Hexi nu e unic. Cum a descoperit la microscop un medic de la Elias ”bacterii de hazna” în dezinfectanții produși de Romchim! Cine a mușamalizat

Am discutat despre cei care au diluat și despre cei care au suferit. Astăzi citiți povestea oamenilor care n-au tăcut. Numele ei este doctor Mariana Buzea.

miercuri, 25 mai 2016, 7:04

UPDATE: Alexandru Rafila pentru Gazeta Sporturilor: ”Sunt gata să mă urc în avion chiar acum pentru o întrunire la Organizația Mondială a Sănătății, așa că nu pot vorbi prea mult. La OMS se va discuta și despre bacteriile rezistente la antibiotice. E adevărat că eram atunci consilierul lui Nicolae Bănicioiu. Consilier onorific. Dar nu m-a rugat ministrul să gestionez comunicarea, am vorbit pentru că așa am crezut eu.  Nu mai țin minte ce am declarat în 2014, dar eu am fost mereu ferm în legătură cu infecțiile nosocomiale! E demotivant ce se întîmplă și mă întreb dacă nu se urmărește denigrarea Societății de Microbiologie pe care o conduc”. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

– De ce face febră copilul nou-născut?
– Nu e singurul caz.

Directoarea medicală Daniela Safta se oprește din raportul de gardă.

– Cum nu e singurul? Cine mai e?
– Bătrânul de la oncologie. Și el face febră.

În această zi de iulie 2014, oamenii de la Spitalul de Urgență Elias din București sunt foarte aproape să declanșeze criza de azi a dezinfectanților.

S-ar fi economisit doi ani și, spun medicii, multe vieți.

Dar, deși Elias face, punct cu punct, „ceea ce datoria ne cerea să facem”, sistemul a înghițit undeva macabra întâmplare și a scuipat-o în grădina uitării.

Un musafir cu nume de floare: Serratia marcescens
Imediat, laboratorul de microbiologie de la Elias identifică tulpina din sîngele pacienților.

„Ne-am trezit cu o bacterie nouă pentru spitalul nostru: Serratia marcescens. O bacterie de hazna! Ceva nu era în regulă”, își amintește Daniela Safta, director medical.

Dar nu știu de unde s-o apuce.

Nou-născutul și bărbatul vârstnic, bolnav de cancer, intră în sepsis. Starea e gravă. Medicii le dau antibiotice și, după complicații, reușesc să-i stabilizeze.

Sentimentul de pericol rămâne. Au apărut infecții nosocomiale în spital și nu știu de unde provin!

Ridicând ochii din microscop
„Am obosit. Mă ridic un pic”.

Pe 30 iulie 2014, Mariana și Marilena, zici că-i textul unei cărți de desenat pentru copii!, privesc lamelele prin microscop. E o operațiune de rutină, fără legătură cu infecțiile nosocomiale descoperite.

Cele două femei lucrează în laboratorul de la parterul spitalului Elias.

Marilena, cea mai slăbuță dintre ele, se ridică, se întinde o țâră și se spală pe mâini. Chiuveta e un pic în dreapta, la cinci metri de scaunul său. Se săpunește, se șterge, așteaptă.

Revine lângă colega sa. „Ce Dumnezeu! Ce urât se vede!”.

Mariana își ridică ochii din microscop. E deconcertată. „Ce zici că se vede?”. „Săpunul. Despre el vorbesc. Săpunul ăsta parcă mi-a lăsat ceva pe mâini”, îi răspunde Marilena.

Mariana se duce, la rându-i, către chiuvetă. Își toarnă săpunul lichid în palmă și-l privește lung.

Parcă vede pentru prima oară lumea la dimensiuni marcoscopice.

De ce nu?

Au pus săpunul pe lamele
Pe 30 iulie 2014, Mariana Buzea și Marilena Filipoiu sînt primii doi doctori din România care descoperă bacterii într-un produs care trebuia să omoare bacteriile.

Mariana are ideea să preleveze imediat probe din săpunul lichid care le părea impur la ochi. La ochi!

„Am pus în laborator două lamele: una cu săpun din laborator și cealaltă cu săpunul de la asistente”, povestește doctorul Buzea.

„Pe una dintre lamele am scris NOI și pe cealaltă am scris VOI”, își amintește, râzând, colega ei, Marilena Filipoiu.

Ambele probe, NOI și VOI, proveneau din săpunul Maxil, produs de o fabrică din Târgu Mureș pe nume Romchim.

Peste o zi, ele privesc ce a crescut pe lamelele cu substanța dezinfectantă. „Ne-am îngrozit!”.

Este Serratia marcescens, un germene care se dezvoltă în rahatul uman.

2 milioane de bacterii pe mililitru
Directorul spitalului, Doina Dimulescu, trimite probele la Institutul Cantacuzino. „Am vrut să vedem ce concentrație de bacterii avea săpunul”, spune ea.

Rezultatul este pur și simplu de neacceptat pentru un microbiolog.

2 milioane de bacterii pe un mililitru de săpun dezinfectant Maxil a depistat laboratorul Cantacuzino în mostrele trimise de la spitalul Elias.

Ce înseamnă 2 milioane de bacterii pe un mililitru?

O linguriță are 5 mililitri. Altfel. Un mililitru înseamnă 5 picături de lichid. 2 milioane de bacterii în cinci picături!

400.000 de bacterii într-o picătură e mult?

Medicii de la Elias râd de ziariști.

„Dacă e mult? E enorm! E mult mai mult decât cea mai deficitară apă de la chiuvetă”.

„Inițial, fabrica a negat”
La începutul lui august 2014, spitalul declanșează un control în toate stocurile de Maxil, indiferent dacă se aflau în zonele critice, în saloanele normale sau în magazie.

Toate probele ies contaminate cu germeni.

„Erau loturi diferite și ne-am dat seama că e o problemă foarte mare”, spune Mariana Buzea, cea care avusese ideea să pună săpunul la microscop.

34 de probe din spital și 4 probe sigilate au fost imediat testate

„Am sunat fabrica. Au negat”, adaugă Daniela Safta. Directorul medical lucrează de 24 de ani la Elias. „Niciodată n-am întâlnit așa ceva”.

„Da, niciodată!”, o întărește asistenta șefă pe epidemiologie, Ana Bragarin.

Femeile în halat alb o privesc pe colega lor Ana.

„Ana vine din DSP”. Și mai rămîne ceva nespus în aer. „Ați plecat din DSP înainte să se desființeze fostul Sanepid sau după?”. „Cam când a început să se politizeze treaba la DSP-uri”, spune asistenta care lucrează acum la spital. Politizarea a gonit-o.

Asta se întâmplă și în cazul bacteriei de hazna.

Proba finală
Săpunul Maxil este folosit peste tot în spital! Și în sălile de operație.

Spitalul Elias mai face încă un test. Vor să determine dacă tulpinile de Serratia marcescens găsite în sângele pacienților aparțin aceluiași genotip cu tulpinile găsite în săpunul lichid.

Trimit sîngele copilulului, pe cel al bărbatului și săpunul la Cantacuzino.

buletin de analiza nr 134

În coloanal de rezultate, rezultatele marcate cu 2 sunt similare 100%. Bacteriile din sînge au același genotip cu cele din săpun.

Concluzia? Pacienții se infectaseră din spital. De la săpunul din spital bacteriile circulaseră și contaminaseră mîinile medicilor și, în final, sîngele pacienților.

Directoarea Dimulescu trimite o informare către DSP, către Institutul de Sănătate Publică și către Ministerul Sănătății.

Scandalul devine public abia in octombrie 2014, cînd spitalul era deja exasperat de inacțiunea ministerului! Elvira Gheorghiță, jurnalistă cu mare experiență pe Sănătate, atunci la Mediafax, acum la news.ro, prinde firul.

Intervine public și ministrul Nicolae Bănicioiu.

Demnitarul descrie sistemul ca pe unul în care sîntem obligați de europeni să nu controlăm: „Acele certificate sunt în acord cu ceea ce prevede legislaţia europeană, avem chiar o directivă. Testele sunt făcute de producător şi acele teste sunt prevăzute în certificat. Aici, probabil, a fost vorba de o declaraţie falsă şi de o testare, probabil, improprie”.

Bănicioiu și Cadariu, aceeași reacție
Ministerul Sănătății nu unește punctele. Dimpotrivă.

Știți ce e cu totul straniu? Tot ce a spus Nicolae Bănicioiu în 2014, în cazul Romchim, se regăsește în declarațiile lui Achimaș Cadariu din 2016, în criza Hexi Pharma. Și ministrul Cadariu a apărat ministerul și DSP-urile invocînd regulile europene în fața cărora am fi neputincioși.

Felul în care sistemul sanitar a reacționat este similar!

Jurnalistul Vlad Mixich de la Hotnews declară în 2014 pentru Digi 24: ”Militez pentru un sistem de verificare a calității”. Nu-l ascultă nimeni!

În schimb vine, ca și în cazul Hexi Pharma, medicul Alexandru Rafila, consilierul lui Nicolae Bănicioiu, care înmoaie tonul și spune că ”această bacterie găsită la Elias poate produce infecții, dar numai în procent de 2% din infecțiile nosocomiale”.

”Este inadmisibil că și în 2014 și în 2016 Ministerul Sănătății ne lasă pe noi, cei din spitale, să ne descurcăm singuri! Acest producător nu doar că e în continuare pe piață, dar ne-a și dat în judecată! Am cîștigat procesul cu Romchim, dar nici o autoritate sanitară n-a dus cazul în 2014 pînă la capăt! Vă vine să credeți?!” Doina Dimulescu, director Spitalul de Urgență Elias

Cum și cine a acoperit subiectul
Revăzut astăzi, dialogul din 2014 al șefului microbiologilor români cu o jurnalistă de la Digi 24 îți taie pur și simplu respirația.

Fostul secretar de stat Rafila apăra Ministerul Sănătății care avusese nevoie de două luni după sesizarea celor de la Elias ca să anunțe celelalte spitale despre săpunul contaminat!

Vedeți reacția tot mai nervoasă a prezentatorului Digi la intervenția împăciuitoare din 2014 a lui Alexandru Rafila, care spune că infecțiile nosocomiale trebuie ”cercetate istoric” și că ”ministerul este o instituție de reglementare, nu de intervenție”!

Reflexul de camuflare a fost același în 2014 și 2016. Cultura negării triumfă chiar și atunci cînd sistemul e prins cu pantalonii în vine, în haznaua cu nume de floare.

Aceiași oameni au manipulat publicul și în 2014 și în 2016. Miniștrii pleacă, în timp ce funcționarii și vectorii de opinie ai sistemului rămân.

Alți participanți la mușamalizare: Inspecția Sanitară din MS și DSP-ul, care nici măcar nu amintește criza în raportul său anual!

Germenele venea din fabrică
Chiar înainte ca Nicolae Bănicioiu „să recomande” în octombrie 2014, cu aceleași cuvinte și cu aceeași întîrziere ca-n 2016!, retragerea dezinfectanților neconformi din spitale, medicii discutaseră deja între ei.

„Am sunat acolo unde știam că mai folosesc Maxil. La Focșani și la Spitalul de Transplant Cardiologic din Târgu Mureș ne-au confirmat că au găsit același germene în săpun. Nu mai știu ce au făcut Tîrgoviște, Aradul și Galațiul”, rememorează Daniela Safta.

Bacteria era acolo din fabricație! Romchim scosese dezinfectant cu germeni.

Ce s-a întâmplat mai departe?

„Au pornit un control care a protejat firmele mari”
„Au făcut un control pe dezinfectanți în toată țara”, spune chiar Cornel Moldovan, directorul de la Romchim, producătorul săpunului contaminat.

Și? „Cei de la DSP-uri au găsit mari probleme la multe firme, mult mai mari ca noi! Dar nimeni nu le-a mai făcut nici publice și nici n-a detaliat cercetările în cazul celorlalte firme cu probleme!„, pretinde Moldovan.

Sunt exact problemele menționate în Raportul DSP pe 2014, document de la care, acum o lună, începea investigația Gazetei.

Sunt problemele despre care Moldovan, dar și alte surse din județe susțin că au fost mascate prin expresia „neconformități de etichete”.

Mușamalizarea continuă
Un DSP a scăpat următoarea observație: „La produsul THOR, concentrația soluției pentru spreyere este mai mică decât în aviz”.

Dar totul a fost strâns în pumn și aruncat la coș.

Flagrantul de laborator al dezinfectantului Romchim a fost trecut cu vederea, nimeni nu s-a gândit că e posibil ca mai multe firme să aibă probleme asemănătoare și, chiar când din teritoriu au sosit avertismentele că așa e, subiectul a fost amețit pe organigramă în sus, până cînd a rămas fără oxigen. Hexi Pharma a avut și ea bacterii în anumite loturi, normal, că erau diluate, dar asta aveam s-o aflăm abia în 2016!

Romchim a continuat să producă. Și a și dat în judecată spitalul Elias pentru că i-a interzis să participe la o licitație în 2015-2016!

„Dar măcar noi, așa mici cum suntem, ne-am învățat lecția, am schimbat unele proceduri și am remediat orice posibilitate de a produce neconform”, spune directorul firmei din Târgu Mureș.

La Elias s-au schimbat toate țevile
Urmele poveștii din 2014 rod și acum spitalul Elias.

”Am renunțat la Maxil de la Romchim și am cumpărat produse de la Hexi Pharma”. Doctorii zâmbesc amar când povestesc rocada.

„Am încercat să scăpăm de bacterie din sistemul de circulație a săpunului lichid. Am folosit orice și n-a mers. Până la urmă, am renunțat la toate țevile. Am schimbat tot sistemul, n-am avut ce face”, spune directorul medical Daniela Safta.

Romchim a vrut în continuare contracte
Romchim a venit, senin, la următoarea licitație, din 2015.

Spitalul nu l-a primit pe Romchim în licitație, a acordat contractul către Hexi, iar Romchim a contestat licitația la Consiliul Național de Contestare a Licitațiilor.

Fabrica din Mureș a pierdut. A mers la Curtea de Apel.

Ultima decizie a justiției datează din 14 aprilie 2016, acum o lună, când Elias poate răsufla ușurat. Cîștigă procesul cu Romchim!

Dar, peste zece zile, sînt siliți să elimine produsele Hexi pentru că și acestea se dovedesc neconforme.

O serie dureroasă, parcă fără sfârșit.

Vorbește Cornel Moldovan, directorul executiv al Romchim.

– În 2014 săpunul dumneavoastră avea germeni periculoși în el.
– Au fost câteva loturi cu o abatere.

– Nu cu o abatere. Cu 2×10 la puterea a șasea bacterii pe mililitru. O încărcătură microbiană foarte mare, spun specialiștii.
– Noi n-am primit de la spitalul Elias aceste cifre. Dar recunoaștem că am greșit și ne-am îmbunătățit tot procesul de fabricație a antisepticelor. Am încercat să depășim momentul deși a fost un scandal atunci. Știți, noi suntem o firmă mică, reprezentăm sub 1% din piața de dezinfectanți. Când Ministerul Sănătății a ordonat controlul, firmele mari au căzut testul și nimeni n-a luat măsuri.

– Ce test?
– Testele de sanitație din spitale și de la DSP-uri.

130.000 de euro sunt vânzările de dezinfectanți ale Romchim pe 2015

10,5 milioane de lei a fost cifra totală de afaceri a Romchim pe 2015

– De unde știți?
– Suntem noi mici, dar suntem și pe o piață mică.

– Ce produse ale firmelor mari au picat?
– Nu vă pot spune asta. Dar datele există în documentele oficiale. Numai că nimeni n-a făcut nimic.

– E vorba de firme din străinătate?
– Acestea sunt marea majoritate, nu?!

– Dumneavoastră…
– Haideți să vă mai spun ceva. Eu am aflat de la dumneavoastră, din presă, că dezinfectanții nu sunt niciodată controlați la concentrație. Nu ne-am gândit că e posibil așa ceva! Noi suntem specializați în produse pentru curățenia casei și lucrăm cu marile lanțuri de magazine.

99% din cifra de afaceri a Romchim este cu mediul privat, potrivit declarațiilor companiei

– Ce măsuri ați luat în cazul Elias?
– De pildă, am analizat probele-martor din fabrică.

– Cele care rămân în fabrică din fiecare lot?
– Da, acelea.

– Legea vă obligă să le păstrați? Din câte știm noi nu vă obligă.
– Nu ne obligă. Dar le păstrăm noi pentru autocontrol. Și nu am găsit acei germeni depistați la spital.

– Nu e greu de crezut? Dumneavoastră nu aveți emoții acum? A cerut Ministerul Sănătății după cazul Hexi Pharma probe și de la dumneavoastră?
– Nu ascundem nimic. Dar nu au cerut nimic cei de la minister. Avem contracte cu 12-13 spitale. Nu ascundem nimic! Din punctul nostru de vedere, rezumatul este: am retras atunci toate loturile neconforme, iar acum produsele Romchim sunt conforme.

_ALX8889O parte a echipei de la Spitalul Elias (de la stânga): Marilena Filipoiu, Mariana Buzea, asistenta șefă epidemiolog Ana Bragarin și directorul medical Daniela Safta

 

Cele 25 de părți ale investigației:

Comentarii (114)Adaugă comentariu

lsorin  •  25 mai 2016, 11:02

Un punct de plecare: DSP (de 10 ori citata in articol). - De ce n-au inchis sectii/spitale, in urma analizelor microbiologice/testelor de sanitatie? - Daca acestea s-au facut si au iesit bine (?) inseamna ca Hexi Pharma & Co. si-au facut treaba. Dar DSP a cerut aceste teste? Le-a "valorificat"? Stiti o covrigarie care sa fi fost iertata ca (mai) toate unitatile medicale (de stat)? - Cati sefi de sectie/spitale au fost sanctionati de DSP ca nu si-au facut analizele microbio/testele de sanitatie pe spatiile pentru care sunt legalmente raspunzatori? - Pana la urma nimeni nu spune ca in jurul DSP se invarte coana cu coasa, desi este alfa si omega - inceputul si sfarsitul acestui "cancer"! - Intrebare: acum (de la declansarea scandalului), cu biocidele falsificate/ineficiente (si probabil neinlocuite nici pana acum), cu infectiile nosocomiale recunoscute, cate sectii/spitale au fost, macar temporar, pana la conformare, inchise? Aaaaa..... acum "sistemul" poate inbolnavi/ucide pentru ca are certificat ca-i "bolnav" de la presa!!!!! Adica ... Asta e! Doar stiati! Ce-ati mai venit la spital? Nu v-a spus Tolo ca va riscati viata? Si sa fie clar: Hexi si restul producatorilor sunt vinovati cu mult mai putin decat acesti asazisi medici, inspectori sau ce-or mai fi! . DSP trebuia sa constate daca sunt sau nu indeplinite conditiile de sanitatie, INDIFERENT de biocidele folosite. Simplu! Controlul & autocontrolul n-au functionat. Dar o armata de "inspectori" si-au luat salariile fara sa faca nimic. Ei, cei care puteau sesiza din prima secunda deficientele sunt vinovati de DIMENSIUNEA fenomenului. ***), pe deplin constienti de ceea ce fac si cu atat mai vinovati. Dar daca ei au inchis ani de zile ochii... Nu ma arunc la afirmatii de tipul "la ei sunt banii lui Condrea" si ca ei au "gestionat" fenomenul. Dar sustin ca ei sunt mai vinovati decat Condrea de amploarea dezastrulu. Pentru ca ei l-au aprobat si "garantat". Hexi & restul sunt doar profitori. Tolo, da-i mai departe! Pentru curatenie in spitale. Dar nu numai la propriu, ci si la figurat. Multumiri si ... succes!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anonim din interior  •  25 mai 2016, 11:07

@Tolontan.Nu mi-ati raspuns la intrebare.O repet: Este adevarat ca directoarea Icechim va spus ca rezultatele sunt probabile pentru ca nu pot analiza produsele, iar dvs la indemnul surselor ati publicat rezultatele ca fiind 100% reale? Daca Institutul Cantacuzino va avea alte rezultate de concentratie pe aceleasi loturi de produs, cu procentaj mult mai mare, promiteti ca sa va retrageti pentru totdeauna din viata publica si din presa?Va acuz pe dvs ca ati instigat cu dovezi false, iar guvernul Romaniei pe care nici presedintele tarii nu-l recunoaste, de frica "caderii" a facut publice tot probe false, facute de aceeasi institutie care nu poate prelucra astfel de substante.Imi doresc ca justitia sa isi faca treaba si sa se autosesizeze si in cazul dvs pentru instigare si de ce nu pentru moartea lui Condrea...Nu stiu cum mai poti iesi la tv sa vb fara nici o remuscare.Cu televizorul ai mintit guvernul, iar ei la randul lor au mintit poporul.Anios, producator francez ca si sotia premierului de altfel a castigat 70% din fostele contracte Hexi...pune mana si verifica seap-ul...sunt 9 distribuitori de Anios in Romania.Patronii sunt prieteni, cumnati,fini si nasi.

costica  •  25 mai 2016, 11:12

80%din laboratoarele de analize sunt mana in mana cu producatorii de medicamente si calibreaza analizatoarele in raport cu oferta de medicamente,domnilor casele de asigurari de sanatate sunt case de sifonarea banilor si distrugerea sanatati, iar tot ce va relatez aici nu a venit pe surse ci din exsperete proprie.

Dan Patru  •  25 mai 2016, 11:23

Daca ce spune "anonim din interior" e adevarat, ai o mare problema, Catalin. E adevarat ceea ce a spus in privinta Icechim? E adevarat ca victime din colectiv au fost salvate cu produse hexi? Ai evitat sa raspunzi fix la ce era mai grav si mai important exact ca Iohannis. Daca nu chiar cu mai mult tupeu.

bogdan  •  25 mai 2016, 11:25

Intr-un business ( oricare ar fi acela ) regulile trebuie urmate de toti.Cand unul din actori incalca regulile ( da spaga, se duce cu ambasadorul tarii sale peste un ministru , livreaza produse inferioare celor contractate pt ca stie ca nimeni nu il poate verifica s.a.m.d. ) acesta produce un effect de domino.Ceilalti actori au doua alternative : sa strige cat ii tin plamanii si sa reclame acel jucator necinstit ( exercitiu inutil si pueril in ultimii 26 ani in Romania intrucat nimeni nu te baga in seama ) sau sa incalci si tu regulile.Aceasta este o decizie luata de imensa majoritate a companiilor romane nu acum ci acum 20, 15 , 10 ani.Sistemul , Domnule Tolontan nu ( ***.Iar in Sanatate sistemul a fost construit si administrat de icoanele medicinii.Nu are sens sa ii mentionez pt ca mi-ati modera comentariul si oricum ii stiti, ii stim , se stiu.Condrea si-a platit toate pacatele prin gestul pe care l-a facut.Dumnezeu sa il ierte. Dumnezeu sa il odihneasca.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Poate  •  25 mai 2016, 11:28

Imi doresc sa gresesc, dar autoritatile nu dau semne ca pot rezolva situatia asta. In afara de demiterea unui ministru cu mult par negru pe cap, nu imi amintesc sa se fi facut ceva . Sa nu uitam ce condamnati/cercetati penal ne conduc. Chiar nu vad ce este de facut, probabil sa stam sa asteptam dezvoltarea extremismului in tara, care oricum devine o moda in Europa.

Its1134  •  25 mai 2016, 11:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bogdan  •  25 mai 2016, 11:34

scuze daca referinta la accident ati considerat-o incitare la violenta.era o figura de stil si nimic mai mult.nu cred ca violenta e o solutie.la nimic.dar o discutie onesta si profunda in spatial public urmata de un fresh start ( de asemenea onest si profund ) ar putea fi un raspuns.

Madalin  •  25 mai 2016, 11:41

Buna ziua, Nu vreau sa par arogant , dar ma ingrozeste ce dezvaluiri sunt - nici nu iti mai vine sa intrii in spital si mama este cadru medical din '77. Ce spuneti este ca te(dezinfectezi) speli cu *** la modul propriu nu figurativ in spital. Incredibil, M

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vlad  •  25 mai 2016, 11:42

Cariera politica a lui Banicioiu ar trebui sa se termine definitiv, chiar astazi!!

IONEL  •  25 mai 2016, 11:54

Buna ziua, Sunt foarte speriat de ceea ce se intampla. Vreau sa fac doua operatii la SPITALUL SANADOR, acestia au dezinfectantii ok? Puteti verifica? Privatii folosesc dezinfectantii solicitati de Ministerul Sanatatii? Unde ma pot opera in Romania?

Andy  •  25 mai 2016, 12:00

@Cătălin Tolontan: Deaia a ajuns sistemul asta din ,,sanatate'' *** d-le Tolo. Pentru ca exista mult, mult prea multi care trateaza ce-i in jurul lor cu ,,umor negru''. Au stat doamnele la pozat ca niste starlete. Da' nu le-am vazut protestand in vreun fel cand ,,au vazut'' si ele ca se musamalizeaza totul. Sa stea de ex. in fata spitalului cu o pancarta ca sa atraga atentia opiniei publice asupra gravitatii situatiei, sa faca greva foamei, etc. Da' d-le Tolo, nu asta-i rostul de ex. a unei asistente șefe epidemiolog dintr-un spital sa descopere daca sunt bacterii? Sau si astea au descoperit (ca si serviciile) si au considerat ca si-au facut treaba, continuandu-si apoi ,,munca'' in echipa, de adunat bani prin diferite metode, pe spinarea muritorului din spitalele care colcaie de bacterii? Deaia d-le Tolo s-a ajuns aici pentru ca sistemul a fost istet. Si ce si-au zis? Ca sa poata fura sutele de milioane de euroi pe rupte tre sa-i lase si pe aia amaratii din sistem sa fure si ei (personalul medical, infirmiere, asistente, doctori etc). Asta-i cheia problemei. Deaia nu vrea nimeni sa se ajunga la CORUPTIA din sistem. Ca daca se inchide robinetul, stie si o infirmiera ca nu mai poate ciuguli macar inca un salar/ luna din ,,micile'' atentii. Si din ce o sa-si plateasca ratele pana ce o sa i se dubleze salarul?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  25 mai 2016, 12:00

Stiti cum e sistemul nostru medical? O mare varza. Astazi am sunat la cateva clinici private din oras pentru un RMN, si ghici ghicitoarea mea. Toate au exact acelasi pret. Sunt ferm convins ca e o practica concurentiala corecta si nu s-a inteles nimeni asupra pretului. Cum sunt ferm convins ca firmele mari de dezinfectanti nu stiau de celelalte si nu aveau practici comune care includeau printre altele alternarea ofertelor castigatoare la licitatii. Asa practici nu exista la noi in tara. De Romchim probabil nu putem comenta mare lucru, daca sunt atat de mici nu s-a obosit nimeni de la rechini sa vorbeasca cu ei. Dar restul, Dumnezeu cu mila.

dr. alexa  •  25 mai 2016, 12:03

NAPOLEON spunea " STATUL sunt EU " Ei bine DE CE NU-I TRAGETI LA RASPUNDERE PE CEI CE VA OMOARA ? DE CE va lasati ca pe vrea lui Ceausescu calcati in picioare de noii ciocoi ? De ce ministrul sanatii poate dormi linistit si fostul lui sef la fel ? DE CE tace PRESEDINTELE ?

Nicholas Pantea  •  25 mai 2016, 12:11

Nu ma mira evenimentul. Cum ajung oamenii in pozitie de conducere se gandesc intai de toate cum sa se imbogateasca si cum sa-si recupereze ploconul dat celor ce i-au numit in functie. E un sistem mizerabil care va continua sa fie tot asa pana cand pedeapsa acelor fapte i-ar face sa se gandeasca de doua ori sau trei. Dar sistemul inlocueste pe unul cu altul fara ca masurile de deterent sa fie luate. Poate peste inca 100 de ani Romania se va schimba. Avaritia fara masura , nerusinarea si lipsa pedepselor ce sa fie si APLICATE , fac doar ca infractura sa creasca , si asta se vede perfect, dar NIMANUI nu-i pasa , ca sunt legati in infractura mana in mana. Deci se protejeaza reciproc. Cine sufera ? O tara intreaga. Aude cineva ce am zis ? Ce bine ar fi ... !

maria Popescu  •  25 mai 2016, 12:12

Dle Tolontan, revin cu precizarea:ministrii se schimba insa Ministerul Sanatatii pe problema sanatatii publice are in ultimii 10 ani acelas sfatuitor:Dr A Rafila, el este cel care conduce de fapt acest segment, l-a sfatuit pe BAZAC, BANICIOIU, CADARIU , iar acum face parte din comisia de la guvern care analizeaza aceasta situatie a dezinfectantilor si a nosocomialelor.Mecanismul este: orice informare din judete ajunge la MS-Directia de sanatate publica condusa de protejata lui, dr Serban apoi el spune ce trebuie facut. De ce nu intra numeni in analiza a ceea ce face acest individ care reprezinta Romania in forurile internationale, spunea ca pleaca la OMS, pe banii cui?

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2016, 12:30

@dan patru: nu trebuie sa credeti ceea ce scriem noi. Va puteti indoi si de faptele prezentate. E dreptul dvs. Nu vrem sa convingem pe nimeni de nimic. Treaba presei e sa publice ceea ce afla. De judecat, judeca singuri cititorii.

Andrei  •  25 mai 2016, 12:31

Intr-un spital au intrat dezinfectanti de la anios.asta va spun sigur !!! Cine i-a verificat daca sunt eficienti sau nu ???

Unu  •  25 mai 2016, 12:36

In 2009 tot sapunul era de vina la Elias?!? In 2012 trei spitale au trucat licitatiile pentru Hexi. Elias e unul dintre ele. E cam penibil articolul. Dnele manager si director medical se stiu cu musca pe caciula. Ca sa le scoatem eroine cand stim bine ca nu faci nimic degeaba fara sa iasa ceva, de ce avem acest articol?!? Fara suparare dar sunteti deja in afara cazului discutat, diluarea produselor hexi si cum s-a ajuns acolo. Nu salvarea pielii a 2 cucoane care nu si-au facut treaba.

lsorin  •  25 mai 2016, 12:42

@Dan Patru & Anonim din interior Analizele de la ICECHIM sunt comandate de Guvernul Romaniei si nu de Tolo&echipa. Poate ca nu sunt in regula, dar asta nu-i implica. Vezi aici (sunt fi foto rapoarte de incercare pe care scrie clar "Client: Guvernul Romaniei"): http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/rezultatele-analize-icecim-biocidele-hexi-pharma-diluate-chiar-si-de-zece-ori-substantele-vor-fi-retrase-de-pe-piata.html Stiu ca n-aveau nevoie de aparatori, pentru ca asta nu schimba lucrurile in spitale. Ramane o intrebare: acum, astazi, toate sectiile si spitalele din Romania sunt OK? Nu de alta, dar n-am auzit de niciuna inchisa.

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2016, 12:44

@IONEL: Aveti incredere in medicul dvs, rugati-l sa va spuna adevarul si aveti incredere in el.

Cătălin Tolontan  •  25 mai 2016, 12:47

@anonim din interior: nu e adevarat. Si nu ne timoreaza ultimatumurile, sa stiti. Stati linistit, adevarul a inceput sa iasa la iveala. Produsele Hexi Pharma erau, in mare majoritate, neconforme. Diluate. Unele nu aveau decit o singura substanta activa, nu doua, cum era trecut pe eticheta. Probele sint nu doar la Guvern, ci si la procuratura. Incet, incet, se va afla si cine lua banii.

Adriana  •  25 mai 2016, 13:06

Pomenea cineva mai inainte de activitatea DSP si am intrat de curiozitate pe un raport de activitate al DSP (am nimerit la Galati) si pentru anul 2015 vad controale si in spitale, si in cabinete medicale, scoli, si multe alte activitati ... insa am vazut si controale in domeniul biocidelor in urma carora multe produse au fost retrase de la comercializare, iar eu intreb de ce si care sunt? Cum putem afla? Riscurile sunt mai mari in spitale (pacientii avand un sistem imunitar problematic), dar si acasa avem copii si folosim diverse produse ... Infectiile nozocomiale pentru a fi declarate (din ce am inteles) inseamna sa dovedesti ca le-ai dobandit in spital, tinand cont de perioada spitalizare, incubatie, etc, dar acasa? Daca exista produse cu probleme noi avem cum sa aflam de ele, sau cu fiecare produs trebuie sa mergem la un laborator si sa vedem daca ceea ce scrie pe eticheta este corect?

IOANA  •  25 mai 2016, 13:41

Luna viitoare sunt programata pt operatie .Imi este groaza de ce mi s-ar putea intampla,intru pe picioarele mele in spital dar nu stiu cum voi iesi.Ma rog Bunului D-zeu sa scap cu viata si starea mea de sanatate sa se imbunatateasca.In ceea ce priveste produsele HEXIPARMA va pot spune ca d-l Condrea a fost gasit vinovatul de ''serviciu'',sunt absolut convinsa ca aici vinovatii tb cautati la varful varfului.Imi pare rau ca s-a pierdut sufletul unui om pt bunastarea rechinilor de la varf.Pana la urma ,asta-i genocid,viata noastra e pusa in pericol tocmai de acei ce trebuie sa ne salveze si nu ma refer la medicii care se simt neputinciosi in fata celor care ne omoara cu zile!!

Venom  •  25 mai 2016, 13:51

"Cam când a început să se politizeze treaba la DSP-uri" - Cred că acesta e unul dintre punctele cheie în trucarea rezultatelor de pe teren, în cazul infecțiilor intra-spitalicești. Ca și în alte domenii unde singurele competențe ale angajaților sunt rudele din politică! Numai că aici au murit oameni, nu s-au încasat numai comisioane!

stefan.g  •  25 mai 2016, 13:52

Mergeti dupa Sistem? Care Sistem?! Anios (cea mai mare firmă de antiseptice a lumii, prezenta si in Romania), face parte din SISTEM? ”Vîrgolici e numai miere, dar produsele [ Anios] sînt exact cum am zis”, spune epidemiologul…" (www.tolo.ro). ”Dacă toți sînt atît de corecți și doar noi avem probleme de ce n-am putut să cumpărăm cîteva produse de la competiție de cînd a început scandalul. Toți își retrag produsele ca să nu fie testate de noi! ", sursă din Hexi Pharma (www.tolo.ro). Un lucru este cert, SISTEMUL este format atat din firme nationale cat si din firme straine! Exemplul 1. Scandalul dezinfectantilor, Romania. Exemplul 2. Trucarea testelor la emisiile de noxe: Scandalul Volkswagen (Mitsubishi, Renault, etc). Exemplul 3. “Ei au furat mai mult decat noi” , declaratia lui Victor Ponta, alegeri 2008, justificînd pierderea alegerilor de către PSD prin aceea că acest partid ar fi reuşit să fure mai puţine voturi decît PDL. Si exemplele pot continua. Cel mai nou caz international "The Panama Papers". Concluzia? SISTEMUL se intinde dincolo de Romania. Cum functioneaza SISTEMUL? Toti fura si toti stiu ca se fura. Daca nu se dilueaza substantele in mod brutal atunci se “aranjeaza“ licitatiile sau testele la emisiile de noxe. TOTI, inclusiv marii producatori sau grupuri internationale, incearca sa triseze intr-un mod nerusinat, fac crase ilegalitati. Nu doar sistemul din Romania are o problema ci intregul SISTEM. Industria incearca sa pastreze “secretul” pentru a se autoproteja. Insa “secretul” este cunoscut de toti participantii. Fiecare in parte stie ca celalalt fura. Castiga cel care fura mai mult, mai discret, mai inteligent. Daca joci corect, nu ai nici o sansa sa castigi. Problema este SISTEMUL in totalitatea lui nu doar un partid sau altul, nu doar un politician sau altul, nu doar o companie sau alta, nu doar o tara sau alta. Diluarea dezinfectantilor de catre firmele nationale a facut victime. Este extrem de dureros, mai ales pentru cei care au pierdut pe cineva apropiat in acest rastimp. Vinovatii ar trebui sa plateasca cu ani multi de inchisoare. Pe de alta parte, interésele grupurilor economice internationale fac de asemenea victime (cel mai nou exemplu de la noi, pestele cu viermi din Spania). China s-a ridicat economic si politic sprijinindu-se pe companii nationale care au pus pe piata globala produse extrem de periculoase, incalcand orice legislatie sau norma internationala (lapte contaminat, ulei alimentar reciclat, ravioli cu insecticid, etc). Nici companiile occidentale nu se feresc sa isi insele clientii pentru a-si mari cota de piata si de profit. Lehman Brothers s-a prabusit facand milioane de victime dupa ce s-a "jucat" cu banii clientilor ei. Volkswagen este doar un alt exemplu intre atatea altele. Institutiile nationale si supranationale au cunostinta de ani de zile despre aceasta stare de fapt si o accepta tacit pentru ca STIU ca asa functioneaza tot SISTEMUL. Toti fura si toti stiu ca celalat fura… companii, politicieni, tari, organizatii. Cine fura mai mult, mai inteligent, castiga. Intregul SISTEM functioneaza gresit. SISTEMUL se intinde dincolo de Romania. Locul unei firme este preluat de o alta firma. Hexa Pharma dispare. Dar restul va ramane. SISTEMUL va ramane. Corect ar fi ca TOT SISTEMUL sa plateasca pentru ilegalitatile facute. La noi, in Romania, mai dispare o firma. Si inca una si… inca una! O.K....dar restul SISTEMULUI? Anios, Bechtel, Siemens, Johnson & Johnson, BAE Systems, Danone, Volkswagen, etc.? Cine fura mai mult, mai inteligent, castiga. Daca sunt prinsi, FIRMELE LOR platesc o amenda. Eventual isi cer scuze. Din cand in cand (foarte rar!) se mai prabuseste si la ei cate o firma. SISTEMUL insa, merge mai departe, se transforma… devine mai puternic, mai perfectionat.

Traian Basescu  •  25 mai 2016, 13:53

Daca unele din acelele bacterii n-au fost aduse din tarile calde, cum ar fi cu... "cotele"? Si cu "dottorii" scoliti pe-acolo? Sa traiti bine!

Traian Basescu  •  25 mai 2016, 13:55

Pai, cum vreti, fratilor, sa faca "ue" loc pentru venetici? Mai vreti "ue"?!

simplu  •  25 mai 2016, 13:57

Ati verificat averea lui rafila? Puteti afla ce masina conducea acum cateva luni si de unde provenea?

Catalin  •  25 mai 2016, 14:01

De ce nu publica Ministerul Sanatatii testele de concentratie la restul biocidelor, de la ceilalti producatori??? Va rog sa insistati pentru a afla care e situatia tuturor biocidelor. Multumesc.

Dan Patru  •  25 mai 2016, 14:12

OK, Catalin Tolontan. Chiar sper sa nu fi facut o asemenea greseala care v-ar aduce credibilitatea foarte aproape de zero. Multumesc pentru raspuns, chiar speram sa nu fie asa, la fel cum sper sa nu existe o proba contrarie. Aia ar fi adevarata drama, ca de infectiile din spitale stim toti sa ne ferim de ani de zile, iar sotiile noastre merg si nasc la particulari.

unul  •  25 mai 2016, 14:23

@ anonim din interior Din interiorul carei gasti ***i faci parte dumneata, Romchim sau Hexi Pharma? ***, veti vedea revolutie in Romania!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dee  •  25 mai 2016, 14:44

@ dan patru Nu, Dan Patru, nu ai dreptate. Nu stiam sa ne ferim de bacteriile de la stat. Nu le mai gasi scuze, din 2 motive: 1. NICIUN PACIENT din tara asta(exceptie cei din industria dezinfectantilor) NU STIA ca Dezinfectantii contin bacterii letale. Daca stiam, ne cumparam toti dezinfectanti si nu mai murea nimeni! 2. In cazuri de accidente rutiere/urgente(chiar si o peritonota) in care pacientul poate fi inconstient sau in dureri delirante, acesta nu e in stare sa decida sa il duca salvarea la privat! DOAMNE FERESTE, dar, in caz de accident, pe toti ne duce in *** DE LA STAT! 3.Cand vine sorocul brusc, te duce salvarea la primul spital! Nu-i intereseaza pe ei ce balmejeste femeia acolo. Ei nu vor sa nasca in salvare! Nou nascutul ia contact cu DEZINFECTANTUL de pe mainile medicilor, ustensile, etc. Mama, la fel. In caz de cezariana, e ca si moarta daca se infecteaza cu vreo bacterie din ***(din dezinfectantul de la Romchim, de ex, ). La nastere naturala, poate mai scapa, desi si in acest caz se taie si se dezinfecteaza. 4. La privat crezi ca esti safe? Vezi cazul Oana Roman operata la Sanador (septis agresiv, rezistent la antibiotice, timp de 1 an de zile, distrugerea muschilor abdominali si afectarea organelor interne de puroiul care sapa,operatii de reconstructie abdominala cu plase etc). nici acum dupa 3 ani nu a terminat recuperarea...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dee  •  25 mai 2016, 14:46

*peritonita

fotbal  •  25 mai 2016, 14:46

toata lumea simte magnitudinea in crestere? cred ne apropiem de punctul de ex(in)plozie a sistemului de san publica

Dorel  •  25 mai 2016, 15:19

Probabilitea este mica, dar ar trebui luat in calcul si ideea ca sa fi fost diluate substantele originale (cele provenite de la BASF) din care s-au obtinut dezinfectantii Hexi Pharma. Investigatia pentru Hexi Pharma cu acesta variabila ar putea conduce spre implicatii nebanuite. Ar explica indarjirea cu care se urmareste musamalizarea scandalului. Exemplele sunt recente: scandalul Volkswagen cu emisiile de mediu.

trei  •  25 mai 2016, 15:30

As dori sa vad o presa responsabila,nu numai sa prezinte anumite fapte-in mod cert tendentios.Intrebare: careva din presa se simte responsabil pentru educatia cetatenilor?Sa cer o presa morala,ar insemna sa cer prea mult.Oricum,banii n-au miros

cella  •  25 mai 2016, 15:34

Ar fi bine de verificat si medicamentele! Exista aceeasi posibilitate de a fi contaminate si masluite!

Flituit de SRI  •  25 mai 2016, 15:36

Deci, e Clar, nu? Hexipharma si Condrea nu fac obiectul nu stiu ce mandat de siguranta nationala! Nici posibila moarte a catorva mii de oameni! Ce-s aia oameni? Mii? Pai Mai sunt vreo 3 milioane de fraieri sa ne platessca taxe! Haideti in sir Indian , la cimitir! Cuminti, ptr ca SRI se ocupa de terrorism, NUMAI! Intrati pe siteul lor si veti vedea numai nivel de terorism! E frumos facut , animat! Nivelul de disolutie, devalizare a economiei, nu exist ptr SRI. Sabotajul de fapt a fost scos din codul penal! Ce Tara!!! TOLontane, vorba a lora de la Hexi de azi: Elias, a facut analiza la sapun, dar crezi ca la produsrle Hexi, nu? Esti naiv, sau denaturezi, ca in ultima saptamana!!

stefan.g  •  25 mai 2016, 15:54

Milionar in EURO cu masina inregistrata in Bulgaria???!! Cum se face ca un patron cu venituri de milioane de EURO (din firme la vedere si offshore), avea masina inregistrata in Bulgaria? Pentru imatriculare mai ieftina?! Chiar nu isi putea permite sa plateasca cateva milioane de RON pe an diferenta in plus ? Pentru o persoana cu bani este prea mult efort si deranj pentru atat de putin castig! Ce alte motive avea sa-si inregistreze masina in Bulgaria? Era Condrea beneficiarul PRINCIPAL al banilor?

anonimul1965  •  25 mai 2016, 15:59

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan.g  •  25 mai 2016, 16:01

rectificare: Pentru "inmatriculare " mai ieftina...

Geo  •  25 mai 2016, 16:47

stefan.g": mentalitatea saracului, o noua notiune aparuta dupa '90. De asta inmatriculeaza diversi (ministri, rooohati de afaceristi .. etc) masinile in BG

gigelos  •  25 mai 2016, 17:49

Tolo , doar atat , MULTUMESC !

Ilie  •  25 mai 2016, 18:15

Toate firmele care fabrica și distribuie dezinfectanți de proasta calitate, trebuie date pe mâna autorităților.

nicolas  •  25 mai 2016, 18:42

BUna ziua. Va rog nu mai faceti comentarii, nu mai intretineti discutii, sunt atat de inutile. Realitatea este crunta, este un film horror la tot ce se intampla. Numai un popor unit poate stopa acest macel. Totul este premeditat, instituit si controlat apoi, de cateva tabere ce isi impart teritoriul adica Romania. Tara mea, familia mea si a voastra a tuturor, este pe moarte, va este asa de greu sa vedeti clar lucrurile. Pana acum aceste "tabere" de hoti au ajuns la un consens si au impartit totul. Dar acum s-a schimbat ceva, o noua tabara si-a facut aparitia una mai puternica decat cele mediocre care au fost pana astazi, una care nu va partiza cu nimeni, se va merge pe manipulare in masa in continuare, dar la un nivel mult mai inalt, ni se va arunca un os cu diplomatie de fiecare data cand nu vom mai avea ce roade, ceva ce va inneca nemultumirile unora dintre noi, astfel nu vom putea fi niciodata uniti. Tot ce se intampla este pur si simplu o parte dintr-un joc, iar noi spectatori vom ramane pana la sfarsit. Niciodata un popor de pe acest pamant nu va putea fi cu adevarat liber, tot timpul se va gasi cineva sa-l conduca, calcand privilegiile unei libertati democratice. Ar fi multe de spus dar ne ferim sa spunem si mai ales sa aratam ca ne dorim sa fim liberi, nu vrem sa trezim "gardienii" , stapanii de azi. Ne e frica, frica sa nu-i ranim pe cei dragi prin faptele noastre si lasi pentru ca nu mai avem in sange atitudine si respect nici pentru noi insine. Imi pare rau dar recunosc si mie i-mi este frica. Va salut pe toti cei care au gasit printre randurile mele adevarul.

Petru  •  25 mai 2016, 19:11

Dl. Tolontan si echipa dansului au meritul desconspirarii unui sistem mafiot si criminal. Este unic in presa romaneasca, ar trebui sa fie premiat cu 1 milion euro ! La pensie Ion Cristoiu, CTP, toti ceilalti jurnalisti, care se mai dau si profesori de jurnalistica. Sa le fie rusine.

Marisescu  •  25 mai 2016, 20:36

Felicitari d-le Tolontan ,toata stima sa fii sanatos si curajos in aceasta jungla romaneasca.

anonim din interior  •  25 mai 2016, 20:41

Icechim i-a raspuns Antenei 3 - Determinarea concentratiei exacte a unui produs biocid se face pe baza unui studiu ce dureaza 3 luni de zile.Deci...cum s-au facut analizele produselor Hexi?De ce Icechim ii da lui Tolontan si Guvernului Romaniei niste buletine de analiza a concentratiei in cateva zile si cand vrea Hexi si Antena 3 dureaza 3 luni?D-aia a murit Condrea...ca se gandea de ce Guvernul tarii lui si Icechim nu sunt corecti si impartiali .

Gabriela Cîrstea  •  25 mai 2016, 21:02

@Nicolas: Vă împărtășesc analiza. Perdeaua de fum tinde să devină din ce în ce mai groasă. Atunci când am timp, încerc să citesc știri atât din presa mainstream cât și din cea alternativă. De câteva luni încoace, mi-am dat sema că e inutil. Zgomotul a devenit atât de puternic, încât nu pot discerne informația de manipulare. Dar nu cred că tăcerea noastră rezolvă ceva. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să înceapă să refuze consecvent compromisurile. Eu sunt conștientă că, ori de câte ori am acceptat un compromis (oricât de mic), am contribuit la coșmarul pe care îl trăim azi. Nu spun că suntem toți la fel de vinovați. Sunt sigură că trăiesc printre noi și oameni perfect verticali și necompromiși. Doar că ei sunt atât de puțini, încât probabilitatea să-i întâlnim e aproape zero. E foarte adevărat, marea distrugere s-a produs între 1945-1989, dar asta nu ne poate servi drept scuză atunci când copiii noștri ne vor întreba: tu ce-ai făcut?

Comentează