O martoră care a dus acte împotriva lui Condrea l-a sunat aseară, înspăimântată, pe procurorul de caz. Două întrebări pentru investigatori: 1. L-ați filat? 2. Din convorbirile telefonice nu v-ați dat seama că e posibil să se sinucidă?

Statul român este dator să lămurească pînă la capăt moartea lui Condrea, dar și enorma corupție din jurul acestei firme. Un alt om care, conform surselor, ”participa la licitații și îi avea pe cei din spitale și din MS în buzunar” este în viață

duminică, 22 mai 2016, 9:17

Două întrebări fundamentale pentru clarificare circumstanțelor morții:

  1. A fost sau nu filat Dan Condrea pe șosea? Este greu de înțeles dacă n-a fost supravegheat de vreme ce știa că va fi audiat luni dimineață! Nu-l filezi cu 12 ore înainte de a ajunge la Parchet, unde urma să fie reținut?! Dan Condrea era un om în stare de orice, ceea ce a fost probat dramatic duminică seară. ”Să facă orice” înseamnă că putea să fugă, să intre cu mașina în Piața Universității sau să-i caute pe cei care urmau să depună mărturie împotriva lui. Unul dintre acești martori care a depus deja acte împotriva lui Condrea era înspăimîntat aseară și a  sunat imediat la procurorul de caz. Nu-l filezi pe Condrea în această situație?
  2. În ultimele săptămîni, Gazeta Sporturilor a publicat că Dan Condrea  era deprimat, că era însingurat, că cei din firmă îl considerau vinovat pentru ce s-a întîmplat. În același timp, au existat convorbiri ale lui și sms-uri din care se putea deduce posibilitatea sinuciderii. Nici aceste indicii nu au fost sesizate de Parchet vreme de trei săptămîni?!

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

O ironie de destin. Dan Condrea a murit pe șoseaua dintre laboratorul Unilab, casa lui era în apropierea laboratorului, și fabrica Hexi Pharma.

Patronul Hexi a suferit un accident de circulație duminică seara, în jurul orei 18:30. Prima ipoteză a poliției este aceea a sinuciderii.

Condrea a intrat în primul copac, dintr-un lung șir de pe șoseaua dreaptă.

”Mașina avea viteză foarte mare”, susține un martor ocular. ”Nu sînt urme de frînă”, au declarat cei ajunși la fața locului.

În acest moment, unica posesoare majoră a secretelor lui Hexi Pharma, firmă acuzată că a pus la cale o operațiune de diluare a dezinfectanților în peste 300 de spitale și de spălare de bani, rămîne directorul general Flori Dinu.

„De altfel, Flori Dinu era cea care avea la degetul mic toate legăturile cu directorii de spital și cu mogulii sistemului medical. Condrea nu se băga peste contractele din spitale, Flori Dinu le știa”, a spus pentru Gazetă o sursă din Hexi Pharma.

„Flori Dinu era cea participa la licitații și-i coordona pe agenții de vînzări. Prin ei circulau banii veniți din străinătate”, a mai spus sursa.

”Flori Dinu nu era o simplă angajată. Puterea ei în firmă era mult mai mare decît cea a unui director. Ea neagă orice legătură recentă cu fabrica și cu diluarea, dar pe rețetele de acum cîțiva ani apare și semnătura ei”, afirmă oamenii care cunosc afacerea Hexi Pharma.

Dan Condrea își ținea banii în conturi din străinătate. Unul dintre aceste conturi personale este CH5704835064767572000 de la Credit Suisse Elveția.

Contul este deschis din 2008, de cînd a început și afacerea prin firme off-shore din Cipru, țară unde avea alte conturi.

La un moment dat, firmele off-shore le pusese formal pe numele unor angajați, printre care și Flori Dinu, susțin surse din firmă.

Acestea conturi erau, practic, recipientele secrete din care veneau banii pentru mita din sistemul medical din României. „Și tot din aceste conturi mai luau și protectorii lui Condrea”, susține o sursă care-i cunoaște afacerile.

Aseară, Condrea era așteptat de fetița de 10 ani.

Condrea divorțase de soția lui Laura, cu care fusese împreună vreme de 15 ani, din Facultatea de Medicină din 1994 și pînă în 2009.

În acest week-end, fata de 10 ani rămăsese la soția lui. După-amiază, perioada de vizită se încheia, iar mama și fata îl așteptau ca să vină să ia copilul.

„Condrea n-a apărut și chiar ne întrebam ce se întîmplă”, a mărturisit fosta soție unor prieteni.

„La un moment dat, la ușă a apărut Filipoaie, șoferul lui de la firmă, un tip ciudat care lucrase înainte într-o instituție de forță”, a povestit fosta soție amicilor.

„Noi ne uitam la desene animate, nu știam ce s-a întîmplat. Șoferul nu ne-a spus, mai bine, că a protejat-o pe fetiță”, a încheiat fosta soție.

Întrebată de prieteni dacă Dan Condrea era depresiv, Laura, care a avut multe conflicte cu el și este subiectivă, a răspuns: „Nu era genul care să se omoare, ci genul care te omora el pe tine. Dacă e sinucidere, l-au împins să facă asta!”. După 7 ani de cînd se consideră urmărită de oamenii și de aliații lui Condrea, despre care susține că i-a luat toți banii, fosta soție este tulburată, iar autoritățile nu i-au luat versiunea SF niciodată în calcul.

Dan Condrea era un șofer experimentat, „și era pasionat de karting”, a mărturisit un angajat al Hexi Pharma, care exclude accidentul clasic de circulație.

Opelul în care se afla Dan Condrea era o mașină din 2010, inscripționată Hexi Pharma.

O cumpărase pentru tatăl său, fostul farmacist al Spitalului Universitar de Urgență fiind fondatorul afacerii și stingându-se în 2011.

Astăzi, duminică, se împlinesc patru săptămâni de când l-am întâlnit pe Dan Condrea. Atunci i-am arătat cele două rețete care demonstrau că Thor și Suprasept erau diluate inteționat, din fabricație.

Era 24 aprilie 2016.

N-a negat nimic, după cum n-a negat niciun moment după aceea.

A spus doar că va verifica. A luat hârtiile și a plecat spre fabrica Hexi Pharma din Mogoșoaia. Au venit acolo Flori Dinu, directorul general, directorul de producție Mihail Leva și alți câțiva oameni apropiați lui Condrea.

După patru ore, bărbatul a plecat din fabrică, singur la volan, și a luat-o exact pe drumul pe care, ieri, la 18:30, și-a găsit sfârșitul într-un accident solitar de mașină. Fără urme de frânare.

Ce a vrut să spună cu acest sms?
Duminică, la prânz, înainte de accident, am discutat cu mai mulți oameni din compania Hexi Pharma. Ca să aflăm ce se mai întâmplă.

Condrea se izolase de ceilalți din companie, care îl considerau responsabil.

Dialogul cu unul dintre acești oameni. Încă o dată, discuția cu sursa din Hexi Pharma a avut loc cu aproximativ cinci ore înainte de accident.

– Ați mai păstrat legătura cu Dan Condrea?
– Îmi dădea mesaje când și când. Mi-a dat un mesaj recent.

– Și ce a scris în el?
– „Stați liniștiți că nu o să mai lucrez în domeniu!”.

– Ce înseamnă asta?
– Nu-mi dau seama exact. Se referă probabil la ideea că ar putea să-și revină compania fără el, eu așa citesc mesajul.

– Condrea este surprins de rezultatul analizelor?
– Da, este șocat. Spune că știa de Thor, a recunoscut asta, dar de celelalte de jură că nu știa că au probleme.

– Flori Dinu cum este?
– Pe calmante.

– Și ea e șocată?
– Da, pentru că spune că nu știa nimic, absolut nimic despre diluare. Că doar Condrea conducea fabrica, nimeni în afară de el nu avea legătură cu fabrica.

Către o vecină, cu o săptămână înainte: „Decât să fac închisoare mai bine mă omor”
Sms-ul către omul din Hexi e bizar, însă nu e, neapărat, mesajul unui sinucigaș.

Pe de altă parte, varianta sinuciderii a fost anticipată de o vecină care s-a întâlnit cu Dan Condrea exact weekend-ul trecut. „Condrea era abătut și mi-a spus că decât să facă închisoare mai bine se omoară”.

Mai mulți parlamentari din Comisia de Control al SRI au cerut imediat să se facă public filmul filajului.

„Este ciudat! Cum să nu fie filat?”, a spus senatorul Daniel Savu, membru al Comisiei de Control al SRI.

Numai că, din declarațiile oficiale, primii care au ajuns la el au fost cei de la Ambulanță.

Dacă exista filaj, normal ar fi fost să coboare și să încerce să-i dea primul ajutor. Sau poate că i-au dat și au dispărut.

La cîteva minute după ce televiziunile au anunțat accidentulfatal, deputatul Sebastian Ghiță, membru în Comisia de Control a SRI, a vrut să facă o declarație pentru ziar.

Ghiță n-a spus-o direct și oficial, dar lasă să se înțeleagă că îi e realmente teamă și pentru soarta lui.

– Bună seara, ce doriți să spuneți?
– Că mîine ne vom întruni în Comisia Parlamentară și vom cere ca echipa de filaj să facă public raportul și filmul accidentului.

– Sînteți sigur că exista o echipă de filaj?
– Cum să nu existe?! După un asemenea scandal public să nu existe este imposibil. Aici nu vorbim despre cineva care a furat din rația de mîncare, ci care a participat la o operațiune criminală de pe urma cărora au murit, probabil, zeci de mii de oameni prin infecțiile nosocomiale. Cum să nu fie urmărit în fiecare moment?

– Dar comisia din care faceți parte nu are nici o atribuție decît în materie de SRI. Dacă nu erau de la SRI?
– Nu ne putem asuma riscul ca România să fie considerată un stat mafiot! Nu pot muri oameni fără o explicație clară. Eu am avut mereu încredere în instituții, dar acesta este un caz care se cere lămurit!

– Încă o dată: nu e treaba dumneavoastră dacă nu e filajul de la SRI.
– Era un caz de siguranță națională! Dar indiferent cine l-a făcut, Parchetul, DNA, cei de la MI sau SRI, echipa de filaj trebuie să spună oamenilor ce s-a întîmplat. Este fără precedent în România și nu putem fi considerați un stat mafiot. Mîine se poate întîmpla oricui!

 

 

Cele 23 de părți ale investigației:

Comentarii (254)Adaugă comentariu

QuoVadisDomine  •  25 mai 2016, 7:20

***.... unde e articolul pe care l-ai postat "moartea lui Condrea tr...." *** Lasa *** familia sa faca inmormantarea..... ca daca trebuia tu sa iti ingropi mama tata frate *** dadeai cu condeiul de mama focului ca nu esti lasat in pace sa iti plangi pierderea.... ***.... si ce o sa rad atunci cum ai ras si tu de altii .....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea  •  25 mai 2016, 10:15

Interesant este ca nimeni nu a cautat sa afle cine e de fapt misteriosul om de afaceri care duminica seara precis la ora 18,30 isi admira bicicleta la exact 300 m de accident. Sa fie el cel care a preluat comanda masinii si care a sustinut ca nu a trecut nimeni pe acolo? Ar trebui verificat daca e un inpatimit al mersului pe bicicleta, sau a avut asa o tresarire in seara aceea. El putea fi cel care a ghidat masina goala in copac si sa asiste la punerea SUB masina a cadavrului. Poate deja cadavrul era pus in asteptare in sant, si acest om la asezat la locul indicat. Prima masina cu doamna si fetita cand a ajuns, acest domn, pe care eu sunt sigur ca are ochii albastri, era deja acolo si deci putea face ce voia. Faptul ca era pe bicicleta, elimina suspiciunea de filaj, dar nu si pe cea de persoana care a preluat controlul masinii. Mai e un aspect, intrebarea este de ce la lasat liber pe Condrea o saptamana? Pentru a reusi sa stearga urmele, sa isi procure o identitate falsa si sa plece nestingherit. Omul se afla acum bine merci si rade de noi. Nimeni de la IML nu va indrazni sa spuna ca ADN/ul gasit nu era a lui Condrea, doar si acolo baietii cu ochi albastri au colaboratori. Graba cu care a fost ridicata masina, a fost legata de faptul ca trebuia gasita si inlaturata telecomanda, asta pana intra expertii in actiune.

Caramitru  •  26 mai 2016, 18:38

Iata un punct de plecare din care ar putea rezulta daca Condrea era agent sub acoperire. Fosta sotie a dexlarat ca decedatul avea permis de port arma. 1 Ce fel de permis de port arma, avea Condrea ? Daca avea pentru pistol cu glont, sigur era politist ori fost politist, acoperit ori nu, asta pentru ca in Romania, legea prevede ca nu se da permis.port arma pentru pistol.cu glonte, decat pt. fosti ori actuali judecatori,politisti, etc. in general doar oameni din 'sistem' Civilii pot obtine cel mult, permis de arma neletala, revin la intrebare: Ce arma avea Condrea ? Daca facea parte din servicii secrete, si avea arma cu glont, sigur are deja pus la baaza de date ca a avut permis de arma.cu gaz iritant, la misto,.eu asa procedam, daca lucram in sistem, banuind ca presa se va interesa. Spor la treaba !

Krishna  •  4 iunie 2016, 13:22

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează