De frica DNA, ceartă în culise la Ministerul Sănătății: ”Vreau să povestesc publicului cum vor cei vinovați pentru fenomenul Hexi să scape. Șefa Inspecției Sanitare de Stat a propus ca producătorii să secretizeze concentrația!”

Un martor de la o discuție din Ministerul Sănătății povestește cum Simona Pârvu, șefa Inspecției, a vorbit despre secretizarea compoziției dezinfectanților

joi, 2 iunie 2016, 11:08

UPDATE: The Economist dedică un articol în ediția sa de săptămîna viitoare despre cazul Hexi Pharma. ”Deși în România lupta anticorupție continuă, investigația grupului de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor asupra situației dezinfectanților diluați arată că, potrivit opinei multora dintre compatrioții lor, schimbările sistemului nu sînt suficient de rapide”.

 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

 

DNA a anunțat ieri după-amiază că fostului director de la Hexi Pharma, Flori Dinu, soția lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, fratele acestuia, Radu, și Miron Paraschivescu, adus special din închisoare, sînt acuzați pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii confirmă sistemul dezvăluit pe 3 mai 2016 de Gazeta Sporturilor și detaliat de RISE Project.

Condrea și oamenii lui își scumpeau materiile prime prin două firme off-shore din Cipru. Factorul de multiplicare mergea de la 7 la 10.

La cîteva ore, surpriză!

DNA anunță că i-a reținut pe Alexandru Ciocâlteu și pe Petruța Lazăr, fostul director general și director economic de la spitalul Sf Ioan. Acuzația: luare de mită.

”E o coincidență”, spune cineva informat. Nu de la Hexi sînt acuzați cei doi că au luat mită.

Dar e o coincidență care a crescut pulsul multor oameni din sistemul Sănătății.

În acest moment taberele sînt poziționate.

Marți, 31 mai 2016, în încăperea de la etajul 2 al Ministerului Sănătății are loc o întîlnire despre biocide. Tema: ce e de făcut de acum înainte?

O duzină de persoane iau parte. Cel mai înalt în rang este Corina Pop, secretar de stat.
Pop Corina_

Mai sînt în sală Adrian Ionel, directorul de la ”Cantacuzino”, Simona Pârvu, director Inspecția Sanitară de Stat, Ștefan Voinea, consilierul ministrului, și reprezentanți de la Comisia de Biocide, DSP și alte cîteva foruri.

”Din prima secundă a fost clar care cu care”, povestește unul dintre participanți.

Se încaieră.

”Secretarul de stat Corina Pop și directorul Inspecției Sanitare, Simona Pârvu, vorbeau ca pe vremea lui Cadariu!  Pârvu a prezentat un plan de testare a dezinfectanților care e o struțocămilă, neîntîlnită nicăieri în lume! Mă uitam la ea și nu-mi venea să cred. Abia m-am abținut să nu o întreb de ce e acolo și nu și-a dat demisia!”, povestește martorul.

El a vrut să povestească pentru că ”mi se pare important ca oamenii, care sînt primii afectați, să priceapă că lupta nu e cîștigată”.

”Este șocant cum șefa Inspecției Sanitare de Stat continuă să fie pe poziție în condițiile în care sistemul de inspecție și control a eșuat, periclitînd viața oamenilor vreme de 10 ani! La acest punct nu-l înțeleg deloc pe ministrul Vlad Voiculescu. Cum să-i pui să repare situația pe cei care s-au făcut că nu văd fenomenul Hexi Pharma?!” Martor la discuția de la Ministerul Sănătății

”Voia să preleveze 7 probe pe produs pe fiecare județ: două pentru eficacitatea biocidă, 2 pentru testarea eficacității virucidă, două pentru testarea fungicidă, iar una va fi contraprobă”.

Analizele vor fi făcute la 3 laboratoare: unul de la Iași, unul de la DSP Slobozia și de la DSP București.

”Virucidele pot fi făcute la Cantacuzino”, se spune în sală. Omul de la Cantacuzino intervine și spune că Icechim poate să facă analize fizico-chimice.

Pârvu  zice că legea nu-i permite ca un DSP să dea bani pentru o analiză Institutului ICECHIM, ”pentru că aparține altui minister și, mai mult, nu e nici acreditat și vine Curtea de Conturi peste mine”.

”Șefa Inspecției Sanitare de Stat vorbea de parcă era Hexi Pharma. Scena era uluitoare! Simona Pârvu zice că din cauza acestor analize fizico-chimice au ajuns toți să se teamă și că e suficientă testarea eficacității; că au deja rezultate care arată că dezinfectanții au dovedit că sunt eficienți”.

Momentul este antologic!

Deja există la Parchet recunoașterea șefului de producție Mihail Leva că a diluat produsele. Ca să scape mai ieftin, basarabeanul le-a dus procurorilor și rețetele care atestă măsluirea!

De asemenea, există zeci de analize făcute la Icechim care arată diluarea. Există constatările infecțiilor nosocomiale în toate spitalele.

”Și Simona Pârvu susținea că nu e nici o problemă și că doar eficacitatea contează. Lucrurile s-au încins rău, pentru că au sărit la ea cîțiva oameni de la alte instituții, specialiști”,  spune un alt participant la discuție.

”Cum puteți, doamna Pârvu, să susțineți că nu contează concentrația și ce e în produs, ci doar eficacitatea? Dacă producătorii ar pune cianură în biocide și ar omorî bacteriile atunci biocidele ar fi conforme după socoteala dumneavoastră?” Specialist prezent la discuția de la Ministerul Sănătății

Susținută de secretarul de stat Corina Pop, Simona Pârvu a spus că statul nu poate să oblige producătorul să divulge compoziția produsului.

Ea pleda pentru secretizare!

La care un alt chimist prezent a luat foc: ”Doamna Pârvu, în toată Uniunea Europeană pe eticheta produselor biocide pentru spitale e trecută concentrația! Legea prevede că după avizarea de la Comisia de Biocide dosarul devine public. Cum vreți să ieșim de aici și să explicăm oamenilor că, după un eșec îngrozitor, statul va fi și mai secretos ca înainte?!”.

”Cînd spuneți că nu contează ce scrie pe etichetă, ci doar așa-zisa eficiență, spuneți, de fapt, că un suc care e anunțat ca fiind de portocale poate să fie plin de zahăr și de colorant că atîta vreme cît e dulce și are gust de portocale totul e în regulă” Specialist către inspectorul-șef din Ministerul Sănătății

Ședința s-a încheiat nedecis.

”Atmosfera e următoarea: cei vechi din minister așteaptă să vină alegerile și să măture Guvernul tehnocrat. Stau pur și simplu, la propriu, cu spatele la consilierii ministrului. Așteaptă să se întoarcă ai lor”, a spus martorul.

Discuția despre dezinfectanți urmează să se reia în aceste zile.

”Cînd am ieșit din sală și am început să cobor treptele largi ale ministerului m-am gîndit că, într-un fel, Dan Condrea a avut soarta pecetluită. Cu astfel de oameni în conducerea Sănătății, Condrea nu a avut decît șansa compromisului și a mitei”, încheie martorul relatarea.

O sursă judiciară completează tabloul: ”Cei implicați în tolerarea Hexi Pharma încearcă să tragă de timp. Și speră să îmbrobodească publicul cu teoria eficienței”.

De ce?

”Pentru că dacă DNA va dovedi că ei au făcut abuz în serviciu sau au luat mită una e să ia pentru a folosi produse conforme și alta e să ia, așa cum s-a întîmplat, afectînd grav viața și sănătatea oamenilor!”.

 

CELE 32 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (100)Adaugă comentariu

azet  •  3 iunie 2016, 12:38

Citesc in multe comentarii indemnul de a scoate lumea in strada.. Cred ca o metoda mai simpla si mai rapida este sa iesiti cu totii la vot duminica. Asta este calea cea mai democratica sa le aratam ca nu i mai vrem sa ne conduca.

bogdan  •  3 iunie 2016, 12:46

@dan roua : sa le luam pe rand.1.nu mi se rupe inima de condrea.nu a avut de ales intrucat ( spun ce stiu din presa , nu am date din alta parte ) hexi a fost infiintata de tatal lui cand el era pe bancile facultatii.tu la 20 de ani ai fi procedat altfel decat el? daca raspunsul tau onest este Da atunci respect!Dar te-ai afla intr-o uriasa minoritate.Miile de contracte sunt un rezultat al ''pacatului originar'' de a fi parte din system.Firme in offshore? Miscarile de bani ( sume semnificative ) in Romania pot fi aflate de procurori in cateva zile de unde nevoia de a avea bani care ''sa nu vada Romania''.Daca se va ancheta se va constata ca majoritatea ''icoanelor'' din Sanatate au , la randul lor , conturi offshore vezi cazul Bradisteanu care btw s-a incheiat in coada de peste desi I s-au gasit cateva milioane bune prin alte tari.offshore-ul a fost o necessitate pt a ascunde banii nu pt a plati impozite mai mici ( evident avea de unde sa plateasca impozite nu asta era motivatia ).In final eu cred ca toti , mereu , avem de ales.Dar daca vroiai sa fii un jucator relevant pe Sanatate faceai ce faceau toti.Mai pe fata ( Condrea ) mai pe ascuns ( vezi cazul Romastru Trading/ Roche cu ''simpozionul'' indian ).

Dragos  •  3 iunie 2016, 12:51

Truda asta inimaginabila pentru a mentine o afacere ce nu pare a fi rentabila nu are nici un sens... cateva milioane de euro nu este rentabil in fata ochilor unor dubiosi cu 100 de milioane la control. Mai degraba ati verifica directia firme antibiotice/tot din sanatate.

Stefan  •  3 iunie 2016, 13:03

Un guvern tehnocrat nu o sa aiba nici timp nici putere de ajuns ca sa repare lucrurile sau sa le puna pe drumul cel bun. Pentru ca nu o sa fie lasati sa isi faca treaba de nici un partid, pentru ca, unu la mana, ar trebui sa lase cascavalul sa le scape, doi la mana, ar trebui sa isi lase oamenii sa fie trimisi in justitie, trei la mana, daca tehnocractii au rezultate prea bune, la alegeri le dispare partidelor justificarea principala, care la noi este incompetenta celorlalti. Iar un guvern politic nu o sa isi faca treaba corect niciodata din cauza la unu si doi. Nu ai cum sa cresti intr-un sistem fara sa fii acceptat de sistem si crescut de superiorii tai. Nu ai cum sa ajungi un om corect cand oamenii care te educa politic iti arata ca lucrurile stau altfel. Daca le accepti, esti crescut mai departe, daca nu le accepti, vei fi un continuu subaltern fara acces la informatie si decizii. Asa ca singura solutie e securea, metaforic vorbind, adica existenta unor jurnalisti capabili si cu resurse de supravietuire, existenta unor oameni care traiesc langa sistem, si sunt dispusi sa deranjeze, nu doar pe cei corupti, ci si pe familiile lor, si suturile in spate din partea UE, SUA, si a altor parteneri. Spuneti-mi va rog unde gresesc. Ce as putea sa aleg duminica? Hotii imbracati mai frumos? Aia mai carismatici? Pe cei noi? Pe cei iuti la limba? Pe cei temperati? Pe cei care au apucat sa fure mai mult, in speranta ca le-a fost de ajuns? ( Asta e o gluma buna ).

Stefan  •  3 iunie 2016, 13:11

Si vin parlamentarele. Asa, si? Votam ce? Nu se schimba nimic radical. O sa aiba grija sa isi respecte cotele pentru justitie, ca sa nu mai fie probleme cu UE, si o sa continue sa fie prinsi cu pantalonii jos la fiecare scandal, indiferent de cat de grotesc sau de necrezut e. Vedeti schimbari radicale? Eu nu vad. Fiind roman si stiind de fapt cata coruptie e peste tot, pot sa spun ca mascaradele astea de procese sunt praf in ochi. De fiecare data se incearca pe cat de mult posibil sa se limiteze extinderea anchetelor la cat mai putini oameni, pedepse modice, raportat la gravitatea faptelor si la pedepsele hotilor de rand, pareri de rau simulate cu foarte mare greutate, daca sunt simulate. Cinic, dar vazand cum absolut nimeni nu isi da niciodata demisia pana in al 12 lea ceas, si cum absolut toti sunt nevinovati pana stie tot universul ca nu e adevarat, nu prea ai cum sa fii altcumva.

??????  •  3 iunie 2016, 13:20

Sa ii uram succes domnului Tolontan ? Oare domnul Tolontan o fi capabil sa afle si formula Coca-Cola ?

Maxentiu  •  3 iunie 2016, 13:47

Din text nu reiese de ce obiectiile formulate de reprezentanta ISP sint gresite. De ce ar trebui facute testele la un institut neacreditat (ICECHIM)? Este asta o incalcare a legii? De ce nu e ICECHIM acreditat?

??????  •  3 iunie 2016, 14:05

Daca Mihai Leva foloseste niste formule chimice realizate in acord cu niste standardele din Republica Moldova, care se dovedesc mai eficace , chiar si diluate ,decat cele cu concentratia realizata dupa reglementarile romanesti, in combaterea infectiilor nosocomiale, considerati ca ar constitui o problema o astfel de speta ? Observati ca si la Autorizarea acoperisului de pe Arena Nationala a fost o speta care, dupa mai multe tergiversari, a fost solutionata dupa mai multe analize si teste ale materialelor folosite ?

Ioana  •  3 iunie 2016, 14:09

Poporul roman este un popor *** din punctul de vedere al cunostintelor despre sanatate. Nu poseda ceea ce in limbaj anglofon este acoperit de sintagma Health literacy. DIN PUNCTUL DE VEDERE AL SANATATII PUBLICE NU, NU, NU CONTEAZA CONCENTRATIA SUBSTANTEI ACTIVE DIN DEZINFECTANT, CI DOAR EFICACITATEA LUI. Contra-exemplele oferite in articol sunt ridicole. Pot intreba si eu: punem ICECHIM-ul sa masoare concentratia de acid acetilsalicilic din aspirina? In abordarea Dvs., da. Etichetarea e o obligatie a Pietei Interne , nu poate fi nicidecum incalcata. Sugestia Dvs. cum ca s-ar fi propus secretizarea etichetei este doar o dovada fie de crasa ignoranta, fie de veninoasa rautate. Dezinfectia este o etapa in procesul de asigurare a curateniei(senso largu). Trebuie sa fie precedata de spalare si urmata de sterilizare. Inducerea ideii ca dezinfectia singura ar fi factorul determinant in infectiile nosocomiale denota, repet, ***ism din punctul de vedere al unor minime cunostinte despre sanatate si boala. Discutam de infectii nosocomiale. Nu am auzit nimic de flagelul care este cauza determinanta reala a inmultirii acestora: antibiotico-rezistenta, fenomenul pe care state ca SUA sau Germania il listeaza intre amenintarile la adresa securitatii lor nationale, tocmai pentru ca au dificultati in stapanirea lui frecventa infectiilor nosocomiale este in jur de 4% (SUA), respectiv 7% (Germania). Cu alte cuvinte, din 100 de pacienti internati in SUA ies 4 cu infectii nosocomiale, in Germania cu 7. Nu intru in amanunte cum ca in ATI frecventa e mult mai mare, la arsi e maxima. Ca noi nu putem avea o prevalenta de sub 1%, este cert. Ma intreb daca vanatoarea de vrajitoare pe care ati initiat-o n-o s-o scada si mai mult. In tarile dezvoltate nu sunt pusi la zid nici managerii, nici medicii care raporteaza infectii nosocomiale. La noi,da. Chiar apreciez jurnalismul de investigatie bine facut (din pacate, nu din presa noastra). O conditie, insa: sa intelegi despre ce vorbesti, ori Dvs. dovediti cu prisosinta contrariul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  3 iunie 2016, 14:11

??????: sigur, daca mihail leva de la hexi foloseste o reteta diluata cu 90% si care este eficienta atunci sa candideze la premiul nobel pentru chimie! Iar Romania sa convoace toate tarile UE intr-un schimb de experienta spunindu-le ca nu mai are sens sa puna nimeni cit scrie pe eticheta ca merge si asa, dupa reteta Leva din Republica Moldova. Revista Science freamata ca sa obtina deja articolul :-) Chiar vorbiti serios? Cit de prosti ne credeti, totusi?!

Atent  •  3 iunie 2016, 14:19

DOsarul Ciocaltau http://www.spitalul-elias.ro/Sectii/Conducerea.htm E vreo coincidenta de nume?? Sau vorbim de o migrare dintr-un spital in altul pe aceiasi functie. Partidul te propune, partidul te pune.

io  •  3 iunie 2016, 14:24

d-le tolontan eu nu as intreba lumea despre cat de prost va crede. ca unii s-ar putea sa si raspunda. eu de exemplu ma abtin cu greu.

Cătălin Tolontan  •  3 iunie 2016, 14:24

@Ioana: nici o problema, daca noi, presa, sintem prosti, explicati-ne. Toate autoritatile explica. Asta e datoria lor. Renuntati, va rugam, la sentimentul acesta de superioritate ca autoritatile sint platite din banii publici si sint obligate sa explice! Nu presei explica, ci publicului. Eficienta, precum cea ceruta de avizul de la Comisia de Biocide, nu se poate stabili la DSP Ialomita sau DSP Bucuresti niciodata. De ce? Pentru ca este o analiza complexa si scumpa. Se realizeaza pe cei mai puternici germeni. Se face o analiza bactericida, pe virusi si asa mai departe. Analiza se realizeaza la laboratoare specializate din strainatate (Franta, Anglia, Germania...). Si este analiza ceruta la avizare. Analiza de concentratie este mult mai simpla si mai ieftina. Sigur ca e normal ca si ea sa fie verificata in strainatate ca sa avem o confirmare. Intr-adevar, pe pietele avansate nu se face testul de concentratie pentru ca nimanui nu i-a trecut prin cap sa dilueze si sa-si minareasca testul de eficienta la propriul laborator, Unilab. Noi fiind intr-o situatie speciala, generata de autoritatile incompetente si corupte, Guvernul a luat masuri speciale. Sau ar fi fost mai bine sa lase lucrurile sa curga in totala nesiguranta pentru pacienti pina cind se faceau testele de eficienta?

miruna  •  3 iunie 2016, 14:38

adica tie ti se pare ca firea e fix acelassi lucru cu nicusor dan sau cu predoiu? ca nu e nici o diferenta intre ei? i-ai ascultat vorbind? ai citit ce a scris fiecare? ai vazut cum arata? ce argumente au? cine le-a dat bani? mai uita-te o data... cu atentie de data asta. lasa prejudecatile care iti tin mintea odihnita.

Gabriela Cîrstea  •  3 iunie 2016, 14:57

@Ioana: Din fericire, poporul român e mai inteligent și mai educat decât cred unii. Iar de când informația e ușor accesibilă, putem rapid găsi studii pe tema rolului major al concentrației în activitatea biocidelor. http://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(99)90654-0/abstract Și nu, nu trebuie să fii medic sau chimist ca să poți citi și înțelege astfel de materiale.

Brad  •  3 iunie 2016, 14:59

Se pare ca postacii de serviciu ies la vânătoare și pe siteul asta. Cum ne explica ei ca e ok sa pui altceva decât scrie pe eticheta atâta timp cat omoară bacteriile și ca testarea este tot ce contează. (testarea se va face tot de "cine trebuie". )

gilos  •  3 iunie 2016, 15:09

Omul din articol spune un lucru esential : lupta nu e castigata. Este evident ca oamenii sistemului mafiot din sanatate tergiverseaza si vor sa musamalizeze. Este vorba de multi bani, foarte multi bani. Sunt banii contribuabililor, ai cetatenilor, sifonati/furati de aceasta mafie. Felicitari Catalin Tolontan si echipei tale ! Faceti enorm de mult bine prin curajul si perseverenta de care dati dovada. Sa speram ca oamenii onesti din sanatate vor gasi curajul sa ia atitudine si sa nu mai asiste pasiv la aceste neligiuiri. Chiar vreti sa fiti complici la asa ceva ? Este vorba de crima !

1_utilizator  •  3 iunie 2016, 15:24

Pentru D-na Ioana de mai sus. Noi avem educatia depre sanatate pe care ne-o dau profesionistii si pentru care sunt platiti direct din taxele noastre si prin spaga pe care acceptam sa o dam si indirect prin banii pe care ii primesc de la firmele de medicamente deci indirect tot de la noi. Un pic mai mult simt pedagogic si empatie n-ar strica dar lacomia si tafna omoara empatia si solidaritatea. S-ar putea incepe prin a ni se explica cum avem cele mai curate spitale din Europa si cea mai mare mortalitate.

A.D.  •  3 iunie 2016, 15:54

”Pentru că dacă DNA va dovedi că ei au făcut abuz în serviciu sau au luat mită una e să ia pentru a folosi produse conforme și alta e să ia, așa cum s-a întîmplat, afectînd grav viața și sănătatea oamenilor!”. "una" se refera la "mita", d-le Tolontan ? Ori e parte din altceva, deci separabila prin virgula ? "si (alta e sa ia)" e un "si" de contrast, care poate lipsi - accentuand lipsa virgulei. Pe scurt: si Al Capone a fost acuzat si arestat pentru evaziune fiscala, fiindca altminteri era curat-beton. Asa rad americanii. Si Acordurile de Liber Schimb au sectiuni destule "secretizate", rad americanii ... Ba mai sustin ca pot fi arestati si judecati dupa legi ... secrete. Democratia e creativa si inventiva, ca si natura umana. D-lui Tolontan nu-i suna cunoscut.

Obiectiv  •  3 iunie 2016, 16:39

Cataline (nu primesc raspuns cand folosesc apelativul firesc pentru), un sincer bravo pentru Hexi Pharma si aceste ultime dezvaluri de la Spitalul Sf. Pantelimon, insa ai si doua mari bile negre: criticile vehemente si repetate la adresa ISU, care i-au facut pe cei de acolo sa comita excese de zel incredibile (invoc doar cazurile Arenei Nationale si salii Dinamo), precum si tevatura in legatura cu metodele unor antrenori, pedagogi, parinti! Aud ca marele chiotea si-a data demisia din functia de consilier al ministrului Lipa, o pierdere mai mare decat cea in care insasi doamna canotajului romanesc ar fi luat aceasta decizie! Stii care este cel mai nesuferit tip de ziarist? Cel care pleaca de la sport pentru a fi analist politic, iar chiotea si inca unu', inca mai putin resectabil, au facut acest pas. Maria d'Arc a voastra se ocupa numai de de asa ceva, ai grija sa nu "virezi" spre acest domeniu atat de putin respectabil, ca si cel al justitiei! O.

Nae  •  3 iunie 2016, 17:04

Inteleg ca la minister e multa coruptie, in spitale multa coruptie, la DSP multa coruptie, pai hai sa le inchidem. Sau la le crestem salariile, nu?

??????  •  3 iunie 2016, 17:13

Domnule Tolontan iti mai trimesei cateva comentarii si se pare ca le blocara astia cu "democratia" ?

sly  •  3 iunie 2016, 17:17

Cei din DSP si cu comisia de biocideau inceput sa se dea de ceasul mortii in judete si verifica la singe orice firma-firmulita care are legatura cu biocidele. Culmea este ca daca gasesc orice neregula aplica amenda maxima fiindca "asa e ordinul de la minister". Astea dupa ce 10 ani si mai bine au fost mina in mina cu cei care trisau. Poate merita investigat.

Dor de Români si de România  •  3 iunie 2016, 17:19

Mulțumim Catalin Tolontan. Toate aceste demersuri nu fac decât să-mi alimenteze speranța și convingerea că intr-o zi o să ne întoarcem acasă pregătiți să împărtășim experiența noastră în străinătate. Când procentul de oameni corecți va fi de 50% +1 România va fi salvată.

Voinea Romica  •  3 iunie 2016, 17:28

In 26 ani de democratie salbatica, necontrolata, sa pus bazele si sa format mafia romaneasca, formata din cei ce au stiut sa dea din coate, cei tupeisti, lipsiti de scrupule, oportunisti, celor certati cu munca cinstita, si lipsiti de demnitate, neavand nimic in comun cu corectitudinea, cu a fi gentelman. Inca de pe vremea lui Ceausescu fiind in voga P.C.R (Pilele, Cunostintele si Relatiile) inca de cand s-au bagat alimentele la cartela popupatiei, acestiia s-au coalizat, intins tentaculele in absolut toate sferele economice, politice, administrative. Sigur ca acum cu totii sunt interdependenti, unii de altii, facand parte din sistem. Vestea sinuciderii patronului Exi Pharma i-au zguduit si a fost o mare avertizare si chiar o amenintatre la libertatea, si tot ce implica ea, acestora.... Este evident ca pe toate caile acestia, toti ce se simt amenintati, vor face front comun vor fi disperati sa se apere de bratul lung ai legii, ptr a nu-i ajunge....Acum totul depinde de anchetatorii judiciari, si de vointa ministerelor implicate in a face dreptate acestui popor uitat paraese de Dumnezeu.

??????  •  3 iunie 2016, 17:38

Deci, considerati ca produsele de fabricatie ,din industria alimentara ,care se afla la vanzare, chiar si cele apartinand celebrei marci amintita anterior , ar trebui sa aiba compozitia chimica inscriptionata in mod detaliat si complet pe eticheta ce insoteste produsul ?

Stefan  •  3 iunie 2016, 18:32

Domnule cu semnul intrebarii si doamna Ioana, va cramponati pe tot felul de nimicuri mutand discutia in lumea fantasticului. E evident ca nu trebuie sa fie descompusa reteta pana la tabelul periodic. Si nu a spus nimeni asta. Dar daca dumneavoastra sustineti ca in anul 2016 e in regula sa incalci reteta unui produs, din absolut orice domeniu, care are la baza niste standarde si cercetari disponibile si utilizate in toata lumea, deci daca sustineti ca e in regula, nu doar din punct de vedere etic sau moral, care e irelevant pentru lipitori si imbuibati, ci legal, aveti o foarte mare problema de logica, ca sa nu zic si de altele. Standardele, chiar si legile daca puteti sa credeti asta, nu sunt niste inventii si plasmuiri *** a unor plictisiti. Dar probabil trebuie sa fii un om cult ca sa realizezi ca zeci de ani de cercetari nu valoreaza doi bani daca putem schimba din mers o reteta si sa vindem un produs cum vrem noi, ca asa vor muschii nostri. Sper sa nu aiba aceeasi gandire producatorii de masini de exemplu, sau cei care construiesc case. Din simplul motiv ca s-ar putea sa nu mai apuc sa fiu dezamagit. Ca se pare ca in sanatate e in regula, deci aici nu imi mai fac griji, se poate si cu retete dupa ochi. O lingurita de ceva, inca o lingurita de altceva, gustam, mmm, mai puntem un pic, bun! Gata, la ambalare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  3 iunie 2016, 18:38

Astept cu nerabdare extinderea trendului in comertul cu bijuterii. Kilogramul de aur va deveni o chestie aproximativa. Cei care isi vor pastra economiile in aur vor avea parte de doua tipuri de fluctuatii. Cea a pretului aurului, si a kilogramului real de aur. Sau a concentratiei de aur din bucata de metal care o primesc, ca sa fiu mai explicit. Iar regulatorul pietii va fi, ghiciti cine! Bunul simt! Dupa ochi, dupa ureche.

Gigel  •  3 iunie 2016, 18:49

Dle. Tolontan, in nenumarate randuri ai afirmat (fals, consider eu) ca nu ai fost direct interesat de darmarea Hexi. Si mai afirmi ca soliciti Ministerului Sanatatii sa testeze toti dezinfectantii... Dar cand ai luat acele flacoane din produsele Hexi si le-ai dus la analize, cum de nu ti-a trecut prin cap sa iei flacoane de produse ale altor firme? Nu ne mai interesau toti dezinfectantii? Asta se numeste impartialitate... Acum sa ceri MS acest lucru, cand ceilalti au avut suficient timp la dispozitie sa le faca "brici" este tardiv. Dar stii din ce cauza si MS a actionat la fel ca si tine? Pentru ca tot sistemul de sanatate ar fi ajuns in colaps. Medicii stiu prea bine cu ce produse au avut probleme sau de care au fost / sunt nemultumiti, dar tac. ***, in plasa caruia tu ai cazut. Sa mai mentionez ca in primele luni ale anului Anios a vrut sa cumpere Hexi? Si cand nu a avut feed-beck-ul dorit, ca o coincidenta, a inceput acest scandal, care a dus la ingroparea definitiva a lui Hexi? Dar toate aceste amanunte sunt simple coincidente, generate de alinierea planetelor...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

RIT  •  3 iunie 2016, 19:43

de ce nu se investigheaza CONCRET si substantele din laboratoarele de analize ce se fac in spitaleLE DE STAT?//.... se aude ca se fura si se folosesc in privat tot de cei care au acces la ele ,DAR REVALORIFICATE PE BANI MULTI

Bogdan  •  3 iunie 2016, 19:53

@Gigel, din pacate traim pe aceesi planeta cu Hexi si cu politicieni de aceeasi speta. Dl Tolontan si colegii sai ne dezvaluie un sistem medical corupt pana in maduva oaselor, si nu oricare sistem, ci acela de care depind vietile majoritatii romanilor si dv il acuzati de impartialitate? Dati-mi voie sa va intreb pe ce planeta traiti?

Cătălin Tolontan  •  3 iunie 2016, 19:54

????: dvs spuneti, in esenta, ca Hexi a coborit concentratia pina la nivelul in care dezinfectantele ramin eficiente. Adica a facut experimente. Iar statul, conform regulii ca observatorul nu intervine ca sa nu perturbe experimentul, nu doar ca nu a intervenit, dar nici macar n-a observat. Dar experimentele sint facute pe noi! Cineva v-a raspuns foarte bine mai sus: exista standarde, exista reguli si acestea sint sublimarea stiintei si practicii medicala adunate in sute de ani. Nu se apuca cineva sa apese pe butoane ca sa ne spuna acum: stati linistiti, experimentul a reusit si spitalele voastre sint pline de cele mai agresive bacterii din Europa.

??????  •  3 iunie 2016, 20:08

De observat si ca, in alte vremuri ,la farmacisti li se spunea spiteri ,iar retetele puteau sa difere de la client la client ?

Cris  •  3 iunie 2016, 20:38

Daca s-ar testa concentratiile la tot ce bagati in gura, ati descoperi ca traiti intr-o lume falsa. N-ati mai cumpara ever cascaval cu 48% apa si restul prafuri China. V-ati da seama ca mai tot ce va inconjoara e diluat si ca de fapt nivelul dvs de trai este excesiv de diluat.

antonia  •  3 iunie 2016, 20:46

Din pacate, cei care ar trebui sa se implice in rezolvarea acestor pronleme grave din sistemul sanitar, ba chiar sunt obligati sa o faca, ignora toate avertismentele. toate dovezile, incearca sa traga de timp pentru ca uitarea sa acopere crimele savarsite in complicitate cu toti acesti functionari corupti. In fiecare Directie din Ministerul Sanatatii exista cel putin un director care are un rol bine definit in tot ce inseamna acest sistem de spagi care functioneaza nestingherit de ani de zile. Desi a fost trecuta la nivel de siguranta nationala, problema sistemului sanitar este tratata in continuare la fel ca si pana acum. Ministrul Sanatatii va fi sacrificat de interesele mafiei din sistem in care sunt implicati functionari din cadrul Ministerului si politicieni . Nimeni nu l-a deranjat pe dl NICOLAESCU in legatura cu disfunctionalitatile majore, in afara legii, care au dus la fraudarea a milioane de euro si la dezastrul in care se afla spitalele. La fel e si in cazul d-lui ARAFAT....

Azet  •  3 iunie 2016, 21:08

@? In cazul in care nu sunteti postac sau troll , cred ca vreti spuneti ca exista domenii in care reteta este secreta. Dar exista domenii in care nu este , cum ar fi constructiile civile sau fabricarea de avioane unde se lucreaza pe baza de proiect. Iar standardele de proectare se imbunatatesc constant. Banuiesc ca nu v ati sui intr un avion care are doar o zecime din piesele din proiectul pentru care a primit avizarea, doar pentru ca va spune compania aeriana ca e eficient sau sa va mutati intr o cladire cu bulina doar pentru ca inca mai e in picioare.

50bani  •  3 iunie 2016, 21:25

Asta cu "vine curtea peste mine" e o gogorita. S-a vazut la Moravita. Nici nu le-a pasat de DNA. La Curtea de conturi e Vacaroiu si de curand transferat Ilie Sarbu fostul sef al grupului PSD din parlament. De ce credeti ca a fost transferat. Primarii PSD in tara n-au nici o problema. Multi si-au cumparat masini dupa modelul lui Oprea, a trecut curtea de conturi si nu s-a intamplat nimic. Acum la alegeri angajatii primariei sunt presedinti si vicepresedinti de comisii electorale. Nici nu mai sigileaza urnele... Va fi un furt la greu...

Gigel  •  3 iunie 2016, 22:53

@Bogdan, daca tu consideri ca doar Hexi a avut bube in domeniul dezinfectantilor, iar restul sunt perfecti (sau macar buni), e randul meu sa te intreb: TU pe ce planeta traiesti?!!

Stefan  •  3 iunie 2016, 23:08

Gigel, ai perfecta dreptate. Dar, nu vezi ceea ce e in fata ochilor. Jurnalistii astia care *** sa iasa din tipar ( stii, printre altele nu poti face asta daca esti cu musca pe caciula, pentru ca te linistesc rapid daca au cu ce sa te prinda ) nu sunt o institutie cu 20000 de oameni, cu un buget urias, care sa poata lua la purecat toate companiile care produc dezinfectanti, sau sanatatea, sau justitia, sau comertul, etc. Nu sunt nici macar 2000, sau 200. Probabil ca nici 20, daca nu includem contabila, si ce mai au ei pe acolo. Cred ca e un pic nerealist ( picul asta e o ironie evident ) sa ai asteptari ca ei sa se ocupe de toate problemele pe care toti am vrea sa le vedem rezolvate. Si sa dai vina pe ei pentru lipsa extinderii anchetei la toate firmele de dezinfectanti, sau sectoare intregi din sanatate. Asta e treaba institutiilor. Nu pot scoate firmele de pe piata tot ce au vandut, daca exista vointa in justitie sa ii prinda, daca au ce sa prinda ii vor prinde. Daca nu, se vor rezuma sa analizeze ceea ce sunt obligati de expunerea publica a faptelor, in rest secretizand si resecretizand tot felul, ducand lumea de nas cu crampeie de adevar care transforma realitatea. Daca e cineva care trebuie admonestat, atunci cred ca linistit putem vorbi de justitie, de sanatate, de administratie, si ma refer la prea multi oameni cu functii si putere de decizie. Ca trebuie sa fie pe lumea asta destui oameni corecti, doar nu e purgatoriul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nina  •  3 iunie 2016, 23:29

Dle Tolontan, ca un lucrator in sistemul de sanatate pot sa-mi dau cu parerea ca o parte a producatorilor de produse biocide au fost sprijiniti chiar de catre membrii Comisiei de avizare din cadrul INSP, in a-si plasa produsele in unitatile sanitare, lasand "la libera alegere" a solicitantilor de aviz sa-si inscrie la aria de aplicare si domeniul de utilizare "unitati sanitare, sali de operatii, echipamente si dispozitive medicale, etc", in detrimentul altor produse care au mai multe teste de eficacitate, dar in avizul sanitar li s-a inscris ca domeniu de utilizare doar "spatii si zone de sanatate publica", o expresie care defineste dezinfectantii de tip 2. Pe de alta parte, ar trebui sa stiti ca interpretarea rezultatelor la testele de sanitatie, sterilitate, aeromicroflora prelevate in spitale pentru a verifica eficacitatea produselor biocide se face dupa act normativ abrogat, nu se stie clar care sunt limitele admise, nu se tine cont de faptul ca in ultimii ani au aparut tulpini bacteriene foarte agresive, microorganisme multirezistente, iar laboratoarele lucreaza in bataie de joc aceste probe, totul iese bine, sa nu aiba nimeni probleme!!!!

Stefan  •  3 iunie 2016, 23:45

Ca o simpla constatare si exercitiu de imaginatie. Eu fac greu fata fluxului de informatie de pe tolo.ro si ziarele, majoritar straine, care le citesc zilnic online ( lucrez in IT ). Nu am nimic cu jurnalistii romani, am in schimb cu intamplarile de la noi, si sunt probabil prea scarbit sa tot citesc cum nu stiu ce patron de fotbal vorbeste avioane, un antrenor se ocupa de bambilici, un primar a construit ceva monument trecand la capitolul reparatii ca sa nu trebuiasca sa ceara acordul consiliului judetean, samd. Sa fiu jurnalist, dintr-o echipa de cativa care sa se ocupe de anchetele astea care cel putin mie imi mai dau un dram de visare, daca nu neaparat speranta, mi se pare ca ar fi un lucru la limita capacitatii umane de a dramui timpul si resursele fizice si financiare. Sa citesti comentariile la o herghelie de oameni, multi *** ca mine, sa raspunzi, sa te ocupi de ancheta jurnalistica, sa te intalnesti cu sursele, sa mergi la luari de cuvant, sa vorbesti cu x si y, cred ca iti ia mai mult decat 8 sau 10 ore pe zi. Nu ca as fraterniza neaparat cu jurnalistii, pentru ca la fel de bine cum sunt lapte si miere la un moment dat pot sa fiu cu aceeasi persoana exact opusul daca am alta parere si sunt oarecum ofuscat. Tolo si echipa lui ( recunosc ca restul nu imi suna cunoscuti... mai misteic - anglais), Moise Guran, Radu Paraschivescu, Radu Naum, sigur si altii de care nu sunt eu constient, sunt un aer curat in peisajul jurnalistic. Nu il vad pe niciunul, de exemplu, incasand cu stoicism ordinele de musamalizare a unui caz, si istoria ne spune ca multi alti au ajuns patricizi ( adica in slujba unui partid, lasati voi sensul normal ). Asa ca, Doamne ajuta..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  4 iunie 2016, 6:17

Din pacate, am citit mai sus postarile unor persoane cu intelect redus. Ioana este una dintre ele, dar mai sunt si altele. Mai oameni buni, voi nu va dati seama ce spuneti? De eficienta eficacitatea unui produs se discuta abia in faza a doua. In prima faza se discuta despre concentratia substantei active din produs care trebuie sa fie cea indicata pe eticheta +- o marja ingusta, permisa de procesul de fabricatie. Nu intereseaza pe nimeni daca mai erau sa nu erau bacterii in spital decat in faza a doua a analizei. In prima faza, ne intereseaza daca produsul era ok sau era o frauda. In aproape toate cazurile in discutie vorbim de o frauda in spitalele romanesti. De aceea eu cred ca acele spitale in care s-au constatat nereguli, trebuie inchise pentru ca prezinta pericol la sanatatea publica. Un loc unde iti cresc sansele sa mori decat sa te vindeci. Daca Ceausescu era in viata sigur ar fi arestat un lot de 100 de manageri de spitale pe care ii trimitea mai apoi la Canalul Dunare-Marea Neagra la reeducare. Sa fie medici corupti am inteles dar sa fie persoane din public care sa afirme ca nu conteaza concentratia produsului "cat timp curata mizeria" e absolut dubios.

gilos  •  4 iunie 2016, 9:12

@ cris, "persoanele din public care afirma..." se numesc postaci si sunt platiti pentru asta

soren  •  4 iunie 2016, 18:41

Buna Ziua si La Multi Ani ! Bine ca au trecut 26 ani ca sa se "descopere" cum se scot profiturile in afara tarii... Pai nu e la mintea cocosului sa importi de la firma ta ? In 1995 eram angajat la o mare firma de calculatoare si, naiv, mi-am intrebat patronul: de ce cumparam NUMAI de la ACEA firma, ca am gasit furmizori mult mai ieftini ? Nu am primit raspuns decat tarziu, cand am aflat ca firma din acea zona libera de vama de unde importam era jumatate a "noastra", de fapt. In Romania totul se face de fatada, multa lume stie adevaratul mers al lucrurilor si regula este sa fie lasati in pace, fiindca sprijina pe cine si unde trebuie cu cat trebuie...

Lazar  •  6 iunie 2016, 12:58

Multumim celor care au dezvaluit discutiile de la minister. Si domnului Tolontan, pentru tenacitate. Si eu ma indignez in continuare cand vad ca doamna Simona Parvu este inca in functie. Domnului ministru Voiculescu ii recomand cu caldura si sinceritate sa citeasca Rapoartele de control si audit ale MS care o vizeaza pe doamna cu pricina, sunt mai mult decat elocvente. Poate da Domnul si ii mai rareste din functiile de conducere pe cei care confunda job/ul public cu afacerea proprie.

uncarcotas  •  6 iunie 2016, 14:24

Ma amuza cum incearca diversi raspandaci sa discrediteze o ancheta (in opinia mea) bine facuta. Ar fi cateva comentarii: 1. Testele de eficacitate se fac pentru retete, in medii controlate si stau la baza punerii pe piata a produsului (respectand reteta, respecti conditiile initiale din teste). Dupa punerea pe piata te costa mai putin verificarea concentratiei decat eficacitatea. 2. Asa zisa verificare a eficacitatii baiguita de autoritati e o prostie si e menita sa acopere manareli, niste incompetenti care nu au fost in stare sa faca niste analize de baza (de concentratie) pana acum vor face cercetare - haha! 3. In cazul concentratiei se poate reverifica oricand analiza facuta pe baza contraprobei (care trebuie sa aiba o perioada de stabilitate - se mai cheama si garantie si e inscrisa pe ambalaj). Daca e caz de litigiu in instanta, asa zisele teste de eficacitate cu prelevare de probe microbiene sunt variabile in timp scurt si nu vor putea fi folosite ca probe. 4. E corect din punct de vedere concurential daca un patiser ar vinde branzoaice cu 20% branza iar altul cu 2% si ar completa eventual cu ceva aracet pentru culoare, dar ar scrie pe ambalaj tot 20% branza? 5. Incompetentii de la dsv-uri au vazut rost de bani si spagi: cum probele microbiene nu sunt stabile in timp, le fac ei sa iasa cat trebuie si poate le ramane si de o cafea cand vine individul cu proba si nici nu pot fi trasi la raspundere. 6. Sa speram ca nu se stinge subiectul odata ce s-a lansat cel cu alegerile locale.

gigel  •  7 iunie 2016, 22:46

Dle Tolontan, de ceva vreme se discuta despre aceste produse dezinfectante plasate pe piata ca produse biocide, dar nu se vorbeste nimic despre produsele dezinfectante si cele pentru sterilizare chimica, plasate pe piata ca "dispozitive medicale", care ar trebui doar inregistrate la MS, lucru care de obicei nu se intampla, iar aceste produse sunt mai putin controlate, iar conditiile introducerii pe piata sunt mult mai permisive. Va asigur ca aici piata este mult mai putin controlata, astia nu prezinta nici macar acele teste de eficacitate, rapoarte de incercari!!!! Tot ce avem la majoritatea acestor produse sunt doar informatiile de pe eticheta!! Nimic in plus, si ganditi-va ca sterilizarea echipamentelor medicale termosensibile (endoscoape, umidificatoare, etc) se face cu aceste substante!!! Drept urmare, va rog sa investigati si problematica acestor produse care exista in fiecare spital din Romania si, solicitati amanunte la AMNDM din cadrul MS (pe acolo ar trebui sa treaca cei care plaseaza pe piata aceste produse, inclusiv aparatura pentru sterilizare prin caldura, iar in cabinetele medicale, inclusiv cele dentare, sterilizarea se face cu niste cuptorase de uz casnic!!!).

Venom  •  15 iunie 2016, 17:22

6-4 pentru Irina. Nici măcar O trimitere de pe GSP.

bg  •  27 iulie 2016, 16:53

Coafura rezista! Asa rezista si aceasta d-na dr. Simona Parvu, responsabila cu Inspectia Sanitara in MS, care in 2013 a fost propusa pentru sanctionare in Comisia de Disciplina a MS in scandalul dozelor de vaccin antigripal etichetate in lb. chineza. Desi ocupa o functie in MS si este si membra in Consiliul de Administratie al Sp. Cantacuzino din Bucuresti, dansa se situeaza si apara (prin opinie si masurile propuse) pozitia si interesele producatorilor iresponsabili de dezinfectante si nu a utilizatorilor (spitale). Dansa afirma ca toti se tem de analizele fizico-chimice? Care TOTI? Cine sunt acesti TOTI? Producatorii de dezinfectante se pot uni intr-o asociatie care sa le apere interesele daca se simt nedreptatiti de legile statului. Dar nu o vor face pentru ca au la indemana calea mai scurta si mai eficienta - apeleaza la angajatii ministerului. De asemenea, se mai spune ca produsele sunt eficiente, ca sunt rezultate. Unde s-au testat produsele? Cand? Din ce loturi? De la ce firme? Sa aduca dovezi, ca pe vorbe...Ma intreb ce mai cauta dansa acolo si mai este imputernicita cu controlul in spitale si organizarea testarii dezinfectantilor, daca nici macar nu cunoaste continutul Regulamentului UE nr. 528/2012 dupa care se face punerea pe piata a unui produs biocid. La art. 22 - privind Continutul autorizatiei, se specifica clar la pct. e) ca trebuie mentionata, citez: "compozitia calitativa si cantitativa in substante active si inactive, a carei cunostere este esentiala pentru utilizarea corespunzatoare a produselor biocide". Cum sa ceri secretizarea compozitiei unui produs care afecteaza sanatatea oamenilor, mediului? Parca producatorii romani de dezinfectante ar avea centre de cercetare de elita mondiala...De unde, substantele active care intra in compozitia dezinfectantilor sunt de import, iar producatorul roman le combina si face un produs. Atata timp cat printre angajatii MS cu functii de conducere exista astfel de oameni, unii producatorii vor considera autorizarea unui produs biocid o formalitate , o hartie acolo care li se cuvine. Autorizarea unui produs este un act administrativ pentru care orice producator din lumea civilizata are cel mai mare respect si se face pe baza unui dosar. Controlul dezinfectantilor la utilizator (spital) nici nu este prevazut in Regulamentul UE pentru ca nimanui nu-i trece prin cap sa falsifice compozitia declarata in autorizatie si sa-si taie craca de sub picioare. Ne-am cam grabit sa preluam legislatia UE, fara sa construim baza. Suntem o tara a formelor fara fond.

Dragos  •  8 decembrie 2016, 0:15

@Stefan - lucrezi in IT la ministerul sanatatii- consilier al ministrului sau la GDS-director? Ca nu prea am inteles?😉

Comentează