În sfârșit, statul intervine ferm în cazul Hexi Pharma! Recuperează banii de la vinovați! A amendat-o cu 3.500 de lei pe Carmen Uscatu, care a protestat și, citat din Jandarmerie, ”și-a exprimat opinii referitoare la situația spitalelor din România”

Aceleași autorități care l-au lăsat neatins 10 ani pe Condrea și dezinfectanții săi diluați îi amendează pe oamenii care au cerut o anchetă obiectivă

miercuri, 8 iunie 2016, 3:47

UPDATE: Mihai Goțiu a atras atenția asupra problemei sistemice a amenzilor date după bunul plac.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

„A organizat o adunare publică nedeclarată și neînregistrată pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația spitalelor din România„.

„Iar pe timpul desfășurării acesteia a condus activitățile participanților dirijând acțiunile și scandările acestora„.

„De asemenea, pe toată durata desfășurării a transmis celorlalți participanți mesaje de organizare a unor noi adunări publice, în zilele următoare”.

Semnează căpitanul Petre Dică și plutonierul adjunct Vasile Barbu.

Ei au amendat-o pe Carmen Uscatu cu 1.000 de lei. Și cu încă 2.500, a doua zi.

imgonline-com-ua-twotone-NZacKYrrn0lv
Amenda din prima zi, de 1.000 de lei (stînga) și amenda din a doua zi, de 2.500 de lei (dreapta), cînd în piață au venit doar Carmen Uscatu și cîțiva doctori de la Alianța Medicilor!

Carmen este unul dintre cei câteva sute de oameni care, după apariția articolelor despre Hexi Pharma, au protestat în centrul Bucureștiului pe 6 mai, cerând spitale mai curate, salarii mai bune pentru medici și condiții umane pentru pacienți.

Protestul de la Universitate din 6 mai 2016 a devenit, în relatările presei mondiale, ilustrarea „revoltei românilor împotriva unui stat care nu le acordă cetățenilor săi condiții minimale pentru sănătate”.

Washington Post, Forbes, BBC, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Al Jazeera și multe alte organizații media au oferit publicului lor imagini și știri de la situația din România.

895004_10200188142800581_1065199434_o

Dialog cu Carmen Uscatu, președintele organizației non-guvernamentale „Dăruiește viață”.

– Bună ziua, așadar statul a început să găsească vinovații în cazul Hexi. S-a urnit mai greu, dar și când s-a urnit nimic nu-i mai stă în cale.
– Da, așa se pare. Că ne-a găsit. Pe 6 mai, noi am comemorat morții din spitale și am cerut răspunderea ministrului Sănătății și o anchetă obiectivă despre diluarea dezinfectanților Hexi Pharma.

– Veți plăti amenzile de 3.500 de lei?
– O să vorbesc cu avocații. Legea ne permite să manifestăm când e vorba, printre altele, de comemorări. Noi am comemorat #Colectiv și ceilalți morți, cei care au pierit din cauza infecțiilor nosocomiale nedeclarate.

– Atunci ați solicitat mai multe lucruri.
– Să le repetăm pe puncte:
1. Anchetarea crizei actuale din Sănătate, cu experți independenți;
2. Plan de criză și control pentru infecțiile nosocomiale;
3. De-baronizarea Sănătății: eliminarea dinastiilor universitare din clinici;
4. Achiziții transparente în sănătate: caiete de sarcini corecte, standarde de cost în investiții, actualizarea normativului pentru construcția și renovarea spitalelor;
5. Reglementarea prin lege a plăților informale în industria farma: sponsorizări, studii clinice, comisioane;
6. Venituri realiste și competitive pentru personalul medical;
7. Stoparea scurgerilor din sistem și finanțare adecvată;
8. Instituirea unui sistem de management depolitizat al spitalelor, pe bază de contracte pe durată determinată, cu obiective clare de calitate și performanță;
9. Stoparea exodului medicilor, prin creșterea atractivității în sistem.

– Ce faceți în continuare?
– Ce am făcut pînă acum. Noi am spus de multă vreme că, în multe situații, bolnavii nu mor de cancer, ci de infecții nosocomiale. Cazul Hexi Pharma nu a fost decât confimarea dureroasă a acestei realități. Vom continua să strângem bani și să finanțăm camere sterile în spitale. Am făcut asta la Spitalul de Oncologie, vom continua să o facem!

MÂINE, EDIȚIE SPECIALĂ!
Joi, Gazeta Sporturilor va publica ce nu au descoperit nici acum autoritățile care au găsit-o însă și au amendat-o pe Carmen Uscatu.

 

 

CELE 35 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (41)Adaugă comentariu

yo  •  8 iunie 2016, 16:12

sunt sigur ca romania nu are cum să mearga inainte fara un șoc . Adica 10-15 justițiari ( ceva stil ZORRO ) ca sa ințeleaga toată lumea , care sa-l pedepseasca pe fiecare corupt din orice domeniu , parlament , politie , medical , etc . Pai altfel numai se vede o solutie pt romania ...

dima c.  •  8 iunie 2016, 16:21

Un stat mafiot!

Maxentiu  •  8 iunie 2016, 16:27

Intr-adevar, legea e destul de neclara in aceste aspecte, insa cred ca se putea solutiona cu un simplu avertisment. Pericolul social reprezentat de aceasta doamna pare destul de redus.

Marian  •  8 iunie 2016, 16:27

Doamne fereste, in ce tara traim? Vorba doamnei, NE TREZIM DRACULUI ODATA? Chiar om fi o tara plina ochi doar de ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

o femeie  •  8 iunie 2016, 16:39

putem primi un iban? chiar daca nu am fost acolo, vreau sa platesc si eu pentru dreptul la exprimare.

Cătălin Tolontan  •  8 iunie 2016, 16:39

yo: in loc de citiva justitari e nevoie de milioane de cetateni. Cu justitiarii, salvatori si baieti duri ai natiunii ne-am lamurit de-a lungul timpului, nu functioneaza.

of_cati_incapabili  •  8 iunie 2016, 16:43

@Marian - cum sa ne trezim? Cand la protestele colectiv au iesit o mare de oameni in strada...iar la vot, nu a iesit nimeni.....ce oameni vor schimbare doar cateva luni si apoi se culca pe o ureche? Si mai mult, apoi, timp de 4 ani...toti care nu au votat spun "ce rau o ducem"....

chipuc  •  8 iunie 2016, 16:44

milioane de cetateni care sa iasa la vot...

??????  •  8 iunie 2016, 16:44

Considerati ca este un bun motiv de a initia anchete pentru a afla cu ce se ocupa cei din conducerea celor care au aplicat o astfel de amenda si subordonatii lor ?

Andrei  •  8 iunie 2016, 16:45

doamna e de vina, daca folosea cuvantul "plimbare" scapa de amenda.

??????  •  8 iunie 2016, 16:47

Considerati ca de asemenea doamna Kovesi, medaliata de statul francez cu Legiunea de Onoare, odata ajunsa la o asemenea performanta ,ar trebui sa continue sa demonstreze ca este si capabila de a se mentine in fruntea luptei anticoruptie ?

scârbit de România!  •  8 iunie 2016, 16:53

Și pe acești *** prosti,*** și NESIMȚIȚI de milițieni îi îmbrăcăm și îi hrănim din banii noștri!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

catalin  •  8 iunie 2016, 16:53

Domnu tontolan, care este citatul din politie? Esti penibil daca nu faci diferenta intre politie si jandarmerie.

radu  •  8 iunie 2016, 16:54

sper ca o sa conteste in instanta. Eventual poate chema ca si martori pe toti directori de spital si toti ministri sanatatii din '90 pana azi. Nu de alta dar instanta trebuie sa vada tot adevarul. Si poate cheama in instanta si tot lantul ierarhic de la interne. Sa se consemneze de unde a venit ordinul.

Radu  •  8 iunie 2016, 16:59

Zilele trecute tocmai scriam aici ca mereu am emoții să nu cumva să renunțați. Dar aici cred că, în lumina descoperirilor pe care le ați făcut, ați cam depășit puțin măsura. N a fost amendată pentru ca "și a exprimat opinia" cum tendențios afirmați, ci pentru că a încălcat legea 60 în mod evident. Ori acum, dacă lucrurile sunt atât de rele în țara asta ce sa facem, să nu mai respectăm legile, anarhia e soluția? Și în plus de asta, ce vină au polițiștii sau ce sunt, care doar și au făcut datoria amendand o pe doamna, să le prezentați identitatea și să insinuati ca au greșit?!

 •  8 iunie 2016, 17:02

Si eu ma solidarizez cu " o femeie"! Cerem un iban!!!

Emilian  •  8 iunie 2016, 17:07

Catalin, tu esti in razboi cu statul? Sigur, nu e frumos ca Carmen Uscatu a fost fost amendata (desi banuiesc ca exista o baza legala si pentru asta), dar incep sa nu mai inteleg cu cine te lupti tu. Pari sa fii intr-un razboi generalizat cu toate institutiile. Si ce te faci daca ajungi la concluzia ca aproape toti functionarii publici sunt fie corupti, fie incompetenti?

Tactumare  •  8 iunie 2016, 17:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nicusor  •  8 iunie 2016, 17:18

Sincer sa fiu nu a meritat niciun candidat votul meu .Ce prevede leguitorul cu voturi nule, sunt socotite precum lipsa de la vot?Consider ca,a da vina pe cel ce nu vine la vot este o treaba cam demagogica,daca voturile nule =a nu te duce la vot.Singura solutie dupa cum se vede in lume sunt demonstratile masive in strada

Cătălin Tolontan  •  8 iunie 2016, 17:18

@Radu: identitatea lor e publica. N-am insinuat nimic. Am prezentat niste documente publice. Guvernul nu intelege ca nu e nevoie de nici un fel de aprobare pentru ca oamenii sa se stringa in numele comemorarii, de pilda. Dumneavoastra vi se pare normal sa primesti amenda de 3.500 de lei pentru ca ai fost in prima zi cu citeva sute de oameni si a doua zi cu cinci oameni la fintina de la Piata Universitatii?

Om  •  8 iunie 2016, 17:25

Am citit primele 2 randuri ale titlului cu stupefactie si oarecare nadejde -"Uite, dom'me, ca se poate!" Apoi... :))) De-abia astept ziarul de maine. Nu va opriti, va rog, trebuie sa schimbe ceva in bine, si de-ar fi nevoie de ani pentru asta!

Cato  •  8 iunie 2016, 18:40

Daca ieseau 100.000 nu mai primea nimeni amenda. Dupa alegerile de duminica au prins aripi din nou. Lucreaza incet si meticulos la statul Orwellian, zic sa stam...sa stam...si sa stam

Dani  •  8 iunie 2016, 18:59

Statul e mafiot,iar cei care "investigheaza"sunt neprofesionisti,manipulati si manipulatori. Greu se castiga domnule Tolontan o bucata de paine,dar chiar fara nici un dram de demnitate?De oncologi de ce nu scrieti nimic. ...sunt un pic peste 170 dintre care 72 cercetati penal dint-o prostie fara precedent la care ati achiesat si dvs cu ura sau din nestiinta. ...Stiti ca vor intra toti in greva ?Stiti ca ar trebui sa avem la nivel national (in conditiile de azi de extindere a cancerului) peste 2 000 (doua mii) de oncologi,iar noi avem 176?????Ce o sa mai scrieti cand acestia vor intra in greva,isi vor da demisia sau vor pleca din tara ?Va spun eu:nimic.De ce ?pentru ca nu asta este misiunea dumneavoastra .Foarte trist :mafie,saracie,dezinteres,prostie,lipsa de educatie,etc. ...si de parca nu ar fi de ajuns si manipulare !!!

Catalin  •  8 iunie 2016, 19:16

Aveti grija cu datele persoanei. Nu cred ca e ok sa le postati public. Numai bine.

Luca  •  8 iunie 2016, 19:24

Da, asa este ! Statul amendeaza lucrurile marunte , inofensive , pentru ca este slab , reprezentat de politisti nepregatiti profesional si fizic , care probabil au trecut examenul de admitere *** . Cand este vorba de infractiuni majore , sunt cuprinsi brusc de timiditate si nepasare excesiva ! Cand vad politisti ca trec cu nonsalanta pe langa autoturisme oprite pe treceri de pietoni , dar amendeaza cu entuzisam pe cei care depasesc viteza legala in plin camp , pe motiv ca este localitate , ma intreb care e scopul lor ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adyos  •  8 iunie 2016, 19:39

Domnule Tolontan, cand cei de la Antena 3 faceau "plimbari" era acelasi lucru ca aceasta "comemorare". Adunare publică nedeclarată și neînregistrată...

adyos  •  8 iunie 2016, 19:51

Puteti sa imi dati un link cu articolul din Frankfurter Allgemeine Zeitung? Eu tot caut, dar nu gasesc...

adyos  •  8 iunie 2016, 19:54

Sau ati invatat si dumneavoastra pe dinafara numele unui ziar cu renume din Germania, si da bine ca sa amintiti de el? :)

Florentin FFF  •  8 iunie 2016, 20:53

domnule Tolontan... salut toate actiunile dvs. sunt exceptionale si riguroase, iar majoritatea supr documentate si la obiect insa aici pote nu vad eu bine dar in procesele verbale agentii constatatori sunt cu totul altii... eu vad locotenent colonel Iorga Aurelian si plt. ADJUTANT (nu adjunct) Stoica Ionut eu asta vad. in rest... ma inclin!

florin  •  8 iunie 2016, 21:49

Amendarea doamnei respective e un caz tipic de lipsa de discernamant a autoritatilor de coercitie, institutiilor de forta din Romania. Marea problema e la cei care conduc institutiile respective. Am prieteni si jandarmi si politisti, sunt oameni in general cu discernamant si capul pe umeri. Problema se pune cum sunt instruiti sa intervina. Indicatiile sunt primite "de sus". Pentru ca atmosfera asta infecta sa se schimbe, e nevoie sa se schimbe liderii. Dar liderii se gasesc greu si, daca nu provin din interiorul sistemului, sunt imediat atacati de divizia de presa. E de inteles si asta, cand presa e pe mana unora ca Burci, Voiculescu, Andronic, Ghita, Sarbu, Teszari(?) etc. In aceste conditii, e cu atat mai mult de admirat exceptia in cazul de fata...

Marian  •  8 iunie 2016, 21:55

Interesant cum de au identificato?!!

nelu h  •  8 iunie 2016, 22:45

nu cred ca e adevarat ,sa fie amendata o persoana doar ca a avut curajul sa protesteze ,un adevar ce il vedem zilnic . Stau si ma intreb daca nu era cazul colectiv ,stiam noi Romani ce se intinpla cu adevarat in Romania vreo data ?

marian  •  8 iunie 2016, 22:56

parca nu stim din ce cozi de topor au fost slefuiti acesti militieni.

50bani  •  8 iunie 2016, 23:27

La manisfestia masiva #Colectiv ati ocolit parlamentul, ala cu paru' alb v-a plimbat ca pe o turma de prosti... acum platiti.

Otil  •  8 iunie 2016, 23:38

Carnen Uscatu de la Salveaza Vieti vopsita in Daruieste Vieti ?Hai ma lesi !A intrebat-o cineva vreodata de sanatate?

utraian  •  9 iunie 2016, 0:52

Ma intreb daca acesti adevarati "stalpi" ai democratiei ar fi avut tupeul sa imparta astfel de amenzi in zilele de 3, sau 4 noiembrie 2015...Sau le era teama ca le pune lumea pielea pe bat la toti? Pentru ca mari diferente nu sunt: "adunare publică nedeclarată și neînregistrată pentru exprimarea unor opinii " , „de asemenea, pe toată durata desfășurării a transmis celorlalți participanți mesaje de organizare a unor noi adunări publice, în zilele următoare”. Singura diferenta era ca daca atunci ar fi incercat tactica asta, a pumnului in gura, se intorcea toata multimea impotriva lor. Acum au gasit niste amarati , 2-3 amenzi si-au scapat de ei

Gina  •  9 iunie 2016, 1:05

A scris inainte Simona Tache https://www.facebook.com/simona.tache.0/posts/758301154311594 Pentru mai multa credibilitate, poate renuntati sa mai citati portalul de propaganda de partid al carui prieten sunteti! Poate nu stiti ca Domnul Gotiu nu e jurnalist *** si nu doar pentru idei sau cauze ca Rosia Montana.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tudor s.  •  9 iunie 2016, 10:17

Radu, dacă te uiți atent în procesul verbal cu amenda de 1.000 de lei, scrie așa: "A organizat o adunare publică nedeclarată și neînregistrată, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația din spitalele din Romania, iar, pe timpul desfășurării acesteia, a condus activitățile participanților, dirijând acțiunile și scandările acestora. De asemenea, pe toată durata desfășurării a transmis celorlalți participanți mesaje de organizare a unor noi adunări publice, în zilele următoare”. Deci nu e nimic tendențios, așa cum spui tu. e motivarea făcută de polițist în PV

iulius  •  9 iunie 2016, 10:26

Din pacate acestia sunt oamenii Statului..... *** si care executa comenzi ca orbii doar pentru a ramane in functii...oricum astia din structurile de genul asta cu cat sunt *** obedienti cu atat sunt mai sus pe scara ierarhita...nu le-a cerut nimeni sa puna amenzi, doar au vrut sa arate ei cat de bine isi fac treaba de ***.....ei nu au copii, parinti, prieteni care mor in spitalele romanesti pentru ca statul nu face absolut nimic... cu siguranta ca *** ca nu vor realiza ca atunci cand sunt in spital si cand vor fi bolnavi mai rau au avut si ei o contributie la starea de bine pe care o vor resimti.....Intr-o tara normala, cu oameni normali demonstratiile sunt pentru a arata ca o parte a cetatenilor nu sunt de acord cu o anumita politica sociala sau economica iar oamenii statului trebuie sa ii ia in considerare si sa gaseasca solutii pentru a repara situatia. Daca nu se bat, nu se omoara, nu distrug, de ce nu sunt lasati oamenii sa strige.....tocmai asta inseamna democratie... sa ai dreptul sa strigi atunci cand nu esti de acord ce fac cei care au puterea. Probabil ca la astia, cei care au pus amenda (nu toti jandarmii si nu toti politistii) si nenea Toba, seful lor, daca nu au nimic in cap sunetul, cand le intra prin urechi produce asa multe unde in cutia craniana ca ii ameteste si ii sperie......:)))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carmen  •  10 iunie 2016, 20:12

Nu comemorari si nici lozinci strigate cu toata convingerea in Piata Universitatii ne trebuie...Cu astea s-au obisnuit guvernantii....de la momentul Colectiv. Eu cred ca ar trebui ca rudele celor ucisi din cauza virusilor de tot felul din ultimii ani, sa actioneze in judecata statul dar si pe reprezentantii sai (in particular, cu nume si prenume) , atat in dosare civile cat si penale. Si daca justitia romana nu le da satisfactie, atunci sa mearga la Curtea drepturilor omului.... Vorba veche "multi,multi, ..da'prosti"..s-ar putea sa tulbure linistea politica si, cine stie, poate sa trezeasca simtamantul uman din cei care guverneaza tara asta.

gigi  •  6 iulie 2016, 8:43

A fost amendata de jandarmi. nu de politie

Comentează