Flori Dinu: ”Cât v-a dat Anios? Eu vă dau dublu!”. Medic-șef: ”Ieși afară! Ia liftul că-ți dau un șut în cur de pici direct la parter!”

Mărturia despre corupție a unui medic-șef de microbiologie de la un important spital de urgență din București: ”Directorii de spital iau și 30% din contractele cu Hexi. O parte din bani merg la partidul care-i protejează!”

joi, 26 mai 2016, 7:02

UPDATE: NU MAI CĂUTAŢI SURSELE CĂ NU LE GĂSIŢI.
După declaraţiile fostei soţii a lui Dan Condrea, ultima modă a devenit aceea a descoperirii surselor. E util ca oamenii să ştie ceea ce redacţiile ştiu deja: să descoperi sursele jurnaliştilor este un lucru imposibil. Ori de câte ori ai impresia că ai făcut-o dai de altcineva, nu de cel pe care îl cauţi. 🙂

 

UPDATE: Directorul general Hexi Pharma, Flori Dinu, a trimis azi-dimineaţă Gazetei Sporturilor următorul mesaj: „Nu mă văd vreodată în viaţă mergând să ofer mită vreunui medic în numele Hexi. Contextul descris nu imi sună cunoscut în niciun fel, nu s-a întâmplat nici măcar parţial, este o calomnie sau o invenţie. Dacă există această doamnă doctor, o rog insistent să meargă să depună mărturie la Parchet.”

UPDATE: Astăzi, de la ora 11:00, Anca Grădinaru îl va chestiona în legătură cu criza din sănătate pe vicepremierul Vasile Dîncu într-o discuţie în direct la Europa FM.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Aceste femei.

Aceste femei medic tensionate, trase la față și amarnic de supărate pe ceea ce ni se întâmplă tuturor.

Lor le datorați, majoritar, dezvăluirile de după „Colectiv” și până azi.

Poate că e o întâmplare, dar din nou avem în față o femeie. Obosită, sătulă de umilințe și plină de o răutate rectilinie, o graniță peste care nimic nu mai trece.

„Vreau să vă povestesc cum se trucau licitațiile pe dezinfectanți. Aștept asta de cinci ani! Mă resemnasem, nu mai credeam că va veni acest moment”.

Medic de școală veche 

Femeia a fost medic la  Cantacuzino.

„Școala veche de la Institutul Cantacuzino”, spune ea, cu un regret deschis. „Poate de aici ar trebui să începem discuția. De la faptul că atentatul la siguranța națională a început cu distrugerea Cantacuzino”.

„Abia apoi au trecut la Unilab”

– Ce atentat?
– E mult de povestit. La Cantacuzino a fost depozitată în oameni o formidabilă cunoaștere avansată a țării acesteia. Pur și simplu a dispărut. (se oprește, ezită) Dar nu ar fi timp acum, pentru asta! Ar fi de povestit o viață.

– Însă…
– Să știți că inițial Hexi Pharma venea cu avize bazate pe analize de la Cantacuzino. Apoi au migrat la Unilab. Asta, așa, că poate zice doamna Flori Dinu că nu știu ce vorbesc. Știu foarte bine, știu lucrurile în detaliu! Nu am uitat nimic din acești ultimi 20 de ani. Zece am stat la Cantacuzino și zece la spitalul despre care o să vă povestesc cum se trucau licitațiile.

„Unul dintre cei mai buni”

Intră un medic. Zâmbește. „Vedeți că stați de vorbă cu unul dintre cei mai buni microbiologi ai României!”, spune bărbatul.

„Hai, lasă, uită-te la tine, cinstit ai fost, nebun ai rămas”, îl tachinează ea.

Reluăm discuția.

Medicul microbiolog a lucrat aproape un deceniu, până în 2013, la unul dintre primele trei spitale de urgență din București. Și unul dintre cele mai mari spitale ale României!

Spital care a tratat victime de la Colectiv. Și spital care a ieșit prost și la testele de sanitație ale ministrului Cadariu.

Ea a fost, până acum trei ani, șefa laboratorului de microbiologie.

„Eram și epidemiolog”

– Erați șefă la microbiologie, dar vă ocupați și de dezinfectanți.
– Da, pentru că, neexistând epidemiolog, îndeplineam și rolul acesta.

– Nu exista epidemiolog la un spital cu peste 600 de paturi?!
– De ce vă mirați?! Sunt puțini epidemiologi în țară.

160 de epidemiologi are România în acest moment, la peste 400 de spitale. Unii specialiști consideră acest număr în sine o amenințare la sănătatea publică

„Aproape toate firmele dădeau bani. Dar Hexi plătea mai mult”

– Și care era rolul dumneavoastră în licitații?
– Rolul real sau cel teoretic?

– ?
– Hai c-ați înțeles exact! (este extrem de directă, dură, n-are timp de eschive) Teoretic, comisia de licitații era independentă. Practic, era vorba de bani.

– Cine dădea bani?
– Aproape toate firmele de biocide dădeau bani. Ca să fie clar! Dar Hexi avea un specific. Se știa că produsele lor sunt slabe. Și atunci, ei plusau la bani, față de alții.

– Cum adică se știa?
– Când am ajuns în spital am aflat acest lucru. Era un lucru general cunoscut, larg răspândit.

PAUZĂ DE RESPIRAȚIE

Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș face în aceste zile controale în patru spitale bucureștene: Municipal, Floreasca, Spitalul de Arși și Sf. Ioan. Raidul este în curs. S-a ajuns la interviuri față în față cu medicii. Surse din spitale susțin că există declarații scrise, inclusiv ale managerilor, care vorbesc despre faptul că „se știa că produsele Hexi aveau o calitate mai slabă”.

„Nu mirosea a alcool”

– Cum plusau la bani? Concret, vă rugăm!
– O să vă povestesc o întâlnire cu Flori Dinu, directorul general de la Hexi. Întâi, contextul. Știind că aveau dezinfectanți slabi, îi tot refuzam, îi descalificam. Infecțiile nosocomiale deveneau în toată țara o problemă tot mai mare! Și le căutam nod în papură că produceau biocide slabe, nu doream să-i am în spital. Dar directorul a venit la mine și mi-a zis: „E timpul să termini cu ce ai tu cu Hexi!”.

”Un lucru mai puțin cunoscut în legătură cu infecțiile nosocomiale este numărul mare de purtători. Pacientul care se infectează în spital le dă celor de acasă. Cei din familie devin purtători, merg pe stradă și nici nu știu acest lucru. Oamenii colonizați sînt mult mai mulți decît numărul celor la care bacteria se manifestă” Medic șef de laborator microbiologic, sursă a Gazetei

– Nu cumva erați subiectivă? Cum vă sună că le căutați nod în papură?
– Stați că vă lămuriți! La câteva zile a apărut în spital Flori Dinu. A venit să discutăm. Îmi aduc aminte ca acum. M-a marcat întîlnirea. Era, iertați-mă, o golancă! Învățasem o viață, muncisem în halat alb decenii la rând și, recunosc, nu îmi plăcea deloc genul. Un personaj unsuros!

– E cam mult ce spuneți!
– Mi-a adus un dezinfectant pe bază de alcool. O mostră. Am mirosit mostra. I-am zis: „Nu miroase a alcool”. Mi-a răspuns de sus, că venea de la director pasămite: „Sunteți fumătoare și v-ați pierdut simțul mirosului”. M-am enervat și a urmat discuția. Nu voi uita discuția toată viața deși nu asta ar trebui un medic să-și amintească din viață.

DIALOGUL DINTRE ȘEFA MICROBIOLOG ȘI ȘEFA HEXI PHARMA

– Nu are sens, produsele firmei dumneavoastră au probleme.
– Dar n-aveți dreptul să ne refuzați!
– Ba da, am dreptul ca profesionist! Și am dreptul să fac un referat de respingere prin care să anunț și celelalte spitale.
– Am înțeles. Cât v-a dat Anios?
– Poftim?!!!
– Cât v-a dat Anios că eu vă dau dublu!
– Ieși afară!
– Ce?
– Ieși afară acuuuum! Cară-te repede cu liftul că dacă îți dau un șut în cur te duci direct pe geam și pici direct la parter!

30% din contract, din care o parte la partid

– Chiar așa a sunat discuția?
– Da! Mi-am ieșit din minți când Flori Dinu a dus mîna la geantă să scoată plicul.

– De unde știați că era un plic?
– Pentru că așa se lucrează în licitațiile din spitale pe dezinfectanți. Cu plicul.

– Puteți detalia?
– Directorul general de spital ia cel mai mult. În anumite cazuri, chiar 30% din contract.

– Din contract?! Ar însemna zeci de mii de euro la un contract.
– Da, asta înseamnă. Dar nu toți acești bani îi rămân lui.

„Directorul general al unui spital primește și 30% din contractul pe dezinfectanți. Însă o parte din bani îi dă mai departe protectorului politic, pentru cheltuieli de partid” Medic șef de laborator microbiologic, sursă a Gazetei


Lista cu plicuri

– Și cine mai primește bani?
– Să facem lista cu liniuță de la capăt:

– Pînă și asistenta șefă?
– Da, pentru că are un rol important în poveste. Asistenta șefă e un personaj foarte important pe secție.  Ea are rolul de a gestiona eventualele plângeri ale medicilor. Sau chiar îi determină să facă referate pozitive pentru firma respectivă de atiseptice.

PAUZĂ DE RESPIRAȚIE

10-15% erau infecțiile nosocomiale pînă acum trei ani, în spitalul unde lucra microbiologul

Dialogurile pe care Corpul de Control al premierului le-a derulat au mai scos la iveală un lucru surprinzător. Care confirmă ceea ce spune sursa în interviu. Sursa nu știe despre raport, raportul nu știe despre sursă. „Există doi directori care au spus că medicii de pe secție preferau Hexi și că le cereau explicit acest lucru”. Corpul de control al lui Dacian Cioloș investighează acest lucru.

Cum se mărea prețul cu acte adiționale

– Dar cum reușea Hexi să dea atât de mulți bani și să rămână pe profit?
– Nici eu nu știam până cînd n-am citit chestiile cu firmele off-shore și cu diluarea. Acum m-am lămurit. Dacă diluau aveau bani suficienți de șpagă. Se știa că ei plătesc mult la plic, acesta era atuul lor!

– Dar…
– Și se mai întâmpla ceva. Contractul cadru era semnat în condițiile de la licitație. La prețul de 8 lei pe litru, să zicem. Apoi, veneau actele adiționale. Despre care nu mai știa nimeni, nu deveneau publice. Aceste acte adiționale creșteau prețul.

– Când apăreau actele adiționale?
– Cam după trei luni. Adiționalele măreau prețul până la cel dorit de Hexi și toată lumea era mulțumită. Aceste documente adiționale există în arhiva spitalului.

20-30% sînt infecțiile nosocomiale în 2016, din experiența colegilor lui 

– Ați văzut plicuri?
– Nu, dar știu că erau diverse.

– În ce sens?
– Diverse forme de plicuri. Mai mici sau mai mari, depindea de funcția celui care le lua.

– Și dumneavoastră?
– Nu am luat niciun ban! Și aici a venit sfârșitul. La un moment dat m-am dus la manager și i-am zis: „Ai merțan, ai case, eu nu vreau să fiu ca tine! Ți-ai ales acest drum, treaba ta. Dar nu o să mă cumpere nimeni. Nici pentru 10.000 – 20.000 de euro, cât mi-ar fi revenit mie, și nici pentru mai mult”.

„I-am zis directorului: când o să se spargă totul, nu voi, șefii, cu banii ăștia mulți făcuți, cu sute de mii de euro, veți cădea, ci tot noi, fraierii! Apoi am plecat” Medic șef de laborator microbiologic, sursă a Gazetei

„Ne țin intenționat în nesiguranță”

– Și ce ați făcut?
– Am venit să lucrez în privat.

– O spuneți cu regret?
– (de când a început discuția e prima oară când se îndoiește – poate că vede cu ochii minții  Cantacuzino sau marile spitale) Nu știu. Altceva regret. Am fost, toată viața mea, o luptătoare. Am apărat cauze. Am pledat pentru colegii mei. În ultimii cinci ani am obosit și am renunțat. Nu mă victimizez și nu vreau să par mai mult decât sunt. Dar nu suport golănia unsuroasă.

– Cum ați plecat din spital?
– Spunându-le încă ceva șefilor de acolo. Că dincolo de banii care sunt, într-adevăr, insuficienți, ei ne amețesc intenționat. E un sistem securistic. Ne dau puțini dezinfectanți ca să nu băgăm de seamă că sunt neeficienți! Un medic sau un om aflat permanent într-o stare de lipsă, de nesiguranță, nu mai vede clar, nu mai are luciditatea să se gândească la soluții și la pacient.

„Nici noi medicii nu mai știm unde să ne tratăm”

Intră din nou medicul de mai devreme. „Auziți, noi putem sprijini în vreun fel investigațiile voastre? Să dăm bani legal, de exemplu”.

Ne uităm ca proștii. Nu, în niciun caz…

Reluăm dialogul, am obosit cu toții.

– Efectul…
– Efectul e că și noi, medicii, am ajuns să nu mai știm unde să ne tratăm. Nu că scrieți voi acum se tem oamenii sau medicii cinstiți, care sunt mulți. Asta e tot o motivație securistică. Repede arunc-o pe presă! Adevărul e altul: în decenii, aceste personaje ne-au redus încrederea în noi! Și ne-au dresat să ne mulțumim cu orice.

Directivele KGB

După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost redactat un document care conține directivele KGB pentru România.

Erau prezentate, pe scurt și extrem de concret, metodele prin care noii stăpâni urmau să lichideze tot ce însemna elită, spirit și viață comunitară care ar fi rezistat comunismului.

Ca să construiască „omul nou”.

Una dintre reguli era: mijloacele de transport în comun să nu vină la timp. Să întârzie, astfel încât oamenii să nu fie siguri când ajung la serviciu și când se întorc acasă.

Nesiguranța în fața a orice și sentimentul că poți fi mulțumit cu orice.

Nu am primit răspuns de la Flori Dinu

Am întrebat-o pe directorul general Flori Dinu, prin purtătoarea de cuvînt a Hexi Pharma, dacă a oferit bani medicilor în spitale, „indiferent cum: mită, împrumut, ajutor sau orice alt fel”.

De asemenea, am întrebat-o dacă a primit vreun refuz cînd a oferit bani.

Nu am primit nici un răspuns.

„Eu sunt Vlad”

vlad_voiculescu
Imediat după dialogul cu medicul, în centrul orașului, în sediul Ministerului Sănătății, aproape de Palatul Regal, noul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, vine pentru prima oară în fața publicului.

Tânărul de 33 ani intră zâmbind în sală. Își maschează bine emoția. Dă mâna cu fiecare ziarist.

Îi roagă să intre în sală pe consilierii săi. „E o onoare pentru mine să fiți aici”.

Se prezintă în fața oamenilor pe care-i întrevede în spatele camerelor de luat vederi: „Bună ziua! Eu sunt Vlad”.

În spatele lui, lateral dreapta, stau, înghesuiți și fremătând obosiți, medici cunoscuți drept rebeli. Elena Copaciu, de la Alianța Medicilor, Cătălin Cârstoveanu, de la Marie Curie, sau Gabriel Popescu de la Matei Balș. Și un grup de tineri.

Ministrul e luat la întrebări. La unele are răspuns, la cele mai multe, nu. „Voi reveni”, răspunde el. Pare un pic cam optimist. Dă termene scurte, unele de zile.

La unele întrebări Eu-Sînt-Vlad o dă pur și simplu în bară.

Ajunge la un subiect delicat. „E adevărat că s-a încheiat controlul pentru Unitatea de Arși de la Floreasca?”. „Da”. „Și că s-a trimis la Parchet?”. „Da”. „Și că numele domnului profesor Ioan lascăr figurează pe documentele trimise la Parchet?”. „Nu vă pot spune asta”. Figurează!

E o liniște rece printre medici.

Îi privești, femei și bărbați din generații diferite.

Cătălin Cârstoveanu se leagănă de pe un picior pe altul, ca un luptător înainte să intre în ring. „Șeful asociației de medicamente generice a insinuat că sunteți motivat financiar de marii producători ca să blamați medicamentele ieftine. Ați luat vreodată vreo sponsorizare pentru dumneavoastră personal de la marii producători de medicamente?”. „Nu, niciodată!”.

Liderul de vârstă al echipei de consilieri, medicul Adriana Pistol de la Centrul de boli transmisibile de la INSP, stă pe scaun, undeva ascunsă. O viață în spatele bolilor.

Nimic glamour, nici o siguranță bine acordată vestimentar.

Doar un grup de oameni care par că nu mai au nimic de pierdut.

 

 

Cele 26 de părți ale investigației:

Comentarii (159)Adaugă comentariu

din diaspora  •  26 mai 2016, 7:40

Aici este vorba foarte putin de politicieni . Afacerile din domeniu sunt cladite pe un sistem 100% de provenienta securista . Pentru politicieni este un domeniu inaccesibil iar deturnarea atentiei spre ei miroase a manipulare . Nu neg ca exista si politicieni care sa-au lins degetele dupa mierea din borcanul mare , dar altii sunt beneficiarii continutului din borcan .

Felici  •  26 mai 2016, 7:45

Felicitari pentru ancheta. Mai clar de atat

aCID  •  26 mai 2016, 7:48

„Ea vorbește”? Și „microbiolog ... 10 (ani) la Cantacuzino și 10 într-un mare spital de urgență din București”? Greu o fi să-i afle numele cine vrea cu adevărat să-l afle... nu prea vă pricepeți să vă protejați sursele.

Dan Patru  •  26 mai 2016, 8:03

Normal ca atunci cand e vorba de coruptie de amploare si de bani multi totul e politic.

Marian Vasile  •  26 mai 2016, 8:05

Si daca ii afla numele...ce? Nici nu cred ca se fereste! Cei care sunt corecti...nu au teama! Bravo Tolo...Bravo Mirela!

Cris  •  26 mai 2016, 8:06

Asa-zisa "democratie" romaneasca se finanteaza de ani buni, din bani negri, produsi de MAFIE. Intrebarea care se pune este: de ce ar fi romanii multumiti cu o democratie mafiota care are ca rezultanta cel mai scazut nivel de trai din UE? Peste tot pe unde te uiti - legi abuzive si lumea pregatita cu plicul...

lili  •  26 mai 2016, 8:21

Ma tem ca veti ramane singuri in lupta cu mizeria din Sanatate... ceva imi spune ca cei responsabili si cu putere sa gaseasca vionovatii nu o vor face... de ce?! Interese peste interese... vom ramane cu niste acari Paun. Si ne vom plange in continuare ca Sanatatea nu are bani suficienti iar spitalele noastre arata ca-n tarile lumii a 3-a.

mal.  •  26 mai 2016, 8:25

Domnule Tolontan, idilică prezentare faceți noilor consilieri ai ministrului... Nu v-ați gândit că poate suntem unii care îi și cunoaștem? Știința conducerii ministerului nu vine din faptul că nu a primit sponsorizări! Știu mulți oameni din sistem care văd adevărații decidenți din spatele acestora...

Petru  •  26 mai 2016, 8:25

Tolo,nu te lasa ,da pe ei pana la ultima picatura..sa mori cu ei de gat!!!Am ajuns sa ti citesc articolele de 2-3 ori pe zi, in speranta unor update -uri...E ceva incredibil ce citesc..mi e frica ca se vor taragana lucrurile mai sus...iar lumea se va plictisi de acest subiect,in asteptarea unui cutremur al sistemului, si si va indrepta atentia spre altceva...tu zgaltai sistemul acuma, dar inca n au cazut *** din el...doar unul care a si murit...sunt multi *** care colcaie in sistem...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dinca  •  26 mai 2016, 8:30

coruptia este sistemica in sistemul sanitar, de exemplu dr. Serban seful sectiei de ortopedia din cadrul Spitalului Judetean Constanta aloca protezele de sold doar anumitor doctori din cadrul sectiei care fac parte din "gasca" iar la anumiti medici cate o proteza maxim pe luna. Cu ce sunt vinovati pacientii care s-au dus la doctorii respectivi (cei care primesc doar o proteza pe luna) ? Situatia se perpetueaza de ceva timp si nimeni nu ia nici o masura. Am solicitat sa cumpar eu proteza si doar sa fiu operata in spital insa dansul nu mi-a permis acest lucru. Se comporta de parca ar fi mosia lui. Poate incepeti si aici o investigatie.

Flituit de SRI  •  26 mai 2016, 8:32

Ma asteptam ca azi sa citesc ceva despre raportul SRI, dat de marele Georgian publicitatii! Nimic, dar nimic! Inseamna ca subiectul este de nimic, daca nu ti- l aperi Tolontane! Medianovele, cam asta publici de vreo 3 saptamani! Daca subiectul a cesta nu este de siguranta nationala, si tu accepti ideea, e de rau, caci esti un formator de opine! Ti- ai facut acest merit, dar de ceva timp Parca scri pentru fraieri! Ok, spaga, diluare, dar ce rost au ptr fraieri amanuntele desbatute atat :offshore, procente, functii? Pai stim deja, vedem de 20 de ani Medici care tipa de salarii dar au averi imense, etc! Proprelema este ce facem noi! Lass- l pe Vlad, poate va face bine! 6 luni la 27 de ani, e ca Hexi in spitale! Problema este ca nu faci fata momentului, pe care tu l- ai creat! Ar trebui sa fii ori mult Mai incisiv, ori sa prezinti fraierilor, ce PREVEDE, ce se face in democratii, cand este asa ceva! A murit patronul Hexi. A murit, n- a murit, a fost omorat, n- a fost, sinucidere sau accident, chiar nu Mai conteaza! Faptul ca SRI nu a cadadicsit sa considere subiectul nici macar tactic, si a murit acest pion, este o mare pierdere pentru adevar, democratie, libertate! Moartea lui se poate consider a culpa statului roman, care avea datoria sa faca totul pentru a afla ce si cum, si de ce, si cine! Asa....vom citi rapport Georgian, o sa cadem pe spate daca iohannis va spune ceva, si noi tot platitori de taxe, ca prostii vom ramane! Rolul tau este sa fii o voce! Depinde a cui!

Cătălin Tolontan  •  26 mai 2016, 8:32

@lili: credeti ca mai poate fi musamalizat asa ceva? Noi nu credem asta, dar ne intereseaza opinia dumneavoastra. Oricit de puternic e partea corupta din partide si acolo sint oameni care s-au saturat. Oamenii tineri vor produce despartirea de acest sistem. Nimeni nu-l mai suporta, el a esuat la modul extrem de concret al vietii si al mortii. Iar in Sanatate se misca placile tectonice. Intrebarea e valabila pentru toti cei care comenteaza.

show-ul rosu  •  26 mai 2016, 8:33

Normal ca este vorba de clasa politica. Coruptie , inselatorie, genocid de-a dreptul. Mi-ar placea sa vad niste capete cazand, sau vreun partid politic pierzandu-si credibilitatea pe veci...Oricum nimic din ce va urma nu va putea repara ceea ce au facut aceste creaturi.

Cătălin Tolontan  •  26 mai 2016, 8:34

@mal.: ne dati un mail pe [email protected], va rugam?

Matei  •  26 mai 2016, 8:38

Caz tipic de corupție dezvăluit într -un mod marca GSP. Probabil nu mai "digerați" bine nici laudele, dar sunteți un reper in tara care "tranzitează" democrația .Respect!

Lucka  •  26 mai 2016, 8:40

Domnule Tolontan , se stiau aceste lucruri de mult . Toata lumea le stie ! Ne mira ca abia acum apar in mediul public ... poate din cauza ca abia acum cineva asculta vocile cinstite din sistem ! Felicitari GSP ! Firmele din domeniul farmaceutic au avut un "succes" imens in ultimii 8 ani ! Poate ar trebui publicat un studiu referitor la aceste firme care au explodat efectiv . Cred ca reprezentantii zonali , distribuitorii , cei care au contact direct cu spitalele , cu medicii , consider ca sunt punctele slabe si acolo trebuie cercetat acest sistem corupt , inuman . Iar cand ii vad la TV pe cei care au gestionat aceasta situatie ani de zile , cum dau lectii populatiei si apoi se duc si se opereaza la Istambul ...

Sorin  •  26 mai 2016, 8:41

Luați toate spitalele la puricat....anul trecut soția s a operat de fiere la spitalul militar craiova. ..4 săptămâni a fost la pansat pentru ca una din operații s a infectat....dar nu se știe de ce...cit a fost în spital am toate medicamentele...mai avem sa cumpăr și fesile...în rest tot....după ce ca pina nu am dat nu a operat o nimeni fiind în criza de vineri seara pina marți. ..nu mai punem ca fiind alergica la analgezice cu specificație în foaia de observație. ... o asistenta a venit sa i facă un algocalmin pentru dureri fără sa întrebe măcar. .. pe lingă mizerie mai este și nepăsare. ..și ca sa închei. ..la ieșirea din spital. ..i s a dat un decont de cheltuieli...cu toată medicația cumpărată de noi trecuta în decont...asa ca... se fura și se va fura la infinit...asa sa că sistemul trebuie reformat de la rădăcină.

Liana  •  26 mai 2016, 8:42

@Mal.: mie nu mi se pare o prezentare idilica; mi se pare, chiar, o prezentare destul de sceptica, asa cum suntem toti fata de outsideri tineri, care-si aduc o echipa notorie prin faptul ca a facut opozitie. OK, e buna si opozitia, insa ramane de vazut daca se si poate construi ceva pe opozitia lor. E firesc scepticismul, dupa atatea lovituri pe care le tot luam noi, ca intreg, dupa atata manipulare. Mie nu-mi vine sa cred ca ministrul sanatatii are 33 de ani. Doamna din articolul de mai sus are 20 de ani (mai mult decat jumatatea varstei domnului ministru) si s-a lasat pagubasa. Poate ca doamna doctor isi pastreaza anonimatul doar pentru marele public. Mie nici nu mi se pare ca are vreo problema in a se dezvalui, tine, poate, de regia serialului, suspansul amplifica efectul :-).

bubulina  •  26 mai 2016, 8:45

Ordinea si insanatosirea sistemului de sanatate o poate face numai un Vlad Tepes. Pe noul ministru Vlad nu-l vad in stare. Asa ca va si imi urez sa mor acasa, fara sa trec prin vreun spital. Sotul meu ajuns in spitalul Municipal, ca urmare a unui atac cerebrala, a fost salvat uimtor de niste medici exceptionali, dar s-a intors acolo dupa ce i s-a facut rau, din cauza unei bacterii, contactata in spital, iar dupa o saptamina a murit in acelasi spital, dupa ce s-a mai pricopsit cu inca o bacterie, luata dupa intubare. N-am inteles la data respectiva de ce spitalul ne-a pus sa semnam o declaratie, ca nu avem nicio pretentie....ACUM dupa descoperirile dvs. am inteles. Pacat de medicii de exceptie pe care-i avem..."Munca-n zadar". Ne omoara coruptii si politicienii. Le doresc astora din urma cit mai multe bacterii, nu sa-i omoare ci sa-i macine in chinuri TOATA VIATA! Asa sa-i ajute Dumnezeu!

Lucian  •  26 mai 2016, 8:47

Da TOLO, orice se poate musamaliza! Mai ales Asa ceva! Oamenii tineri pot schimba! Te inseli , tata! Nu varsta este criteriul. Educatia este ! Numai din educatie vine onestitatea, corectitudinea! Ori noi educatie in 26 de ani, IOC! Sti tu cum vin *** astia tineri la interviuri? Cat imi dati salariul, dar nu garanteaza nimic din ce vrei tu sa faca! Sti cat dureaza acomodarea lor in ceva functii? Minim 1 an! Sti cat dureaza sa realizeze, ca vrei sa- I ajuti! Infinit! Au o singura masura! Tupeul! E Falsa si proasta ideea cu tinerii! Cat de Tanara este sea intervievata azi! Asta o spun din practica la cateva companii de top!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lili  •  26 mai 2016, 8:50

Da, cred ca vom vedea o cosmetizare de suprafata, o vreme un Ministru nou si fara pata dar cu putina putere de a schimba, grosul oamenilor corupti din Minister si din spitale va ramane, nu-i schimba nimeni, din toamna vom avea guvern politic si un nou Banicioiu care va "garanta" conditii ca-n Germania, in timp ce hotiille din Sanatate vor continua. NU se stia la nivel de SRI de spagile uriase ce se platesc pentru ca medicamentele unei firme sa intre in spitale?! Cum sa nu se stie, inseamna ca SRI este mai slab ca Gazeta Sporturilor in materie de investigatie?! Au stiut si au lasat asa, din motive probabil argumentate, pentru ei, dar pe care noi nu le vom afla niciodata. Sunt secrete, ne-a "garantat" Presedinte Romaniei, Klaus Johannis. Mai vorbim pe subiect. Am un baiat mare acum, a fost bolnav(si inca are probleme de sanatate din cauza imunitatii scazute in urma unui cancer cand era copil), am mers multi ani de zile prin spitalele din Bucuretsi si Brasov, ce-am vazut si ce-am trait ma face sa cred ca nu exista nici o sansa cat voi trai eu si cat va trai baiatul meu ca in spitalele romanesti sa fie altfel. In spitalele private este cu totul altfel, ultima operatie, de apendicita a avut-o intr-o clinica privata, Spitalul Sf Constantin din Brasov, numai superlative dar a costat enorm, noroc ca a vut asigurare la acel spital de la multinationala la care lucreaza si a platit din buzunar numai o parte din costul operatiei. Spitalele de stat NU vor ajunge niciodata acolo unde este Spitalul Sf Constantin. Si asta din cauza hotiei.

Cris  •  26 mai 2016, 8:52

Toata lumea se intreaba cum de nu a aparut masina lui Condrea pe camera de supraveghere instalata in Tamasi, iar masina martorei, da. Nu e posibil ca masina sa fi picat din cer. Ipoteza ca Condrea a intors pe sensul de mers, inainte de a intra in copac e ciudata. Drumul este atat de scurt incat este aproape imposibil ca Condrea sa nu se fi intersectat cu martora, iar aceasta sustine ca nu l-a vazut venind din fatza ci doar cand a depasit-o in viteza. Cu alte cuvinte, pe drum de 3,8 km putin circulat nu prea ai cand sa te intorci in drum, sa depasesti o masina si un biciclist si sa te infigi in copac. Ipoteza ca Condrea a iesit de undeva din camp si a intrat pe sosea cade. Nu avea ce sa caute un om de valoarea lui Codrea pe camp. Impostorii care conduc aceasta tara trebuie sa dea niste raspunsuri.

matei dumitru  •  26 mai 2016, 8:53

Halucinant! Romania este o tara in care s-ar trai foarte bine,dar este devorata de cancerul hotiei si al coruptiei care urca pana foarte sus in structurile statului. si, de aceea, se pare ca nu avem sanse de vindecare. Este naiv celcare crede ca s-ar putea intampla asa ceva fara stiinta serviciilor, a politiei, a justitiei, parchetelor etc..Toti cei corecti sunt marginalizati...Si asta se intampla incepand de la orice primarie,, post de politie din varful muntelui, pana foarte sus...chiar foarte sus...Arestarile la televizor nu mai inseamna nimic pentru nimeni pentru ca dupa aceea infractorii nu numai ca in majoritateacazurilor nu patesc nimic, darraman, bine mersi, cu sutele de milioane de euro furati, iar statul nu are bani dxe pensii si salarii ...Mai putem avea sperante? Eu zic ca nu...

Cezar  •  26 mai 2016, 8:59

Orice tara ortodoxa e clădite la fel. Sistem mafiot. Uitați-vă din toate tarile Europei, unde domina ortodoxia este și cel mai scăzut nivel de trai.

Gareth Edwards  •  26 mai 2016, 9:06

Cataline, q.e.d. ... Sunt aroman si am pretentia ca sunt un pic altfel, e vorba de o rezilienta psihica si fizica mostenita. Dar acum plang la propriu, nu mai sunt bun de nimic...

Cristi  •  26 mai 2016, 9:07

FELICITARI, MERGETI MAI DEPARTE NU VA LASATI In luna ianuarie 2016 un coleg de liceu a MURIT in SPITALUL FUNDENI din cauza unor infectii intraspitalicesti, initial operat de anevrism la aorta, s-a infectat in spital , a ajuns la septicemie (chiar i-a fost amputat un picior), numele SUCIU NICOLAE din Craiova. DE VERIFICAT. Ma bucur ca in sfarsit se pronunta cuvantul DOCTORI/MEDICI care au cea mai MARE VINA in aceasta golanie. PRESA EVITA/EZITA SA SE IA DE DOCTORI si CHIAR SI PROCURATURA. Acesti DOCTORI profita de pacienti care sunt VULNERABILI in fata doctorilor si fac orice sa se vindece (spaga, servicii, etc.), dar asta NU ESTE DE AJUNS......... CONTINUATI ANCHETA VIZAND REACTIVII PT. ANALIZE si MEDICAMENTE.

Alex One  •  26 mai 2016, 9:15

Acest ministru pare infantil. Crede ca poate cucerii pe cineva cu formule amical- familiar uzitate in general in mediul corporatist. In primul rand nu avea rost sa apara la aceasta conferinta de presa cand nu a luat cunostiinta temeinic din interior de problele ministerului care nu sunt doar cele sanitare chiar daca acum sunt in centrul atentiei. Lumea asteapta fapte de la acest tanar "destept si frumos" nu batai prietenesti pe umar. D-l Tolontan, daca tot efectuati si publicati anchete serioase care depasesc profilul unei gazete sportive, mentineti un stil mai riguros in relatari, precizari de genul .. "se leagana de pe un picior pe altul" sau "nici o siguranta bine acordata vestimentar" ! ,cred ca nu-si au locul.

Gabriel  •  26 mai 2016, 9:19

Am scris prin februarie un articol ”De ce sunt de acord cu confiscarea averilor tuturor coruptilor”. Mi se pare potrivit situatiei. S-ar face multi bani la buget pentru sanatate si educatie! Redau un fragment despre care cred ca se potriveste situatiei: ”Sa va mai spun ceva despre marii corupti care ies la iveala acum. Oamenii aceia nu au ajuns peste noapte sa fure milioane si milioane de euro! Incearca tu acum sa dai unui salariat obisnuit din Romania – fie chiar si cu salariul mediu pe economie – 10.000 de euro spaga ca sa semneze un act aiurea. Se va kaka pe el de frica si cel mai probabil nu va indrazni sa semneze. Vedeti voi, somnul linistit pe perna ta e o valoare pentru multi oameni. Oameni obisnuiti ca mine. Dar acelasi om care a luat odata 100 de euro pentru o favoare, a luat apoi regulat cate 500 de euro ca sa semneze niste documente, ajunge in final si la cei 10.000 de euro. Daca nu a fost prins si nu a patit nimic, va prinde curaj si va vrea din ce in ce mai mult. Acum sa ne gandim la cei care iau spaga de ordinul milioanelor de euro. Nu au ajuns direct acolo, au luat intai spaga 100 de euro, apoi 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10000 s.a.m.d. pana au ajuns la milioane. Au in spate o activitate infractionala bogata si de lunga durata. De cele mai multe ori nu mai poate fi dovedita. Atunci, ce ne ramane de facut? De aceia sustin confiscarea totala a averilor lor. Sunt averi facute din hotie! Chiar daca a fost dovedit doar cu o fapta sau doua, sa apelam la bunul simt: nimeni nu ajunge sa fure direct milionul de euro! Aud in presa stiri care ma infioara: sa se retina doar impozitul pe venit pentru sumele dovedite in instanta!!! Pai cum asa!? Cine mai poate contoriza acum cum au facut averea? Nu mai poti. Chiar daca trebuie sa-ti declari averea (praf in ochi), nimeni nu poate sti cati bani ai facut. Sa va dau un exemplu. Declaratia de avere o faci odata pe an. Intre timp „afli” de la un prieten ca pe un anume teren se va construi ceva – urmeaza o licitatie. Cine te impiedica sa cumperi tot acel teren cu 2 lei si apoi sa-l revinzi cu pretul de 10 ori mai mare pentru investitia respectiva – de care stiai deja? Profitul facut intre timp, pe numele rudelor poate, e „pierdut” din declaratie. Ai avut si ai vandut terenul intre timp, nu mai apari pe nicaieri ca proprietar. Si cate si mai cate matrapazlacuri se pot face! Acesti viermi se pricep la asta. Si apoi apare stirea in media (care este detinuta tot de ei) ca exista pe undeva un primar sau presedinte (!) sarac. Abia are si el 2 apartamente si un teren la tara. Iti vine sa le plangi de mila nu alta! Asa ca: – SUSTIN CONFISCAREA TOTALA A AVERILOR CELOR DOVEDITI CORUPTI! – SUSTIN CONFISCAREA TOTALA A AVERILOR TUTUROR RUDELOR DE GRAD 1 A CELOR DOVEDITI CORUPTI! Doar s-au folosit de rude ca sa ascunda banii. As merge chiar si la rude de gradul 2 daca sunt dovediti. Dupa cum am spus trecerea pana la un nivel mare de coruptie se face treptat, pas cu pas. Asa ca as da legi ca sa descurajez mica coruptie. Sa nu fie niciun om obisnuit „tentat” sa treaca in cealalta tabara. Mica coruptie dovedita sa fie pedepsita cu 10 ani de parnaie! Pedepsele sa fie atat de drastice incat nimeni sa nu mai riste. Cand pui in balanta 10 ani de libertate langa o suma de bani, aproape orice suma de bani devine minuscula. Si asa cred ca nimeni nu va mai indrazni sa traverseze prapastia dintre normalitate si coruptie. Asta cred ca este solutia. Si in maxim o generatie ne vom reveni. Vom fi o tara prospera si curata. Problema este, cine sa dea legile astea? Toti guvernantii nostri au „gustat” din cascaval. Ei ne-au dat legi in favoarea lor, nu in favoarea noastra. Legi cu pedepse cat mai blande. De ce? Legea e lege. Si trebuie sa fie valabila pentru toata lumea. Altfel, nu suntem cu nimic mai presus decat oamenii cavernelor care aveau doar legea pumnului, legea celui mai tare. Ar trebui sa ne facem singuri dreptate? Din punctul meu de vedere, toti coruptii sunt niste parnaiasi ordinari. TOTI! Si merita sa infunde puscaria pe viata!”

Alex  •  26 mai 2016, 9:26

Felicitări jurnaliștilor care au lucrat la acest caz. Sper sa se facă un film despre asta, să poata avea acces mai multă lume la această investigație. Seamănă cu "Spotlight"

lazio1900  •  26 mai 2016, 9:29

bravo,felicitari!

mihaela rotariu  •  26 mai 2016, 9:29

Bravo pentru articol .Bravo pentru curaj . Hexipharma e numai un exemplu al exterminarii noastre . Dar ne legam de un nume si uitam miile de medici care nu se uita la noi pana nu iau plicul .Si pana la operatiile din spitale e umilinta de zi cu zi de la medicul de familie ,prima veriga a coruptiei .

Elena  •  26 mai 2016, 9:31

Vreau sa va spun ca, citind spusele acelui doctor "Auziți, noi putem sprijini în vreun fel investigațiile voastre? Să dăm bani legal, de exemplu”, (pe care daca l-as vedea l-as imbratisa), mi-au dat lacrimile si mi-a mai lasat un pic de speranta ca inca mai sunt oameni printre doctori si ca nu este totul pierdut. Si dvs, dle Tolontan felicitari pentru ca sunteti o raritate printre jurnalisti, si la fel ca acel doctor ne mai dati sperante ca nu au murit toti oamenii corecti din tara asta, si carora le pasa.

Octavian  •  26 mai 2016, 9:36

Incredibil ceea ce faceti. Va multumesc. E singurul lucru pe care il pot face. Daca pot face orice altceva ca simplu cetatean, va rog sa-mi spuneti.

Catalin  •  26 mai 2016, 9:43

Tolo, mi-as dori sa te pot multiplica, sa poti face anchete in toate domeniile.

MirceaB  •  26 mai 2016, 9:44

De ce am senzatia ca in invatamant situatia e identica cu cea prezentata la sanatate? Parca cineva vrea sa distruga Romania!

Marius  •  26 mai 2016, 9:47

Pentru binele ei s-o aresteze Parchetul pe Flori Dinu; altfel "o sinucid" si pe ea.

Lucian  •  26 mai 2016, 9:48

D-le Tolontan, pot sa va rog sa imi dati mai multe detalii despre directivele acelea KGB? Suna un pic a teoria conspiratiei, dar inclin sa cred/sper ca nu ati vorbi de asa ceva nefondat. Exista cumva un document public, sau o carte pe aceasta tema? Multumesc anticipat.

aur-ica  •  26 mai 2016, 9:48

Încet-încet, medicii au început să vorbească! Cam rar și cam timid, deși, după umila mea părere, ei ar trebui să fie cea mai indignată voce în acest scandal! Ei sunt primii și cei mai expuși incidendențelor la infecții întrucât sunt permanent în conact cu bacteriile diverse, necombătute de acești dezinfectanți diluați. Faptul că nu s-au îmbolnăvit nu poate fi un motiv pentru tăcerea și lipsa de reacție, de revoltă în contra sistemului corupt! Noi, pacienții, suntem înfricoșați de ceea ce ni s-ar fi putut întâmpla sau ni s-ar putea întâmpla dacă am ajunge în situația de a ne interna , dar medicii riscă enorm și de aceea nu trebuie să tacă și, dacă sunt sinceri și se bazează pe date științifice pot spune: „în ciuda faptului că sunt diluați, riscul e minim”. Reacția lor masivă, pro sau contra, ar fi mult mai liniștitoare decât tăcerea aproape generală a tagmei lor. Deși... diluarea, plicurile. sinuciderea, SRI- caz de siguranță națională...,

Marcos  •  26 mai 2016, 9:49

Totusi din toata zarva eu unul nu am inteles exact cat din cota de piata reprezentand spitalele detineau cei de la Hexi ? Pentru ca am vazut vorbindu-se si de 20 % dar si de 86%. Procentul e foarte important pentru a se vedea daca nu cumva si ceilalti furnizori sunt la fel de "diluati" devreme ce ideea generala este ca tot sistemul medical e infectat de problema asta, in masa. In orice caz aici sunt multi vinovati. Fara protectie de la cel mai inalt nivel din toate zonele in acelasi timp (putere+opozitie+servicii+parchet) astfel de lucruri nu se pot perpetua ani si ani la rand. Daca pentru dezinfectanti e tambalaul de pe lume inseamna ca pentru medicamente, aparatura medicala si de aici mai departe trecand la flota, paduri, petrol, etc pentru astia ce au gestionat cu "succes" tara din 1989 si pana in prezent ar fi necesar sa se declanseze cat mai rapid cateva sute bune de procese tip Nurnberg.... si nu simulacre de acte de "justitie" din astea in care ... cocosul intra in arest in aplauzele prostimii si iese dupa o luna cu doar 1-2 pene lipsa si o condamnare cu suspendare dupa care sa poata sa-si consume linistit in Dubai perioada de recuperare dupa rolul prestat in tot felul de mizerii.

senseu  •  26 mai 2016, 9:54

va urmaresc cu sufletul la gura .. nu va lasati.. sunteti niste eroi prin ceea ce faceti !!!!

Ovidiu  •  26 mai 2016, 9:56

Domnule Tolontan, aveți toată stima și respectul. Pe dumneavoastră și pe colegii dvs ar trebui să vă plătească Guvernul regește pentru că ați devoalat ceea ce nici SRI-ul, Ministerul Sănătății, Parchetul și nicio altă instituție plătită din bani publici nu au reușit. RESPECT MAXIM

Oana  •  26 mai 2016, 9:58

FELICITARI Dle Tolotan !! Va rog sa nu renuntati si mai va rog ceva foarte important : aveti grija de Dvoastra, ati reusit sa clatinati Mafia securistilor si a celor ce conduc tara asta din temelii si v-ati atras multe dusmanii, paziti-va si Dvoastra si colegii Dvoastra, avem nevoie de oameni ca Dvoastra, avem nevoie sa speram ca va fi bine candva. Indiferent de numele care vor aparea in aceasta ancheta ,ei trebuie sa plateasca si vom putea afla adevarul doar daca veti continua sa investigati si media sa puna presiune . Avem nevoie ca sistemul sanitar "sa se vindece" ca atunci cand ajungem in spitale sa avem o sansa reala la viata si asta nu se poate intampla decat printr-o operatie...facuta cu sange rece si fara mila dar spre binele pacientului.

Unu  •  26 mai 2016, 9:58

7x152 de spitale=1064 de persoane. Adaugam cel putin 2 persoane din fiecare dsv din tara, apoi din comisia de biocide de la ms si avem cel mai mare caz de coruptie. Parca marea coruptie era caz de siguranta nationala. Ma bucur daca cineva s-a gandit sa il reclame in sfarsit pe dr.Lascar. Licitatia pentru sectia de arsi a fost facuta dupa specificatiile lui. E timpul sa oprim porcaria asta cu marii doctori. Daca sunt corupti nu te poti astepta sa faca totul pentru pacient. Intotdeauna va face un compromis. Acum vreau sa le intervievati pe cele doua cucoane de la Elias :)) Sa vedem cum e cu 2012 si mai apoi in 2014 cand din cauza sapunul au facut o atribuire directa de contract desi toti stiau ca e apa de ploaie.

Dan Roua  •  26 mai 2016, 10:03

Diferenta f mare intre un verdict dat de Stat pt Sinucidere vs Atentat este acela de la catalogarea ulterioara a Statului in Stat de Drept vs Stat Mafiot. asta ca sa ne fie clar de ce niciodata nu se va spune oficial altceva decat ca ori a fost accident ori sinucidere. nu stiu daca a fost sinucidere, dar sa va spun de ce nu a fost Accident (pt ca sper ca inca mai avem creier in cap si toti macar stim sa adunam si sa intelegem de ce NU castigam la loz in pli de fiecare data cand tragem unul de la taraba) 1. Probabilitatea ca un om care traieste 41 de ani sa-si gaseasca sfarsitul accidenta FIX cand apare un caz impotriva lui si mai ales cand O MULTIME DE OAMENI L-AR VREA MORT este infima!!! (asta ne spune logica, nu paranoia) 2. Probabilitatea ca un accident sa se intample PRIMA OARA DUPA MULTI ANI cand schimba masina SUV cu una f putin protejeata este infima!!! (asta ne sopune logica, nu paranoia) 3. Probabilitatea ca fix masina lui sa nu apara pe camere de luat vederi dintr-un simplu accident tehnic coroborat fix cu accidentul taman al acestei masini este infima!!! 4. Probabilitatea ca PRIMA MASINA AJUNSA LA LOCUL ACCIDENTULUI (dupa cea a martorei) sa fie FIX O MASINA DE POLITIE care a securizat zona si a strans actela (ATENTIE: si care SA NU FI AFLAT INCA PRIN STATIE ca pe drum este un accident) este nu infima, ci ILOGICA!!!! acum, spuneti-mi voi daca undeva in viata asta, ati intalnit un eveniment in care 4 situatii cu probabilitate infima sa se intample concurand in acelasi eveniment. e ca si cum ai trage primul loz in viata ta, ai castiga suma maxima, toata lumea n0ar vrea niciun ban de la tine si tu ai ajunge cu ei la banca cu protectia unor interlopi care vin de buna voi sa te ajute sa nu ti se intample ceva!!!

OvidiuB  •  26 mai 2016, 10:06

Tolo, adu-mi aminte sa-mi fac abonament la Gazeta Digitala pana la sfarsitul anului. Si-asa e MULT prea PUTIN...

Catalin  •  26 mai 2016, 10:06

Politicul - acest cancer al Romaniei. Intrebati in orice minister ce inseamna noul Guvern. Oamenii astia nu au mai vazut niciodata o ingerinta atat de mica a politicului. Exista oameni care, desi nu sunt profesionisti desavarsiti, incep sa mearga cu placere la lucru. Parca invata sa mearga, fiind intrebati si pusi la treaba. Ma simt ca in povestea cu "Drobul de sare" fiind in constient ca in toamna acesti oameni vor pleca si vor veni inapoi formatiile de lautari: Dragnea, Ponta, Palada, si alte nume (pentru care imi cer scuze ca nu le-am trecut).

bogdan  •  26 mai 2016, 10:10

pare ca intr-adevar incepeti sa va apropiati de radacina raului.dar , ca oameni, va contruiti o datorie prin aceste articole.sa nu va opriti pana cand nu apar rezultate cuantificabile ale schimbarii in system.o ultima intrebare ( da...stiu...vorba cantecului ) : de ce un ziar care se numeste gazeta sportului nitiaza asemenea camapanii? nu e o critica pt voi ci pt tot restul presei din Romania.Transferurile din fotbal,Ridzi, Udrea,Hexi Pharma...am ajuns sa citesc gsp pt campanii anti system si nu pt cum descrieti verticalizarea lui banel...funny.

Dan Roua  •  26 mai 2016, 10:11

ce mi se pare cel mai important in aceasta afacere nu este faptul ca Condrea a murit, in acest caz particular. Ci mi se pare faptul ca mafia a dat un semnal TUTUROR celor care au afaceri cu ea sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca afaceri cu ea si ca nu cale de intors! din aceasta cauza vom asista pe viitor la o si mai mare clusterizare a informatiilor. fie spre presa, fie spre anchete. e ca si cum ai spune ca Statul Mafiot a introdus legal in Romania pedeapsa cu moartea!

Adrian Andrei  •  26 mai 2016, 10:14

@ Florin, Despre "directivele KGB" cauta cu google, dar cauta NKVD, ca asa se numea serviciul pe vremea aceea. @Tolo & echipa: Felicitari, mergeti mai departe! tolo.ro este primul site pe care-l accesez dimineata cand deschid compul!

Alin  •  26 mai 2016, 10:20

Aveti mai multe detalii despre acel document KGB? Felicitari pentru investigatii! Sunt foartw bine realizate. Sa speram ca toti spagarii astia *** sau sfarsesc in inchisoare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează