Șeful Comisiei SRI din Parlament: ”Garantăm cetățenilor că vom spune ce a făcut SRI în problema infecțiilor și dezinfectanților astfel încât să nu mai existe nicio controversă!”

În acest timp, DNA și Parchetul General continuă audierile. Procurorul de caz de la Parchetul General este Romulus Varga, o legendă printre magistrați

luni, 16 mai 2016, 8:10

UPDATE: RĂDĂCINILE COMUNISTE ALE AFACERII DILUATE. Ovidiu Vanghele dezvăluie într-un articol publicat pe Euractiv cum a fost fondată Hexi Pharma de către oameni cu funcții de conducere din sistemul de sănătate comunist.

UPDATE: Mirel Curea a vorbit în Evenimentul zilei cu mai mulți medici care descriu perspectiva lor asupra crizei din sănătate.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Georgian Pop este șeful Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Democratic, el este omul care trebuie să facă ceva pentru ca să vedem ce a știut SRI, ce a transmis mai departe și de ce miniștrii, premierii, dar și fostul președinte Traian Băsescu susțin că nu au primit informări specifice despre dezinfectanți sau despre firma Hexi Pharma.

Deputatul spune că „exact la asta lucrăm acum”.

– Ce înseamnă că lucrați?
– Am declanșat mecanismul care poartă numele de control parlamentar al legalității activității SRI pe chestiunea infecțiilor nosocomiale și a dezinfectanților.

– Mai concret, vă rugăm.
– Am cerut în scris conducerii SRI să ne dea…

– Iertați-ne, nu credeți că o audiere a șefilor SRI la Comisia parlamentară ar fi necesară?
– O audiere ar fi, ca să fiu sincer, bună în primul rând pentru presă, pentru televiziuni. Ați lua imagini, dar dezbaterile ar fi oricum secrete. Însă, e adevărat, ați avea declarații după audieri.

– În fine, poate că șefii SRI ar merita să fie puțin filmați într-o chestiune atât de importantă. Ce e rău în a-i vedea oamenii că vin în fața reprezentanților lor în parlament?
– Problema este, fără discuție, foarte importantă. Și foarte sensibilă! Dar, din experiența altor audieri, cred că e mai util pentru adevăr și pentru cetățeni să primim răspunsurile în scris.

– Ei sunt obligați să vă arate exact conținutul informărilor.
– Da.

– Poate SRI dă titlurile prost la informări. Nu glumim. Poate că titlurile sau informările sunt atât de vagi că autoritățile nu au înțeles cât de important e subiectul. Sau poate că cei de la Ministerul Sănătății nu le-au băgat în seamă.
– Le-am cerut lucruri foarte clare șefilor SRI și ne vom lămuri.

„Așteptăm răspunsurile negru pe alb de la conducerea SRI. Vrem să știm ce au știut și ce au făcut cu ce au știut despre problemele dezinfectanților”
Georgian Pop, șeful Comisiei parlamentare pentru controlul SRI

– Și ce i-ați întrebat pe șefii SRI?
– Corespondența e secretă, dar vă asigur că întrebările sunt numeroase și precise. Atât de multe și de precise că răspunsul SRI va fi amplu și noi vom putea da lucrurile care vă interesează. Vă garantez că…

– Nu nouă garantați-ne, ci oamenilor.
– Corect! Garantăm cetățenilor că, la finalul controlului, vom spune ce a făcut SRI în problema infecțiilor și dezinfectanților astfel încât să nu mai existe nicio controversă!

– Când se va întâmpla asta?
– În câteva zile.

– Ați vorbit cu ei?
– Doar preliminar. Dar nu voi dezvălui acum. La finalul controlului vom putea, însă, să fim specifici.

– Adică oamenii vor putea ști în câte informări apare Hexi Pharma sau problemele de calitate a dezinfectanților? Și unde au mers ele. Că asta nu poate fi un secret.
– Haideți să așteptăm răspunsul detaliat al SRI! Sunt un om de cuvânt și oamenii vor vedea că mă voi ține de cuvânt. Raportul nostru către public poate avea un grad de precizie.

– Așteptăm o conferință de presă așadar în care să prezentați celor pe care-i reprezentați concluziile.
– Înțelegem interesul. Este o preocupare enormă…

– Ați văzut că și Uniunea Judecătorilor a cerut astăzi către CSM ca Parchetele să facă public felul în care au valorificat informările SRI.
– Da, tocmai vă spuneam că simțim și noi interesul enorm. Tocmai de asta de câteva zile am început controlul, discuțiile și corespondența cu SRI. Problema dezinfectanților și a legăturii cu infecțiile nosocomiale e una de sănătate publică și ține exact de menirea SRI. Încă o dată: îi asigur pe cetățeni că vor avea răspunsurile la întrebarea dacă serviciul secret și-a făcut datoria.

Numărul dosarului de la DNA

Informația potrivit căreia DNA audiază deja martori a fost confirmată ieri, neoficial.

Dosarul Hexi de la DNA a fost înregistrat cu numărul 322/P/2016. El va viza corupția din sistemul medical care a favorizat extinderea Hexi în peste 350 de spitale din toată țara.

Veste proastă pentru Condrea: procurorul de la Parchetul General e o legendă în magistratură

Celălalt dosar, deschis de Parchetul General, îl are drept procuror de caz pe Romulus Varga.

Fost prim-procuror la Satu Mare și specialist în crime complicate și în dosare cu victime dispărute, Varga are o reputație excelentă în procuratură. Printre cazurile pe care le-a rezolvat se numără:
– Avocatul brașovean Victor Teodorescu, care a plănuit uciderea soție sale pentru a obține polița de asigurare.
Sentință: 25 de ani de închisoare.

– Asasinatul din barul Café Latino din Piatra Neamț, unde Cristian Chilat, zis „Falău”, l-a ucis pe interlopul Gheorghe Mararu.
Sentință: 15 ani de închisoare și 800.000 de euro daune.

– Dosarul lui Toma Gheorghe, un bărbat cu cinci crime la activ. În lipsa ultimelor două cadavre, procurorul a prezentat instanței probe circumstanțiale, dar și declarația criminalului.
Sentință: 25 de ani de închisoare.

– Cazul de la Joseni, unde viceprimarul comunei, Csala Zsolt, a fost împușcat cu trei focuri de armă de amantul soției
Sentință: 22 de ani de închisoare.

– Dosarul lui Ionuț, copilul mușcat de câini în Tei Rezidential, acum patru zile s-a dat verdictul definitiv.
Sentință: 3 ani de închisoare pentru proprietarul terenului și 2,4 milioane euro daune.

– Dosarul Elodia în care a obținut condamnarea lui Cristian Cioacă. După mai bine de cinci ani de cercetări fără nicun rezultat, Varga a preluat dosarul in 2012 și, în mai puțin de 24 de ore, a găsit probele cu care l-a prins pe Cioacă.
Sentința: 21 de ani de închisoare.

 

Cele 18 părți ale investigației:

Comentarii (61)Adaugă comentariu

jean chelba  •  17 mai 2016, 19:02

Nimeni nu se întreabă cu adevărat, de ce și pentru ce, una din firmele „hexi„,deține dreptul de arhivare a fișelor medicale ,unde sunt trecute date personale ale tuturor pacienților. Cine a aprobat ,cui folosește ??? Gîndiți_vă. Partidelor,serviciilor??????

dudu  •  17 mai 2016, 19:13

@Catalin Tolontan: Intr-adevar, Georgian Pop are o responsabilitate mare, dar e cat se poate de clar cum si-o va duce pana la capat. Omul asta nu a declarat niciodata nimic din ce n-a vrut SRI-ul sa declare. Comisia lui nu a luat niciodata SRI la interbari, decat atunci cand SRI simtea nevoia sa se disculpe si avea nevoie de o portavoce - deci de Comisia pentru controlul SRI. Reciteste interviul pe care i l-ai luat - Pop asta nu e in stare nici sa reproduca intrebarile adresate de parlamentari, care sunt 100% nesecrete. Ca scuza, invoca aberant "secretul corespondentei". Secretul corespondentei e "infractiune de serviciu", vizeaza lucratorii postali, cei din telecom etc., si inseamna sa iti deschida altcineva scrisorile, sau sa iti intercepteze telefonul. Nu are nicio legatura cu intrebarile adresate oficial si procedural de parlamentari SRI-ului. Deci, din start, omul ori e prost, ori va ia pe voi de prosti, prin raspunsul asta.

MirceaB  •  17 mai 2016, 21:14

Poate sa ne explice dl.Pop de ce in Romania la ora actuala sefii serviciilor nu sunt de nationalitate romana? Hellwig si Ungureanu au pedigree ... Nu mai spun ca voi fi banat!

un oarecare  •  17 mai 2016, 21:39

Eu raman cu aceeasi nedumerire pe care o au multi dintre noi: de ce nu s-au testat pana in acest moment TOTI dezinfectantii din spitale? OK, am scos Hexi din circuit definitiv. Dar ceilalti sunt buni, nu? Mergem pe incredere?... Cum e, dle. Tolontan? Punct ochit, punct lovit! Daca in acest moment de Hexi se ocupa procurorii, IGPR-ul, etc., de ceilalti am uitat? Sau ii lasam intai sa-si ruleze / inlocuiasca stocurile din spitale cu unele noi si conforme? Daca nici scandalul asta nu a fost comandat, atunci zau asa.. Exact cum spunea @Stefan, e vorba de sistem. Si sistemul va merge pe principiul batranesc de "cainii latra, ursul merge". Trist, raman fara speranta ca in tara asta se va schimba vreodata ceva. Ajung la vorba unui alt comentator de aici: sa ma treziti cand prima farmacie va fi sigilata pentru controlul medicamentelor! Dar daca ei nu au fost in stare sa se tina de cuvant in cazul dezinfectantilor, ce pretentii sa mai am?! O sa dorm mult si bine! Somn usor tuturor!

Cris  •  17 mai 2016, 21:57

Doamne cat de penibili sunt astia de la Dinamo. Dupa ce l-au lasat pe bietul Patrick Ekeng (Dzeu sa-l ierte) sa moara *** pe stadion, fara niciun fel de masuri de resuscitare elementare, acu tot ce misca ii poarta numele, numarul de pe tricou si steagul. Ca si in cazul Colectiv, romanii sunt foarte prosti la preventie si interventie dar sunt campioni la capitolul pomeni, slujbe, comemorari, troitze si alte masuri simbolice, total patetice si inutile, care nu ajuta cu nimic sufletul mortului. Ce importanta mai are ca ne-au murit copii si rudele in spitale, din cauza escrocilor care au luat spaga si a dezinfectantilor "apa chioara" daca putem ridica o troitza superba la poarta spitalului, langa care preotul sa poata canta, foarte frumos, vesnica lor pomenire... Absolut penibil.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  17 mai 2016, 22:06

@MirceaB: pe dvs va defineste nationalitatea sau ceea ce faceti? Citez din regretata Ioanda Balas, intrebata de un ziarist maghiar daca regreta ca n-a concurat sub steagul Ungariei, i-a raspuns ca atunci cind se scoala de dimineata se gindeste la ceea ce este, al cum se va antrena, la ceea ce face ea si nu la ceea ce scrie pe pasaport.

fotbal  •  17 mai 2016, 22:18

de miercuri incoace numai *** virtual am exersat. e misto si asa. iti semnalez totusi ca sarim etape si e pacat. inca nu suntem alien. ar merge un analogic

vrajala  •  17 mai 2016, 22:25

VRAJALA. Hexi Pharma A AVUT 11 ANI MONOPOL PE contractele cu SPITALUL SRI-ULUI. Baaa,11 ani !!! SRI-UL ESTE CEL MAI VINOVAT DE ACEASTA SITUATIE. Mai mult decat atat,pe langa clasa politica pe care o blamam toti,pe buna dreptate,CEI MAI VINOVATI PT.STAREA ECONOMICA SI SOCIALA A ROMANIEI SUNT CEI DE LA SRI. SRI-ul a dat ACELE INFORMARII TOCMAI PT A JUCA LA 2 CAPETE si a se spala pe maini,aruncand pisca in curtea altora...Ceva de genul "poi eu v-am zis' dar in acelas timp SRI-ul a fost principalul aliat al Hexi Pharma SI ORICINE A INCERCAT SA MINSTE IN FRONT si sa vb.de aceste lucruri a fost indepartat intr-un fel sau altul. IN MOMENTUL IN CARE AI 11 ANI CONTRACT CU SPITALUL SRI SI CAND SRI-ul cica da informatii ca sunt nereguli dar spitalul care apartine de SRI are contracte cu firma respectiva,inseamna ca totul este o harneala,o vrajala. HEXI PHARMA FOST PROTEAJATA SRI-ului. FARA SRI ASTIA NU PUTEAU NICIODATA SA FACA ACEST LUCRU TIMP DE 10 ANI + ,niciodata. NU POTI SA FACI UN ASEMENEA DEZASTRU FARA COMPLICITATEA STATULUI de la cel mai inalt nivel,FARA PROTECTIA SRI in cazul Romaniei. Daca cineva crede ca poti sa furi si sa faci asa ceva FARA COMPLICITATEA AUTORITATILOR DE LA CEL MAI INALT NIVEL,recte SRI,ATUNCI ESTE NAIV. SRI-ul sa ne spuna cum s-a topit toata industria Romaniei DAR IN ACELAS TIMP EI FACAND ,CITEZ: "camp tactic" din justitie . CUM ADICA TU AI FACUT CAMP TACTIC DIN JUSTITIE DAR TOATE FURACIUNILE ,ARLO,marile privatizari,TOTI INTERLOPII -INCLUSIV CLAMPARU CARE PRIMEA INFORMARII DE LA SRI CONFORM UNUI DETINUT care a vorbit cu o echipa de televiziune(documentar premiat international-"In Premiera/Sclave la export") AU FACUT DIN JUSTITIE INJUSTITIE? Inseamna ca campul lor tactic este unul ***,controlat de ***... Sa ne spuna SRI-ul de creanta Turkmenistan-ului, SI SA NE SPUNA IMPREUNA CU DIICOTUL SI PARCHETUL GENERAL DE CE ABIA IN 2016 SE ANCHETEAZA FAPTE DIN 2002 IN ACEST CAZ,SI DE CE TOTI CEI CARE AU INCERCAT sa faca ceva in acest caz au fost trasi pe linie moarta,sa ne spuna TOT impreuna cu DIICOTUL,institutii care ar TREBUI SA PROTEJEZE ROMANIA SI SA COLABOREZE PE ANUMITE PUNCTE TOCMAI PENTRU A FACE ACEST LUCRU, cum Romania in ultimii 10 ani a dus peste 400.000 de copii la PROSTITUTIE ,multi DINTRE EI AVAND SUB 14 ANI,sa ne explice cum in tara asta CONTROLATA DE EI in orice domeniu,CEA MAI BOGATA CLASA SOCIALA NU ESTE CEA A MEDICILOR sau a altei categorii sociale ,CI A INTERLOPILOR. SRI-UL =GROPARUL ROMANIEI :ECONOMIC SI MORAL. SRI-ul a reusit sa distruga social aceasta tara. Chiar daca printr-o minune vom scapa de saracie,SOCIAL SUNTEM DISTRUSI CA NATIUNE. MULTUMIM SRI. Felicitari !! O sa ramaneti dictatori peste DESERT CA TOTI PLEACA SAU VOR PLECA,o sa ramaneti sefi peste INTERLOPI... alegeri locale? Vrajala! TOATE ORASELE ROMANIEI SUNT ACAPARATE DE INTERLOPI,RETELE DE PROXENETISM,DROGURI SI ALTE GRUPURI DE DEZAXATI CU BUNA STIINTA A SRI si DICOT care se fac ca nu ii pot prinde,elimina. In schimb ,pot asculta telefoane.... NISTE RETELE,clanuri de interlopi CARE AU DUS MII DE COPII,(numai o retea) la prostitutie,nu pot fi destructurate si liderii inchisi pt.o lunga perioada de timp si lasati fara bani,IMPREUNA CU APROPRIATII LOR. IN SCHIMB,"CAMPUL TACTIC",RECTE CAMELIA BOGDAN,da confiscare pt rudele de gradul 1 si 2 SI PENTRU APROPRIATII UNUI CETATEAN CARE NICI MACAR NU A FOST PARTE IN PROCES ORI DOSARUL NU A FOST DISJUNS PT EXTINDEREA URMARII PENALE. Ba,pana si Saddam inainte de a fi spanzurat a fost parte intr-un proces. Cam asta este Romania,cam asta este campul tactic. MULTUIM DICOT !!! MULTIM SRI !!! Mai mult decat clasa politica din aceasta tara din ultimii 25 de ani,II DISPRETUIESC PE CEI DE LA DICOT SI SRI. Ei sunt cei mai responsabili pentru dezastrul economic si social din tara asta ,si,tot ei,sunt singurii care nu intra la puscarie in tara asta. ROMANIA ESTE TARA HOTILOR SI A INTERLOPILOR PROTEJATI intr-un fel mai direct sau indirect FIE PRIN FAPTUL CA NU SE OCUPA CU FISA POSTULUI DE CATRE SRI/DICOT. Daca ai arunca o bomba atomica in Romania nu ai distruge atat de mult societatea. Sa vedeti cand o sa vina NOTA DE PLATA peste 10-15 ani si toate alea din vest O SA SE INTOARCA IN TARA. Sa vezi atunci.... Sa integrezi tu social apoi persoane de 30 de ani care au 15 ani de prostitutie si de tortura... Hexi Pharma este doar o MICA PARTICICA DIN ROMANIA REALA. 0,1% .....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dudu  •  17 mai 2016, 23:15

Practic, in speta asta, SRI e la fel de vinovat cum erau cei de la ISU la Colectiv. Acolo, pompierii stiau de carciuma, stiau ca nu are autorizatie, stiau ca e o bomba cu ceas, si nu au facut nimic. In cazul asta, SRI stia de dezinfectanti, ba, mai mult, stia ca mor cu zile mii de oameni din cauza acelor dezinfectanti. Deci de 1.000 de ori mai grav decat in cazul ISU-Colectiv - aici erau dovezi clare de coruptie si decese pe banda rulanta, concrete si zilnice, nu potentiale. Dar SRI nu a facut nimic (inafara unor "informari" anodine, pe care se pare ca oricum nu le-a luat nimeni in seama). Dl. Tolontan, la Colectiv ati stat scai pe spinarea celor de la ISU sa isi asume responsabilitatea. Acum, ca e vorba de SRI, mi se pare doar mie, sau va feriti sa ii atingeti macar cu o floare?

Roger  •  18 mai 2016, 1:32

Cam la fel o fi si cu importul de vaccinuri !??... Cu atat de multe probleme si semnalari in presa in ultimii 4-5 ani. Sau acolo "treaba" e pusa la punct direct de producator cu dedicatie pentru coloniile de la periferie? ...Bei rromanix nu avem vaccin din ala aprobat pentru UE , dar va dam din setul experimental de Kazahstan si urmarim detsat "rezultatele"!

Cătălin Tolontan  •  18 mai 2016, 1:44

@dudu: vi se pare. Dar nu e nici o problema. Aici ne veti gasi in continuare.

Comentează