Diana, ”decrețelul” care s-a operat la Timișoara ca să slăbească, a luat 5 bacterii și a murit! 1.Săndesc – secretar de stat la ”Colectiv”, 2.Cîrstoiu – director la ”Municipal” 3.Rafila – consilier al lui Bănicioiu și 4.Ministrul Bartoș s-au operat în străinătate!

Cum explică un ministru, doi secretari de stat și un director de mare spital decizia de a alege să se opereze în Austria, Italia și Japonia în loc să apeleze la sistemul pe care îl conduc

luni, 30 mai 2016, 8:00

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Oamenii nu se împart în corupți și cinstiți. Nici în răi și buni.

Ci în cei care vor să slăbească și cei care nu au nicio problemă cu asta. Să ridice mâna cei cărora nu le pasă! Sunteți foarte tari!

Diana Gorea își dorea să slăbească.

S-a internat în secret
Pe 5 iulie 2015, Diana merge la botezul copilului fratelui său, Bogdan.

„La petrecere nu ne-a spus absolut nimic”, își amintește Bogdan Gorea.

A doua zi, femeia de 45 de ani se internează la Spitalul Județean din Timișoara. Nimeni din familie nu știe.

Suportă o operație de plicatură gastrică, de micșorare a stomacului. O metodă modernă, ușoară, în urma căreia n-ar trebui să apară complicații. Chirurgul este doctorul Ciprian Duță.

„În foile pe care le-am găsit în geanta ei sunt și unele scrise de doctorul Ciprian Duță. Era o femeie de 45 de ani și la măsurători avea 1,68 m și 82 de kilograme”, spune Bogdan.

Diana lui a fost încadrată la limita dintre supraponderal și obezitate grad I.

„Uitați-vă la poza asta!”, insistă un tânăr. Este Alexandru Gorgenyi, băiatul de 25 de ani al Dianei.

„Vi se pare că ar avea 82 de kilograme? Arată ca o femeie de puțin peste 70 de kilograme”.

12_ALX9675
Bogdan, fratele Dianei, și Alex, fiul femeii, la întâlnirea cu GSP, la Arad (foto: Alex Nicodim)

„I-a cerut 1.500 de euro pentru operație”
„În mod normal, înainte de o astfel de operație, considerată până nu demult estetică, ar trebui să se facă unele teste. Am vorbit cu specialiști. În primul rând, unul psihologic. Are sau nu nevoie pacientul de respectiva operație? Unii oameni se consideră supraponderali fără să fie”, dezvoltă Bogdan, fratele.

„Apoi, endocrinologic, o endoscopie etc. Nu s-a făcut nimic”.

13_jpg
Foaia pe care Bogdan susţine că medicul a scris preţul intervenţiei, 1.500 euro

Fratele spune că medicul i-a cerut femeii 1.500 de euro pentru operație. „Uite, aici este scrisul lui. A scris singur suma, 1.500, și a subliniat-o. Am găsit hârtia în geanta Dianei”.

Medicul Duță îi solicită 1.500 de euro pentru operație și o programează pentru a doua zi dimineață, împreună cu o prietenă.

Derulată la Spitalul Județean public, operația este gratuită. Cei 1.500 de euro erau plata medicului la negru.

Pe 7 iulie 2015, după operație, chirurgul pleacă în concediu. „Sora mea a rămas internată. A început să se simtă brusc rău. Au apărut complicații. O fistulă gastrică, probabil acel pliu al stomacului nu a fost cusut bine. Apoi, după două zile, peritonită. Doctorii și-au dat seama abia în a treia zi că are acea problemă!”.

Stomacul i se umflă. Și se întărește.

8 contracte a încheiat Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara cu Hexi Pharma: primul în 2011, ultimul în 2016

„Cinci bacterii luate în două săptămâni la ATI”
Respiră greu.

Este redeschisă și operată pentru a doua oară atunci. Diana intră în stare de comă indusă.

Rămâne în secția ATI a spitalului din Timișoara.

Secția ATI fusese condusă, până în martie 2014, de către Dorel Săndesc, devenit secretarul de stat al lui Nicolae Bănicioiu.

Prima bacterie, klebsiella, apare în analize pe 15 iulie. Până la sfârșitul lunii, testele evidențiază încă patru tipuri diferite de germeni!

Citate din foile de observație întocmite de medici:
15.07. „Cultură lichid peritoneal – Klebsiella pneumoniae”
20.07 „Cultură aspirat bronșic / lichid abdominal – E-Coli”
30.07 „Cultură aspirat bronșic – Acinetobacter baumannii”
31.07 „Cultură vârf de cateter – Proteus + Pseudomonas”

bacterii
Bacteriile contractate de Diana: Klebsiella, E-Coli, Acinetobacter baummanni, Proteus și Pseudomonas

Organele cedează pe rând
„Personalul ne-a spus că unitatea colcăia de bacterii. Deși secția de ATI e modernă, bine dotată, utilată, ușa se deschide doar pe senzor, acel senzor e acoperit cu scotch ca să țină ușa deschisă”.

Din cauza infecțiilor nosocomiale, organele cedează pe rând.

Pe 13 august 2015, la 5 dimineața, Diana Gorea se stinge din viață. Are 45 de ani.

Generația dintre revoluții
Băiatul ei, Alex, primește un telefon la 5 dimineața: „Mama dumneavoastră a murit”.

Despre „decreței” se spune că sunt copii iubiți, dar întâmplători, ai României. Generația cea mai numeroasă din istoria țării. Tinerii care, în bună măsură, au făcut revoluția începută chiar aici, în vestul țării.

Apoi, adulții pe care s-au sprijinit multinaționalele care au împânzit România.

Părinții primei generații adulte care nu a avut niciun fel de contact cu comunismul.

„Decrețeii” vor fi bătrânii care, după toate calculele, nu pot miza pe pensia publică.

Germenii Dianei au fost rezistenți la toate antibioticele care se dau în acest caz conform protocoalelor, în orice țară. Un medic de la noi, din Arad, mi-a explicat moartea Dianei povestindu-mi că un pacient care ajunge la terapie intensivă și rămâne mai mult de 5-7 zile poate avea mari probleme”, spune Bogdan Gorea.

Fata care l-a sunat la 5 dimineața din spital pe Alex vine la înmormântare. „Nu a putut spune nimic. Doar a izbucnit în plâns”.

Plângeri
Bogdan, fratele Dianei, surâde amar când vine vorba de plângeri.

„Am făcut una la Colegiul Medicilor – Timiș. Președintele organizației este medicul Lazăr Fulger. Nimeni altul decât colegul și șeful chirurgului Duță la Spitalul Județean. Nu prea merge”.

Familia Gorea n-a primit vreun răspuns de la Colegiul Medicilor.

Apoi, s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara. „Am făcut plângere penală împotriva doctorului Duță. Inclusiv pentru luare de mită. El cerea 1.500 de euro pentru acea intervenție chirurgicală”.

Cazul a fost clasat.

Acum câteva zile, Alexandru a devenit tată.

„După ce prietena mea a născut, ne-am dus cu toții la maternitate. Mă uitam la unchiul meu, la mătușa mea, apoi la telefon. Toți gândeam același lucru. Nu era normal ca primul apel să i-l dau mamei mele? «Mamă, ai o nepoțică!». Dar mama nu mai e. Și nu o să mă las până nu o să aflu din cauza cui”.

 

INTERVIU. Medicul chirurg Ciprian Duță, cel care a operat-⁠o pe Diana Gorea, spune că ar fi apărut complicații în urma unor certuri avute de pacientă, urmate de o hipertensiune

“Bacteriile au contribuit la deces, însă nu putem spune că ele sunt cauza morții”

Duta-⁠ Domnule doctor, dumneavoastră ați operat-⁠o pe Diana Gorea, în iulie 2015. A fost vorba de o plicatură gastrică.
-⁠ Exact. O operație de micșorare a stomacului.

-⁠ În primul rând, înțeleg că avea 82 de kilograme la 1,68. Se impunea o astfel de operație?
-⁠ Nu mai știu dacă avea atât, cred că avea mai mult. Din câte îmi amintesc, indicele de masă corporală era 30. În situația asta se impunea plicatura gastrică. E indicată în cazul unor femei tinere, care vor să-⁠și schimbe stilul de viață.

-⁠ E o operație estetică?
-⁠ Nu putem vorbi de așa ceva. Din cauza kilogramelor în plus pot apărea probleme de sănătate. Din obezitate ducem în hipertensiune. Din ce-⁠mi aduc aminte, avea atât un diabet tip II, cât și hipertensiune. Apar probleme atât fizice, cât și psihice, unele persoane se simt excluse din societate. Există o nouă tendință în medicină, chirurgia metabolică. S-⁠a constatat că dacă faci această intervenție chiar și la o persoană normoponderală, în unele cazuri dispare diabetul.

„Am mai avut complicații la plicaturi gastrice, dar niciodată atât de grave, care să ducă la decesul pacientului”Ciprian Duță, doctor chirurg Spitalul Județean Timișoara

„Complicații după cearta la telefon”
-⁠ Înțeleg că ați discutat din timp cu pacienta.
-⁠ Sigur. Am avut mai multe discuții. Apoi, intervenția s-⁠a desfășurat normal. Parcă era într-⁠o marți.

-⁠ Totuși…
-⁠ Miercuri după-⁠amiază, am înțeles de la ceilalți pacienți internați în salon că a avut o altercație telefonică, a țipat la telefon, din ce înțeleg cu cineva din familie. Când am ajuns, avea o
tensiune mare, 210 cu 120. Posibil, acest moment de nervozitate a dus la o dilatare, o creștere a presiunii abdominale. S-⁠au rupt acele fire de la operație.

-⁠ Înțeleg, de la apropiații Dianei Gorea, că ați plecat imediat după în concediu.
-⁠ După acel moment cu tensiune, ea n-⁠a mai avut probleme până vineri spre sâmbătă noapte. Eu am aflat sâmbătă, plecasem deja în concediu, eram pe drum. Așa că, aflând de complicații, am luat legătura cu un medic. E o echipă întreagă, nu sunt doar eu, care se ocupă de aceste intervenții. Omul a venit de acasă și a făcut operația.

-⁠ A stat în comă două săptămâni?
-⁠ Nu e adevărat. A fost conștientă imediat după operație. A fost atent monitorizată, după care starea s-⁠a deteriorat din nou. Cel mai probabil, din cauza apariției unei fistule la nivelul liniei de sutură gastrică. S-⁠a secționat stomacul prin aplicarea unor agrafe metalice. OK, ele sunt foarte sigure, mult mai sigure decât cusătura umană, dar există pericolul apariției unor fistule, unor găurici. Se întâmplă, în literatură, în procente între 2-⁠6%.

„Trebuia externată în 2 zile”
-⁠ Aici vorbim deja de ATI. Când starea s-⁠a înrăutățit, pacienta a ajuns la terapie intensivă, unde a contractat 5 bacterii.
-⁠ E adevărat.
– Aveți o explicație?
-⁠ Nu pot decât să vă felicit pentru demersurile făcute împreună cu echipa! Pentru că și noi suntem puși într-⁠o situație extraordinar de neplăcută. Dar trebuie să înțelegem că infecțiile nu se întâmplă doar din cauza dezinfectanților. E vorba de o subfinanțare în ultimii 50 de ani. Nu putem schimba totul într-⁠o săptămână. Vă spun sincer, pe vremuri spălam și feșele și apoi rebobinam! Așa am trăit dintotdeauna.

-⁠ Putem vorbi despre bacterii ca principală cauză a decesului?
– Nu poți să zici niciodată asta, că acel pacient a decedat din cauza infecției.

-⁠ Vorbiți de o sumă de evenimente nefericite care au dus la deces. În cazul nostru, bacterii și fistula.
-⁠ Exact. Trebuie să spunem că a mai fost o pacientă care s-⁠a operat în aceeași zi cu ea. A fost externată în două zile, cum trebuia să se întâmple și în cazul nostru.

„Am fost audiat”
– Înțeleg că fratele victimei a făcut o plângere la DNA împotriva dumneavoastră.
-⁠ Da, era cu luare și dare de mită. Vedeți, iar e o problemă, o încrâncenare împotriva doctorilor. Eu n-⁠am văzut familia, sincer, cât am fost acolo. Fratele, acuzându-⁠mă de dare și luare de mită, și-⁠a
acuzat și sora! Dar nu e vorba de așa ceva.

– Am văzut o foaie în care i-ați fi indicat victimei să plătească 1.500 de euro.
-⁠ Da, dar nu e vorba de mită. Am și factură. Se referea la suma care trebuia plătită către o firmă de materiale medicale. Eu nici n-⁠am văzut acei bani.

-⁠ Ați fost audiat?
-⁠ Sigur. Am fost chemat, am spus tot. Am primit apoi înștiințare că această cauză a fost clasată.

 

Cătălin Cîrstoiu, ex-director Spitalul Universitar de Urgență și actual decan al Facultății de Medicină:

„M-am operat la AKH pentru că nu aveam nici o soluție în România!”

12-carstoiu

– Bună ziua, domnule doctor, v-ați operat în străinătate la spitalul AKH, în Viena?
– Da, în 2009. Aveam un cancer de amigdală. Mulți dintre ganglioni erau atinși.

– Cum ați ales varianta din străinătate?
– Varianta din România era improbabilă. De fapt, nu aveam nicio soluție în România. În 2009, acest gen de operație nu se făcea.

– Și…
– Mai e ceva, stați să vă spun! Aveam nevoie de o radioterapie țintită, ganglionii cervicali sunt foarte sensibili. O radioterapie imprecisă mi-ar fi produs mari probleme. Și știți cum e radioterapia în România.

– Cum e?
– Dezastruoasă!

– Și cum v-ați decis pentru Viena?
M-am hotărât după ce, vreme de trei săptămâni, nimeni nu a putut să-mi pună un diagnostic în România. Să știți că m-am operat pe banii mei! Dar spuneți-mi, e o problemă?

– Nu. Fiecare se operează unde poate.
– Să știți că mulți medici din România au făcut asta. S-au operat în străinătate.

– Cum vă simțiți acum?
– Bine. Au trecut 7 ani. Dar e o boală de la care orice e posibil.

 

Alexandru Rafila, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, fost consilier al ministrului Bănicioiu și actual președinte al Societății Române de Microbiologie:

„M-am decis pentru Viena. A fost de supraviețuire, n-aveam soluție terapeutică în România!”

rafila
– Domnule profesor Rafila, v-ați operat la rinichi la AKH?

– Da, în 2009. Aveam un chist gigant pe rinichi, făcusem tensiune 20 cu 12 și, dacă întârziam, aveam riscul de a-mi pierde un rinichi. Dar e o problemă?

– Nu e nicio problemă. E dreptul oricui să-și îngrijească atât cât de bine poate viața.
– S-au operat oameni importanți în străinătate.

– La cine vă referiți?
– Președintele României.Traian Băsescu, de pildă.

„Chiar când am avut nevoie, Institutul Fundeni era divizat în trei părți. Era o nebunie la Fundeni! Și nu am avut timp” Alexandru Rafila, fost secretar de stat și actual președinte al Societății Române de Microbiologie

– Așa e. Cum ați ales Viena?
– Am avut ghinionul că era perioada, poate v-o amintiți, când Fundeniul se restructura. Și i-am rugat pe colegii mei din spitale să-mi dea un sfat, să găsesc o soluție. Am fost contracronometru, n-am avut timp.

– În România nu se putea face operația?
N-am avut în România soluție terapeutică. M-am decis repede pentru Viena. N-am avut ce să fac! Era o chestiune de supraviețuire.

– Acum vă simțiți bine?
– Da. Am o tăietură de 35 de centimetri. Operația a fost grea, a durat cinci ore și jumătate. Dar acum sunt bine.

 

Dorel Săndesc, fost șef ATI la Spitalul Județean din Timișoara, secretar de stat pe timpul dramei de la „Colectiv”, șeful Asociației Române de Anestezie și Terapie Intensivă

„Am suportat la Milano o intervenție de chirurgie robotică de prostată care nu se practică în România. Iar terapia am făcut-o în Japonia”

12-dorel-sandesc

– Domnule profesor Săndesc, v-ați operat chiar imediat după „Colectiv” în străinătate?
– Da, domnule, așa e. Vă spun că vă respect. Am fost diagnosticat cu cancer la prostată în noiembrie 2015. Și am făcut operația pe 27 ianuarie 2016.

– Știți la ce ne gândim, nu?
– Dar i-am dus pe cei de la „Colectiv” afară până la urmă, nu?! Statul ăsta i-a dus. Așa cum se spune că n-am făcut, totuși le-am plătit toate cheltuielile!

– Unde v-ați operat, în Italia?
– Da. La o clinică din Milano, unde operează un medic român. Acolo se face o chirurgie robotică, o tehnică relativ nouă.

– În țară nu avem?
– Am întrebat la Cluj, unde se pregăteau niște oameni, dar nu erau condiții tehnice.

– Și după Milano ați plecat la terapie…
– Pe asta de unde o știți?

„Da, m-am operat robotic de prostată la Milano și apoi am făcut un tratament de imunoterapie oncologică în Japonia” Dorel Săndesc, fost secretar de stat în guvernele Ponta și Cioloș

– Unde ați făcut terapia?
– În Japonia. Am făcut într-un centru special, pe o tehnică aparte, care concurează chimioterapia. Se numește imunoterapie oncologică și mi-au făcut în Japonia un fel de vaccin cu propriul meu sânge.

– Dacă…
– Să știți că m-am operat ca persoană particulară la Milano deși îndeplineam toate condițiile să-mi plătească statul. Dar, sincer, n-am vrut să aștept trei luni. Și vă mai spun ceva: l-am adus acum pe medicul acesta în România să opereze robotic la Timișoara. A și făcut o operație. Mi-a zis și mitropolitul Banatului: „A fost scris să scapi și să aduci tehnologia asta aici”. Iar, apropo, soția mea s-a operat în România.

– Cât timp dumneavoastră erați plecat la București, o pacientă de 45 de ani a murit cu cinci bacterii la ATI Timișoara. Vi s-a spus ceva?
– Eu acum m-am întors la Timișoara, dar nu, nu știu.

– Când…
– Haideți să vă spun ceva sincer. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat! Și cred că noi, doctorii români, facem o treabă excelentă. Uitați, acum sunt la Londra, la un congres internațional de ATI, și  deja am început să cam deranjăm noi, românii, că am ocupat mai multe funcții de conducere în forurile internaționale.

 

Daniela Bartoş, ministrul sănătăţii în perioada 2000-2003 în Cabinetul Adrian Năstase, șeful secției medicale a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca:

„Ca să evit popularizarea m-am operat la Viena!”

bartos.u4zt3qpdb0

– Doamnă doctor, este adevărat că aţi suferit o intervenţie chirurgicală în străinătate?
– Da, dar s-a întâmplat demult.

– Ne puteţi spune când?
– În 2003. A fost vorba despre o corecţie chirurgicală a monturilor.

– La ce clinică a avut loc?
– La una din Viena.

– Şi de ce aţi ales străinătatea?
– Pentru că a avut loc imediat după terminarea mandatului la Ministerul Sănătăţii şi am dorit să evit popularizarea acestei probleme personale. Dar să ştiţi că eu am suferit o operaţie în ţară…

– Când v-aţi operat în România?
– În 1997 am suferit o histerectomie urmată de o hemoliză acută şi sunt în evidenţa medicilor noştri. Să ştiţi că avem doctori foarte buni, avem acum echipamente performante, nu mai suntem la coada ţărilor sărace.

– Dar condiţii la nivelul Occidentului avem?!
– Avem. Vă invit să vizitaţi secţia mea medicală de la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi o să vedeţi că se poate. Totul e să vrei să munceşti.

– Dar despre infecţiile intraspitaliceşti ce puteţi spune?
Eu consider că marea problemă o constituie abuzul de antibiotice şi proasta lor utilizare. Mai contribuie şi spitalul cu achiziţii proaste, o branulă sau o sondă urinară nesterile, dar mai vin şi pacienţii cu microbi de acasă.

– Care credeţi că este incidenţa infecţiilor nosocomiale în spitalele din România?
– În niciun caz nu sunt 0,2 cât sunt raportate acum. Cred că undeva la zece la sută. Să ştiţi că infecţii nosocomiale au fost, sunt şi vor fi în continuare peste tot în lume. Problema din România este că toată lumea s-a relaxat. Nimănui nu-i mai este frică de nimic. Înainte, când venea Sanepidul în spital parcă venea dracul. Acum nu mai vine deloc Inspecţia Sanitară.

– Nu mai sunt controale?
– Au venit după Colectiv. Dar până atunci nu mai veniseră de trei ani. Şi dacă nu există frica de control, nimeni nu face nimic din proprie conştiinţă. Asta-i mentalitatea acestui popor.

 

 

CELE 29 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (87)Adaugă comentariu

drglt  •  30 mai 2016, 7:14

Sa nu uitam ca si Ponta s-a operat in alta tara.

sputin  •  30 mai 2016, 7:27

Cred ca cel mai enervant este ca ne iau de prosti. Macar carstoiu a admis ca radioterapia este dezastroasa in Romania. Dar totul este praf in sistemul medical din Romania si nimeni nu intentioneaza sa-l salveze pentru ca de la basescu/boc incoace se pregateste terenul pentru sistemul privat. Pe modelul din US, cu asigurari private. O sa fie bine, bine. La fel si cu educatia, dar asta e alta poveste.

Razvan  •  30 mai 2016, 7:50

jos palaria pentru ceea ce faci!!!!

Raduko  •  30 mai 2016, 8:02

Uitati-va si la ministresa lu' peste prajit, cu biroul plin de icoane. Credincioasa rau...*** Fiica mea s-a nascut la Timisoara intr-o bomba de maternitate unde gandacii colcaiau ca pe bulevard, cu un medic de doi bani. Dupa 13 ani citesc grozaviile acestea din Canada si sunt bucuros ca am facut acest pas. Din pacate tara si-a pierdut total orice urma de rationament, umanitate si bun simt. Este mai mult decat trist, este tragic!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gugu  •  30 mai 2016, 8:16

Așa este, când venea în control Sanepidul, înainte de decembrie 1989 și până acum 5-6 ani, era deranj mare la conducerile creșelor, grădinițelor, școlilor, spitalelor, restaurantelor, magazinelor și a tuturor instituțiilor publice, în general. Acum, de când Politicul s-a impus la nivel de instituții deconcentrate, Sanepidul a fost pus la punct de politicienii deținători de afaceri sau beneficiari ai sponsorizărilor managerilor de instituții. A fost pus cu botul pe ***, asta s-a întâmplat cu Sanepidul. La fel au pățit Protecția și Inspecția Muncii, Garda Financiară, Pompierii, Poliția... Toate aceste instituții de forță au deranjat mediul de afaceri și implicit mediul politic beneficiar al fondurilor de campanie electorală - mediu politic care a avut grijă să anihileze puterea acestor instituții în ultimii 5 ani. Prea își făcea de cap Sanepidul, Inspecția Muncii, Pompierii, Poliția... Așa că Politicul le-a tăiat acestora, în mod subversiv, pe tăcute, în timp, toate pârghiile de forță și acestea au rămas doar instituții de formă, nu de forță. Au fost castrate pur și simplu de fapt toate aceste instituții incomode - de către mafia politico-economică care a pus gheara pe România după decembrie 1989.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

harpagn  •  30 mai 2016, 8:19

Mare branza... Toti smecherii se duc afara cu formularul E102 pe spaga la greu. Inclusiv ziaristi. Deh, fraierii suporta ca oricum nu platesc cine stie ce la CASS, iar cei cu capu' pe umeri au plecat/pleaca din tara.

bg  •  30 mai 2016, 8:20

MENTALITATEA. Este o diferenta uriasa intre modul de abordare (mentalitatea) a unei probleme in tari civilizate si la noi. Ce i-a impiedicat pe acesti oameni (elita medicinei romanesti, specializata in afara, la curent cu ultimile cuceriri ale stiintei medicale) cu functii de conducere in administratie si unii si in politica (sunt sigura ca unii sunt si membri de partid sau simpatizanti) sa schimbe acesta mentalitate ca doar au avut toate parghiile? Daca in Occident, producatorul X consuma in primul rand produsul pe care-l face (bun material sau servicii) pentru ca are incredere in el, la noi producatorii se feresc din rasputeri de propriile produse, parca ar produce pentru dusmani nu pentru semenii lor. S-a dezvoltat o SOCIETATE CROITA CONTRA OMULUI, CONTRA INTERESULUI GENERAL care omoara....Si praful de pusca, structura atomul, ingineria genetica au aparut din cunostere, dar cand descop. stiintei incap pe mainile unor oameni fara scrupule, avizi de castig, acestea devin o arma mortala....Asa si in medicina, medicamentele fac bine sanatatii, dar depinde cum sunt folosite....Cand tu ca medic nu ai o atitudine preventiva in sanatate (prin politici, sa previ imbolnavirea populatiei) si promovezi ideea de a trata cat mai multi pacienti (creste consumul si toata lumea are de castigat). Romania are o crestere economica bazata pe CONSUM.

Dan  •  30 mai 2016, 8:27

Nu poti proba faptul ca dr chirurg care a operat-o pe Diana Gorea a luat mita. Si cu toate astea il acuzi.

dan  •  30 mai 2016, 8:29

"dar mai vin şi pacienţii cu microbi de acasă" - asta e tare !!! De acum inainte sa ne dezinfectam cu totii inainte de a merge in spital, sa nu ne mai aducem microbii cu noi !!!

Lucian  •  30 mai 2016, 8:31

OK, si ce este de facut? Concret!

Lucas  •  30 mai 2016, 8:35

La milioanele lor , se pot opera si pe luna daca vor ! L-ati uitat pe Ponta - operat in Turcia .

Cătălin Tolontan  •  30 mai 2016, 8:45

@Raduko: prezenta icoanelor in cabinetul unui medic nu este un element de comentat. Credinta este o chestiune intima, fiecare isi ia forta din ceea ce il ajuta si alina. Asa ca nu sint de acord cu tine.

Dan  •  30 mai 2016, 8:47

Nu inteleg cum aceste elite medicale se imbolnavesc numai de boli ce nu pot fi tratate in tara! Niste nesimtiti care si-au pierdut empatia pentru pacienti pe care-i trateaza ca pe niste animale. Acesti doctori ar trebui pedepsiti *** si apoi inchisi in propriile lor sali de operatie si sectii de terapie intensiva... Felicitari pentru ancheta. Ne-a aratat in ce tara infecta traim.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin  •  30 mai 2016, 8:48

"deja am început să cam deranjăm noi, românii, că am ocupat mai multe funcții de conducere în forurile internaționale." Pai problema este ca aia din UK si Germania se duc la munca, ai nostri o tin langa pe la congrese...sponsorizate de ... stiti cine.

Liviu  •  30 mai 2016, 8:54

Felicitari domnule Tolontan si echipei pt. ceea ce faceti. Dar chestiune cu icoanele nu este chiar asa intima avand in vedere ca biroul tovarasei este semipublic, daca era intim era la ea acasa , dar a schimbat portretele lui Ceausescu , Stalin si altii asemenea cu icoane.Este doar parada de credinta atata tot.E la moda in Romania . Nici unul dintrei cei mentionati mai sus nu ar trebui sa mai detina functii in sistemul sanitar romanesc. Daca tu care conduci sistemul nu ai incredere in el, pe buna dreptate cum imi poti cere mie cetatean sa am incredere? Multa ipocrizie ca si la faza cu icoanele.

ottonelu  •  30 mai 2016, 9:04

Sorin Oprescu și-a făcut dantura la Viena.

Gigi  •  30 mai 2016, 9:06

infecții nozo există și în vestul Europei și, probabil, nici acolo nu se găsesc leacuri pentru fiecare pacient. A zugrăvi spitalele pe afară, adică ce se face în primul rând în România nu înseamnă că scapă de bacterii. Dacă nu se face curățenie cu atenție, zilnic, se pot contracta bacterii. Cine se ocupă de ”taxa” de schimbat cearșaf de ce nu vă întrebați ? Dacă un cearșaf nu se schimbă atunci când vine alt pacient, acesta va lua și zestrea bacteriană lăsată de precedentul. Dacă nu se face curățenie eficient, bacteriile nu vor dispare, abia după ce se vor realiza toate aceste operațiuni putem ajunge la calitatea dezinfectanților. Ați făcut un scandal monstru după ce niciun guvern anterior nu s-a interesat de calitatea din spitale ci de mizerie electorală: iată câte spitale au închis ceilalți, lăsați-ne că creăm noi instituții de luat șpagă. În 3 zile am auzit (fără să vreau) 2 pretații acompaniate de șpagă, de ordinul miilor de lei. Ce face un salariat cu 900 lei pe lună ? Cum i-o fi șansa ?

Cris  •  30 mai 2016, 9:16

Se stie ca toti oamenii cu bani fug de spitalele imputzite din tara asta. In acest caz, ele ar trebui inchise si facuta o igienizare majora. Pe tot timpul cat spitalele sunt inchise se suspenda plata contributiei la asigurarile de sanatate sau ea este directionata catre clinicile private, unde sa se poata trata asiguratii (daca tot dau banii). Concomitent, trebuie interzisa prin lege, tratarea oamenilor politici in strainatate. Introdus un articol - daca esti demnitar de stat, trebuie sa te tratezi in spitalele imputzite din tara, pentru ca ele au legatura cu politica statului roman in materie de sanatate publica.

GERULA  •  30 mai 2016, 9:17

FELICITARI pentru articol , CONSTIINTA CIVICA si curajul de a deschide romanilor ochii si mintea, ca nu suntem o tara de ingrati, indiferenti sau fugari in alte tari, ca desi in aceasta tara ce e mai rau e creat tot de noi . Pe ce bani se opereaza acesti concetateni alesi sau pusi sa conduca destinele si VIATA a milioane de romani ? Pe banii concetatenilor prin asa zisele speculatii financiare si salarii de top ???? Daca era asa toata lumea era bogata, numai ca la noi unii stiu sa fure iar altii pagubesc. IN CE TARA TRAIM ???? Si eu am fost operat anul acesta si numai la insistentele mele exagerate abia a 3 zi dupa operatii mi s-a aplicat tratament cu antibiotic, altfel starea febrila nu trecea si ma uitam la pamant din ceruri. Conditiile din spitale e mai neagra ca la o stana din munti, nemaivorbind de servicii unde nu e personal medical si e remunerat mai rau ca personalul ingrijitor de la B N R. IN CE TARA TRAIM SI DIN CAUZA CUI TRAIM ASA???? Impozite si taxe platim cu nemiluita insa unde sunt banii pentru sanatate ?

adrian_hora  •  30 mai 2016, 9:55

v-am spus ca se musamalizeaza. nu e doar hexi, sunt toate firmele in culpa. a facut cineva controale in toate spitalele din romania? sa vada daca corespund dezinfectantii?

Eu, Eu  •  30 mai 2016, 10:05

Incerc sa imi tin "capul pe umeri", dar este greu cand stii ca platesti luna de luna bani pentru CAS, CASS, etc si inapoi nu primesti nimic. Am crescut intr-un cartier unde se platea taxa de protectie sa iti fie bine, cred ca simtim toti cum platim si oamenii mor in spitale; e strigator la cer.

mimi  •  30 mai 2016, 10:08

M-am linistit - toti s-au operat pe banii lor , in concendiile lor desi puteau si aveau dreptul sa le plateasca statul - nu mai aveau timp sa astepte 3 luni ,erau in pericol puteau sa moara si atunci au platit din banii lor ...... Am uitat - cat a fost cadoual pentru medicul din Timisoara in cazul Dianei ?! Oare cat costa o operatie pe banii lor .....ca cei care nu au bani e treaba lor daca se impolnavesc si au asigurare in Romania ...ruleta ruseasca nu alta. Bine ca sunt credinciosi si isi pune icoane in birouri - asta e secretul. Cititi si recititi declaratiile acestor medici ......Ei vor sa traiasca , sa aiba o sansa , EI asta vor ...restul nu conteaza

Dan Roua  •  30 mai 2016, 10:09

Tolo, fii atent! ma tot uit de ceva zile pe pozele facute la locul accidentului lui Condrea. intre acele poze sunt si unele facute catre masina martorei (Un Chevrolet Spark) care este oprita fix langa bicicleta celuilalt martor. Din ce am inteles, pozele sunt facute chiar de biciclixt, care a declarat ca si el a auzit accidentul dar era mai departe cu 300 de metri si S-A INTORS ca sa ajung la el (deci invers directiei de deplasare a martorei cu Spark). Acum: din poza rezulta ca Chevrolet-ul a ajuns fix langa bicicleta martorului, care i-a facut semn sa opreasca si aceasta a oprit langa el (asta este declaratia martorei si din foto se vede masina ei fix langa bicicleta. NU TI SE PARE CIUDAT ca biciclistul a auzit bubuitura, s-a intors, a mers cateva sute de metri, A TRECUT DE LOCUL EPAVEI si s-a optit cu bicicleta mult dupa, EXACT acolo unde urmele lui Opel-ului ies de pe sosea???? cine se duce intr-un suflet la un accident si il depaseste cam 50m ca apoi sa se opreasca???????

dan  •  30 mai 2016, 10:16

Statul roman = ***. + *** + *** impotriva propriului popor ... In 2014 am fost operat la fostul Grivita actual Sfanta Maria de colecist, 5 luni de antibiotice ultima repriza fiind acum cateva saptamani care cumulat cu celelalte probleme de sanatate nu am mai reusit sa stau in picioare de durere. Am participat la toate protestele din 2012 pana anul trecut in noiembrie fata de masacrul din colectiv, la ultimul protest de acum doua saptamini nu am mai putut sa ajung din cauza sanatatii din ce in ce mai precare. Am facut mesajul si pancarta cu "Coruptia, lacomia si indiferenta ucid toata Romania"... Daca nu crap promit ca la urmatorul protest o sa vin cu mesaje pentru tot statul asta crminal plecind de la iohanis, DNA, guvern si parlament de o sa ma tina minte toata viata lor de ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  30 mai 2016, 10:18

Ieri sau alaltaieri am vazut la televizor pe un post oarecare o discutie cu un doctor despre second opinion. Respectivul doctor, trecut cu mult de prima tinerete, a zis ca diagnosticile diferite de la doctor si doctor sunt rare. Moderatoarea l-a contrazis. Majestatea sa mosul infipt bine in sistem s-a ofuscat nitel. Eu am niste probleme, nu neaparat majore, la coloana dupa un accident auto. La fiecare neurolog unde m-am consultat pana acum am primit alt diagnostic. Cam asa e la noi sistemul, si asa de buni sunt doctorii. Ca exista somitati si oameni deosebit de bine pregatiti nu neaga nimeni. Dar ei sunt exceptia. Majoritatea sunt doctori mediocri, intamplarea mea nu e unica in familie. Mama a fost diagnosticata cu nimic de doua ori in orasul natal, sa ajunga sa fie operata dupa o luna pentru fractura de disc de la coloana in Cluj abia cand a ramas teapana. De o somitate, a ramas fara sechele, dar daca ma luam dupa ceilalti doi eram oameni. Asa ca sa isi mai tempereze domnii doctori parerea despre sistem, si sa nu scoata la inaintare pe cei buni si putini, lasand mizeria in spate. Majoritatea doctorilor de familie sunt niste mumii care activeaza pe principiul inertiei. Ca sa nu vorbesc de restul. Cat despre Colegiul Medicilor, putem afirma linistiti ca de fapt e o institutie care protejeaza medicii. Nu de alta, dar statistic stam bine de tot si la malpraxis si pedepse medicale. Ca si cu statisticile cu nocosomiale, nosoco, etc.

asds  •  30 mai 2016, 10:32

Din pacate tara e in stare de faliment. Trebuie daramat si dat foc la tot ce exista ca sa inceapa reconstructia de la zero. Varianta de mijloc NU exista. Cine intelege....ferice de el.

Mediator Penal  •  30 mai 2016, 10:38

O mare mizerie si o nenoricire asa cum nu s-a mai vazut! Dincolo de ancheta si de de arestari, in momentul acesta cu ce se mai fac dezinfectarile in spitale? Tot cu diluate?

o femeie  •  30 mai 2016, 10:43

Am ramas la replica: " Şi dacă nu există frica de control, nimeni nu face nimic din proprie conştiinţă. Asta-i mentalitatea acestui popor." Spuneti-i doamnei ca nu e asa, cunosc sute de romani ce fac pentru au constiinta si respect pentru munca bine facuta. Ii am in jur. Ea nu ii are, pentru ca cine se aseamana se aduna!!

stef  •  30 mai 2016, 10:46

E prima data cand postez pe un site/blog. Am intrat doar sa spun ca ma bucura tare ca nu va opriti si sunteti printre singurul care continua lupta! Desi putin posteaza vreau sa va asigur ca multi va urmaresc! Felicitari si putere in continuare! #mergemdupăsistem.

Cătălin Tolontan  •  30 mai 2016, 10:56

@stef: nu sintem doar trei, sintem o redactie intreaga. Si foarte multi jurnalisti din alte redactii urmaresc subiectul. Cred ca va pot recomanda sa aveti incredere in presa. Judecati cu mintea dvs, dar acordati prezumtia de buna credinta presei in general, nu numai noua!

un nene  •  30 mai 2016, 11:06

Citind acest articol si vazand miile de episoade din serialul grotesc "Dezastrul din Sanatatea din Romania" (care ruleaza de vreo 20 de ani) imi este foarte greu sa nu fiu indignat, sa nu injur etc Insa, judecand la rece, imi vine in minte urmatoarea ecuatie: Cei care conduc "sistemul" de sanatate din Romania recunosc prin actiunile lor ca acesta este in coma. Ei, spre deosebire de oamenii care nu fura si nu sunt imbogatiti lucrand la stat, isi permit sa se opereze in strainatate. Daca sistemul se afla in aceasta situatie nu este o consecinta a felului in care a fost condus? Nu ar fi corect, in momentul in care alegi sa te operezi in strainatate, tu fiind responsabil direct de acest colaps - sa iti dai demisia? Adica tu recunosti ca ceea ce pastoresti este de proasta calitate, dar la intoarcere continui sa il conduci. Si mizeria asta e banii cetatenilor care nu isi permit sa se opereze in strainatate.

simplu  •  30 mai 2016, 11:09

Tolo - ce nu vad in acest articol e urmatoarea intrebare (pe care sunt sigur ca ati pus-o) - cat au costat aceste interventii in strainatate, cine le-a platit in realitate (verificat pe documente) si de unde aveau niste oameni cu cariera in sistem (adica toata viata bugetari) acele sume care sunt convins ca nu sunt de ordinul a 2-3 miii de euro ci probabil zeci de mii, inclusiv cheltuieli de calatorie. Veti acoperi si acest subiect separat sau il lasati in seama DNA?

Costin  •  30 mai 2016, 11:10

un alt caz de posibil deces (la 27 de ani) in urma infectiilor nosocomiale: http://www.povestealuciei.ro/category/medical/stafilococul-auriu/ ar trebui contactata familia pentru mai multe amanunte. este categoric tiparul infectiei masive intraspitalicesti.

dragos  •  30 mai 2016, 11:14

Suntem un popr de idioti

ella  •  30 mai 2016, 11:17

De frica infectiilor din spitalele romanesti, m-am operat de coliecist la Viena la un spital privat ( ca la AKH - nu mai primesc romanii, ptr ca statul roman nu si-a platit facturile de f multi ani, plus ca s-au saturat de mahari din RO care se duc acolo, plus ca AKH est f scump) M-a costat putin peste suma tuturor ciubucurilor pe care trebuia sa le platesc in RO. Am facut bine deoarece colecistul era si infectat.Operatia a fost laparoscopica , si atentie nu mi s-au dat antibiotice. Chirurgul nu a lasat pe nimeni sa imi schimbe vreun pansament, aceasta fiind datoria lui. Nu va pot descrie cum am fost tratata. Dar de asemenea nu va pot descrie parerea lor despre sistemul medical din RO. Viena este plina de pacienti din RO. Pina si policlinicile de cartier sunt pline de pacienti romani. Nu vezi pacienti din Bulgaria, Cehia,Polonia etc. Vezi doar rusi cu multi bani care se duc la spitalele de lux. Am inteles ca si Ungaria este plina de pacienti din RO ( fiecare dupa posibilitati cauta sa scape de mizeria care este sistemul de sanatate din RO. Dar noi sustinem ca avem doctori minunati. Daca sunt asa de minunati de ce fug romanii de rup pamintul, atunci cind pot de acest sistem ??

johnneil  •  30 mai 2016, 11:18

Cine a visat, viseaza sau va visa conditi ochei in medicina romaneasca *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabi  •  30 mai 2016, 11:20

Cui ii pasa de starea de sanantate a romanilor ? In NICIUN caz celor din Ministerul Sanatatii... Majoritatea celor de acolo, medici, le pasa doar de propria persoana in a-si PREZERVA FUNCTIILE si A FOLOSI "SISTEMUL" in a-si atinge scopurile...pecuniare ! Cei din "sistem" nu se opereaza "la stat" pentru ca stiu au sanse mai mici de 50% sa scape cu viata insa nu se operezea nici la privat. Pentru ca si la privat opereaza tot doctori de la ...stat. Ca asa e in Romania...

animalutul20  •  30 mai 2016, 11:20

draga Tolo, poate ne explica dnul sandesc de ce nu exista o solutie terapeutica in Ro pt cancerul de prostata- din cate stiu eu ( bunicul meu a fost operat acum muulti ani) acesta se opereaza chirurgical............. aaa, ca dnul secretar de stat vroia ultimul racnet in materie si eventual si pe banii statului ( pe formular E112 la care ghici ce? ministerul domniei sale dadea negatia de tratament in RO- convenabil , nu??) asta e altceva......... si ce repede s-a miscat omul, a fost diagnosticat in noiembrie si s-a operat in ianuarie ............tare de tot baiatl, mai ceva decat superman............si vad ca spune ca a platit pt ranitii din colectiv ..........NU,NU, INCA N-A PLATIT PT TOTI TINERII CARE AU MURIT PT CA NU AU VRUT EI SA-I TRANSFERE IN STRAINATATE..........oare pt el o fi platit statul roman si la milano si in japonia?? are vreo factura care sa dovedeasca ca si-a platit el? care a fost costul , ca probabil n-au fost doar peanuts? sau l-au operat aia gratis ca el era scula de secretar de stat? si daca a platit el, din ce bani? din salariul lui care e mic dupa cum se plang toti sacalii sefi din medicina romaneasca??? DU-TE dupa sistem cataline.............GO, TOLO, GO.......... ca si copii nostri sa aiba o sansa........

marian  •  30 mai 2016, 11:31

Sa ne traiti,domn'TOLO.RO !Ce esti,bre,si matale asa carcotas ?Pai astia,alesii,nepretuitii,senatorii de drept civil,nu toti,ai neamului de loaze romanesti fac sacrificii imense sa nu se trateze pe alte planete si te suparasi ca s-au operat ca oricare cetatean putred de bogat,nu loaza,al unei tari dezvoltata pana la refuz sub conducera lor, asa cum este Romania noastra ?Stai sa vezi la alegeri cum se vor repezi loazele sa-i repuna in drepturi pe alesi !Te rog,pentru ca stiu ca poti,sa vorbesti cu neasemuitii sa dea o lege cu ajutorul careia sa fie alesi,ei cu tot copacul lor genealogic,pana la sfarsitul vietii planetei noastre !Gata ! Pupici !Sa ne grabim sa ajungem la toate farmaciile cu preturi mici,mici,foarte mici !

animalutul20  •  30 mai 2016, 11:31

scuze ca revin........... " deja am început să cam deranjăm noi, românii, că am ocupat mai multe funcții de conducere în forurile internaționale." deranjam ce? in forurile internationale se face ce? sau e mai bine sa ne dam victime ca ***la prostimea ca am ales noi, regii medicinei, sa ramanem in RO ?? nici unul dintre " mandarinii lumii medicale " nu si-ar lua caruta de bani pe care si -o iau in RO in nici o tara din lume - in RO castiga pe acte ( vezi declaratii de avere ) cel putin de 10-15 ori salariul mediu( iti dai seama cat ar insemna asta in DE( salariul mediu 2000) sau in FR?? oo, dar stai, asta nu se poate acolo decat daca esti o somitate si lucrezi la PRIVAT - acolo nu poti sa mulgi asa sistemul de stat..............si acolo cam muncesti , nu stai doar 3 ore la cabinet/spital...............au condus sistemul de ani de zile si fug de el, sa-i dam afara pe toti, sa ramana doar medic in sectie si sa nu mai fie sef...........sa vedem daca ne mai da cu tifla.................

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doina  •  30 mai 2016, 11:33

Ne mirăm de infectiile de la Spitalul Județean Timișoara - secția chchirurgie2 condusă de Dr.Fulger cand însuși el avizase si supraveghea înlocuirea ușilor și alte reparatii - la începutul acestui an- in saloane cu pacienți operatii. Muncitori in salopetă, cu bormasini scoteau usile de la băile din saloane făcând o mizerie și un praf infernal iar Dr Fulger întreba la vizita cum merg lucrările. Mama a fost operată în acel răstimp si am fost consternata de acest fapt. Ba chiar am luat la intrebari muncitorii. Apoi, acea mizerie nu a fost măturată pana la externarea maica-mii. Am facut și poze, ba chiar am anunțat presă dar nu a fost nimeni interesat. Fiul meu, operat pe cord deschis la vârsta de o luna, a plecat din spitalul de la Tg Mures cu infectat cu piocianic și a avut complicatii. Suntem o mizerie de tara!

Gareth Edwards  •  30 mai 2016, 11:34

Niste secaturi ipocrite...

fotbal  •  30 mai 2016, 11:41

in limba romaneasca -esti bun! ps. am o slabiciune pt clinicile vieneze ☺

lili  •  30 mai 2016, 12:07

Aceasta investigatie mi-a deschis ochii. Dezinfectanti diluati, spitale infecte care ascund mizeria sub pres, iar medicii-manageri la care ma uitam ca la Dumnezeu sunt niste mincinosi, ipocriti, corupti, dar cel mai rau, sunt si *** Va multumesc,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex  •  30 mai 2016, 12:17

oamenii astia tot insista pe faptul ca nu s-au dus pe banii statului ci pe banii lor. pai tocmai asta e problema!!! ca daca nu ai bani, in Romania nu te poti trata in clinici moderne cu cele mai revolutionare metode!!!! sincer, as fi fost mai linistit sa stiu ca s-ar fi tratat in strainatate prin decontarea cheltuileilor de catre statul roman! ar fi demonstrat ca macar aceasta metoda functioneaza si pot si altii sa apeleze la ea, daca nu au/pot "pe banii lor"!!!

gilos  •  30 mai 2016, 12:23

Doamna doctor cu biroul plin de icoane a ales sa se opereze in strainatate. Un pacient fara banii si relatiile dumneaei n-are decat sa se roage la doamne-doamne ...Daca este atat de credincioasa, de ce nu s-a lasat pe mana Domnului intr-un spital romanesc ? Apoi, in loc de 15.000 de biserici noi nu era mai bine daca faceam macar un laborator autorizat ? Iar in loc de catedrala mantuirii sa fi facut un spital nou, unde sa se trateze omeneste si omul de rand ?

florin  •  30 mai 2016, 12:32

Sandesc asta spune ca i-a dus pe cei din colectiv in strainatate si le-a platit cheltuielile. Pai ,a dat el bani din buzunar ? Anumite persoane se cred ei insisi ,, STATUL,, si ne trateaza ca pe niste slungi pe mosie .

Demi  •  30 mai 2016, 12:34

Problema este ca nu vrem sa recunoastem, dar rom e o alta tara din Africa. Fara ajutor ext cu oameni formati in alte sisteme, medicina romaneasca nu se va reforma. Cum vreti sa fiti tratati corect cand se stie ca maj medicilor aici vorbesc de medici din spit univ maj au picat rezidentiatul , au intrat pe posturi de asistenti pe cercetare oui, oui ça existe ça, grand dr Lascar il peut confirmé comment ca fille elle est devenu chir esthétique n'est pas monsieur Sinescu si multi alti . Spit univ sunt pline cu fosti asistenti pe cercetare. Medicina rom e o nenorocire ptr poporul roman. Un medic rom ca multi alti care a plecat scarbit din tara

Ionut Dimache  •  30 mai 2016, 12:37

@ Cătălin Tolontan „Credinta este o chestiune intima” - sigur că da! De aia nu le pui la expoziție, să vadă ziariștii și bizonii ce credincios ești.

petru  •  30 mai 2016, 12:41

:))). Interesant toți cei în cauza au ținut sa precizeze ca nu existau soluții în România pentru tratarea lor și de aia s-au tratat în Austria!! Punem pariu ca au mers pe formular 112 și ca tot noi am "decontat". Da au plătit ei (ca sa nu aibă probleme) după care cu facturile anexate la formularul 112 au decontat sumele la Casa de Asigurări. Dacă plăteau ei și nu decontau se duceau în Turcia la aceleași dotari/conditii/etc dar mult mai jos ca preț. Asa ca dacă le cereți au facturi pe numele lor (facturile se fac pe numele asiguratului), casa de asigurări nu va da ca sunt confidentiale. Întrebarea nunmarul 2 : de unde au niște "amărâți" de doctori bani sa se opereze în Austria și sa faca tratament experimental în Japonia vorbim de niște sume de ordinul zecilor/sutelor de mii de euro (cazare la AKH e 350eur/noapte, câteva nopți în ATI înseamnă mii de euro, nu vorbim de costul consultațiilor, analize, operații, chimio etc)? Au făcut credit ca Oprescu la alegeri?! Și vai s-or fi operat la mult hulitul Zelinski la AKH, ala de îl înjură ei ca le fura "vanatul" gras. :)))

Comentează