”22 de informări către Parchete trimise de către SRI!”. Cum explică Sebastian Ghiță eșecul de a apăra cetățeanul

Un deputat din Comisia SRI oferă informații din interiorul sistemului despre motivele mai puțin știute ale felului în care problemele din sănătate au rămas tabu

miercuri, 18 mai 2016, 8:21

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Dialog cu Sebastian Ghiță, deputat din Comisia de Control al SRI.

Vi se pare că SRI și-a făcut treaba?
– Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată. O să vă fac o comparație. În chestiunea relației dintre Bercea Mondial și Traian Băsescu, informațiile nu erau atît de detaliate. Fostul președinte a și reclamat asta atunci: ”De ce n-ați fost mai exacți cînd m-ați informat?!”.  În cazul dezinfectanților și al infecțiilor, SRI a fost foarte clar către autorități. Și comunicatul are un nivel de detaliu în premieră, pe care l-am convenit…

– Stați un pic! E normal să agreați împreună cu SRI ceea ce comunicați publicului?!
– Dați-mi voie să termin ceea ce am de zis. De pildă, în raportul către noi scrie că au trimis 22 de informări către Parchete.

– Către DNA au trimis?
– Exact asta am vrut și noi să vedem. Dar nu se spune la care dintre parchete. Scrie doar în dreptul fiecărei informări data și beneficiarul: Ministerul Public.

388 de informări au ajuns la autoritățile locale

115 informări au ajuns în ultimii 5 ani la autoritățile centrale

Avem informații din surse că au trimis și la DNA.
– La Comisie nu avem astfel de informații.

– E straniu cît de mulțumit sînteți.
– Nu e mulțumire. La cîte dosare am, numai într-o relație bună cu SRI nu pot spune că sînt. Dar nu voi spune altceva decît am văzut și mă lasă legea să spun.

– Și, totuși, de ce Parchetele n-au făcut nimic? Era o chestiune gravă. De ce n-a revenit SRI? Stăm cu toții și eșuăm și autoritățile nu fac nimic? 
– Bună întrebare. Ne-am întrebat și noi la Comisie. Și am și alte informații din sistem, ca să zic așa. Din perspectiva mea, una dintre explicațiile importante este aceasta: SRI nu are capacitatea științifică de a înțelege lucrurile împotriva a ceea ce înțeleg chiar oamenii care conduc comunitatea medicală. Iar adevărul e că nici societatea medicală n-a înțeles sau n-a vrut să înțeleagă cît de grav e fenomenul infecțiilor nosocomiale. Plus că au fost și interese.

– Explicați încă o dată, vă rugăm, că sînt ore în care se vehiculează multe informații și am vrea să oferim subiectul într-un mod mai clar publicului. E important. De ce credeți că a eșuat statul să apere sănătatea cetățeanului?
– Cînd cei din SRI vorbeau cu medicii din spitale, agenții și analiștii primeau următoarea teorie: ”Noi nu avem bani pentru oncologie, nu avem dotări, nu infecțiile sau dezinfectanții sînt problema”. A trecut o vreme pînă cînd SRI a realizat că din două miliarde de euro cît consumă oncologia pe an, se fură un miliard! Și s-au îndesit opiniile altor medici, în general mai tineri, care au început să relateze cît de periculoase sînt infecțiile, cît de mult se minte și se fură.

4 informări au conținut numele Hexi Pharma

– N-a durat cam mult?
– Fiecare dintre noi sîntem prinși într-o schemă de gîndire. Toți mergem în spitale, avem probleme și ne considerăm vulnerabili în fața bolii și a medicilor.

”Cei din SRI sînt și ei oameni. Să se gîndească cei care citesc acum acest interviu: pentru cititori, marii profesori medici nu sînt niște statui? Sau poate că erau. Așa erau și pentru SRI. Noi, ca societate, ne-am purtat cu mănuși cu somitățile medicale prea multă vreme” Deputat din Comisia de Control al SRI

– E un eșec.
– Da. Aceasta este realitatea statului nostru. Nu avem mecanisme de control și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea astfaltului. Nu e bine că n-avem aceste capabilități, dar aceasta e realitatea!

– Ce credeți că se va întîmpla mai departe?
– Cred că SRI are deja o analiză mult mai clară acum asupra sistemului de sănătate. Și că vom asista la mai multe cazuri Hexi Pharma. Și asta va împinge și Parchetele să meargă acolo. Chiar m-am gîndit dacă SRI nu v-a folosit pe voi ca să deschidă asta.

– Credeți ce doriți. Lucrăm de 6 luni la investigația asta. Dacă SRI ne-ar fi împins, munceam și noi mai puțin.
– Vă cred. Dovadă că n-am văzut nimic în informări despre diluări. Asta ați avut-o doar voi.

– Chiar nu e nevoie să ne credeți. Dumneavoastră sînteți adeptul ideii că SRI împinge lucrurile. Noi spunem că le împing cetățenii. 
– Să vedem ce se va întîmpla mai departe. Toți ne dorim ca lucrurile să se schimbe. Ceea ce doream să spun e că vor folosi metoda americană de a rezolva problema în sănătate.

– Care e metoda americană?
– Ia un ciocan mai mare.

 

Cele 20 de părți ale investigației:

Comentarii (80)Adaugă comentariu

Cata  •  19 mai 2016, 1:25

1. desecretizarea infromarilor si destinatarilor, inclusiv datele exacte la care acestea au fost transmise 2. din ce an produce hexi pharma si de cind livreaza in spitale 3. ce se intimpla cu perioada anterioara anului 2011 4. intervievatul nu pare sa fie sincer si foloseste anumite idei care sa determine un anumit mod de a privi situatia.

Sebastian Ghita  •  19 mai 2016, 1:54

Am citit comentariile starnite de aceste intrebari si de aceste raspunsuri. Eu si domnul Tolontan suntem de cele mai multe ori in tabere diferite. Ne am intersectat cu opiniile la B1 TV. Nu din initiativa noastra. M a inttebat apoi niste chestiuni carora le am raspuns. Nu sunt nici detinatorul adevarului, v am spus si certitudinile si suspiciunile mele in legatura cu SRI si am incercat si sa aduc un plus de informatii in scandalul HEXI Farma. Imi pare bine ca dezbatem subiecte grave . Sanatatea, educatia, siguranta oamenilor sunt chestiini importante. Da. Nu eu trebuia sa fiu in prima linie a dezbaterii despre sanatate si nici jurnalistul sportiv Tolontan. Dar altii nu au curajul sa vorbeasca. Asa ca va rog sa nu va suparati pe indrazneala mea de a spune ce cred.

PDG  •  19 mai 2016, 6:32

@sebi ghita Cândva intr-un sediu de partid ai fugit de mine,urcand in mercedesul ASG! Cat despre ce spune:vorbe... Situatia este urmatoarea: A fost o descindere in cazul HPh,unele....Acum se pun cap la cap info venite din tara,pentru a descoperi frauda! Avem si un" anumit"deputat care trimite mesaje prin... Nu e bine" domnu chestor...citand un clasic in viata TB"! Modul interlop in care intelegi sa functionezi, DMG...oricum stai linistit,nu am nici o teama,*** Cat despre ce articole comanzi la finii si acolitii tai,toti veti raspunde in fata organelor de ancheta! Revenind la HPh,se munceste pe rupte,autoritatile chiar isi fac treaba,este si o...citatie in ceea ce ma priveste,unde banuiesc ca voi fi obligat sa detaliez ce stiu! Pai... Sa spunem adevarul!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin Constantin  •  19 mai 2016, 6:54

,,În oncologie se cheltuiesc 2 miliarde de euro din care 1 miliard se fură." Noi nu avem nevoie de inamici,ne omorîm și ne furăm noi între noi,și ne mai lamentăm că în 26 de ani s-a ales praful de economia acestei țări și că oamenii migrează unde văd cu ochii. Popor creștin...unde este morala creștină?

bg  •  19 mai 2016, 6:54

Orice student la medicina in anul 2 care frecventeaza cursul de microbiologie (si nu defileaza pe podiumurile de moda) invata despre sterilizare si dezinfectie, proceduri care stau la baza actului medical. Sunt notiuni extrem de simple, dar care trebuiesc respectate cu strictete si de la care nu se va face niciodata rabat. Din pacate, unii medici (chiar somitati in specialitate) bagatelizeaza aceste lucruri (sterilizarea si dezinfectia sunt cenusaresele unui spital) si se scot pe ei in fata, uitand ca medicina este o profesie de echipa sau pur si simplu se merge pe principiul general din societatea noastra "lasa ca merge si asa". Pana sa ajungi la concluzia ca sterilizarea sau dezinfectia sunt de vina pentru nereusita unei internari in spital sau a unei interventii medicale, bolnavul respectiv a trecut prin nenumarate proceduri: analize, investigatii invazive, bloc operator, ATI, salon, vine in contact cu alti bolnavi, vizitatori, etc...Ne miram ca nu mai avem medici epidemiologi si de laborator (microbiologi) care au atributii pe sterilizare si dezinfectie si supravegheaza infectiile nozocomiale din spitale? Pai daca sefi de sectie, manageri de spitale, cei din DSP, Ministerul Sanatatii, te pun sa raportezi altceva decat este in realitate pentru ca altfel spitalul nu mai primeste bani de la CNAS, tu nu-ti mai face meseria si nu ai decat 2 solutii: ori pleci din sistem, iti iei lumea in cap, ori accepti compromisul, taci si nu-ti ramane dacat sa stergi urmele, sa minti, sa fi partas. Ultimul ministru la sanatatii a fost singurul care a recunoscut ca exista probleme cu sterilizarea (nu se respecta timpii de sterilizare) si cu dezinfectia in spitale, dar nu a fost sprijinit de structurile de sub el si a fost dezinformat sistematic pentru musamalizarea problemelor aparute (vezi sindromul hemolitic uremic, scandalul dezinfectantilor). Structurile de sub el au actionat asa cum au facut-o timp de 26 de ani cu toti ministri oferindu-i explicatii care sa stinga problema si sa mentina lucrurile asa cum sunt in sistemul medical (probabil benefic pentru unii de la varf). Nu mai spun ca sistemul medical romanesc este reticent la orice schimbare si nici nu poate fi vorba de reforma in acest domeniu. Medicii sunt si ei oameni si merg pe principiul general din societate:"nu esti cu noi, esti impotriva noastra". Medicii au plecat nu numai din motive de proasta salarizare, au plecat si pentru ca si-au dat seama ca nu-si pot practica meseria respectand juramantul lui Hipocrate (sa nu faci rau). Ei s-au simtit sufocati, ingraditi de sistem, nu s-au putut dezvolta profesional, n-au putut face performanta. De ce aceeasi medici (pregatiti de scoala romanesca) activand intr-un sistem medical occidental, bine pus la punct, dotat, care pune in centrul activitatii PACIENTUL reusesc sa faca performanta si nu auzim de malpraxis? E greu....., dar nu imposibil...

bg  •  19 mai 2016, 7:02

Rectific: a se citi - unii medici merg pe principiul general...

vg  •  19 mai 2016, 7:05

„Nu avem mecanisme de control și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea asfaltului.”!!!! Și la ICECHIM ce s-a controlat?? Adică nu s-a vrut, nu că nu s-a putut...

Cris  •  19 mai 2016, 7:06

Cititorii au punctat bine. Nu poti sa ai un stat democratic solid cat timp ai oameni certati cu legea chiar in Comisia de control a SRI. In acest fel institutiile statului isi pierd orice credibilitate. E ca si cand ai pune lupul paznic la stana. Slava domnului ca SRI nu trebuie sa transmita informatii direct catre Comisia de control din Parlamentul Romaniei, respectiv catre politrucii PSD care alcatuiesc grosul acestei comisii, ca si cand n-ai sti ca, o parte din ei au fost si sunt implicati in tot felul de invarteli cu iz penal.

catre cris  •  19 mai 2016, 8:53

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2016, 9:00

@Caius Cosades: preferam sa ne discreditam aducind cit mai multe fapte si opinii la iveala decit sa ne acreditam comod, vorbind doar cu cine ne convine si ne confirma opiniile. Miza nu e sa fim noi simpatici, ci sa cunoasteti voi cit mai multe lucruri.

Motica Dumitru  •  19 mai 2016, 9:45

CU TOATĂ SERIOZITATEA ȘI EXPERIENȚA VĂ SPUN : Ca HORINCA SAU PĂLINCA DE PRUNE Bistrițene din Maramureș , Oaș , Zalău , Bihor nu este dezinfectant mai bun , chiar dacă unii mai fac și beție cu ea !!!!!!!!!!

Adrian_111  •  19 mai 2016, 11:12

Logica simpla: Daca informarile SRI au fost atat de coerente in ultimii 5 ani, de ce Comisia parlamentara -aceeasi in ultimii 4 ani- de control SRI, nu le-a deslusit ? Inteleg ca scandalul iscat i-a facut brusc sa se lumineze. Locul lor in Parlament este dat de noi, cetatenii acestei tari, sa ne apere, nu sa ne ingroape. Asa cum nareaza stimatul domn Ghita, pare ca a avut loc o intalnire intre doi vechi camarazi (Comisia de control si SRI) care au hotarat sa arate cu degetul spre alt vechi camarad care insa nu a fost la masa (medicii complici). Superbe insa bezelele trimise catre domnul Basescu. Atitudinea de genul: "lasati-ma sa termin ce am de spus" denota ca nu a inteles nimic din ce se intampla. Domnilor parlamentari, este foarte grav ce se intampla, toti oamenii cu care vorbesc sunt revoltati si vorbesc de rude, apropiati care au murit in spitale, din cauza atitudinii voastre de camaraderie. Sper sa iesim cateva mii in strada data viitoare. Coruptia ucide !!

Eu_me  •  19 mai 2016, 11:22

Oare de ce pare ca suntem o natiune pe campul de lupta: Mortii din Colectiv, ranitii din Afganistan si Iraq, prietenii care s-au infectat din spitale, copii care mor de sindrom hemolytic si noi, ceilalti, ne comportam ca niste soldatei ascultatori care abia asteapta sa se intoarca de pe frontal asta absurd acasa, in sanul familiei ? Nu mai exista casa noastra, exista casa lor si noi suntem chiriasii lor pe care paradoxal ii platim gras in fiecare luna sa ne amputeze maine, picioare, sa ne arda copii de vii sau sa ii infecteze prin spitale.

Alt_eu  •  19 mai 2016, 11:33

Imi vine sa urlu !!! Cum putem fi atat de docili, servili, umili, mioritici, inerti, abulici, tampi, amortiti, fara reactie, creduli ??? Au murit oameni si altii se chinuie prin spitale iar Sebi ii transmite pupicei lui Traian ?? Noi ce facem in timpul asta ? Ne resemnam, ne adunam la un pahar, ne indobitocim, asteptam salavarea, il asteptam pe Godot ??

Cine???  •  19 mai 2016, 11:43

Domnule Tolontan acum câteva zile vam scris "cine pe cine sa controleze"iar dumneavoastră azi mi-ați răspuns cum nu se poate mai clar prin acest interviu..acest Ghiță face parte din comisia Sri? e clar ..tara asta nu mai are chiar nicio șansă. .eu propun sa ne împușcam singuri,este mai puțin dureros

Adevar grait-ai  •  19 mai 2016, 11:44

Ce ministru a fost bre informat de ceea ce facea Hexi farma si nu a luat masuri ??? Sunteti misteriosi, rusinosi, fara curaj, vreti sa ne cuceriti cu neprihanirea voastra ??? Ce ministru ?? Vrem sa stim ce ministru a primit in clar informarea asta si nu a facut nimic ? Unde as putea face o cerere oficiala in acest sens ?

Ego  •  19 mai 2016, 11:47

De ce la Cluj s-au primit informari detaliate ? Chiar de doua ori. Nu are sens...erau actionari si voiau sa stie daca nu sunt trasi pe sfoara ?

Giani  •  19 mai 2016, 11:51

"A trecut o vreme pînă cînd SRI a realizat că din două miliarde de euro cît consumă oncologia pe an, se fură un milliard." Cat o sa mai treaca pana cineva va face ceva ?

Desecretizare  •  19 mai 2016, 12:03

Vreau desecretizarea tuturor informarilor si a destinatarilor lor. Altfel,povestea spusa de Domnul Ghita pare frumoasa, dar daca informarile sunt ceva de genul: "Dezinfectantii sunt ineficienti, estimam ca lunar mor 600 de oameni din aceasta cauza" ??? Ah???... . haideti, curaj, desecretizati.

Sevilla  •  19 mai 2016, 12:08

A trecut o vreme pînă cînd SRI a realizat că din două miliarde de euro cît consumă oncologia pe an, se fură un milliard. Asta inseamna ca in 5 ani, s-au furat 5 miliarde (dhaaa!!) Niciun bogatas roman nu are official atata banet. Sa fi avut dreptate, domnul Achim Irimescu ???

marian  •  19 mai 2016, 12:35

Ce interese ?Astia,ALESII NEAMULUI de loaze,nu toti, nu mai au limite.Actioneaza din inertie,la fel ca o colonie de furnici Siafu.Sunt permanent in cautarea prazii.Nu conteaza pentru ei daca mor niste loaze,niste consumatori inutili,niste idioti folsitori sau nu,in timpul alegerilor.Pentru ei nu conteaza decat sa faca bani multi,multi, foarte multi.

dumitru  •  19 mai 2016, 13:01

Devine si mai interesant ce anume au informat cei de la S*R*I* din moment ce Ghita recunoaste ca nu a citit nimic legat de diluare in informari.

Vali  •  19 mai 2016, 13:43

Este adevarat ca si SRI a achizitionat (eventual prin incredintare directa sau achizitie directa) de la acest producator dezinfectanti? Daca da... cum explica acest lucru? Sunt sinucigasi, sau detinatorii informatiei din SRI stiau sa foloseasca alte marci?

Matei  •  19 mai 2016, 14:06

ff amuzant, ofiter SRI aflat in comisia de control a SRI!

Gareth Edwards  •  19 mai 2016, 14:30

Foarte buna observatia lui Matei...Vorba aceea, "ca la noi, la nimeni..." Ghita: "Toți mergem în spitale, avem probleme și ne considerăm vulnerabili în fața bolii și a medicilor(...)". Nu cred ca acest individ cu limbaj onctuos a avut probleme medicale pe care le-a rezolvat in sistemul spitalicesc de la noi.

Mihai  •  19 mai 2016, 15:10

Domnule Tolo, te rog respectuos si uman sa nu mai amesteci sportul cu alte probleme! E adevarat ca aceste informatii nu sunt pe site-ul gsp, dar sunt pe prima pagina a acestuia, cu link direct. Daca dumneata vrei sa te ocupi de astfel de anchete, o poti face, dar nu amesteca sportul cu acestea! Eu personal nu ma mai pot bucura si relaxa cat vad astfel de informatii pe site-ul gsp! Munca dumneavoastra este laudabila, dar astfel de subiecte nu ar trebui sa mai interfereze cu site-ul sportiv.

bg  •  19 mai 2016, 16:09

Pe mine nu numarul informarilor SRI ma intereseaza, ci calitatea si importanta informatiei culese. Cine face trierea informatiei prezentate de un angajat SRI? SEFUL. Si daca respectivul, considera informatia neimportanta si este clasata sau aceasta ajunge la cosul de gunoi? Toate informatiile privind marile scandaluri de coruptie din Romania (expl.: Microsoft) au venit din surse externe. De ce? NIMENI NU SE INTREABA....Cum adica cei din SRI nu au notiuni de medicina, nu pot discerne pericolele din sistemul sanitar? Bine, dar ei isi iau informatii din sistem, de la medici...(vezi medicul epidemiolog), pot cere explicatii, au avut si ei de-a face cu actul medical ca doar nu sunt extraterestri. Cine se ocupa in tara asta de bioterorism? Si aici vorbim de bacterii, virusuri ucigase...Deviza SRI este: "Patria inainte de toate" si nu zicala:"Capul plecat, sabia nu-l taie".

omul  •  19 mai 2016, 20:10

Oameni care în viață pentru orice ratare s-au obișnuit să se disculpe și să dea explicați. Nu ar fi nevoie de ele dacă ei și-ar face treaba. Nu se ajungea aici dacă ei își făceau treaba! Asta încearcă să se acopere, cu explicații, incapacitatea lor. N-avem nevoie de explicațiile lor!!! Tolo.ro felicitările și respectele mele pentru anchetă! Parafrazând un străvechi proverb latin aș zice: anchetă dură, anchetă dreaptă. Adevărul scos la iveală ne relevă însă niște aspecte de-a dreptul grotești.

Sara  •  23 mai 2016, 7:51

Cine or fi adevaratii patroni ai societatii Hexi Pharma ? Unde sunt plasati banii firmei, profitul si nu numai ?

Sara  •  23 mai 2016, 7:53

Felicitari, dle Tolontan.

Comentează