”22 de informări către Parchete trimise de către SRI!”. Cum explică Sebastian Ghiță eșecul de a apăra cetățeanul

Un deputat din Comisia SRI oferă informații din interiorul sistemului despre motivele mai puțin știute ale felului în care problemele din sănătate au rămas tabu

miercuri, 18 mai 2016, 8:21

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Dialog cu Sebastian Ghiță, deputat din Comisia de Control al SRI.

Vi se pare că SRI și-a făcut treaba?
– Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată. O să vă fac o comparație. În chestiunea relației dintre Bercea Mondial și Traian Băsescu, informațiile nu erau atît de detaliate. Fostul președinte a și reclamat asta atunci: ”De ce n-ați fost mai exacți cînd m-ați informat?!”.  În cazul dezinfectanților și al infecțiilor, SRI a fost foarte clar către autorități. Și comunicatul are un nivel de detaliu în premieră, pe care l-am convenit…

– Stați un pic! E normal să agreați împreună cu SRI ceea ce comunicați publicului?!
– Dați-mi voie să termin ceea ce am de zis. De pildă, în raportul către noi scrie că au trimis 22 de informări către Parchete.

– Către DNA au trimis?
– Exact asta am vrut și noi să vedem. Dar nu se spune la care dintre parchete. Scrie doar în dreptul fiecărei informări data și beneficiarul: Ministerul Public.

388 de informări au ajuns la autoritățile locale

115 informări au ajuns în ultimii 5 ani la autoritățile centrale

Avem informații din surse că au trimis și la DNA.
– La Comisie nu avem astfel de informații.

– E straniu cît de mulțumit sînteți.
– Nu e mulțumire. La cîte dosare am, numai într-o relație bună cu SRI nu pot spune că sînt. Dar nu voi spune altceva decît am văzut și mă lasă legea să spun.

– Și, totuși, de ce Parchetele n-au făcut nimic? Era o chestiune gravă. De ce n-a revenit SRI? Stăm cu toții și eșuăm și autoritățile nu fac nimic? 
– Bună întrebare. Ne-am întrebat și noi la Comisie. Și am și alte informații din sistem, ca să zic așa. Din perspectiva mea, una dintre explicațiile importante este aceasta: SRI nu are capacitatea științifică de a înțelege lucrurile împotriva a ceea ce înțeleg chiar oamenii care conduc comunitatea medicală. Iar adevărul e că nici societatea medicală n-a înțeles sau n-a vrut să înțeleagă cît de grav e fenomenul infecțiilor nosocomiale. Plus că au fost și interese.

– Explicați încă o dată, vă rugăm, că sînt ore în care se vehiculează multe informații și am vrea să oferim subiectul într-un mod mai clar publicului. E important. De ce credeți că a eșuat statul să apere sănătatea cetățeanului?
– Cînd cei din SRI vorbeau cu medicii din spitale, agenții și analiștii primeau următoarea teorie: ”Noi nu avem bani pentru oncologie, nu avem dotări, nu infecțiile sau dezinfectanții sînt problema”. A trecut o vreme pînă cînd SRI a realizat că din două miliarde de euro cît consumă oncologia pe an, se fură un miliard! Și s-au îndesit opiniile altor medici, în general mai tineri, care au început să relateze cît de periculoase sînt infecțiile, cît de mult se minte și se fură.

4 informări au conținut numele Hexi Pharma

– N-a durat cam mult?
– Fiecare dintre noi sîntem prinși într-o schemă de gîndire. Toți mergem în spitale, avem probleme și ne considerăm vulnerabili în fața bolii și a medicilor.

”Cei din SRI sînt și ei oameni. Să se gîndească cei care citesc acum acest interviu: pentru cititori, marii profesori medici nu sînt niște statui? Sau poate că erau. Așa erau și pentru SRI. Noi, ca societate, ne-am purtat cu mănuși cu somitățile medicale prea multă vreme” Deputat din Comisia de Control al SRI

– E un eșec.
– Da. Aceasta este realitatea statului nostru. Nu avem mecanisme de control și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea astfaltului. Nu e bine că n-avem aceste capabilități, dar aceasta e realitatea!

– Ce credeți că se va întîmpla mai departe?
– Cred că SRI are deja o analiză mult mai clară acum asupra sistemului de sănătate. Și că vom asista la mai multe cazuri Hexi Pharma. Și asta va împinge și Parchetele să meargă acolo. Chiar m-am gîndit dacă SRI nu v-a folosit pe voi ca să deschidă asta.

– Credeți ce doriți. Lucrăm de 6 luni la investigația asta. Dacă SRI ne-ar fi împins, munceam și noi mai puțin.
– Vă cred. Dovadă că n-am văzut nimic în informări despre diluări. Asta ați avut-o doar voi.

– Chiar nu e nevoie să ne credeți. Dumneavoastră sînteți adeptul ideii că SRI împinge lucrurile. Noi spunem că le împing cetățenii. 
– Să vedem ce se va întîmpla mai departe. Toți ne dorim ca lucrurile să se schimbe. Ceea ce doream să spun e că vor folosi metoda americană de a rezolva problema în sănătate.

– Care e metoda americană?
– Ia un ciocan mai mare.

 

Cele 20 de părți ale investigației:

Comentarii (80)Adaugă comentariu

Stefan  •  18 mai 2016, 20:42

Smecher tare Ghita. Este, in opinia mea, cel inteligent dintre parlamentarii pe care-i platim de multe ori doar *** Este *** cu multe, insa ma astept sa scape, din pacate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  18 mai 2016, 20:55

@Stefan: smecher inseamna aici inteligent sau alunecos? Sau ambele? Ce ma intereseaza este daca apreciati ca este sincer in ceea ce a spus?

ria  •  18 mai 2016, 20:57

în concluzie, serei habar n-a avut că dezinfectanții sunt diluați - adică serei freacă menta aiurea pe bani publici

georgel  •  18 mai 2016, 21:00

in afară de DNA care are activitate puternică dinainte de alegerile din 2014, celelalte parchete sa inteleg ca nu au facut nimic ? Și ce partide au adus sefii acestor parchete ? Și nu numai dezinfectanții sunt o problemă ci și marile firme de stat care fac contracte în avantajul clientelei politice, ele ducându-se de multe ori în faliment (CEO Oltenia). Acestea vor fi investigate vreodată ? Când vom termina cu subvenționare apartidelor pe seama companiilor de stat ? Dacă vor să fie aleși primari sau parlamentari, să-și facă singuri campanie, pentru noi oricum nimeni nu mai este credibil.

benaflek  •  18 mai 2016, 21:08

in s.r.i ul asta chiar face fiecare ce l taie capul?nu au si ei legi/ ordine pe cale ierarhica?

lili  •  18 mai 2016, 21:09

"adevărul e că nici societatea medicală n-a înțeles sau n-a vrut să înțeleagă cît de grav e fenomenul infecțiilor nosocomiale"???? Asta ne prosteste in fata?! Pai, cum sa cred ca somitatile de care vorbeste, societatea medicala in general, NU au inteles "cat de grav e fenomenul"?! In plus, ma asteptam ca la SRI sa fie oameni instruiti, scoliti, care chiar daca nu sunt medici, sa fie in stare sa inteleaga "cat de GRAV este fenomenul infecțiilor nosocomiale" ! Chiar e asa greu de INTELES?! Sau, mai direct: cand "a inteles" SRI "gravitatea fenomenului" si a inceput sa faca Rapoarte?! Sau le facea de dragul Rapoartelor, fara sa INTELEAGA "cat de grav e fenomenul"?! Eu sunt uimita sa citesc asa ceva, pentru un om cu studii superioare solide asa ceva este greu de inteles si de acceptat. In lumea politica poate merge, in lumea oamenilor obisnuiti si seriosi NU merge cu astfel de explicatii. In functia pe care am avut-o, eu NU as fi putut raspunde asa in fata sefilor mei de la varful companiei, niciodata.

florin  •  18 mai 2016, 21:10

Domnule Tolontan, comisia anunta ca SRI a facut si a dres. Dvs ne intrebati daca e sincer un membru al comisiei, in speta Sebastian Ghita. Nu era mai bine daca nu trebuia sa punem la indoiala credibilitatea personajului sau a intregii comisii? Nu era mai bine daca veneau cu informarile in formatul original? Nici macar nu ne spun data si destinatarul informarilor. Ca sa nu mai spun continutul... Ca Ghita zice ca SRI n-a mirosit diluarea dezinfectantilor. Asa stie o comisie parlamentara sa ofere cetatenilor raspunsuri la niste intrebari si acuzatii grave. Nici nu mai conteaza daca Ghita spune adevarul sau nu. La cat de evaziv e "adevarul" asta, nu mai are importanta.

Nelu  •  18 mai 2016, 21:11

Ba se poate masura calitatea asfaltului foarte usor. Probabil ca pentru dezinfectanti eraa necesare laboratoare dotate cu tehnica care nu exista in orice laborator, dar pe asta cu asfaltul nu ati nimerit-o.

razvan  •  18 mai 2016, 21:12

Nu cred in sinceritatea SRI. Cine stie cum sant redactate informarile acelea de nu intelege nimeni nimic. Senzatia mea este ca se incearca sa se disipe responsabilitatea incat nimeni sa nu fie vinovat. Daca o sa se desecretizeze informarile o sa avem surpriza ca nu spun nimic concret.

Misu  •  18 mai 2016, 21:12

SRI a trimis 500 de informari la mai marii statului si 22 la parchete si nu s-a facut nimic. Eu zic sa inceapa SRI sa faca arestari direct de pe strada poate asa incep oficialitatile sa citeasca ce primesc.

dzz  •  18 mai 2016, 21:17

Aproape uitasem, cine ii asculta la lectii pe competentii din SRI, care au transmis informari detaliate Consiliului Judetean Cluj, Sibiu si Satu Mare si Parchetelor din Vascauti, Tecuci si Barlad cu privire la faptul ca Hexi Pharma imbolnaveste romanii din toata tara. Celebrul Ghita! Perfect! Oricum, in ipoteza ca cei de la SRI vor afla vreodata ca Romania urmeaza sa fie atacata de rusi, stim exact la ce institutie va merge informarea aferenta. Primaria Dabuleni.

Westfield  •  18 mai 2016, 21:22

Tolo, eu unul nu cred absolut nimic din ce elimina oamenii astia. Cel de fata e unul dintre cei mai rai...nu m-ar mira sa aud ca e spion nu stiu de care, trimis de nu stiu cine...istoria lui spune multe, oricum numai pt Romania nu lucreaza. Stiati ca statul roman plateste de 10 ori mai mult serviciile secrete decat Germania??? Am dat ex asta, ca nemtii is mereu pusi pe rele...De 10 ori fratilor, iar daca avem nevoie de ei, ne aduc tot felul de scuze. Cum naibii, te numesti SRI si tu nu ai informatiile necesare ? Ei ar trebui, si sunt convins ca stiu, si cate furnici avem in tara. De ce spun asta? Oricat de lenesi, puturosi ar fi, sunt foarte multi. Mult prea multi decat ne trebuie statului nostru. Cum e posibil ca nepregatitii astia, mincinosii astia, tradatorii astia sa merite peste jumatate de miliard de euro pe an? De ce si pt ce Tolo???

icsulescu  •  18 mai 2016, 21:24

In alta parte am citit ca SRI a trimis doar 4 (patru) informari despre Hexi Pharma -una la presedintele consiliului judetean Cluj -una la prefectul judetului Cluj -una la presedintele consiliului judetan Valcea -una la ministerul sanatatii Deci nici o informare-sesizare la parchet cu numele Hexi Pharma. Plus ca destinatarii celor 4 informari de mai sus sant periferici (cu exceptia MS) ceea ce inseamna ca si informatiile din ...informari erau periferice. Mai mult ca sigur ca nu se refereau la diluarea in masa practicata de Hexi ci poate la unele practici nelegale in domeniul achizitiilor in judetele respective

george  •  18 mai 2016, 21:30

Va rog nu mai promovati penalii. Intereseaza pe cineva ce zice Ghita?

fotbal  •  18 mai 2016, 21:33

ce s-o mai dam de gard, e un esec. de manual ☺. care vine de la ciocan. ****** asa au facut si americanii cu "gemenii"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tatar  •  18 mai 2016, 21:40

Ati ajuns sa faceti apologia *** Ati ajuns la mila ***? vai de capul vostru de...fituica!Si apropo,un ase4menea *** vorbeste de lege ,corectitudine si morala? INCA nu esti l;a....2/2***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  18 mai 2016, 21:47

In primul rand, SRI nu l-a informat pe Basescu in chestiunea Bercea Mondial, pentru ca aveau obligatia de a informa Parchetul in legatura cu savarsirea unor infractiuni. Nu se informeaza seful statului cu astfel de gainarii de drept comun, gen “Domnule Presedinte... se detzine date si informatii ca fratele dvs. s-a inhaitat cu escrocii...”. Nu se fac astfel de informari nici in statele africane. In al doilea rand, e cel putin penibil sa intrebi un dubios de tip Sebastian Ghita, despre rolul SRI intr-o astfel de spetza. Nu numai ca nu va sti ce sa spuna, dar te va aburi grosolan, cautand sa faca pe desteptul in chestii pe care nu le stapaneste suficient, din ciclul... “Vedeti aceasta tzigara? Are o camera minuscula ascunsa inauntru... Nu-i asa ca nu v-ati dat seama, ***...” Ca sa cunosti un tzoparlan politic trebuie sa-i pui intrebari in materie de servicii secrete, sa-l vezi cum se da in stamba, cu cat de destept crede el ca este. Stie si baba Rada ca “ministerul Public” inseamna Parchetul – acolo era Codrutza pana acu cativa ani, iar cooperarea se facea pe linie SRI – Parchet, asa a fost creionata inca din 2005 de americani, cei care conduc serviciile din tara noastra si care si-au dat seama inaintea noastra ca principalul factor terorist in Romania este statul roman, prin reprezentantii sai. In rest e abureala curata ce spune nenea Ghitza, e atitudinea tzoparlanului politic care a descoperit o grenada fara focos in ea si o arata la toata lumea... Cea mai proasta idee e sa-l intrebi despre SRI pe Ghitza. Nici daca ar vrea sa exprime ceva coerent nu ar reusi.. ca intervine caracterul omului, sau lipsa acestuia. Ghitza aproape la fel de aroganta ca Ponta, dar sta mai prost cu retorica.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

un doctor  •  18 mai 2016, 21:48

Daca nu se mai pot efectua operatii si dezinfectiile de rigoare in spitale, primul ministru trebuie sa se urce intr-un tir sau in zece tiruri si sa mearga urgent la viena sa cumpere cu cash toti dezinfectantii pe care le folosec spitalele acolo, ca procedura de urgenta, pina se rezolva problema pe termen lung. Bleach-ul = hipocloritul ( sau cum se numeste acolo) = Hypochlorous Acid este dezinfectantul care se gaseste la orice supermarket si care poate folosit in aceasta seara in spitale. vezi linkul de mai jos de la CDC http://www.cdc.gov/hicpac/Disinfection_Sterilization/6_0disinfection.html Hipocloritul de sodiu de mai jos cu concentratia de 5.25% poate fi diluat de 10 ori si poate fi folosit penrtu dezinfectarea camerlor de operatie , saloanelor, mobilieruli etc in cazuri de urgenta . Concntratia finala trebuie sa fie de 0.5 %. http://dentcafe.com/chloraxid-5.25-hipoclorit-de-sodiu-5-25-pentru-clatirea-canalelor-radiculare-200-g.html La o concentratie de 0.25 % se paote folosi pentru spalarea pacientilor , a pielii, si a ranilor. Solutia medicala se numeste Dakins solution si o pot vedea in linkul urmator http://www.webmd.com/drugs/2/drug-62261/dakin's-solution/details Camerele trebuie aerisite dupa dezinfectare pentru ca hipocloritul este iritant pentru ochi si piele*:) happy Daca cineva vrea detalii le poate gasi pe internet.

Bogdan  •  18 mai 2016, 21:54

Catalin, e si smecher si alunecos, dar cu siguranta nu e deloc prost Ghita. E iesit inaintea tuturor cu aceste informatii, desi normal era ca Presedintele comisiei de evaluare a activitatii SRI sa faca declaratiile asa cum a spus intr-un interviu anterior. Suspectez ca Ghita a mirosit subiectul si a iesit inainte sa ia voalat apararea SRI, in conditiile in care are o gramada de probleme cu ei. Poate, poate mai indulceste pe ici pe colo cate un factor de decizie. Apoi, prin aceasta iesire, poate figura in fata multor creduli ca un apostol al dreptatii. Ca cel din sistem care a iesit si a spus lucrurilor pe nume, fara sa isi decline identitatea. Informatiile date de el cred ca se vor adeveri. Nu risca sa minta in situatia in care se afla el acum. Dar motivul pentru care a iesit el si nu altcineva.....asta e o chestie ale carei rezultate o vom vedea in viitor.

JOKER-ING  •  18 mai 2016, 21:58

Cred ca v-ati grabit sa-i luati interviu acestui domn care afirma:"– Da. Aceasta este realitatea statului nostru. Nu avem mecanisme de control și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea astfaltului. Nu e bine că n-avem aceste capabilități, dar aceasta e realitatea!" si vorbeste despre "metoda americana". "Intariti-va statul!" spunea candva Maestrul acestui Mic Corupt, care nu ar merita sa faca parte nici din comisia de *** a puscariilor. Eu am vazut cu ochii acestor anchete, ca avem mijloace de control, masura, verificare etc, dar nu le aplicam. Sunt extrem de neincrezator cand vad astfel de personaje exprimandu-se public si nici un ciocan, oricat de mare, nu poate sparge acest balon pitic pe creier. Un astfel de personaj, oricat am miza pe prezumtia de nevinovatie sau pe miza, de altfel mult prea subtila si riscanta, de a-l prezenta in toata spendoarea, poaate strica iremediabil o ancheta atat de FRUMOASA!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  18 mai 2016, 22:10

@Misu: asta e ultimul lucru care lipseste. Sa faca SRI arestarile.

Sandru  •  18 mai 2016, 22:11

Ceea ce ma infioara e ca in timp ce se afla detalii, se continua investigatiile si autoritatile mai de voie mai de nevoie se misca, in acest moment in spitalele de la noi unii medici inca pretind sau acepta zecile de milioane mita pentru niste tratamente gratuite de la stat. Despre banii astia plini de *** care nu ajuta in nici un fel sistemul si nu curata nici o podea de spital ci doar BMW-ul unor doctori nu se zice nimic. Si tot intre timp apar prin ziare fel de fel de medici care incearca sa explice cum un "cadou" la doctor nu e totuna cu o spaga la un funtionar. Mi-e scarba, mi-e sila de astia si imi este mila pentru acei putini si singuri medici care inca mai au o contiinta in Romania; acestia mi se par colosali. Presiunea, schimbarea si reclamatiile trebuiau sa vina si de la medici... dar ei tac. Sunt complici, stim cu totii care e treaba... Aici ii dau dreptate lui Ghita in legatura cu "somitatile". Nici macar cu un caz atat de public precum Colectiv nu s-au putut abtine, ce sa mai vorbim de altele care nu au norocul sa fie publice. Felicitari de investigatie. Mai aveti multe de aflat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

4 x Hexi  •  18 mai 2016, 22:11

Ghita a spus ca doar 4 informări s-au făcut despre Hexi.Diferenta pana la 100 despre cine sunt?Ecolab si Anios au sustinere politica puternica...Romchim sunt aproape falimentari,Borero au produse de proasta calitate...deci...?Nu au fost atribuite 96 informări SRI.De ce oare?Probabil ca nu se vrea sa se afle.Dăm in continuare in Hexi pana se distrug probele in cazul celorlalti, am dreptate dle Tolontan?De ce nu publicati felul cum Anios vinde in privat Aniosgel cu 28 lei si pe SEAP se ajunge la 118 lei fara tva,catre un spital judetean la doar 120km de Bucuresti.De ce nu mergeti sa faceti o scurta ancheta si sa o publicati ca sa se autosesizeze parchetul?http://www.observatorulbuzoian.ro/v-ati-fi-inchipuit-un-asistent-angajat-in-spitalul-judetean-isi-rotunjeste-veniturile-ilegal-de-pe-urma-necazurilor-pacientilor/ Astept ancheta dle Tolontan,Cătălin Tolontan ;).Presa buzoiana este plina de articole despre acest Dumnezeu care controlează tot sistemul medical de stat sau privat din Buzău

Cris  •  18 mai 2016, 22:30

Pai daca ar face SRI arestarile in 24 de ore s-ar umple puscariile si s-ar goli micile ecrane si ar trebui recrutati candidati la primarie si parlament din scoli si facultati. Abundenta de escroci in functii, in Romania este atat de mare incat, daca incepi arestarile, se prabusteste tot sistemul institutional din Romania in 24 de ore, ne mai avand cine sa semneze hartii. Astfel de arestari ar aduce un soc bugetar de plus cel putin 2 miliarde de euro care ar ramane neutilizati.. ar ramane o balta de bani in sistem, pe care nu va sti nimeni cui si pe ce sa-i aloce. Discutati cu cineva de la ANAF care se pricepe la cifre si are chef sa discute sa vedeti ce sume imense de bani se invart lunar prin economia romaneasca si cat de putini bani ajung acolo unde trebuie, din cauza escrocilor care detin semnatura si stampila.

adi  •  18 mai 2016, 22:31

Cum adica o sa ia un ciocan mai mare, ce vrea sa spuna?

Sorin Manea  •  18 mai 2016, 22:34

Un SRI exasperat de ineficienta si ignorarea informarilor trimise putea cere - exista instrument legal pentru asta - intrunirea Comisiei Parlamentare si prezentarea directa a informatiilor catre alesii legitimi ai poporului a subiectelor ardente pe o chestiune vitala. Si ar mai fi putut SRI sa-i activeze pe tema asta pe cei pe care-i culege, neoficial, de prin redactii, sa genereze masa critica pentru asemenea subiect, daca autoritatile beneficiare de informari s-au facut ca ploua. Asta, desigur, cu conditia ca SRI sa inteleaga in slujba cui se afla, cine asigura bugetele de achizitii, salariile si pensiile oamenilor de acolo si pentru ce. Mi-e teama, insa, ca SRI, ca atatea alte institutii ale statului, crede ca angajatorii si stapanii sai sunt politicienii.

inainte de scandal  •  18 mai 2016, 22:40

http://www.buzaumedia.ro/actualitate/zeci-de-spitale-intra-in-evaluare-pe-infectii-nosocomiale-ce-se-intampla-la-buzau/

Cris  •  18 mai 2016, 22:41

Domnule Tolontan, cand va mai linistiti un pic cu chestia asta cu dezinfectantii diluati va recomand sa va indreptati atentia spre firmele de paza - adevarate aspiratoare de bani publici din bugetele locale. Sa vedeti acolo coruptie, cum apar persoane fantoma pe statele de plata la firmele de paza, fara sa dea nici macar o zi pe la serviciu. Coruptie cu acte beton.

Andy  •  18 mai 2016, 22:45

Discutam cu un prieten ieri tocmai despre subiectul asta. Si, mai ales, legat de ,,strategia'' care va fi abordata pentru a da totul la fund. Si-mi spunea acesta ca in cazuri extreme ies la rampa acoperitii. Si ... uite-l pe ghita. Joaca omu' cum i se canta. Poate isi mai aminteste lumea cum individul, sub control judiciar fiind, a primit ,,dreptul'' sa paraseasca tara ,,in interes de afaceri''. Acum pe bune d-le Tolo ce-i cu ,,interviul'' asta? Va bateti joc de miile de morti din ultimii ani din spitalele infectate? Sau faceti parte din ,,strategia'' scandalului asta? Nici in Scanteia (pe vremuri) nu erau scrise articole cu dedicatie atat de pe fata. De cand au primit ,,raportul'' membrii comisiei minune au navalit pe toate canalele pentru a explica muritorului de rand cum sta treaba. Nu era mai proferional, zic, sa se intalneasca, sa lectureze paginile alea si apoi sa faca o conferinta de presa in care sa prezinte totul? Pe infectatul iesit din spitalul bomba il intereseaza parerea lui ghita? Cu ce ciocan o sa inceapa astia treaba? Sau il intereseaza ca institutiile (astea care mai sunt) sa salte pentru inceput macar o parte din cei implicati in coruptia asta legata de sanatate? Nimic de la sas. Premierul interimar la sanatate tace si el. Nu-i macar suspect d-le Tolo?

Ciprian Constantin  •  18 mai 2016, 22:47

Raspunsul de la SRI este dupa parerea mea la fel de diluat ca si produsele Hexi Pharma. Se va dilua acest caz tot mai mult pana cand nu mai exista interes.

Cătălin Tolontan  •  18 mai 2016, 22:51

@Andy: asta am cerut si noi. O conferinta de presa. Unde am cerut? In interviul cu seful comisiei SRI, pe care-l gasiti cu doua zile in urma. Acum. Sa ne reprosati ca, ce, vrem sa acoperim scandalul tine de un mod de interpretare la care pur si simplu n-am raspuns. Sincer, nu stiu ce sa va raspund la asa ceva. Sint mut :-) Aaaa, daca ma intrebati de ce luam interviuri oamenilor, asta va raspund cu placere: pentru ca asta inseamna presa. Daca am lua interviuri doar celor pe care-i simpatizam noi, abia atunci ar fi ”Scanteia”. Toata povestea a inceput cu un interviu cu Condrea.

Cris  •  18 mai 2016, 22:51

@sorin manea Esti naiv. Rostul SRI nu e sa-i informeze pe aia din comisia de control -niste politruci de teapa lui Ghitza, ci sa informeze Parchetul si celelalte institutii ale statului. Erau alte institutii care aveau in responsabilitate sa se asigure daca produsele alea din spitale sunt sau nu "apa chioara".

Nea Bogdan  •  18 mai 2016, 22:52

Foarte interesant comentariul: "Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea astfaltului." Ca sa-i scuture pe hotii astia care au facut autostrazi doar pe hartie dar au luat milioane, ani de zile, ce trebuie sa se intample?

Idutzu  •  18 mai 2016, 22:53

Am inteles posibil, destul de multe din anchetele dvs. in sistemul de sanatate de stat. Ok. Ce nu inteleg de ce in sistemul de sanatate privat ( clinici, laboratoare, spitale, etc), unde in proportie de 75% tot medicii din spitalele de stat lucreaza, nu s-au facut verificari ( sau nu stim noi )??? Adica lucrand cu aceeasi dezifectanti si in privat nu au avut probleme cu infectiile ( aviz DSP, DNA, ETC ), sau nelucrand cu aceeasi dezifectanti in privat, stiind de diferenta dintre ei, au ascuns diferenta dintre infectiile din spitalele de stat si cele private ( aviz juramantul lui Hipocrate ).

Loto  •  18 mai 2016, 22:53

Tolo, Omul asta SG, este NEFRECVENTABIL. A-l aduce un prim plan este cel puțin ciudat. Ce faci/faceți ne testați gradul de scârbă? Ați numetrit-o prost de data asta, halal interviu, halal interlocutor...

dan  •  18 mai 2016, 22:56

SRI recunoaste ca nu stia de diluarea dezinfectantilor! Trei jurnalisti sunt mai destepti decat toate serviciile secrete din Romania! Domnilor si doamna, cand ati facut analiza chimica a Suprasept ati fost geniali! Tot respectul meu!

Cătălin Tolontan  •  18 mai 2016, 23:08

@Loto: ziaristii discuta si cu imamii care propovaduiesc violenta. Asta e meseria noastra de sute de ani, sa fim o platforma de fapte si de idei. Si nu vom renunta la ea. Faptele nu sint nefrecventabile. Faptele sint fapte.

observator  •  18 mai 2016, 23:08

Este vorba despre o mafie securista . Ea actioneaza prin fostii (si actualii ) oameni ai lor din teritoriu adica acel numar impresionant de unelte ale lor numiti turnatori de romani . De ce nimeni nu investigheaza cine sunt mituitii dar si mituitorii ? S-ar gasi lesne niste legaturi securiste intre ei . Pentru ca alt roman din afara sitemului , neverificat si nerecomandat n-ar prezenta incredere pentru astfel de actiuni mafiote . Iar acesti mafioti din sistem se bucura de protectia altor slujbasi care si ei sunt tot parte a sistemului .

Cris  •  18 mai 2016, 23:09

Sebastian Ghitza e unul din *** SRI plantati in institutiile "democratice" ale statului... so... nu poate fi credibil nici atunci cand livreaza informatii banale, invelite in staniol, ca in cazul de fatza. E regretabil pentru democratia romaneasca ca SRI, in probelma dezinfectantilor, nu a gasit o cale institutionala catre Parchet si ca a trebuit instrumentata o bomba de presa care sa arate ca, de fapt, Parchetul, valorifica din informari numai ce vrea muschii lui... restul, "la sertar, nene..." E si mai regretabil ca, americanii, mentorii si coordonatorii serviciilor secrete din Romania au scapat situatia din mana, agentii infiltrati de ei in institutii fiind mult mai putini decat muritorii de foame pe care a reusit sa-i infiltreze SRI-ul in acestea. Asa-i in Romania, daca mentii o cale corecta, cinstita, iti iei numai suturi *** si ramai in urma cu ratele la banca.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andy  •  18 mai 2016, 23:13

@Cătălin Tolontan: a trecut deja mult timp ... cred ca ,,povestea'' a inceput cu sursa. Evident ca puteti cere oricui parerea. ,,Insul'' insa e cercetat penal. Ce credibilitate poate sa aiba unul ca asta care nici macar din ,,comisia'' asta minune n-a catadicsit sa se ,,suspende'', macar pana ce-si ,,rezolva'' ,,problemele''? Deaia-si permit arogante de genul asta. Pt. ca sunt in momente cheie vanturati ca opinii ale autoritatii statului (parlamentului, in cazul de fata) de formatorii de opinie in interviuri de genul asta. Nu e vorba de simpatii. Suntem in capitalism iar investigatia e despre bani. Multi bani.

victor caraminu  •  18 mai 2016, 23:34

Dle Tolontan, sint incintat de demersul Dvs. Pe de alta parte insa, dramatismul situatiei (Hexi..., dezinfectanti) este si mai amplu. Una din verigile acestui lant al slabiciunilor este calitatea laboratoarelor de microbiologie din spitale. Si cind spun asta, ma refer atit la dotari cit si la calitatea personalului. Laboratoarele de spital sint primele care ar fi trebuit sa atraga atentia asupra situatiei. Va vorbesc in cunostiinta de cauza: timp de zece ani am lucrat intr-un astfel de laborator de bacteriologie (de spital). E-adevarat ca inainte de 1989. Dar aveam atributii clare, precise, referitoare la masurarile incarcaturii microbiene in toate sectiile, compartimentele spitalului. Atentiune: frecventa auto-controalelor era lunara. Rapoartele le inaintam sefilor de sectie si, separat, directorului spitalului. (S-a intimplat - e drept ca o singura data cit am lucrat acolo - sa se intrerupa activitatea intr-o sectie de chirurgie ca urmare a unui raport). E-adevarat nu aveam la dispozitie metodologii de determinare a concentratiilor dezinfectantilor, insa testele "de sanitatie" (cum se numesc astazi) se faceau regulat, lunar, si in cazul in care erau depasite normele (nr. de germeni/metru cub, etc, etc) se luau masuri serioase, inclusiv formolizarea spatiilor inchise. Dar ma intreb: laboratoarele (de azi) cite rapoarte au facut si ce au comunicat ? Ma tem ca ceea ce ati descoperit si devoalat este doar un capat de fir. Daca mergeti pe el 'mai adinc' veti descoperi ca putregaiul e mai extins.... Succes (si) de-acum inainte !

Loto again  •  18 mai 2016, 23:37

@Tolo, SG nu este o faptă..Din toată comisia aia tocmai pe el il folosiți ca sursă credibilă de informații, altul mai "expus" n-ați găsit? Chiar nu va înțeleg. Pe bune e ca nuca-n perete. De acord să intervievați un imam cu privire la violențele propovăduite de el, dar să-l și lași într-o comisie căreia îi raportează mafia siciliana si să-l descosi cu privire la activitatea acesteia.. e cam masochist. Sau ma rog, un demers jurnalistic inedit prin raportarea personajelor la context.

Caius Cosades  •  18 mai 2016, 23:51

Oamenii ale caror opinii conteaza in viziunea dvs. si a ziarului: *** Realizati ca va discreditati ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bob  •  18 mai 2016, 23:55

Acest interviu este o rusine. O manipulare ordinara din partea unui personaj *** Iar răspunsurile lui Ghiță sunt halucinante, sunt pur si simplu un scuipat pe fata celor care au suferit in toți anii ăștia. Cum sa spui ca SRI nu înțelege detaliile medicale ? Cum ? Sunt medici care au comunicat SRI, cu subiect si predicat, ca mor oamenii cu zile. Dar SRI n-a înțeles. Pai ce protecție ne oferă ăștia dacă ei nu înțeleg chestiuni simple. Vreți sa faceți ceva cu adevărat? Cereți desecretizarea totala a documentelor. Restul sunt intoxicări. Dezamăgit de voi, de data asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  18 mai 2016, 23:57

Eu cred ca este un interviu experiment. Când interlocutorul este Sebastian Ghiță iar tu in titlu pui "un deputat.." urmărești de fapt dacă cititorii reacționează la idei sau la cei care le vehiculează. Dacă deputatului i-ați dat nume nu va mirați ca-l urmează renumele si lumea se atacă. Sigur intr-o dispută de idei primează ideea nu cel ce o enunța. Articolul nu este despre idei însă. Merg pe ideea experimentului sau a disperării, in sensul că nimeni altcineva din faimoasa comisie nu a vrut să va acorde un interviu "decât Ghiță, te-astept diseară la portiță"

melania bejan  •  19 mai 2016, 0:07

Medicii sunt complici,ascund infectiile,stiu sa masluieasca analize,diagnostice. ESTE O ADEVARATA MAFIE.Vorbesc din experienta.AJUTOR!!!verificati ce se intampla la ICUTR CLUJ.In ianuarie 2016 6 pacienti infectati.

bogdan  •  19 mai 2016, 0:09

o sa facem ce au facut si americanii? Privatizam sistemul de sanatate? A facut cineva un calcul de cati oameni sunt condamnati la moarte cand privatizam sistemul de sanatate?

Niculae Moromete  •  19 mai 2016, 0:27

N-am vazut cinism mai transant, platitudine mai virtuoasa, superioritate mai flasca, superficialitate mai perfida, disciplina mai unsuroasa, ca raspunsurile din acest interviu. Sinceritatea intervievatului se aplica doar in ceea ce priveste nepasarea si indiferenta fata de gravitatea unor afectiuni medicale care au cauzat decesele unor cetateni ai Romaniei.

Stefan  •  19 mai 2016, 0:37

Mie mi se pare ca, desi nu este persoana care ar fi in masura sa discute despre probleme de justitie si coruptie, decat poate ca un guru al fenomenului, domnul Ghita a fost rautacios de sincer in unele pasaje. Bineinteles, nu s-a putut abtine sa impunga "amical" in alte directii, fara nici o legatura cu tema, dar oricum, grotescul situatiei e faptul ca, tehnic vorbind, faptual, sau cum vreti sa ii spuneti, domnul Sebastian Ghita este interlocutorul perfect in situatia de fata, avand in vedere ca el face parte din comisia de control a SRI din Romania. Nu alegerea domnului Tolontan e problema, ridicolul situatiei e pozitia detinuta de respectivul domn. In rest, sunt convins ca i-ar face o mare placere si lui si multor altora sa poata controla SRI-ul, dar tot eu sunt cel convins ca totusi, SRI-ul are nevoie de niste mecanisme de raspundere foarte transparente in fata altor institutii, doar nu e stat in stat. Acuma problema e la noi cui sa dea socoteala, si cine sa aiba acces la informatiile lor. Ca daca un alde domnul Ghita pune mana pe parghii de genul asta, sa fim iubiti. Emigram. Sau urlam la luna. E foarte simpla ideea. Ca sa elimini coruptia in sistemele astea, imbina destinele la 3,4 institutii care tot timpul sa stie legal diverse despre celelalte trei. Si atunci o sa fie foarte dificil la bugetul si marimea lor sa fie, hai sa fim binevoitori azi, ignoranti, pentru ca o sa fie foarte greu ca inca 3 institutii, cu tot ce inseamna ele ca numar de angajati si acces la informatie, sa inchida ochii, nu neaparat din bunavointa, ci pentru ca se vor bate pentru bugetele din justitie, pentru viitorul lor, etc.

Marian  •  19 mai 2016, 0:44

Interesant de vazut daca spitalele se vor constitui parte vatamata - pe civil cel putin. Ca in cazul scandalului noxelor - masini germane, practic spitalele au platit un pret dar au primit mai putin. Pe civil se cheama ca Hexi s-a imbogatit fara justa cauza, si trebuie sa restitue diferanta de banii.

Comentează