Pentru infirmitatea provocată de o infecție nosocomială, Curtea de Apel Bacău l-a despăgubit pe Ovidiu Istrate cu o jumătate de milion de euro. Guvernul a suplimentat bugetul județului Bacău și i-au dat banii!

În prima instanță, timp de aproape doi ani, Spitalul Județean din Bacău nici măcar nu și-a luat avocat și nu s-a prezentat la proces

vineri, 20 mai 2016, 7:02

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Începuturile unui avocat încăpățânat
„Războiul cu bacteriile este un război tăcut, cred că nici dacă trimiteam oamenii la război nu aveam atâtea victime!”, spune bărbatul.

Este avocat.

Ioan Popa, avocat din Bacău, a preluat cazul lui Ovidiu Istrate în 2011.

„A fost greu. Nimeni nu recunoștea infecțiile intraspitalicești. Zi după zi, am lucrat la cazul lui Ovidiu și am aflat de o mulțime de cazuri de infectări la Bacău. Nu știu cum s-au dezvoltat bacteriile acolo. Mulți oameni au rămas fără membre”, povestește el.

Povestea începe în 2008.

Accidentul de mașină
Pe 25 august 2008, în apropiere de Bacău, Ovidiu Istrate, polițist de frontieră la IJPF Iași, este victima unui accident de circulație.

Ovidiu are 23 de ani. Se izbește cu o mașină care venea din sens opus.

Este transportat în stare gravă, „politraumatisme”, ceilalți trei pasageri scapă cu răni ușoare. Polițistul stă o săptămână internat în Spitalul Județean Bacău, perioadă în care suportă mai multe operații.

Piciorul stâng este zdrobit, i se montează o tijă.

„A fost operat la 36 de ore în loc de recomandarea de maximum 6 ore”, susține avocatul.

The night is young, calvarul abia începe.


Pleacă infectat din spital

Starea lui Ovidiu se deteriorează din senin. Ca și în cazul celor două femei de la CF2.

Pleacă după o săptămână la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași în comă de gradul trei. Aici este operat la nivelul toracelui, dar medicii realizează că e ceva mai grav.

Peste alte șapte zile este mutat la clinica de ortopedie a Spitalului de Urgențe din Iași, unde doctorii îl diagnostichează cu o infecție de stafilococ auriu la piciorul stâng, cel operat la Bacău.

Efectele stafilococului auriu
Infecţia cu stafilococ se localizează la os. Îi „mănâncă” lui Ovidiu, pur şi simplu, piciorul stâng, care rămîne mai scurt.

Face 10 operaţii la acest picior, din care 8 în România şi 2 în Germania. O perioadă nu poate călca în pământ.

„Fără infecție s-ar fi vindecat în 4-6 luni”
Din concluziile raportului medico-legal de la dosar: „Reclamantul a suferit o intervenţie chirurgicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, iar la 15 zile de la traumatism, pe timpul internării la Spitalul de Urgenţă Iaşi, s-a constatat o secreţie purulentă confirmată la examenul bacteriologic ca infecţie cu stafilococ”.

Medicii legiști mai consemnează: „Întreaga evoluţie a pacientului a fost influenţată de apariţia infecţiei cu stafilococ auriu, care s-a cronicizat şi a condus la infirmitatea fizică permanentă a tânărului, cu deficienţă locomotorie medie şi scăderea capacităţii de muncă la 60 la sută”.

„Fără stafilococul auriu, leziunile pe care pacientul le prezenta s-ar fi vindecat în aproximativ patru – şase luni, fără a mai fi necesare internări şi intervenţii chirurgicale ulterioare” Concluziile raportului medico-legal de la dosarul lui Ovidiu Istrate

Medic de la Sf. Ioan: „Infecția e una dintre cele mai grave probleme de sănătate”
Abolvent al Facultății de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Ovidiu dă spitalul din Bacău în judecată.

Cazul rămâne discret.

Și astăzi, fostul polițist de frontieră preferă să stea „sub radar”.

Acordă un singur interviu pentru Ziarul de Iași. „Mi-au zis medicii din Iași că prima operație la picior a fost greșită și că am luat o infecție din spitalul de la Bacău. Am fost operat aici și mi s-a pus un fixator la picior”, le spune el jurnaliștilor în 2009.

„Această infecție la picior este una dintre cele mai grave probleme de sănătate pe care le poate avea cineva. Este o infecţie la os care nu a putut fi stopată nici după două intervenţii chirurgicale. L-am trimis în străinătate, însă nu e suficient încă. Pacientul a avut o fractura foarte urâtă, etajată. O bucată destul de mare de femur a trebuit să fie scoasă”, a declarat dr. Paul Sârbu, medic ortoped şi directorul medical al Spitalului de Urgenţe „Sf. Ioan”.

521.600 € a primit Ovidiu Istrate de la Spitalul Județean din Bacău, prin decizia Curții de Apel

750.000 € a solicitat tribunalului Ovidiu Istrate în 2011

Spitalul nici măcat nu și-a angajat avocat
În februarie 2011, la doi ani și jumătate de la infectarea cu stafilococ auriu, ieșeanul dă în judecată Spitalul Județean de Urgență Bacău la Tribunalul Bacău. Cere daune morale și materiale de 750.000 euro.

În același an, în iulie 2011, la Institutul Ortopedic Rizzoli di Bologna, Ovidiu Istrate e supus unei operații de scoatere a fixatorului extern și alungire femur stâng, care e scurtat cu 4 cm.

„Timp de aproape doi ani, spitalul nu își ia avocat, nu se prezintă în instanță și nu contestă expertiza medico-legală!”, povestește avocatul lui Ovidiu.

După 12 termene, pe 21 decembrie 2012, Tribunalul Bacău dă un verdict în favoarea pacientului.

Judecătorii obligă Spitalul Județean din Bacău să plătească drept despăgubiri materiale și morale suma de 521.600 euro!

„Banii ar acoperi cheltuielile cu numeroasele internări și intervenții chirurgicale suportate ulterior la spitale din Iași și străinătate, dar și despăgubiri determinate de faptul că tânărul, de doar 27 de ani, a rămas infirm pe viață, fiind încadrat în grad II de invaliditate, cu o pensie de 268 lei”, relatează Ziarul de Bacău.

Apelul durează un an și jumătate
Spitalul se trezește și face apel. Apel face și Istrate pentru recalcularea sumei.

Este operat din nou în Italia.

Pe 24 aprilie 2013 are loc primul termen la Curtea de Apel din Bacău.

„Pentru a avea succes într-un astfel de caz, trebuie să ai dosarul medical complet, clientul trebuie să fie foarte serios și să prezinte absolut toate documentele necesare. Până acum, puțin avocați au luat astfel de dosare pentru că fenomenul era neconștientizat”, povestește Ioan Popa.

După 15 termene, Curtea de Apel menține decizia Tribunalului Bacău pe 15 octombrie 2014: despăgubiri de 521.600 euro.

Guvernul pune banii de la buget
Pe 30 iunie 2015, Guvernul suplimentează bugetul județului Bacău cu 2,323 de milioane de lei, echivalentul a jumătate de milion de euro.

Suma ajunge la Consiliul Județean Bacău. Spitalul Județean Bacău îi virează banii lui Ovidiu Istrate.

Bacteria este însă tot acolo.

De două, trei ori pe an pleacă din țară la clinici din străinătate, unde i se redeschide totul, ca să se ajusteze fixatorul.

Nu poate sta fără acea susținere metalică în picioare.

176 de cazuri de infecţii nosocomiale au fost raportate de Spitalul Judeţean Bacău în 2015, conform managerului Adrian Popa

Brașov în loc de Bacău, pioceanic în loc de stafilococ
„Nu vreau să vorbesc despre ce mi s-a întâmplat. M-am ținut de ei și așa am reușit să câștig lupta”, spune Ovidiu.

Avocatul Ioan Popa mai are câteva cazuri în desfășurare pe infecții nosocomiale. Unul este la Brașov, unde unui pacient infectat cu pioceanic i s-a amputat piciorul.

„E vorba de un muncitor care, în urma unei căzături, s-a infectat la călcâi. Apoi au început să-i taie piciorul puțin câte puțin, până și-au dat seama că e piocianic. I-au scos bacteria, a reușit să scape de piocianic, dar omul a rămas mutilat”.

„Nu reieşea clar că e luat de la noi”
L-am contactat pe Adrian Popa, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.

„Chiar dacă nu eram în spital pe atunci, am sosit în 2014, ştiu că noi ne-am bazat apărarea pe faptul că băiatul nu a luat infecţia de la unitatea noastră, fiindcă el a fost transferat la Pneumologie Iaşi, apoi la un alt spital din Iaşi”, spune economistul care conduce spitalul din Bacău.

”Nu se ştia clar. Cred că nici din expertiză nu reieşea clar că a luat stafilococul de la noi. Mie mi s-a părut o apărare corectă, fundamentată. Din păcate, instanţa a spus altceva şi am fost nevoiţi să îi achităm acele daune morale. Atenţie, vorbim de daune morale”, rezumă directorul.

”Vreau să adaug, ca manager nu ţin să ascund infecţiile nosocomiale, ci ţin să le raportez cât mai corect”, a închis Adrian Popa subiectul care a costat spitalul și pe contribuabili 521.600 euro. Asta pe lîngă multă durere, regrete și neputință.

 

 

Cele 22 de părți ale investigației:

Comentarii (59)Adaugă comentariu

parere  •  22 mai 2016, 20:54

dar aici nu avem voie sa zicem de rau de SRI :) vreti dovezi... pe bune?!

parere  •  22 mai 2016, 20:58

Unde a aparut informatia prima data. mai sa fie mai sa fie... digi... Doar ne-a spus domn presidente ca *** "informeaza". O face foarte bine. ***! Numai de bine de "morti"... http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/PATRON+HEXI+PHARMA+ACCIDENT+MORTAL

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

S.Alexander  •  22 mai 2016, 20:59

Pare ca se confirma! Dar "este desfigurat" - a fost recunoscut dupa haine! Eu zic asa dl. Tolontan - vedeti cu atentie raportul INML - test ADN sau identificare mai precisa - nu "dupa haine"!!!

S.Alexander  •  22 mai 2016, 21:00

Asta este un caz cand ARESTUL trebuia efectuat mai devreme! Ca sa nu se sinucida!

Stefan  •  22 mai 2016, 21:05

Cel de la Polisano s-a sinucis. Nu se mai vorbeste nimic despre ancheta de acolo. In doua trei luni se sting lucrurile si aici, un vinovat, e mort, restul sanatate.

unul  •  22 mai 2016, 21:10

Felicitari echipei. Sper ca aveti constiinta desi ma indoiesc serios. Sper ca mortii si destinele distruse sa va urmarasca toata viata. Sunt curios daca stergeti sau cenzurati comentariul.

Marilena Bara  •  23 mai 2016, 14:53

Partea proasta este ca acesti bani ii plateste guvernul, dar din taxele si impozitele pe care le platim noi. Nu plateste doctorul care a gresit (nici daca are asigurare pentru malpraxis), nu plateste managerul spitalului, nu plateste Hexipharma care a livrat deliberat substante diluate. Platim tot noi la fel ca si in cazul erorilor judiciare, retrocedarilor gresite, etc!!!!!

Manuela B  •  24 mai 2016, 12:36

Domnule Tolontan ma intreb cat de bine mai dormiti noaptea ***? Si s-au distrus si vietile atator persoane care au ramas fara serviciu? Dar banuiesc ca sunteti f mandru de toata mizeria pe care o lasati in urma!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dorel  •  3 iunie 2016, 7:54

Tanti Manuela B.,ca sa ai servici si sa nu-l pierzi *** .***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează