Expertiză INML: În Spitalul CF2, unde au intrat în comă soprana Amelia Antoniu și Alice Preda, s-au folosit dezinfectanți atât de slabi că s-a descoperit piocianic și în cuva în care s-au ”sterilizat” bisturiele

Documente medicale recente care prezintă în detaliu cealaltă față a infecțiilor nosocomiale - oamenii și suferințele lor

joi, 19 mai 2016, 7:03

UPDATE: ”Au fost nu patru, ci cinci cazuri de pacienți infectați cu același germene! A cincea femeie făcea naveta de la Pitești la CF2 și a venit la noi direct de la Pitești”, povestește unul din medicii care au tratat cazurile în 2010 la Spitalul Universitar de Urgență din București. La finalul textului vedeți reacția actualei conduceri a CF2

UPDATE: Publicăm la finalul textului documentul integral cu expertiza INML.

UPDATE: Cotidianul financiar vienez Wirtscafts Blatt, postul de televiziune Al Jazeera și revista Forbes relatează despre dezinfectanții diluați din România. Dan Suciu oferă o declarație interesantă pentru Al Jazeera apropo de noul ministru al sănătății. Guvernul pune două condiții pentru ministru: ”Să știe bine sistemul, dar să nu facă parte din sistem, dacă înțelegeți ce vreau să spun…”. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

În seara caldă a zilei de 19 aprilie 2010, Amelia și Alice, două femei operate la spitalul CF2 fac febră, vomită și, în ziua următoare, intră în comă.

Ele fuseseră supuse unor operații simple, una după alta, în aceeași sală.

Pentru o „displazie moderată de col uterin”, Amelia stă în operație între 14:00 și 14:30.

Imediat este introdusă în sală Alice. Între 14:45 și 15:15 ei i se face o intervenție de „cerclaj profilactic pentru păstrarea sarcinii de 13/14 săptămîni”.

În scurt timp, starea ambelor femei se înrăutățește. Laboratorul stă închis peste noapte.

Medicii nu pot face analize în timp real.

Pe 20, la prânz, ei acceptă că sunt depășiți și această decizie va salva viața pacientelor.

Alice își pierde copilul

Amelia și Alice sunt transportate în septicemie la Spitalul Universitar de Urgență.

Alice pleacă prima, pe 20 aprilie, la ora 18. Amelia o urmează, la 1:15 noaptea. Ele ajung la Spitalul Universitar de Urgență, unde sunt „diagnosticate și îngrijite terapeutic excelent”, așa cum avea să se consemneze într-o analiză ulterioară a unor medici austrieci.

După săptămâni de calvar, ambele femei supraviețuiesc.

Dar Alice își pierde copilul și posibilitatea de a mai avea altul vreodată.

Cauza sepsisului pentru Alice și Amelia: infecții nosocomiale luate din sala de operație de la CF2.

„Amelia poate să se considere fericită”

Citat din raportul medical al Clinicii Universității de Medicină din Viena, din 11 iunie 2010: „Având în vedere că o septicemie cu bacteriile gram negative provoacă pierderea funcțiilor vitale a mai multor organe și pune viața în pericol, pacienta Amelia Antoniu poate să se considere fericită că a supraviețuit fără vătămări permanente provocate de această infecție luată din spital.

Diagnoza: septicemia luată din spital care a provocat o pierdere a funcțiilor vitale a fost provocată de bacteria Burkholderia cepacia„.
Burkholderia cepacia este înrudit cu piocianicul.

Valva de unică folosință a fost refolosită!

Citat din Comisia de Cercetare a Ministerului Sănătății din 26 aprilie 2010: „La Spitalul CF 2 s-a făcut toaleta vaginală cu soluții și dezinfectante păstrate și depozitate în mod necorespunzător și s-a folosit o valvă vaginală de unică folosință refolosită după o „sterilizare” chimică îndoielnică ca eficiență”.

Deși aveau posibilitatea sterilizării prin căldură umedă sub presiune (în autoclavare), cei de la CF2 au ales să sterilizeze doar cu dezinfectanți. Pentru că asta este o sterilizare exclusiv chimică.

Ea funcționează doar dacă dezinfectanții sunt cu adevărat puternici.

Piocianic în cuva de sterilizare

La două săptămâni de la evenimentele care întorseseră spitalul pe dos, Ministerul Sănătății culege noi probe. Le analizează la Institutul Cantacuzino.

Inspectorii sînt șocați. Pentru că deși se presupune că cei din spital intraseră în alertă sanitară, totuși se descoperă microbi agresivi în sala de operație! Și mai mult decît atît. Unii germeni rezistenți la antibiotice sunt depistați chiar în cuva unde se pun dezinfectanții și apoi, prin imersie, se sterilizează chimic instrumentarul operator.

Teoretic, în acea cuvă umplută cu biocide de înaltă dezinfectare nu pot supraviețui bacteriile.

Dacă biocidele sunt ce scrie pe etichetă.

„Decontaminarea din blocul operator este necorespunzătoare: se face inconstant (consumul de substanțe dezinfectante este insuficient cantitativ) cu substanțe de eficiență scăzută” Raportul Comisiei Ministerului Sănătății din aprilie 2010 despre cazul celor două paciente infectate

„Anchetă epidemiologică tîrzie”

Procuratura preia cazul.

Amelia Antoniu și Alice Preda vor să dea în judecată Spitalul CF2. Au loc mai multe expertize.

Ultima este realizată de Institutul Național de Medicină Legală în februarie 2016 în cazul Ameliei Antoniu, dar se referă și la colega ei de suferință.

1

INML trece în revistă toate datele existente la dosarul medical. Expertiza folosește și cercetarea făcută de Comisia Ministerului Sănătății.

Citat: „Ancheta epidemiologică a fost declanșată cu întârziere față de debutul stării patologice postoperatorii și transferul pacientelor, datorită neanunțării de către Spitalul CF2 a unei suspiciuni de sepsis prin infecție nosocomială”.

Spitalul a mințit și în ceasul a 12-lea.

Ministerul Sănătății continuă: „Nu s-au respectat concentrațiile și timpii”

Alt citat: „Nu s-au respectat etapele, concentrațiile și timpii de decontaminare cu biocide, neconcordante cu prospectele produselor și nu există un protocol pentru acest tip de sterilizare”.

Chiar dacă biocidele ar fi avut concentrația de pe etichetă, iar în 2010, când inspecția Ministerului Sănătății trăgea aceste concluzii, nimeni nu avea de ce să se îndoiască de asta, ei susțin că dezinfectarea în sine se făcea după ureche.

Două picături de suferințe gemene

INML nu poate să indice exact de unde a provenit piocianicul.

Medicii legiști invocă probabilitatea ca, în acea sală de operații nedezinfectată, să se fi contaminat chiar substanța folosită la anestezie: Propofol.

INML face însă altceva. Pune cele două cazuri față în față.

17

Tabelul nu are nevoie de nicio explicație.

Amelia are 36 de ani, Alice, 35 de ani. Amândouă au o stare fizică bună.

Sunt internate dimineața, la 20 de minute una după cealaltă. Și sunt operate la 15 minute distanță.

Amelia are displazie de col uterin, iar lui Alice i se face un serclaj profilactic pentru col uterin, ca să-și poată păstra sarcina în condiții de siguranță.

După intervenție, starea lor se agravează identic, precum două picături de apă neagră.

Frisoane… alterarea stării generale… Stare comatoasă… Sepsis sever cu șoc septic…

Ce concluzii trag medicii legiști?

„Din tabel se poate observa că cele două paciente:
– din medii diferite
– din familii diferite
– tinere
– cu stare generală bună
– fără stări de imunodeficiență
– fără infecții preexistente
– s-au internat la aceeași oră
– pentru diagnostice diferite
– beneficiind, aproximativ la aceeași oră, de tratamente chirurgicale minore, dar diferite
– în ambele cazuri sub anestezie endovenoasă administrată pe branule,
– prezintă postoperator precoce, aproximativ în același timp,
– același tip de simptomatologie, cu evoluție rapid nefavorabilă și instalarea stării de sepsis sever”.

În total, germenele a fost depistat la patru paciente

Ies la iveală încă două paciente, Huțan, operată în 15 aprilie, și Geanina Igna, operată pe 19 aprilie, la care se evidențiază infecție cu același germene: Burkholderia Cepacia.

Venim în prezent.

În acest moment, mai 2016, cu noua expertiză primită de la INML, Amelia și Alice se pregătesc să dea în judecată spitalul. Procesul va începe în curând.

Dar el va fi influențat de ceea ce urmează.

Cu două săptămâni în urmă, Gazeta face o vizită la CF2.

4 contracte și 3 cumpărări directe a avut CF2 între 2009 și 2015 de la Hexi Pharma

„Dacă produsele Hexi n-au ajuns în spital?”

„Eu nu eram atunci director, am fost pus imediat după”, spune Adrian Pop, directorul de îngrijiri al spitalului și cel care se ocupă de combaterea infecțiilor nosocomiale.

Pe 31 decembrie 2009, CF2 semnează un contract în valoare de 376.000 de lei cu Hexi Pharma.

Se foloseau în aprilie 2010 produsele Hexi Pharma cumpărate cu trei luni și jumătate înainte? Era imposibil să fi fost consumate deja.

„Sinceră să fiu, nici nu știu dacă aceste produse au ajuns, într-adevăr în spital!”, spune Denisa Popovici, șefa sindicatului din FC2. Cum n-au ajuns?! „Eu nu îmi amintesc să fi fost aici”, răspunde ea, completînd: „Dar fostul director Constantin Tănase și omul său de la achiziții, Ovidiu Vasile, au târât spitalul în tot acest scandal. Tragem toți pentru ei!”.

În 2010, Evenimentul zilei numea situația de la CF2 drept „una gotică”.

376.000 de lei i-a dat CF2 lui Hexi Pharma cu trei luni înainte de infecțiile nosocomiale care au trimis în comă două paciente

„S-au folosit Novospray și Steril C”

Dar atunci ce substanțe s-au utilizat în spital?

„Conform bonurilor de consum, în aprilie 2010 s-au utilizat produsele firmei Fefrom: 15 litri de Novospray și 6 flacoane de Steril C”, sună răspunsul oficial al Ministerului Transporturilor.

Ministerul spune că în 2010 au existat acorduri cadru cu mai multe firme: Hexi Pharma (5 produse), Fefrom (3 produse), Intercoop (1 produs) și Sante International (1 produs).

Dar asta nu e tot. Celor de la MT le scapă lucruri.

Conform siteului de achiziții publice, în februarie și aprilie 2010, CF2 cumpără direct de la Romexterra Grup SRL doi dezinfectanți, Dizethol și Biosept.

După 6 ani

Am contactat firma Fefrom, despre care MT susține că a livrat produsele Novospray și Steril C. „Nu am livrat la CF2 decît Novospray, care este un produs pentru suprafețe și aeromicrofloră, nu un înalt dezinfectat. Steril C, care este folosit în sălile de operație, nu l-am livrat noi”, a spus un reprezentant al Fefrom.

Steril C, un brand italian, larg comercializat în România drept un sterilizant final, chiar pentru sterilizarea la rece, a fost adus de altcineva în spital.

„Probabil că Ministerul Transporturilor a făcut o eroare în comunicarea către dumneavoastră. Oricum, este extrem de ciudat ca un control să găsească piocianic în cuvă dacă aceasta a fost tratată cu Steril C”, a spus același om de la Fefrom.

Am adresat o nouă întrebare conducerii Ministerului Transporturilor, care patronează spitalul CF2: ce s-a întîmplat cu licitația de 376.000 de lei cîștigată de Hexi Pharma? Unde au fost produsele? Și cine a adus Steril C în spital? Cei de la MT își iau informațiile, mai departe, de la spital.

Într-o dimineață de 19 aprilie Amelia Antoniu și Alice Preda s-au internat pentru două intervenții ușoare la CF2.

Au trecut 6 ani.

Alice a încercat să înfieze un copil. A renunțat.

 

Expertiza Resize by Gazeta Sporturilor

 

Drept la replică al Spitalului CF2 București:

Privitor la informațiile prezentate în articolul menționat, conducerea actuală a Spitalului Clinic CF 2 Bucureşti precizează următoarele:

* Este exclus ca infecţiile să se fi produs pe cale chirurgicală, pentru că nu s-⁠a folosit bisturiul. În aprilie 2010 au fost efectuate următoarele intervenţii: la un caz ERAD – conizaţie prin electrorezecţie cu ansa diatermică (efect bactericid prin efect termic al ansei) şi la celălalt caz cerclaj profilactic uterin. Cauza
infecţiei invocate (sepsisul sever) este cu totul alta conform anchetelor care au avut loc la acel moment, ceea ce anulează afirmaţia publică a domnului Cătălin Tolontan. Pacientele au fost ulterior transferate la un alt spital care a utilizat foarte mult produsele Hexi Pharma, şi atunci şi în prezent.

* Subliniem faptul că Spitalul Clinic CF 2 nu a mai achiziţionat produse de la societatea Hexi Pharma din ianuarie 2015, contrar celor afirmate în ancheta jurnalistică.

* Valoarea de 396000 lei, difuzată de domnul Tolontan în articolul său, plătiţi firmei Hexi Pharma în 31 decembrie 2009, este nereală, deoarece aceasta reprezintă valoarea stipulată în acordul cadru, nu
reflectă valoarea investită real în aceste produse de către spital. Acest fapt reiese clar din contractele subsecvente încheiate. În perioada ianuarie 2009-⁠ianuarie 2015 spitalul a achiziţionat dezinfectanţi de la Hexi Pharma în valoare totală de numai 113293 lei (iar în perioada 2009-⁠2010 de 55000 lei).

* Precizăm că din anul 2014, pe lângă dezinfectanţii cunoscuţi, dispunem de serviciul de nebulizare (vapori de peroxid) pentru blocurile operatorii, saloane şi săli de pansamente care se efectuează de câte
ori e nevoie şi care acţionează asupra tuturor suprafeţelor (mobilier, aparatură, pereţi, tavan, pavimente). Controlul dezinfectării se realizează atât prin serviciul propriu (CSCIN) cât şi de firma care asigură dezinfecţia la laboratorul DSP Bucureşti.

Aşadar considerăm că în acest moment nu există nici un pericol pentru pacienţii care apelează la serviciile oferite de către spitalul nostru, fapt constatat şi de controalele efectuate recent.

* Referitor la cazul celor două paciente există un proces în desfăşurare şi de aceea considerăm că furnizarea altor date către presă nu e oportună în acest moment.

Cele 21 de părți ale investigației:

Comentarii (73)Adaugă comentariu

Lucka  •  19 mai 2016, 7:32

O sa gasim mii de cazuri similare ... din pacate au murit sute de oameni in acesti ani , fara ca medicii , conducerea spitalelor sa spuna ceva ... f ciudata aceasta tacere a lor . Oare cum isi operau medicii apropiatii ? Unde ?

sebastian craciun  •  19 mai 2016, 7:35

Mori de ras...tenoarea..un nou cuvant in dex. Tnori nu pot fi decat barbati. Doamna era soprana. Vocile in cant sunt impartite astfel : Soprana, mezzosoprana (femei) si tenor, baritor, bas (barbati).

anonim  •  19 mai 2016, 7:37

http://just-life.eu/?p=17553 Hexi nu are "sterilizant la rece".O tii langa cu Hexi in sus,Hexi in jos.Ai aflat ca au folosit alte produse si au avut probleme.Au trecut pe produsele diluate ale firmei Hexi si nu au mai avut probleme.Cel putin nu au mai fost publicate. Este pentru a nu stiu cata oara cand scriu aici, ca produsele Hexi,asa diluate erau mai eficiente decat cele din vest. Eu cred ca e ceva putred la mijloc intre tine si Condrea...ti-a furat vreo jucărie in copilărie, ti-a furat iubita in adolescenta?Ne-ai înnebunit...Nu te intereseaza o firma anume,ci statul,dar dai doar in Hexi.Ti-am semnalat de foarte multe ori nereguli de la alte firme,dar ai uitat sa iti dai ok-ul pt a fi publicate...Inca sunt in asteptare de vreo 10 zile.Ma repet: Produsele Hexi erau mai bune decat ale tuturor concurentilor de pe piata din Romania.Exemplu clar:intr-un centru de neuropsihiatrie, un bolnav suferind de virusul hiv s-a automutilat.Personalul foloseasca fel dezinfdctant Bixol,iar bolnavul a fost tratat cu Clorhexin B.Nimeni nu a fost infectat, nici cu bacterii,dar nici cu Hiv.De atunci am folosit numai produse Hexi

 •  19 mai 2016, 7:47

Pai nu spusei....HPh livra marfa direct cu pioceanic si altele...au avut tone de retururi...toate sunt la procurori deja...ne mai intrebam de ce fetele noastre au patit ce au patit...unii au fost batuti in strada ca au spus...nici o pb ...se va schimba incadrarea...ancheta merge bine,pot spune surprinzator de bine

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2016, 8:33

@anonim: sigur, noi avem ceva cu dan condrea, in timp ce "produsele hexi erau mai bune decit ale tuturor concurentilor de pe piata din romania" si "De atunci am folosit numai produse hexi". Nu e nici o inacuratete in ceea ce ati spus.

real  •  19 mai 2016, 8:35

Hexi a livrat produse catre CF2 in august 2009 si in iunie 2010, cantitati prea mici raportate la marimea CF2. Din cele 5 produse, 4 erau antiseptice si 1 dezinfectant prin sprayere... greu de crezut ca se punea intr-o cuva pentru dezinfectie.

Sorin Paveliu  •  19 mai 2016, 8:36

Am recitit ceea ce am scris acum 6 (sase) ani despre acest caz sinistru (unul din putinele devenite publice). vezi "Coma prim-solistei Operetei Romane sau de ce poate fi mai riscant sa te afli intr-un spital public decat intr-un avion in pana de combustibil* (Conspiratie impotriva pacientilor – neacreditarea spitalelor!)" la adresa http://blogul.sorinpaveliu.ro/?p=626 Exclud ca lucrurile sa se miste atit de incet intimplator. Este vorba de coruptie, de o increngatura de interese pe care nu ai cum s-o inlaturi de unul singur (indiferent cine). Sper ca cele doua victime sa dea in judecata spitalul si sa obtina 500.000 de euro fiecare, poate invatam ca este prea scump sa ignoram aceste drame!

suciu  •  19 mai 2016, 8:45

Ba Tolo de ce mai lucrezi la gazeta? Mai bine o arzi independent sau mergi la un cotidian. Cred ca gazeta sporturilor e singurul ziar de sport din europa unde citesc despre coruptia din sistemul politic.

emil  •  19 mai 2016, 8:47

Dacă vor un ministru care să știe sistemul dar să nu facă parte din el, s-o pună pe Paula Herlo.

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2016, 8:57

@real: nici nu pretindem ca era hexi, cu mare probabilitate nu era, acesta e si raspunsul oficial al spitalului. Tocmai asta e problema: piata a fost cu totul deformata si calitatea generala a produselor a ajuns jalnica. Si nu doar a produselor, ci si a felului in care erau folosite. Cum e posibil ca sa se gaseasca pioceanic in cuva?

xxl  •  19 mai 2016, 9:02

Poate aflam si in ce conditii a murit marele muzicolog IOsif Sava!!!!!!!!!!

Maria  •  19 mai 2016, 9:02

Guvernul pune două condiții pentru ministru: ”Să știe bine sistemul, dar să nu facă parte din sistem, dacă înțelegeți ce vreau să spun…”. Asta mi se pare cel mai interesant din acest articol tragic. Paote insistati mai mult pe asta nu doar ca titlu. Din ceea ce inteleg eu, guvernul prin prim ministru recunoaste toata coruptia si increngatura din sistem si nu a avut incredere in nimeni pana acum sa fie desemnat acolo si de aceea a asigurat interimatul. Poate are incredere in Corpul lui de control dar cam atat. Mie asta mi se pare ingrozitor pentru ca inseamna ca totul (institutii medicale de pe toate palierele) este cuprins de coruptie si sansele sut foarte mici. Dumneavoastra ati apucat de doua fire le ghemului dar v-ar lua ani sa desirati tot ghemul. si oricum nu o veti putea face doar din presa fara implicarea serioasa a institutiilor statului.

Adrian  •  19 mai 2016, 9:05

Catalin sper ca toata aceasta munca de investigatie sa aiba efectele asteptate de noi toti....schimbare de sistem , protocoale noi in spitale etc.

Cu stima domnule S.Paveliu  •  19 mai 2016, 9:12

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  19 mai 2016, 9:35

TOLO, tata, Mai zilele trecute ai postat marele interviu cu giorgian! Citeste te rog linkul :http://www.dcnews.ro/mobile/dana-grecu-nervi-la-antena-3-nu-sesiza-i-abera-ia_505953.html Am avut sau nu dreptate referitor acest personaj deplorabil, pe care il platim si il vom Mai si plati cu pensie speciala? Cum sa stai ca popandaul, si sa spui nonsalant ca adresantii unor note de la SRI, nu au obligate sa ia masuri? Cum , TOLO? Parerea mea este ca s- aintors lumea cu " fundul " in sus! Pai Obama, Putin, nu iau decizii in baza informatiilor primate de la serviciile lor? Sunt atat de destepti? Sunt destepti ca stiu ce sa faca cu informatiile! Ref article de azi: ok, steam asta, si? Constatatm , postam cuvinte, etc! Effect: ZERO, dar noi ne inraim s Mai mult la adresa acestui stat , sistem nu ticalosit, ci " ***" ! Ce e de facut, asta este intrebarea, si subiectul postarilor tale in continuare! Nu de catre SISTEMUL asta nenorocit, in care ne aflam , ci de noi astia care il alimentam material! Gandeste-te inainte sa raspunzi, daca vei raspunde, sau fosuseaza-te la actiuni , nu istorii ! Viitorul ne asteapta, iar din trecut sa invatam!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  19 mai 2016, 9:46

@anonim: virusul hiv este un virus usor de decontaminat. El nu rezista pe suprafete uscate. Problema este cu alte bacterii/virusi: hepatita b/c, tuberculoza

Gareth Edwards  •  19 mai 2016, 9:53

Catalin, ai mare grija de tine!!! Ancheta duce indubitabil catre secaturile care ne-au condus si ne conduc, acolo sus unde aerul e rarefiat si nu oricine poate respira in voie... Achizitiile statului in diferite domenii (armata, MAI, sanatate, invatamant samd) de un sfert de secol au stabilite filiere clare (cu baieti destepti foc) al caror unic scop a fost drenarea banilor catre politic, catre partide, catre sefi de guverne...Acum se discuta de achizitiile din sanatate (de ce nu se spune nimic despre cata aparatura a fost adusa care a costat milioane si care zace de ani inca impachetata prin subsolurile spitalelor?), ieri stiam de afacerea Microsoft la invatamant dar nimeni nu mai spune nimic despre fregatele luate pe vremea lui Nastase, alea pe care le-am platit de aproape 2 ori si jumatate mai mult decat valorau (la cateva luni dupa noi, au cumparat chilienii la pretul corect)...Iar alte exemplele sunt multiple. Ne plangem ca nu avem spitale competitive, ca nu avem autostrazi, scoli decente, apa curenta si canalizare in mediul rural...Pai, cum oare, daca se fura pe rupte de 26 ani??? Imi vine sa vars cand citesc sau aud in mass-media chestia cu "sunt mandru ca sunt roman"...Ce sa le spun copiilor mei despre poporul din care fac parte??? Pe langa coruptia endemica, disolutia sociala nu mai e demult un semn de intrebare, ne intereseaza doar binele personal, notiunea de "solidaritate" nu mai are nicio rezonanta. Altfel am iesi in strada sa terminam o data pentru totdeauna cu secaturile care ne rad in fata dupa alegeri...

Dana  •  19 mai 2016, 10:16

Punem pariu ca scandalul se stinge fara ca vinovatii sa infunde puscaria pe viata ***? Smecherii astia *** apartin unor medii la care adevarata justitie nu are acces. Dar, mai exista justitie independenta in tara asta???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2016, 10:24

@Gareth Edwards: ei trebuie sa fie ingrijorati, nu noi. Ce sa le spunem copiilor despre romani? Ca au avut curajul sa iasa in strada in decembrie 1989, cinci zile s-au luptat oamenii la Timisoara!, in fata celui mai violent regim din fostul bloc comunist. Ca milioane de oameni muncesc cinstit in tara. Ca alte milioane muncesc din greu afara, avind temeritatea de a-si lua viata de la capat. Sint si lucruri de spus despre romani altele decit ca sintem praf.

Bogdan I.  •  19 mai 2016, 10:51

Sa nu uitam: Iosif Sava a încetat din viață în urma unei infecție nosocomiale postoperatorii.

Siderat  •  19 mai 2016, 10:52

Tolontane, ti- a si spus Gareth ca ii este scarba sa auda ca " e mandru ca- I roman" ! Pai, Asa ii raspunzi unuia care spune exact ceea ce simte? Cum raspunzi unui copil care te intreaba ce cauta milioane de romani afara? Ca iau viata de la zero? Ori esti naiv, ori nu scri tu aceste subiecte! Tu nu te scrbesti, cand ai numai astfel de informatii, ca allele NU SUNT?

radu  •  19 mai 2016, 10:54

Bai oameni buni incetati. Nu Catalin Tolontan e de vina ca exista un Sistem putred in tara. Nu el trebuie acuzat. El doar enunta si dezvaluie niste posibile nereguli. Preferati sa nu spuna nimic? e ziarist si isi cunoaste bine meseria si face asta doar din dorinta de a afla adevarul. eu cred ca accidentul de la Colectiv a fost inceputul sfarsitului pentru multe nereguli, furturi si alte magarii facute de acest Sistem bolnav si putred. iar daca este cineva care are resursele si interesul sa caute si sa demaste vinovati......Doamne Ajuta. Multumim Dl. Tolontan, e foarte important, macar pentru moralul unor victime ale acestor nereguli, sa continuati si sa nu ascultati de carcotasii care cauta nod in papura la orice doar ca sa arate cat de destepti sunt ei. Mult noroc in continuare

Cosmin  •  19 mai 2016, 10:54

Nu vreau sa contestez nimic, dar articolul incepe cu o mare minciuna si eroare. Se spune inca din titlu despre faptul ca : ".. S-AU FOLOSIT DEZINFECTANȚI ATÂT DE SLABI CĂ S-A DESCOPERIT PIOCIANIC ȘI ÎN CUVA ÎN CARE S-AU ”STERILIZAT” BISTURIELE.." Ceea ce nu poate fi adevarat, pentru ca, in Romania, in sectiile de chirurgie, se folosesc de vreo 10 ani, DOAR LAME DE BISTURIU DE UNICA FOLOSINTA, care nu se mai resterilizeaza. Se fac multe speculatii, din dorinta de a parea foarte exacti. Sint lipsuri prin spitale, probabil ca unele substante dezinfectante nu au concentratia ceruta, in alte cazuri , poate personalul care face curatenie il mai dilueaza si el, greu de spus. Eu unul, pretind ca sint in tema, nu pot spune ca la viata mea am vazut , in vreun spital "dezastrul" pe care il descrieti. Si apoi , intr-o sala de operatie mai sint si alte metode, expunerea la raze ultraviolete, cu lampi speciale. Nici pe departe nu exista o situatie in felul celei descrise, unde microbii de suprainfectie "colcaie". Exceptie poate face DOAR o sectie de arsi, unde situatia este diferita. Spunea un profesionist din Franta sa nu a vazut in viata lui atatia arsi, adusi concomitent, in stare atat de grava , ca si la Colectiv. Sint cazuri extrem de rare, eu am mai vazut asa ceva, la un accident cu explozie la sonde, cu multi ani, in urma. Sint multe lipsuri, de tot felul in spitale, insa prea mult se incearca politizarea unei situatii, care poate fi interpretata diferit ( cum o faceti si Dvoastra in doua cazuri "internate dimineața, la 20 de minute una după cealaltă. Și sunt operate la 15 minute distanță." Ar mai fi multe de spus, dar a le spune cuiva, care ab initio, gaseste vinovati, uneori chiar de dragul celebritatii ,nu este cazul.

Dan  •  19 mai 2016, 11:06

Infectii vor mai fi in spitale. Chiar ne vom mira ca numarul lor creste desi le raportam, ne dezinfectam etc. Presiunea antibioticelor in lume are o singura directie: germeni multidrog si pan rezistenti. Tot ce putem face e sa modificam politica de administrare a antibioticelor si bani investiti in cercetare. http://www.theguardian.com/society/2016/may/19/no-antibiotics-without-a-test-says-report-on-rising-antimicrobial-resistance?utm_source=esp&utm_medium=Email&utm_campaign=GU+Today+main+NEW+H+categories&utm_term=172914&subid=14588991&CMP=EMCNEWEML6619I2

Piciu  •  19 mai 2016, 11:11

pentru Tolo si toata lumea: un articol la BCC care sunt sigur ca va intereseaza http://www.bbc.com/news/health-36321394

Dan  •  19 mai 2016, 11:34

Si alt titlu de azi: England’s chief medical officer warns of ‘antibiotic apocalypse http://www.theguardian.com/society/2016/may/19/englands-chief-medical-officer-warns-of-antibiotic-apocalypse

stan mirela  •  19 mai 2016, 11:54

Clinicile private de cine sunt controlate? Ne confruntam cu o situatie actuala nepotica mea a nascut prin cezariana la o astfel de clinica din Constanta,*** se numeste(nefasta coincidenta de nume) si a plecat acasa dupa 3 zile nu numai cu bebelusul ci si cu o infectie cu stafilococ auriu,MRSA, si a venit in Bucuresti pentru tratament intensiv dar nu s-a terminat,trebuie sa suporte o noua interventie chirurgicala.Copilul este si el infectat .Vorbim de spitalele de stat dar cu aceste clinici private unde ,teoretic,totul trebuie sa fie perfect din toate punctele de vedere ,ce facem?Este revoltator,nu stiu ce sa mai facem si vreau sa spun ca nepotica mea este medic si parintii la fel deci nu se pune problema de lipsa de igiena sau necunoastere.Ajungi sa nu mai ai incredere in nimeni si nimic ,de 3 saptamani fiind intr-o alerta continua.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  19 mai 2016, 12:13

tolontane, fii atent ca-ti asumi o mare raspundere. e firesc si cinstit sa ataci anomaliile dintr-un sistem dar conteaza si cum o faci, si tinand cont, in permanenta, ca sunt ANOMALII. anchetele tale, avand o influenta semnificativa, si ajungand la oameni al caror discernamant (doar daca te uiti la comentarii...) nu e intotdeauna foarte nuantat, pot si deja au produs distorsiuni si anomalii poate la fel de mari ca acelea pe care incearca sa le corecteze. exemplu? un coleg de serviciu care avea de operat un abces simplu: "pregatesc 100 de euro, baga l-as in..." pacientii, ingroziti ca spitalele noastre ar putea fi gaurile de iad pe care le descrieti voi, au inceput sa ingroase si mai tare plicurile pentru doctori, asta in paralel cu o ura crescanda impotriva lor. pe de alta parte, cum spunea marin preda in "cel mai iubit dintre oameni", doctorii pusi la zid iarasi ca in anii '50 (ca nimic nu-i nou sub soare) se razbuna pe...pacienti, neputand s-o faca pe altcineva. sa ne intelegem, "se razbuna" aplicand legea la milimetru si nefacand nimic altceva peste ceea ce este obligatia lor. asa cum se intampla cu toate deciziile (ne)luate in ultimul timp de teama securitatii pe stil nou.

PDG  •  19 mai 2016, 12:20

Domnul Catalin Tolontan nu este singur in acest razboi mediatic si nici in alt raboi...eventual juridic! Sunt Case de Avocati care pro-bono vor oferi servicii de asistenta juridica!!!

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2016, 12:21

@pawn: intelegem ce spui, dar, in opinia noastra, pornesti de la o ipoteza gresita. Ca si cum i-am invata pe oameni cum sa gindeasca. Ceea ce nu e adevarat. Presa nu face asta. Oamenii au cunoscut nemijlocit infectiile inca inainte de a scrie noi sau, inaintea noastra, alti jurnalisti despre ele. De pilda, cind scria Mixich de la Hotnews, cu ani inainte, oamenii intelegeau tocmai pentru ei traisera pe pielea lor fenomenul. Teoria aceasta ca oamenii gindesc dupa dictarea presei este o subestimare a inteligentei publicului.

muresan traian  •  19 mai 2016, 12:24

pentru cei care au permis sa se intample asa ceva nu exsista decat o solutie care din pacate in Romania actuala nu se poate aplica.Condamnarea la moarte si executarea vinovatilor si confiscarea averii vinovatilor.Aceste fapte pot fi socotite ca si crime cu premeditare

Robert  •  19 mai 2016, 12:55

Ancheta este mai mult decat binevenita, dar, poate, isi face cineva timp sa studieze si mortile bebelusilor din Pitesti, se apleaca mai atent asupra vaccinului din Kazahstan, retras pe usa din dos de pe piata, dupa imbolnavirea copilasilor. Un punct de plecare: http://www.ninelpeia.ro/aparitii-in-presa/domnilor-iohannis-si-ciolos-demisia-sunteti-complici-la-pruncucidere-inutililor/ Bunul Dumnezeu sa va lumineze!

Stefan  •  19 mai 2016, 12:58

Ma puneti pe ganduri cu dezinfectantii astia. Am avut un accident de masina acum un an jumatate, mai exact o masina m-a lovit cand eram cu bicicleta, si am fost operat. Acum stau pe ganduri daca nu am plecat acasa cu vreun chirias doi.

Ayn  •  19 mai 2016, 13:05

Domnule Tolontan, sper sa nu va descurajeze toate *** care scriu pe aici ca niste cetateni “normali” care chipurile n-au nimic de-a face cu sistemul! Sunt bine instruiti cum sa para inofensivi, din clasa de mijloc, semianalfabeti sau fara nici o legatura cu sistemul, dar sa nu uite ca exista o justitie divina care mai devreme sau mai tarziu ii va lovi si pe ei, pentru ca sustin un monstru! Va felicit din nou, m-am infiorat citind cum acea doamna a ramas nenorocita pe viata, sa nu mai poata face copii niciodata, cine ii poate alina durerea si viata distrusa???? Daca nu ar fi oameni ca dvs si echipa, atunci chiar n-am mai avea nici o sansa! Dar in privinta acestui scandal care implica spitalele, va rog mergeti mai departe, pana se face ceva cu adevarat, e vorba de vietile noastre, ale tuturor! Toti ne vom intersecta cu spitalele intr-o buna zi, pentru noi sau rudele noastre, avem dreptul sa traim! Acum inteleg si mai bine de ce se opereaza toti hotii patriei in strainatate, pentru ca au informatiile de la varf ca in Romania se moare DUPA operatie!! Nu pricepeam de ce aveam noi unii dintre cei mai buni chirurgi si medici, in schimb ei alegeau sa plece la Viena sau in Turcia?!? Abia acum inteleg, li se livrau informatiile direct de sus, de la servicii. Nu va lasati, cu oameni ca dvs s-au rasturnat sisteme si guverne, ca doar n-or stapani la infinit acesti *** trebuie sa li se infunde si lor odata si-odata! Felicitari si echipei, sunt oameni care merita enorm!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigel  •  19 mai 2016, 13:12

in primul rand, felicitari , dle Tolontan, pt dorinta si efortul de a afla adevarul, atat in cazul Colectiv, cat si in cazul dezinfectantilor. sa va dea bunul Dumnezeu sanatate si putere! ma intreb, ca omul simplu si prost, pe care nu l-ar duce mintea sa faca asemenea lucruri, CUM A FOST POSIBIL SA SE PERPETUEZE O ASEMENEA STARE DE FAPT? SA FIE ACCEPTAT UN CONTRACT ATAT DE DAUNATOR? daca la scandalul Microsoft, de care nu s e mai aude nimic si care a implicat mai multe guverne si ministrii, nu era o chestiune vitala, ca si in cazul Loteria, aici e vorba de viata sau moarte. CUM SA TE JOCI, DE DRAGUL BANILOR, CU VIATA A MII SAU ZECI DE MII DE ROMANI? pentru ei suntem doar niste cifre??? nu contam??? doar banii conteaza pentru ei, bletematii care sunt implicati in acest caz??? VREAU SA II VAD LA PUSCARIE PE TOTI CARE AU INCHIS OCHII LA ACEST GENOCID!!!! toti ministri sanatatii, secretarii de stat, prim-ministrii, etc, toti care au stiut si AU TACUT sa fie judecati pentru genocid!! nu e posibil asa ceva!!!!!!!!!!!!!!

lord belial  •  19 mai 2016, 13:18

tatal meu a contractat o bacterie, sau virus, whatever - E Coli la Spitalul Militar din Bucuresti. Tin minte ca noi, familia, ne intrebam atunci (acum vreo 5 ani) de la ce oare, ca din spital nu avea cum, intrucat era intr-o sectie speciala, unde se mai operau ofiteri din armata si bossi din MAPN (deci lux si steril, ne gandeam noi, in naivitatea noastra). multumita anchetei lui tolontan si neag stiu si eu acum de unde luase tata bacteria.

lord belial  •  19 mai 2016, 13:20

tolontane, lasa comentariul meu exact asa cum l-am scris, cu numele spitalului militar si sectia de cardiologie, sa nu ma iei ca afirm chestii ce nu pot fi probate, ca nu suntem nici la tribunal, nici eu nu iti scriu articolele. e doar 'feedback de la cititori'

lord belial  •  19 mai 2016, 13:20

ah, m-am grabit, il publicasesi deja.

Andrei  •  19 mai 2016, 13:28

Foarte suspect este faptul că DNA, cea care apărea mereu ca o campioană a luptei anticorupţie, zăngănind cătuşe, refuză să se ocupe de acest genocid, adevăratul genocid comis asupra românilor. Cu siguranţă, Hexi e o firmă a serviciilor aşa că DNA se ocupă de Ponta, Dragnea, Corlăţean şi alte fleacuri !

danut ilasciuc  •  19 mai 2016, 13:37

Lasati bai! Mircea Badea stie el sigur..ca infectiile nozocomiale din spitale nu au nimic de-a face dezinfectarea, sterilizarea, curatarea instrumentarului medical, mainilor chirurgilor, pardoselelor si peretilor salilor de operatii...stie el "dovedit stiintific"...*** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

366/P/2016  •  19 mai 2016, 13:40

acesta este dosarul DNA in cazul HEXI&OTHERS ANCHETA ESTE IN DESFASURARE.... sunt sute de citatii .....

366/P/2016  •  19 mai 2016, 13:44

am si eu citatie...

Emil  •  19 mai 2016, 13:50

Bun asa Tolo. Astept si cate ceva despre spitalele din Iasi sau Cluj...marile centre universitare.... Gandeste-te ce se intampla in tara si capitala, inmulteste cu 2 si cam asa iti dai seama ce e cu spitalele din Iasi (pentru ca aici e legea junglei). Luatii la rost pe aia de la spitalele de Pneumologie, marele Spiridon din Iasi, unde poti sa mori ca unii nu te operaza fara minim 15 milioane (ca na profita ca-s putini si nimeni nu se atinge de ei, efectivi se cred zei pe pamant, intangibili) dupa aia sa vada cineva conditiile de spital unde materiile maro in unele sectii sunt groase de 1 cm pe pereti si sa traga concluziile. CF2 e mica minciuna. Vai de fundul nostru. Probabil ca si vracii africani is mai sterili si morali ca astia.

ladiana  •  19 mai 2016, 14:15

Daca noii ministrii nu schimba si legile o sa mai vorbim de astfel de cazuri inca vreo 30 de ani. Vad ca directorii de spitale continua sa ceara mita pt contracte de achizitii. Nu-i sperie nici DNA-ul. Atunci parlamentarii de ce nu modifica legea achizitiilor publice ? Raspund tot eu: pt ca aceasta lege prost facuta aduce bani si la pusculita de partid. Acesti manageri politruci trebuie sa-si plateasca functia si nu din buzunarul lor. In orice caz toti vinovatii ar trebui condamnati pt crime impotriva poporului. Ori ca esti omorat de ISIS ori de medici tot mort esti.Primii sunt criminali dar ceilalti ce sunt?

Daniel  •  19 mai 2016, 15:01

Tolo, v-au preluat toti :) La o simpla cautare pe google.com apar toate marile publicatii care vorbesc despre mizeria din RO dezgropata de ancheta voastra. https://www.google.com/search?q=disinfectants+romania&biw=1360&bih=597&source=lnms&tbm=nws&sa=X&ved=0ahUKEwjW1rbHiubMAhVIbhQKHTa8AV0Q_AUIBygC

alex  •  19 mai 2016, 15:10

medicul de familie mi-a zis ca isi ia concediu, de cand a inceput acest scandal nimeni nu mai trece pe la el!. ar fi interesant de vazut cum a afectat acest atentat la sanatatea populatiei numarul de internari in ultima luna. mie imi e frica si sa mai trec prin fata unui spital! ma rog sa nu fie nevoie vreodata.

Cris  •  19 mai 2016, 15:12

Imi place de noi, romanii... Dupa ce peste 25 de ani am facut blat cu neocomunistii, care s-au tot perindat, prin rotatie, pe la putere, mintindu-ne pe noi insine ca am votat cum trebuie, acum... vrem o tara ca afara, adica sa se reduca furtul macar la un nivel minim, acceptabil. Problema nu tine numai de Hexi Pharma ci si de sutele de manageri de spitale care au fost de cealalta parte a tarabei si care nici nu au incalcat procedura de achizitie cu "pretul cel mai mic" nici nu au bagat nasul in bidon sa vada daca oferta tehnica e corespunzatoare, inainte de a intreba de pret. Sunt curios: dosarul ala de licitatie nu continea un buletin de analiza, de calitate pentru substantele alea? Hartia aia era facuta tot de oamenii lui Condrea? Daca e asa.. e foarte grav.

Gabi  •  19 mai 2016, 15:29

In 2014 a "scapat" o stire despre un sapun lichid contaminat cu o bacterie, in Elias (http://www.mediafax.ro/social/doi-pacienti-de-la-elias-s-au-infectat-din-cauza-sapunului-lichid-folosit-de-angajati-ei-puteau-intra-in-soc-septic-13362557) . Am ramas socat atunci deoarece sotia mea nascuse cu 2 luni inainte in spitalul amintit. Totul s-a musamalizat prin retragerea loturilor. Nu s-a facut nici o ancheta despre cum e posibil ca o bacterie sa supravietuiasca acolo. De atunci trebuia sa se se puna intrebari. In articol se mentioneaza un alt producator. Felicitari pentru demascarea acestei caracatite criminale. Se pare ca nu mai au scrupule.

Matei C  •  19 mai 2016, 16:25

Asa mi-au infectat sotia cei de la GASTROENTEROLOGIE sf SPIRIDON IASI in "COLABORARE" cu cei de la IRO IASI si in trei saptamani au bagat-o in MORMANT ! Astea sunt spitalele din Romania !POTI SA LE DAI MI.IARDE TOT ASA VOR PROCEDA IN TARA NOASTRA MAI TOTUL "merge si asa "!NU MAI AVEM CE SPUNE ! TOTUL ESTE SCAPAT DE SUB CONTROL ! ESTE HAOS TOTAL IN TOATE DOMENIILE ! Asa ne trebuie !Ne luam PRIMA DOAMNA de mana si ne plimbam p[rin alte tari ! Prostimea o trage ! Halal conducatori !!!!

Cris  •  19 mai 2016, 16:49

Iohannis e, cu siguranta, cel mai bleg Presedinte pe care l-a avut Romania vreodata. Trecem peste faptul ca o bolmojeste in problema informarilor SRI, am senzatia ca nu intelege, cu adevarat, gravitatea problemei, precum si faptul ca ea tine de securitatea nationala, pana la urma. Cu un asa sef al CSAT - asa securitate nationala. Fereasca Dzeu de vreun cataclism cu Iohannis in fruntea mesei.

Comentează