Hexi nu e unic. Cum a descoperit la microscop un medic de la Elias ”bacterii de hazna” în dezinfectanții produși de Romchim! Cine a mușamalizat

Am discutat despre cei care au diluat și despre cei care au suferit. Astăzi citiți povestea oamenilor care n-au tăcut. Numele ei este doctor Mariana Buzea.

miercuri, 25 mai 2016, 7:04

UPDATE: Alexandru Rafila pentru Gazeta Sporturilor: ”Sunt gata să mă urc în avion chiar acum pentru o întrunire la Organizația Mondială a Sănătății, așa că nu pot vorbi prea mult. La OMS se va discuta și despre bacteriile rezistente la antibiotice. E adevărat că eram atunci consilierul lui Nicolae Bănicioiu. Consilier onorific. Dar nu m-a rugat ministrul să gestionez comunicarea, am vorbit pentru că așa am crezut eu.  Nu mai țin minte ce am declarat în 2014, dar eu am fost mereu ferm în legătură cu infecțiile nosocomiale! E demotivant ce se întîmplă și mă întreb dacă nu se urmărește denigrarea Societății de Microbiologie pe care o conduc”. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

– De ce face febră copilul nou-născut?
– Nu e singurul caz.

Directoarea medicală Daniela Safta se oprește din raportul de gardă.

– Cum nu e singurul? Cine mai e?
– Bătrânul de la oncologie. Și el face febră.

În această zi de iulie 2014, oamenii de la Spitalul de Urgență Elias din București sunt foarte aproape să declanșeze criza de azi a dezinfectanților.

S-ar fi economisit doi ani și, spun medicii, multe vieți.

Dar, deși Elias face, punct cu punct, „ceea ce datoria ne cerea să facem”, sistemul a înghițit undeva macabra întâmplare și a scuipat-o în grădina uitării.

Un musafir cu nume de floare: Serratia marcescens
Imediat, laboratorul de microbiologie de la Elias identifică tulpina din sîngele pacienților.

„Ne-am trezit cu o bacterie nouă pentru spitalul nostru: Serratia marcescens. O bacterie de hazna! Ceva nu era în regulă”, își amintește Daniela Safta, director medical.

Dar nu știu de unde s-o apuce.

Nou-născutul și bărbatul vârstnic, bolnav de cancer, intră în sepsis. Starea e gravă. Medicii le dau antibiotice și, după complicații, reușesc să-i stabilizeze.

Sentimentul de pericol rămâne. Au apărut infecții nosocomiale în spital și nu știu de unde provin!

Ridicând ochii din microscop
„Am obosit. Mă ridic un pic”.

Pe 30 iulie 2014, Mariana și Marilena, zici că-i textul unei cărți de desenat pentru copii!, privesc lamelele prin microscop. E o operațiune de rutină, fără legătură cu infecțiile nosocomiale descoperite.

Cele două femei lucrează în laboratorul de la parterul spitalului Elias.

Marilena, cea mai slăbuță dintre ele, se ridică, se întinde o țâră și se spală pe mâini. Chiuveta e un pic în dreapta, la cinci metri de scaunul său. Se săpunește, se șterge, așteaptă.

Revine lângă colega sa. „Ce Dumnezeu! Ce urât se vede!”.

Mariana își ridică ochii din microscop. E deconcertată. „Ce zici că se vede?”. „Săpunul. Despre el vorbesc. Săpunul ăsta parcă mi-a lăsat ceva pe mâini”, îi răspunde Marilena.

Mariana se duce, la rându-i, către chiuvetă. Își toarnă săpunul lichid în palmă și-l privește lung.

Parcă vede pentru prima oară lumea la dimensiuni marcoscopice.

De ce nu?

Au pus săpunul pe lamele
Pe 30 iulie 2014, Mariana Buzea și Marilena Filipoiu sînt primii doi doctori din România care descoperă bacterii într-un produs care trebuia să omoare bacteriile.

Mariana are ideea să preleveze imediat probe din săpunul lichid care le părea impur la ochi. La ochi!

„Am pus în laborator două lamele: una cu săpun din laborator și cealaltă cu săpunul de la asistente”, povestește doctorul Buzea.

„Pe una dintre lamele am scris NOI și pe cealaltă am scris VOI”, își amintește, râzând, colega ei, Marilena Filipoiu.

Ambele probe, NOI și VOI, proveneau din săpunul Maxil, produs de o fabrică din Târgu Mureș pe nume Romchim.

Peste o zi, ele privesc ce a crescut pe lamelele cu substanța dezinfectantă. „Ne-am îngrozit!”.

Este Serratia marcescens, un germene care se dezvoltă în rahatul uman.

2 milioane de bacterii pe mililitru
Directorul spitalului, Doina Dimulescu, trimite probele la Institutul Cantacuzino. „Am vrut să vedem ce concentrație de bacterii avea săpunul”, spune ea.

Rezultatul este pur și simplu de neacceptat pentru un microbiolog.

2 milioane de bacterii pe un mililitru de săpun dezinfectant Maxil a depistat laboratorul Cantacuzino în mostrele trimise de la spitalul Elias.

Ce înseamnă 2 milioane de bacterii pe un mililitru?

O linguriță are 5 mililitri. Altfel. Un mililitru înseamnă 5 picături de lichid. 2 milioane de bacterii în cinci picături!

400.000 de bacterii într-o picătură e mult?

Medicii de la Elias râd de ziariști.

„Dacă e mult? E enorm! E mult mai mult decât cea mai deficitară apă de la chiuvetă”.

„Inițial, fabrica a negat”
La începutul lui august 2014, spitalul declanșează un control în toate stocurile de Maxil, indiferent dacă se aflau în zonele critice, în saloanele normale sau în magazie.

Toate probele ies contaminate cu germeni.

„Erau loturi diferite și ne-am dat seama că e o problemă foarte mare”, spune Mariana Buzea, cea care avusese ideea să pună săpunul la microscop.

34 de probe din spital și 4 probe sigilate au fost imediat testate

„Am sunat fabrica. Au negat”, adaugă Daniela Safta. Directorul medical lucrează de 24 de ani la Elias. „Niciodată n-am întâlnit așa ceva”.

„Da, niciodată!”, o întărește asistenta șefă pe epidemiologie, Ana Bragarin.

Femeile în halat alb o privesc pe colega lor Ana.

„Ana vine din DSP”. Și mai rămîne ceva nespus în aer. „Ați plecat din DSP înainte să se desființeze fostul Sanepid sau după?”. „Cam când a început să se politizeze treaba la DSP-uri”, spune asistenta care lucrează acum la spital. Politizarea a gonit-o.

Asta se întâmplă și în cazul bacteriei de hazna.

Proba finală
Săpunul Maxil este folosit peste tot în spital! Și în sălile de operație.

Spitalul Elias mai face încă un test. Vor să determine dacă tulpinile de Serratia marcescens găsite în sângele pacienților aparțin aceluiași genotip cu tulpinile găsite în săpunul lichid.

Trimit sîngele copilulului, pe cel al bărbatului și săpunul la Cantacuzino.

buletin de analiza nr 134

În coloanal de rezultate, rezultatele marcate cu 2 sunt similare 100%. Bacteriile din sînge au același genotip cu cele din săpun.

Concluzia? Pacienții se infectaseră din spital. De la săpunul din spital bacteriile circulaseră și contaminaseră mîinile medicilor și, în final, sîngele pacienților.

Directoarea Dimulescu trimite o informare către DSP, către Institutul de Sănătate Publică și către Ministerul Sănătății.

Scandalul devine public abia in octombrie 2014, cînd spitalul era deja exasperat de inacțiunea ministerului! Elvira Gheorghiță, jurnalistă cu mare experiență pe Sănătate, atunci la Mediafax, acum la news.ro, prinde firul.

Intervine public și ministrul Nicolae Bănicioiu.

Demnitarul descrie sistemul ca pe unul în care sîntem obligați de europeni să nu controlăm: „Acele certificate sunt în acord cu ceea ce prevede legislaţia europeană, avem chiar o directivă. Testele sunt făcute de producător şi acele teste sunt prevăzute în certificat. Aici, probabil, a fost vorba de o declaraţie falsă şi de o testare, probabil, improprie”.

Bănicioiu și Cadariu, aceeași reacție
Ministerul Sănătății nu unește punctele. Dimpotrivă.

Știți ce e cu totul straniu? Tot ce a spus Nicolae Bănicioiu în 2014, în cazul Romchim, se regăsește în declarațiile lui Achimaș Cadariu din 2016, în criza Hexi Pharma. Și ministrul Cadariu a apărat ministerul și DSP-urile invocînd regulile europene în fața cărora am fi neputincioși.

Felul în care sistemul sanitar a reacționat este similar!

Jurnalistul Vlad Mixich de la Hotnews declară în 2014 pentru Digi 24: ”Militez pentru un sistem de verificare a calității”. Nu-l ascultă nimeni!

În schimb vine, ca și în cazul Hexi Pharma, medicul Alexandru Rafila, consilierul lui Nicolae Bănicioiu, care înmoaie tonul și spune că ”această bacterie găsită la Elias poate produce infecții, dar numai în procent de 2% din infecțiile nosocomiale”.

”Este inadmisibil că și în 2014 și în 2016 Ministerul Sănătății ne lasă pe noi, cei din spitale, să ne descurcăm singuri! Acest producător nu doar că e în continuare pe piață, dar ne-a și dat în judecată! Am cîștigat procesul cu Romchim, dar nici o autoritate sanitară n-a dus cazul în 2014 pînă la capăt! Vă vine să credeți?!” Doina Dimulescu, director Spitalul de Urgență Elias

Cum și cine a acoperit subiectul
Revăzut astăzi, dialogul din 2014 al șefului microbiologilor români cu o jurnalistă de la Digi 24 îți taie pur și simplu respirația.

Fostul secretar de stat Rafila apăra Ministerul Sănătății care avusese nevoie de două luni după sesizarea celor de la Elias ca să anunțe celelalte spitale despre săpunul contaminat!

Vedeți reacția tot mai nervoasă a prezentatorului Digi la intervenția împăciuitoare din 2014 a lui Alexandru Rafila, care spune că infecțiile nosocomiale trebuie ”cercetate istoric” și că ”ministerul este o instituție de reglementare, nu de intervenție”!

Reflexul de camuflare a fost același în 2014 și 2016. Cultura negării triumfă chiar și atunci cînd sistemul e prins cu pantalonii în vine, în haznaua cu nume de floare.

Aceiași oameni au manipulat publicul și în 2014 și în 2016. Miniștrii pleacă, în timp ce funcționarii și vectorii de opinie ai sistemului rămân.

Alți participanți la mușamalizare: Inspecția Sanitară din MS și DSP-ul, care nici măcar nu amintește criza în raportul său anual!

Germenele venea din fabrică
Chiar înainte ca Nicolae Bănicioiu „să recomande” în octombrie 2014, cu aceleași cuvinte și cu aceeași întîrziere ca-n 2016!, retragerea dezinfectanților neconformi din spitale, medicii discutaseră deja între ei.

„Am sunat acolo unde știam că mai folosesc Maxil. La Focșani și la Spitalul de Transplant Cardiologic din Târgu Mureș ne-au confirmat că au găsit același germene în săpun. Nu mai știu ce au făcut Tîrgoviște, Aradul și Galațiul”, rememorează Daniela Safta.

Bacteria era acolo din fabricație! Romchim scosese dezinfectant cu germeni.

Ce s-a întâmplat mai departe?

„Au pornit un control care a protejat firmele mari”
„Au făcut un control pe dezinfectanți în toată țara”, spune chiar Cornel Moldovan, directorul de la Romchim, producătorul săpunului contaminat.

Și? „Cei de la DSP-uri au găsit mari probleme la multe firme, mult mai mari ca noi! Dar nimeni nu le-a mai făcut nici publice și nici n-a detaliat cercetările în cazul celorlalte firme cu probleme!„, pretinde Moldovan.

Sunt exact problemele menționate în Raportul DSP pe 2014, document de la care, acum o lună, începea investigația Gazetei.

Sunt problemele despre care Moldovan, dar și alte surse din județe susțin că au fost mascate prin expresia „neconformități de etichete”.

Mușamalizarea continuă
Un DSP a scăpat următoarea observație: „La produsul THOR, concentrația soluției pentru spreyere este mai mică decât în aviz”.

Dar totul a fost strâns în pumn și aruncat la coș.

Flagrantul de laborator al dezinfectantului Romchim a fost trecut cu vederea, nimeni nu s-a gândit că e posibil ca mai multe firme să aibă probleme asemănătoare și, chiar când din teritoriu au sosit avertismentele că așa e, subiectul a fost amețit pe organigramă în sus, până cînd a rămas fără oxigen. Hexi Pharma a avut și ea bacterii în anumite loturi, normal, că erau diluate, dar asta aveam s-o aflăm abia în 2016!

Romchim a continuat să producă. Și a și dat în judecată spitalul Elias pentru că i-a interzis să participe la o licitație în 2015-2016!

„Dar măcar noi, așa mici cum suntem, ne-am învățat lecția, am schimbat unele proceduri și am remediat orice posibilitate de a produce neconform”, spune directorul firmei din Târgu Mureș.

La Elias s-au schimbat toate țevile
Urmele poveștii din 2014 rod și acum spitalul Elias.

”Am renunțat la Maxil de la Romchim și am cumpărat produse de la Hexi Pharma”. Doctorii zâmbesc amar când povestesc rocada.

„Am încercat să scăpăm de bacterie din sistemul de circulație a săpunului lichid. Am folosit orice și n-a mers. Până la urmă, am renunțat la toate țevile. Am schimbat tot sistemul, n-am avut ce face”, spune directorul medical Daniela Safta.

Romchim a vrut în continuare contracte
Romchim a venit, senin, la următoarea licitație, din 2015.

Spitalul nu l-a primit pe Romchim în licitație, a acordat contractul către Hexi, iar Romchim a contestat licitația la Consiliul Național de Contestare a Licitațiilor.

Fabrica din Mureș a pierdut. A mers la Curtea de Apel.

Ultima decizie a justiției datează din 14 aprilie 2016, acum o lună, când Elias poate răsufla ușurat. Cîștigă procesul cu Romchim!

Dar, peste zece zile, sînt siliți să elimine produsele Hexi pentru că și acestea se dovedesc neconforme.

O serie dureroasă, parcă fără sfârșit.

Vorbește Cornel Moldovan, directorul executiv al Romchim.

– În 2014 săpunul dumneavoastră avea germeni periculoși în el.
– Au fost câteva loturi cu o abatere.

– Nu cu o abatere. Cu 2×10 la puterea a șasea bacterii pe mililitru. O încărcătură microbiană foarte mare, spun specialiștii.
– Noi n-am primit de la spitalul Elias aceste cifre. Dar recunoaștem că am greșit și ne-am îmbunătățit tot procesul de fabricație a antisepticelor. Am încercat să depășim momentul deși a fost un scandal atunci. Știți, noi suntem o firmă mică, reprezentăm sub 1% din piața de dezinfectanți. Când Ministerul Sănătății a ordonat controlul, firmele mari au căzut testul și nimeni n-a luat măsuri.

– Ce test?
– Testele de sanitație din spitale și de la DSP-uri.

130.000 de euro sunt vânzările de dezinfectanți ale Romchim pe 2015

10,5 milioane de lei a fost cifra totală de afaceri a Romchim pe 2015

– De unde știți?
– Suntem noi mici, dar suntem și pe o piață mică.

– Ce produse ale firmelor mari au picat?
– Nu vă pot spune asta. Dar datele există în documentele oficiale. Numai că nimeni n-a făcut nimic.

– E vorba de firme din străinătate?
– Acestea sunt marea majoritate, nu?!

– Dumneavoastră…
– Haideți să vă mai spun ceva. Eu am aflat de la dumneavoastră, din presă, că dezinfectanții nu sunt niciodată controlați la concentrație. Nu ne-am gândit că e posibil așa ceva! Noi suntem specializați în produse pentru curățenia casei și lucrăm cu marile lanțuri de magazine.

99% din cifra de afaceri a Romchim este cu mediul privat, potrivit declarațiilor companiei

– Ce măsuri ați luat în cazul Elias?
– De pildă, am analizat probele-martor din fabrică.

– Cele care rămân în fabrică din fiecare lot?
– Da, acelea.

– Legea vă obligă să le păstrați? Din câte știm noi nu vă obligă.
– Nu ne obligă. Dar le păstrăm noi pentru autocontrol. Și nu am găsit acei germeni depistați la spital.

– Nu e greu de crezut? Dumneavoastră nu aveți emoții acum? A cerut Ministerul Sănătății după cazul Hexi Pharma probe și de la dumneavoastră?
– Nu ascundem nimic. Dar nu au cerut nimic cei de la minister. Avem contracte cu 12-13 spitale. Nu ascundem nimic! Din punctul nostru de vedere, rezumatul este: am retras atunci toate loturile neconforme, iar acum produsele Romchim sunt conforme.

_ALX8889O parte a echipei de la Spitalul Elias (de la stânga): Marilena Filipoiu, Mariana Buzea, asistenta șefă epidemiolog Ana Bragarin și directorul medical Daniela Safta

 

Cele 25 de părți ale investigației:

Comentarii (114)Adaugă comentariu

Eugen  •  25 mai 2016, 7:30

Imi pare rau ca nu l-au operat pe Baniciou...si pe Ponta

Mihai Badea  •  25 mai 2016, 7:33

Afirmația că legislația europeană ar restrânge abilitatea autorităților de a controla se cuvine a fi probată.

Dan  •  25 mai 2016, 7:34

Straini nu prea gasiti!!!! De la ei ati dus vreo proba la laborator? Nu sunt nationalist si cred in ceea ce ati relatat si chiar va admir si va multumesc pentru ceea ce faceti, dar eu zic ca ar fi corect sa vedem si strainii ce produse au.

lucian  •  25 mai 2016, 7:49

România este un Gotham fără Batman

Seceleanu Cezar  •  25 mai 2016, 7:51

Cine a transformat Romania intr-un Auschwitz cu exterminare lenta? Cine Dr. Mengele?

lucian  •  25 mai 2016, 7:52

Sa vină Thor,Spider Man,Testoasele Ninja, Iron Man,Strumfii

Cris  •  25 mai 2016, 8:17

E clar: nu numai ca sunte Bangladesh-ul Europei in materie de locuri de munca manufacturiere si salarii dar suntem Africa Europei in materie de igiena in spitale, calitatea vietii si riscuri la adresa sanatatii. Intrebarea este, cine raspunde? S-au colectat niste bani - deloc putini, la fondul de Sanatate, ca asigurari medicale, fara posibilitatea individuala de a te retrage voluntar din acest sistem. Toata lumea din mediul medical, spune de ani buni acelasi lucru - ca romanul trebuie sa contribuie "obligatoriu" la sistemul de sanatate romanesc si sa aiba incredere in acest sistem. In loc de servicii medicale de calitate, romanii au primit carduri de plastic inutile si nefunctionale, care nu le ajuta cu nimic atunci cand se imbolnavesc. Propun sa nu mai platim nicio taxa la sanatate ci sa ne pastram banii pentru a ne asigura singuri un trai mai bun.

Cris  •  25 mai 2016, 8:31

Cred ca lumea va iesi in strada, pana una-alta, sa-i intrebe pe astia de la Guvern, cum se face ca masina lu Condrea (aia cu care a intrat in copac) nu apare pe nicio camera de supraveghere, nici in Corbeanca, nici in Buftea, nicaieri. Cum a ajuns acolo? Nicio clipa nu am crezut in teoria conspiratiei dar sunt mai multe indicii care conduc la concluzia ca Condrea ar fi fost omul SIE, desfasurand o afacere ilegala, de tip "Tzigareta". In momentul in care SIE nu a mai avut nevoie de el, fiind deconspirat de demersurile SRI in presa, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Patru  •  25 mai 2016, 8:32

Condrea nu s-a sinucis de bunavoie pentru a scapa de inchisoare. Daca asta era motivul, ar fi lasat o inregistrare, acte si o declaratie scrisa prin care ar fi facut lumina si ar fi avut grija de toata lumea. Nu ca ar fi avut el mustrari de constiinta ca au murit mii de oameni si din cauza lui, dar sigur era turbat de ciuda ca o sa pice aproape singur. Asadar, nu sinucidere benevola in mod cert. A fost fortat s-o faca aproape sigur. In felul asta nu vine nimeni dupa familia lui, familie care o sa mai ramana si cu niste bani. 95% a fost fortat sa se sinucida, 5% a fost omorat. Desi sunt inca putine, parca incepe sa se intample la intervale tot mai mici de timp ca unul care stie multe sa se sinucida. Altfel, felicitari pentru Condrea si sa-ti fie rusine, Adrian Nastase. Bine, la Nastase daca-i iesea ar fi fost din greseala :))

Dan Patru  •  25 mai 2016, 8:34

De ce in toti acesti ani nu au iesit doctorii in strada sa urle ca sunt fortati priveasca oameni cum se sting din cauza manevrelor? De ce? Dupa medici nu merge nimeni? Toata lumea e vinovata numa doctorii n-aveau habar? Cand vezi ca-ti colcaie toate bacteriile in spitale si ca-ti mor pacientii pe capete din cauza asta chiar nu te duce mintea sa te gandesti ca-i ceva in neregula? Medicii sunt la fel de vinovati ca si Condrea.

bg  •  25 mai 2016, 8:37

DOVADA! Iata dovada incontestabila a legaturii dintre produsele biocide si infectiile nosocomiale din spital. Aici este cazul in care sapunul (fabricat in conditii de nerespectare a conditiilor de igiena - prezenta in CANTITATE URIASA a bacteriei respective in produs indica cond. insalubre de fabricatie) este sursa de infectie pentru pacienti. La Hexi Pharma, produsele diluate nu omorau bacteriile de pe tegumente, suprafete, instrumentar si infectau pacientii. Sunt 2 mecanisme distincte prin care produsele biocide neconforme actioneaza, dar avand acelasi efect: generarea si proliferarea infectiilor nosocomiale in spitale. Si iata ca asistam la acelasi scenariu (desi medicii au semnalat cazul autoritatilor) prin care problema este "diluata", ingropata, "pompierii de serviciu" ai sistemului sanitar au stins focul (care arde vieti in continuare), nu se iau masuri (de verificare si control a produselor biocide prin infiintarea unui laborator acreditat), se pune legea (orice lege poate genera faradelege) paravan unor escrocherii pe bani frumosi. Firma producatoare a fost "urecheata" putin (in tari civilizate firma respectiva disparea de pe piata) si vietile pacientilor au reintrat in normal. Daca in tara asta anormalitatea este prezentata ca normalitate, noi ce sa mai credem? Si mai vorbim INCREDERE in autoritati, de TRANSPARENTA (vezi sloganul CNAS) decizionala? Vorba personajelor lui Caragiale "care va sa zica ca nu exista".

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2016, 8:38

@Cris: stiti cum se spune: taxele sint pretul platit pentru o viata civilizata impreuna. Credeti ca neplata taxelor e solutia sau, mai degraba, sa ne asiguram ca ele sint cheltuite competent?

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2016, 8:40

@Mhai Badea: da, trebuie sa le cerem autoritatilor sa explice exact ce din legislatia europeana i-a impiedicat sa controleze, asa cum au sustinut si in 2014 si in 2016. Ca acum pot sa controleze fara nici o contondenta cu legislatia europeana.

gheorghe  •  25 mai 2016, 8:47

Până reuşim noi sa ne asiguram ca taxele sunt cheltuite competent, reusesc adtia sa ne extermine

pensionar  •  25 mai 2016, 8:48

Toti cei ce au stiut si au musamalizat aceste aspecte grace,oribile,ar trebui trasi pe roata!deci concluzia e clara,toti cei ce-au condus sanatatea au stiut,au tacut,au profitat. Ma tot gandesc la acest aspect,merita sa mai platesc taxele impuse,din moment ce nu pot urmari traseul banilor,unde se duc ei,de fapt? Avem ceva,palpabil,ce merge bine in sanatate,exceptand devotamentul majorit.medicilor?Ca pensionar,ma rog sa fiu in continuare sanatos,sa n-ajung in sit.de a fi internat!!!!

Dragos  •  25 mai 2016, 8:52

Doar o mica sugestie: nu credeti ca ar fi mai potrivit verbul "a contracta" vs "a contacta", in momentul in care faceti referire la un pacient care a luat o bacterie din spital?

Catalin  •  25 mai 2016, 8:53

Elias este modelul perfect pentru a reprezenta coruptia/anacronicizarea/baronizarea acestui sistem medical. Sta in fiinta lui si in existenta lui. Pana in 89 era cu "circuit inchis" responsabil de sanatatea membrilor CC. Apoi a fost responsabil cu Parlementul. Bugetele vin astfel de la mai multi: parlament, academia romana, casa de sanatate, etc. Doctorii practica un bunsiness total paralel, chemandu-si pacientii din cabinetele private la spital. De ce? Simplu. Ca sa iti faci o internare scurta de o ora (bine inteles, in acte apare toata ziua si banii sunt decontati de la Casa de Sanatate). Dragut nu. Totul se intampla cu ajutorul unei caste formate din directori si sefi de sectii si acolitii sai. Acum cativa ani, in toiul noptii, in fata unei nasteri iminente de gemeni, doctorul nu a mai venit asa, ca am fost trimisi (verbal) de catre medicul de garda sa cautam alt spital. Din fericire am gasit alt spital. (*** :( ) p.s. poate cu alta ocazie sapati aici: e un buboi cat casa popourului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Felix  •  25 mai 2016, 8:56

Domnule Tolontan, o alta descoperire din senin...o alta firma romaneasca ! Ati avut vreun pont ? Vreo sugestie ? Ca asa pare. Avand in vedere ca PSD si predecesorii au impartit tara in bucatele si apoi au vandut-o strainilor, acum trebuie sa atribuim si contracte grase (cele care nu erau deja) strainilor mult mai capabili decat noi. Mult mai capabili de a ne gestiona resursele si buzunarele. Incep sa nu va mai cred...sper sa ma insel !

pensionar  •  25 mai 2016, 8:57

Sa fie clar,acest domn,Ghita,e la fel de vinovat,ca si toata comisia aceasta,zisa parlamentara.Se scuza,acuzand! Ati profitat toti,absolut toti,de pe urma ac.afaceri oribile,tovarasi parlamentari!Si sunteti platiti regeste,sa aparati interesele noastre(chipurile,ale celor ce v-au ales).Cine crede ca se va schimba ceva,se inseala amarnic,generatia mea a pierdut orice speranta.As iesi in strada,sa-i alung pe toti,dar n-am cu cine,ne vaitam,criticam,lamentari,etc.Fapte concrete? In cativa ani am face,cu acesti indivizi,irigatii in toata tara!

Andy  •  25 mai 2016, 9:05

La astia din Mures din 9 produse medicale care le fabrica in PREZENT (cf. site-ul propriu al firmei) 4 sunt Maxil (Maxil Sept S, Maxil Sept Ultrarapid, Maxil sept TA, Maxil sept RI). Atat de tare i-a durut in palarie de ,,scandalul'' din 2014. Sau le-o fi drag numele Maxil si-l aveau ca marca inregistrata. Ca economic i-a afectat si mai tare. Si-au crescut cifra de afaceri in 2015 fata de 2014 ... Legat de vigilentele de la Elias remarc ca rememoreaza momentele din 2014 RAZAND. Atat de tare le afecteaza. S-or fi obisnuit si ele ,,saracele'' printre bacterii de tot felul iar cand descopera cate una noua o trateaza la bascalie, asa cum le sta bine unor cadre de nadejde din ,,sanatatea'' asta putreda. ,,... am scris NOI și pe cealaltă am scris VOI”, își amintește, râzând, colega ei, Marilena Filipoiu. Medicii de la Elias râd de ziariști. Doctorii zâmbesc amar când povestesc rocada. ... Nu-i prea mult ras in tragedia asta d-le Tolo? S-au ati infloriti un pic partea cu rasul sa mai destindeti muritorii de rand. Sau, cine stie, poate rad doamnele si or fi mandre de ce au descoperit ele.

Gareth Edwards  •  25 mai 2016, 9:12

Cataline, in ultimele saptamani m-ai omorat incet...De ce? Pentru ca am constientizat ca daca asa ceva s-ar fi petrecut intr-o tara civilizata, sistemul politic ar fi explodat la presiunea strazii...La noi nu se intampla nimic si probabil asa vor ramane lucrurile...Nu suntem un popor, *** manate in stanga si-n dreapta de aceste *** din lumea politica...Stii tu, pana nu vor fi "pedepsiti" unii dintre ei, ceilalti nu se vor destepta si vor continua sa ne umileasca la nesfarsit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mass  •  25 mai 2016, 9:12

In primul rand, multumesc doamnelor angajate de la Elias care au actionat responsabil si perfect normal intr-o astfel de situatie, incercand sa semnaleze (si sa minimizeze) pericolul camuflat lejer cu niste etichete sau specificatii de produs. In lumina noilor "descoperiri" sunt aproape sigur ca nici macar acum cand, vorba ceea, purceaua e moarta in cotet, pacientii din spitale nu sunt la adapost de posibile infectii datorate lipsei de eficienta a falsilor dezinfectanti. Ce cred insa ca este mai grav e faptul ca vinovatul pentru ceea ce s-a intamplat nu este unul singur ci sunt mult prea multe persoane bine acoperite deci greu de dovedit si in consecinta aproape imposibil de eliminat curand. Si odata cu ele, perpetuarea inconstientei si neglijentei avand ca rezultat nenorociri este asigurata multa vreme de-acum incolo.

anonim din interior  •  25 mai 2016, 9:16

1.Toate produsele Hexi erau verificate din punct de vedere bacteriologic înainte de a fi puse spre vanzare.Dle Tolontan,fii drept si corect macar acum cand Condrea nu mai este. 2.Sunt victime din #Colectiv care au scapat de Stafilococul Auriu cu tratament cu produsul Clorhexin B de la Hexi . 3.Va rugam sa lăsati deoparte ancheta cu Romchim si sa faceti o ancheta, dar fara instigari,exagerări si aberatii despre Icechim si felul cum Guvernul României a putut face publice niste analize false ale produselor Hexi. 4.cand ati fost la Icechim sa analizati produsele, vi s-a spus ca nu au aparatura si reactivii necesari sa analizeze produsele Hexi?Si ca vor incerca sa faca o analiza manuală bazata pe date statistice si calcule matematice?Dna director al Icechim noua asa ne-a spus si ne-a refuzat verbal sa lucreze produsele duse de noi pe motiv că nu poate face o determinare exactă ci doar una probabila.Avea determinare probabilă a fost luată de buna de Tolontan care a inceput sa instige intreaga presa si sa manipuleze pana si Guvernul României...Condrea a avut multe defecte, dar sa tii minte...NU AR FI FACUT RAU NICI MACAR UNEI MUSTE.PREFERA SA DESCHIDA USA SAU GEAMUL SI MUSCA SA IASA AFARA DIN INCAPERE.Ai fost prostit de sursele tale care initial ti-au aruncat pasaje adevarate si apoi povesti , iar tu si intreaga natie ati luat-o de buna.Copilul m-a intrebat :"Tati,produsele pe care tu le vinzi au fost facute ca sa omoare oameni?"Raspunde tu dl ziarist la aceasta intrebare...Eu i-am raspuns ca nu este adevarat si ca aceleasi produse sunt folosite si de noi in casa si tati nu vrea să omoare pe nimeni, nici pe mami si nici pe el"

istrate nicolae  •  25 mai 2016, 9:16

Ma bucur ca a mai aparut o putere in stat - PUTEREA PRESEI LIBERE - formati oameni domnule Tolontan si domnule Guran care sa inzeceasca astfel de articole jurnalistice de ancheta. Lovitii constant si continuu pe cei care ne-au sfidat atatia amar de ani, formati opinii - poate asa vom intra in normalitate si lumea nu o sa-i mai voteze pe acesti oportunisti pe care nu ii intereseaza decat sa se imbogateasca cat mai mult si cat mai repede calcand chiar si pe cadavre. Si tot asa poate si justitia incepe sa isi faca treaba si sa ii faca sa plateasca pentru toate crimele care au ajuns sa se intample din cauza lor.

raul  •  25 mai 2016, 9:16

Tolo, mai exista cazuri asemanatoare in Europa?Se ridica parul pe mine cand citesc ce se intampla in sistemul sanitar..Sa fim noi cea mai nesabuita natie dintre toate..?Ca avem simtul autodistrugerii,asta stiam demult...Dar chiar atata mafie,nesabuinta,indolenta poate exista intr un domeniu care in loc sa ne salveze viata mai rau ne face???

gicu  •  25 mai 2016, 9:20

stați liniștiți că așa merge totul în țară! Acum ne luați ochii, că tot nu avem ce vedea în campania de prostii electorale. Și se face puțin curat în medicină. Să vedeți și cât de bine e în școli, cum fac profesorii pe elevi ***, ***. 17 % abanadon școlar nu interesează pe nimeni, iar vom urla că avem 50 % care nu pot cotiza în facultăți private că nu iau bacul. Dar în școli se formează *** pardon inspetorii de mîine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  25 mai 2016, 9:21

@Cătălin Tolontan Da! Stoparea platii taxelor inseamna taierea finantarii MAFIEI, de la radacina. E singura solutie.

Camelia  •  25 mai 2016, 9:22

O scuza cusuta cu ata alba! Nu legislatia europeana I-a impiedicat sa controleze ci indiferenta, incompetenta si coruptia! Ministerul sanatatii si DSP-urile colcaie de afaceristi, rauvoitori si incompetenti care se zbat acum sa-si apere fundurile si care practic au facut jocurile murdare cu dezinfectanti si nu numai! Nici macar acum in ceasul al doisprezecelea nu fac ceea ce trebuie sa faca si anume sa ia la bani marunti orice e dubios prin spitale, incepand de la numirile politice si terminand cu achizitiile publice! Si chiar daca ar face-o, pe cine trag la raspundere? Ca nu raspunde nimeni.

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2016, 9:23

@Andy: oamenii mai rid, mai zimbesc ca nu pot sa traiesti altfel. Exista un umor negru cind inlocuiesti Romchim cu Hexi Pharma. Cit despre cazul ca pot fi mindre, da, pot fi mindre ca au descoperit ceea ce au descoperit. Ca sefii din sanatate nu au facut nimic, hai sa-i intrebam pe ei.

Doina Cristiana  •  25 mai 2016, 9:25

Felicitari doamnelor doctor pentru initiativa. Cu siguranta au salvat vieti. Poate de-asta nu era sapun la baia din salon, cand am fost internata :) In ceea ce priveste Spitalul Elias, am fost internata chiar saptamana trecuta. Recunosc, mi-a fost foarte teama de aceasta internare avand in vedere reputatia spitalelor de stat, insa, la cateva zile de la externare, pot sa spun ca a fost o experienta ok, de la medici pana la asistente si conditii (desi mai este de lucru la acest aspect). Am avut probabil si norocul sa intalnesc o echipa de medici tineri si profesionisti - Dr. Cosmin Giulea si Octavian Enciu, care si-au dat interesul. Nu mi-au dat deloc starea aceea apasatoare pe care de cele mai multe ori o resimtim in spital, inainte de operatie.

Titel  •  25 mai 2016, 9:26

"Peștele de la cap se împute" - e cel mai potrivit proverb care se referă la corupția din societatea romaneasca contemporana, corupție care începe de la cel mai inalt nivel. Dar ma tem ca, pentru a scapa de miros, nu-i de ajuns sa-i aruncam doar "capul".

Catalin  •  25 mai 2016, 9:28

Cataline, sper ca intr-un final sa fii decorat intr-un fel sau altul pentru ce-ai reusit sa faci si de asemenea, in fiecare an, dupa istoricul de decese cauzate de infectii intraspitalicesti raportat la cele ce vor urma...sa ti se atribuie toate vietile salvate, an de an ! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

Cristi  •  25 mai 2016, 9:43

La cat de generalizata este "afacerea" cu aceste produse care nu doar ca nu ne protejeaza, dar chiar ne omoara, ma gandesc ca interesul este mai presus de bani....pentru unii inseamna afacere, bani, dar cred ca interesul celor de sus, de foarte sus, care au permis si au facilitat aceasta "afacere" este mai sumbru....in spitalele private de renume s-au folosit aceste produse? E doar o alta intrebare, insa s-ar putea ca raspunsul sa mai indice inca o pista....

gilos  •  25 mai 2016, 9:49

Ion Iliescu s-a operat de colecist in Israel, Traian Basescu, hernie de disc, la Viena, Victor Ponta, menisc si ligamente, la Istanbul... De ce oare ?? Felicitari doamnelor de la Elias pentru ca au curajul sa spuna adevarul. Ministrii sanatatii, sefii de la DSP si institutiile de control sanitar pot fi acuzati de crima si complicitate la crima.

Radu C.  •  25 mai 2016, 9:50

De fapt, asemanarile intre cei 2 ministri in ceea ce priveste demontarea acuzatiilor duc mai degraba spre cei din spatele lor, consilieri sau angajati in minister care au ramas din paleolitic in aceeasi functie si care asta stiu sa faca, asta fac! Degeaba dam vina pe Cadariu si Banicioiu ca s-au comportat la fel. Ei pot fi acuzati (si) de abuz de incredere in angajatii ministerului.

o femeie  •  25 mai 2016, 9:51

Aceste probleme sunt de zeci de ani in spitalele romanesti. Si pe timpul lui Ceusescu era piocianic in spitale, si dupa. Elias acum 10 ani avea aceeasi problema!! vedeti bebelusii prematuri infectati (bebelusi sensibili, zic). Unele spitale au nevoie sa fie arse din temelii si reconstruite altele. Cat timp nu se face un laborator INDEPENDENT unde sa analizez ce contine medicamentul X, sau produsul Y, isi vor bate joc de romania, pt ca spitalele/oamenii cumpara orice. Functionalitatea medicamentelor si vaccinurilor e dogmatica, realitatea arata ca NU e asa. Si credeam ca numai in Africa se intampla din astea ....

yo  •  25 mai 2016, 10:03

uitati-va bine la poza asta! sunt eroinele romaniei ! adevarate si modeste ! carora , normal, li s-a bagat pumnul in gura! si noi, pacientii, le facem scandal ca traiesc din banii nostri dati la asigurari! poate vor aparea mai multe poze cu astfel de oameni si vom promova mai putin becali sau clanuri interlope sau puscariasi cu rating publicitar. SI ATUNCI NE VOM DA SEAMA PE CINE TREBUIE SA SPRIJINIM ! ELE MERITA!

shpagasin  •  25 mai 2016, 10:20

@Tolo: nu plateste nimeni pentru oalele sparte? Pentru ca daca nu o face nimeni, fiind evident ce se intampla, nu ne ramane decat sa parasim tara, ori sa ne tinem gura ca oricum nu se poate face nimic. Nu inteleg de ce nu ceri si sa plateasca oamenii care au gresit, din vointa proprie sau dezinteres. Lucrurile astea au afectat o tara intreaga. Un hot sta la puscarie ani grei iar astia iau pedepse cu suspendare. De ce?

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2016, 10:23

@raul: infectii nosocomiale exista peste tot, numai ca la noi au fost ascunse. 0,2% raportam, ceea ce este de 20 de ori mai putin ca in Europa. Si, ascunzindu-le, nu putem lupta eficient cu ele si punem viata pacientilor in pericol.

fotbal  •  25 mai 2016, 10:26

bun asa! ps. sa ridice mana cine nu-l cunoaste pe rafila. e valabil si pt cine il cunoaste :) e un fel de sf petru varianta de cazan

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2016, 10:26

@anonim din interior: ce spuneti dvs e ca Dan Condrea deschidea geamul ca sa iasa musca afara, asa de bun era la suflet. Si ca, in schimb, Guvernul, Icechim sint rai si au mintit. E o opinia dumneavoastra, se va vedea cine a mintit. Si retelete din fabrica Hexi, furnizate de colegi ai dvs, care arata ca produceai diluat tot false sint? Retete care, de altfel, au fost confirmate la analizele de concentratie?! Dar nu Hexi Pharma ne intereseaza. Ci statul, care a permis cazuri precum Romchim, hexi si altele.

Stefan  •  25 mai 2016, 10:31

Sa continuati investigatia!

Elena  •  25 mai 2016, 10:32

Am nascut in anul 2013 la Spitalul Universitar. Copilul meu a facut o conjunctivita iar pe biletul de externare era scris: infectie cu bacteria Serratia marcescens. Nu stiu daca asta a fost factorul declansator dar si acum ii revin episoadele de conjunctivita

Emilian  •  25 mai 2016, 10:38

Gasim vinovati in fiecare zi si e bine ca se inatmpla asta. Dar oare se rezolva problemele doar gasind vinovati? Eu cred ca nu. Avem impresia ca societata noastra este o "padure cu uscaturi" si ca eliminand aceste "uscaturi" va ramane o padure verde si sanatoasa? Din pacate nu prea e asa, "padurea" noastra e o padure bolnava in profunzime, iar pentru a o insanatosi e nevoie de un efort general, al fiecaruia din noi. Si nu ma refer doar la sistemul de sanatate. Vad la fiecare pas exemple de indolenta, indiferenta, lene, justificari hilare, incompetenta, dispret fata de reguli etc. Condrea (Dumnezeu sa-l odihneasca) si altii ca el sunt doar bube ale unui organism bolnav; de indata ce ele dispar vor aparea altele atata timp cat nu actionam asupra bolii intregului organism.

ladiana  •  25 mai 2016, 10:39

S-au dispus multe controale dupa Hexi-Farma , ultimul dispus de Ciolos. O masura imediata ar fi trebuit sa fie destituirea directorilor , secretarilor de stat din MS . Cred ca directorul Comisiei de avizare a biocidelor este tot pe functie. S-au anuntat doar niste modificari legislative. Eu cred ca ar trebui desfiintate aceste DSP-uri care nu si-au dovedit utilitatea., si toate comisiile fantoma din MS. DE ce risipim banii publici pe astfel de institutii si comisii inutile? NU sunt multumita de masurile dl-lui Ciolos. Mi se pare tot o musamalizare

mi  •  25 mai 2016, 10:45

Bravo doamnelor! Asta inseamna competenta la locul de munca, asta inseamna sa le pese de pacientii lor. Cat despre sistem, e " *** " cu toate bacteriile posibile si imposibile. Am o intrebare pt d-voastra : in toata Tara Romaneasca nu gasim pe cineva care sa produca un diluant care sa fie corect dpdv sanitar ? Chapeau pour votre ténacité !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doina  •  25 mai 2016, 10:53

Ce societate de microbiologie viseaza nenea asta? Lucrind in industria alimentara, nu sintem medici, toti inginerii stiu ca daca la microorganisme le dai cu tiriita antibiotic se adapteaza si se fac rezistente; sint specii de drojdii care expuse la ph mic ( de 2 chiar) dezvolta unele tulpini super rezistente la acel ph....sint medici f buni care nu isi pot face treaba de hazul unora ca asta care se viseaza mare sef de organizatie!

Acanthurus  •  25 mai 2016, 10:55

Nu cred ca exista o alta natie care sa se urasca pe sine insasi in asemenea hal.

S.Alexander  •  25 mai 2016, 10:57

Am o intrebare: este oare posibil ca dezinfectantii sa fi fost diluati cu buna stiinta si fara remuscari pentru ca "diluatorul" stia/credea ca nici in concentratia corecta nu ar fi avut efect? Adica un dezinfectant nediluat sigura are efect? Sau e la fel ca apa sfintita?

Mihai  •  25 mai 2016, 10:58

Privesc tot balamucul asta si ma crucesc. Parca suntem o natie de tampiti. Oare cum ar gestiona o criza de asemenea dimensiuni aici in Berlin? Dureros!

Comentează