Ioan Lascăr este prima legendă medicală trimisă în fața procurorilor de către Ministerul Sănătății ”pentru că a semnat în fals o recepție fictivă la Unitatea de Arși de la Floreasca”

”M-am bazat pe buna credință a firmei Gemedica SRL, care mi-a promis că o va pune în funcțiune, dar n-a pus-o”, a motivat Ioan Lascăr în fața inspectorilor

vineri, 27 mai 2016, 7:01

UPDATE: Mediafax anunță că Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 a deschis urmărirea penală în rem în legătură cu Secția de Arși de la Floreasca. Ceea ce înseamnă că procurorii suspectează fapte penale și caută pe cei responsabili.

UPDATE: Ministerul Sănătății a confirmat pentru Gazeta Sporturilor informația și oferă și sume: barocamera a costat 3.402.400 de lei. Banii au fost dați pe 13 decembrie 2015, la doar 10 zile de la facturare. Iar ”profesorul Ioan Lascăr susține că a semnat recepția nereală la cererea conducerii spitalului”, adaugă MS.

UPDATE: În ediția specială din 8 noiembrie 2015, în emisiunea Imparțial de la Digi24, secretarul de stat, Dorel Sandesc, a declarat, în direct, că ar fi fost făcute 8 internări la Spitalul Floreasca, în Secția de Arși și la Terapie Intensivă

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Teodora Maftei ar fi împlinit ieri 37 de ani.

A fost numărul 17. Unul dintre morții de la Colectiv.

Teodora este internată pe 30 octombrie 2015, la ora 23:16, la Spitalul de Arși.

Este sedată. I se induce coma.

2 noiembrie 2015 este data la care Gazeta Sporturilor publică primul episod al investigației #Colectiv. Ziarul scrie despre Secția Modernă de Arși, inaugurată în aprilie 2015, dar nefuncțională în noiembrie 2015. Nu funcționează integral nici astăzi. S-a ajuns la Parchet.

Părinții săi sunt primii care sparg blocada informațională a guvernului. Solicită să fie transferată imediat în străinătate.

Într-o emisiune la TVR, Nicolae Bănicioiu susține că nimeni nu a cerut asta. Minte. Familia Maftei a cerut imediat.

Reușesc transferul după patru zile, în Israel.

Dar Teodora nu pleacă singură.

E însoțită de infecțiile nosocomiale.

12_CPR5709 Teodora Maftei fotograf

Fata care n-a mai împlinit 37 de ani

Teo capătă infecția foarte repede după internare, dar părinții nu știu. Durează câteva zile până când apare în analize.

Pe 2 noiembrie, la primul examen bacteriologic, secrețiile ies sterile.

Pe 4 noiembrie, în chiar ziua plecării, în trahee i se depistează pseudomonas aeruginosa, pioceanic, iar în plaga de pe omoplatul stâng pseudomonas Spp, adică o specie de pioceanic.

Moare pe 9 noiembrie.

Ieri ar fi împlinit 37 de ani.

Ultimul dintre ei
Radu Sienerth se stinge pe 14 martie 2016.

Este numărul 64. Ultimul dintre morții de la Colectiv.

12_radu eduard sienerth

„A murit în urma unei complicaţii pulmonare, o hemoragie masivă, care nu a mai putut fi controlată. Pacientul, de-a lungul timpului, a făcut toate complicaţiile posibile şi, cu ajutorul nostru, a reuşit să supravieţuiască până astăzi – un efort de patru luni şi jumătate”, declară presei doctorul Ioan Lascăr, de la Spitalul Floreasca.

Piere la Toxicologie, deși spitalul raportase deschiderea Unității de Arși!
Ceea ce nu s-a știut până azi e că Radu a murit în secția ATI de la Toxicologia Spitalului de Urgență Floreasca. Acolo a ajuns imediat după ”Colectiv”, acolo și-a încheiat viața.

„Oamenii drogați se trăgeau de legături în aceeași sală cu el. Radu îi vedea, dar nu putea mișca decât ochii. Clipea mai des, era speriat, îi citeam asta din priviri”, povestește tatăl său.

Până azi, familia Sienerth a tăcut. Valter și Luminița vor să vorbească.

„Ca să nu creadă că suntem niște proști!”, spune Valter, miner la Livezeni, unde a lucrat 20 de ani în subteran.

4.000.000 de euro a costat doar aparatura Unității Moderne de Arși. Între timp, a expirat și termenul de dare în folosință.

„Eu sunt un simplu inginer, chiar dacă am ajuns și director de mină la un moment dat. Dar ceea ce am suferit în acel spital nu voi uita niciodată. Nu mă refer la medici, deși și asta e de discutat, ci la șefi și la organizare. Și arăt cu degetul, nu mi-e rușine s-o spun, lipsa aproape generală de umanitate. Unii din personal sînt pur și simplu abrutizați”.

O asistentă le-a spus adevărul
Băiatul lor împlinește 22 de ani pe 28 ianuarie, în spital.

Starea lui Radu oscilează, „dar a depășit faza critică”,  află părinții.

La un moment dat, se pune problema să-l mute pe Radu în Unitatea Modernă pentru Arși. Dar, într-o noapte, o asistentă din spital îl ia deoparte pe tată și îi spune: „Nu e gata Unitatea modernă! Nu au unde să-l ducă”.

Radu rămîne la Toxicologie.

„Doctorul Macovei ne-a zis că dacă l-am duce în Unitatea de Arși nu am mai avea acces la el. De fapt, nu era deschisă! Știam și m-a supărat că mă ia de prost”, povestește tatăl. ”Lascăr era ma cun nasul pe sus, nu venea prea des”, spune tatăl.

Inaugurată de trei ori, nedeschisă complet niciodată.

Din toată Unitatea Modernă s-a ales cu un pat la Toxicologie!
De fapt, familia avea deja dovada că Secția Modernă de Arși nu era deschisă deși fusese inaugurată. Prima oară în aprilie 2015 și a doua oară după Colectiv, când opinia publică se revoltase.

„Lui Radu i-au montat la Toxicologie un pat dedicat pentru noua secție de arși. Atunci am tras aer amar în piept. Ne-a fost clar că secția nu e deschisă și că Radu va rămâne la toxicologie. Un mare ars stătea alături de pacienți vegheați de poliție„, spune tatăl. „A primit un pat puțin mai sofisticat decât cel pe care-l avea” își amintește Valter.

La finalul lui februarie 2015, se vorbește deja despre externarea lui Radu Sienerth.

„Viroză respiratorie”
„Medicii au venit la începutul lui martie și ne-au dat o cremă, ca să ne arate ce trebuie să cumpărăm ca să-l ungem acasă”, spun părinții.

Zilele trec.

Corpul de Control al Guvernului e asigurat de conducerea spitalului că Secția Modernă de Arși s-a deschis și că s-au făcut acolo ”o sută de operații”.

La ATI Toxicologie, într-o seară, Radu răcește. „Viroză respiratorie”. Starea i se agravează. Părinții susțin că erau geamurile deschise mereu în salonul de ATI, unul nespecializat pentru îngrijirea arșilor.

„Am zis că sparg zidurile cu capul”, își amintește Valter.

Corpul de Control este mințit
Radu Sienerth moare pe 14 martie.

La o lună după, sesizat de faptul că presa relata bâlbele conducerii spitalului în privința Unității de Mari Arși, Corpul de Control al Ministerului Sănătății repetă controlul celor de la Guvern.

Controlul se derulează din 26 și până în 29 martie.

După încheierea lui, Ioan Lascăr declară: „Unitatea de Arşi este funcţională, s-au făcut acolo aproape o sută de operaţii. Unitatea a devenit operaţională la puţin timp după Colectiv, au fost operaţi vreo 70 de tineri din Colectiv”.

A semnat în orb
Acum două zile, Ministerul Sănătății anunță că a trimis la Parchet rezultatele acestui control.

Este primul gest ferm al noului ministru, Vlad Voiculescu. Un tînăr de 33 de ani bagă bățul prin gardul leilor sacri.

Ioan Lascăr este vizat direct. De ce? Sursele Gazetei explică: „Pentru că Ioan Lascăr a semnat un proces verbal fals de punere în funcțiune a Barocamerei, piesa centrală și de noutate absolută a Unității de Arși”.

Pe baza procesului verbal, firma Gemedica SRL și-a încasat banii.

Ioan Lascăr a fost contactat de către Gazeta Sporturilor ca să explice situația, dar a spus că nu poate vorbi.

Am aflat din alte surse ce a scris în explicația către inspectorii din minister.

„Ioan Lascăr a fost pus de inspectori să explice de ce a semnat un proces verbal de recepție pentru ceva ce nu funcționa. A motivat că firma i-a promis că o va pune mai târziu în funcțiune. Și că aceasta nu s-a ținut de cuvînt”Sursă a Gazetei

Li se reproșează minciuna
Este pentru prima oară când un medic de prestigiul lui Ioan Lascăr este reclamat la Parchet de către Ministerul Sănătății.

A salvat mii de oameni, a operat decenii la rând.

Nu este singurul care va ajunge în fața procurorilor.

Îl vor însoți și alte nume din managementul Spitalului Floreasca, acestea pentru că au mințit Corpul de Control al premierului Cioloș că Unitatea de Mari Arși este deschisă.

„Suntem fermi, nu e admisibil așa ceva! Tocmai pentru că ești un mare nume nu poți face ce vrei. Ce învață medicii tineri de la tine dacă te comporți arbitrar?!„, declară cineva din Palatul Victoria.

„Nu ne-au dat dosarul lui Radu”
Luminița și Valter Sienerth ajung la cimitirul băiatului lor din Petroșani. „Nici nu ne-au dat dosarul medical și foaia de observație! Îl vom cere. Vrem să vedem exact de ce a murit și în ce a constat infecția la plămâni”.

Pe aleile largi, doi copii se apropie de cuplul cernit.

Puștii aduc flori la mormânt. „Radu a făcut voluntariat la noi”, povestesc picii. Așa era băiatul, susțin părinții: pasionat de voluntariat și de nevoia de a-i ajuta mai ales pe bătrâni și pe copii.

„Cum e vremea în Petroșani?”

„Se înseninează cerul”.

Departe.

Mândru de țara ta
Nu încheiem încă.

Știre din revista Kamikaze, semnată de Mihai Mangiulea:

„Acum două luni un ministru francez, întrebat dacă e mândru de țara lui, a răspuns răspicat, da, sunt mândru, pentru că niciunul din cei 180 de mari răniți ai atentatului din noiembrie nu a murit, pentru că Franța a putut să se ocupe ideal de fiecare dintre ei.

Astăzi pe France culture era vorba de unul dintre aceștia, grav rănit, mutilat, cu capul traversat de un glonte, cu un lob parietal amputat, care vorbea și evolua normal în reabilitare.

Iar noi suntem în anticamera umanității cu substanțele de dezinfecție dilatuate de mii de ori, cu spitalele noastre medievale și relația de forță între medicul satrap și nenorocitul de pacient inferior”.

 

CELE 27 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (102)Adaugă comentariu

Grindeanu Laurentiu  •  27 mai 2016, 11:58

Domnule Tolontan, cum pot sa iau legatura cu d-voastră pentru a rezolva un caz de îmbolnăvire cu bacterii din spital?

jai  •  27 mai 2016, 12:01

Banuiesc ca sunt unii care cred ca daca esti professional ok, ai drept de viata si de moarte asupra oamenilor. Daca majoritatea crede asta, traim intr-o societate bolnava. Propaganda...nepropaganda, baiatul asta de la ministerul Sanatatii a deschis un drum si cred ca este cel corect; @pawn:Societatea noastra are solutii la orice, daca va este teama ca domnul Lascar nu va mai opera, uitati-va putin la cazul prietenul Oprescu-daca nu ma insel

alexmirona  •  27 mai 2016, 12:20

Nu este Lascar prima legendă medicală trimisă în fața procurorilor. Primul a fost Brădișteanu care e ..... mai "legendă" decât Lascăr!

bg  •  27 mai 2016, 12:28

Medicii nu sunt ingerasi. In lumea medicala exista orgolii uriase, jocuri murdare de culise, grupuri de interese pe principiul" nu esti cu noi, esti impotriva noastra", se practica fentarea examenului rezidentiat, promovari miraculoase si nu pe principiul valorii si al priceperii in meserie, ca in toata societatea romanesca. Conteaza cine te sustine, cine te recomanda (vezi B.D. in actiune), in ce tabara (politica) esti. De ce M.S. nu a facut investitia la Sp. de arsi (care are numai firma, ca in interior este un spital obisnuit)? Cand a fost tragedia de la Colectiv, un medic din spital a spus de ce. Revedeti imaginile. Sigur ca exista pericolul sa fim folositi si sa ne lasam antrenati intr-o vendeta intre oameni de aceeasi specialitate pe principiul "schimbarea regelui, bucuria nebunilor" sau "lasa sa cada asta ca sa-i iau eu locul" (cu aceleasi naravuri). Cine poate alege graul de neghina la noi cand aproape toti ne balacim intr-o mlastina morala imensa?

Darius  •  27 mai 2016, 12:43

Draga Tolo ... cred ca ar trebui sa iti dai seama ca acuzi fara o baza legala . Fara ca o instanta de judecata sa isi spuna cuvantul . Una este sa faci o ancheta si alta este sa arunci deja streangul de gatul omului . *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  27 mai 2016, 12:46

Lascar e legenda pentru ca a avut MARELE NOROC sa faca ceea ce ii place. Are talent in acest domeniu, talent cu care a salvat oameni. Talentul e una...caracterul e alta. Sincer, un doctor anonim a salvat poate mii de vieti, Lascar dublu. Dar Lascar cu caracterul si functia sa ...*** Pe cand un anonim, nu a facut asta. Asa ca lasati-ma cu legende, zei si semizei. Sa putrezeasca in puscarie pentru ce a facut. Comparati cu un superfotbalist de geniu....da goluri, e legenda echipei. Dar e un "drogangiu" sau un "Betivan". Asa ca...bucura 100.000 de fani, dar influenteaza 100.000 de pusti, care se uita la el ca la un zeu. Oare nu e mai bine un anonim, care face 0-0?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Țepeș Voda  •  27 mai 2016, 12:46

Sa fie noul ministru al sănătății un Vlad Țepeș.? ...vad ca prenume are..uite de oameni ca el are tara nevoie,de tineri curajoși și necorupti. Fai curățenie Vlăduț tata și o sa-ți facem statue în fata ministerului

animalutul20  •  27 mai 2016, 13:01

@pawn...........mestere, daca vlad voiculescu s-ar fi pregatit sa fie medic , fii sigur ca ar fi fost mai pregatit decat lascar...... stam sa le cantam in struna " corifeilor " medicinii romanesti in timp ei acumuleaza hrapareti cat mai multe functii pt bani( sunt destule exemple- doar sa le verific declaratiile de avere si sa vezi ca ajung si la 10k euroi pe luna din bani de la stat, nu mai vorbim de fel de fel de " drepturi intelectuale " de la firmele de pharma) .Lascra da cu subsemnatul pt ca a semnat nu pt ca a operat gresit - NU trebuia sa semneze pana nu verifica TOT. Vlad Voiculescu a dat o gaurica in platosa smecherilor din sanatate, e timpul ca oamenii sa vorbeasca si presa sa urle- sa aflam si noi de ce marii profesori sunt " atat de patrihoti" - nu si-a r lua in nici o tara din lumea asta cati bani isi iau in RO, nici daca ar munci 25h/24...........cum sa plece cainele de la macelarie???

moni  •  27 mai 2016, 13:02

Tolo, fara conspiratii, fara supozitii-se vede clar ca nu pasa nimanui de noi, suntem doar cotizanti ca ei sa cheltuie banii cum le trece prin cap. Crezi ca mai avem vreo sansa sa fim o tara de oameni normali? Raminem aici sau plecam ?

Stefan  •  27 mai 2016, 13:02

@Ecaterina - Lasati doamna draga, ca suntem destui care pun pret pe ce scrie domnul Tolontan. Si intamplator pun pret si domnul Iohannis, si ministrul sanatatii, si organele de ancheta, si presa straina, si presa locala. Dumneavoastra puteti sa continuati cu savurarea revistei Scanteia.

Lc  •  27 mai 2016, 13:09

Nu ma intereseaza cat de somitate e medicul. A semnat ca ceva era real, desi nu era. A mintit ulterior, spunand ca s-a operat la freu in sectie. Fals. Ok, a salvat oameni, dar cati oare au murit, asemeni tinarului Sienerth, din minciunile si spagile luate? La zdup cu toti. Sau sa-si caute un drum cu multi copaci grosi pe lateral.

fane  •  27 mai 2016, 13:14

Firma asta Gemedica nu cumva apartine lui Galea, prieten la catarama cu un alt doctor celebru poreclit si zece la suta?

dana iancu  •  27 mai 2016, 13:27

Lasati-l pe doctorul asta in plata lui... Nici macar iertare nu si-a cerut ca ne-a mintit pe toti; o rusine de om cu diplome! Sa ni-i aducem aminte pe Teo si Radu, ce frumosi sint in poze. Cit de greu trebuie sa le fie rudelor sa vorbeasca si retraiasca povestea lor... si noi nu facem nimic pt memoria lor, pt memoria noastra

Cr  •  27 mai 2016, 13:51

Ioan Lascar face magarii cu sutele. Te duci la consult la Floreasca si dupa te trimite la clinica lui particulara din cartierul francez unde o are ca asistenta pe asistenta sef si cand am fost eu un consult e 400 lei. Platesc milioane la CASMB ca apoi sa ajung tot la particular. Nesimtire. Degeaba i s-a dat talent ...

Mihail  •  27 mai 2016, 13:56

PS: Sper sa nu cenzurati totusi comentariul anterior in numele deontologiei profesionale!

Cătălin Tolontan  •  27 mai 2016, 14:00

@Grindeanu Laurentiu: dati-ne, va rog, un mail pe [email protected]

Cătălin Tolontan  •  27 mai 2016, 14:04

@moni: stiti cum se spune, pesimistul are satisfactia amara a unei confirmari goale de continut. Asa ca mai bine sintem optimisti. Sigur ca lucrurile se pot schimba. @Alexmirona: am spus ca este primul care ajunge in fata procurorilor trimis de Minsterul Sanatatii. Pe Bradisteanu nu Ministerul Sanatatuu l-a trimis in fata procurorilor.

casargoz  •  27 mai 2016, 14:14

Pacat ca traim intr-o tara in care doctori ca Lascar, trebuie presteze si functii administrative...

puiu  •  27 mai 2016, 15:15

...felicitari Catalin ,continua sa cercetezi tot ce nu este in regula ,nu-ti faci meseria de ras ,putini mai sunt jurnalisti ca tine ,dupa demascarea hotiilor celor doua ministere conduse de Elena si Monica ,acum cu deinfectatul diluat si mortii din Colectiv ....Radu Sinerth a luptat sa traiasca n-a putut din cauza coruptiei din sanatate si-a incompetentei profesionale medicale ,un super tanar ,istet ,educat ,frumos si foarte sufletist , a crescut aici in Petrosani fiind vecin de scara cu mine ,lupta Tolo si mult succes in demascarile viitoare ,am mare incredere in tot ce faci .

Alfa  •  27 mai 2016, 15:19

Domnule Tolontan, ar fi foarte interesant sa investigati si moartea maestrului Gheoghe Dinica. A murit intr-un spital din Bucuresti de septicemie dupa o operatie de apendicita; asa retin eu ca am auzit atunci in mass media. Acum, la o cautare sumara pe net, apare alceva: "stop cardiac sub ventilatie mecanica ...", ceea ce tehnic nu e gresit insa nu detaliaza evolutia exacta a pacientului din momentul internarii.

Cris  •  27 mai 2016, 15:29

Cred ca, in cazul Condrea, trebuia facut un test ADN paralel de catre societatea civila, care sa-i poata prinde cu minciuna pe acesti invartitori care trag sforile in Romania. Va dati seama ce mega-tambalau ar iesi daca nu ar corespunde ADN-ul ??? Ar zbura toti *** care conduc tara asta.. incepand cu Iohannis.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

o femeie  •  27 mai 2016, 15:31

Firma Gemedica, cea care se ocupa de sectia de arsi e firma lui Lascar (sau al unui coleg de a lui Lascar)? Am impresia ca mai sunt cateva scandaluri cu licitatii castigate de Gemedica, de ex. la sectia de prematuri si noi nascuti din Giulesti, cea arsa... Nu contestam calitatile medicale ale lui Lascar, ce a reusit operatii experimentale; contestam ilegalitatea deciziilor legate de bani, cat si imoralitatea de a tine o sectie nefunctionala, de a declara in presa cand el nu a intrat niciodata acolo si nici nu a internat pe cineva acolo. A mintit cu buna stiinta.

JE  •  27 mai 2016, 15:36

Infiorator de adevarata concluzia articolului..... :(

gigelos  •  27 mai 2016, 15:43

GEM...ICA ? Haide Domne !

valy  •  27 mai 2016, 15:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alin  •  27 mai 2016, 15:51

Acolo e problema Tolo, la cei ca Lascăr, răsfățați ai sistemului, care se împiedică convenient și apar pe ici pe colo prin punctele esențiale. Poate merită să te uiți puțin în urmă: nu cumva acest domn a fost implicat și în cazul Adrian Năstase? Putem crede ce scriu acești domni în notele operatorii și în documentele pacienților? A lucrat cot la cot cu "prof." Brădișteanu la momentul respectiv. Mă întreb și eu așa de pe margine, ce-or fi operat ăștia doi în sala de operație, că musiu Năstase arăta prea sănătos cu eșarfa aia la gât. Erau de gardă la momentul respectiv? Cine i-a chemat? Cine era de gardă? Dacă nu au existat structuri importante afectate în cazul Năstase (ex.arterele carotide, vena jugulară internă, traheea) ce căutau acești domni acolo? Chiar erau la servici sau s-au autoinvitat? http://www.mediafax.ro/social/adrian-nastase-a-incercat-sa-se-sinucida-fostul-premier-a-fost-operat-se-afla-sub-tratament-si-consiliere-psihiatrica-va-sta-in-spital-14-zile-foto-9766630 Ca și medic chirurg care nu a profesat în România îți spun: Năstase arăta prea bine cu eșarfa la gât. Poate că chiar a tras (nu știu!). Ceea ce a urmat însă avestui eveniment s-a desfășurat ca la carte? Și ce e scris la carte ca și procedură, o fi bine scris? Food for thought.

Cătălin Tolontan  •  27 mai 2016, 16:01

@o femeie: firma Gemedica nu apartine doctorului Ioan Lascar.

un doctor  •  27 mai 2016, 16:01

era normal ca cei care au vindut sa nu instaleze camera de hyperbaric oxigen. o asemenea instalare trebuie sa indeplineasca standarde internationale foarte exigente si trebuie inspectata de comisii speciale care in romania nu exista. cursurile pentru certificarea personalului se tin in general in SUA si dureaza o saptamina. exigentele pentru aceste camere de oxigen 100 % sub presiune la 2-3 atmosfere sint dintre cele mai mari pe care le-am vazut vreodata. asta este rezultatul prostiei medicilor care comanda aparatura foarte scumpa pe care habar nu au s-o foloseasca. pretul a fost imens. in SUA o barocamera pentru un pacient costa in jur de 100,ooo dolari. un tanc de oxigen costa 150,000 de dolari . instalarea 20,000 de dolari. daca acea camera este numa penru o persoana s-a facut o frauda imensa

gigelos  •  27 mai 2016, 16:05

@Catalin Tolontan - dar cui apartine ?

gb  •  27 mai 2016, 16:10

fii atent la Laura Georgescu, Catalin! S-ar putea sa fie intr-un mare pericol :( http://baldovin.blogspot.ro/2016/05/laura-georgescu-un-posibil-caz-de.html

Betina  •  27 mai 2016, 16:15

Vai in ce tara nenorocita trebuie sa traim. Cum pot minti asa de grosolan:ca au operat deja in acea sectie cand ea nici nu era deschisa? E ceva de neinchipuit .Suntem mintiti cu surle , trambite si inaugurari oficiale ....E o tara mizerabila Stirile d-voastra sunt horror !

fane  •  27 mai 2016, 16:18

@gigelos. Unui prieten de familie a unui fost primar

Dinu  •  27 mai 2016, 16:19

Azi a aparut stirea legată de pacienta din state care are o bacterie care rezista la orice antibiotic, știrea merge cva de genul: "bacteria rezista la orice tratament cu antibiotic, inclusiv colistin, considerat ultima linie de aparare prin antibiotice"...in acest timp in Spitalul Județean din Timișoara 80% din pacientii de pe terapie intensiva sunt pe Colistin pt ca "de ce sa nu folosesti cel mai puternic si mai scump antibiotic"?...cei care achiziționează antibiotice nu isi dau seama ce fac, sau isi dau dar poate conteaza mai mult procentul de șpagă!

gigelos  •  27 mai 2016, 16:37

@fane - primar ? medic primar ?

CCC  •  27 mai 2016, 16:37

Interesant, interesante si opiniile cititorilor, eviden, diverse. Sumar, ce reiese din tot scandalul este ca sistemul de sanatate din Romania este grev bolnav. Nu stiu daca pot spune "mare" bolnav....., dar grav e sigur. Si cum sistemul e "fara fond si fara forma" de data asta, ar trebui ca "bolnavii" de coruptie si "coruptita" care formeaza acest sistem, sa fie "tratati", pentru insanatosirea sistemului. Asta e treaba justitie, alt sistem daca nu kiar grav bolnav, macar in convalescenta .... . Altfel, ramanem fara speranta si cu increderea zdruncinata bine de tot!

Preoteasa  •  27 mai 2016, 17:45

Cand o sa-i vina randul si invatamantului ??? Proiecte POSDRU, contracte cu primaria pt servicii care nu exista, firme de paza, contracte intretinere gradina, intretinere retea, camere de luat vederi, after school-uri in scoli, tabere gratuite care TREBUIE facute (Comorova de exemplu ...). Si altele .E adevarat nu pe sume ca la un spital ; doar cateva zeci de mii de euro /an/scoala. Dar toate astea au dus la distrugerea sistemului . Totul e legat de bani. Copiii nu mai conteaza de mult !

rem  •  27 mai 2016, 21:49

Acest doctor nu a fost cel care a facut prima operatie de schimbare de sex din Romania, dupa ’90? Nu el e cel care l-a mutilat pe Sorin(a) pentru totdeauna, care, dupa operatie, nemaiputand suporta starea neclara a sexualitatii sale si-a ars fata cu acid? Acel pacient avea tulburari psihice, nici nu trebuia sa i se faca operatie de schimbare de sex, ii trebuia consiliere psihologica permanenta, insa dr Lascar a tinut cu tot dinadinsul sa ramana in istorie ca primul care…. Pacat ca si-a batut joc de-o viata de om. Sorin(a) inca traieste si este o mumie de om, nici femeie, nici barbat.

Constantin  •  27 mai 2016, 22:16

în trahee i se depistează pseudomonas aeruginosa, pioceanic, iar în plaga de pe omoplatul stâng pseudomonas Spp, adică o specie de pioceanic. Voiam sa va spun de ce vreme ca ar trebui sa cititi si voi ceva medicina. Astia, Tolo si ceilalti, jurnalistii. Pseudomonas este genul, iar aeruginosa specia. Intre doctori, bacteria aceasta este denumita piocianicul. Dar e greu pentru jurnalisti. Ei nu stiu diferenta dintre un virus si o bacterie. Mai multe despre acest piocianic gasiti aici https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudomonas_aeruginosa si veti afla ca aceasta bacterie este Multi Drog Rezistenta cam peste tot pe globul pamantesc.

Ecaterina  •  28 mai 2016, 0:52

@rem sorina a facut mai multe operatii, si la iasi, si la timisoara, si la bucuresti. "Acidul" cu care s-a ars pe fata este soda caustica ca sa scape de parul nedorit, cum ea insasi spune. Doctorii i-au explicat de la inceput consecintele operatiilor si era constienta de faptul ca nu va fi niciodata cu adevarat femeie (nu poti avea copii), dar nici barbat nu va mai putea fi.

Joe  •  28 mai 2016, 8:16

Galea parca era finul lui Oprescu, nu? Pai firma e in vizor de mult. Toate DSP din țara au raportat la DNA contractele cu Gemedica. IRO Iasi -Cepoi, cred ca are cele mai multe bube. Oricum jaful cel mai mare e in Bucuresti. Aici o sala de operații e 2 milioane făcută de Gemedica. In provincie 2 milioane e tot blocul operator. Curios cu camera asta hiperbara. Dacă la Bucuresti nu exista, in același timp la MOINESTI era binemersi nefolosita din lipsa unui medic specializat. Totuși marele profesor Cotarlet, alta legenda medicala vie, nu prea a dat o mâna de ajutor lui Lascar si victimelor din Colectiv. El se ocupa de distrugerea spitalului din Comănești, la 7 km de MOINESTI pentru ca împart pacienții. BTW, Spitalul din Comănești se cheamă fix : Ioan Lascăr! :)

Joe  •  28 mai 2016, 8:34

Când ma uit pe SEAP ma apuca greața. E si normal când vezi lucruri deja aranjate. Ce nu înțeleg este: de ce nu se potolesc? De exemplu la Spitalul de urgentă SF. Ioan e licitație pe sterilizare: 4, 9 mil lei acord cadru. Specificații ... Rafi INTERNATIONAL sau STERISYSTEMS cum doriți. Na.....mai fa ceva. Problema e ca serviciile de achizitii din spitale sunt nevinovate. Pai de unde naiba specialiști in spitale care sa producă specificații tehnice? Ce cresc in copac si ii angajează spitalele după ce s-au copt? Si uite așa vine Gemedica, integratoru' României Închide licitațiile cu 3 aparate pe care vinde doar el, Lascăr semnează caietele de sarcini si cumpara aparatura care in 8 ani e la casare. Bine ca l-au luat la întrebări, ca nu e neștiutor. Când vine rândul lui Tehnoplus, firma de casa a MS? Acolo e frumos de comentat....:)

rem  •  28 mai 2016, 11:26

Ecaterina, nu stiu pe cine vrei tu sa “speli”, insa la momentul operatiei, dr. Lascar a aparut la toate emisiunile posibile de la Tv din vremurile acelea unde se spunea clar ca el este cel care l-a operat pe Sorin. Spui ca doctorii i-au explicat pacientului consecintele operatiilor, dar nu spui ca dr. Lascar a acceptat sa-i faca schimbare de sex unui om cu probleme psihice, care nu avea cum sa inteleaga CONSECINTELE OPERATIILOR! Dr. Lascar *** *** Dr. Lascar NU trebuia sa opereze acest pacient, mai ales ca avea dosarul lui medical si psihiatric!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mediator Penal  •  28 mai 2016, 12:05

Pam, pam , pam! Sa vezi arestari ce urmeaza in sanatate!

Gabi  •  28 mai 2016, 13:50

E absolut revoltator modul cum e tratat pacientul roman in spitale de catre medici si personal ABRUTIZATI de bolile pacientilor insa EXTREM DE SENSIBILI de plicul (SPAGA) ce li se vara in buzunare. O RUSINE DE PERSONAL MEDICAL are Romania , personal "faurit" de sistemul CLIENTELAR si RAPACE !!!! Rusine !!! Nu vreau sa generalizez, sunt si oameni care isi fac treaba cum trebuie insa majoritatari sunt cei ABRUTIZATI de meserie dar SENSIBILI la plic ...

Gabi  •  28 mai 2016, 13:57

Domnule Tolontan, "legendele" sunt facute sa dainuiasca FOR EVER, in mod cert doctorul Lascar, cu tot trecutul sau legat de salvarea multor vieti-pai, nu asta era ii era meseria ??- NU VA FACE PARTE DINTRE ELE, *** ...!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dumitru Vasiliu  •  28 mai 2016, 14:14

ma repet, exista un sentiment de relaxare, eu ai spun formalism social, in care cei aflati in campul muncii nu-si fac treaba asa cum trebuie, merg pe sistemul "ei se fac ca ne platesc si noi ne facem ca muncim"; este grav pentru ca acest fenomen a inceput sa fie fenomen de masa, atata timp cat la noi in tara controlul se face de multe ori anuntat, de forma iar sanctiunile propuse nu sunt urmarite daca sunt aplicate; deci responsabilitatea este generala pentru tot ceea ce se intampla in tara la acest moment; atentie, formalismul social se refera de la "vladica la opinca"!.

mirces  •  29 mai 2016, 20:20

Nu are explicatie, trebuie sa raspunda pentru ca a tolerat minciuna si tinut partea. A semnat pentru receptia darii in folosinta unei institutii vitale. Si daca sustine ca i s-a promis ca va fi deschisa mai tarziu... trebuia sa monitorizeze aspectul asta. Si daca nici asa...atunci trebuia sa reclame situatia.

Vasi A  •  31 mai 2016, 11:41

Off... @Tolontan, din pacate si tu esti un fel de "vinovat". Vinovat ca tinerii ca mine vor pleca unde vor vedea cu ochii. Desi stiam *** (de hoti cu grade, de politicieni etc) a ajuns tara asta, refuzam sa credem si ne amageam ca lucrurile se vor indrepta. Tinerii ca mine se sperie si vor pleca. Prea multe ne arati. Dar e mai bine asa. Eu m-am speriat. Imi voi lua copii, afacerea, banutii de la banca si voi pleca. Nu voi face asta pentru mine neaparat desi am doar 36 ani. O fac pentru cei 2 ingerasi ai mei care se vor "corupe" de la nenorocirea care e in jurul lor daca raman aici. Poate eu m-am corupt deja. Cand vor pleca hotii, sa ne chemi inapoi. Cu stima.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mim  •  3 iunie 2016, 11:07

PROBABIL ASA O FI SI CU ANEXELE FACTURILOR DE .......HARTII FOLOSITE IN ALEGERI ELECTORALE !!!!!!!!!!!!!!pe banii bolnavilor ......

Alex  •  19 iunie 2016, 2:34

@ un pacient: e singurul care stie ce vorbeste si cum functioneaza proiectele astea, restul - inclusiv Tolontan, isi dau cu parerea in necunostinta de cauza. Beneficiarul Ioan Lascar trebuia sa semneze, nu e vorba de spaga, pt ca altfel se pierdeau banii pt. tot proiectul, care avea probabil termenul limita 31.12. si evident era intarziat din moment ce contractul s-a semnat pe 13.12, erau pe ultima suta de metri. De ce nu au finalizat nici 4 luni mai tarziu, nu stiu, poate de fapt dureaza 6 luni sa instalezi o asemenea camera, poate au uitat in proiect linia de oxigen sau curentul, care nu tin de firma cu echipamentul, ci de constructie, cine stie.... Dar, daca nu finalizezi, semnezi receptia finala si platesti pana la termenul-limita, se pierd toti banii, inclusiv pe toate componentele finalizate real pana atunci, pe care statul roman este obligat sa le plateasca pt ca s-au facut desi nu are banii pentru ele, ca se baza pe banii UE. Bucurestenii se pot gandi la pasajul Piata Sudului, care a intarziat 6 luni, s-au pierdut banii europeni si acum va fi terminat si platit pe banii Primariei, candva... La un pasaj, ori exista, ori nu, dar la o sectie noua intr-un spital cu constructie si echipamente, daca mai lipsesc cateva aparate, evident ca semnezi ca e gata in loc sa pierzi toti banii si sa n-o mai vezi realizata nici in urmatorii 5 ani, nu?

Comentează