia din spital! Iar daca se ajunhe in instanta, instanta nu poate apela decat la expertiza medico-legala intocmita de INML si astfel cercul vicios este inchis! E oribil, cum oribila mi-a devinit aceasta breasla de disperati in halate care urla sa le fie crescute salariile ca modalitate de a isi manifesta"frica" si de a tacea atunci cand "sistemul are nevoie de tacere"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihaix  •  13 mai 2016, 21:14

Ma ingrozesc oameni buni...Ma uitam la viata de dupa declaratiile medicului Cirstoveanu. A fost amenintat in fel si chip de producatorii de medicamente, terfelit, pana si spitalul unde lucreaza s-a dezis de el. Nu mai vorbesc de colegiul medicilor, nici usturoi nu au mancat nici gura nu le miroase. Pai asa va aparati intre voi, medicii? Nu va e rusine? Omul asta poate ajunge la un moment dat sa tina viata copiilor vostri in mana. Chiar nu intelegeti ca daca si-a manifestat ingrijorarea a facut-o pentru toti nu numai pentru niste amarati din Arges?

dan  •  13 mai 2016, 21:25

Multumim, domnule Tolontan si intregii echipe care a lucrat la aceasta investigatie ce te lasa fara grai. Multumim pentru ca nu doar stim mai multe, ci si pentru ca avem o sansa in plus la viata. In semn de respect, fac o plecaciune "virtuala" in fata voastra.

tudor  •  13 mai 2016, 21:36

Judetul e Bistrita-Nasaud, domnule Tolontan, nu Bistrita! Bistrita e resedinta de judet a judetului Bistrita-Nasaud. Acum cateva zile la stiri Andreea Esca facea aceeasi greseala.

Sandru  •  13 mai 2016, 21:59

Un mic ironic detaliu: avand o infectie Clostridium Difficile acum vreo 3 ani luata dintr-un spital(#mare clinica universitara) stiu ca analizele pentru depistare NU erau decontate de stat sau spital desi infectiile tocmai de la spital veneau. Nu stiu acum dar e posibil ca analizele pentru Clostridium inca sa nu fie decontate nici macar in timpul internarii chiar daca ai luat infectia cat esti in spital... Spitalele sunt pline de aceasta infectie. Am platit de 4 ori aproximativ 100 de lei analiza de depistare pentru ca am avut si recidive.

Sandru  •  13 mai 2016, 22:16

Daca nu am fost destul de concis : ca asigurat medical, analiza de Clostridium Dificile nu este decontata.

cruela de vila  •  13 mai 2016, 22:36

cu speranta ca citeste cineva care poate transmite mesajul mai departe: sa se infiintzeze un site similar cu http://maisimplu.gov.ro/ pt domeniul medical, astfel incat oamenii ( medici/pacienti/organizatii) sa se poata plinge organizat de toate mizeriile si neajunsurile de care se lovesc zilnic

Ella  •  13 mai 2016, 23:40

Pentru Bucuresti, daca veti face o statistica, va ofer si eu 2 cazuri de decese in urma infectiei cu Clostridium Difficile. Si asta s-a intamplat in 2014 si 2015 la 2 spitale mari din capitala.

Patruzecitreisute  •  13 mai 2016, 23:46

SPITALUL MILITAR CENTRAL este plin de Clostridium Difficile, am văzut că s-a mai pomenit pe aici de el încă din prima zi însă ei au făcut în așa fel încât să pară imaculati. Va stau la dispoziție cu relații , caz petrecut de curând. De aici si temerea mea ca aceste virgine sunt de fapt cam neastamparate. Somn ușor!

V.M.  •  14 mai 2016, 0:16

Tocmai ce mi-a murit un prieten ieri de la o infectie intraspitaliceasca. S-a dus sa faca dializa si s-a curatat dupa 2 luni, de la bacteriile contractate in spital. Pe astia de la Hexi Pharma ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  14 mai 2016, 0:20

@Raducanu Mihai: foile de observatie sint nepublice, dar la unele spitale le arhiva firma Signum, tot a lui Condrea. Procesul urma sa se extinda, numai ca au inceput dezvaluirile si totul s-a blocat. Apropo de conexiuni greu de explicat si de toleranta sistemului in a da cuiva o putere enorma: produsele dezinfectante, folosirea lor prin firmele de curatenie, laboratorul care le verifica si arhiva cu documentele medicale ale pacientilor, aceleasi documente unde ar fi trebui sa se inregistreze daca ceva nu mergea bine pe circuit. Toate aceste procese si statistici medicale intr-o singura mina. In mina cuiva care avea cinismul de a dilua substantele. Cum va suna asta?

Venom  •  14 mai 2016, 7:43

Trebuie insistat cu anchetarea penală a vinovaților - cu cât mai recent cazul, cu atât mai mari șansele de probare: 1) Deces cauzat de bacteria /virusul x y la Spitalul Z 2) Infecția a fost raportată de medici, DSP, spital potrivit legii? tăinuirea (abuzul, falsul în acte) este o infracțiune și vinovatul poate fi identificat cu nume și prenume fiind prevăzut în fișa postului să raporteze infecția 3) Au fost respectate procedurile în vigoare? 4) Ce biocide / dezinfectante folosea spitalul la data respectivă? Identificarea se poate face și consultând SEAP /achizițiile unității medicale 5) Ce efect are biocidul respectiv asupra bacteriei /virusului - Re-testare unde e posibil - oamenii ar trebui să dea în judecată spitalele ca să încerce măcar să se afle adevărul despre decesele provocate de infecțiile intra spitalicești!

Stancu  •  14 mai 2016, 8:03

Cătălin, as vrea ca să te apleci si mai mult asupra unui "domn"pe care îl cheamă Alexandru RAFILA!!!! Si care acum,în toată această perioadă tace mâlc! Si mai ales să observi declarația lui de avere. Si să vezi toate funcțiile pe care le are si o să vezi toată legătura cu subiectul anchetei tale dar si cu un altul:Institutul Cantacuzino!

Venom  •  14 mai 2016, 8:39

Hexi Pharma fabrica și reactivi pentru laboratoare? Ce firme mai are Condrea? Poate le făcea pe alte societăți cu metodele de producție de la Hexi... Sau, dacă nu e el personal poate aflăm unul ca el înfipt pe altă felie!

fotbal  •  14 mai 2016, 9:40

cred ca mi-ar fi mai usor, in locul tau, sa am pe birou, zi de zi, o sinteza de presa(toata presa, tot ce misca)☺pe domenii. minunat ar fi si o analiza

Andra  •  14 mai 2016, 9:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  14 mai 2016, 10:04

Deci asta e reteta succesului in capitalismul romanesc - iei niste substante din afara, dar nu la cat costa ele de fapt. Interpui un off-shore din Cipru care le cumpara si ti le revinde la preturi criminale. Apoi le amesteci cu apa chioara in exces si rezulta o zeama inerta. Dai plicul pe la spitale si aia cumpara fara sa bage nasul in bidon. Statul se preface ca iti asigura o protectie dar de fapt nu face nimic, doar iti ia banii - niste sume nerusinat de mari la fondul de sanatate. An de an, toata lumea se plange ca nu sunt bani suficienti pentru finantarea unui sistem de sanatate modern, civilizat. Pai ... cum sa fie, daca sunt cheltuiti aiurea? Ce banii cresc in pom? Haideti sa facem un test. Sa nu se mai opreasca oamenilor, lunar, contributia la sanatate pe statul de plata. Sa li se dea oamenilor banii in mana sa-si plateasca contributia la sanatate. Sa vedem daca mai e cineva dispus sa plateaca 300-500 lei pe luna (contributia aferenta unui salariu mediu) pentru NIMIC.

J&H  •  14 mai 2016, 10:09

Diferenta de calitate est-vest se regaseste la toate produsele, incepand cu produsele cosmetice pana la cele electronice. Dar macar astea nu afecteaza sanatatea sau viata asa cum o fac produsele farmaceutice. Trebuie verificata si mafia prospera a laboratoarelor de analize. Sunt banuieli ca multe laboratoare nu folosesc reactivii standard, ba chiar nu realizeaza procesul deloc, rezultatele fiind niste cifre aleatorii. Mafia din sanatate nu e doar nationala, ci si transnationala. Cu atat mai greu de luptat impotriva ei.

Florin  •  14 mai 2016, 10:34

Felicitari pentru munca si curajul dumneavoastra!

Cătălin Tolontan  •  14 mai 2016, 11:29

@Florin: multumim, dar nu e nici un curaj sa expui intr-o democratie faptele pe care le descoperi. Alti oameni sint curajosi, in parti ale lumii sau in vremuri in care nu sint liberi.

Cris  •  14 mai 2016, 11:39

E trist ca deja au inceput sa apara diversi agenti de influenta pe la TV care apara sistemul medical, in stil Achimash, inainte sa apuncam sa facem testele la medicamentele generice folosite, la greu, in spitale. Absolut penibil.

Simona  •  14 mai 2016, 12:09

Felicitari pt articol, si pentru curaj si perseverenta! E chiar dubios ca nimeni pana la voi nu a facut legatura intre infectiile intra-spitalicesti si calitatea dezinfectantilor. Aproape ca trebuia un detectiv particular, asa de mult s-a insistat cu ochii inchisi asupra acestui aspect. Sunt "fericita" posesoare a 2 infectii considerate "intra-spitalicesti', desi am fost intr-un spital de stat o singura data(simpla ecografie abdominala) in ultimul an si in rest doar intr-un binecunoscut lant de clinici private. Am o suspiciune si asupra rezultatelor analizelor laboratoarelor, sau a substantelor folosite (inclusiv cum se lucreaza), intrucat, in exemplul personal, am fost consecutiv la 2 clinici private si una publica si am 3 variante distincte de rezultate, inclusiv anti-biograme diferite. Am ajuns sa pun in discutie rezultatele ca urmare a 4 sesiuni de antibiotice fara rezultate (dintre care celebrele "cefalosporine"), fara rezultat. Ca pacient, nu ai cum sa demonstrezi nimic, dar te impacteaza ce tratament urmezi. Mi s-a spus ce a afirmat si medicul Cirstoveanu intr-un articol: tratamente cu antibiotice ineficiente(dar conform anti-biogramei oficiale) creeaza rezistenta. Interventia dansului e laudabila si binevenita. Sper sa nu existe repercursiuni asupra domniei sale datorita afirmatiilor.

Daniel  •  14 mai 2016, 12:23

Bai tata nu mai publica anchetele tale in gazeta sporturilor pentru ca nu au nici o legatura cu sportul, publica in alte ziare pentru ca eu vreau numai sport in acest ziar.Sau iti faci reclama sa va cumpere si altii?

Raducanu Mihai  •  14 mai 2016, 12:24

@Catalin Tolontan: arhivarea documentelor medicale de catre firma lui Condrea nu putea fi facuta decat tot pe baza de contract, pentru ca trebuiau decontati bani publici, fie pe filiera unitatilor spitalicesti, fie pe filiera autoritatii publice care a concesionat acest serviciu. Deci trebuie vazute contractele incheiate in acest scop, iar eu n-am nici o indoiala ca organele penale deja le au. E o chestiune de rabdare ca sa aflam cine, cum, cand, unde si in ce conditii s-a preocupat de perfectarea acestor documente. Este doar un aspect al procesului elaborat, dar perfid ascuns de indivizi ce populeaza autoritatile statului roman si care au puterea de a decide in privinta lucrurilor ale caror consecinte criminale le vedem cu totii azi! Nu o sa ma credeti daca va spun ca aceasta conduita "mistica" acoperita legal sub concepte precum "confidential", "nepublic", "secret de serviciu", "secret de stat" samd, dar exteriorizata sub lozinca"nu putem sa vorbim de frica", e o stare de spirit la indivizii din orice sistem de autoritate publica. Iar lucrul asta nu e de ieri de azi, ci are radacini vechi. Spre exemplu, stiati ca, o mare parte din legislatia comunista este si azi "secret de stat"? Vi se pare ok ca legile tarii, indiferent de perioadele in care au fost edictate, sa nu fie scrise in Monitorul Oficial, in mod integral, nici pana azi? Eu pot sa presupun de ce nu s-au publicat, iar in acest sens va dau 2 exemple: Expunerea de motive la decretul 200/1957 consemneaza in clar ca din cauza regimului politic din 1947-1955 s-a considerat inoportuna declararea mortii detinutilor din penitenciarele si unitatile de munca! Probabil ca, si azi, "din cauza regimului politic din anii 1989-2016" se considera "inoportun" sa nu se declare public si oficial realitatea dintr-unul din sistemele construite de statul roman, intamplator sistemul sanitar.... Deci e o conduita veche, constanta si consecventa, d-le Tolontan, iar "sa nu vorbim ca ne e frica" e doar vrajeala publica aruncata de niste lingai doar ca-si pastreze "locurile de munca" si "sa nu fie dati afara". Acesti lingai au gasit potrivit sa-si construiasca destinul si existenta alegand calea cea mai scurta, respectiv calea de a nu fi responsabili, stiind ca vor fi protejati in interiorul sistemului daca nu vorbesc despre ce vad si ce aud ... un targ facil, dar sigur pentru carierele lor, asumat CONSTIENT, pentru ca au stiut ce fac... acesti *** au ales sa tolereze crimele pe care le-au vazut cu ochii lor si la care au participat prin complicitatea de a nu le divulga doar ca sa-si pastreze "locul de munca" si "statutul social", iar azi vor amnistie generala .... Pai cand se pretinde amnistia generala, din capul locului nu mai e nevoie de nici o dovada in plus ca sa intelegem DIMENSIUNEA nenorocirilor! Nici nu vreau sa imi imaginez cati dintre indivizii care populeaza sistemul asta infect si-au asumat constient rolul de mijlocitori intre firma Signum a lui Condrea si unitatile sanitare si nu numai, avand in vedere ca cineva trebuia sa promoveze produsele alea ... si cine o putea face cel mai bine decat un individ d'asta carierist si cu "statut social"? Cam asta e chestiunea, iar dvs. nu ati facut decat sa scormoniti intr-un loc suficient de bine cat roiul de muste sa se sperie si sa inceapa "sa dea din casa", desigur cu "speranta" ca vor fi amnistiati cumva sau candva... In ochii mei sunt compromisi complet si nu mai pot avea nici o relevanta ca fiinte umane, indiferent daca au tot felul de etichete si stampile sociale elevate pe ei! Societatea ii poate amnistia, dar acesti indivizi nu mai pot avea nici o insemnatate ca fiinte responsabile si rezonabile, indiferent cat de priceputi sunt.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria Günther  •  14 mai 2016, 18:34

Si cum ramane cu timpurile cand romanu' a inceput sa stoarca, tot ce-a dat Dumnezeu, en gros? ... Nu de alta dar inca ma intreb, de vreo 19 ani, cum este posibil sa se stinga un om cand cu cateva zile inainte iti spune ca va fi externat, sau altul, 8 ani mai tarziu, chiar cu o zi inainte?... Adica, se duce nepotul sa-l caute si patul este gol iar lenjeria deja schimbata! ... Ma intreb de atunci si ce a fost in sufletul acelui copil, pentru ca, da, acel nepot era inca un copil!

cic  •  14 mai 2016, 23:07

Dați-l pe Bekali, unde e Bekali, a dipărut de pe prima pagină!

Gigi  •  15 mai 2016, 1:20

Dezinfectanti ar trebui folositi in redactia GSP. Tolontan o arde cu deontologia si profesionalismul, iar aia din redactie scriu articol cum ca "ring girl" e tot aia cu luptatoare MMA. Dezinfectati redactia aia a voastra de idioti in primul rand daca vreti sa va ia lumea in serios!

Corina  •  15 mai 2016, 9:29

Pipetele pentru probe,care ar trebui sa fie de unica folosinta,capetele acestora mai precis,oare nu se dezinfecteaza...pentru economie. Daca nu sunt de unica folosinta ,aceste capete au fost dezinfectate cu produsele diluate....probele s-au impurificat ,s-au contaminat......rezultatele analizelor compromise .

Cris  •  15 mai 2016, 11:49

In Romania, in locul unui sistem de sanatate morden, civilizat cu servicii de calitate, s-au intrdus carduri de sanatate inutile care nu au adus nimic bun in viata pacientilor, ci mai multe batai de cap, atunci cand se blocheaza sistemul informatic.

klaust0  •  15 mai 2016, 18:55

gata tov tolo, puteti sa va opriti! Stiti cum se spune: Un fleac! I-am ciuruit si p-astia! Gata cu "Sursele " de la Rahova, Jilava sau de unde or mai fii, gata cu atotstiinta matusalemica de care dai dovada! Ajunge cu noroiul aruncat pe sticla sau strada, si pe care *** il ia nemestecat! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

klaust0  •  15 mai 2016, 18:58

Si apropo, acum cateva zile o saptamana , bulgarii dadeau de stire ca nu au nimic de la Hexi! Cum ati descoperit voi? Ati fost sa le aratati si lor ce si cum e cu sursele alea?

delia  •  15 mai 2016, 23:27

d-le Tolo dar o ancheta cu recentele cazuri cu SHU pe cand ? sau acolo nu mai e interesant ca, clujeanul și-a dat deja demisia și nu mai aveti pe cine *** , era sa uit de "ardeleanul UTIL" Ciolos dar daca el isi da demisia cu cine "mai reformati voi sistemul medical "pana il omorati de tot; ironia sortii noi ardelenii putem merge rapid la analize si tratament in Ungaria - dar cu regatenii ce faci draga tolo unde-i trimiti in Bulgaria, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează