Un medic şi-a înregistrat şefa cum împarte viața și moartea la Spitalul Sf. Pantelimon, spunînd: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”. Ei sînt numiți ”ăia care merită”!

Două mărturii despre cinism și 800 de flacoane de antibiotic dispărute dintr-un mare spital bucureștean. Vorbesc un medic de ATI și farmacista spitalului, care-și dă și numele: Mioara Duvlea.

joi, 2 iunie 2016, 7:03

UPDATE: Șefa ATI, Laura Constantinescu, și asistenta șefă au fost suspendate de conducerea Spitalului Sf. Pantelimon, anunță Digi24. Totodată, sursele Gazetei susțin că se face o anchetă și la farmacie. ”Sîntem curioși dacă vor astfel s-o pedepsească pe Mioara Duvlea, care a vorbit”, spune un medic din spital.

UPDATE: Un medic român din Africa de Sud povestește, cu duritate, pentru ziare.com contribuția nefastă a celor care se țin de scaun în medicina românească. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Ascultăm înregistrarea.

În ea, șefa de la ATI spune că fie ”le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”, fie ”nu mai avem nici pentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul”.

„Nu sunt Dumnezeu ca să decid eu cine trăiește și cine moare”, spune medicul, punînd înregistrarea cu șefa sa, pe care a făcut-o acum două zile.

Mai ales că există un program național, foarte scump, construit exact ca pentru ca fiecare pacient critic, indiferent de vîrsta, condiția sa socială și situația medicală, să fie tratat cu cele mai bune resurse în cea mai critică clipă a vieții sale.  

Doctorul lucrează de mulți ani la secția ATI de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, care deservește Sectoarele 2 și 3 din București.

321.000 de locuitori are Iași, cel mai populat oraş după Capitală

850.000 de locuitori au Sectoarele 2 și 3 din București

Cu 486.000 de locuitori, numai Sectorul 3 înseamnă, după populație, al doilea oraș al României.

Mai mare decât Iași, Cluj și Timișoara.

Medicul vine în redacție, „m-am decis greu”, pentru că „am descoperit câteva lucruri care m-au făcut să mă revolt fără întoarcere”.

Și, de data aceasta, neregulile pe care le povestește medicul sînt confirmate de un om care-și oferă zălog numele și reputația: Mioara Duvlea, farmacista spitalului Sf. Pantelimon.

Să o luăm cronologic, cu mărturia medicului.

– Ce s-a întâmplat?
– Luni, pe 30 mai, la presiunile unor colegi medici, directorul Gheorghe Popescu a dat unei comisii interne dreptul să deschidă dulapul cu medicamente de la secția de Terapie Intensivă.

– E un dulap închis?
– Da. Cheia este la șefa de secție Laura Constantinescu sau la asistenta șefă acasă.

– De ce?
– Ascultați de ce.

Pune înregistrarea în care se aud mai mulți medici. „Ținem dulapul închis pentru că se fură!”, răspunde șefa de la ATI unuia dintre doctorii care o întrebau de ce nu le dă acces la dulapul cu medicamente.

– Ați auzit care e pretextul folosit de conducere. Că se fură! Nouă ne rămâne în gardă și peste week-end o cutie în care nu poți prevedea toate medicamentele necesare.

– Și ce faceți?
– Suntem împinși să alegem noi cui dăm un medicament și cui nu. Cine sunt eu să decid cine trăiește și cine moare?!

– Ne pare rău, nu credem așa ceva!
– De asta sunt aici. Pentru că, probabil, nici oamenii nu cred. Și voi arăta probele.

– Ce probe?
– Comisia a găsit mai multe medicamente decât trebuia să fie în dulap.

– Ce înseamnă acest lucru?
– Înseamnă că există obiceiul ca unele asistente, la indicația conducerii ATI de la noi, să bifeze că au administrat Colistin, de exemplu. Dar medicamentul nu e, de fapt, administrat. Colegii au găsit în dulap de două ori mai multe flacoane de Colistin, un antibiotic foarte puternic, decât figurau în evidența din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puțin decât s-a declarat. Rămîne un stoc consumat fictiv, care nu știm unde merge!

1703 flacoane
de Colistin au găsit în realitate în dulapul de la ATI când au făcut controlul pe 30 mai 2016!

877 flacoane
de Colistin apăreau ca fiind în stocul ATI conform bazei de date din calculator la 30 mai 2016

Medicul descrie ceea ce mai mulți doctori știu. Că, uneori, nu li se administrează pacienților medicamente, dar ele apar drept consumate.

– Și ce s-a întâmplat?
– Normal că șefii s-au speriat.

– De cine?
– De presă. Și de DNA.

– În ce sens?
– Păi, de când ați început să scrieți, o groază de lucruri s-au schimbat la Sf. Pantelimon. Până atunci se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat. Acum s-au introdus sondele cu circuit închis, care sunt sterile. Alt exemplu. Au schimbat saltelele care erau pline de secreții, așa cum fuseseră folosite și pe vremea răniților de la Colectiv.

– Concret, ce s-a întâmplat după descoperire?
– A avut loc o ședință incredibilă. În care colegii i-au spus din nou șefei de la ATI că nu se mai poate așa. Că nu e normal să nu avem acces la medicamente.

„Din ce știu eu, ca medic, programul special de ATI are fonduri mari și e destinat tuturor pacienților critici. Cred că suntem mințiți de conducerea spitalului că trebuie să alegem cui dăm și cui nu dăm medicamente” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Și ce a răspuns șefa ATI la ședință?
– Dați asta oamenilor, să audă cu urechile lor ce a spus șefa secției.

Dă play la încă o înregistrare.

Se aude Laura Constantinescu, șefa de la secția ATI. Ea vorbește exact despre programul Acțiuni Prioritare ATI, pe care-l numește AP-ATI.

Proiectul a început acum câțiva ani, în toată țara, pentru ca toți pacienții în stare critică să poată primi cea mai bună asistență, fără ca spitalul să se mai plîngă că nu-i decontează Casa de Sănătate.

Guvernul României, indiferent că s-a numit Ponta sau Cioloș, s-a ținut de cuvînt: banii pentru AP-ATI sînt peste fondurile normale ale spitalului. În afară de AP-ATI, spitalul are și banii normali de medicamente, care existau și pînă acum doi ani, cînd a început programul.

Ce spune Laura Constantinescu, șefa de la ATI, pe înregistrarea făcută de medic în 30 mari 2016:

„Medicația pe care o putem lua pe AP ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienți. Că ar fi foarte simplu să-i băgăm pe AP ATI să le dăm la toți. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareșce diferențiere”

„Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

„Dacă vreți, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toți, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!”

„Deci bugetul este pe fiecare trimestru și în fiecare trimestru îl împărțim pe fiecare lună și n-am nicio problemă”

Medicul oprește înregistrarea.

– De ce spune domna Constantinescu asta. Spune inclusiv ”ăia care merită”! Nu merităm toți?
– Vorbește așa pentru că se crede Dumnezeu. Iar eu nu vreau să fiu Dumnezeu!

– E greu de acceptat ceea ce tocmai am auzit.
– Știu. Nu așa gândesc medicii! Și de aceea pleacă mulți. Din spital și din țară. Anul trecut, noi eram 11 medici la ATI la Sf. Pantelimon. Acum, suntem cinci! Medicii de ATI sunt căutați în străinătate. Și mai e ceva ciudat.

– Ce anume?
– Ni se bagă pe gât un antibiotic foarte scump, 2.400 de lei cutia cu 10 flacoane, se numește Zinforo. Care nu e bun pentru terapie intensivă, pentru cazuri grave, nu se regăsește în nicio schemă terapeutică de sepsis. E bun să-l iei când ești acasă. În schimb, Vancomicina, care costă 15 lei, nu-l avem! De ce insistă conducerea pe cel scump? Șefa a făcut de câteva ori prezentarea acestui antibiotic Zinforo pe secție. N-ar avea voie ca ea să-l prezinte! Care e interesul? Abia acum s-au speriat că vine DNA peste ei.

„Există medicamente păstrate într-o altă cameră, tot sub cheie. Există acolo un medicament foarte bun, care se numește Ecalta. Știu că există, dar eu ca specialist ATI nu l-am văzut niciodată!” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Care este incidența infecțiilor nosocomiale la ATI Sf. Pantelimon?
– În 48 de ore de la internare, în 99,9(9)% dintre cazuri pacientul ia o infecție. Scrieți chiar așa: 99 virgulă 9 perioadă 9!

– Spitalul recunoaște infecțiile?
– Până acum nu se declarau infecțiile nosocomiale. Dar ele există în fișe. Dacă nu se apucă să scoată fișele!

10_facsimil2
Comisia care a căutat medicamentele scrie că pe unele nu le-a putut găsi pentru că asistenta șefă avea cheia. Iar asistenta șefă spune că n-a venit la spital cu geanta în care avea cheia și de aceea n-a putut deschide al doilea dulap !

 

– De ce v-ați decis să vorbiți?
– Când văd pe listele de la ATI că scrie LF, adică lipsă farmacie, în dreptul unui medicament din programul special AP ATI, mă cuprinde revolta! LF înseamnă că medicamentul nu există în farmacie! Cum să iei tu cheia acasă și să spui că vii dacă e o urgență?!

„Acest program AP ATI este plătit cu bani grei! Nu ca să ții medicamentele sub cheie sau să spui că ele lipsesc pentru că nu vrei să le ții ca-n toate spitalele, la farmacie!” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Chiar dacă vă protejăm identitatea, vă asumați totuși un risc. Corect e să vă spunem asta.
– Știu. Însă nu mă mai simt bine cu mine ca medic! Nu e normal să decid eu că un pacient mai tânăr are o șansă și altul nu.

– Noi ne-am califica?
– Ce vârstă aveți?

– 47.
– Cred că da.

 

Farmacista spitalului: „Este ciudat că la Colistin am găsit altceva în dulap!”

– Doamnă Mioara Duvlea, sunteţi farmacistul spitalului. Aţi făcut parte din comisia medicală care a inventariat luni, 30 mai, stocul de medicamente pe programul AP-ATI la secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon?
– Este adevărat. Am fost cinci membri şi am numărat medicamentele şi produsele sanitare achiziţionate prin programul AP-ATI. Mai exact, am făcut inventarul de pe teren şi l-am confruntat cu cel din baza de date.

– Au fost constatate diferenţe mari la unele medicamente. Cum explicaţi acest lucru?
În cazul Colistinului, am găsit pe teren 1.703 flacoane, dar în evidenţa electronică erau 877 flacoane. Este foarte ciudat deoarece aceste cifre trebuie să coincidă! Când medicul administrează unui pacient un anume medicament, acesta este scris în fişa medicală a acestuia, care este electronică, şi se scade automat din stoc. Nu vreau să fac speculaţii, dar aceste diferenţe nu trebuie să existe.

– În procesul-verbal este menţionat faptul că nu au putut fi inventariate toate medicamentele deoarece o parte erau încuiate într-un dulap, iar cheia se afla la asistenta-şefă, care era în concediu de odihnă…
– Din câte ştiu eu, legea prevede că medicii trebuie să aibă acces la medicamente la orice oră. Acum s-a constatat că acestea se află sub cheie, iar cheia nu e în spital.

– Aţi mai auzit de astfel de cazuri la alte spitale?
Nu mai există aşa ceva. Chiar la noi în spital, medicaţia pe acelaşi program Acţiune Prioritară, dar pe terapie intensivă nou-născuţi, şeful de la neonatologie a lăsat medicaţia pe farmacia spitalului. Doctorii vin cu condica şi primesc fără nicio problemă ceea ce au nevoie. La secţia ATI însă, şefa de acolo a spus că medicamentele sunt pe banii ei, adică pe programul pe care-l coordonează, şi că aşa trebuie să fie, sub cheie.

– Ce program are farmacia spitalului?
– De luni până vineri, de la 7:30 la 17:30, iar sâmbăta, de la 7:30 la 15:00.

– Şi care este procedura pentru gărzile de noapte şi week-end?
– Medicii îşi fac aparatul de urgenţă pe secţii, care trebuie să le asigure tot ce au nevoie pentru 72 de ore. Este un stoc necesar pentru pacienţi, pentru cazurile de urgenţă, inclusiv pentru cele neprevăzute, cum sunt accidentele colective.

 

”Le-am spus că fără programul AP-ATI mutăm doar moartea din stradă în saloane!”

Dorel Săndesc, medicul care a insistat pentru a crea programul național pentru Acțiuni Prioritare – ATI, spune că scopul pentru care România cheltuiește 70 de milioane de euro pe an este tocmai acela ca niciun pacient critic să nu mai sufere din cauza lipsei medicamentelor.

– Domnule Săndesc, de la ce idee ați plecat când ați propus planul AP-ATI?
– De la o constatare obiectivă. România reușise să-și îmbunătățească asistența prespitalicească de urgență. Ambulanța, SMURD-ul și UPU. Dar apoi, când se ajungea pe secțiile ATI, condițiile erau îngrozitoare. Iar medicii erau frustrați că nu aveau cele necesare pentru pacienți.

”AP-ATI a pornit de la ideea că orice țară civilizată, oricît de săracă, e datoare să-și îngrijească, fără să se gîndească prioritar la bani, cetățeanul aflat într-o condiție critică, condiție care, de regulă, nu durează mult” Dorel Săndesc, președintele Societății ATI din România

300 de milioane de lei pe an cheltuiește statul pentru programele AP -ATI

– Și cum ați explicat nevoia de un buget mai mare pentru ATI?
– Am bătut de multe ori drumul Timișoara – București. Încă înainte să devin secretar de stat. Și i-am convins. N-am fost un partener comod, dar i-am convins.

„Le-am spus un lucru real: fără programul ATI salvăm omul din stradă și-l omorâm în spital. Mutăm moartea din stradă în saloane!” Dorel Săndesc, președintele Societății ATI din România

– Și cum a mers programul?
– Acum sunt 7 programe. Asigurăm toate medicamentele și reactivii de zi cu zi pentru pacienții critici. S-a schimbat semnificativ în bine tratamentul! Practic, nu sunt fonduri AP-ATI pentru toate spitalele, dar la spitalele unde sunt alocate fondurile AP-ATI eu n-am auzit să fie probleme importante.

– Credeți că medicul mai e pus să aleagă cine trăiește și cine moare?
– Păi, asta a fost ideea! Să nu mai fie așa. Și nu cred că mai e. Totuși, statul investește niște sute de milioane de lei pe an! Nu se cumpără echipament, doar medicamente, reactivi, consumabile. Așa am gândit: să nu mai depindem la pacienții de mare risc de decontările Casei. Casa deconta puțin, cazul costa mai mult, spitalul avea tendința să facă economii. Acum nu mai e așa! AP-ATI nu a rezolvat toate problemele, dar cele curente sunt asigurate. Sigur, nu mai sunt secretar de stat, nu mai sunt informat la zi, însă am văzut cifrele care arată modificări în bine la ratele mortalității pe diversele specialități.

 

 

”Nu scoateți din context, vă rog!”

10-agerpres_7610277_Laura Constantinescu

– Doamnă doctor Constantinescu, avem o înregistrare în care vorbiți despre felul în care se prioritizează medicația în funcție de șansele pacienților.
– Știți, în lumea medicală e multă invidie și răutate.

– Sigur că așa e. Dar sunt vorbele dumneavoastră.
– Ce am spus?

– Vă citez: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse!”.
– Nu scoateți din context, vă rog!

– Nu scoatem. Vă citim tot. Contextul era că le spuneați colegilor că nu sunt medicamente pentru toată lumea și că dacă s-ar da la toți ați termina înainte de 20 ale lunii. Totuși, programul AP-ATI la nivelul țării înseamnă 70 de milioane de euro. Cum de lipsesc din nou medicamentele?
– Dar din program se cumpără medicamente, se repară aparatele, se cumpără reactivi. Și nu mai înseamnă atât de mult, credeți-mă.

– Oricât înseamnă, vă spunem sincer că fraza dumneavoastră pare că discriminați pacienții care nu sunt tineri sau care sunt critici. Or, programul este conceput exact pentru cei critici!
– Să vă dau un exemplu. Am avut pacienți de 88, 86, 87, pacienți de 92, de 93 de ani. Eu vorbesc de realitate. De exemplu, dacă vine un bătrân de 92 de ani cu un accident ischemic, care îi inundă o jumătate de creier și mai face și o bronhopneumonie, că familia l-a ținut mult acasă, șansele lui sunt foarte mici. Nu înseamnă că nu-l tratăm, ci doar că-i dăm un medicament mai slab.

– Și medicamentele puternice?
– Pentru tineri, pentru politraumatisme…

– Și dacă am 60 de ani și am un accident de mașină?
– Poate că am fost greșit înțeleasă. La 60 de ani sau la 70 de ani eu vă consider un pacient tânăr, cu șanse. Vă rog, nu scoateți din context! Nu e ca și cum pe unii nu-i tratăm.

– Și noi suntem sinceri: tot discursul dumneavoastră în fața colegilor sună ca și cum, pe fondul insuficienței, vă orientați resursele către cei cu mai multe șanse.
– Nu în sensul în care spuneți.

– Puteți explica publicului, vă rugăm, cum a apărut diferența la Colistin între evidența din calculator și cea din dulapul de la ATI?
– Știu despre ce vorbiți, e o diferență într-adevăr, dar nu am o explicație. Sincer, cred că a fost o brambureală. Eu nici nu am fost în spital în acea zi. Dar acolo poate că erau și dozele de Colistin din achiziția normală, nu din cea de AP-ATI.

– Păi, nu se țin în dulap doar medicamentele de la AP- ATI? Ce să caute altele acolo?
– Ba da. N-am o explicație. Însă, să știți, Colistinul este injectabil, nu-l poate lua nimeni acasă, nu-l folosește nimeni în altă parte, nu cred că urma să dispară, el poate fi folosit doar în mediu spitalicesc.

– Este normal să se țină dulapul de medicamente închis?
– Vorbiți despre dulapul mare. Că necesarul rămâne în secția ATI. Dulapul mare da, așa e, e pe gestiune și e sub cheie.

– A cui gestiune și a cui cheie?
– A mea și a asistentei șefe. Sumele pe AP-ATI se alocă trimestrial. Acolo sunt multe medicamente și eu și asistenta șefă răspundem totuși de ele.

– Se fură medicamentele dacă rămâne deschis?
– Nu pot să spun asta. Dar așa lucrăm noi.

– La alte spitale se închid medicamentele în dulapuri?
– Nu știu cum lucrează alții, chiar nu știu.

 

 

CELE 31 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (248)Adaugă comentariu

Andreea  •  2 iunie 2016, 11:38

Buna ziua! Citesc cu groaza ceea ce se intampla prin spitalele romanesti si cum suntem "tratati" ! Intr-adevar in spitalul Sf Pantelimon se intampla lucruri destul de grave si as incepe povestea in urma cu 4 ani, cand bunica mea a suferit un pre infarct.A fost transportata de urgenta la acest spital de catre cei de la ambulanta,fiind cel mai apropiat de domiciliu,ceea ce a urmat as vrea sa nu se mai intample niciodata nimanui.A stat timp de aproximativ 4 ore in camera de garda monitorizata,timp in care a mai suferit vreo 2 pre infarcturi.Nimeni nu ne-a informat despre asta,pt ca doamnele asistente erau ocupate cu schimbul de tura. Pe la ora 8:30-9:00,am fost informati de o doamna doctor venita in tura de zi,caruia ii multumim si acum, despre ce se intamplase pana in acel moment si ne-a sfatuit sa o mutam la Institutul Fundeni pentru ca este destul de grav(ii trebuia montat un stent pt ca avea o artera infundata).Multumim Lui Dumnezeu,acum este bine,cu o operatie de bypass(dar nu la Fundeni,din motive lesne de inteles pe care orice om care a trecut prin asta stie despre ce vb).Anul acesta,din nou am fost nevoiti sa ajungem la Sf.Pantelimon pt ca tot bunica mea ,si-a fractura soldul.I-am rugat pe cei de pe ambulanta sa nu o duca aici,din cauza experientelor din trecut),dar ne-a fost argumentat ca cei de la Floreasca primeau in aceea seara doar urgente cardiace.Ne-am resemnat, pt ca nu putea fi transportata decat cu ambulanta la spital.Nu are rost sa va povestesc despre "amabilitatea" aistentelor, pt ca sunt constienta ca deja stiti.A fost nevoie de o lunga perioada de spiitalizare.Dupa aproximativ 1 saptamana de la operatie a contactat o infectie nosocomila cu Clostridium difficille.Daca va intrebati ce explicatie ne-a fost data,banuiesc ca stiti, organismul slabit si bineinteles vina pacientului.O a treia experienta cu spitalul Sf.Pantelimon va spun sincer ca nu o mai doresc si sper din toata inima sa numai fim nevoiti sa ajungem acolo.

marine  •  2 iunie 2016, 11:46

Ma aflu la Altona Kinderkrankenhaus - un spital de copii la Hamburg. Fiul meu are cotul fracturat. Suntem aici de 5 zile. Lucrurile se petrec astfel in acest spital de stat: - camera are 2 paturi, baie proprie, 2 televizoare. - nu miroase a spital. - nu tipa nimeni, nu fumeaza nimeni. - tot personalul medical are multa empatie si cauta sa faca viata micilor pacienti si a familiilor lor cat mai usoara. - am vazut si parinti imbracati ne-european. Nu face diferenta pentru personalul medical. - fiecare pat are un tablou cu diverse prize si mufe pentru conectat aparate. - fiecare pacient poate face semi-intuneric in partea sa. - la 8 este mic dejun. Fiecare alege dintr-o vitrina pe roti si este servit. Cei care servesc: femei ne-germane (india, arabia, africa). Nimeni nu ridica vocea. - similar la pranz si cina. - exista o bucatarie comuna: 2 frigidere mari, apa Bismark (plata, minerala) dupa cum doresti. Cafea fierbinte, lapte, zahar din partea spitalului. La fel si sucuri de portocale si de mere. Nu supravegheaza nimeni, nu fura nimeni. Este curat si ordonat. Sigur, increderea conteaza aici. - fiecare pat are un buton de chemat asistenta. Probat. Vine in 30sec, indiferent de ora, ziua/noaptea. Mereu zambind, mereu atenta. - nu am avut impresia ca cineva face inventarul (cu semnatura!!) al medicamentelor sau al folosirii aparatelor mobile de monitorizare a semnelor vitale. - tocmai a mai intrat o asistenta la noi - sa fie sigura ca totul este ok. De la ora 8 (acum 2,5 ore) asta este a 4 sau a 5-a vizita. - la 2 zile odata operatia fiului meu este cercetata atent. Primeste calmante si comprese reci oricand cere. Le primeste in 2min max. - ieri, 1 iunie, au fost aici clowni. Spectacol pe sectie + jucarii impartite. - doctora chirurg (50+ ani): foarte atenta, precisa, putin introvertita, are unghii murdare (!!) - WiFi: user si parola individuala, valabil doar 24h. Latime mica de banda. Probabil aveti intrebari. Nu am platit nici macar 1 euro. Nu am "pile". Fiul meu este un pacient ca multi altii aici. Citesc articolul lui Tolontan (te rog sa nu te opresti din munca ta) si ma mir foarte tare. Ce este acolo cu voi oameni buni?? Neincrederea, dezordinea si frica de inchisoare sunt normalitatea voastra?

Barbu Dan  •  2 iunie 2016, 11:51

În multe universităţi, absolvenţii facultăţilor de medicină prestează la sfârşitul studiului jurământul lui Hippocrate. Multi medici ar trebuii sa mai cteasca din cand in cand ( Poate si Dna. Dr. Constantinescu : „Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea şi Panacea şi pe toţi zeii şi zeiţele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ şi poruncile lui, pe cât mă ajută forţele şi raţiunea: •Să respect pe cel care m-a învăţat această artă la fel ca pe propriii mei părinţi, să împart cu el cele ce-mi aparţin şi să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenţii lui ca fraţi şi să-i învăţ această artă, dacă ei o doresc, fără obligaţii şi fără a fi plătit. •Să transmit mai departe învăţăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu şi numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, şi nimănui altuia. •Atât cât mă ajută forţele şi raţiunea, prescripţiunile mele să fie făcute numai spre folosul şi buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violenţă. •Nu voi prescrie niciodată o substanţă cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, şi nici nu voi da vreun sfat în această privinţă. Tot aşa nu voi da unei femei un remediu avortiv. •Sacră şi curată îmi voi păstra arta şi îmi voi conduce viaţa. •Nu voi opera piatra din băşică, ci voi lăsa această operaţie celor care fac această meserie. •În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul şi bunăstarea bolnavilor, mă voi ţine departe de orice acţiune dăunătoare şi de contacte intime cu femei sau bărbaţi, cu oameni liberi sau sclavi. •Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie. •Dacă voi respecta acest jurământ şi nu îl voi călca, viaţa şi arta mea să se bucure de renume şi respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

Luiza Ciortan  •  2 iunie 2016, 11:56

Buna ziua, As dori sa dau si eu niste informatii pe care sa le investigati dvs, pe aceeasi tema, furtul de medicamente. Pot contacta pe cineva? Multumesc,

fane  •  2 iunie 2016, 11:57

sunt total de acord cu ce a scris @OBER .... acceasi marca indiferent despre ce este mancare, sapun, pasta de dinti, bauturi, etc.... in afara au un gust iar in Romania abia aduce cu cel din afara .... in plus in Romania e considerabil mai scump .... alt exemplu usor de verificat produsele LIDL, in toata Europa au un pret in Romania si Bulgaria sunt considerabil mai scumpe, de ce????? verificati pe lidl.de si pe lidl.ro luati un produs identic si verificati pretul ..... ar fi interesant de realizat un studiu privind cheltuielile casnice la o familie din Romania si la una din Germani, Franta, Olanda, cred ca noi in Romania procentual cheltuim pe mancare 50-60% din venituri iar in Vest probabil intre 15-20% ... daca compari si salariile lucrurile sunt si mai grave .....

cic  •  2 iunie 2016, 12:02

Dle Tolontan, multe adevăruri sunt dureroase. Dacă le evidențiem pe toate, este posibil să doară mai rău. Precizez că nu sunt medic și nu am nicio treabă cu sistemul medical. Știu că acolo este o mafie îngrozitoare. Aici însă este vorba de altceva.

sorind  •  2 iunie 2016, 12:08

Doamne cati Dr. Mengele or mai fi prin sistemul asta medical romanesc? Citesc si ma minunez ce haos si cata coruptie e in sanatate, oare in invatamant, cultura, justitie, politie, transporturi, administratie locala cum o fi? Cate echipe "Tolontan" ne vor trebuii ca sa scoate mizeria de sub pres? Unde sunt ziarele si ziaristii de investigatii? Multumesc si va doresc multa sanatate si capacitate de munca sporita dumneavoastra si echipei!

Serban  •  2 iunie 2016, 12:08

De data asta chiar nu mi se pare corect cum puneti problema, iar doamana asta mi se pare mai mult o victima. Noi toti am angajt-o pe postul respectiv si am pus-o in fata unei astfel de decizii inumane . Ce ar fi trebuit sa faca? Sa tipe ca nu are bani de medicamente si sa-si de a demisia? Ar fi venit altcineva care ar fi fost pus in aceeasi situatie. Perioada asta prin care trecem mi se cam ipocrita. Toti am contribuit in felul nostru la dezastrul in care ne aflam si cred ca ar fi mai nimerit sa incercam impreuna sa schimbam lucrurile nu sa tot aratam cu degetul. Chiar si cei care sunt corecti dar ignora ce se intampla in jurul lor au vina lor sau cei care si-au pus palma undeva si au plecat din tara. Toti dam spaga, toti luam spaga daca avem ocazia, nu ne pasa de cei din jur (chiar daca unii au impresia ca o fac), foamea e mare. Astia suntem si am putea fi mai solidari daca vrem cu adevarat sa ne schimbam. La Colectiv tot dam vina pe unul si pe altul, dar toti cei care au fost acolo inainte de accident si au ignorat ce se intampla? Unii poate nu realizau dar au fost acolo si oameni care stiau foarte bine ce inseamna siguranta unui concert(trupe, jurnalisti, etc) si nu s-au sesizat. Si am observat ca se intampla in continuare... Ipocrizia asta nu cred ca ne poate ajuta prea tare. E mai buna decat ignoranta, dar...

Negoita  •  2 iunie 2016, 12:16

Daca era vorba de ma-sa sau de ta-su, nici aia tineri nu mai aveau " sanse ". ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Claudiu  •  2 iunie 2016, 12:17

Buna ziua. Multumiri medicului ce a ales sa iasa in fata cu aceasta inregistrare. De asemenea multumiri Tolontan, poate singurul ( impreuna cu a lui echipa completa evident ) jurnalist ce lupta cu Romania corupta.

Mihai  •  2 iunie 2016, 12:18

Tatal meu are 84 de ani. Sa inteleg ca daca ajungem in spital cu acesta nu i se va da o sansa? Are pe cartea de munca 60 de ani...adica 60 de ani munciti si pentru care i s-au retinut contributii sociale, inclusiv cele pentru asigurarea de sanatate. Cum imi explica doamna doctor aceasta discriminarea? Ce rost mai are juramantului lui Hipocrate pentru dumneavoastra sau pentru cei asemenea dumneavoastra care considera varstnicii niste pubele sociale. E ceva tare putred in aceasta societate.

eugenpan  •  2 iunie 2016, 12:18

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rem  •  2 iunie 2016, 12:22

Ca sa nu se mai fure medicamentele din “dulapior”, nu e mai simplu sa se monteze o camera de luat vederi in fiecare spital, la fiecare dulap??? Sau sa se gaseasca o metoda electronica prin care sa se scaneze automat orice medicament ridicat de orice medic. Ce mama naibii, se gasesc solutii daca s-ar vrea, dar mafia e generalizata! Dle Tolontan si echipa, nu va lasati demoralizati, vor intra toti postacii de serviciu sa va decredibilizeze, vor scrie pe toate forumurile si vor arunca fumigene, dar nu va lasati! Sunteti o sansa nesperata pentru Romania, si nu sunt vorbe mari! De fapt sunteti singura noastra sansa in situatia de fata, in care suntem intr-o metastaza generalizata!

Hygeea  •  2 iunie 2016, 12:22

De data aceasta sunteti partinitor si scoateti frazele din context, fara a avea habar de realitatea din acest spital. Vedeti ca gresiti " inamicul public"! De managerul " penal" al acestui spital care este " artizanul" mizeriei si dezastrului la Sf Pantelimon , de ce nu spuneti nimic?!

ion  •  2 iunie 2016, 12:24

Din păcate, se pare că noi românii ne-o facem cu mâna noastră.

Gabriel  •  2 iunie 2016, 12:27

Te rog nu te lasa, este singura sansa ca sistemul sa se restarteze.Felicitari pentru investigatii .Esti singurul jurnalist care a realizat ceva in presa din Romania.Restul sunt copy - paste.

Irina  •  2 iunie 2016, 12:31

Dar, totusi, mai sus, cand ajungeti? Nu cred ca este foarte greu sa luati la puricat ascensiunea lui Banicioiu, de exemplu, nu cred ca este greu sa se autosesizeze cineva acum referitor la declaratiile mincinoase ale lui banicioiu din noiembrie 2016. Domnul Lascar, doarme bine? Domnul Bradisteanu? Domnul Sandesc, e bine? Domnul Arafat, cum sta cu sustinerea politica, de exemplu, ca si dansul face propaganda doar la o anumita televiziune si intr-un sigur sens. Cei din UMF-istan, care isi bat joc de studentii obisnuiti, proveniti din familii sarace si nu din clica lor, cand apar si ei in fata noastra, demascati?

Eugenia  •  2 iunie 2016, 12:32

Imi vine sa plang, sincer, asta e singura reactie pe care o pot avea...

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 12:32

rem, gabriel: nimeni nu este sansa Romaniei. Fiecare cetatean este sansa lui si, impreuna, a societatii si a tarii. Sint multi jurnalisti care expun acum ceea ce se intimpla. Daca puteti, luati asta ca pe o invitatie de a avea incredere in buna intentie a presei. Fiti critic cu noi, dar plecati de la ideea ca si televiziunile si ziarele, cu totii, dorim sa va informam. O zi buna!

Octavian  •  2 iunie 2016, 12:33

O intrebare: accidentul de la Colectiv s-a petrecut vineri seara, iar conform programului din articol, medicamentele se aflau inchise la acea ora. Cu ce au fost tratati pacientii?

JE  •  2 iunie 2016, 12:34

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 12:35

@Eugenia: da, aceasta este prima reactie a multor oameni, inclusiv a noastra. Dupa aceea apare reactia ca, totusi, lucrurile nu pot continua asa.

Daniel  •  2 iunie 2016, 12:39

Unora ori nu le e rusine ori nu le e rusine. Stimata doamna de la Hamburg si daca veniti la Strasbourg,unde sunt eu medic,copilul dumneavoastra va primi aceeasi medicatie si stiti de ce ?pentru ca este. Sunt uluit de ce se scrie pe aici si de ceea ce se discuta in tara cu referire la sistemul médical. Cat timp veti accepta ca medicii dumneavoastra,profesorii dumneavoastra sa fie platiti precum un manager de raft la hypermarchet si nu veti milita pt ei,nimic nu se va putea schimba. Dar eu stiu cum se gandeste in patrie :daca à facut facultate ce ?Eu daca nu sunt medic ,nu muncesc ?etc etc Daca nu veti milita/nu vom milita pentru politici serioase(guvern tehnocrat ???), prin care sa cerem in strada bani pt médicamente,conditii in spitale,scoli ,salarii decente pentru aceste categorii sociale,vom ajunge sa credem ca suntem mari investigatori,cand descoperim ca un medic trebuie sa aleaga cui sa dea tratament. E o realitate domnule Tolontan,e o realitate stimati compatrioti,realitate pe care am vazut-o cand eram medic rezident,fapt pentru care nu am rezistat si am plecat. Eu am plecat,dar altii au ramas si aceia sunt mai de apreciat decat mine si altii asemenea mie,caci se lupta in tara cu sistemul,cu neajunsurile,cu acuzatiile necunoscatorilor,etc. Cati dintre dumneavoastra (e valabil inclusiv pt domnul Tolontan ) ati mers la primarii,consilii judetene,alte structuri ale statului sa spuneti : anul acesta lasam artificiile de Anul Nou,lasam micii de 1 decembrie,lasam cheltuiala cu 3 fatuci care canta de zilele orasului,etc,etc si dirijam aceste sume spre spitalul nostru ?cati au facut asta ? Ar fi multe de spus,dar pauza mea se sfarseste. Ii felicit pe colegii care au ramas in tara si ii indemn sa se gandeasca de 2 ori inainte de a mai intra in clinici :fratilor aveti 2 solutii,fie intrati in greva precum colegii din Cehia de ex. ,fie instruiti pe domnul si cei asemenea domnului Tolontan,pt a deveni medici,iar dumneavoastra emigrati care unde puteti. ...Stimati colegi,chiar nu v-a ajuns umilinta ?provocata de ministri,de unii sefi,de unii colegi chiar,de presa,etc....

rem  •  2 iunie 2016, 12:44

Dle Tolontan, e si nu prea e asa. In acest moment, nu puteti spune ca nimeni nu e sansa Romaniei. Ca atunci cand mergi in spital cu o ruda, ce poti face peste mafia de acolo? Cum poti scapa fara infectii? Cum poti obliga medicul sau asistenta sefa sa-ti trateze ruda cu medicamentele de care are nevoie si la care are dreptul? Cum? Daca nu se fac anchete si nu se zguduie sistemul asa cum o faceti dvs, nu avem nici o sansa! Ce spuneti despre rolul fiecaruia in parte, e alta poveste, pe termen lung, da. Dar acum, cu tot cancerul generalizat, nu mai e alta sansa decat extirparea urgenta a mafiei!Cat despre presa si alti colegi ca si dvs, sa dea dumnezeu sa fie cum spuneti!

Mona  •  2 iunie 2016, 12:44

Același comportament de "selectie" a bolnavilor in funcție de vârstă sau gravitate sa poata beneficia de tratament corespunzător se practica și în alte spitalele. Trăim o drama de 3 săptămâni cu o mătușa care este în vârstă de 80 ani, se deplasa singura cu autobuzul, cum de altfel s-a dus singura și s-a internat. Fiindcă era ff bătrână și fără copii care sa meargă și sa dea "vreo atentie" a făcut niște crize puternice de inima, blocaj la un rinichi și la o săptămână de la internare am fost chemați sa o luam acasă, fiindcă starea s-a agravat și mai bine "sa moara pe perna ei acasa" Deoarece nu am fost de acord sa o externez și de fapt nici nu se mai putea deplasa singura, am fost " pedepsite" și în acele zile nu a mai primit niciun tratament , stănd cu un dispozitiv cu o seringa pt perfuzie goala! A făcut multe crize, fiindcă se sufoca și când starea s-a alterat ff tare și după ce am amenințat medicul ca voi face public tratamentul inuman, a catadicsit sa o trimită la terapie intensiva, dar prea târziu fiindcă inima nu mai funcționează decât 10%, fiind intubata cu un aparat cu ventilație ce îi asigura oxigen. Acum așteptăm din zi în sa moara, fiindcă "nu intelegem ca nu exista medicamente sau dispozitive sa tratam inima- e prea bătrână, ce sa facem...sa îi găsim alta inima?.." Pai ce sa înțelegem-ca ești ff bătrân, ca te simți ff rău, mergi cu încredere la spital și ajungi sigur la cimitir! Știu doar ca la 1 săptămână după internare, mătușa îmi spunea sa o cred ca nimeni grija de ea, ca în multe zile nu i-au făcut niciun tratament, nici sa bea apa nu i-a dat nimeni sa bea, iar acum nu mai poate vorbi, e menținută în viața cu aparate și am chemat preotul pt slujba...

pixar  •  2 iunie 2016, 12:46

D-le Tolontan, stiti cumva daca SRI trimite informari pe baza dezvaluirilor pe care le faceti? Sau din sfera de siguranta nationala face parte doar cumintenia pamantului?

me  •  2 iunie 2016, 12:59

Sa facem un mic calcul strict pe declaratiile sefei ATI: - au dreptul la tratament cei pana in 80 de ani: 'La 60 de ani sau la 70 de ani eu vă consider un pacient tânăr, cu șanse.' - nu au dreptul la tratment cei dupa 80 de ani: 'Am avut pacienți de 88, 86, 87, pacienți de 92, de 93 de ani. Eu vorbesc de realitate.' - mai zice ca s-a putea ca pentru 33% dintre pacienti sa nu ajunga medicamentele (10 zile cat raman fara medicamente / 30 zile dintr-o luna = 33,33%): 'Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită'. Sa inteleg ca ea primeste la ATI pacienti de 86+ ani in proportie de 33,33% si doar pe ei ii priveaza de tratament? Cati oameni ajung la varsta de 93 de ani ca sa-i bage in fata ca paravan? E aberanta chiar si in aceste declaratii ale ei.

Eliza  •  2 iunie 2016, 13:02

Deci...șansele pentru pacienții de 80-93 de ani sunt foarte mici, *** ! Dar sunt ! In momentul de fata ma rog lui Dumnezeu sa m-a țină sănătoasa ca sa nu ajung intr-un spital !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ioana  •  2 iunie 2016, 13:04

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  2 iunie 2016, 13:05

***! Vad ca le- au suspendat pe cele 2 de la Pantelimon! Cred ca trebui : - lista de la Ministerul Justitiei sa vedem cati Medici se afla in acncheta sau prosese de orice fel professional! - e foarte greu sa gestionezi o perioada ca asta , atata timp cat noi TOTI stim ca aveleasi lucruri auzim cam peste tot in spitale! Ar trebui suspend at cam tot SISTEMUL sanitar, Asa! Tehnocratii au viata grea si ar trebui sa Issa public si sa- si spuna strategia acestei perioade! Consult area publica este imperious necesara! Obligatorie! Daca ar exista ANI cu adevarat, am avea lipsa Medici corecti! Ieri tip a oftalmoloaga, azi ATI, Maine? Maine TOTI, suspendati?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Onel Ionel  •  2 iunie 2016, 13:05

Crima impotriva umanitatii! Cei care au gresit trebuiesc judecati!

Mihaela  •  2 iunie 2016, 13:13

Cand tatal meu a facut un AVC hemoragic era internat la spitalul din Campina - Prahova. I se luau masuri pentru un corset medical (pentru spate); il durea destul de tare spatele la efort. Medicul neurolog care era in ziua aceea de garda a zis ca tatal meu are emotii si de asta pica din picioare si nu isi mai poate folosi mana stanga. Am sunat la salvare si ni s-a spus ca nu este urgenta (fiind internat in spital). mentionez ca nu exista neurochirurg la Campina. Am sunat din nou la politie si salvare si ni s-a spus ca nu il poate transporta ambulanta campina la spitalul judetean ploiesti pentru ca "daca apare vreo urgenta in campina, ce facem????" Asa ca am asteptat cateva ore ambulanta de la Ploiesti. Neurochirurgul de la Ploiesti a fost exemplar. In terapie intensiva o doamna doctor i-a spus mamei: "Doamna, stiti in ce hal l-ati adus. Daca vreti sa ii faceti un pic de bine, cumparati-i B-uri injectabile". Tata a murit dupa cateva zile. Cand a fost sa-l ridicam de la morga ni s-a spus ca trebuie sa dam declaratie la politie ca nu a fost impins de la etaj ci ca a picat singur. Am ramas siderati. In foaia de la spitalul din Campina scria ca picase de la 6m inaltime si se lovise la cap. Dar el nu avea niciun semn de traumatism. Si am fost sfatuiti ca daca vrem sa il ingropam repede si sa nu il lasam sa zaca prin morga sa semnam ca da, a cazut din cauza ca avea probleme cu inima si ametea. In fiecare zi ma rog la Dumnezeu sa nu intre ura in sufletul meu si sa nu doresc raul nimanui (din cei implicati).

Teo  •  2 iunie 2016, 13:16

Buna ziua. Referitor la aceasta investigatie si la prezentarea cazului , situatia este mai profunda acolo. Problemele au origini in urma cu citiva ani cind a fost scos la concurs postul ,,sef sectie ATI. S-au dat lupte grele, s-au mobilizat personalitati mediicale. Comisia de etica, specialitate, concurs a fost compusa din cele mai recunoscute personalitati in domeniu. Medicul despre care faceti referire in material a indeplinit si sustinut cu aprecieri, note maxime avind in vedere ca are o pregatire profesionala exceptionala, a lucrat anterior la Fundeni si Elias . Uitati-va in CV-ul medicului, vedeti la cite congrese de specialitate a fost, la cite grupuri internationale este membru, cite programe a adus la toate spitalele unde a lucrat, vedeti rezultatele profesionale si apoi , acolo unde considerati ca a avut o opinie neavenita, invitati omul sa il investigati. Un ziarist care se respecta intai cerceteaza in profunzime si apoi actioneaza. Medicul care a facut inregistrarea este un ,,intermediar" in lupta personala a doamnei doctor care a pierdut concursul despre care vorbeam si care a dezvoltat o ura neinteleasa impotriva dr Constantinescu si acum a motivat ,,denuntatorul" care este ruda cu perdanta ce s-a retras din profesie pt 1 an sa isi revina. Apoi conducerea spitalului, politica, de tip PSD , are antecedente , vedeti anterioarele functii, dosare etc si s=a asociat cu ,,denuntatoarea", perdanta sa denigreze medicul Constantinescu. Sectia ATI are un procent mic de ,,pierderi' in comparatie cu alte spitale si asta datorita colectivului si implicarii sefei ATI. Acolo sunt doua tabere. Una este a PSD si cealalta apolitici. Dr Constantinescu a refuzat constant inrolarea politica si numai profesionalismul si convingerea ca medicul este pt toti la fel, a facut sa reziste. Uitati-va pe net. Gasiti colaboratori, prieteni, asociati, fosti colegi ai d-nei dr Constantinescu in toata Europa unde are sprijin material (donatii) , profesional. Vedeti la cite congrese este chemata, ce aport aduce specializarii ATI. Mizeria de acum este ,,dospita de denuntatoare, perdanta postului ca sef sectie ATI si actualul director care este in conflict (financiar) cu majoritatea medicilor. Nu scriu sa apar medicul care , naiv, credul, sincer a cazut prada inscenarilor unor personaje nu tocmai ortodoxe....Lipsurile din sistemul sanitar au facut ca unii medici sa gestioneze la limita rezolvarea urgentelor. Donatii se fac mereu dar legislatia este ambigua si cind vrei sa aduci servicii unitatii medicale, se poate sa se intoarca impotriva ta ca in vremurile bolsevice cind nu aveai opinie, nu puteai sa gindesti cu capul tau, totul era, este controlat de un sistem anacronic zilei. Inchei afirmind ca denuntatoare nu a facut o fapta eroica, patriotica, sincera , fiind parte dintr-un grup organizat care ataca cu orice pentru a recapata conducerea sectiei ATI....Acolo este un razboi in care dr Constantinescu nu vrea sa fie parte dar rezultatele, proiectele, recunoasterea internationala au facut-o victima, tinta . Cind primesti de la conducere ani de zile medicamente necesare ce ajung doar 3 saptamini, cind intri in ultima decada a lunii ai obligatia sa functionezi....Atunci ai de ales...Vinovatul prin extensie, statul, noi cei care votam de zeci de ani incompetenti, recidivisti, tilhari...Si nimic nu pare a se schimba pt ca apa trece, pietrele (rele) raman.....Guvernul asa zis tehnocrat (toti membri au fost cindva cel putin membrii de partid) a permis scoaterea gunoiului de sub pres dar vin iar ai nostri la putere si se vor linisti toate ...

Lorena  •  2 iunie 2016, 13:18

Buna ziua! cand am vazut stirea nu mi-a venit sa cred ca in sfarsit a iesit la iveala o mica parte din mizeriile care au loc la acest "spital" (in realitate o adevarata morga, unde proportia oamenilor care mor este egala cu cea a celor care traiesc). Tatal meu, a decedat vara trecuta in cadrul acestui spital datorita indiferentei acestor "medici". Nu pot contesta faptul ca nu au contiistiinte, insa indolenta si aroganta domina caracterele "deosebite" ale acestora. Doamna Laura Constantinescu, o persoana pe cat de inteligenta, pe atat de aroganta si malefica, *** Tatal meu, a fost trasnportat de catre o ambulanta la acest spital unde si-a petrecut ultimele ore din viata in chinuri. In varsta de 65 de ani, acesta suferea de cancer in stadiu avansat, insa odata ajuns la sectia de Terapie Intensiva, acesti "medici" si-au batut joc intr-un mod josnic. Trecand peste faptul ca nu ne-au oferit nici o informatie referitoare la starea pacientului, ne-au interzis accesul la fisele de diagnostic si mutarea acestuia intr-un spital privat, iar noi, apartinatorii nu am stiut pana la decesul sau cauza clara a starii care se agrava pe zi ce trece. reusind sa discutam cu un medic rezident aproximativ cateva minute, am aflat faptul ca ii se administra un tratament care nu numai ca nu ajuta la ameliorarea starii, ci ii afecta si celelalte organe. Tatal meu a fost intubat in cele 2 zile petrecute la terapie intensiva, timp in care nu i-au fost administrate calmante, a fost lasat sa zaca pe un pat pana cand membrele i-au devenit negre, fara ca medicii sa realizeze acest lucru. Cu o deosebita "amabilitate" Laura Constantienscu ne-a replicat ca "nu se afla pe bancile scolii pentru a ne raspunde intrebarilor", ca pacientul este in stare foarte grava si ca are studenti in practica si nu are timp de explicatii ( toate acestea in cele 15 minute permise pentru vizite si discutii cu medicii). Despre conditiile de la terapie intensiva nici nu va pot spune: mizerie pe holuri, halate "de unica folosinta" folosite si refolosite de toti vizitatorii pana s-au rupt si innegrit, botoseii de unica folosinta la fel. Dupa 2 zile de chin teribil, in care tatal meu era CONSTIENT, ci nu in coma, asa cum a afirmat "stimabila" doamna doctor, am telefonat pentru a ne interesa de starea tatal meu si am fost informati ca acesta a decedat cu 3 ore in urma, in "urma efecturii procedurilor necesare in acest caz de catre medicul de garda pentru 45 de minute." Cand am ajuns la spital, stupoare: asistentele au infirmat aceste fapte. Totul in jurul acestui caz a fost o minciuna, o indiferenta, o bataie de joc si nu inteleg cum ne putem lasa in mainile unor astfel de oameni. In cele 2 zile petrecute in spital, am vazut asistentele cum se plimbau pe holuri cu trupuri neinsufletite, si putem afirma faptul ca 70% dintre cei care ajungeau in aceasta sectie si pe mainile acestor medici, nu mai ieseau. Pentru noi, lucrurle nu au ramas asa, am solicitat efectuarea unei autopsii care va arata erorile medicale, iar vinovatii vor plati. Ni s-a semnat aceasta solicitare dupa bataia de joc a "stimabilului" manager al acestui spital, al doamnei Laura Contantinescu si al sefului sectiei de cardiologie. Inca asteptam rezultatele autopsiei, iar dupa ce vom avea dovezile clare ale faptelor din spital, vom lua masuri.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Caius Cosades  •  2 iunie 2016, 13:26

@Daniel, cred ca este incorect sa puneti un semn de egalitate intre intre bugetele pentru salariile medicilor si bugetele pentru medicatia pacientilor. Daca medicii ar avea salarii multumitoare dar nu ar avea medicamentele necesare pacientilor s-ar schimba ceva in ceea ce-i priveste pe acestia din urma ? Clar ar fi mult mai bine pentru medici insa nu, obligatoriu, si pentru bolnavi. Cu siguranta n-ar mai pleca din tara atatea cadre medicale insa ceea ce trateaza articolul, atat cat inteleg eu, este soarta pacientilor iar nu salariul medicilor. Nu trebuie inteles ca remuneratia acestora este o chestiune de neglijat. Insa topicul este altul...

Vlad Tepes  •  2 iunie 2016, 13:27

*** Cum de este posibil asa ceva in Romania anului 2016. Pentru mine unul lucrurile sunt foarte clare din moment ce nu se fac investitii mai deloc in sistemul nostru sanitar, adica vezi zeci si sute de spitale care au aceeasi tencuiala de pe vremea lui Ceausescu, apoi vezi cazul "Sexi" Pharma unde aceleasi spitale primeau apa de ploaie(dar ***) pe post de dezinfectanti si drq mai stie cate de multe alte nenorociri stau la panda legate de asa-zisul Ministru al Sanatatii, intre timp ai nostri alesi ca brazii sar cu toti gardul de la granita ca sa se opereaze afara(daca am putea sa-i obligam sa o faca doar in tara, ahh, ce bine ar fi...) iar statul investeste in ..fotbal, construim stadione pe zeci si sute de milioane, primariile sustin echipe aproape fantome in Liga 1 insa au jucatori straini(majoritatea africani) platiti regeste pe banii contribuabililor, toate astea ma duc la un simplul gad, e clar, au gasit reteta perfecta in care reduci populatia unui popor de la 20 de mil la 10 mil in maxim 20/30 de ani. E mai usor sa controlezi si sa hranesti doar 10 mil decat 20

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AM  •  2 iunie 2016, 13:33

De ce apar medicamente in plus? Mecanismul il banuiesc ca e simplu: se raporteaza medicamente administrate; se face comanda pentru noi medicamente; distribuitorul doar aduce factura; se reia jocul de la capat. Singurul pericol? Un inventar inopinat intre raportarea de stoc zero si noua comanda "virtuala".

Vasile  •  2 iunie 2016, 13:33

@Teo. Paranoia asta e generalizata in toate spitalele? Pe Cadariu vroia cineva sa il discrediteze. Madam de la Oftalmologie era urmarita de o ”asistenta psihopata”. Doamna de la Pantelimon inteleg ca e sabotata si dansa de cineva conducerea spitalului, care totusi a apreciat-o din moment ce a angajat-o. Pe dumneata cine te urmareste sa iti faca rau?

Bebe  •  2 iunie 2016, 13:34

Draga Mihaela,mama mea a murit pe 2 ianuarie anul asta. A murit saraca cu zile din cauza incompetentei doctorilor .A avut un atac cerebral hemoragic, proasta de doctorita *** i-a facut un RMN,spunand ca are tumoare maligna. A trimis-o la Bacau la alta incompetenta *** acelasi diagnostic. A trimis-o la *** ii face un alt RMN spunand ca era vorba de un cancer malign 99, 9 la suta maligna cum spunea marele ***. Dupa operatie descopera ca era vorba de un reziduu de sange de la un ictus tranzitoriu TIA, prea tarziu, mama mea a murit pe 2 ianuarie. Am inceput sa studiez aceasta malatie AVC, foarte periculoasa si putin mediata. Trebuia facuta o angiografie in care se vad toate vasele de sange. Il Sun pe marele ***, imi spune ca am dreptate, trebuia facuta o angiografie, dar acum e prea tarziu. *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

basilicus  •  2 iunie 2016, 13:36

@Teo Prin urmare, dupa ce am citit cu atentie "argumentatia" ta, ajungem la concluzia: vinovatul suntem noi, cei care votam! Noi? Noi inchidem usa dulapului cu medicamente cu cheia? Noi pastram in dulap medicamente pe care le-am declarat consumate? Noi alegem cui dam medicamentele salvatoare? Nu, nu noi, ci X si Y, oameni cu nume si prenume. Cu functii si responsabiliate!

George  •  2 iunie 2016, 13:42

Oribil! Atit dispret si superioritate! Ca si la dna dr pop si contractele ei dubioase! Pacat ca nu va limitati la lucrurile pentru care aveti date clare si va dminuati credibilitatea cu interpretari legate de partide. Pierdeti cu texte usor de citit in cheie partizana mai ales ca nu aveti suficiente elemente si sunteti cunoscut ca fost basist si macovist.

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 13:43

@Vasile: :-) Cu totii avem nevoie sa si zimbim, multumim!

dan  •  2 iunie 2016, 13:51

cit aveti de sapat si de inteles... ar trebui sa faceti angajari e celebra (pentru cei care cunosc sistemul) prescriptie "cu punctulet". e o modalitate de adaptare si supravietuire. medicii de pe sectie "scriu" in foaia de observatie medicatie de care au nevoie pe sectie, chiar daca nu o administreaza pacientilor pentru care au scris-o. ca sa se stie ca pacientul NU a primit medicatia respectiva, in foaie se pune un "punctuletz" langa randul respectiv (sau altceva, cumva se marcheaza faptul ca pacientului NU i se administreaza medicatia). O data ce e "scrisa", medicatia e furnizata de farmacie catre sectie, care o foloseste cind are nevoie. De ce fac medicii asta? e un mecanism de adaptare - modalitatea de aprovizionare a sectiilor e greoaie, unele medicamente nu se gasesc tot timpul, etc asa ca oamenii se adapteaza. nu e vorba de coruptie, nu va inchipuiti ca vand medicamentele alea. se descurca, ca sa isi poata face meseria. e o practica pe care am vazut-o in multe spitale. si aici probabil au facut la fel - au scris colistin cind stiau ca este in farmacie, nu l-au dat insa l-au tinut pe sectie. cu asta v-am lamurit de ce exista surplusul (ma rog, o posibila varianta). ramane intr-adevar de inteles de ce el nu era folosit, cum era controlat accesul la acel dulap, etc

Eulescu  •  2 iunie 2016, 13:52

Domnule Tolontan, va felicit si va multumesc pentru aceste anchete. In dosarul Hexi este foarte important sa mergeti pe fir, sa-i scoateti in fata si pe cei din sistemul medical care au luat spagile. Totodata, nu pot sa nu constat ce presa de tonomati avem in Romania, unde UN SINGUR ziarist (tolo+ echipa ) se cafteste cu mafia sistemului. Restul "presei" traieste din citate din tolo.ro. Jalnic.

alex  •  2 iunie 2016, 13:54

caz concret - mama a fost internata pt 5 zile, la sfarsit de an, am externat-o special ca sa poata face sarbatorile acasa. mult mai tazriu i-a venit un fel de scrisoare medicala in care era defalcarea cheltuielilor (nici acum nu stiu de ce i-a venit acel document!) - si surpriza, perioada de internare era de 15 zile, practic acoperind toata perioada de sarbatori de iarna. evident ca pt toate aceste zile erau acoperite medicatie, mancare etc. - spitalul isi deconteaza astfel cheltuieli inexistente. de asemenea, in alte ocazii, i-a fost ofertat de catre asistente in repetate randuri ca unele medicamente sa ii fie procurate mai ieftin: " daca vreti mai ieftin, va dau eu cu reducere, ne descurcam". avem si printre rude asistente. se stie ca asta era practica - cel putin pentru perioada de dupa revolutie, din tot era cate ceva luat acasa: mancare, medicamente, consumabile, tot ce se putea. se "administrau" la alte rude medicamnte in spital dar in realitate nu se dadeau. cateodata era imposibil sa faci rost de fisa medicala. nici nu stiai / banuiai ce se intampla.

Stefan  •  2 iunie 2016, 14:02

Test

alex  •  2 iunie 2016, 14:04

@Lorena : cum este posibil sa nu va lase sa il luati din spital??? Dumnezeule, este revoltator! Stie cineva totusi ce e de facut in cazuri din astea? Exista vreo lege, sau vreun act pe care cineva il poate face din timpul vietii prin care rudele pot scoate pacientul din spitalul de stat pt a ii furniza ingrijire adecvata in alta parte?? (evident, pe proprie raspundere)

Gelu  •  2 iunie 2016, 14:09

Nimic nou sub soare. O prietena de-a mea, medic rezident a trait astfel de situatii si la Cluj. Aici a fost mai rau, deoarece se decidea cine sa aiba accessi cine nu la aparatele de respirat. Si din nou aceeasi idee. cei cu sanse. Daca sapati veti vedea ca acesta nu este un caz singular, ci ceva normal in multe spitale.

billy  •  2 iunie 2016, 14:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dani  •  2 iunie 2016, 14:14

Poate investigati si felul cum se fac angajari in sistemul de sanatate . O sa descoperiti multe plicuri de marimi si culori diferite.

Comentează