Ioan Lascăr este prima legendă medicală trimisă în fața procurorilor de către Ministerul Sănătății ”pentru că a semnat în fals o recepție fictivă la Unitatea de Arși de la Floreasca”

”M-am bazat pe buna credință a firmei Gemedica SRL, care mi-a promis că o va pune în funcțiune, dar n-a pus-o”, a motivat Ioan Lascăr în fața inspectorilor

vineri, 27 mai 2016, 7:01

UPDATE: Mediafax anunță că Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 a deschis urmărirea penală în rem în legătură cu Secția de Arși de la Floreasca. Ceea ce înseamnă că procurorii suspectează fapte penale și caută pe cei responsabili.

UPDATE: Ministerul Sănătății a confirmat pentru Gazeta Sporturilor informația și oferă și sume: barocamera a costat 3.402.400 de lei. Banii au fost dați pe 13 decembrie 2015, la doar 10 zile de la facturare. Iar ”profesorul Ioan Lascăr susține că a semnat recepția nereală la cererea conducerii spitalului”, adaugă MS.

UPDATE: În ediția specială din 8 noiembrie 2015, în emisiunea Imparțial de la Digi24, secretarul de stat, Dorel Sandesc, a declarat, în direct, că ar fi fost făcute 8 internări la Spitalul Floreasca, în Secția de Arși și la Terapie Intensivă

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Teodora Maftei ar fi împlinit ieri 37 de ani.

A fost numărul 17. Unul dintre morții de la Colectiv.

Teodora este internată pe 30 octombrie 2015, la ora 23:16, la Spitalul de Arși.

Este sedată. I se induce coma.

2 noiembrie 2015 este data la care Gazeta Sporturilor publică primul episod al investigației #Colectiv. Ziarul scrie despre Secția Modernă de Arși, inaugurată în aprilie 2015, dar nefuncțională în noiembrie 2015. Nu funcționează integral nici astăzi. S-a ajuns la Parchet.

Părinții săi sunt primii care sparg blocada informațională a guvernului. Solicită să fie transferată imediat în străinătate.

Într-o emisiune la TVR, Nicolae Bănicioiu susține că nimeni nu a cerut asta. Minte. Familia Maftei a cerut imediat.

Reușesc transferul după patru zile, în Israel.

Dar Teodora nu pleacă singură.

E însoțită de infecțiile nosocomiale.

12_CPR5709 Teodora Maftei fotograf

Fata care n-a mai împlinit 37 de ani

Teo capătă infecția foarte repede după internare, dar părinții nu știu. Durează câteva zile până când apare în analize.

Pe 2 noiembrie, la primul examen bacteriologic, secrețiile ies sterile.

Pe 4 noiembrie, în chiar ziua plecării, în trahee i se depistează pseudomonas aeruginosa, pioceanic, iar în plaga de pe omoplatul stâng pseudomonas Spp, adică o specie de pioceanic.

Moare pe 9 noiembrie.

Ieri ar fi împlinit 37 de ani.

Ultimul dintre ei
Radu Sienerth se stinge pe 14 martie 2016.

Este numărul 64. Ultimul dintre morții de la Colectiv.

12_radu eduard sienerth

„A murit în urma unei complicaţii pulmonare, o hemoragie masivă, care nu a mai putut fi controlată. Pacientul, de-a lungul timpului, a făcut toate complicaţiile posibile şi, cu ajutorul nostru, a reuşit să supravieţuiască până astăzi – un efort de patru luni şi jumătate”, declară presei doctorul Ioan Lascăr, de la Spitalul Floreasca.

Piere la Toxicologie, deși spitalul raportase deschiderea Unității de Arși!
Ceea ce nu s-a știut până azi e că Radu a murit în secția ATI de la Toxicologia Spitalului de Urgență Floreasca. Acolo a ajuns imediat după ”Colectiv”, acolo și-a încheiat viața.

„Oamenii drogați se trăgeau de legături în aceeași sală cu el. Radu îi vedea, dar nu putea mișca decât ochii. Clipea mai des, era speriat, îi citeam asta din priviri”, povestește tatăl său.

Până azi, familia Sienerth a tăcut. Valter și Luminița vor să vorbească.

„Ca să nu creadă că suntem niște proști!”, spune Valter, miner la Livezeni, unde a lucrat 20 de ani în subteran.

4.000.000 de euro a costat doar aparatura Unității Moderne de Arși. Între timp, a expirat și termenul de dare în folosință.

„Eu sunt un simplu inginer, chiar dacă am ajuns și director de mină la un moment dat. Dar ceea ce am suferit în acel spital nu voi uita niciodată. Nu mă refer la medici, deși și asta e de discutat, ci la șefi și la organizare. Și arăt cu degetul, nu mi-e rușine s-o spun, lipsa aproape generală de umanitate. Unii din personal sînt pur și simplu abrutizați”.

O asistentă le-a spus adevărul
Băiatul lor împlinește 22 de ani pe 28 ianuarie, în spital.

Starea lui Radu oscilează, „dar a depășit faza critică”,  află părinții.

La un moment dat, se pune problema să-l mute pe Radu în Unitatea Modernă pentru Arși. Dar, într-o noapte, o asistentă din spital îl ia deoparte pe tată și îi spune: „Nu e gata Unitatea modernă! Nu au unde să-l ducă”.

Radu rămîne la Toxicologie.

„Doctorul Macovei ne-a zis că dacă l-am duce în Unitatea de Arși nu am mai avea acces la el. De fapt, nu era deschisă! Știam și m-a supărat că mă ia de prost”, povestește tatăl. ”Lascăr era ma cun nasul pe sus, nu venea prea des”, spune tatăl.

Inaugurată de trei ori, nedeschisă complet niciodată.

Din toată Unitatea Modernă s-a ales cu un pat la Toxicologie!
De fapt, familia avea deja dovada că Secția Modernă de Arși nu era deschisă deși fusese inaugurată. Prima oară în aprilie 2015 și a doua oară după Colectiv, când opinia publică se revoltase.

„Lui Radu i-au montat la Toxicologie un pat dedicat pentru noua secție de arși. Atunci am tras aer amar în piept. Ne-a fost clar că secția nu e deschisă și că Radu va rămâne la toxicologie. Un mare ars stătea alături de pacienți vegheați de poliție„, spune tatăl. „A primit un pat puțin mai sofisticat decât cel pe care-l avea” își amintește Valter.

La finalul lui februarie 2015, se vorbește deja despre externarea lui Radu Sienerth.

„Viroză respiratorie”
„Medicii au venit la începutul lui martie și ne-au dat o cremă, ca să ne arate ce trebuie să cumpărăm ca să-l ungem acasă”, spun părinții.

Zilele trec.

Corpul de Control al Guvernului e asigurat de conducerea spitalului că Secția Modernă de Arși s-a deschis și că s-au făcut acolo ”o sută de operații”.

La ATI Toxicologie, într-o seară, Radu răcește. „Viroză respiratorie”. Starea i se agravează. Părinții susțin că erau geamurile deschise mereu în salonul de ATI, unul nespecializat pentru îngrijirea arșilor.

„Am zis că sparg zidurile cu capul”, își amintește Valter.

Corpul de Control este mințit
Radu Sienerth moare pe 14 martie.

La o lună după, sesizat de faptul că presa relata bâlbele conducerii spitalului în privința Unității de Mari Arși, Corpul de Control al Ministerului Sănătății repetă controlul celor de la Guvern.

Controlul se derulează din 26 și până în 29 martie.

După încheierea lui, Ioan Lascăr declară: „Unitatea de Arşi este funcţională, s-au făcut acolo aproape o sută de operaţii. Unitatea a devenit operaţională la puţin timp după Colectiv, au fost operaţi vreo 70 de tineri din Colectiv”.

A semnat în orb
Acum două zile, Ministerul Sănătății anunță că a trimis la Parchet rezultatele acestui control.

Este primul gest ferm al noului ministru, Vlad Voiculescu. Un tînăr de 33 de ani bagă bățul prin gardul leilor sacri.

Ioan Lascăr este vizat direct. De ce? Sursele Gazetei explică: „Pentru că Ioan Lascăr a semnat un proces verbal fals de punere în funcțiune a Barocamerei, piesa centrală și de noutate absolută a Unității de Arși”.

Pe baza procesului verbal, firma Gemedica SRL și-a încasat banii.

Ioan Lascăr a fost contactat de către Gazeta Sporturilor ca să explice situația, dar a spus că nu poate vorbi.

Am aflat din alte surse ce a scris în explicația către inspectorii din minister.

„Ioan Lascăr a fost pus de inspectori să explice de ce a semnat un proces verbal de recepție pentru ceva ce nu funcționa. A motivat că firma i-a promis că o va pune mai târziu în funcțiune. Și că aceasta nu s-a ținut de cuvînt”Sursă a Gazetei

Li se reproșează minciuna
Este pentru prima oară când un medic de prestigiul lui Ioan Lascăr este reclamat la Parchet de către Ministerul Sănătății.

A salvat mii de oameni, a operat decenii la rând.

Nu este singurul care va ajunge în fața procurorilor.

Îl vor însoți și alte nume din managementul Spitalului Floreasca, acestea pentru că au mințit Corpul de Control al premierului Cioloș că Unitatea de Mari Arși este deschisă.

„Suntem fermi, nu e admisibil așa ceva! Tocmai pentru că ești un mare nume nu poți face ce vrei. Ce învață medicii tineri de la tine dacă te comporți arbitrar?!„, declară cineva din Palatul Victoria.

„Nu ne-au dat dosarul lui Radu”
Luminița și Valter Sienerth ajung la cimitirul băiatului lor din Petroșani. „Nici nu ne-au dat dosarul medical și foaia de observație! Îl vom cere. Vrem să vedem exact de ce a murit și în ce a constat infecția la plămâni”.

Pe aleile largi, doi copii se apropie de cuplul cernit.

Puștii aduc flori la mormânt. „Radu a făcut voluntariat la noi”, povestesc picii. Așa era băiatul, susțin părinții: pasionat de voluntariat și de nevoia de a-i ajuta mai ales pe bătrâni și pe copii.

„Cum e vremea în Petroșani?”

„Se înseninează cerul”.

Departe.

Mândru de țara ta
Nu încheiem încă.

Știre din revista Kamikaze, semnată de Mihai Mangiulea:

„Acum două luni un ministru francez, întrebat dacă e mândru de țara lui, a răspuns răspicat, da, sunt mândru, pentru că niciunul din cei 180 de mari răniți ai atentatului din noiembrie nu a murit, pentru că Franța a putut să se ocupe ideal de fiecare dintre ei.

Astăzi pe France culture era vorba de unul dintre aceștia, grav rănit, mutilat, cu capul traversat de un glonte, cu un lob parietal amputat, care vorbea și evolua normal în reabilitare.

Iar noi suntem în anticamera umanității cu substanțele de dezinfecție dilatuate de mii de ori, cu spitalele noastre medievale și relația de forță între medicul satrap și nenorocitul de pacient inferior”.

 

CELE 27 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (102)Adaugă comentariu

Dex  •  27 mai 2016, 7:24

"Legendele" astea medicale trebuie sa raspunda penal. Daca nu sunt buni manageri, atunci sa raspunda, pentru ca toti acesti indivizi au apucat functii de conducere cu gandul la spagi si nu la binele pacientului / performanta sectiei ori a spitalului. Mi-a spus cineva din sistem ca unul dintre juristii ministerului Educatiei i-a spus d-nei Andronescu intr-o chestiune legata de Microsoft, ca "daca semnezi asta ajungi la puscarie" si Androneasca i-a raspuns "Ai vazut tu vreun ministru sa ajunga la puscarie?". Cam asa si cu legendele astea medicale. E timpul sa vada ca se poate sa infunde puscaria. La fel cum a facut-o si Adrian Nastase, Mitrea si multi altii.

drako  •  27 mai 2016, 7:43

ce-ar mai fi de comentat ? de acum inainte este,cred,treaba justitiei...sper ca ,macar ea,sa nu ne minta si sa nu se minta,facand dreptate ! indiferent pe cine pedepseste !

Alina Popescu  •  27 mai 2016, 7:47

"Legenda" Ioan Lascar trebuie regandita, este inadmisibil gestul de a da curs minciunii cum ca functioneaza ceva important, care in realitate este numai un scop de incasare a banilor!

Dan Patru  •  27 mai 2016, 7:51

Cei care au murit din cauza infectiilor din spitale nu i-as numi ca si morti din #Colectiv. Ei au scapat din infernul de la Colectiv si au dat de ceva mult mai rau.

sundance kid  •  27 mai 2016, 7:52

Nu stiu ce sa mai spun dar copiii astia ne privesc din CERURI si asteapta sa se faca macar dreptate atit cit se poate .Sa fi parinte si sa speri pina in ultima clipa ca va trai copilul / copila ca apoi afli ca a murit si din cauza acestor infectii care puteau fi evitate daca oameni din sistemul medical dar si politicieni nu ar fi fost interesati de buzunarul propriu mai degraba decit de constiinta proprie . Parca a fost lucratura diavolului ! Hei acum vine timpul sa platiti toti care ati gresit . Bravo TOLO.RO !! CAUTA-I SI IN GURA DE SARPE.

pawn  •  27 mai 2016, 7:56

stai, stai un pic, ca deja incepe sa puta a propaganda securista si a diversiune de te doare capu'. cel mai incompetent si penibil guvern din istoria recenta incepe sa fie periat la maniera dezgustatoare pentru...pentru ce altceva decat trimiterea unor oameni la puscarie. sa mai puna cineva vreo intrebare despre pensii, despre ce s-a discutat la negocierile ministrului muncii cu sindicatele saptamana asta? aiurea. "tanarul ministru al sanatatii" (*** din specia lui razvan burleanu) *** o legenda a medicinei romanesti. keep up the good work :))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anca  •  27 mai 2016, 8:04

L-au pacalit pe Ciolos! Unii medicii au mare dispret pentru cei care nu sunt din lumea lor! Ce au zis ei- asta vine de la Agricultura, ce stie el. La noi relatia dintre o parte din medici si restul lumii este anormala.

Cris  •  27 mai 2016, 8:07

E o greseala. Trebuiau trimisi la bulau toti escrocii care au participat la inaugurarea acelei sectii desi stiau ca inca nu e pregatita pentru functionare efectiva. Astfe de inaugurari, care nu sunt urmate de functionare, de utilizare efectiva, ar trebui interzise prin lege sub sanctiunea Codului Penal.

Luca  •  27 mai 2016, 8:20

Spaga , mita , coruptie ... Cred ca FIECARE familie din RO are un caz in familie in care medicii au avut un comportament "antipacient" ... Normal , daca admiterea in facultati s-a facut pe spaga ... Nu este normal , ca un doctor modest , dupa ce a devenit decanul facultatii , averea lui a explodat brusc si vizibil ! Pacat ...

Bogdan B  •  27 mai 2016, 8:20

Si totusi, Condrea e mort? Parca prea repede l-au inmormantat...testul Adn a aratat ca era el?

marcelp55  •  27 mai 2016, 8:26

Pentru *** trebuie să avem pedeapsa cu moartea !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jokering  •  27 mai 2016, 8:26

"ceata dispare rupta in fasii....

P  •  27 mai 2016, 8:30

Neatza tuturor! Eu am facut aviatie militara.... Si azi dimineata am contactat NASA,ulterior fiind sunat,acestia cerand informatii legate numai de longitudine si latitudine! Detaliile fusesera trimise de mine dimineata in jurul orei 7 Din discutia telefonica a reiesit ca vor incerca sa faca tot posibilul sa descopere cum si in ce fel pe dj 101,22.05.2016 in intervalul orar 18:30-19:00 a avut loc accidentul! Asta inseamna ca satelitii care le apartin vor fi interogati cu data si ora, longitudine,latidudine,daca in intervalul menționat de mine,exista imagini cu masina nr... Etc! Va dura pana voi primi un raspuns! Cand il am il fac public! Chiar astept cu nerabdare sa demonstrez realitatea care este cu totul alta! In alta ordine de idei Condrea a avut un RMN! Care este la... Daca datele concorda,va avea loc o deshumare! Ma tem ca povestea este cu totul alta! Politia a intrat in posesia imaginilor unde a stat Condrea in Complexul Omnis Residence! Vedem daca si acolo a fost o interventie pe imagini! Revin cu informatii!

dan  •  27 mai 2016, 8:37

"relația de forță între medicul satrap și nenorocitul de pacient inferior" - trist dar adevarat !!!

Matei  •  27 mai 2016, 8:45

Cum adica a semnat in orb? A semnat ca a luat spaga, stia foarte bine ce semneaza. Spitalele din Romania, in special cele din Bucuresti, sunt fabrici de bani.

Misu  •  27 mai 2016, 8:45

TOLO, Nu raspunde nimeni de nimic Reforma in sanatate nu se vaface niciodata. Cei ce decid Monstrii Sacri cum le spui, castiga cum nu castiga nimeni din doctorii din vest . SPAGA neimpozabila deci doar asta conteaza . Poti verifica in marile spitale

Cătălin Tolontan  •  27 mai 2016, 8:49

@pawn: ce e propaganda in faptul ca pui cap la cap niste evidente? De 6 luni oamenii ne intreaba ce se intimpla cu acea Unitate de Arsi? Daca s-a deschis sau nu. Nenumarate cereri catre spital si doua corpuri de control oficiale au lamurit, pina la urma, problema. Am promis ca vom spune ce s-a intimplat. Si azi avem primul raspuns. Sectia nu este integral functionala nici acum, dar banii s-au platit iar MS a trimis, pentru prima oara in istoria sa, un medic de renume in fata procurorilor. Iar medicul sustine ca a mers pe mina bunei credinte a firmei, care nu si-a facut treaba. Acestea sint faptele. Deranjeaza sau nu, acestea sint. Care-i propaganda?

Nicu  •  27 mai 2016, 8:50

Care mari raniti si mari arsi, domnule ? Ai terminat ciclul gimnazial ? Grav ranit !

Catalin  •  27 mai 2016, 8:52

Imi pare rau de "legende" dar ei sunt mare parte a vinei. In primul rand au devenit legende pentru c anu au lasat pe nimeni in jur. Asa functioneaza in Romania, "profesorul" taie (si la propriu si la figurat) si spanzura cand vrea el si pe cine vrea el. Acum cativa ani asteptam la o legenda a neurologiei romanesti. Venea dupa o operatie premiera in Romania cu o echipa de cehi. Ghiciti ce? Doctorii lor aveau in jur de 30 de ani. Al nostru 60. Problema doctorilor plecati in afara nu este doar salariul mic, ci si umilinta pe care trebuie sa o induri in "straturile medievale" ale sistemului romanesc de sanatate. Simt ca frustrarile si durerile sunt atat de mari in legatura cu sistemul medical incat nu putem fi coerenti in a rezolva ceva. Vom injura pana ne vom satura si ... doar atat :(

marcelp55  •  27 mai 2016, 8:56

Văd că mi-ați șters comentariul pe motiv de incitare la violență. E incitare la violență pentru că am cerut reînființarea pedepsei cu moartea pentru ***? Nu am zis să sărim să îi măcelărim. Am spus ca justiția să îi condamne la moarte și pentru asta să reînființeze această pedeapsă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dfilt  •  27 mai 2016, 9:10

Ce se intampla cu firmele private insa? Artificiile,aparatura,diluanti... In US FDA poate inchide o firma care are venituri de miliarde daca pica auditul si procesul de aprobare a unui nou prosus poate luni si ani . Ce putem face noi ca sa avem autoritati de reglementare serioase?

Stroescu tit emilian  •  27 mai 2016, 9:15

Spagarii cei mai mari sunt tocmai ei, profesorii. Multi medici mai putin pregatiti pleaca si sunt acceptati in occident insa un profesor nu pleaca, de ce oare? Ei ar primi acolo doar 10-20.000 de euro pe luna, aici castiga mult mai mult, de ce ar pleca? Aici e mare sef, primeste spagi de peste tot nu doar de la pacienti.....si daca-i mor pacienti nu-l trage nimeni la raspundere.

Mihai Badea  •  27 mai 2016, 9:20

În instituțiile statului, oamenii par să își fi pierdut autonomia în funcționare. Fac ce fac fiindcă așa le spune cineva; se supun orbește.

bg  •  27 mai 2016, 9:30

Cum sa mori in spital dupa 3 luni? Medicii specializati in arsi spuneau ca primele zile, 1-2 saptamani sunt critice ptr. pacient. Eu am ramas uluita cand am auzit vestea in presa. Asa ceva nu exista in lumea medicala civilizata. Omul acela trebuia sa traiasca. Mai bine era externat si se trata acasa cu alifii si plante medicinale. Parerea mea despre Prof. Lascar este ca in afara de renumele profesional trebuie sa fi si OM. Calitatea de medic trebuie sa fie dublata de cea de om. Din experianta mea va pot spune ca atata timp cat a fost pres. Colegiului Medicilor din Bucuresti nu a luat nicio masura, desi plangeri din partea pacientilor nemultumiti au fost sute, mii, zeci de mii (se poate verifica). Si multi au stiut asta si iti radeau in nas ci cinism.

Spectator  •  27 mai 2016, 9:35

Mi se pare mie sau niște ani în articol îs scrisi greșit?

Florin  •  27 mai 2016, 9:40

"anticamera umanitatii..."; nici Kafka nu o putea spune mai bine. @Tolo: acum 2 saptamani mi-ai cenzurat comentariul in care-i acuzam pe "mari zei" ai medicinei romanesti ca sunt niste gangsteri cu patalama; azi se dovedeste ca aveam dreptate...

brod  •  27 mai 2016, 9:40

ce minciună ordinară a unui medic, până acum, respectat. a semnat ca să-și ia ăia banii!? oare câte contracte și afaceri a avut prof. dr. Ioan Lascăr cu Geromedica la clinica dumisale privată, din Pipera? căci cu Hexifarma sunt convins că nu s-a încurcat...

Gugu  •  27 mai 2016, 9:40

Dl. Profesor Ioan Lascăr a greșit pe sistemul ”cine muncește greșește”, ”cine greșește plătește” și ”foaie verde băț, n-ai de lucru făț'”... Nu este primul, nici singurul om de mare valoare profesională care a fost păcălit și apoi o încasează cât se poate de banal și vulgar. Banii s-au dat, lucrarea nu s-a mai finalizat. Oameni suntem cu toții: trăim, muncim, adunăm, înmulțim, împărțim, scădem, semnăm, greșim, plătim...

Stefan  •  27 mai 2016, 9:42

Domnule Tolontan, cred ca jos ati vrut sa scrieti "diluate". Sau gresesc? In loc de "dilatuate". Cat despre legende, e o chestie tipic romaneasca, in sport o vedem destul de des. Daca ai avut rezultate, dintr-o data poti sa fii nesimtit, infatuat, egoist, ca sa nu spun mincinos, hot si corupt. Avem destule exemple peste tot. Problema legendelor astea, ma refer la politica, e ca ei au fost facuti de sistem, multi dintre ei mostenitori si urmasi la fosti. Meritul lor e nul si pacatele multe si dese.

Dan  •  27 mai 2016, 9:44

Dle Tolontan de ce nu faci o investigatie si sa numeri cati oameni au fost SALVATI de dr Lascar ? Pentru o mai echilibrata abordare !!!

Florin  •  27 mai 2016, 9:44

@Gugu: exact asa s-a construit si autostrada premiera in UE: daramata la 6 luni de la inaugurare...de-asta traim prost: pentru ca legile sunt facultative pentru unii (legea spune clar: semnezi receptia dupa probele care dovedesc buna functionare). Aici vorbim despre coruptie !!!

Dan  •  27 mai 2016, 9:50

@Cătălin Tolontan: Daca GSP s-a transformat din ziar despre evenimente sportive in "mare anchetator" de ce nu s-ar "transforma"si altii ? Calitatile multilateral dezvoltate din anii '80 REDIVIVUS !!!!

Stefan  •  27 mai 2016, 9:51

Si vorba unui coleg de breasla de-al dumneavoastra. Spunea ca daca ar fi fost doctor, nu ar fi dormit linistit noaptea. Pentru ca in toti anii acestia nimeni dintre ei nu a iesit in fata sa ridice primul piatra si sa scoata la luminina mizeriile din sistem. Si de stiut, oricine a lucrat in sistem nu poate tagadui ca a stiut. Chiar si cei care spun ca nu au luat. Poate ca e timpul sa fie luati toti la puricat, nu doar legendele, si nu doar pentru tunuri mari ca si cel cu deschisul nedeschis, ci si pentru contracte oferite in schimbul unor servicii pecuniare, care foarte probabil sunt vazute ca o normalitate, nicidecum ca un tun sau o ilegalitate. Pentru refuzul prestarii de servicii fara plicul de rigoare. Am un prieten care e in scaun cu rotile dupa un accident de parasutism care a avut loc acum cativa ani. L-au tinut neoperat o saptamana pana nu a dat sotia 4000 de euro doctorului care l-a operat. Si a doua zi a intrat in operatie. Cam asa functioneaza. Si cand iti moare omul in fata nu mai stai dupa DNA sau ADN, dai ca sa treci hopul.

Mihai  •  27 mai 2016, 9:58

Ce legenda?! Facem marea greseala sa idolatrizam oameni. NU spun ca unii nu au meritele lor, dar , din pacate au si caracter indoielnic. Ce folos ca a salvat mii de vieti ( oare cata spaga a primit pentru asta?!), daca a si omorat ?! Indiferent de meseria pe care o are, este OM si trebuie tratat ca atare. A comis infractiuni, sa plateasca .

banu romeo  •  27 mai 2016, 10:00

Cred ca suntem intr-un moment ZERO al unei evolutii - ce-a de dupa "89 incoace -care nici macar nu o pot exprima in cuvinte. Iei un domeniu oarecare din tara si constati ca este praf si pulbere: sanatate, invatamint, constructia de autostrazi etc. La 26 de ani de la revolutie sanatatea a involuat profund . La umbra marilor "nuci" nu creste nimic. Avem ceva in gene probabil si nu mai reusim sa scapam de aceste lucruri .Vai de capul nostru...

Andrei  •  27 mai 2016, 10:04

Doar la noi exista mari profesori, mari somitati, 'genii' medicale...in alte tari avem medici, cei mai buni din lume pe o anumita specialitate care sunt de o modestie si prietenie incredibilie.;genul ala cu care daca te intalnesti in lift nu pierde ocazia sa te imbarbateze sau daca te intalnesti la usa ti-o deschide si te lasa sa iesi tu primul. Ma uit la oameni gen Banicioiu, care posteaza pe facebook despre Dumnezeu sau ce il mai conving ei pe saracul ala medic belgian sa spuna despre cat de buni au fost medicii romani la Colectiv, Ponta, pe a carui pagina de facebook daca intri vezi un limbaj ca la piata si o incitare la ura pe fata contra noului Guvern. Te uiti apoi la medici gen Monica Pop, cu cata condescendenta vorbeste despre pacienti, cum declara ca spitalul ei nu are infectii nozocomiale ( fiind probabil unic in lume din punctul acesta de vedere). Te uiti si ti se face o greata imensa si dorinta de a-i vedea pe toti oamenii astia pedepsiti devine foarte, dar foarte foarte puternica!

Stefan  •  27 mai 2016, 10:05

@Dan - Poi mai bine sa lasam justitia sa isi urmeze cursul, nu? Si ziaristii sa se ocupe doar de chestii mondene si distractive. Iar oamenii de rand sa stea in banca lor, ca asta au castigat romanii in 89. Dreptul de a sta in banca lor, dar sub o alta conducere. Si sa ne prefacem ca totul e perfect si in justitie, si in politica, si in sport, si in sanatate. Si cand oamenii gresesc, lasa tata ca sunt si ei oameni. Daca sunt oameni de rand, atunci nu chiar asa, ca ei pot plati. Daca are o functie atunci legea e un pic mai altcumva pentru ei. Ca daca tu dai cu masina peste un om dar inainte ai salvat 100, nu are nimic daca ala crapa pe trecerea de pietoni. Nici daca furi un milion doua, dar esti un om bun, mergi la biserica, ajuti saracii. Ca romaneste spus, de furat nu fura decat cei care nu au de unde sau sunt fricosi sau prosti, nu? Mi se pare ca doctorul Lazar nu a fost denigrat deloc in articol. E un articol care descrie ce s-a intamplat. Am ajuns sa fie o problema sa spui adevarul? Nu stiu cine e in anii 80, domnul Tolontan, sau altii.

Mihai Badea  •  27 mai 2016, 10:17

Interesant update-ul. Ceva nu este în regulă în ministerul sănătății. Încă din vremea guvernului Ponta, încerc să aflu ce fonduri se alocă pentru rezolvarea problemei tuberculozei rezistente la antibioticele obișnuite. De la cabinetul primului ministru Ponta, am primit răspunsuri amabile, informația urmând să vină de la ministerul sănătății. În ciuda revenirilor, informația nu a venit. Iar mesajele trimise direct ministerului sănătății - inclusiv după instalarea guvernului Cioloș - la adresa de e-mail publicată pe site-ul ministerului n-au primit nici măcar o confirmare de primire. Despre problema deosebit de gravă a tuberculozei rezistente a scris, printre alții, V. Mixich: http://goo.gl/Y3RGxJ .

olot  •  27 mai 2016, 10:19

-musiu Tolo! de ce nu trimiți articolele astea la alte gazete? aici vrem să aflăm vești despre sport (atletism, baschet, ciclism, ...să mai enumer?); dacă nu, ...adio și un praz verde...

birlic  •  27 mai 2016, 10:25

D-le Tolontan ,am urmatoarea nedumerire : 1) ce control poate fi mintit ,inseamna ca nu e control,e facut in doru Leli 2) a nu se uita ca toate somitatile acestea care opereaza, o fac pe banii foarte multi ,de unde si iubirea lor nemarginita pentru arginti. Ce juramant ,Hipocrate nu a trait in economia de piata .

Maiden  •  27 mai 2016, 10:34

Buna ziua, Ceva banal, despre cine decide pentru vietile noaste amarate. Si in atentia domnului Ciolos. Da-ti o cautare pe Google : Ioanel Sinescu , rector UMF Carol Davila Bucuresti, membru al Academiei Romane. Ati auzit vreodata despre autoplagiat si triplicat? Haios nu ?

Emilian  •  27 mai 2016, 10:41

Un nou nume pe lista vinovatilor: profesorul Lascar. Suntem intr-un razboi total cu autoritatile, sistemul, medicii etc. De fapt, suntem intr-un razboi cu noi insine, cu modul nostru de a fi, cu "formele fara fond". Vinovatii vin si pleaca, mentalitatile si stilul de lucru nu cred sa se schimbe. Ba mai rau, nu mai credem in nimeni si nimic.

Florina Damian  •  27 mai 2016, 10:45

Unitatea de arși grav din spitalul Floreasca FUNCTIONEAZA. Eu sunt una dintre asistentele unității.

pawn  •  27 mai 2016, 11:13

@tolontan ti-au raspuns mai sus gugu si dan. "numai cine nu munceste nu greseste". articolul tau este propagandistic pentru ca lauda o actiune nemestecata si pompieristica a unui *** o actiune distructiva, cum a fost si distrugerea agriculturii si a industriei in anii '90, pe care acum le plangem si facem anchete ipocrite. si o intrebare: esti inca tanar si n-ai nevoie de chestii serioase (operatii grele etc), dar intre a te opera doctorul lascar si "tanarul ministru al sanatatii" (btw, e doctor *** asta?), pe care l-ai alege?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian  •  27 mai 2016, 11:19

florina damian-functioneaza doar sa stati ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

un pacient  •  27 mai 2016, 11:25

Probabil ati lasat pentru articolul de maine informatia potrivit careia prof Lascar a fost convins de sistem sa semneze procesul verbal ca sa nu fie ministerul nevoit sa inapoieze banii catre finantator (U.E.) datorita nerespectarii termenelor, etc. Au facut calculele si iesea mai bine asa pt minister decat in varianta in care dadeau banii inapoi si nu recuperau nimic de la firma de constructii. Iar prof Lascar reprezenta beneficiarul. Cel mai mic vinovat in ecuatie. A nu se uita ca aceasta sectie de arsi a fost gandita, ceruta si muncita de prof Lascar. Nu va imaginati ca s-ar fi facut la alt spital din Romania. Nu a cerut-o nimeni.

Stefan  •  27 mai 2016, 11:43

@pawn - Pe principiul asta toate "greselile" astea la toata lumea trebuie iertate. Ups, sau cam asa functioneaza sistemul pana acuma. Cu mici exceptii. Sau cum alegem persoanele la care a gresi e omeneste? Dupa mustata? Dupa locul de munca? Apartenenta politica? Culoarea pielii? Test de IQ? Da-o naibii de ea lege, las ca trece. Legea e o gluma, justitia in general, putem sa le desfiintam, nu? La ce sa le mai folosim? Auleu si valeleu. Oare oamenii nu sunt responsabili in fata legii pentru faptele lor dupa 18 ani? Si chiar inainte de 18 ani in unele cazuri?

Stefan  •  27 mai 2016, 11:47

Daca pentru pawn, gugu, dan, e in regula, pentru mine nu e. Daca eu trebuie sa respect legea, sa o respecte si altii. Nu sunt gascanul lor, si sunt convins ca sunt alte cateva milioane care ar vrea sa creada ca ei nu sunt prostii satului, si altii sunt istetii. Nu ma intereseaza ca e doctor, ca e politist, ca e dottore sau mai stiu eu ce. Pentru toti neispravitii care cred ca pot sa incalce legea pentru cine sunt ei, exista alti oameni care sunt dispusi sa isi faca treaba fara sa ia plicuri, mite, sau sa incalce legea. Asa ca daca un doctor e corupt, sa plateasca, sunt altii dispusi sa isi faca treaba fara sa faca bani prin mijloace neortodoxe. Vorbim de parca in tara asta sunt numai hoti si nesimtiti, si trebuie sa le multumim unora ca isi fac meseria, de parca nu ar fi oameni corecti gata sa si-o faca.

lefd  •  27 mai 2016, 11:53

lascar - un smenar maruntel cu fata de om cinstit... ce legenda ?

Mihai Badea  •  27 mai 2016, 11:55

@un pacient: Procedurile sunt stricte, dar nu complet inflexibile. Se pot acorda prelungiri de termene.

Comentează