Expertiză INML: În Spitalul CF2, unde au intrat în comă soprana Amelia Antoniu și Alice Preda, s-au folosit dezinfectanți atât de slabi că s-a descoperit piocianic și în cuva în care s-au ”sterilizat” bisturiele

Documente medicale recente care prezintă în detaliu cealaltă față a infecțiilor nosocomiale - oamenii și suferințele lor

joi, 19 mai 2016, 7:03

UPDATE: ”Au fost nu patru, ci cinci cazuri de pacienți infectați cu același germene! A cincea femeie făcea naveta de la Pitești la CF2 și a venit la noi direct de la Pitești”, povestește unul din medicii care au tratat cazurile în 2010 la Spitalul Universitar de Urgență din București. La finalul textului vedeți reacția actualei conduceri a CF2

UPDATE: Publicăm la finalul textului documentul integral cu expertiza INML.

UPDATE: Cotidianul financiar vienez Wirtscafts Blatt, postul de televiziune Al Jazeera și revista Forbes relatează despre dezinfectanții diluați din România. Dan Suciu oferă o declarație interesantă pentru Al Jazeera apropo de noul ministru al sănătății. Guvernul pune două condiții pentru ministru: ”Să știe bine sistemul, dar să nu facă parte din sistem, dacă înțelegeți ce vreau să spun…”. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

În seara caldă a zilei de 19 aprilie 2010, Amelia și Alice, două femei operate la spitalul CF2 fac febră, vomită și, în ziua următoare, intră în comă.

Ele fuseseră supuse unor operații simple, una după alta, în aceeași sală.

Pentru o „displazie moderată de col uterin”, Amelia stă în operație între 14:00 și 14:30.

Imediat este introdusă în sală Alice. Între 14:45 și 15:15 ei i se face o intervenție de „cerclaj profilactic pentru păstrarea sarcinii de 13/14 săptămîni”.

În scurt timp, starea ambelor femei se înrăutățește. Laboratorul stă închis peste noapte.

Medicii nu pot face analize în timp real.

Pe 20, la prânz, ei acceptă că sunt depășiți și această decizie va salva viața pacientelor.

Alice își pierde copilul

Amelia și Alice sunt transportate în septicemie la Spitalul Universitar de Urgență.

Alice pleacă prima, pe 20 aprilie, la ora 18. Amelia o urmează, la 1:15 noaptea. Ele ajung la Spitalul Universitar de Urgență, unde sunt „diagnosticate și îngrijite terapeutic excelent”, așa cum avea să se consemneze într-o analiză ulterioară a unor medici austrieci.

După săptămâni de calvar, ambele femei supraviețuiesc.

Dar Alice își pierde copilul și posibilitatea de a mai avea altul vreodată.

Cauza sepsisului pentru Alice și Amelia: infecții nosocomiale luate din sala de operație de la CF2.

„Amelia poate să se considere fericită”

Citat din raportul medical al Clinicii Universității de Medicină din Viena, din 11 iunie 2010: „Având în vedere că o septicemie cu bacteriile gram negative provoacă pierderea funcțiilor vitale a mai multor organe și pune viața în pericol, pacienta Amelia Antoniu poate să se considere fericită că a supraviețuit fără vătămări permanente provocate de această infecție luată din spital.

Diagnoza: septicemia luată din spital care a provocat o pierdere a funcțiilor vitale a fost provocată de bacteria Burkholderia cepacia„.
Burkholderia cepacia este înrudit cu piocianicul.

Valva de unică folosință a fost refolosită!

Citat din Comisia de Cercetare a Ministerului Sănătății din 26 aprilie 2010: „La Spitalul CF 2 s-a făcut toaleta vaginală cu soluții și dezinfectante păstrate și depozitate în mod necorespunzător și s-a folosit o valvă vaginală de unică folosință refolosită după o „sterilizare” chimică îndoielnică ca eficiență”.

Deși aveau posibilitatea sterilizării prin căldură umedă sub presiune (în autoclavare), cei de la CF2 au ales să sterilizeze doar cu dezinfectanți. Pentru că asta este o sterilizare exclusiv chimică.

Ea funcționează doar dacă dezinfectanții sunt cu adevărat puternici.

Piocianic în cuva de sterilizare

La două săptămâni de la evenimentele care întorseseră spitalul pe dos, Ministerul Sănătății culege noi probe. Le analizează la Institutul Cantacuzino.

Inspectorii sînt șocați. Pentru că deși se presupune că cei din spital intraseră în alertă sanitară, totuși se descoperă microbi agresivi în sala de operație! Și mai mult decît atît. Unii germeni rezistenți la antibiotice sunt depistați chiar în cuva unde se pun dezinfectanții și apoi, prin imersie, se sterilizează chimic instrumentarul operator.

Teoretic, în acea cuvă umplută cu biocide de înaltă dezinfectare nu pot supraviețui bacteriile.

Dacă biocidele sunt ce scrie pe etichetă.

„Decontaminarea din blocul operator este necorespunzătoare: se face inconstant (consumul de substanțe dezinfectante este insuficient cantitativ) cu substanțe de eficiență scăzută” Raportul Comisiei Ministerului Sănătății din aprilie 2010 despre cazul celor două paciente infectate

„Anchetă epidemiologică tîrzie”

Procuratura preia cazul.

Amelia Antoniu și Alice Preda vor să dea în judecată Spitalul CF2. Au loc mai multe expertize.

Ultima este realizată de Institutul Național de Medicină Legală în februarie 2016 în cazul Ameliei Antoniu, dar se referă și la colega ei de suferință.

1

INML trece în revistă toate datele existente la dosarul medical. Expertiza folosește și cercetarea făcută de Comisia Ministerului Sănătății.

Citat: „Ancheta epidemiologică a fost declanșată cu întârziere față de debutul stării patologice postoperatorii și transferul pacientelor, datorită neanunțării de către Spitalul CF2 a unei suspiciuni de sepsis prin infecție nosocomială”.

Spitalul a mințit și în ceasul a 12-lea.

Ministerul Sănătății continuă: „Nu s-au respectat concentrațiile și timpii”

Alt citat: „Nu s-au respectat etapele, concentrațiile și timpii de decontaminare cu biocide, neconcordante cu prospectele produselor și nu există un protocol pentru acest tip de sterilizare”.

Chiar dacă biocidele ar fi avut concentrația de pe etichetă, iar în 2010, când inspecția Ministerului Sănătății trăgea aceste concluzii, nimeni nu avea de ce să se îndoiască de asta, ei susțin că dezinfectarea în sine se făcea după ureche.

Două picături de suferințe gemene

INML nu poate să indice exact de unde a provenit piocianicul.

Medicii legiști invocă probabilitatea ca, în acea sală de operații nedezinfectată, să se fi contaminat chiar substanța folosită la anestezie: Propofol.

INML face însă altceva. Pune cele două cazuri față în față.

17

Tabelul nu are nevoie de nicio explicație.

Amelia are 36 de ani, Alice, 35 de ani. Amândouă au o stare fizică bună.

Sunt internate dimineața, la 20 de minute una după cealaltă. Și sunt operate la 15 minute distanță.

Amelia are displazie de col uterin, iar lui Alice i se face un serclaj profilactic pentru col uterin, ca să-și poată păstra sarcina în condiții de siguranță.

După intervenție, starea lor se agravează identic, precum două picături de apă neagră.

Frisoane… alterarea stării generale… Stare comatoasă… Sepsis sever cu șoc septic…

Ce concluzii trag medicii legiști?

„Din tabel se poate observa că cele două paciente:
– din medii diferite
– din familii diferite
– tinere
– cu stare generală bună
– fără stări de imunodeficiență
– fără infecții preexistente
– s-au internat la aceeași oră
– pentru diagnostice diferite
– beneficiind, aproximativ la aceeași oră, de tratamente chirurgicale minore, dar diferite
– în ambele cazuri sub anestezie endovenoasă administrată pe branule,
– prezintă postoperator precoce, aproximativ în același timp,
– același tip de simptomatologie, cu evoluție rapid nefavorabilă și instalarea stării de sepsis sever”.

În total, germenele a fost depistat la patru paciente

Ies la iveală încă două paciente, Huțan, operată în 15 aprilie, și Geanina Igna, operată pe 19 aprilie, la care se evidențiază infecție cu același germene: Burkholderia Cepacia.

Venim în prezent.

În acest moment, mai 2016, cu noua expertiză primită de la INML, Amelia și Alice se pregătesc să dea în judecată spitalul. Procesul va începe în curând.

Dar el va fi influențat de ceea ce urmează.

Cu două săptămâni în urmă, Gazeta face o vizită la CF2.

4 contracte și 3 cumpărări directe a avut CF2 între 2009 și 2015 de la Hexi Pharma

„Dacă produsele Hexi n-au ajuns în spital?”

„Eu nu eram atunci director, am fost pus imediat după”, spune Adrian Pop, directorul de îngrijiri al spitalului și cel care se ocupă de combaterea infecțiilor nosocomiale.

Pe 31 decembrie 2009, CF2 semnează un contract în valoare de 376.000 de lei cu Hexi Pharma.

Se foloseau în aprilie 2010 produsele Hexi Pharma cumpărate cu trei luni și jumătate înainte? Era imposibil să fi fost consumate deja.

„Sinceră să fiu, nici nu știu dacă aceste produse au ajuns, într-adevăr în spital!”, spune Denisa Popovici, șefa sindicatului din FC2. Cum n-au ajuns?! „Eu nu îmi amintesc să fi fost aici”, răspunde ea, completînd: „Dar fostul director Constantin Tănase și omul său de la achiziții, Ovidiu Vasile, au târât spitalul în tot acest scandal. Tragem toți pentru ei!”.

În 2010, Evenimentul zilei numea situația de la CF2 drept „una gotică”.

376.000 de lei i-a dat CF2 lui Hexi Pharma cu trei luni înainte de infecțiile nosocomiale care au trimis în comă două paciente

„S-au folosit Novospray și Steril C”

Dar atunci ce substanțe s-au utilizat în spital?

„Conform bonurilor de consum, în aprilie 2010 s-au utilizat produsele firmei Fefrom: 15 litri de Novospray și 6 flacoane de Steril C”, sună răspunsul oficial al Ministerului Transporturilor.

Ministerul spune că în 2010 au existat acorduri cadru cu mai multe firme: Hexi Pharma (5 produse), Fefrom (3 produse), Intercoop (1 produs) și Sante International (1 produs).

Dar asta nu e tot. Celor de la MT le scapă lucruri.

Conform siteului de achiziții publice, în februarie și aprilie 2010, CF2 cumpără direct de la Romexterra Grup SRL doi dezinfectanți, Dizethol și Biosept.

După 6 ani

Am contactat firma Fefrom, despre care MT susține că a livrat produsele Novospray și Steril C. „Nu am livrat la CF2 decît Novospray, care este un produs pentru suprafețe și aeromicrofloră, nu un înalt dezinfectat. Steril C, care este folosit în sălile de operație, nu l-am livrat noi”, a spus un reprezentant al Fefrom.

Steril C, un brand italian, larg comercializat în România drept un sterilizant final, chiar pentru sterilizarea la rece, a fost adus de altcineva în spital.

„Probabil că Ministerul Transporturilor a făcut o eroare în comunicarea către dumneavoastră. Oricum, este extrem de ciudat ca un control să găsească piocianic în cuvă dacă aceasta a fost tratată cu Steril C”, a spus același om de la Fefrom.

Am adresat o nouă întrebare conducerii Ministerului Transporturilor, care patronează spitalul CF2: ce s-a întîmplat cu licitația de 376.000 de lei cîștigată de Hexi Pharma? Unde au fost produsele? Și cine a adus Steril C în spital? Cei de la MT își iau informațiile, mai departe, de la spital.

Într-o dimineață de 19 aprilie Amelia Antoniu și Alice Preda s-au internat pentru două intervenții ușoare la CF2.

Au trecut 6 ani.

Alice a încercat să înfieze un copil. A renunțat.

 

Expertiza Resize by Gazeta Sporturilor

 

Drept la replică al Spitalului CF2 București:

Privitor la informațiile prezentate în articolul menționat, conducerea actuală a Spitalului Clinic CF 2 Bucureşti precizează următoarele:

* Este exclus ca infecţiile să se fi produs pe cale chirurgicală, pentru că nu s-⁠a folosit bisturiul. În aprilie 2010 au fost efectuate următoarele intervenţii: la un caz ERAD – conizaţie prin electrorezecţie cu ansa diatermică (efect bactericid prin efect termic al ansei) şi la celălalt caz cerclaj profilactic uterin. Cauza
infecţiei invocate (sepsisul sever) este cu totul alta conform anchetelor care au avut loc la acel moment, ceea ce anulează afirmaţia publică a domnului Cătălin Tolontan. Pacientele au fost ulterior transferate la un alt spital care a utilizat foarte mult produsele Hexi Pharma, şi atunci şi în prezent.

* Subliniem faptul că Spitalul Clinic CF 2 nu a mai achiziţionat produse de la societatea Hexi Pharma din ianuarie 2015, contrar celor afirmate în ancheta jurnalistică.

* Valoarea de 396000 lei, difuzată de domnul Tolontan în articolul său, plătiţi firmei Hexi Pharma în 31 decembrie 2009, este nereală, deoarece aceasta reprezintă valoarea stipulată în acordul cadru, nu
reflectă valoarea investită real în aceste produse de către spital. Acest fapt reiese clar din contractele subsecvente încheiate. În perioada ianuarie 2009-⁠ianuarie 2015 spitalul a achiziţionat dezinfectanţi de la Hexi Pharma în valoare totală de numai 113293 lei (iar în perioada 2009-⁠2010 de 55000 lei).

* Precizăm că din anul 2014, pe lângă dezinfectanţii cunoscuţi, dispunem de serviciul de nebulizare (vapori de peroxid) pentru blocurile operatorii, saloane şi săli de pansamente care se efectuează de câte
ori e nevoie şi care acţionează asupra tuturor suprafeţelor (mobilier, aparatură, pereţi, tavan, pavimente). Controlul dezinfectării se realizează atât prin serviciul propriu (CSCIN) cât şi de firma care asigură dezinfecţia la laboratorul DSP Bucureşti.

Aşadar considerăm că în acest moment nu există nici un pericol pentru pacienţii care apelează la serviciile oferite de către spitalul nostru, fapt constatat şi de controalele efectuate recent.

* Referitor la cazul celor două paciente există un proces în desfăşurare şi de aceea considerăm că furnizarea altor date către presă nu e oportună în acest moment.

Cele 21 de părți ale investigației:

Comentarii (73)Adaugă comentariu

Eugenia  •  19 mai 2016, 17:04

Pe langa multiplele probleme cauzate de dezinfectantii diluati si coruptia din sistem, descoperim tot mai multe situatii in care nu se respecta niste reguli si proceduri minime. Mama mea a avut o interventie minora, la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, acum 13 ani. La 7 zile de la operatie a facut infectie si atrebuit operata din nou. Tratamentul dupa prima operatie a presupus si injectii cu antibiotice, si asistentele pregateau urmatoarea doza de antibiotice imediat dupa injectie. Deci flaconul ala cu ser fiziologic si praful de antibiotic statea frumusel pe noptiera inca vreo 6 ore, apropo de "aspirarea medicamentelor sterile in seringi cu mult timp inaintea administrarii lor si depozitarea acestora in suprafete deschise". Orice student de la medicina stie ca in asfel de situatii antibioticul ala poate sa nu isi mai faca efectul. Tot in urma internarii in spital s-a pricopsit si cu minunata bacterie Proteus. Medicul si asistentele i-au spus "Stati linistita doamna cand ajungeti acasa o sa scapati de bacterie ". A fost socata sa auda asa ceva din partea personalului medical, cum sa scapi de bacterii la tine acasa si nu in spital? Intamplarea face ca mama este medic veterinar si ca atare a si atras atentia asupra neregulilor din actul medical. La a doua operatie, medicul anestezist se intreba scandalizata "Cum de avem astfel de situatii nefericite fix cu cadre medicale?". Mama i-a intrebat "Pai cum, pe cei cu 4 clase ii trimiteti direct la morga?" Trebuie sa ne punem intrebarea cat de "umani" mai sunt unele cadre medicale, cata compasiune si consideratie mai au pentru oamenii care ajung la ei in cele mai vulnerabile momente ale lor. Lipsa unor criterii de eveluare a actului medical si nerespectarea/lipsa procedurilor va permite in continuare aparitia unor astfel de cazuri.

Stefan  •  19 mai 2016, 17:22

L-am votat pe Iohannis, din lipsa de alternative, nu ca ma incanta neaparat istoricul si carisma lui care este, dar ma dezamageste. E foarte hazliu domnul presedinte, am vazut raspunsurile la intrebarile de astazi, face exact ce fac si restul, arunca pisica. Nu intr-un loc anume, ci se foloseste de ipoteze si ipotenuze, ca sa nu trebuiasca sa dea socoteala. Unele institutii nu isi fac treaba cum zice presedintele? Nu e comic deloc, ca nu e vorba de angajatul care merge la servici si se joaca Solitaire, ci e vorba de o grava incalcare a legii. Toate institutiile astea cu nume prescurtate au obligatiile foarte bine definite, daca nu isi fac treaba nu e o pisica cheala de aruncat in curte la vecinu intr-un interviu, e o incalcare grava a legii pe care ele trebuie sa le apere. Apara SRI care spune ca i-a trimis informari inclusiv lui, dar el nu stie sa fii primit asa ceva. Hai sa fim presedinte ca sa ne aflam in seama. Am ajuns sa votam din lipsa de alternative. Azi maine o sa putem transforma votul intr-o loterie. Sute de informari, dar nimeni nu le-a primit. Cata nesimtire e in tara asta nu exista nicarieri altundeva. Calcati pe cap trebuie toti. Metaforic, nu incit la violenta. Iesim cu stegulele albe in strada si eventual fluturam batistele. Daca tot vorbim despre sport.

ciupi  •  19 mai 2016, 17:34

cu "soprana" ati stricat tot farmecul. nu era mai haios "tenoarea"?!

Adrian  •  19 mai 2016, 17:36

nu mai vreau sa vad Romania nici in poza...mi-a ajuns...dupa 15 ani aici in care nu am simtit nevoia, pe 1 iunie sunt programat sa aplic pentru cetatenie intr-o tara cu bune si cu rele, dar care nu poate fii acuzata de genocid impotriva propriilor cetateni...nu mi-a mai ramas nici un alt mod de protest...!!!...nu o sa imi mai fie rusine vreodata sa spun de unde sunt...o stiti pe aia: orice schimbare incepe cu un om?...***...|!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  19 mai 2016, 17:39

As vrea sa vad vreo 40 50 de responsabili din institutiile astea de stat responsabile cu respectarea legii raspunzand in fata justitiei pentru lipsa masurilor, avand in vedere ca s-au trimis atatea notificari de la SRI. Nominal. 5 din MSCK faceau parte din divizia X, care se ocupa cu y, dar au ignorat informatiile de la SRI si nu au facut nimic. 3 de la OFA, etc. De ce si-ar face treaba corect mai departe, daca pana acum nu si-au facut-o, motivati salarial cica nu sunt, ca trebuie sa castige 10 20 de mii de euro pe luna ca sa fie, trebuie sa ii intelegem, si legal nu e nici o presiune asupra lor. De ce maine dimineata s-ar duce unul la servici schimbandu-si atitudinea si obiceiurile care le avea pana ieri? Ati vazut cifrele Polisano SRL cu contractele cu statul? Patronul lor s-a sinucis cand cu retetele, ancheta a ramas in coada de peste, nimeni nu mai zice nimic. El s-a dus sa isi apere familia, pentru ca daca se dezvolta ancheta, erau prea multi morti de ascuns, asa ca a ajuns el un mort tap ispasitor, partenerii sunt bine mersi. Acu intre noi fie vorba, am auzit un basm, unde un om avea vreo 5 10 prieteni care lucrau in Polisano, intre timp majoritatea au plecat in alte firme dupa episodul cu respectivul, sa ii fie tarana usoara. El nu lucra in sistemul medical, doar bea cafele si coniace cu respectivii in timpul liber. Basmul spune ca, la o poveste, se povestea cum plicurile se duceau la toate licitatiile mari, cu exceptiile unde plicul de dinainte era de ajuns pentru urmatorul contract. Tot basmul spune ca unii au fost invitati de procurori sa dea declaratii pentru niste mite descoperite la un moment dat la Zalau cica, desi se dadeau peste tot. Tot basmul spune ca dupa cateva intrebari, totul a fost pa si la revedere. Nimeni nu a patit nimic. Tot basmul spune ca fara plic nu faci nimic. La licitatii. Deloc. Basmul spune iarasi ca o gramada din doctori primeau tot felul de invitatii la asa zise simpozioane medicale. Basmul mai spune ca uneori ramaneau vacante prin Thailanda ramase de la doctori, la simpozioane bineinteles, unde angajatii isteti se duceau in locul doctorilor. Din categoria basmelor, care omul de rand le aude toata ziua, dar organele de stat le "descopera" dupa ce ajung in presa internationala eventual. Si incep sportul national. Aruncatul cu pisica dintr-o curte in alta. Acuma cat de proasta trebuie sa fie o institutie de stat pentru a detecta neregulile in licitatii, cand astea se faceau pe fata, adica pana mai acum 1 an doi, acum probabil se fac in Monaco, Israel, sau cu foarte mare grija, si cat de greu sa fii fost sa depistezi probleme la ceva unde neregula se repeta perpetuu cu mici pauze. Repet intrebarea. Ce ii motiveaza maine pe responsabilii cu apararea legii sa isi schimbe atitudinea, sau sa devina mai competenti, daca pot sa ma exprim asa.

PODACO  •  19 mai 2016, 19:10

Dle.Tolontan, Cand terminati cu acest serial fara de sfarsit,care nu se potriveste cu un ziar de sport)?Subiectul este de actualitate ,dar totusi este prea mult(in fiecare zi.....)! Acum incepe Campionatul european de fotbal. De ce nu faceti o investigatie si cu TVR-ul?

bg  •  19 mai 2016, 19:16

Si asta este numai un caz din sute, poate mii. El a fost mediatizat pentru ca cel putin o persoana era de notorietate in Romania si Ministerul Sanatatii a trebuit sa-l investigheze. Actele prezentate sunt clare: cauza= infectie nozocomiala. Sistemul medical nu recunoaste existenta infectiilor nozocomiale in spitalele romanesti (vezi cifrele raportate=0,2%), iar instantele nu dau decizii pe aceasta tema ca sa nu se creeze un precedent pentru ca mai sunt si alte cazuri pe rol (cazul Colectiv, scandalul dezinfectantilor, etc...). Cred ca cei raspunzatori de acesta "neglijenta" (folosesc un termen extrem de bland) au inrosit telefoanele pe la toate esaloanele si se incearca sa se musamalizeze cazul, vorba presedintelui nostru:"pas cu pas". Daca nu s-a reusit stingerea scandalului la nivelul ministerului de resort, a urmat SRI si mai urmeaza. Dupa ce ca "ne-au ciuruit", ne-au rastignit, acum ca sa-ti cauti dreptatea si sa afli adevarul trebuie sa urci Golgota cu crucea in spate. Ma gandesc ce o fi in sufletul parintilor care si-au pierdut copiii in tragedia de la Colectiv si prin spitale. Ei nu mai au nimic de pierdut si trebuie mers pana la capat. Sigur, trebuiesc sprijiniti in demersul lor pentru ca au de luptat cu un adversar redutabil, uns cu toate alifiile, alunecos, manipulator....Referitor la modul cum Ministerul a scos cele 5% teste de sanitatie neconforme din cele 2500 teste, este stiut ca depinde la ce imparti. Cifrele se pot manipula foarte usor. De fapt totul se poate manipula... si vorbele. Expl.: se tot vehiculeaza explicatia ca toti avem microbi (bacterii) pe piele, chiar oamenii sanatosi. Da, este adevarat cu o completare care este obligatorie si a fost omisa: este vorba DE BACTERII SAPROFITE, NEPATOGENE care formeaza flora rezidenta de pe piele si mucoase. Germenele mentionat in cazurile prezentate si cei gasiti in plagile arsilor de la Colectiv sunt GERMENI PATOGENI sau CONDITIONAT PATOGENI si ii gasim in toate documentele, manualele de specialitate, articolele referitoare la infectiile nosocomiale. Orice persoana cu pregatire medicala minima stie asta. Si totusi se tace in continuare...

bg  •  19 mai 2016, 19:49

Revin la cazul d-nei Gamet Antoniu Adriana Amelia. Din fisa medicala de la Sp. Univ. de Urg. Buc. - sectia ATI, rezulta ca s-au identificat bacili gram - , iar tulpina a fost trimisa la Sp. Matei Bals pentru identificare si s-au trimis si probe biologice ptr. realizarea PCR (o tehnica de identificare genetica). S-au recuperat rezultatele? Unde sunt? Ce spun ele? Fara ele dosarul medical nu este complet.

dice  •  19 mai 2016, 20:30

Finalul anchetei inteleg ca ar trebui sa fie o lista cu numele celor din spitale si din MS care sunt vinovati. In mod normal ar trebui sa fie crunt amendati, sa intre in puscarie si cand ies sa ajunga sa doarma pe strada. Atunci se va schimba ceva.

cornelia  •  19 mai 2016, 21:45

Unii dintre cei care comenteaza duc in derizoriu si zau ca opinia publica ar trebui sa aprecieze la adevarata complexitate acest caz. Din amintiri corecte si din ceea ce s-a scris in acest site o situatie dramatica este clara:Amelia Antoniu si Alice Preda s-au infectat in cele 24 de ore pe care le-au petrecut in spitalul CF2.Este clar ca, daca la doua saptamani, in baia pentru instrumentar s-au gasit germeni de diverse bacterii ucigase si in timpul interventiilor de doar cateva zeci de minute cele doua au fost infestate cu Burckholderia Cepacia. Negarea adevarului de catre actuala conducere a spitalului, de catre sindicat care ar trebui totusi sa tina ca cei ce lucraza acolo sa lucreze intr-un mediu cu minim de infectii nu face sa arate decat cat de ipocriti suntem. Ma gandesc la cei ce au murit de la Colectiv, ma gandesc la cei ce au suferit si sufera, cei peste o suta de raniti, au dreptul ca noi sa luptam sa aflam adevarul. Mi-e tare teama insa domnule Tolontan ca dupa alegeri lumea va uita si nu va mai dori sa afle adevarul, se va duce in vacanta,va veni scoala, un alt rand de alegeri etc. Nu, trebuie sa luptam sa terminam cu aceste mafii fie ca se numesc Hexi sau altfel, toate au fost in cardasie cu directori de spitale,ministrii, sefi de directii sanitare etc. Toti s-au bucurat castigand bani, asa cum s-au bucurat si medicii oncologi care primeau excursii de 5000-6000 euro in Nepal, Acapulco s.a. pentru a prescrie niste medicamente pentru oameni aflati in ultimele luni de viata. Poate si in acele medicamente pe care statul le platea in cadrul programului national de cancer era tot apa de ploaie si se stia. Oricum va felicit pentru informare si tenacitatea de care dati dovada.

Grigore  •  19 mai 2016, 22:11

Din replică celor de la Spitalul CF2 se intelege ca pacientele in cauza au fost salvate chiar de produsele Hexi ce erau utilizate in spitalul care le-a preluat pe cele 2 paciente. Cred ca e vorba de Clorhexin B.

Maria  •  20 mai 2016, 1:59

Wow. Asta e cea mai trista si cea mai socanta relatare din cele facute pana acum in acest scandal :( …sper sa o citeasca si cei care cu buna stiinta au diluat produse sau au inchis ochii la neconformitati. Traiasca serviciile care au creat aceasta firma care ucide in masa.

bg  •  20 mai 2016, 6:29

Aseara, la un post de TV, d-l Calin Popescu Tariceanu dadea un interviu in care spunea un lucru f. f. interesant (cel putin ptr. mine): ca cei care sunt in jurul persoanelor cu functii de conducere din acesta tara (presedinte, premier, ministri, etc...) au tendinta sa prezinte numai fapte si informatii care sunt pe placul acestora. Adica ii invelesc intr-un cocon moale si pufos, foarte confortabil in care poti dormi linistit departe de problemele reale. Trebuie sa invatam sa citim printre randuri, printre declaratii, sa furam franturi de adevar scapat pe ici pe colo si sa le punem cap la cap ca sa descalcim itele acestei afaceri odioase si murdare. La o analiza mai profunda, problema majora a societatii romanesti care se prabuseste in fiecare zi este ca s-a incercat si s-a reusit cu legi democratice, europene sa se puna in prim plan interesul individual, a unor grupuri de putere si nu interesul general al oamenilor, cetatenilor. Insa, asa cum ne spunea prin 1990 d-l Ratiu (am revazut recent un interviu la TV), democratia veritabila pune in centru ei OMUL, CETATEANUL, interesul general. In astia 26 de ani s-a construit aici, intr- o tara europeana , o democratie asemanatoare tarilor din America de Sud. Unde o sa ajungem? O sa mancam porumbei, caini si pisici, o sa iesim cu totii in strada? Va fi prea tarziu...In tara asta orice banut care se produce sau vine din afara trebuie dirijat in anumite buzunare. Cand vrei sa pui pe picioare o facere profitabila sau sa faci un proiect cu bani europeni, toti te intreaba: "si mie ce-mi iese la facerea asta"? In domeniul sanitar, pacientul este un fel de paravan pentru a justifica: consumul de medicamente, materiale sanitare, reactivi, dotarea cu aparatura, renovari de spitale si in final pentru a justifica cheltuirea banului public. Importante sunt interesele marilor firme de medicamente, aparatura de spital, unde se inmultesc banii si prin care se scurg bani seriosi care ajung si la autoritati. Dupa ce ca personalul sanitar lucreaza in niste conditii mizerabile, sunt platiti prost si umiliti, impinsi sa cerseasca sponsorizari si sa se bucure de platile informale de la pacienti. Unui om sarac nu ii poti cere sa aiba demnitate, nici constiinta. Si in plus este o bataie de joc in administrarea banului public...nimeni ne da socoteala. Tot vorbim de "transparenta decizionala"... care nu exista si totul se face in mare secret, in culise, iar cand apare cate "un foc" sunt scosi in fata "pompierii de serviciu" care ne dau explicatii hilare, halucinante care sa ne linisteasca si ne adorma in continuare. DESTEAPTA-TE ROMANE....

Andrei  •  20 mai 2016, 6:39

Domnule Tolontan, io zic sa va opriti. Nu mai faceti nici o ancheta, nu mai aduceti la lumina mizeriile din Romania. Nu cred sub nici o forma ca Romania se va schimba vreodata. Istoria Romaniei confirma negru pe alb ca romanilor le place suferinta, hotia , prostia si reaua credinta. Cele mai faimoase opere de arta din domeniul prozei, poeziei, muzicii sunt doar despre plangere de sine, dor si jale. Romania a avut foarte putine, infime momente in care a avut curaj sa ia o hotarare. Stiti cum a fost Romania in istorie ? Exact cum e presedintele ales Dl Iohannis ( l-am votat, recunosc ). Cum a batut vantul asa am fost si noi, ca popor si natie. Poate avem noroc si incepe un razboi care va distruge absolut toata Romania...Asa mai avem o sansa. Sa reconstruim totul de la zero.

alnik63  •  20 mai 2016, 6:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

camil  •  20 mai 2016, 9:38

Cred ca ar trebui verificate si compozitia medicamentelor. Multe dintre ele nu-si mai fac efectul.

Gabi  •  20 mai 2016, 12:47

CORUPTIA din Ministerul Sanatatii si DEZINTERESUL directorilor-manageri-medici din spitale pentru siguranta pacientilor NE OMOARA CU ZILE !!!!!!!!!!!

Stick  •  20 mai 2016, 12:56

Oamenii SISTEMULUI adica managerii ( MEDICI ) ce au condus ( si inca mai conduc ) spitalele din Romania SUNT PRIMII RASPUNZATORI de colapsul sistemului de sanatate !!!!! Ei au participat la licitatii trucate, ei nu au raportat infectiile nosocomiale, ei au tolerat mizeria din spitale !!!! Inclusiv SPAGA !!!!

Razvan  •  20 mai 2016, 16:03

Se pare ca bacteria e a dreak de rezistenta....si mai este si la altii - citat din Wikipedia: "The bacterium is so hardy, it has been found to persist in betadine (a common topical antiseptic).[7] In 2010, a 0.2% chlorhexidine mouthwash was also recalled, after it was found to be contaminated with B. cepacia.[8] On August 1, 2012, the US FDA announced a recall of selected lots of benzalkonium chloride swabs and antiseptic wipes manufactured for Dukal by Jianerkang Medical Dressing Co.[9] Matrixx Initiatives Issues Nationwide Voluntary Recall of One Lot of Zicam® Extreme Congestion Relief Due to Contamination With Burkholderia Cepacia [10] On October 10, 2014, Sam's Club sent emails alerting customers that their Simply Right baby wipes were being recalled for contamination. On October 27, 2014 FDA issued a product recall which included baby wipes manufactured under the brand names Cuties, Diapers.com, Femtex, Fred's, Kidgets, Member's Mark, Simply Right, Sunny Smiles, Tender Touch, and Well Beginnings"

Boban  •  20 mai 2016, 21:11

Acum cativa ani, am vandut prin Directia Medicala a PMB, banci ptr. salile de asteptare ptr. cateva spitale bucurestene. Azi, in alt context, o alta firma a vandut Spit.Parhon alte banci,de alta culoare. Evident ca alea "vechi", dar in stare f buna, zac azi prin curtea spitalului. Apropos de achizitii demente.

flick  •  20 mai 2016, 22:27

Wirtscaftsblatt? Tocmai dupa tenoarea? Cu ce amatori lucrezi totusi?

manases  •  24 mai 2016, 14:31

bisturiul nu se sterilizeaza...poate manerul.ca sa fim consecventi

Oana  •  26 iulie 2016, 12:57

In urma unei operatii de rutina si eu am contactat o astfel de infectie care mi-a afectat endometrul si astfel nu mai pot avea copii. As vrea sa le contactez pe cele doua intrucat vreau sa-i dau si eu in judecata si sa ajut cum pot acest demers. Imi puteti oferi confidential detaliile de contact ale celor doua?

Comentează